forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovi općenito i forum - Spock, Lord Vader...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/01/2024 : 21:38:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Naravno
Ali koga vrijednog spomena da izdvojimo među stripskim autorima, da zadovoljava osnovnu misao: da se ne drži šablona kao pijan plota, tj.da veze priče neopterećen svojim nitima i teretima, da nas zadivi svojom versatilnošću i različitom tematikom?
A da je živ, to je drugi uslov
?

Moore je još živ, a po meni boljeg i versatilnijeg od njega nema. Ne radi više stripove, ali što se može.

Protupitanje: Tko je od legendi koje su nas napustile bio toliko raznovrstan i nešablonski da ispuni uvjet iz tvog pitanja?

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 02/01/2024 : 21:39:06  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Larvenetu je ova zadnja Grupna terapija snažan udarac depri u njušku. I to humorom.

Lik se bori kak zna.
Kak velite, jos kad bi se počel gibat i sadit krumpire ... to bi bilo to.

Osim nasilja imamo mi i te uistinu sumorne likove. A k tome još i inteligentne.

Besmisao, depru i beznađe znaju zapakirat.
To je tek nasilje, bez ispaljenog metka.

Edited by - frano on 02/01/2024 21:54:35
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 21:53:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:

Naravno
Ali koga vrijednog spomena da izdvojimo među stripskim autorima, da zadovoljava osnovnu misao: da se ne drži šablona kao pijan plota, tj.da veze priče neopterećen svojim nitima i teretima, da nas zadivi svojom versatilnošću i različitom tematikom?
A da je živ, to je drugi uslov
?

Moore je još živ, a po meni boljeg i versatilnijeg od njega nema. Ne radi više stripove, ali što se može.

Protupitanje: Tko je od legendi koje su nas napustile bio toliko raznovrstan i nešablonski da ispuni uvjet iz tvog pitanja?

Toppi
Micheluzzi
Oesterheld
Trillo...
Nema ih baš puno, čini se
P.S. Breccia senior, zaboravih na najvećeg, lupam sebi šamare

Škafiškafnjak

Edited by - Salkan on 02/01/2024 21:59:41
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 02/01/2024 : 22:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Asterix i Obelix :)
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/01/2024 : 22:09:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Rekao bih da od živućih Lewis Trondheim može na listu, dok bi kod legendi Greg vjerojatno upao.

Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 22:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Može, Zekan je genijalan, samo na račun njega ima prolaz, i da nikad ne pročitam išta drugo njegovo. Zekan nudi nešto novo, neistraženo, zabavno, neopterećeno i moćno, potpuno operisano od mejnstrima. Što znači ORIGINALNO. A to je veliki plus. Mada Zekan liči na Tvrđu, Tvrđa na Zekana.
Greg takođe, Bernard liči na Brunu, Bruno na Bernarda, ali je za to doba takav lik bio originalan.
Hrabri i slobodni autori obojica, može.
Ali takvih je bilo još.
Toppi je crtao slikovnice, ilustracije, portfolia, pa evoluirao da ilustracije sklapa u stripove, pa pravio i stripove, i to kakve.
Micheluzzi se u poznijim godinama prešaltao na strip, obradio WWI i Afriku, Aziju, Ameriku.
Oesterheld je stvarao i uništavao kompletne svjetove u svojim pričama, od ratova među ljudima, protiv vanzemaljaca, sablasti. Trillo osim Amerike izmislio i ogolio posebnu dimenziju, imaginarnu državu...a Breccia još samo nije po sebi crtao i bacao kante jupola po sobi (možda i jest, ne znamo)...
Ne kažem ja da je scena sirota, daleko od toga, ali nekako se publika nedovoljno profiliše u nedostatku "zemljotresnih", "pomjerajućih" materijala.
Za bezmudost i sterilnost generalno su 90% krivi čitaoci, ali i 10% autori.
Ja barem tako mislim

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 02/01/2024 : 22:36:28  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Koje ideje obrađuju ti autori?

Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 22:43:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Jedan protiv svih
Jedan protiv života
Jedan protiv bogova
Mi i oni, oni i mi
Kako ispasti frajer bez tuče
Kako biti cool sa šljivom na oku
Ko smo, šta smo?
Preživljavanje

Ako mene pitaš. Sve pitko

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/01/2024 : 22:48:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Oesterheld se uglavnom bavio (u bitnijim djelima) pitanjima slobode i opresije, i od ovih Salkanovih legendi (a jesu legende, svi do jednog) on mi je najzanimljiviji.

Brecciu znaš, možda i najbolji crtač stripova svih vremena.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 02/01/2024 : 23:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Znači, u stripovima sad čekamo neki trzaj ponovo u tom smjeru?
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/01/2024 : 23:31:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači, u stripovima sad čekamo neki trzaj ponovo u tom smjeru?

Pa da, možda i malo više od trzaja. A u međuvremenu, dok čekamo, možemo činiti i dobra djela: razmjenjivati iskustva, viđenja, ideje, pa i ono najveće dobro djelo - nekoga ko je nov u stripovima ili se nećka naučiti kako i zašto se strip voli.
Nije crno, ne tražimo užasne stvari kao npr. WWIII da sve protrese, ali prijateljski vanzemaljci ili tako neki spektakularno dobar planetarni preobrat bi dobro došao svima

Kao inspiracija

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/01/2024 : 00:38:47  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ima sad tih strip albuma (kao i filmova i serija) i zasićenje se ne može poreći.

