forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovi općenito i forum - Spock, Lord Vader...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 12:53:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg
Pročitaš samo ovaj poslednji Salkanov post. Dovoljno za suštinu.

Par ljudi se ispuca na jednoj temi... Pa odu na livadu... Pa se tamo ispucaju... Pa dođu na ovu temu... Ako uspeju kao mister Smit da se prošire na dovoljan broj tema, možda naprave forum po svojoj želji.
Proždraće razne Saviće, Antiće, Peje, Šanere i ostale leptiriće. I kad se ovi dovoljno ućute a oni dovoljno sveprisutni budu, forum će dostići vrhunac filozofskog postojanja i moći će da se ugasi.
Treba ugušiti nevinu ljubav prema stripu raznim tezama i antitezama, sviđitis i nesviđitis proglasiti za jeres.

Zanimljivo.
Pitanje koje se onda nameće: jesi li putokaz npr. ti, koji postavljaš ovakve krasne binarne opozicije (savići, antići i peje s jedne strane i žderači savića, antića i peji s druge)?

U koju stranu onda sebe stavljaš, među žderače ili među saviće?

Zašto misliš da treba nešto ugušiti?

Kako samoga sebe doživljavaš, u svjetlu ovih opaski da si vrlo manihejski postavio stvar, dapače, izgleda da inzistiraš na tim krajnjim oprekama?

Bi li ti doživio kulminaciju, ako sad, samo kao hipotezu, uzmemo da ti je dana moć da ugušiš kvazifilozofiranje na scomu?
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 03/01/2024 : 12:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Salkan, zar nije Vader ovdje dao razornu kritiku... i točno označio problem?
quote:
Pogledajmo na primer to da je naker otvorio temu o stripovima za koje je sramota da još uvek nisu recenzirani, ili tako nešto. I onda na listi navodimo opšta mesta sa svake šablonske liste tipa neki Murovi stripovi, Inkal, Mali Nemo, itd. koji još uvek nisu zapljunuti. Mantra je "sramota je da strip nije dobio recenziju na sajtu", ili kad se tako nešto desi "evo napokon je strip dobio recenziju na sajtu". Mentalitet koji ja tu vidim je da je to sve mehanički, bez ikakvog duha, bez života koji se traži...

Ne, upravo suprotno. Iznio je konstataciju nečeg očitog, ali nije ponudio rješenje, nego označio takve pokušaje na propast unaprijed. Prije nego otvori raspravu i suprotstavi iznijetome svoj stav, označio je tuđi stav neispravnim, pogrešnim i sterilnim možda.
A to je puno gore od bilo čeg drugog "ne valja to" i okreneš glavu. Možda je to posledica iskustva, "ne vodi to ničemu", al time apsolutni gore, jer si među onima koji se predaju i time se ponose, predajom i onda druge optužuješ za defetizam.
Ne, ne

Škafiškafnjak

Edited by - Salkan on 03/01/2024 12:59:11
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 13:11:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
@salkan

Ali kako se predao, ako je, ipak i na kraju krajeva, napisao post od nekoliko tisuća riječi? U post unio sve što može dati, i cinizam i strast, i krik protiv stagnacije i sumnju u napredak... ??

Nije rješenje "ponuditi rješenje", odnosno dati neke zgotovljene formule, nego

UĆI U STRUJU I VRTLOG, GDJE SE SVE PREOKREĆE, DIŽEŠ SE I PADAŠ, A KAO NEKA DRHTAVA LINIJA TREPERI BAŠ ONO ŠTO MORAŠ RADITI. Baš tu negdje se nalazi to tvoje rješenje, a to shvatiš post festum, odnosno - tek kad si se odvažio tako ući u struje i vrtloge. Da, ovo je mnogima teško shvatiti, i prihvatiti, te dinamične koncepcije. Oni bi, naravno, rađe statiku, rađe gotove formule, pa i po cijenu da im naloge izreda Veliki Vođa (protiv kojega se onda opet bune, jer, ipak, ne paše ni to... da si mali šraf u sistemu. i tako se vrte u krug, izjedaju sami sebe a da se ne miču iz mjesta)

Salkan, ti si ipak odvažio se ući.
Vader isto.
Znači, nije stvar u riječima, nego o onome što netko radi.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 03/01/2024 : 13:16:06  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Par ljudi se ispuca na jednoj temi... Pa odu na livadu... Pa se tamo ispucaju... Pa dođu na ovu temu... Ako uspeju kao mister Smit da se prošire na dovoljan broj tema, možda naprave forum po svojoj želji.
Proždraće razne Saviće, Antiće, Peje, Šanere i ostale leptiriće. I kad se ovi dovoljno ućute a oni dovoljno sveprisutni budu, forum će dostići vrhunac filozofskog postojanja i moći će da se ugasi.
Treba ugušiti nevinu ljubav prema stripu raznim tezama i antitezama, sviđitis i nesviđitis proglasiti za jeres.

Zanimljivo.
Pitanje koje se onda nameće: jesi li putokaz npr. ti, koji postavljaš ovakve krasne binarne opozicije (savići, antići i peje s jedne strane i žderači savića, antića i peji s druge)?

