Author |
Topic |
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 18/05/2024 : 15:54:55
|
quote: Originally posted by manhunter
Dok se maraton sa Oscarima polako bliži kraju, a kako smo se dogovorili da uradimo i slično glasanje za serije, evo da pokušamo da se dogovorimo oko koncepta i kategorija.
Dve opcije za glasanje:
- prvo svako daje deset nominacija a onda glasamo od ponuđenih (znači kao sada za filmove) - direktno se glasa, bez nominacija
Sistem bodovanja će ostati isti kao i kod filmova u svakom slučaju.
Kategorije?
Evo predloga: - krimi / drama (Sopranos, Breaking bad, Twin peaks, X Files, True detective...)
- domaće serije ( sve pre i posle 91')
- sitcom ( klasične humorističke serije sa epizodama od 24 min)
- istorijske (Rome, Spartacus, Tudors, Crown, Vikings, Shogun, Sever i jug, 1882...)
- slice of life (klasične drame, životni problemi i sl)
- van engleskog govornog područja ( samo ime kaže, izmešani žanrovi)
- sf (Star wars, Madalorian, 100, Heroes, Battlestar Galactica, Stargate, Lost...)
- fantasy ( Game of thrones, Witcher, Merlin, Wheel of time, Rings of power...)
- dokumentarne
Ostale opcije bi bile horor, sapunice, western...navedite još predloga.
Tvrdim ti da nisi ovo korektno odradio.
Malo pod uticajem (lošim) Zule, malo verovatno jer sam ne gledaš i ne misliš na neki tip serija.
Ogroman broj engleskih drama - drama epohe, drama po klasičnim romanima, od Pride and Prejudice, preko Brideshead Revisited do Downton Abbey, su pre svega drame, većina romantične drame.
Bez obzira što se mnoge ne odigravaju danas, bezveze je da se guraju sa Rimom, Vikinzima, Spartakom, Šogunom u istorijske, jer su drugačije od njih, nisu ni za istu publiku, nemaju ratovanja, istorijske scene...
Mogu da se ubace u "slice of life", ali taj neodgovarajući naziv (kad je većina klasičnih drama , pa i savremenih iz 20-og veka, pisana, niko nije ni znao za slice of life termin, koji nije bio iskovan).
Ali, ako hoćeš da udovoljiš Zuli onda sve prolazi... |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 18/05/2024 : 15:58:52
|
The Affair (2014) je čista drama i nigde nećeš naći "slice of life", sa njom u vezi.
U njoj ima malo i kriminala (u nekoj kasnijoj sezoni), koliko i u stvarnom životu, ali nije krimi, a nije ni istorijska. |
|
|
ridiculus
Senior Member
1693 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 18/05/2024 : 16:05:27
|
quote: Originally posted by alexts
Bez obzira što se mnoge ne odigravaju danas, bezveze je da se guraju sa Rimom, Vikinzima, Spartakom, Šogunom u istorijske, jer su drugačije od njih, nisu ni za istu publiku, nemaju ratovanja, istorijske scene...
Spartacus je jači kao akciona serija nego istorijska, tandara-broć*.
*to će ubuduće da znači "po meni", za one koji ne mogu bez tog izraza |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Posted - 18/05/2024 : 16:08:05
|
quote: Originally posted by ridiculus
Spartacus je jači kao akciona serija nego istorijska, tandara-broć*.
*to će ubuduće da znači "po meni", za one koji ne mogu bez tog izraza
Nemam ništa protiv, nisam je ni gledao posle par epizoda, bila mi je glupava. Ali ne pričam o tome. |
|
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 18/05/2024 : 16:14:57
|
Uzimanje bilo čijeg prijedloga na razmatranje ne znači udovoljavanje. Mene ništa ne boli kako god većina odluči. Dao sam prijedloge i kako god bude sve je ok.
Samo da ponovim: drame ima u svemu (svakom filmu i seriji). Dakle, matematički gledano, taj faktor možemo izuzeti i ono što ostane su kategorije. |
Edited by - Zula on 18/05/2024 16:15:47 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 18/05/2024 : 17:34:02
|
Tvrdim ti da nisi ovo korektno odradio.
Malo pod uticajem (lošim) Zule, malo verovatno jer sam ne gledaš i ne misliš na neki tip serija.
Ogroman broj engleskih drama - drama epohe, drama po klasičnim romanima, od Pride and Prejudice, preko Brideshead Revisited do Downton Abbey, su pre svega drame, većina romantične drame.
Izvini, gde sam ja spomenuo ove koje nabrajaš i gde kad sam ih gurao sa istorjskim? Bukvalno sve koje si nabrojao su klasične drame. Vi ste počeli sa ovim slice of life, net ja. Biće kategorija crime/spy/drama I klasična drama, a za istorijske se zna koje su... |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 18/05/2024 : 17:34:57
|
Ovde pričamo, sakupljamo ideje, a onda ću ja spakovati na najbolji mogući način. I naravno da niko neće biti zadovoljan. :D |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Lukeruk
Average Member
Serbia
507 Posts
Member since 17/01/2018 |
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 18/05/2024 : 19:53:09
|
quote: Originally posted by Lukeruk
Ne mozete vi toliko dobro da utvrdite kategorije, koliko lose ja mogu da nominujem :D
Ne pretjeruj. Nit znam kako se kategorije slažu, nit znam pogoditi nominacije za te kategorije. 🤣 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 19/05/2024 : 22:46:12
|
quote: Originally posted by manhunter
E sad, svi imamo različite vizije.
Ja bih istorijske isto podveo pod drame. Šta će mi posebno istorijske?
Pa ne znam baš...Rome, Spartacus, Tudors, Crown nisu isto kao Mad Men, After life, Chernobyl, House, Braking bad...
Nije ni After Life ista kao ostale koje si nabrojao uz nju.
Možda da uvedemo dramedije.
Inače, i ja se zalažem za manji broj kategorija.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
Edited by - Shaner on 19/05/2024 22:47:23 |
|
|
ridiculus
Senior Member
1693 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 20/05/2024 : 00:53:40
|
Mislim da je preterano očekivati da glasač mora da pogleda sve epizode da bi dao glas nekoj seriji. Jedna sezona bi trebalo da bude dovoljna za nominacije. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 20/05/2024 : 23:20:51
|
Ako bude više kategorija, onda predlažem da ostane 10 nominacija po članu.
Ako bude manje kategorija, onda predlažem da se poveća broj nominacija po članu.
Također, predlažem da dvije kategorije svakako budu animirane i dokumentarne serije. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12525 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Topic |
|
|