A, sve hit do hita :)

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2024 : 00:50:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ah, ti staroGrci, kako su bili mudri i pametni, kako li je lijepo nasloniti se na njih kad nam zatrebaju? A trebaju nam, zar ne?

Bome kad ovako postaviš retorička pitanja, ne usuđujem se da pružim odgovor, miriše mi na neku zamku:)

quote:
Pogotovo nam trebaju kad općimo na jedan arhaičan način koji se može nazvati "imputiranje" iliti što bi rekli u mojoj zemlji, inače postojbini svih mudrosti, "guranje riječi u usta"?

Pa ne imputiram ja ništa Salkane, ja samo čitam ono što pišeš.
Ti pišeš čitanje, a ja čitam pisanje, ko u onom legendarnom crtaću.
Evo vidi na primer ovde:

quote:
Neki dan smo upravo u kafani raspravljali na temu društvenih uređenja u istoriji, i kako su u tim nazovi "starim, mudrim" civilizacijama finim rezom odvojeni vojnici od radnika, radnici od filozofa, filozofi od vladara, i kako je bilo moguće dopustiti da jedna grupica mudrosera po čitav dan prdi na kauču i smišlja mudrosti dok im robovi donose grožđe. vino, cedevitu, mladu pičku, kurac, nebitno. Jel moguće da tada nije bilo interneta i protoka informacija ili bilo kojeg načina da se prosvijetli puk? Tako smo došli do 70ih godina prošlog vijeka i kako se nastavni kadar u Brčko uvozio iz - neš vjerovat - Mačve i sa Cera. Hm.

Ti ovde postuliraš koješta. Kao u toj kafani koju pominješ. Sediš u kafani i postuliraš, i uzimaš to kao neko legitimno rezonovanje. I to je potpuno okej, i potrebno je toga, uvek je dobrodošla kafana. (iako doduše za takve stvari danas evo ulaze u upotrebu large language models, tzv. "AI". ChatGPT i slična fela. Možeš da im daš neke podatke i da ih pustiš da jedan drugom postuliraju. Npr. kao oni što su isprogramirali beskonačni razgovor Vernera Hercoga i Slavoja Žižeka, za to treba dati nobelovu nagradu, nema te kafane koja to može da nadjebe) Ali ne tamo gde hoćeš ozbiljno da razgovaraš o temama koje navodiš. To ti je sve na nivou sastava iz trećeg osnovne, kad dobijemo domaći zadatak da prepričamo ono što je nama nastavnica prepričala iz udžbenika, plus eventualno dopunjeno nečim što smo čuli na TV kvizu u četvrtak uveče.

Uzmi npr. te antičke grčke pičke (i kurce:)). Šta ti stvarno *znaš* o društvenim uređenjima kroz istoriju? Šta znaš o toj staroj Grčkoj za koju si se uhvatio? Šta znaš o modernoj Grčkoj? Jesu li to dva ista pojma? O kom tačno antičkom grčkom društvu pričaš? Jesi li čitao antropologiju na temu toga kakvu ulogu u datom kontekstu može imati podela rada koju navodiš? Ili komparativnu studiju svega toga, npr. s kompleksnim ponašanjima drugih socijalnih organizama? Iz koje ti je sve to metodološke škole/filozofske interpretacije? A jesi li čitao kritike tih škola i pobijanje argumenata koju iste nude? Koliko si puta promenio mišljenje tokom svega toga? Pošao od toga da je Platon najveći genije koji je ikada kušao pičetine i kuretine na kaučima ove planete, do toga da je u pitanju najveći intelektualni masovni zločinac, pa onda natrag opet? Koju si sintezu predstavio sebi? Šta si spoznao? Da li si došao do toga da se zapitaš da li je taj petparački cinizam o robovlasništvu dovoljan da opovrgne uvide koji su ti ljudi uveli u ovaj svet? Pre nego što si uzeo da postuliraš o svemu tome u kafani. Daj da vidimo to sve, Grčka itd. pa posle možemo Mačvu i Cer, i Eternauta, itd, ne može sve odjednom.

Pošto mi se čini da imaš afinitete ka takozvanoj "bukvalističkoj" školi čitanja napisanog, da naglasim lepo - tako isto se "čitaju" stripovi u ovim krajevima, tj. priča o istima i to je na primer moj "problem". (zamislimo da imam neki problem, nemam zapravo, što i možeš videti mojim (ne)prisustvom po forumu, nego me je stinky lepo ovde stavio u spotlight, i zanimljivo mi je:)) Ljudi postuliraju koješta kafanski jer im zvuči intuitivno u datom kontekstu. A to je dosadno, to nije čak ni tapkanje u mestu poput hrčka onog što okreće točak. To je pisanje školskog sastava za ocenu, u trećem osnovne. Ono što nema u zadatku za školski sastav je ono što frano pita gore npr. - koje ideje predstavljaju svi ti vrhunski autori koje tako nonšalantno navodiš kao neki reper? Lako je nabrajati odrednice iz telefonskog imenika ili iz "Top 10" vodiča za Tokio. Al daj neke prave autentične doprinose, to nam (uključujući i tebe) treba.