U koju stranu onda sebe stavljaš, među žderače ili među saviće?

Zašto misliš da treba nešto ugušiti?

Kako samoga sebe doživljavaš, u svjetlu ovih opaski da si vrlo manihejski postavio stvar, dapače, izgleda da inzistiraš na tim krajnjim oprekama?

Bi li ti doživio kulminaciju, ako sad, samo kao hipotezu, uzmemo da ti je dana moć da ugušiš kvazifilozofiranje na scomu?

Jel to napad ili odbrana? Da li ti se sviđa ili ne to što sam napisao?

Resistance is futile.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 13:38:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Sviđa mi se kategorija "savići".
To je duhovito (i dobro si prepoznao, tj. točno si znao koje nickove treba odabrati. pa se ti sad objasni sa svojim pajdašima)

Ne sviđa mi se dio o žderanju. To je bezveze, tu si malo prolupao. Skupa s tim opsesijama o gušenju. Vidiš neke imaginarne opasnosti, a smjer pucanja ti je crta u prazno. Ili elaboriraj kako kvazifilozofija ne daje živjeti savićima? Koliko se raširila po forumu, prema tvojim saznanjima? Ovaj topic i Franina livada? Ta dva mjesta, dakle, guše saviće po čitavom opsegu foruma, od sporta do, nemam pojma, digitalnog dnevnika čitanja?

Je li to glavni problem strip scene, a nismo ga do sada primijetili? Jesi li ti ponudio rješenje, ovim kobnim obratom?

Hajde, borg, nemoj škrtariti. Sad si ušao, sad se raspiši i raspištolji.
I ti si mali šrafić u ovom velikom pokušaju povezivanja duhova.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 03/01/2024 : 13:58:30  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ja sam u društvu raznih savića, antića, peya, najkera, i svih ostalih koji srcem pišu... Znam zašto si odabrao samo jedno ime od mnogih ponuđenih. Zato te i pitah jel to odbrambeni stav ili napadački. Pomislio bi čovek da sam te ugrozio ili uvredio nečim što sam napisao.
I ne, ne smeta meni tvoje filozofiranje. Smeta samo što često označavaš tuđi stav kao pogrešan, što imaš agresivan pristup prema sagovornicima ili trećim licima, pokušavaš da zavadiš. I u tom smislu te označih kao predatora.
Ali ako hoćeš da izigravaš Zaratustru, samo napred. Meni ne smeta tvoje filozofiranje sve dok ne dira sviđitis i nesviđitis na forumu. ;)

Resistance is futile.

Edited by - borg on 03/01/2024 14:03:03
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 14:28:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nisi me ugrozio ni uvrijedio, nego je to što pišeš ... bah. Kako si došao do tih bisera da pokušavam zavaditi??

Recimo, imaš li ti sada agresivan pristup prema meni?
Označavaš li moj stav kao pogrešan?

Dakle, to što meni zamjeraš, radiš i sam. To su obične gluposti, borg. Ne vode ničemu, jalovo preganjanje, sofistika. Ne može se iskreni razgovor i nastojanje iscrpljivati u takvom jednom dometu.

Da, označavam nečiji stav kao pogrešan. Pokušam objasniti. Stavljam svoje viđenje. To se nekome (tebi) ne mora sviđati. Nisam ja tu da se tebi sviđam, nego da povežem duhove. Oni su ionako razjedinjeni, nije ih ni Franina livada ni ovaj topic raznio na razne strane. Kad bi ti mogao izdržati taj prvi atak na tvoje precious, kada ne bi na prvu isturao svoje ja pa ja, i s te pozicije zamjerao meni gonjen vlastitim demonima, vidio bi da - činim dobro. Pokazat će se da su moji nesviđitis stavovi plodonosniji od tvojih polumetafizičkih prigovaranja.

Hajmo ovako.
Što ti se sviđa kod stripova? Jel samo da postoje ili da ih i čitaš ili da i porazgovaraš s prijateljima?
Evo, što točno želiš? Kreće li se stvar prema tome kako si postavio, prema potpunom odvajanju savića i žderača? Je li na djelu ta podjela ili nema takve oštre podjele?

Da, tko je još, osim mene, žderač? Ima li takvih ili si to samo izmislio da me srdiš?
Je li Vader žderač, budući je on napao sviđitis i nesviđitis?
Salkan nije žderač, iako ima impuls prema revitalizaciji pojedinca, malog stripaša čitača?

Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 03/01/2024 : 14:41:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Vratimo se na suštinu problema.
Zašto je tuđi trud omalovažen do granice da se diskutuje o ukusu i impresiji o dotičnom stripu koji se analizira? I još bitnije...
Zašto se na sve one koji ne misle kao ja (JA, pa JA i samo JA - ali u svakom od nas ponaosob) baca kreč?
Dajte da iznesemo riječi koje smetaju, ono što probada srce. Možda je tu suština problema, pa se spotičemo od ego.
Jel smeta što sam rekao nešto kao "...bez obzira u kakvoj fašističkoj, budućoj fašističkoj ili pokušaju od države živimo, pojedinac nema snage da promjeni tok stvari"?
Da, to ja stvarno mislim, i stvarno sam u ove tri opcije oslikao svoje okruženje, pa nek bira ko šta mu paše.
Ili smeta: "...ne. mi smo sa Balkana, od nas se ne očekuje da se pentramo po krovovima i postavljamo eksplozive, mi smo blago retardirana masa"? Jesam li tu nekoga uvrijedio?
Sve je to kritika ovog života. Ali nemaš pravo da uperiš prstom u to i da kažeš "ma to je ravnu kurcu" bez detaljnog objašnjenja. Jer ako ne pojasniš, imam pravo da smatram kako trud uložen u formiranje te rečenice za tebe ne vrijedi ništa - dok mi ujedno spočitavaš i druge stvari.
Pa kako da svaki sledeći tvoj stav uzimam za ozbiljno?
Izvol'te

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2024 : 15:19:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Kolko prašine ni oko čega:)
I koliko kafane "Bukva", kako to reče Salkan (sviđa mi se), to je najveća greota zapravo.

@drogsy
Hvala ti pre svega što si pročitao moj nonsense od nekoliko tisuća reči. Naravno, mislim na "Probijanje okvira"; "čitanje i pisanje" ako ne kapiraš, bilo bi neukusno da ti ja crtam sad kako i zašto to nije nonsense. (uprkos tome što gore neki vele da to nije ni namenjeno čitanju; verovatno su u pravu zapravo, al nek ide život:)) Ali, bilo bi mi još draže - što je i ključni deo cele ove problematike i diskusije - da si odmah kad si prvi put pročitao eko-socijalistički (hahahhah, znači, najjače, bolje da si pročitao ovaj zadnji upis o Tintinu i gledanju u ogledalo:)) nonsense od nekoliko tisuća reči odmah brate lepo na mestu koje sam s tom idejom namenio (pošteno sam dakle otvorio temu, ogolio se pred svima) - istupio i lepo dao svoju kritiku u ključu Ajn Rand, Miltona Fridmana, kojim ne-socio/ne-eko prorocima se već klanjaš. To bi ne samo bilo poštenije (sad da ne kažem kako bi te Salkan nazvao da je u mojoj situaciji:)), nego bi bilo i zanimljivije, življe, dinamičnije, itd. A možda bismo nešto naučili, izuvkli jelde neku novu sintezu, videli možda neke nove razloge zašto neo-liberalizam kurcu ne valja, itd:) A ti bi naravno video da grdno grešiš kad kažeš da je veza Probijanja okvira sa stripom prividna, nego štaviše - da je suštinska. Ali naravno, više voliš da isprazno postuliraš, nego da dođeš i pošteno otvoriš srce i kažeš da ne kapiraš, pitaš za pojašnjenje, podeliš svoj utisak, itd. pa lepo pričamo. I onda naravno da ti smeta prividni nonsens u tisuću reči.

Evo ti jedan blagi pec u vidu razjašnjenja prividnog paradoksa koji iznosiš - da 16 meseci ne mogu da proizvedem nastavak serijala, a ovamo mogu da pišem tisuće reči u prepisci sa Salkanom. Vi neoliberali sve merite imaginarnim dolarima, ili nekim BDPom, il tako nekim nebuloznim odrednicama. Jedan komad stilskog nameštaja, nečiji bol u leđima, zagađen vazduh i kilo hleba, sve se to kod vas sve meri istim lenjirom, sve s idejom da sve te potpuno različite odrednice imaju istu vrednost, tj. na koncu - da je sve bezvredno. (kako to i jeste u neoliberalizmu npr, koji ne mari za život) I tako tom logikom onda ti ovde na forumu dođeš i izmeriš sve pukim brojem reči. I jedno Probijanje okvira, koje se priprema mesecima i godinama i decenijama, i jednu ostrašćenu ali prilično laganu forumsku lupetoriku (tzv. nonsense što bi ti rekao), i onda bum, konstatuješ inflaciju, uvedeš mere štednje, postuliraš po čeklisti, i to je to. A to ti ja mogu proizvoditi besomučno u nedogled, čak i da bude neoliberalni "content" - pravi nonsense - dok Probijanje okvira zahteva vreme, koncentraciju, studije, itd., potpuno kontra neoliberalnoj masovnoj proizvodnji. Kao što ti možeš štampati pare u nedogled, al ne možeš da popraviš narušeni ekosistem. Niti te zanima, jer je tebi ekosistem bezvredan; Tako mu je to, sve je to isto, svi odgovori na pitanja su ti tu pred nosom:)

(i btw, kad već tako lepo pitaš - tek će da dođe moj socijalizam da satire tvoj neoliberalizam na stranicama Probijanja okvira, ali se nadam da ćeš se javiti da popričamo:) ali budi ozbiljan, nemoj mi samo pričati o tržištu i sličnim ispraznim mantrama:))

