forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Atentat na Trump-a, USA izbori i (ne)srodne teme
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 94

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:43:12  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:43:15  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wintermute

quote:
Originally posted by tinton

Pa i milijun, i dva milijuna dolara su dovoljno visoki dohodci da ih se oporezuje po najvišoj marginalnoj stopi od 37%. Ali niži dohodci se oporezuju po nižim stopama.
Možda ja ne razumijem što želiš reći?

Bas tako. Ni ja ga ne razumem...

Ali dosta stvari sto pise jesu tacne (olaksice za dependents, nema ogranicenja radnog vremena (naravno postoje caveats) i nema formalne penzije kao u EU ali i to je druga duboka tema i sta to zapravo znaci... postoji nekoliko age limits ovde recimo sa 65 si eligible za medicare i to vecina smatra nekom neformalnom staroscu za penziju u USA...)

Samo malo mi konfuzno.

kimba, razjasni malo

Pa kao da pišem kineski.
Ako zaradim 2024 milijun $ platim porez 30%, .
Ako sljedeće 2025 zaradim 2 milijuna $ platim opet 30% kao i 2024.
Znači dupla zarada ali je porez i dalje 30%.

Zaostao na LMS I ZS i nepoznavanje osnovnih elemena zivota - citat odredenih
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kimba

To je trivijalno tacno jer si vec u najvisem tax bracketu.

Da li je tvoja poenta da u EU nije tako?

EDIT: ja bih cak rekao da ovde ako jedne godine zaradis $1M a druge vec $2M ti spadas u grupu ljudi koji ce da iznajme jos boljeg tax advokata i sakriju nesto pa ces platiti manje nego prve godine.

Edited by - wintermute on 21/07/2024 20:46:04
Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:47:47  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
Pa Harris i nije izabrana za VP kao dobar kandidat.
Nego radi “make history”, (prva Black woman VP).

Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4731 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 21/07/2024 : 20:49:15  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Joe Biden je blistavu političku karijeru završio nesebičnim potezom da odustane od traženja drugog mandata. Jedan od zadnjih džentlmena u politici.

Yeah, right. Kao da je to bila njegova odluka. Zapravo, ja sam sto posto siguran da Joe još ni ne zna da više nije kandidat.

Go kneel and weep
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:49:48  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, ovo meni mnogo smeta. Harris nije dobila poziciju glasovima. Potpuno si u pravu ovde. I sada ako je proture bez glasanja da bude kandidat to je veoma neposteno.

Najpostenije je da sada na brzinu D organizuju otvorene primaries.
Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:50:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

EDIT: ja bih cak rekao da ovde ako jedne godine zaradis $1M a druge vec $2M ti spadas u grupu ljudi koji ce da iznajme jos boljeg tax advokata i sakriju nesto pa ces platiti manje nego prve godine.

Upravo tako.
A u EU zaradiš 100 eura vise godišnje , uzmu ti vise od pola.
Za običnoga radnika i maloga čovjeka ne postoji bolja država za raditi i zaraditi.
A da ne pričamo o olakšici na porez ako si kupijo kuću.
Pa ljudi ne žele isplatiti kuću prije jer im se isplati plaćati do isteka ugovora jer dobivaju po 10-ak tisuća $ nazad godišnje.

Edited by - kimba on 21/07/2024 21:00:23
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 20:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znaci u EU kako raste zarada tako i istovremeno raste i procenat koji se uzima za porez? Nema kako to kazu ovde "cap" na porez?

To jeste surovo.

Ali EU gradjani ce se braniti da imaju besplatno zdravstveno, skolstvo i penziono -- tri stvari za koje amerikanci puno placaju i/ili stede za njih celog radnog veka. Onda ce amerikanac da uzvrati da to sto evropljanin ima mozda jeste besplatno ali nije na nivou onoga sto najbolji amerikanac moze parama da priusti (a takvih je malo). I onda se prica svodi u neku ruku na komunizam vs kapitalizam: da li da svi budemo manje-vise jednaki i imamo pristup slicnim servisima ili da se borimo svako za sebe i da elitnih 10% pobednika u toj borbi ima fenomenalne servise a 90% da ima losije od toga sto bi imali ako svi saradjujemo... vecina ljudi nema izbor nego tamo gde su se rodili u takvom sistemu ucestvuju i implicitno ga podrzavaju (jer drugo nisu ni iskusili). Malobrojni su ti koji su iskusili oba i onda mogu da se presele u onaj koji misle da je za njih bolji...

