Author |
Topic |
Peyo
Advanced Member
Croatia
10339 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21081 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 08/01/2024 : 23:01:44
|
i još jedan odličan Markosov odabir. Ovaj strip na prvu me nije kupio (na najavu mislim),ali nakon par komenatara morao sam mu dati šansu,koju je Moskovski bubnjar itekako opravdao.
Vidim da par pojedinacaima zamerku na crtež,u smislu da nije odgovarajući ,ali sa tim se nikako ne bih složio;atipičan Sprujtov vizuelni stil koji podseća na stil naive ( https://sh.wikipedia.org/wiki/Naiva ) je samo plus sjajnoj priči o doživljajima jednog sasvim običnog momka u haosu francusko-ruskog rata. 4.5/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 08/01/2024 23:04:56 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6616 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2108 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 12/01/2024 : 22:09:52
|
Hehe, dobra fora sa sahranjivanjem živih ljudi, da bi izbegli regrutaciju. To može i danas lepo da prođe. :) Dobra priča, zanimljiva, efektna. Na kraju mi se crtež još i svideo. |
Resistance is futile. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2267 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 27/02/2024 : 10:07:27
|
Dobar strip! Po naslovnici i previewu me odbijao crtež, ali se pokazao kao najjača karika. Jednostavan i efektan, stripu daje okus nadrealne narodne priče. Priča je svedena ali efektna.
Ostalo mi je par pitanja nakon čitanja. Nije mi bilo jasno zašto na početku rade pogreb s praznim sandukom, Borg je to odgovorio. Još me zanima kontekst ovog rata. I uopće, zašto je Napoleon vodio toliko ratova. Jel bio kao Hitler ili Aleksandar Makedonski, tip koji je htio osvojiti cijeli svijet (ovdje se spominje i potencijalni pohod na Indiju nakn što Rusija padne)? Ili je to jednostavno bilo takvo vrijeme u Europi, di su svi non stop nešto ratovali jedni protiv drugih, a Napoleon je samo bio uspješan u tome?
|
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10339 Posts
Posted - 27/02/2024 : 12:26:12
|
quote: Originally posted by pcoro
Dobar strip! Po naslovnici i previewu me odbijao crtež, ali se pokazao kao najjača karika. Jednostavan i efektan, stripu daje okus nadrealne narodne priče. Priča je svedena ali efektna.
Ostalo mi je par pitanja nakon čitanja. Nije mi bilo jasno zašto na početku rade pogreb s praznim sandukom, Borg je to odgovorio. Još me zanima kontekst ovog rata. I uopće, zašto je Napoleon vodio toliko ratova. Jel bio kao Hitler ili Aleksandar Makedonski, tip koji je htio osvojiti cijeli svijet (ovdje se spominje i potencijalni pohod na Indiju nakn što Rusija padne)? Ili je to jednostavno bilo takvo vrijeme u Europi, di su svi non stop nešto ratovali jedni protiv drugih, a Napoleon je samo bio uspješan u tome?
Malo me razočaralo tvoje pitanje. Umjesto oštrog odgovora preporučio bih ti da pogledaš neki od dokumentaraca poput ovog:
https://www.imdb.com/title/tt0266164/episodes/?season=1&ref_=tt_eps_sn_1
ili nešto od ovoga:
https://www.documentarytube.com/best-of/the-20-best-documentaries-about-napoleon-and-the-napoleonic-wars/
Za vrijeme njegove vladavine su udareni temelji moderne Europe preko zakonika (Code civil des Français)
Za više o njemu imaš tekstova koliko hoćeš.
Imaš i svu silu stripova o Napoleonu i tom vremenu, od kojih su neki i na engleskom.
https://www.cinebook.co.uk/berezina-book-13-p-4476.html |
Edited by - Peyo on 27/02/2024 12:30:31 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2108 Posts
Posted - 27/02/2024 : 12:35:00
|
Da se Peyo ne uvredi, ali odgovor bude jako prost.
