forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Atentat na Trump-a, USA izbori i (ne)srodne teme
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 94

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 20:48:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wintermute

Ne, naravno. Postoje oblasti u kojima su zene bolje i koje im vise pašu od muskaraca i obrnuto mozda cak i u 95:5 ali svakako ne u hemiji i fizici. Svakako je uticaj otvaranja vrata zenama dobar ali sa tim se trebalo zavrsiti a ne ici u ludizme tipa #meetoo i ostale ekstremne pokrete kao recimo naredba da zena mora biti na boardu direktora svake kompanije u Kaliforniji (sto je sud kasnije srecom oborio). Zene imaju dovoljno prava i ta prica je u USA zatvorena odavno. Nema potrebe gurati dalje i otvarati. Pa taj tvoj graf upravo to i pokazuje. A kriterijumi se jesu nazalost promenili i sada postoji pritisak da se neka nagrada da zeni i da se onda kaze "prva zena" itd... ja mislim da to steti zenama koje su sposobne tu nagradu dobiti i bez te protekcije i aktivizma. Uostalom mnoge su to i same rekle (kao i sposobni crnci).

Na tom grafu se vidi da su se stvari promijenile posljednjih 10-15 godina, ne bih baš to kvalificirao kao odavno.

U idealnom svijetu sve bi bilo "merit based". Međutim, kroz povijest nikad nije bilo i uvijek su muškarci bili u prednosti. Ovo što se sad radi je pokušaj ispravljanja toga, i moguće da se i pretjeruje u nekim stvarima, ali pretjerivalo se i prije u obratnom smjeru. Ako se stvarno pretjeruje, vremenom će se to iznivelirati (jer, kao papagaj ponavljam, ekstremi nisu ni dobri ni popularni).

Ti kažeš da je sad to sve riješeno. Evo članak od lani:
https://www.forbes.com/sites/josiecox/2023/09/27/half-of-americans-dont-ever-expect-gender-parity-at-the-top-of-the-fortune-500/

Citat:
According to new figures published by Pew Research Center, women now account for 10.6% of all CEO positions and 30.4% of all board member roles across the Fortune 500 index of the county’s largest corporations.

Jesu li muškarci 90% sposobniji za poziciju CEO od žena?

quote:

Nadala su pitali recimo zasto zene imaju manje plate i on je rekao ne znam zasto postoji razlika u platama u nekim strukama, recimo zasto zenski modni supermodeli zaradjuju mnogo vise od muskih, vi mi to recite...

Sport je "outlier", da se izrazim kao Amerikanac :D Plaće su tu sulude za najbolje sportaše i uglavnom su vezane s gledanošću. Tu se slažem da ne trebaju biti jednake plaće, nego isključivo vezane za gledanost, jer zbog toga sport i postoji. Ali vrhunski sportaši su u svakom slučaju svakako jako dobro plaćeni.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 20:56:46  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva
According to new figures published by Pew Research Center, women now account for 10.6% of all CEO positions and 30.4% of all board member roles across the Fortune 500 index of the county’s largest corporations.

Jesu li muškarci 90% sposobniji za poziciju CEO od žena?

Meni se ovo cine fer i korektni brojevi, da. Po meni i onom sam video i citao oko 30% mogu biti board members i 10% CEOs. To su jako zahtevne pozicije koje zbog stila zivota zene i raznih drugih okolnosti samo otprilike jedna od 10 moze da radi. To je specificna liderska pozicija, nesto kao general u vojsci gde slicno tome zena skoro da nema.

quote:

Sport je "outlier", da se izrazim kao Amerikanac :D Plaće su tu sulude za najbolje sportaše i uglavnom su vezane s gledanošću. Tu se slažem da ne trebaju biti jednake plaće, nego isključivo vezane za gledanost, jer zbog toga sport i postoji. Ali vrhunski sportaši su u svakom slučaju svakako jako dobro plaćeni.

U pitanju je bilo supermodelarstvo a ne sport, citaj pazljivije...
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 20:59:06  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Ne mozes ti na silu napraviti da 50% CEOa budu zene. Neka market to odluci a vec je odlucio. To se ne moze povecati zakonima i daljnjim uvodjenjem zena jer su vec sve uvedene u USA barem. Dalje nema.

Kao sto ne mozes nekoga siliti da gleda zenski sport ili muske manekene i da za to isto placa kao za drugi pol.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 21:07:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni se ovo cine fer i korektni brojevi, da. Po meni i onom sam video i citao oko 30% mogu biti board members i 10% CEOs. To su jako zahtevne pozicije koje zbog stila zivota zene i raznih drugih okolnosti samo otprilike jedna od 10 moze da radi. To je specificna liderska pozicija, nesto kao general u vojsci gde slicno tome zena skoro da nema.