A to instinktivno postuliranje jedino ima vrednost kada uzmeš da pričaš sa žarom o pravim stvarima koje ne zahtevaju predznanje već žar, žeđ, glad za *kvazifilozofiranjem*, o ljudskim stvarima koje imaš u stvarima poput Zagora, superheroja, itd. svih tih stvari kojih se ugledni čitaoci kriju iza koječega suštinski nebitnog:)

quote:
Imao bi pravo da me kritikuješ i da uperiš prstom u moje licemjerje da ono postoji, odnosno - da pojednostavim: da sam rekao "da sam ih satjerao u mišje rupice". Ali, to naravno nije istina. Oni jesu u mišjim rupicama i vire kad osjete da se tlo malo zatrese.

Pa šta oćeš onda?:)
Oćeš *ja* da stojim iza *tvojih* reči?:)
Ja mogu da ti dam ruku i poguram te u pravom pravcu ako to želiš, al ne mogu da nosim tvoj križ dok se ti lagodno meškoljiš po kafani postulirajući koješta na temu kastinskog uređenja neke imaginarne stare Grčke.

quote:
Ja razumijem tvoj pravac, svi imamo svoje terete koji su nam u nezrelom dobu imputirani u DNK na neki način; ali morao bi pročitati novine, malo otvoriti oči - daavno su prošla vremena kada se nečije ili bilo čije uzimalo zdravo za gotovo.

Ne razumeš ti ništa, pogotovu ne moj pravac, al nema veze, to je sad manje bitno:)
Mene zanimaju te novine koje čitaš, te koje popravljaju nezrelu DNK:)

quote:
Ono što citiraš, označavaš kao kritično, moje je viđenje današnjeg svijeta koji grca u dezorijentisanosti. Tako da, opet pojednostavljeno, nisi u pravu, nema tih balvana u mom oku/očima na način kako ti to podvlačiš. A samim tim - tuđe trnje nije imaginarno. Možda preuveličano iz samarićanskog straha ali da postoji, bogami itekako postoji i ogromno je.

stinky, Salkan je izgleda polaznik za tvoju školu, Kantovac, nije on za mene:)

quote:
Hvala ti što si nakon dva mjeseca komentarisao svoje kritike, ipak je to velika stvar za zajednicu. Jedna riječ pojašnjenja mi je dovoljna nekad.

Neću ništa naročito komentarisati o tome konkretno, al evo gde ima jedna reč, ima i hiljadu i jedna:)

Pretpostaviću (a biću ti zahvalan ako me uputiš na kritiku koju pominješ (taman da ne moram ja da jurim)) da govoriš o usputnom komentaru kojim sam se nadovezao na Pakin komentar o tvom tekstu o V for Vendetta? Sećam se tako nečega, al nema teorije da nađem to sad da proverim. Ako si hteo konstruktivni feedback, trebalo je da pitaš, sve bih ti lepo rekao šta god te zanima, i bilo kome drugom, ali neću ići okolo i samoinicijativno pisati konstruktivne ili destruktivne kritike stvari koji ljudi pišu. Na primer ako bi sajt uveo neku minimalnu uredničku politiku, neki svojevrsni peer review kako bismo to rekli u nauci:) a ja naravno bio predsedavajući žirija:) onda bi lepo u startu dobio sav traženi kritiks po definiciji. Ovako, ja taj tvoj tekst nisam ni pročitao; prelistao sam ga, i bilo mi je dovoljno da steknem sav utisak o njemu. I kad već pitaš, prelistao sam i tvoj tekst o Srebrnom letaču isto, i ako hoćeš i o njemu ti isto mogu dati mišljenje. (iako ću tu biti oštriji, jer si postulirao koješta o Kirbiju, Liju, Letaču, kao da si u kafani, a ne u recenziji:))

Ovako u globalu sam mišljenja, i to zbilja iskreno i autentično - da je gro recenzija manje ili više nakićeno prepričavanje pročitanih stripova, da bi se nešto radilo, da bi se ubilo vreme, čekirala lista. (to je u najboljem slučaju; najgori slučaj obuhvata potrebu da se ostane negde potpisan, itd, ali nećemo sada o tim porivima) A tu nema nikakve poente, to je samo stvaranje contenta, ubijanje vremena, pisanje sastava, obilazak Tokija prema ruti koju su iscrtali urednici "Top 10" vodiča.

Pogledajmo na primer to da je naker otvorio temu o stripovima za koje je sramota da još uvek nisu recenzirani, ili tako nešto. I onda na listi navodimo opšta mesta sa svake šablonske liste tipa neki Murovi stripovi, Inkal, Mali Nemo, itd. koji još uvek nisu zapljunuti. Mantra je "sramota je da strip nije dobio recenziju na sajtu", ili kad se tako nešto desi "evo napokon je strip dobio recenziju na sajtu". Mentalitet koji ja tu vidim je da je to sve mehanički, bez ikakvog duha, bez života koji se traži na temama poput franine livade, ove ovde, u Dilanovom podforumu na Darkwoodu, itd. Zar nije razumno pretpostaviti da recenzija treba biti napisana jer neko želi to da učini, radije nego "jer je red"? Iliti, ako godinama ne postoje recenzije za navedene stvari s "Top 10" svetskog stripa, možda postoji razlog za to? Npr., neko se ne oseća dovoljno kompetentnim da piše o tako nekom "velikom" stripu. Ili neko ne zna kako da svede na nivo jednog upisa smislen doprinos o delima koja su možda s razlogom ostavila trag na istoriju medija. Ili jednostavno nije dovoljno hrabar da napiše nešto bez oslanjanja na potrebe da kiti tekst stock zanimljivostima koje se mogu naći na Wiki, time ne dajući nikakav suštinski doprinos? Poput moderne mašine za nakrcavanje contenta na websiteovima čiji se modus vivendi (sic) svodi na ispunjavanje kvota, popunjavanje prostora, životinjarenje, itd. Što bi često rekao frano (koji, usput, uopšte ne razume materijalizam:)) u svojim kritičkim proglasima protiv materijalizma - to su sve bolesti materijalizma - forma iznad suštine. Sto redova trvije za kvizove prednjače nad jednim redom o ideji. (a naravno, našao se ko će da kritikuje nepotrebnu preopširnost:))