Generalno evropa ima "socijalistickiji" kapitalizam (time se cak ponose u skandinavskim zemljama) a amerika ima liberalni kapitalizam (vuk jede vuka a najvise oba vuka jedu jaganjce). UK je nesto izmedju -- oduvek su i bili specificni...
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/07/2024 : 20:59:36  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da, ovo meni mnogo smeta. Harris nije dobila poziciju glasovima. Potpuno si u pravu ovde. I sada ako je proture bez glasanja da bude kandidat to je veoma neposteno.

Najpostenije je da sada na brzinu D organizuju otvorene primaries.

A delegati izabrani na predizborima će birati na konvenciji koga žele, nije neočekivano niti neprimjereno da Biden i ostali političari iskažu podršku nekom kandidatu.
Kamala Harris je loš kandidat, ali situacija nije jednostvna za Demokrate jer neki potencijalno bolji kandidat:
a) nema vremena izgraditi name recognition na nacionalnoj razini
b) ne može koristiti fondove od donacija koje je Biden dobio za kampanju za reizbor

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Nego, glavolomka:

ako neko nije sposoban da bude kandidat, da li je sposoban da bude trenutni predsednik!?

Zar Biden ne bi trebao da da ostavku i na predsednicko radno mesto koje je jos teze i odgovornije nego mesto kandidata!?
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/07/2024 : 21:09:18  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Upravo tako.
Za običnoga radnika i maloga čovjeka ne postoji bolja država za raditi i zaraditi.
Pa ljudi ne žele isplatiti kuću prije jer im se isplati plaćati do isteka ugovora jer dobivaju po 10-ak tisuća $ nazad godišnje.

Oprosti, jel' možeš, molim te, reći o kojoj zemlji EU pričaš? Različite članice imaju različite porezne politike, ali ja nisam siguran da ima iti jedna u kojoj milijun eura godišnjeg dohotka ne bi bilo oporezovano po jednakoj stopi kao dva milijuna eura. Možda sam u krivu jer, naravno, ne poznajem porezne politike svih članica.

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:11:23  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
A delegati izabrani na predizborima će birati na konvenciji koga žele, nije neočekivano niti neprimjereno da Biden i ostali političari iskažu podršku nekom kandidatu.
Kamala Harris je loš kandidat, ali situacija nije jednostvna za Demokrate jer neki potencijalno bolji kandidat:
a) nema vremena izgraditi name recognition na nacionalnoj razini
b) ne može koristiti fondove od donacija koje je Biden dobio za kampanju za reizbor

Srecom barem nema vise superdelagata (?)

Posle one katastrofe od debate ja sam rekao drugu ovde da D moraju pre 4. jula da nadju novog kandidata. Bili su tvrdoglavi i pokusali opet sve sakriti i evo izgubili su preko 2 nedelje...

Ne znam kakav je proces sada, ovo se prakticno nikad u novijoj istoriji nije desilo, da li ce biti otvoreni izbori ili ce kao sto kazes delegati samo birati... u svakom slucaju vremena je jako malo i sama cinjenica da su odlucili da ovako rade govore o stanju Bidena koje se mozda i drasticno pogorsalo zadnjih nedelja...

EDIT: pod otvorenim izborima naravno mislim da D primaries

Edited by - wintermute on 21/07/2024 21:13:42
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/07/2024 : 21:17:17  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Mislim da superdelegati i dalje ne biraju u prvom krugu. Ako nakon prvog kruga glasanja na konvenciji ne bude pobjednika, mislim da onda dobivaju pravo glasa.
Za novu rundu otvorenih izbora jednostavno nema vremena, a ne znam ni postoji li zakonska mogućnost za tako nešto.

Edited by - tinton on 21/07/2024 21:19:38
Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:19:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Znaci u EU kako raste zarada tako i istovremeno raste i procenat koji se uzima za porez? Nema kako to kazu ovde "cap" na porez?

To jeste surovo.