@Salkane
Ja zapravo unutar cele tirade jesam ponudio jedan mogući (sigurno ih ima mnogo više, al eto jedne ideje za početak) način kako mislim da bi trebalo postupati (ne samo na forumu/sajtu, nego uopšte u životu, veruj da takve stvari pričam u životu oko sebe isto kao što sam trtljao u poruci iznad). Ne kažem da sam u pravu, ali tako ja to vidim, tuda me rezon vodi:
-> Ne raditi stvari "reda radi", nego istupiti onda kad se oseti istinska strast, želju da se nešto kaže, kad se ima neka ideja, neko interesantno čitanje, itd.
ALI
-> Istovremeno uz neku makar minimalnu dozu samosvesti koja bi rekla da sabiranje sviđitisa i nesviđitisa uz prepisivanje nekih osnovnih enciklopedijskih kitnjavosti možda i nije najbolja ideja recimo za recenziju. Pomenuti obrazac je samo školski sastav, i to je dosadno, tu nema života. A recenzije su tu stvarno najmanje bitne; više se hvatam za to usputno jer ti je to odraz života na forumu, na strip sceni, uopšte u svetu ljudi danas - velika većina stvari se radi reda radi, sve se otaljava, odrađuje, "ispoštuje", u manje od 200 reči da ne bude kognitivno opterećujuće, i sl. - i tako ti funkcija sklizne u formu, suština u puku ambalažu, itd. i onda nastupe pitanja "kako to da nema komentara, nema diskusije, itd." Mislim evo pogledaj - mi ovde malo prodiskutujemo, i ko ima osim tebe da odreaguje ljudski? Svi se javljaju ko one dede iz Asteriksa na Korzici:) Ili iz Mapetovaca:)

Zato sam dao svoj primer, da bih voleo da je meni to neko nekad rekao kad sam slao nekad prve recenzije Asteriksa. Možeš npr. slobodno Reema da pitaš, da sam mu pisao kako bih voleo da imam vremena da napišem nešto ljudski na mesto makar prve 4-5 recenzije Asteriksa. I možda i budem jednog dana. Mislim, i to je kretenski rezon, jer ću za deset dana ili deset godina pogledati unatrag na sva aktuelna pisanja i misli i biti u fazonu "jao jebote na šta ti liči ono, lakomisleno, nepromišljeno, itd.", to mu je nerešiva prokletinja, ali aj daj šta daš:) I tamo gde forum treba da bude živa reč (koliko je to moguće u pisanom online prostoru), gde se treba sparingovati, mačevati idejama, itd, da bi se izvežbalo možda malo za nešto što bi se vremenom kristalisalo u čuvenu recenziju - ljudima je dosta da forum služi za razmenu sviđitisa, informacija o tvrdoći korica, itd.

Jedan vrhunski primer gore navedenog predloga u praksi (ja kao praktikant borilačkih veština verujem u praksu, ne u suvu teoriju) ti je "Probijanje okvira" koje pominje drogsy. Ja nemam konstantno vremena, volje, žara, možda čak i inspiracije, da jednom u mesec dana proizvedem definitivan esej na datu temu. (prekjuče Svijet bez kraja, juče Tintin, sutra Jack Kirby, itd.) Pogotovu jer se taj žar u svakodnevnici rasipa na minimum 20 drugih stvari, a dan svaki ima samo 24h:) Ali čim dođe strast, polet, uz mrvu discipline, i to zaliči na nešto - to ide, i ide tako da budeš zadovoljan i da očigledno ima ljudi koji prate i čitaju kad god bude, iako neće da komentarišu (čast izuzecima poput npr. Deersa koji se ne da:)) - ili samo pohvale, ali neće da pišu recenzije Probijanja okvira:) To jedino može da ne bude jasno neoliberalima koji sadržaj proizvode na pokretnoj traci svakog petog u mesecu:)

Evo ti na primer još jedna akcija, i to sam mrtav ozbiljan - jedna mini-sinteza cele ove epizode (neki pričaju o "mini-sukobu" Salkana i Vadera -> ja to tako uopšte ne vidim, i nadam se da ni ti) bi mogla da bude jedna zajednička recenzija nekog stripa koju bismo ti i ja napisali! Šta misliš o tome? Kako se možemo bolje razumeti negoli kroz praksu? Možemo da izaberemo neki strip s "Top 10" liste u nakerovoj temi, ili još bolje - nekog Bonelija! nađemo nekog škakljivog Kena ko Spock:) - a možemo neki levi strip koji te nadahnjuje, otvorimo G-Doc i vidimo kuda nas to odvede:) Eto TO bi npr. bila jedna (od bezbroj mogućih) sinteza ove priče, neki korak napred za nas obojicu, možda se nađe ljudi kojima se upis svidi, ako ne i sama ideja koja može dalje da se razvije, probaju i drugi forumaši ako im se sviđa, itd. A možemo i da otvorimo temu i sve to radimo "uživo", "Reality Show >Recenzija<":)

Elem, šalu na stranu - ako ti deluje zanimljiva ideja, javni mi, pa da udaramo novi axis forumundi:)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17819 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 03/01/2024 : 15:20:03  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by zeljko

koće sve ovo čitat
pokušavam nekoliko puta ali ne ide

ajde pokušat ću hvala

ljudi dragi... nije 1999.
ako ne možete nešto reći u 2-3 reda s proredom ili 2-3 rečenice nemojte ni počinjati

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 15:43:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
haha, kako sam sjajno povezao megaduhove Vadera i Salkana!!!
:)))

od minisukoba do maxirecenzije: mogao bi frano organizirat opet crtanje, dobra je to tema. životna. obavezno uključit bevu, da i on živne.