Dakle, ne traži se kvota, ne traži se da se nešto ima "reda radi", da se čekira lista i išparta "Top 10" za vikend. Primera radi, da se radilo reda radi, a ne sa žarom koji je sam sebi svrha, i kao takav autentičan - sajt bi imao recenzije kompletnog "Asteriksa" još pre 15 godina kada sam počeo da ih pišem. Pod "recenzije" naravno ovde mislim na "popunjena polja pod tačkom "Asteriks" u polju "recenzije" na sajtu stripovi kom", nomen nije uvek omen, kao što znaš. Ali nema, jer su recenzije Asteriksa rađene onda kad se osećala strast za pisanjem, za deljenjem ideja, i naravno kad se imalo vremena:) I štaviše, iz današnje perspektive bih više voleo da neke od tih "recenzija" nisam napisao, jer bi zaista "mogle da budu bolje". I vrv ću jednog dana poslati neke kontrarecenzije il tako nešto, da se to malo uljudi. Trans-temporalni dijalog sa samim sobom, Vejder protiv Vejdera, toga još nije bilo:)

I zato bih voleo da je umesto hvalospeva koje sam tada dobijao za bukv. ne znam šta (vrv za iskru strasti prema napisanom koja je ljudima draga, to je ono što stinky voli:) jer ništa drugo tu ne vidim: eno idi pogledaj prve recenzije Asterixa, razumećeš na šta mislim), pala i poneka kritika, neki peer review tipa "e mali, nije ti ovo dobro, aj odradi drugu rundu pa se vrati". Jer bih možda na primer uz te kritike uzeo i mnogo ranije napisao nešto kao što pišem tek danas (a u pitanju su vrhunske stvari koje ne možeš nigde da pročitaš), odnosno ko zna tek kakve stvari bih sve danas pisao. Ali nisam, jebiga. Ima nečega u tome da se hvali taj neki trud i dobra volja, i sve su to fini dobrosusedski odnosi, ali s moje tačke gledišta vode u učmalost koju stinky tu i tamo pokušava da razdrma. Vode u životinjarenje, vode u stock proizvodnju contenta koji onda ne može, kako stinky lepo reče, a da upotrebim tvoju sliku - da se utka u taj tvoj DNK foruma i sajta, da uđe u krvotok foruma i sajta. Nema više "krugova koji su izgubili svoj centar", i ne može da ih bude dok je takvo stanje stvari. A ako nema toga, nema ni foruma koji će biti živ.

Jer jebiga - teško je primiti kritiku. A još teže je opirati se porivu da se okanemo neke namere dok malo ne stasamo - da sami sebi pružimo jedan dobar peer review. Evo npr. - stari Nathanovci će se setiti da sam pre tih nekih 15ak godina bio zapljunuo recenziju Nathanovog 4. giganta, stripa koji i dan-danas obožavam; uhvatio se ko pijan plota. I odugovlačio i odugovlačio, jer, imao sam ideju, imao sam nameru, ambiciju, sve, ali ne ide pa ne ide. I na kraju jebiga batalio, shvatio sam da sam možda zagrizao više nego što sam sposoban da isporučim, i prepustio nekome drugome, pa kako god bude.

Ali sam potom zato obilato neobavezno ogulio tastaturu pričajući s drugima, zajebavajući se, bivajući ozbiljnim, učio od boljih i od jednakih i od gorih, itd.
Junački sam vodio ne znam kolko tema o Diznijevim stripovima, pisao ponekad utiske, recenzije, itd, slabo je tu bilo učešća, ljudi su više voleli da posmatraju iz prikrajka.
Sa stinkyjem smo na Darkwoodu istresali Dilana Doga i Sklavija iz gaća. Filozofirali smo sekirom, i štaviše - kvazifilozofirali. I bez svega toga (i mnogo još čega, zamisli kolko je tu bilo teza, antiteza i friteza u kome su se pržile trivijalne misli, stripo-snobizma, postulata i etiketa o dobrom i lošem) nema posle nove generacije recenzije Asteriksa na primer, gde dođem i povrh sindikalnog školskog sastava ti ponudim i eseje o tavorenju učmalog industrijskog medija, o lakovernosti koja je istovremeno gradivno i razorno tkivo zajednice, ili o razmeni informacije u prirodi, fenomenu na kome sve počiva; taj tvoj internet o kom postuliraš u kafani:) Zato se forum zove forum, a ne kafana, jer je podoban medij za mačevanje, nadjebavanje i zajebavanje, za eksperimentisanje; da se uzimamo za ozbiljno dok pričamo o glupostima, ili se ne shvatamo ozbiljno dok pričamo o Eternautu, pa sve tako u krug, pa onda piš-pauza (ili puš-pauza, da se Beva malo prodrma:)) i tako beskonačne krugove kao u šaolin hramu (tamo ti nema kafane) - pa tek onda na primer uzmemo da probamo da založimo vatru i napišemo nešto autentično, što bi možda bilo dostojno legendarne stare garde koja je izgradila stubove ovog sajta razarajući centre starih krugova.