Ali EU gradjani ce se braniti da imaju besplatno zdravstveno, skolstvo i penziono -- tri stvari za koje amerikanci puno placaju i/ili stede za njih celog radnog veka. Onda ce amerikanac da uzvrati da to sto evropljanin ima mozda jeste besplatno ali nije na nivou onoga sto najbolji amerikanac moze parama da priusti (a takvih je malo). I onda se prica svodi u neku ruku na komunizam vs kapitalizam: da li da svi budemo manje-vise jednaki i imamo pristup slicnim servisima ili da se borimo svako za sebe i da elitnih 10% pobednika u toj borbi ima fenomenalne servise a 90% da ima losije od toga sto bi imali ako svi saradjujemo... vecina ljudi nema izbor nego tamo gde su se rodili u takvom sistemu ucestvuju i implicitno ga podrzavaju (jer drugo nisu ni iskusili). Malobrojni su ti koji su iskusili oba i onda mogu da se presele u onaj koji misle da je za njih bolji...

Generalno evropa ima "socijalistickiji" kapitalizam (time se cak ponose u skandinavskim zemljama) a amerika ima liberalni kapitalizam (vuk jede vuka a najvise oba vuka jedu jaganjce). UK je nesto izmedju -- oduvek su i bili specificni...

Već smo se složili da ne postoji ni free linču, a kamoli zdravstvo , školstvo i penzijono.
U USA zdravstvo imaš kroz plaćanje poreza, školstvo jeste skupo , ali recimo uzmeš na poslu 401k i to i ne osjetiš kad dođe vrijeme za fakultet za djecu.
Ovdje kao imaš besplatno a na ultra zvuk čekaš po 3-6 mjeseci.
I ne možeš ići kod kojega doktora hoćeš , nego gdje te pošalje , pazi sad , tvoj kućni doktor.
A u USA kad hoću i kod kojega doktora hoću.
A penzijono, nemaš tu šta plaćati , osim one takse naravno.
A i kad odeš u penziju imaš dvije , nije li tako.
Imaš penziju od Union u kojem si radijo a i od SSA kad napunio 65.
Rade bih ja uzeo da imam plaću kao u USA pa da sve ja plaćam.
A ne da oni “placaju” ovdje sve za mene.
Ja ako bude zdravlja ode nazad za USA uskoro.
A da tebe pitam ( jeste privatno pitanje-bez ljutnje) da li bi nazad za EU.
Nemoraš ni odgovoriti, jer znam odgovor.

Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:28:34  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Upravo tako.

Oprosti, jel' možeš, molim te, reći o kojoj zemlji EU pričaš? Različite članice imaju različite porezne politike, ali ja nisam siguran da ima iti jedna u kojoj milijun eura godišnjeg dohotka ne bi bilo oporezovano po jednakoj stopi kao dva milijuna eura. Možda sam u krivu jer, naravno, ne poznajem porezne politike svih članica.

Ne razumiješ o čemu pričam.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/07/2024 : 21:33:52  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Upravo tako.

Pa da, napisao već da ne razumijem i zamolio te da objasniš, ali ti si mi samo ponovio istu rečenicu. Ako treba, možeš me kao dijete od 6 godina tretirati, neću se naljutiti, najozbiljnije.

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Već smo se složili da ne postoji ni free linču, a kamoli zdravstvo , školstvo i penzijono.
U USA zdravstvo imaš kroz plaćanje poreza, školstvo jeste skupo , ali recimo uzmeš na poslu 401k i to i ne osjetiš kad dođe vrijeme za fakultet za djecu.
I ne možeš ići kod kojega doktora hoćeš , nego gdje te pošalje , pazi sad , tvoj kućni doktor.

Znas dosta o USA, odnedavno sam ovde na forumu, verovatno si ziveo ovde neko vreme. To sto pricas ne moze da prica neko ko nije iskusio. To se odmah prepozna.