nego, evo i ja se priključujem ovoj akciji povezivanja duhova (nesklapnih). bolje je da bude trojka, jer sve prave ontologije su trostruke, od Hegelove do Svetog Trojstva. može jedno pisanje, recenzija ili show. predlažem neki Sclavijev Dylan Dog, nešto što je navodno apsolvirano. da prodrmamo svete krave haha. u samoj recenziji se pobijamo međusobno, a pobijamo i taj ustaljeni, već izneseni stav u postojećoj recenziji.

mislim da je vaderov prijedlog konkretan i da bi išla jedna takva realizacija. projekt: borbe u ljubavi, recenzija iz slabina.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 15:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
recimo, što kažete na Johnnyja Freaka?

haha
Johnny Freak je neki poluotužni poluzaboravljeni poludylandog
nitko ga ni ne voli posebno
a Talijani valjda da, njima je top
baš bi se moglo sagledati Johnnyja s današnje distance (J. Freaka nisam ni dugo čitao, nisam ni uopće puno puta čitao i nikad mi ni ne bi palo na pamet da ga nešto posebno izdvajam)
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13077 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 03/01/2024 : 16:31:05  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Ako sam dobro shvatio Lorda, predlaže jednu superrecenziju, evo mogu reći da me ovo podsjetilo na jedan projekt otprije 10 godina kad je više ljudi sudjelovalo na pisanju jedne te iste recenzije, svatko je na svoj način dao svoj doprinos, evo (finalnog produkta) linka recenzije (u prvoj zanimljivosti napisani nickovi koji su sudjelovali budući da smo na sajtu ograničeni da stavimo samo jednog autora): https://www.stripovi.com/recenzije/nathan-never-nn-libg-5-nemo/1595/

A ovdje je topic gdje se radilo na tom projektu, mogu se vidjet malo i smjernice kako je to teklo: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=43404

Ne znam je li tih kolaboracija bilo i kasnije, ali meni je to bila baš dobra ideja i vjerujem da su se ti ljudi, koji su radili na tom projektu, ono - fino zabavili. Šteta što toga nemamo i danas, da se dvoje ili više recenzenata dogovori da odrade jednu od priča, vjerujem da bi bilo uzbudljivo raditi na takvom nečemu. Da slučajno tako nešto zaživi, pa da napravimo 3-4 takve recenzije/teksta (nevezano za žanr, školu stripa i sl, glavna poveznica je "kolaboracija dvaju ili više recenzenata") pa da imamo jedan prigodni, tematski tjedan "superrecenzija" na sajtu.

Strike first. Strike hard. No mercy.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2024 : 16:46:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
E pa eto, sjajno, mogli bismo da oživimo taj koncept:)
I znaš šta bi isto bilo interesantno - i ne zezam se - da bude neke a priori dihotomije utkane u takav poduhvat. Npr. udruže se Bonelijevac i Nebonelijevac da urade nekog Kapetana Mikija, a onda Metabarone:) Ili npr. jedan kome se dati strip sviđa, i jedan kome ne - pa da se na tome gradi recenzija, tokom pisanja, a zatim i tokom čitanja:)

Dvoje, troje ili desetoro, isti princip - da se krene od neke heterogenosti, i da na toj dinamici koja se utka u tekst, recenzija živi i o njoj se priča:))

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/01/2024 : 17:07:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

obavezno uključit bevu, da i on živne.

Ja sam za! Malo mi toga na forumu nedostaje kao Kerčeva "Škola crtanja". Nije to nešto dugo ni trajalo ali za mene je to bilo zlatno doba, ako ne foruma, onda sigurno Autorskog izloga.

A inače crtam relativno puno, po scenariju Jerrija Krausea, trenutno crtam 71. stranicu od planiranih 92, tako da je naš strip poprilično odmakao, još maksimalno godinu dana, nadam se manje. Ali koliko god bio motiviran i volio crtati takav strip, zanimljive su mi i ove naše forumske improvizacije. Kao kad nas je Kerac davno pitao kako bismo riješili naslovnicu glazbenog albuma po zadanim motivima, pa smo svi crtali svoje verzije. Čista nostalgija :D

Inače, ova Vaderova ideja s recenzentima sa suprotnim početnim stajalištima zvuči super. Nadam se da će zaživjeti!

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7525 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 03/01/2024 : 17:19:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Ako sam dobro shvatio Lorda, predlaže jednu superrecenziju, evo mogu reći da me ovo podsjetilo na jedan projekt otprije 10 godina kad je više ljudi sudjelovalo na pisanju jedne te iste recenzije, svatko je na svoj način dao svoj doprinos, evo (finalnog produkta) linka recenzije (u prvoj zanimljivosti napisani nickovi koji su sudjelovali budući da smo na sajtu ograničeni da stavimo samo jednog autora): https://www.stripovi.com/recenzije/nathan-never-nn-libg-5-nemo/1595/

A ovdje je topic gdje se radilo na tom projektu, mogu se vidjet malo i smjernice kako je to teklo: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=43404

Ne znam je li tih kolaboracija bilo i kasnije, ali meni je to bila baš dobra ideja i vjerujem da su se ti ljudi, koji su radili na tom projektu, ono - fino zabavili. Šteta što toga nemamo i danas, da se dvoje ili više recenzenata dogovori da odrade jednu od priča, vjerujem da bi bilo uzbudljivo raditi na takvom nečemu. Da slučajno tako nešto zaživi, pa da napravimo 3-4 takve recenzije/teksta (nevezano za žanr, školu stripa i sl, glavna poveznica je "kolaboracija dvaju ili više recenzenata") pa da imamo jedan prigodni, tematski tjedan "superrecenzija" na sajtu.