Agree to disagree, u tom slučaju.

quote:

U pitanju je bilo supermodelarstvo a ne sport, citaj pazljivije...

Pa pretpostavio sam da su Nadala pitali za razliku u tenisu, a on odgovorio protupitanjem s visokom modom. Ista je logika, plaće po zainteresiranosti publike.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 21:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne mozes ti na silu napraviti da 50% CEOa budu zene. Neka market to odluci a vec je odlucio. To se ne moze povecati zakonima i daljnjim uvodjenjem zena jer su vec sve uvedene u USA barem. Dalje nema.

Neće nikad ni biti 50 % zbog majčinstva, ali 10,6 % je po meni premalo.

Imamo društva gdje su samo muškarci prisutni na pozicijama moći, Afganistan i slično, mislim da nitko ne želi to kopirati :D

A ako netko misli da žena ne može uskladiti majčinstvo i posao, postoje primjeri jako uspješnih žena koje imaju djecu. Ursula Von Der Leyen ima 7 djece, recimo. Možemo misliti o njoj što hoćemo, ali ne možemo je nazvati neuspješnom.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47090 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 02/11/2024 : 21:40:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Oko mene se gradi gomila novih zgrada. Nisan primjetia niti jednu zenu da tu radi.
Ima nepalaca,bosanaca cak i hrvata..
Ali zena nema. Stvarno nije u redu.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 21:40:36  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Agree to disagree, u tom slučaju.

Samo da malo razjasnim da ne ispadne da sam neki zenomrzac.

Ja cesto sa svojom suprugom pricam o ovome. Ispostavlja se da bi zena u USA bila uspesna na tom nivou da bi bila CEO netrivijalne firme ona mora toliko da promeni svoj zivot da on vise i ne lici na zivot neke "prosecne" zene. Tesko ima brak. Ako ga ima onda je to brak u kome muz mora da sve radi. Tesko se odlucuje na decu. A ako ih ima ne vidja ih nego placa profesionalce da ih uzdizu ili to opet radi muz. Da ne ulazimo dalje. Sad ti ces reci da je to OK ali nije jer vecinske, "obicne", zene gledaju u nju i mrze je jer je ona digla ocekivanja za sve njih a ne mogu sve da imaju muzeve koji rade za njih niti da sve zive neki alternativni lifestyle koji im omogucava takvu posvecenost poslu jer biti CEO jeste lifestyle, to nije obican job (posao).

Mnogo dublje promene u drustvu, psihologiji, itd. su potrebne da bi se ovo desilo, to ne moze na kratke staze i nekim politickim dekretima na silu. Nego mora polako da se odvija. A razni prisilni pokreti samo stete sposobnim zenama koje zele da se razvijaju u tom smeru jer se ne shvataju ozbiljno.

Zato ja mislim da ovo sto je market i pored svih pritisaka i napada da se taj broj poveca i dalje definisao da je to 10% i 30% da je to fer i realnost u trenutnom stupnju razvoja ove zajednice muza i zene u USA. To ce jednog dana mozda i biti 50% ali sumnjam kao sto modelarstvo i sport nisu 50/50 u svim disciplinama.

Postoje i sportske i biznis grane u kojima su zene i bolje i gledanije i placenije i to je ok. Ne treba teziti da svuda sve bude 50/50 jer je to nemoguce i ako bi bilo bilo bi dosadno i neprirodno. A pogotovu ne treba teziti nasilnim zakonima nego pustiti sve zene da probaju i ne sprecavati ih a onda ako na kraju market odluci da ih treba biti isti procenat kao muskaraca u nekoj oblasti, neka ih bude.

Ja trenutno mislim da u USA ne moze vise da se pusti zena da vijaju poziciju CEO-a i da ja 10% trenutna realnost. To se mozda poveca, mozda smanji. Videcemo. Ja JESAM za nasilne iste sanse ali NISAM za nasilni isti procenat.

Ja pricam za USA, pogledaj malo statistike za druge zemlje, o arapskim i da ne govorim pa vidi procente zena tamo pre nego sto napadas mene i moj stav u USA...
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 21:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
A ako netko misli da žena ne može uskladiti majčinstvo i posao, postoje primjeri jako uspješnih žena koje imaju djecu. Ursula Von Der Leyen ima 7 djece, recimo. Možemo misliti o njoj što hoćemo, ali ne možemo je nazvati neuspješnom.