I evo vidi to - ta legendarna stara garda, Prvo Doba foruma. Stara garda koja je npr. već bila ušla u istoriju, kad sam se ja prijavljivao na forum, a ja se već uveliko vodim kao stari član. Jer, moraš i to uzeti u obzir Salkane - ja sam ovde postigao da u ril tajmu slušam o prelasku istorije u legendu, legendu u mit - stvari koje su meni prethodile. Da time stasam u novu generaciju foruma, stignem da posvedocim sawitschevom spam-uzdizanju i izbacivanju i povratku, pa se i sam izgnam odavde, zaboravim više ljudi nego što si ih ti tek upoznao, odem, vratim se, napišem neke vrhunske tekstove, obesmislim Vilneovu "Dinu" i serijicu "Star Wars Andor", itd. Ne pozivam se na staž (to mi je najgora stvar ikada bukvalno), samo sam igrom slučaja ja najpozvaniji da ti dam *svoj* primer, nastojeći zapravo da ti dam razloga da mi poveruješ kad ti kažem da bi sigurno mnogo više dobio ako bi se sklonio sebi s puta i prepustio se priči i sparingovanju ovde s nama, te izvesno i čuo i doživeo koješta što nema u tvojim novinama, pa ni u kafani u Brčkom:) Za to treba najveće snage, Salkane, tu se uči.

Razumeš dakle s koje pozicije ti ja nudim primedbu o tekstu? Tj. s koje pozicije ti mogu uputiti kritiku ako te ista iskreno zanima?
To ti je delić nekih mojih misli i vrednosti, da možeš da uporediš s hipotezom koju si sigurno formulisao negde onda kad si pomislio na to da razumeš moj pravac:)
Ako ne razumeš, nikom ništa, svet i dalje ide svojim tokom, tapkajući u mestu, kao i forum:)

quote:
Eto, nadam se da ovdje nema defetizma kojeg preziremo i od koga zaziremo (onako kažem, đenerali spiking).
A nisi u pravu ni da ni dokle nismo stigli.

Ma naravno da sam u pravu. Moj nick je u naslovu teme, moj i Spockov, mi smo ti ovde linije vodilje, temelj. Ako ti je bitno da budeš u pravu umesto da učiš od Spocka i mene, traži od stinkyja da otvara temu s tvojim nickom u naslovu:) Jednu Salkanovu kafanu, gde se postulira o Larcenetovom odgoju anti-depresivnih krompira:)

quote:
Upravo jesmo.

I taman onda da javimo stinkiju (ili mladji:)) da zatvara ovu temu.
Salkan je velikodišno podelio sintezu, apoteozu, možda i katarzu, i svakako novu axis forumundi:))

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.

Edited by - Lord Vader89 on 03/01/2024 01:00:35
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2024 : 00:59:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Uglavnom, kaži što misliš: je li uopće bitno da dođe do nekakvog revivala? Da nam srca trepere, kao što kaže Pismo.

Vaderu, daj i ti svoju ekspertizu.

Ovih dana sam podosta u tranzitima i putovanjima uzduž i popreko širom planete:)
Ali čim nađem malo vremena, priložiću svoj doprinos obesmislivši svaku priču o napretku i stagnaciji.
Prokazujem sve dihotomije kao lažne - stagnacija naspram napretka, Boneli naspram Inkala, itd.

Pa onda možda povrh te tabula rasa može da se gradi nešto interesantno:)
Recimo neka kafana da svi postuliramo u nedogled kako nam se prohte, da bude mesta da na tinjajući žar bacimo drva za ljudski plamen:)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/01/2024 : 01:47:21  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Hideš, kako Lord šiba :)

Sam sam štel reći, ja sad već baš često uočavam to spominjanje starih grka...

Nisu oni bili blentavi, ali bome nisu baš ni bitni za tolko spominjanje.

Oni su neš kao Novo valovci i kvadradovci.
Pomalo seronje.

Oni su dost stvari okrnjavili, grci jel, od onih mudraca prije njih.

Isto su brijali na progres dok su izvrtali i umetno nadoštukavali "dublje i pliće" slojeve vječito ponuđenih ideja.

S druge strane vi svi, aktivni forumaši, imate svoje velko mjesto u doprinosu ka stripu. Imate povijest, imate svoje tekstove i razmišljanja na jednom mjestu.

Morti nespretno, kak veli Vader, razvrstane, al su tu.

I imaju snagu i smisao.
Za razliku od starih grka :)

Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4741 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 03/01/2024 : 02:08:34  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Sjećam se, nije bilo tako davno, kada je na ovome sajtu pokrenuta LordVaderova kolumna "Probijanje okvira" koja je trebala biti serija eko-socijalističkih pamfleta prividno povezanih sa stripom, i sav se sa strepnjom pripremim na naredne tekstove s kojima ću se svađati sam sa sobom u svojoj glavi, kad eto, prođe 16 mjeseci i još uvijek nema novog nastavka. Reko, ok, čovjek očito nema vremena, ali onda otvorim ovaj topic (god knows why) i dočeka me neki "ti pišeš čitanje, a ja čitam pisanje" nonsense od nekoliko tisuća riječi, i dođe mi da se zapitam "WTF, Vaderu?"