Imamo i ovdje primjer:
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-13-trazi-se-carlos-gomez/2252/

gdje je stinky potpuno srušio moje teze u već gotovoj recenziji, pa sam odlučio istu izmijeniti prije objave i sve sklopiti u vidu rasprave.
Ovo je ipak bila banalna improvizacija i čak kao takva je naletjela na osude.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 17:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Vaderu, nisi se izjasnio oko J. Freaka.

Mislim da bi Sclavi bio pogodan (dakle, neki DD), jer recimo da sva trojica (ti, salkan, ja) to možemo čitati.

Dalje, ako je ovo sad neki mini-zaključak;) povezivanja i ide tvoja ideja pisanja recenzije, treba vidjeti koji bi broj ljudi bio okej: nas tri? još netko tko želi? čim više? bezbroj duhova, različitih?

Možda bi bezbroj bilo naj naj... neka uberideja.
Ali tada, u svakom slučaju, treba ograničiti tekst. Mislim, sam tekst ne može biti bezbroj, ne može biti enormno opširan (makar, naravno, opširan, kad smo već i nas dvojica opširni:)
Dakle, jedna suvisla forma mora biti, jer ono ograničeno je superiornije od neograničenog.

I sad ono najteže, što tebi lebdi pred očima: ta recenzija morala bi spojiti nemoguće - povezati različite duhove i to ne puko mehanički, tekst na tekst, nego - o ovome ti maštaš, kako ja to vidim - organski povezati suprotnosti u cjelinu.
Je li taj zahtjev moguć, izvediv, to je trenutno teško reći... no, ja bih se odvažio, i rekao da se i tako nešto može svladati. No, provedba toga zahtijeva jednu instancu iznad samih spisatelja (može to biti i netko od uključenih, onaj koji i sam piše recenziju) koja bi tražila kvadraturu kruga i probala izvesti tekstove koji su prenapregnuti do pucanja, spojiti u organsku cjelinu.

Evo, to su neke prve smjernice za ovaj megazadatak koji si zamislio.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 17:54:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da si predočite "ludost" Vaderove zamisli, probajte si prispodobiti sljedeće: onaj dečko koji se strašno naljutio kada sam ispričao svoj doživljaj s thompsonovog koncerta sada zajedno sa mnom piše recenziju Domovinski rat u stripu... kiky i rakosi pišu Velikog Bleka... logo i lwood skupa... netko od savića antića pejića piše s nekim od kvazifilozofa... frano i kordej farbaju franinog Papka 3... markos s telerom analizira Larceneta,a kruna te suradnje je: markos izdaje Komandanta Marka na finom papiru i za 30 eura...

Znači, takvo povezivanje, koje spaja ekstreme i po svim zakonima borgove logike osuđeno je na propast.. a ono trijumfira!!!!!
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4741 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 03/01/2024 : 18:29:39  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Hahaha Bogami sam se lijepo nasmijao čitajući sve ovo. Malo te bocnem, samo spomenem eko-socijalizam i odmah se dižeš na stražnje noge gotovo paranoično projicirajući na mene svoje najgore noćne more, spominjući neo-liberalizam kao da je riječ o nekoj neukusnoj psovki
Btw, kad me netko pita što sam, ja kažem da sam "samo" liberal bez ikakvih prefiksa i sufiksa, i to bi samo po sebi trebalo biti dovoljno što to konkretno znači, barem onima koji imaju neko više obrazovanje, ali nažalost, živimo u svijetu u kojem su taj termin prostituirali ljevičari koji ne samo da ne podržavaju ekonomske, već i osobne i političke slobode dovodeći uporabu tog termina do apsurda.
Ja s druge strane tebe ne mogu nazvati samo socijalistom, jer ste ti i tvoji istomišljenici davno shvatili da je običan puk shvatio da socijalizam ne funkcionira ni u teoriji, a kamoli u praksi, pa ga sada pokušavate opet po stoti put prodati zamaskiranog u eko-aktivizam, jer tko bi, pobogu, mogao biti tako bešćutan i zao i dovoditi u pitanje "mjere za spašavanje našeg planeta"?
Nego, ja sam zaista razočaran što nisi nastavio s kolumnom "Probijanjem okvira", jer, nećeš vjerovati, mi "neo-liberali" smo ti za apsolutnu slobodu govora (izuzev prijetnji nasiljem i ubojstvom) i mislim da, unatoč tome što sam ideološki na dijametralno suprotnoj poziciji, i takve teme čine sajt zanimljivijim, raznovrsnijim i "dinamičnijim", ali i nadasve nepristranim gdje i lijevi i desni mogu naći svoju nišu.
Tekst o Tintinu sam pročitao, ali taj me nekako razočarao. Generalno teskt o temama za mlađi uzrast napisane intelektualnom terminologijom da mu se da na sofisticiranosti.

quote:
Originally posted by Lord Vader89

- istupio i lepo dao svoju kritiku u ključu Ajn Rand, Miltona Fridmana, kojim ne-socio/ne-eko prorocima se već klanjaš.