Moze. Ima outliera svuda. Ali to nije role model za prosecnu zenu. Prosecna zena ne moze da bude Ursula. Mora celo drustvo da se postepeno menja da se vidi sta je equilibrium.

Svakako da NEKE zene mogu biti CEO i imati sve i svaka im cast. Ali u trenutnom drustvu u USA a o svetu da ne govorim 50% je nerealno...
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 21:45:22  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Oko mene se gradi gomila novih zgrada. Nisan primjetia niti jednu zenu da tu radi.

Ti si to mnogo jednostavnije od mene rekao
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 21:48:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Da, i zbog toga što su fizički jači muškarci su očito i pametniji od žena. Pa naravno.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 21:56:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Postoje i sportske i biznis grane u kojima su zene i bolje i gledanije i placenije i to je ok. Ne treba teziti da svuda sve bude 50/50 jer je to nemoguce i ako bi bilo bilo bi dosadno i neprirodno. A pogotovu ne treba teziti nasilnim zakonima nego pustiti sve zene da probaju i ne sprecavati ih a onda ako na kraju market odluci da ih treba biti isti procenat kao muskaraca u nekoj oblasti, neka ih bude.

Ja trenutno mislim da u USA ne moze vise da se pusti zena da vijaju poziciju CEO-a i da ja 10% trenutna realnost. To se mozda poveca, mozda smanji. Videcemo. Ja JESAM za nasilne iste sanse ali NISAM za nasilni isti procenat.

Ja pricam za USA, pogledaj malo statistike za druge zemlje, o arapskim i da ne govorim pa vidi procente zena tamo pre nego sto napadas mene i moj stav u USA...

Nisam te napao, pričamo :D

Ja nisam nigdje spomenuo da mora biti 50/50, samo da je dobro za društvo kad svi imaju jednake šanse, a povijesno žene ih nisu imale. ti misliš da ih sad imaju, i slažem se da je vjerojatno to najbolje dosad, ali i dalje nije jednako. Koliki je, recimo, plaćeni porodiljni dopust u SAD?

Neću se sad spuštati na ove gluposti tipa "nek rudare onda ako hoće ista prava". Fizičke razlike postoje, intelektualne ne, pa su opet muškarci dominantni i u "intelektualnim" poslovima. Zašto? Jer su fizički jači :D

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 22:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Koliki je, recimo, plaćeni porodiljni dopust u SAD?

Na federalnom nivou: 0, zero, null, нуль

Ovo je katastrofa ali nema veze sa pravima zena tj. ovo se ne smatra kao pravo u USA jer se zdravstveno osiguranje ne smatra kao pravo svakog gradjanina nego kao nesto sto mora da se zaradi (osim ako nisi ilegalac -- jebiga bilo je too easy da propustim). To je dublja tema filozofije ovog drustva. Ima to i prednosti i mane i jako je opasno ako ne razumes sistem i implikacije.

Neke drzave imaju neke zakone ali to je daleko od civilizacije, recimo u Kaliforniji ti je dozvoljeno da uzmes do 12 nedelja NEPLACENOG odsustva ako se porodis. Sad neko ce reci pa koja je svrha. Pa svrha je da i dalje imas radni odnos pa prema tome i zdravstveno (americki ludizam koji je nekome iz civilizovanije zemlje uzasan a to je da je zdravstveno vezano za radno mesto) ali i to da ne mogu da te otpuste zbog porodjaja. Otac nema nista. (Moguce je da se ovo menjalo, tako je bilo nama kada su nam se deca radjala.)

Ja znam da tako nije ni u jednoj civilizovanoj zemlji sveta osim USA i to je potpuno druga tema. Ovde USA ne da zaostaje nego na federalnom nivou nista ne postoji.
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 22:29:11  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Fizičke razlike postoje, intelektualne ne, pa su opet muškarci dominantni i u "intelektualnim" poslovima. Zašto? Jer su fizički jači :D

Ne znam da li su to intelektualne razlike ali intelektualni AFINITETI postoje i to je James Damore objasnio lepo u svom eseju i zbog toga dobio otkaz u Google-u. Tuzio ih je i uzeo neku lovu, detalji se ne znaju.

Mislim da sam cak i to pominjao na ovoj temi.

Edited by - wintermute on 02/11/2024 22:31:28
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 22:46:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Mislim da ima veze. Žena kad rodi, htjela - ne htjela mora otići na porodiljni. Kako nema plaćeni, otići će na neplaćeni. Recimo da žena rodi dvoje djece i ukupno na porodiljnom provede dvije godine. Muškarac koji je počeo raditi u isto vrijeme kad i ona sad ima dvije godine iskustva više i u prednosti je za razna promaknuća i slično.

