forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: BATMAN 40 - Slomljeni grad
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author  Topic Next Topic  

Markos
Webmaster

Croatia
29571 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2023 : 20:38:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote

OPASNE GOTHAMSKE ULICE POSTAT ĆE JOŠ OPASNIJE.

Svojim legendarnim serijalom 100 metaka preobrazili su moderan kriminalistički strip. Ovaj put Eisnerom nagrađeni scenarist BRIAN AZZARELLO i crtač EDUARDO RISSO ciljaju u još mračniju metu – samog Mračnog Viteza – u luksuznom tvrdoukoričenom izdanju koje na jednom mjestu sadrži sve njihove priče o Batmanu.

SLOMLJENI GRAD

Gotham je grad sjena, izopačen i opasan poput čudovišta i manijaka koji ga nastanjuju. Dok slijedi ubojicu putom koji će ga odvesti do nekih od njegovih najvećih neprijatelja, može li čak i Mračni Vitez preživjeti mentalne užase koje isti donosi?

VITEZ OSVETE

Svijet je došao do točke s koje nema povratka. Povijest je odjednom promijenjena, a umjesto Brucea, svog poginulog sina, ovdje kostim šišmiša nosi ostarjeli i okrutni Thomas Wayne. Hoće li grijesi oca uništiti sam Gotham?

WEDNESDAY COMICS

Ubojstvo uvlači Batmana u sukob oko nasljedstva stradalog milijardera. Novac je korijen sveg zla, a Mračni Vitez sprema se kopati duboko.

GOTHAMSKI VITEZOVI

U ovoj vizualno zapanjujućoj crno-bijeloj priči o Batmanu zaštitnik Gothama prodire u mozak luđaka u potrazi za istinskom prirodom moći – onom nad životom i smrću.

Batman 40 • Slomljeni grad • 240 stranica • Kolor • 212 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Brian Azzarello • Crtež Eduardo Risso • Prijevod Robert Solanović • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 7.11.2023. • Cijena 30 Euro

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/batman-40-slomljeni-grad/936/

Trouble will find me

knauso
Junior Member

302 Posts

Member since 18/12/2020

Posted - 05/11/2023 : 22:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send knauso a Private Message  Reply with Quote
Najzad Risso na velikom formatu :)
Go to Top of Page

MaddoX
Starting Member

78 Posts

Member since 22/02/2022

Posted - 08/11/2023 : 21:47:31  Show Profile Show Extended Profile  Send MaddoX a Private Message  Reply with Quote
Kad se može očekivati preview?
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2051 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 08/11/2023 : 21:57:09  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MaddoX

Kad se može očekivati preview?

Covek rinta na interliberu po ceo dan a ti pitas za preview...

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6382 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 19/11/2023 : 11:25:39  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Pročitao i tako solidan Bets, no ništa posebno IMHO.
Čak mi je puno jača ona druga kratka priča gdje je sve ''naopako''.
Crtež je standardni Risso, kao i u Metcima, a priča tako-tako.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40843 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 19/11/2023 : 14:08:06  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Meni je skroz OK ovaj. Svaki je bolji od onih gde je ludilo i milion pomagaca :)

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5182 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 23/12/2023 : 20:33:18  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
- Gothamski vitezovi / Nema Batmana do c/b Batmana. Dobar uvod u naslovnu priču, Risso odličan.

- Slomljeni grad / Opisao bih strip kao 100 Metaka upoznaje Dugu noć veštica. Priča nastala dok su autori uzimali predah od rada na svom renomiranom serijalu pa se ovde u dijalozima mogu prepoznati krimi momenti iz 100 Metaka, dok se u svakom narednom poglavlju pojavljuje novi negativac iz Batmanoverzuma na sličan način kao u Dugoj noći. Vizuelno i kolorno takođe slično Dugoj noći, već sam nekoliko puta spominjao da mi je Tim Sale jedan od omiljenih crtača Batmana, a Rissov crtež je nešto najbliže stilu koji neguje Sale. Ko hoće crtež na sličnu foru kao iz Duge noći / Mračne pobede / Ukletog viteza; Slomljeni grad je mudar izbor.

- Vitez osvete / Alternativni "What If" pogled na Batmana gde je tokom famoznog zločina umesto svojih roditelja poginuo Bruce, i nakon čega je Thomas Wayne postao Batman. Prijatno me ovo iznenadilo iako je u pitanju kratka, crna priča, mislim da je ovde bilo potencijala za više i da se moglo detaljnije razraditi za punokrvan Batman naslov.

- Wednesday Comics / Batman vs. kvazi femme fatale. Najlošija priča iz ove zbirke.

Meni se svidelo, dobar Batman
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6312 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 06/01/2024 : 13:46:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Svi Batmani ovog autorskog dvojca, što znači neizbježan feeling 100 metaka (čak se i Graves pojavljuje na kratko). Dakle jedan čisti noir Batman u svakom pogledu. Slomljeni grad je cisti krimić, detektivska priča. Vitez osvete stidljiv pokusaj malo drukcijeg svijeta(ideja odlicna) ali prekratko i prebrzo. Kratke price isto ok.

Azzarella jedva podnosim jer to je tip koji može satima pričati a da ništa ne kaže. Brdo dialoga, doskočica, igara riječi..koji jesu fora ispočetka ali onda kad vidis da ne vode ničemu postanu iritantni. Baš kao i pretjerano dramatiziranje i ponavljanje istih rijeci ("Angel Lupo" valjda 30ak puta), ali ok to je Azz, pa ko voli..
Lijepo Rissov crtez dolazi do izrazaja u ovakvom izdanju i mada bih ja volio da se išlo na cb variantu, mora se priznati da je kolor odlican.
Kritike na izboru naslovnice. Lošnjikavo skroz.