Samo male ispravke: za skolstvo si verovatno mislio na 529 fond (401k je za penziono i to imas pravo da povlacis bez kazne kada napunis 59.5 godina pa mnogi i to smatraju penzionom granicom u USA). Ja imam 529 za oba deteta (zapravo imamo ih 4: moja supruga 2 i ja 2 jer moze tako). Za doktore se slazem, ovde uglavnom nema cekanja ili je jako malo a ides gde hoces osim ako nemas HMO plan (mada i tada ti daju izbor ali ne mozes bas gde hoces). Penzije imas dve ali jedna je 401k (ili union ili 403 za drzavno zaposlene) i ona je contribution defined (dobijas koliko si ulagao) a nije benefit defined (kao u evropi, benefit defined penzije ne postoje u americi osim nekih super skupih annuitia -- to su penzije koje garantuju koliko ces da dobijes) a druga je Social Security koji je predvidjeno da ce postati insolvent 2034-te ako se nista ne promeni (a verovatno ce se promeniti, da to pukne mnogi ameri bi ostali na ulicama). SS moze da se vec u 62-goj uzima a mora posle 72-ge. Sto vise cekas vise dobijas. Mnogi uzmu tu negde u srednjim 60tim...

> Rade bih ja uzeo da imam plaću kao u USA pa da sve ja plaćam.
> A ne da oni “placaju” ovdje sve za mene.

E ovo je SUSTINA svega i koji tip coveka si ti. Bravo. Ja sam uvek govorio zivot u americi je programiranje u asembleru, masinskom jeziku. Zivot u evropi je programiranje u Javi Oba imaju prednosti i mane. Za prosecne ljude je EU bolja, za outliere (i srecnike) USA je bolja.

I u pravu si. Ne bih se vratio u EU. Cak sam probao pre 15 godina, izdrzao manje od dve godine i vratio se u USA. I tada kada sam se vracao sam osecao kao da se vracam pravoj kuci. Suvise sam se amerikanizovao. Za mene je evropa kao prica zavrsena. Deca su mi amerikanci i ostavicu kosti ovde. Ali ne tvrdim da je ova zemlja najbolja za sve koji mogu da biraju. Meni jeste.
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:48:53  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Upravo tako.

Pa da, napisao već da ne razumijem i zamolio te da objasniš, ali ti si mi samo ponovio istu rečenicu. Ako treba, možeš me kao dijete od 6 godina tretirati, neću se naljutiti, najozbiljnije.

Vjeruj mi nemam namjeru da te omalovažavam ili bilo šta.
Ali ne znam kako drugačije da objasnim .
Ja živim u Austriji, radim svaki dan ,ali su subote ne.
Pitaju me mogu li raditi , recimo, sljedeću subotu.
Kažem da, ali od toga sto ću zaraditi tu subotu država će mi uzeti preko 50% i to doslovce.
Razlog , kažu ušao si u veći braket zarade,znači zaradijo € 100 eura vise i veći braket.
U SAD ako mi je braket na porez recimo, 30 ili 25% ili koliki već to nema veze.
Znaci mogu raditi svaki dan po 20 sati, ili sljedeće godine zaraditi duplo u odnosu na prethodnu braket se ne mjenja, država ne uzima više .
Kao što reče wintermute ne postoji “cap” .

Edited by - kimba on 21/07/2024 21:51:10
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 21/07/2024 : 21:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
kimba, ja nadjoh ovo: https://taxsummaries.pwc.com/austria/individual/taxes-on-personal-income

Brackets slicno kao u USA (doduse mnogo vise se uzima) a preko €1M svima isto (?)

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/07/2024 : 22:10:06  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Ali kako se braket ne mijenja, kada ćeš plaćati drugačiju stopu?

Na primjer, ako si jedne godine zaradio 40,000 USD, ti si u braketu od 12%.
Ako si sljedeće godine zaradio 80,000 USD, prelaziš u braket od 22%.

Uvijek te tih 100 dolara/eura ekstra može prebaciti u novi braket, osim ako se već ne nalaziš u onom najvišem.
Ok, Austrija konkretno (sad sam pogledao) ima daleko više poreze od SAD-a, pa mi je jasna ta razlika, ali to nije primjenjivo svuda u EU.

Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 22:11:19  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

kimba, ja nadjoh ovo: https://taxsummaries.pwc.com/austria/individual/taxes-on-personal-income

Brackets slicno kao u USA (doduse mnogo vise se uzima) a preko €1M svima isto (?)

Ma znam ja to , nego ti kažem , recimo, zaradiš kao u drugom braketu € 20 397, ako pređeš jedan € oni ti uzmu 50 centi.
Znaci jedan euro ili sve preko toga preko 50 % uzima država.
Ja ti želim reci ako je moj braket recimo 30% u USA ja mogu i deset puta vise zaraditi ove godine nego prijašnje.
On je i dalje 30%.
Stvarno ne razumijem šta nije jasno.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19664 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/07/2024 : 22:11:28  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Evo, dok sam ja napisao post, wintermute je uletio i s konkretnim stopama za Austriju.

Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 22:14:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali kako se braket ne mijenja, kada ćeš plaćati drugačiju stopu?

Na primjer, ako si jedne godine zaradio 40,000 USD, ti si u braketu od 12%.
Ako si sljedeće godine zaradio 80,000 USD, prelaziš u braket od 22%.

Uvijek te tih 100 dolara/eura ekstra može prebaciti u novi braket, osim ako se već ne nalaziš u onom najvišem.
Ok, Austrija konkretno (sad sam pogledao) ima daleko više poreze od SAD-a, pa mi je jasna ta razlika, ali to nije primjenjivo svuda u EU.

Nije točno, tvoje familijarna situacija ti određuje braket.
Ako si samac plaćaš najviše, ako imaš 10 djece ne plaćaš porez uopće, bez obzira koliko zarađivao.
Tako je u NY (živijo tamo 17 godina) za drugo ne znam

Edited by - kimba on 21/07/2024 22:17:50
Go to Top of Page

kimba
Average Member

659 Posts

Member since 04/02/2023

Posted - 21/07/2024 : 22:24:04  Show Profile Show Extended Profile  Send kimba a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Znas dosta o USA, odnedavno sam ovde na forumu, verovatno si ziveo ovde neko vreme. To sto pricas ne moze da prica neko ko nije iskusio. To se odmah prepozna.

Samo male ispravke: za skolstvo si verovatno mislio na 529 fond (401k je za penziono i to imas pravo da povlacis bez kazne kada napunis 59.5 godina pa mnogi i to smatraju penzionom granicom u USA). Ja imam 529 za oba deteta (zapravo imamo ih 4: moja supruga 2 i ja 2 jer moze tako). Za doktore se slazem, ovde uglavnom nema cekanja ili je jako malo a ides gde hoces osim ako nemas HMO plan (mada i tada ti daju izbor ali ne mozes bas gde hoces). Penzije imas dve ali jedna je 401k (ili union ili 403 za drzavno zaposlene) i ona je contribution defined (dobijas koliko si ulagao) a nije benefit defined (kao u evropi, benefit defined penzije ne postoje u americi osim nekih super skupih annuitia -- to su penzije koje garantuju koliko ces da dobijes) a druga je Social Security koji je predvidjeno da ce postati insolvent 2034-te ako se nista ne promeni (a verovatno ce se promeniti, da to pukne mnogi ameri bi ostali na ulicama). SS moze da se vec u 62-goj uzima a mora posle 72-ge. Sto vise cekas vise dobijas. Mnogi uzmu tu negde u srednjim 60tim...

> Rade bih ja uzeo da imam plaću kao u USA pa da sve ja plaćam.
> A ne da oni “placaju” ovdje sve za mene.

E ovo je SUSTINA svega i koji tip coveka si ti. Bravo. Ja sam uvek govorio zivot u americi je programiranje u asembleru, masinskom jeziku. Zivot u evropi je programiranje u Javi Oba imaju prednosti i mane. Za prosecne ljude je EU bolja, za outliere (i srecnike) USA je bolja.

I u pravu si. Ne bih se vratio u EU. Cak sam probao pre 15 godina, izdrzao manje od dve godine i vratio se u USA. I tada kada sam se vracao sam osecao kao da se vracam pravoj kuci. Suvise sam se amerikanizovao. Za mene je evropa kao prica zavrsena. Deca su mi amerikanci i ostavicu kosti ovde. Ali ne tvrdim da je ova zemlja najbolja za sve koji mogu da biraju. Meni jeste.

Hvala na iskrenosti, osjećaji su isti.
Živijo sam 17 godina u NYC.
529 opciju ja nisam imao nego samo 401k.
Ali mislim općenito ako staviš to na 10-15% sa tim imaš za školovanje.
Ako ćeš to računati onda je to treća penzija, prva junijska, SS i 401k.
Povratak u EU je najveća životna greška , ali barem djeca su tamo rođena .
Kao što rekoh mogao bih uskoro nazad, dosta je bilo.

Go to Top of Page
Page: of 94 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.7 seconds. Snitz Forums 2000