Kako se to može riješiti? Šveđani, recimo, imaju po 240 dana plaćenog porodiljnog za OBA roditelja. Samohrani roditelji imaju pravo na 480 dana plaćenog porodiljnog.

https://www.forsakringskassan.se/english/parents/when-the-child-is-born/parental-benefit

A što se tiče jednakih prilika po rasnoj i etničkoj pripadnosti, evo ti službenih podataka o plaćama:

https://www.dol.gov/agencies/ofccp/about/data/earnings/race-and-ethnicity

Sad, rekao si da ti plaćaš golemo osiguranje na kuću da bi ti djeca imala najbolju školu. Po ovim statistikama, bijelci mogu (u globalu, uvijek ima iznimaka) priuštiti najbolje škole. To znači da njihova djeca u startu imaju bolje šanse. Kako onda u takvom sustavu svi imaju iste početne uvjete?

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 22:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim da ima veze. Žena kad rodi, htjela - ne htjela mora otići na porodiljni. Kako nema plaćeni, otići će na neplaćeni. Recimo da žena rodi dvoje djece i ukupno na porodiljnom provede dvije godine. Muškarac koji je počeo raditi u isto vrijeme kad i ona sad ima dvije godine iskustva više i u prednosti je za razna promaknuća i slično.

Kako se to može riješiti? Šveđani, recimo, imaju po 240 dana plaćenog porodiljnog za OBA roditelja. Samohrani roditelji imaju pravo na 480 dana plaćenog porodiljnog.

https://www.forsakringskassan.se/english/parents/when-the-child-is-born/parental-benefit

A što se tiče jednakih prilika po rasnoj i etničkoj pripadnosti, evo ti službenih podataka o plaćama:

https://www.dol.gov/agencies/ofccp/about/data/earnings/race-and-ethnicity

Sad, rekao si da ti plaćaš golemo osiguranje na kuću da bi ti djeca imala najbolju školu. Po ovim statistikama, bijelci mogu (u globalu, uvijek ima iznimaka) priuštiti najbolje škole. To znači da njihova djeca u startu imaju bolje šanse. Kako onda u takvom sustavu svi imaju iste početne uvjete?

Znam ja kako se to moze resiti i kako su druge zemlje resile. Ali tako nije ovde zbog mnogo razloga istorijskih i filozofskih i ja mislim da nikada nece ni biti. To je druga tema. Zdravstveno u USA se smatra privilegijom za koju se treba izboriti dok se zdravstveno u skoro svim ostalim civilizovanim zemljama smatra kao pravo coveka koje mu se ne moze oduzeti.

Ja nisam rekao da svi imaju iste pocetne uslove nego da ja jesam da to tako bude (iako je nemoguce da uvek svima tako bude) i smatram to postenom borbom. Ali ja nisam za to da ljudi koji imaju iste uslove moraju imati i ista postignuca neko po zasluzi i trudu.

Deca bogatih imaju prednost na decom siromasnih, tako je svuda u svetu, to u americi nema vise danas toliko veze sa rasom, azijati su bogatiji i uspesniji i od belaca recimo a to sto crnci nisu neka se potrude vise. Cak crnci koji su dosli iz afrike su uspesniji od mnogih belaca i skoro svih crnaca koji su rodjeni u americi. Postoje statistike i za to. Naravno da ima i istorijskih razloga iza toga ali oni su iskorenjeni danas i crnci su sebi najveca prepreka ovde svojim ponasanjem i odnosom prema ucenju, radu i porodici. Mnogi gaje kult ganga a ne kult knjige i rada. Mnogi crni celebrities to isto kazu. Ta prica da su ugnjeteni je davno prosla iako pokusavaju sa BLM kao najnovijim pokusajem da to ponovo potenciraju a nema potrebe. Reparacije su najnoviji ludizam tu, pisao sam i o tome...

To je najbolje opisao Chris Rock koji je podelio crnce na blacks i niggers i rekao da koliko god beli mrze niggers, blacks ih mrze jos vise, mislim da sam i to kacio ovde, pogledaj obavezno:

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 22:59:55  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Pogledaj isto Officer Tatum kanal na Youtube da razumes moderne uspesne crnce danas u USA.

https://www.youtube.com/@TheOfficerTatum
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 23:08:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Fizičke razlike postoje, intelektualne ne, pa su opet muškarci dominantni i u "intelektualnim" poslovima. Zašto? Jer su fizički jači :D

Ne znam da li su to intelektualne razlike ali intelektualni AFINITETI postoje i to je James Damore objasnio lepo u svom eseju i zbog toga dobio otkaz u Google-u. Tuzio ih je i uzeo neku lovu, detalji se ne znaju.