Nikome se ja ne klanjam, sve propitkujem i dovodim u sumnju, pogotovo Miltona Friedmana (inače, nikad izliječenog monetarnog socijalista), ali i ostale "proroke" liberalne misli poput Johna Lockea, Adama Smitha, Frederica Bastiata, Stuarta Milla, Alexisa de Tocquevillea, Bohm Bewerka, Misesa, Hayeka, Thomasa Sowella itd.
Mogao bi ih barem malo prolistati, ja svakako jesam proučavao i proroke koji su porodili tvoj način razmišljanja poput Thomasa Hobbsea, Rousseaua, Marxa i Keynsea.
Ali mogao sam i gore proći, daj zamisli da se klanjam jednom Jean-Marc -BDP-ovisi-jedino-i-isključivo-o-energiji Jancoviciju ili Carlu "sunčeva aktivnost nema efekta na zemaljsku klimu" Saganu

quote:

A možda bismo nešto naučili, izuvkli jelde neku novu sintezu, videli možda neke nove razloge zašto neo-liberalizam kurcu ne valja, itd:) A ti bi naravno video da grdno grešiš kad kažeš da je veza Probijanja okvira sa stripom prividna, nego štaviše - da je suštinska. Ali naravno, više voliš da isprazno postuliraš, nego da dođeš i pošteno otvoriš srce i kažeš da ne kapiraš, pitaš za pojašnjenje, podeliš svoj utisak, itd. pa lepo pričamo. I onda naravno da ti smeta prividni nonsens u tisuću reči.

Rado, ali ti u ovome forumskome formatu zaista nemaš ništa za reći osim nonsens-a. Evo npr. rečenica "neo-liberalizam kurcu ne valja", to je cijela suština tvojeg pisanja, ali naravno da je ne možeš ostaviti da zjapi sama jer to nebi bilo "akademski", to ne bi bilo uvjerljivo. No ako ju zamaskiramo u seemingly suvislu i sofisticiranu bujicu od 2-3 tisuće riječi može se prodati kao nešto "intelektualno".
Ovdje mi sada pada na pamet i onaj tvoj review Nolanovog Oppenheimera, gdje Nolanu spočitavaš da se trudi biti Kubrick iako ne postoje dva različitija hvaljena redatelja u povijesti kinematografije od njih dvojice. također, sjećam se da si tamo iznio još nekoliko teza o nolanovim inspiracijama za film za koje je dovoljno otići na youtube i pogledati Nolanove promocionalne intervjue u kojima te on sam opovrgava. Ali hej, i tamo si napisao tone teksta pa ne može ne biti "pametno". drugim riječima, postaješ Stinky :)

quote:

Evo ti jedan blagi pec u vidu razjašnjenja prividnog paradoksa koji iznosiš - da 16 meseci ne mogu da proizvedem nastavak serijala, a ovamo mogu da pišem tisuće reči u prepisci sa Salkanom. Vi neoliberali sve merite imaginarnim dolarima, ili nekim BDPom, il tako nekim nebuloznim odrednicama. Jedan komad stilskog nameštaja, nečiji bol u leđima, zagađen vazduh i kilo hleba, sve se to kod vas sve meri istim lenjirom, sve s idejom da sve te potpuno različite odrednice imaju istu vrednost, tj. na koncu - da je sve bezvredno. (kako to i jeste u neoliberalizmu npr, koji ne mari za život) I tako tom logikom onda ti ovde na forumu dođeš i izmeriš sve pukim brojem reči.

Ne, ja stvari gledam kroz prizmu kvaliete i kvantitete, a tvoje forumsko pisanje, kao što si se ovdje i u donjem citatu i sam neizravno složio, spada u potonje. Btw, nije li malo apsurdno/paradoksalno/oksimoron da pobornik ideologije koja ljude doživljva kao pošast koja parazitira nad planetom (eko-socijalizma, jel) jednome "neo-liberalizmu", ideologiji koja nikad u ljudskoj povijesti nije sprovedena u praksi, spočitava da ne mari za ljudski život?

quote:

I jedno Probijanje okvira, koje se priprema mesecima i godinama i decenijama, i jednu ostrašćenu ali prilično laganu forumsku lupetoriku (tzv. nonsense što bi ti rekao), i onda bum, konstatuješ inflaciju, uvedeš mere štednje, postuliraš po čeklisti, i to je to. A to ti ja mogu proizvoditi besomučno u nedogled, čak i da bude neoliberalni "content" - pravi nonsense - dok Probijanje okvira zahteva vreme, koncentraciju, studije