Ratovali su zato što su mogli! I zato što u zapadnim korenima postoji jaka kolonizatorska žila.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 27/02/2024 12:38:41 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10339 Posts
Posted - 27/02/2024 : 12:54:48
|
quote: Originally posted by borg
Ratovali su zato što su mogli! I zato što u zapadnim korenima postoji jaka kolonizatorska žila.
A Istok ju nema? |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2267 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 27/02/2024 : 13:02:33
|
Kako sad razočaralo? Pa Napoleon je jedna od tajni koja nam je svima pred očima. U povijesti se uči kad je bila koja bitka i to je to ali ne uči se kako zašto. I izvan službeneog curiculuma informacije se odaju teško ili nikako. Evo, u par mjeseci sam pročitao ovaj strip i pogledao Napoleon Ridleya Scotta i ni u jednom nema neke šire slike - ovdje smo usmjereni na pojedinca u vrtlogu rata i pratimo stvari iz njegove perspektive, a u filmu su se naredale scene bitaka i ljubakanja sa Josephinom, opet izvan svakog konteksta.
Čini se da je ova mini serija koju je Peyo linkao dobar izbor za informirati se.. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10339 Posts
Posted - 27/02/2024 : 13:14:33
|
Nisam još pogledao Napoleona od Ridleya Scotta, ali ne bih rekao da ti je to dobar izvor barem po kritikama koje sam pročitao.
Bila je serija o Napoleonu na Historyju kao pogled iz vizure Napoleonovog vojnika uz razne komentare. Mislim da bi ti ona bila bolji izvor. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3448 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 27/02/2024 : 13:36:33
|
Film Napoleon je jedan od najboljih filmskih biografija, a između redaka jako puno govori o Napoleonu. To je sve kaj bum rekel.
P.S. Ovo pišem kao profesor povijesti. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 27/02/2024 : 13:50:33
|
Nije ti neki odgovor. npr Rusija i Kina nisu ogromne države po duhu svetom nego isto tako po osvajanjima. Osvaja svak ko može,neko je u tome uspješniji i to je to.
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10339 Posts
Posted - 27/02/2024 : 13:59:41
|
quote: Originally posted by BeaGea
Film Napoleon je jedan od najboljih filmskih biografija, a između redaka jako puno govori o Napoleonu. To je sve kaj bum rekel.
P.S. Ovo pišem kao profesor povijesti.
Onda je to dobra preporuka.
Svakako ću ga pogledati. |
|
|
Kerempir
Senior Member
1593 Posts
Member since 09/10/2018 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2108 Posts
Posted - 27/02/2024 : 20:59:28
|
quote: Originally posted by lwood
Nije ti neki odgovor. npr Rusija i Kina nisu ogromne države po duhu svetom nego isto tako po osvajanjima. Osvaja svak ko može,neko je u tome uspješniji i to je to.
Pa sad... I ja rekoh da su osvajali zato što su mogli.
Al pogledaš kroz istoriju Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju... Pa vidiš koliko su Kina i Rusija bili tu. Naravno da su bili prisutni na svim ovim kontinentima, al ne u svojstvu kolonizatora. Bar koliko se ja ovako na prvu sećam... A moguće i da je samo bio razlog to što nisu mogli u datim vremenima da budu kolonizatori.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 27/02/2024 21:04:26 |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1383 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 28/02/2024 : 15:13:52
|
quote: Originally posted by BeaGea
P.S. Ovo pišem kao profesor povijesti.
Pogledao sam deo sa bitkom kod Austerlitza i hvala lijepa. Dosta mi je bilo jednog Game of Thrones.
Jesi li siguran, da nisi profesor nečega drugoga? |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 28/02/2024 15:14:28 |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3277 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 28/02/2024 : 17:36:45
|
quote: Originally posted by borg Al pogledaš kroz istoriju Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Australiju... Pa vidiš koliko su Kina i Rusija bili tu. Naravno da su bili prisutni na svim ovim kontinentima, al ne u svojstvu kolonizatora. Bar koliko se ja ovako na prvu sećam... A moguće i da je samo bio razlog to što nisu mogli u datim vremenima da budu kolonizatori.