Mislim da sam cak i to pominjao na ovoj temi.

Pročitao sam malo sad o tom slučaju i vidim da znanstveni konsenzus ne postoji. Zanimljivo, od par primjera u članku koji sam pročitao, njegovu su tezu više podržali muškarci, a suprotstavile su se žene :D

Različiti afiniteti svakako postoje, ali pitanje je zašto? Osobno smatram da je stvar odgoja prije svega. Možda banalan primjer, ali sjećam se da su videoigre 80-ih i 90-ih bile više muška stvar, a danas su postoci igrača skoro 50/50:

https://www.statista.com/statistics/232383/gender-split-of-us-computer-and-video-gamers/

Kulturološka očekivanja igraju ogromnu ulogu.

Osobno mislim da kada bi se djecu jednako odgajalo vezano za prirodne znanosti, otprilike bi isti postotak dječaka i djevojčica pokazao zanimanje. Pošto je to teško provjerljivo, mogu samo nagađati.

A odmalena vidim kako drukčije odgajamo djecu. Mojoj curici smo kupili igračku kuhinju, dosta lutkica i slično, dok su momci dobili autiće. Ali i oni i ona se jednako vole igrati s lego kockicama. Međutim, dok oni slažu avione i kompjutere, ona mi pravi kolače :D Je li to zbog urođenih afiniteta ili činjenice da smo njoj kupili kuhinju?

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 23:09:52  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Evo ti pogled jednog od najcenjenijih crnaca na rasizam i "nejednakost":

Edited by - wintermute on 02/11/2024 23:13:36
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 23:11:24  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Evo ti o "black history month", mesecu crnacke istorije koji je nedavno uspostavljen:

Edited by - wintermute on 02/11/2024 23:12:49
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 23:19:32  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Iz ova dva veoma kratka videa ces nauciti 10x vise nego iz bilo kojih linkova koje ces naci.

Edited by - wintermute on 02/11/2024 23:20:14
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 23:24:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
E sad zamisli dijete od 6 godina kome su roditelji (da citiram) "niggers"? Koja mu je perspektiva?

Mogu povući paralele s Romima ovdje, kojima je čak višestruko lošije nego crncima u SAD. To je jedan krug koji se jako teško razbija.

E sad, oni koji uspiju izaći iz toga, možda će biti više kritični prema onima koji ne uspiju pa će pomisliti "ako mogu ja, zašto ne bi i oni?". Ali svačiji put je drukčiji.

Ja sam, recimo, 100% siguran da će djeca Michaela Jordana i LeBrona Jamesa imati lagodan život. Početna pozicija igra najveću ulogu. I iako je danas crncima u SAD puno bolje nego prije 50-ak godina, i dalje nisu jednaki u šansama.

https://opportunityinsights.org/race/

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 23:26:30  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
A odmalena vidim kako drukčije odgajamo djecu. Mojoj curici smo kupili igračku kuhinju, dosta lutkica i slično, dok su momci dobili autiće. Ali i oni i ona se jednako vole igrati s lego kockicama. Međutim, dok oni slažu avione i kompjutere, ona mi pravi kolače :D Je li to zbog urođenih afiniteta ili činjenice da smo njoj kupili kuhinju?

Jeste, vidis kako je to sve povezano i kompleksno. Devojcica? Daj joj pink kapicu. Decak? Daj mu plavu kapicu. I krece od toga. U Kaliforniji su sada sve kapice koje se dele u porodiljskom sarene: ima i plave i pink. Tako da je taj ogroman korak vec napravljen. Videcemo koji je sledeci.

Te kapice izgledaju ovako:

Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1380 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 02/11/2024 : 23:29:34  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:

E sad zamisli dijete od 6 godina kome su roditelji (da citiram) "niggers"? Koja mu je perspektiva?

Slicna meth-detetu kojemu su roditelji white trash na drogama.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 23:33:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Iz ova dva veoma kratka videa ces nauciti 10x vise nego iz bilo kojih linkova koje ces naci.

Pa to je upravo ono što pričam, survivorship bias.

Morgan misli da, ako je on uspio, može svatko. Međutim, to je anegdota, jedan primjer. Nažalost, na široj skali to se pokazuje netočnim.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5991 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/11/2024 : 23:34:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Slicna meth-detetu kojemu su roditelji white trash na drogama.

Slažem se. Sad je samo pitanje jesu li crna djeca disproporcionalno siromašna? Statistike kažu da jesu.

Go to Top of Page
Page: of 94 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.26 seconds. Snitz Forums 2000