Plus bi trebalo u impresumu naznačiti da je autor unutarnjih naslovnica Dave Johnson.

Bond.James Bond.

Edited by - Aco on 06/01/2024 13:57:19
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4535 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 03/04/2024 : 17:29:51  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
100 metaka je neizbježna paralela s ovim stripom pošto je isti autorski dvojac, a i stil je prilično sličan.
U tom krimi settingu i stilu koji gaji Azzarello, malo je neobično vidjeti Batmana i ne mogu reći da mi je ispočetka sve to sjelo. Radnja i zaplet su dosta jednostavni u suštini, ali scenarist se trudio to maksimalno zapetljati i zakomplicirati s nekoliko nepotrebnih dijaloga i vrćenjem u krug. Sve skupa ispadne dosta neatraktivno i zaboravno.
Prema kraju i u finalnom twistu malo se poboljšaju stvari, ali nikako iznda solidnog. Plus, malo previše varijacija na temu ubijenih roditelja, Brucea patnika, ali čak je bilo par intrigantnih prizora i u tom segmentu.
Dodatna priča Vitez osvete je "što bi bilo kad bi bilo" uz dosta dosjetljiv i zanimljiv twist. No, i tu je narativ dosta isprazan i osim kontroverznih izbora za protagonista i negativca, nema nekog bogatstva.
Rissov crtež mi je u 100 metaka pasao, ovdje mi nije toliko pogođen generalno, barem u gradskim scenama, ali kad se uđe malo u introspektivu i tamu postane adekvatniji.
Sve skupa, za fanove ovog dvojca puni pogodak, a meni je nekako ni tu ni tamo. Volio bih ga još jednom pročitati, ali nije žurba.
3/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1202 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 19/10/2024 : 16:32:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
Meni je Slomljeni grad razočarenje, strip koji puno zuji a malo meda daje. Puno kul spikice a malo uzbudljivog sadržaja, dosadnjikav strip.
Zato mi je Vitez osvete odličan! baš ugodno iznenađenje. Duplo kraći od Slomljenog grada, a nudi duplo više uzbuđenja. WEDNESDAY COMICS je simpa, a onaj prvi crno bijeli je prekratak za neki doživljaj osim dobrog crteža. Rissov crtež bi opisao kao neki križanac Frank Millera i Tima Salea s tim da je Risso povukao u nekom komercijalnijem tonu. Crtež mu je dobar ali bolji su mi i Frank i Tim.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11988 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/04/2025 : 17:32:42  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Za sada sam iz ove zbirke 4 prica Azzarella i Rissoa procitao samo Slomljeni grad, ostale price ce doci na red nadam se narednih dana.

Slomljeni grad je strip autorskog dvojca koji su doneli Vertigov cuveni serijal 100 metaka, koji imam kompletan ali jos nisam poceo da citam. Meni je ovaj strip sjajan. Jedna prava detektivska noir prica, iz koje kaplje atmosfera jednog mracnog i ludog Gothama i ima sve noir karakteristike i femme fatale i tu atmosferu i to da je glavni detektiv sve vreme na pogresnom tragu do samog kraja i obrt i oniricke sekvence i masinke iz 30ih i klasicni gangsteri... Ja sam bas odusevljen uprkos par scenaristickih nepotrebnih sekvenci ili nejasnoca, to nije bitno za sveukupni utisak. Batman je predstavljen malo okrutnijim i mracnijim i nemilosrdnijim nego inace ali mi to ne smeta. Rissoov crtez i boja Patricije Mulhivil su neverovatni i tako upecatljivi i kadriranjem i montazom i osecajem za ritam i prelaz sa scene na scenu iz onirickog u budno i obrnuto, iako je minimalisticki i podseca na Tim Saleov crtez opet je drugaciji i originalan.
Ko zeli pravi noir detektivski hard boiled Batman bez elemenata natprirodnog sa atmosfericnim crtezom i kolorom onda nema greske ovo je strip za vas.
10/10

Zapamtio sam ovaj strip jos pre par godina kada je o njemu pisao Paka01 u svojoj temi kratke recenzije i secam se da sam onda potrazio table iz stripa i bio impresioniran i drago mi je da je strip izasao u domacem izdanju jer to apsolutno zasluzuje. Evo i Pakinog osvrta cisto da bude i na ovoj temi:
quote:
Originally posted by Paka01

BATMAN: Broken City

Scenarij: Brian Azzarello - 7
Crtež: Eduardo Risso - 9,5
Ocjena: 82,5%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski / krimić

Broken City je šestodijelna krimi priča koja je originalno izlazila kao dio redovne Batman serije. S obzirom na autorski tim, nije iznenađujuće što smo dobili jednu relativno pravocrtnu priču u kojoj se Batman uglavnom oslanja na svoje detektivske sposobnosti. Dijalozi kao da su proizašli direktno iz 100 Metaka (što uostalom nije ni čudno s obzirom da je Broken City nastao u Azzovoj i Rissovoj pauzi od spomenutog serijala), a u drugoj svesci imamo čak i cameo pojavljivanje Agenta Gravesa. Atmosfera je odlična i radnja lijepo teče sve do samog kraja priče u kojem se nažalost donekle osjeti zbrzanost. Rissov crtež je fenomenalan, čovjek je po mom mišljenju u ovom razdoblju bio na vrhuncu kreativne snage. Sve u svemu, sasvim korektan strip koji vrijedi pročitati više puta.

Edited by - going going on 04/04/2025 17:38:00
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10556 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 04/04/2025 : 18:05:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ideš ideš nadmašio si Čačanina u ocjenjivanju!
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5531 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 05/04/2025 : 10:31:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Mozda nije 10/10 ali je odlican Batman
Go to Top of Page
   Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000