Nema osvajanja kolonija bez ekonomske moći. Kina i Rusija nikad nisu finansijski to mogli postići, prosto. Inače bi radili isto. Imali su osvajanja Rusi u Americi, ali em skupi Krimski rat i neki drugi ekonomski problemi, i to je bilo previše da se zadrže teritorije. Kina je imala strah od Mongola i tada su počeli sa planovima odvajanja od sveta, čak su i svoju flotu počeli da smanjuju i jednostavno se usmerili na svoj kontinent. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6616 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
Kerempir
Senior Member
1593 Posts
Member since 09/10/2018 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2108 Posts
Posted - 29/02/2024 : 13:59:42
|
Ma sada odosmo u drugu krajnost. Ja sam samo hteo reći da je Napoleon krenuo u osvajanje zato što je mogao i zato što je hteo. A istoričari će se baviti time dal je pošao po mineralne, ljudske ili prirodne resurse. Dal mu bilo dosadno u okrečenoj sobi, ili ga ostavila ženska zato što je bio mali...
A sve ovo ostalo merenje, ko je više ili manje je nebitno. |
Resistance is futile. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3277 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 29/02/2024 : 14:16:51
|
Napisao si ipak i da među zapadnjacima postoji jaka kolonizatorska žica, implicirajući da narodi sa drugih prostora to eto, nisu imali u sebi, pa zato nemaju kolonizatorsku prošlost. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1383 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 29/02/2024 : 16:02:30
|
Imaju dosta kolonizatorske prošlosti ali manje mogučnosti projekcije moći zbog tehnoloških nedostataka. Niko osim Europljanina nije razvio prekooceanskih brodova a onda je ekonomija morala plaćati raćune za duga putovanja. Azijski zaćini, amerićko zlato, srebro i produkti iz amerićkih plantaža (kava, šečer, duhan) plaćali su jih sa plusom.
Šta su radili Kinezi, Mongoli, Otomani i drugi Turki, Arapi, afrićki i drugi azijski imperiji (javanski, indijski...) nego kolonizirali? |
www.maconcomics.com |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2108 Posts
Posted - 29/02/2024 : 17:12:47
|
Pa sad, ja kao neki ego-manijak citiram sebe... Al ne vidim šta je tu loše rečeno. Samo sam rekao da je Napoleon osvajao zato što je mogao. I drugo, zato što je to želeo. Jer je Napoleon bio deo zapada, kako god obrnuli, okrenuli...
Nisam isključio kolonizatorske aspiracije u tom postu ni balkanskih zemalja ni azijskih, ni bilo kojih drugih, samo naglasio ovih kojima je pripadao dotični. Al kao i uvek, ode diskusija di ne treba.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 29/02/2024 17:24:02 |
|
|
Lukeruk
Average Member
Serbia
507 Posts
Member since 17/01/2018 |
Posted - 29/02/2024 : 19:28:18
|
U ovom slucaju se ne radi o kolonizatorskim aspiracijama, vec je Rusija sporadicno krsila Napoleonovu kontinentalnu blokadu prema Britaniji. Napoleon, tada inace u nekom savezu sa Rusijom, pizdeo, pizdeo i na kraju je i napao.
|
|
|
BeaGea
Advanced Member
3448 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 29/02/2024 : 20:00:45
|
quote: Originally posted by Lukeruk
U ovom slucaju se ne radi o kolonizatorskim aspiracijama, vec je Rusija sporadicno krsila Napoleonovu kontinentalnu blokadu prema Britaniji. Napoleon, tada inace u nekom savezu sa Rusijom, pizdeo, pizdeo i na kraju je i napao.
Ajde da netko vidi uzroke. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
Topic |
|