Da, nisam ni tvrdio drugačije, i zato još jednom izražavam nezadovoljstvo zašto tratiš vrijeme na forumske gluposti umjesto da napišeš neki smisleniji tekst ili recenziju za sajt. Za tekst se još može raspravlajti, ali ne znam koji bi to strip zahtijevao godine studija da ga se recenzira (osim ako se možda ne želi pod krinkom recenzije ugurati neki politički pamflet koji nerijetko nema ni neke veze sa samim stripom kojeg se recenzira)
quote:

(i btw, kad već tako lepo pitaš - tek će da dođe moj socijalizam da satire tvoj neoliberalizam na stranicama Probijanja okvira, ali se nadam da ćeš se javiti da popričamo:) ali budi ozbiljan, nemoj mi samo pričati o tržištu i sličnim ispraznim mantrama:))

Tko poživi, pričat će

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 03/01/2024 : 18:33:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote

Dobro, ja sam za
Dajte predložite šta bi se moglo recenzirati u takvim orgijama? Znate moj ukus, dajte prijedloge sad i odmah
Ili zauvijek šutite

P.S. Evo primjera kuda vodi sterilnost odnosno besmisleno disanje. Maloprije na kasi u tržnom, iza mene stoji momak, urednog izgleda, 20-30 dobna grupa, drži dvije čokoladice ali se ne usuđuje zamoliti da me preskoči i da začas završi, plati i ode. Ne. Druge kase okolo su se ispraznile, a ja namjerno razvlačim kao usporeni snimak. On gleda u mene i u moje artikle. Neće da zamoli, znajući današnju generaciju: čeka da ja njemu ponudim da ga pustim ispred. I naravno, ja ga ne pustim...u međuvremenu, prolazi neki njegov poznanik i klima mu glavom, kao "moraćeš se načekat", a on glasnije nego što to treba govori: "Ma neka, takva mi je nafaka. Takav mi je život". I što sam imao simpatije prema tom zombiju i što bih ga pustio, od tad sigurno ne. Nipošto.
Šta to govori?
I Lord Vader, uz dužno poštovanje, čije tekstove vrlo rado čitam, mora biti prodrman i moraju mu se poslati otrovne i poluotrovne strelice da bi propjevao. Ja ni od Vadera niti od koga ne tražim tapšanje po ramenu, pogotovo sažaljenje, ali tražim razumijevanje i uzimanje u obzir. A onakav, kao onaj zombi na kraju reda na kasi, nikad nisam bio. Šta bih ja uradio da su obrnute pozicije? Vjerovatno bih prešao na drugu kasu nego zamolio, a ako je gužva, i to bih uradio. Priznajem da sam malo pretjerao u odgovorima, i žalim zbog toga, ali morate shvatiti
Da ljudi koji pišu recenzije danas ulažu trud i pokušavaju da animiraju svoje kolege na bilo koji način. Ako treba provocirati - onda provocirati, ako treba pjevati ode Boneliju - pjevaj ode Boneliju. Iznesi svoj stav kolko god da košta, ne klimaj glavom, skupo će te koštati, pa je možda bolje da te odmah košta nego kasnije, kasnije će doći sa kamatama.

Hajmo sad na posao

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 19:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Dajte predložite šta bi se moglo recenzirati

jbmu miša, evo povećat ću slova:

Johnny Freak

dajte se više izjasnite, jel bi pisali o ovom lipom DD-u. meni se baš pričitalo Sclavija u njegovom izdanju suosjećanja s lumpima, prikraćenima, žrtvama...

tu smo odmah u polazištu svi različiti: ti Salkan suosjećaš, Vader nemam pojma, ja tvrde konzervativne stavove koji nisu sa ovoga svijeta
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
676 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 03/01/2024 : 19:34:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Jbg stinky, ta skalamerija od epizode ima recenziju
Ali shvatam tvoju namjeru
Poenta je suprotstavljeni stavovi i viđenja u nečemu značajnom među stripovima, za čim se digla prašina
Hm

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7525 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 03/01/2024 : 19:36:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Mislim da bi ta kontrarecenzija bila puni pogodak u tom sastavu.

Meni ta priča nikako nije legla i teško bih se natjerao na ponovno čitanje, ali s guštom bih je ponovno pročitao kada bi se nešto takvo organiziralo.

Edited by - Spock on 03/01/2024 19:37:57
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/01/2024 : 19:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa sve od Sclavija ima recenziju. valjda.
može se staviti kontrarecenzija.
a može se i na sto načina, tekst, ovo ono.

osim toga, ako se vi dogovorite oko nečega drugoga, nema problema.
ja samo govorim u čemu bih ja sudjelovao. ne bih u bilo kojem stripu, jer bi mi se bilo teško natjerati da sad čitam nemam pojma što. znači, ja imam mali opseg gorućih stvari. što se tiče stripa. ne mogu sudjelovati u onome što Vadera jako zanima, karikaturalni strip i slično, Donald Duck ili što ono jako voli.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7525 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 03/01/2024 : 19:42:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Ova Sclavijeva epizoda nema recenziju:

https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/dylan-dog-dd-lu-96-projekt/24105/0/

@stinky: Mislim da bi ova tema tebi bila zanimljiva.

Edited by - Spock on 03/01/2024 19:45:40
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000