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 03/01/2024 : 09:42:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Dobro jutro.
U našoj kafani zvanoj „Bukva“, skraćeno od „bukvalističko čitanje stripa i shvatanje istog“ ovako ide procedura:
Sjedemo, naručimo piće, dok nam konobar/ica donese piće razmišljamo o netom pročitanom štivu, pohvalimo se kako su generalno te sveskice sa slikicama unutra uznapredovale, utvrdimo da Zagor još nije poginuo i da su romani poskupili. Tad dobijemo piće, otpijemo ga, pa se zagledamo u daljinu. Dok miomirisi potpaljenog roštilja prže naše nosnice i bude želudac, kontempliramo o prošlosti – i sjećamo se dobrih, starih vremena kad nismo pitali druge ko su šta su čiji su, već ko im je najjači u romanima. Onda ponekad, ali isključivo ponekad, neko se usudi reći: „...e znaš ima još jedan Parker, to je kažu amidža od Kena Parkera al je drukčije nacrtan...“ i mi ga oštro pogledamo, presječemo mu misao i samo glavom pokažemo na sliku na zidu; portret našeg vladara, vođe, prvog i najboljeg, a koji je ujedno i referentna tačka u svijetu stripa. I onda naručimo meze, piće već ulazi u krvotok, toplo je, priča se o pičkama i potisnemo strip u pozadinu, jer pobogu, svjesni smo činjenice da ne želimo probleme, da ne želimo da završimo na ispitivanju. Nećemo da u našu „Bukvu“ uleti policijski odred koji će nas sprovesti u stanicu i koji će nas do iznemoglosti maltretirati pitanjima tipa „ko vas je uputio da to čitate“, „ko vam je dao dozvolu da razmišljate i pričate o tome“ i konačno, pitanje nakon kojeg slijedi pendrek u glavu „jel vi kod kuće razmišljate o tome“!
Vidiš mi u „Bukvi“ smo svjesni da je tamo negdje postojala referentna tačka, „ultimativni mislilac“ koji ima isključivo pravo da određuje kuda i kamo u ovom svijetu stripova, a ja ću se još večeras pohvaliti da sam je našao. Pronašao sam osobu koja ima sva ekskluzivna prava ovog svijeta, da zbog svojih platinastih djela omalovažava tuđa mišljenja, tjera neistomišljenike i određuje ko je u pravu a ko kriv. A usput, ta je RT (referentna tačka) ponosno prihvatio rezanje ljudi po starogrčkom principu „robovi, vojnici, filozofi, vladari“ – zato što je to jedino ispravno, bez i da upita onog ko želi drukčije zašto to želi i bez da odvoji svog dragocjenog vremena i razmisli o onom što drugi govore – on to samo tisne kurcem sa stola i kaže „ma daj...to je samo ispunjavanje forme. Ja sam taj koji je u pravu, sve ovo je prdina bara i petparačko naprđivanje. Meni su to Grci i njima slični dali".
U kafani se najveće mudrosti svijeta mudruju, kafana se ne dira.
Večeras je kafana, možda i popodne, ovisi od vremenskih uslova.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 10:02:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Čekaj malo, drogsy, pa baš se ovdje dogodilo "probijanje okvira", a ti sam to potvrđuješ, jer ti je mozak eksplodirao u jedno wtf.

Da se netko ovako može raspištoljiti, pa makar njegov lik (i nick) bio nosivi stup teme, e to znači da smo dobro nanišanili. Nešto je stajalo u zraku, tj. ustajalo na forumu, i potrebno je ponekad dirnuti u živac. A pokazuje se da vrije, kao što reče sam počasni nick Vader, tinja Čovjek ipak još u svima, ili većini. Tu je vrutak, tu skači.

U Vaderovom raspištoljenom postu od nekoliko tisuća riječi nalazi se čitava jedna problematika, doduše, ne eko-socijalistička, nego krucijalni problemi strip čovjeka na Balkanu. I dok sam ja ovoga puta pokušao spustiti loptu, Vader ispaljuje iz mitraljeza Gatling, makar ne bih mogao reći jel' ovo mitraljiranje preko leđa pedra Salkana urnebesno ili ima tu nečega tužnog. Di baš Salkana, Vaderu:)))) Genezu ovog mini-sukoba Vader-Salkan ne znam ni ja, Frano.

Uglavnom,
od Spockovog urednog izvještaja o recenzijama, preko Vaderove letimično bačene rukavice da nema pomoći, došli smo ipak do provala Strasti Noći, baš ono, dali smo si oduška, i sad te erupcije treba sakupiti i kanalizirati u pravom smjeru, smjeru Sveobuhvatne Franine livade, na kojoj će se podmladiti još više strip-subjekata. Čini se da, ipak, tinja još u nama. I da će biti novih-starih povezivanja duhova. A otuda, tko zna kakvih velebnih novih papaka i djela i veselja i života.

U to ime, ja ću dati jednu kritiku kolege Peya. Jer, Peyo, ti nisi pravilno razumio čitav ovaj emocionalni i umni napor koji je poduziman, i poduzima se, pa i u vidu Franine livade (štoviše, BAŠ u vidu Franine livade).
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 10:29:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, da...
Duhovnost (kultura, osobnost, pečat)

Ovako kaže Frano, a Peyo: Ovom iznad komentar nije ni potreban. Ipak, bravo majstore i ne troši se na nepotrebno.

Da sam ja Frano, da sam ja na Franinom mjestu, sterao bih Peyu u krasan, i to bez obzira radi li on ovo svjesno ili nesvjesno.
Peyo ovdje može, i služi, kao model, jer upravo to što je Peyo savjetovao Frani, to se šapće po kuloarima i non-stop kao jedna posrana filistarska dobronamjerna mudrost nabija se Frani na nos. Ova suluda, izvitoperena nazovidobrota koja dolazi od miševa ili strip-konzumenata koji jesu ili nisu svjesni svoje nesvijesti, frapira Čovjeka i on bi, ako već ne može na balkon da kriči na sav glas, morao čupati hrastove od muke.

Što bi to trebalo značiti "Majstore!", zatim antiklimaks "Ne troši se nepotrebno"?? Čovječe, ne idi malen pod zvijezdama i prije svega: Ne savjetuj majstore!!!

Može li se majstor potrošiti?
S pozicije filistra, koji sve nešto žmuklja i stišće, čini se da može. Mali građanin se sav stisnuo oko ove ekonomije. Ne troši, pazi, stiskaj, zadrži (drek u guzici)...

Međutim, mali građanin ne zna ovu tajnu majstora: majstor i jest majstor zato što se troši! Majstor se rasipa i stvara i daruje viškove drugima, malim građanima i tako ih povlači gore, za sobom, uzdiže...

Oduzmeš li majstoru trošenje, to božansko rasipanje, neće ti ostati čisti destilat majstorstva, nego ćeš dobiti onu nižu razinu na kojoj i sam jesi - razinu malog građanina, koji žmuklja i stišće, jer ne može izdržati puža na oštrici britve koji se rasipa i klati u ekstremima.

Što je Frano bez Franine livade? Što bez farbanja Kordejevih crteža? Što bez ovih erupcija iz pradavnog vrutka, iz kojeg izlaze i piramide i megaliti i sfinge, ali i: Papak, Papak 2, Papak 3...

Peyo, svjesni ili nesvjesni čovječe, pusti ti Franu, pusti ti brige troši li se on ili ne troši... Ako iskreno osjećaš da je on majstor, onda rađe uđi u genezu majstorstva i prati in vivo kako nastaju majstorska djela. Kako nastaje Papak. Tu ti je, pred nosom. Zove se Franina livada. Zove se, tvojim rječnikom - trošenje. Kad si osvijestiš da iskra probija i nalazi put tek u slomovima, znat ćeš bolje cijeniti sve ove umne i emocionalne napore, koji, kao hrpa razbacanog smeća, preobražavaju se i postaju: Ono lijepo. Ono dobro. Ono istinito.

Lijepo. Dobro. Istinito.
Kultura. Osobnost. Pečat.

Edited by - stinky on 03/01/2024 10:37:27
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 03/01/2024 : 11:35:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Čekaj malo, drogsy, pa baš se ovdje dogodilo "probijanje okvira", a ti sam to potvrđuješ, jer ti je mozak eksplodirao u jedno wtf.

Da se netko ovako može raspištoljiti, pa makar njegov lik (i nick) bio nosivi stup teme, e to znači da smo dobro nanišanili. Nešto je stajalo u zraku, tj. ustajalo na forumu, i potrebno je ponekad dirnuti u živac. A pokazuje se da vrije, kao što reče sam počasni nick Vader, tinja Čovjek ipak još u svima, ili većini. Tu je vrutak, tu skači.

U Vaderovom raspištoljenom postu od nekoliko tisuća riječi nalazi se čitava jedna problematika, doduše, ne eko-socijalistička, nego krucijalni problemi strip čovjeka na Balkanu. I dok sam ja ovoga puta pokušao spustiti loptu, Vader ispaljuje iz mitraljeza Gatling, makar ne bih mogao reći jel' ovo mitraljiranje preko leđa pedra Salkana urnebesno ili ima tu nečega tužnog. Di baš Salkana, Vaderu:)))) Genezu ovog mini-sukoba Vader-Salkan ne znam ni ja, Frano.

Uglavnom,
od Spockovog urednog izvještaja o recenzijama, preko Vaderove letimično bačene rukavice da nema pomoći, došli smo ipak do provala Strasti Noći, baš ono, dali smo si oduška, i sad te erupcije treba sakupiti i kanalizirati u pravom smjeru, smjeru Sveobuhvatne Franine livade, na kojoj će se podmladiti još više strip-subjekata. Čini se da, ipak, tinja još u nama. I da će biti novih-starih povezivanja duhova. A otuda, tko zna kakvih velebnih novih papaka i djela i veselja i života.

U to ime, ja ću dati jednu kritiku kolege Peya. Jer, Peyo, ti nisi pravilno razumio čitav ovaj emocionalni i umni napor koji je poduziman, i poduzima se, pa i u vidu Franine livade (štoviše, BAŠ u vidu Franine livade).

Molim te, nemoj da vrijeđaš. Vrijeđa me što neko kao ti, ko je i pokušao da pokrene zahrđali točak žališ nekoga. A Salkan nipošto neko koga treba žaliti. Salkan zna odlično gdje je i šta govori/piše. Salkan je papirnate getlinge koji pucaju ćorke i samo stvaraju buku gazio nogama čitav život, a nije se bojao ni onih pravih, koji nikad ne zaštekaju (kao npr M-84).
Da pojednostavimo malo, pozvao si nas ovdje da kažemo šta nas muči, i da na neki ili bilo kakav način doprinesemo naporu da se zahrđali točak pokrene. Ne znam zašto, ali negdje u daljini smrdi namjera nekih drugih da se prvo obezvrijedi tuđe mišljenje, dovede do besmisla, i u zadnjoj fazi postavi pitanje "pa šta će nam forum?", "ionako je beskorisno sve"...i šlag na tortu "a da probamo otić negdje drugo, možda je tamo ljepše".
Zato podržavam tvoju ideju, a ne zato što voliš na kvazifilozofiraš, prepoznajem namjeru. Znaš šta je NAMJERA? Desna ruka IDEJE.
Još prostije, nije ovo nikakav miniobračun Salkana i Vejdera, ovdje su:
a) široke narodne mase koje su davno digli ruke od svega, jer je njihovo mišljenje nipodaštavano, ispljuvano i obezvrijeđeno od strane tima b), obični ljudi koji na svoj autentičan način uživaju u stripovima i ponekad žele da ih se čuje i
b) tim koji je pročitao u (lažiranoj) istoriji da su podjele na filozofe, radnike, vladare i robove nešto bez čega se nije moglo, suvisle i opravdane, ustajali u svojoj kolotečini, svjesni načina na koji su došli do slave (na kojoj žive i dan-danas, ne mrdajući kurcem da prepoznaju problem stagnacije, a kamoli da nude rješenja).
Ideja ima na sve strane, samo se ljudi odriču tvrdoglavosti i naposljetku klimaju glavom ili okreću je daleko odavde, jer ne vide smisao: uvijek je najglasnije revanje magaraca i buka koju stvaraju njihovi papirni getlinzi sa ćorcima.
Dakle, tek kad načinimo prvi korak i otvorimo kapiju svima, SVIMA
Onda ćemo doći do toga da možemo polemisati o idejama.
Ako nije bilo previše reperski, pojasniću kasnije i u jodlačkom stilu.
Eto, bujrum sada svima. Ovde se pišamo po VIP propusnicama, ko najokorjeliji crvenoarmejci.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17819 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 03/01/2024 : 11:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
koće sve ovo čitat
pokušavam nekoliko puta ali ne ide

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 12:23:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Još prostije, nije ovo nikakav miniobračun Salkana i Vejdera

Upravo tako.
Zato si pogrešno otišao u ovo nekakvo polusrđenje-poluopravdavanje. To da je nastala situacija gdje se ti i Vader nešto preganjate, i on je pustio prekomjerno granatiranje, misliš da se na takvim, ipak sporednim stvarima, završava ova priča? Ili da te ja sad tu nešto žalim, jer sam to spomenuo?

E, nemoj biti ona histerična ženica iz uvodnog posta. Da, čovjek osjeti neki žalac uperen na njega. Ali žalci se uvijek primaju, kako god i na bilo koji način, pa i tada kad se svi pravimo fini i lažemo.

Pusti to, jer uopće i nema toga što te tako pogodilo, i idemo dalje jahati onu iskru koja ipak probija u svemu ovome.

Da ti kažem i ovo: možda dobro osjećaš neku namjeru u daljini nekih, možda i ne, možda si samo prerevan. Sve i da si točno našnjofao smrad koji se pomalja iz daljine, opet bi bio u krivu, jer bitno je ovo: taj smrad će se sam razbiti o stijene i s time si ne treba razbijati glavu. Onaj koji osmišljava i čini napor u povezivanju duhova, taj je kriterij, kako sebe samoga tako i neistine (tog tvog pretpostavljenog smrada, kojega se ne treba bojati). Ako zaista jesi taj, ako možeš izdržati vjernost, onda već jesi u takvoj istini gdje možeš izdržati žalce i ne pomiče te smrad, pravi ili lažan, slučajan ili namjeravan.

Čekaj samo da ti ja dođem u kafić i porušim vam te pive sa stola;))) Mogu ja i o Platonu i o svemu što tvoje kavansko društvance muči, o vrstama ljudi (Platon ih dijeli na rogate i one bez rogova;)
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 03/01/2024 : 12:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

koće sve ovo čitat

Pročitaš samo ovaj poslednji Salkanov post. Dovoljno za suštinu.

Par ljudi se ispuca na jednoj temi... Pa odu na livadu... Pa se tamo ispucaju... Pa dođu na ovu temu... Ako uspeju kao mister Smit da se prošire na dovoljan broj tema, možda naprave forum po svojoj želji.
Proždraće razne Saviće, Antiće, Peje, Šanere i ostale leptiriće. I kad se ovi dovoljno ućute a oni dovoljno sveprisutni budu, forum će dostići vrhunac filozofskog postojanja i moći će da se ugasi.
Treba ugušiti nevinu ljubav prema stripu raznim tezama i antitezama, sviđitis i nesviđitis proglasiti za jeres.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 03/01/2024 12:36:41
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25324 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/01/2024 : 12:40:58  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

koće sve ovo čitat

Mislim da ovo nije ni predviđeno da se čita. Piše se zbog pisanja kao takvog.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 12:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Salkan, zar nije Vader ovdje dao razornu kritiku... i točno označio problem?
quote:
Pogledajmo na primer to da je naker otvorio temu o stripovima za koje je sramota da još uvek nisu recenzirani, ili tako nešto. I onda na listi navodimo opšta mesta sa svake šablonske liste tipa neki Murovi stripovi, Inkal, Mali Nemo, itd. koji još uvek nisu zapljunuti. Mantra je "sramota je da strip nije dobio recenziju na sajtu", ili kad se tako nešto desi "evo napokon je strip dobio recenziju na sajtu". Mentalitet koji ja tu vidim je da je to sve mehanički, bez ikakvog duha, bez života koji se traži...
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000