Author |
Topic |
matori paraliticar
Senior Member
2038 Posts
Member since 23/12/2022 |
|
Wolfman
Senior Member
Croatia
1078 Posts
Member since 13/07/2010 |
Posted - 27/10/2024 : 17:36:59
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Da li se sazna nesto konkretno o tome zasto je bezala baka? Mozda tek kad se vratila kuci..
Sazna se, ode ona i u Kinu s majkom i istraži sve detaljno. 10ak godina je istraživala taj povijesni kontekst i crtala/pisala memoar. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2099 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 28/10/2024 : 23:39:10
|
Div
Scenario i crtež: Mikaël Izdavač: Phoenix Press, Biblioteka Ronin 4, integral sa 2 albuma na ukupno 116 strana (u boji), HC (215 x 300 mm).
Lepa i zanimljiva priča koja vuče paralelu sa filmom Čarli Čaplina i slepe cvećarke. Strip o potrazi, iskupljenju, lažima, preživljavanju, napuštanju, prolaznosti i samoći. O nadi i maštanjima... Priča je o siromašnim koji podižu dvorce novih careva. Puno je stvari rečeno u ovako malo strana, dosta nekih usputnih priča nabacano, a opet sve tečno i dinamično.
Crtež mi se takođe svideo. Totalno pogođen uz priču.
Strip sadrži i uvod na prvoj strani i dve bonus slike glavnih likova na kraju.
Preporuka za ovaj strip ko nije čitao.
|
Resistance is futile. |
|
|
naker
Advanced Member
4506 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 30/10/2024 : 20:40:38
|
Black River (Josh Simmons)
Nekoliko žena, ostareli muškarac, i par kerova, čine grupicu ljudi koji pokušavaju da prežive u opasnom apokaliptičnom svetu gde je krah civilizacije koju poznajemo probudilo one najgore ljudske nagone. Ova grupica veruje u san o Gattenburgu, gradiću koji je poslednja oaza mira i normalnog života u svetu koji je izgubio ljudskost, i oni pokušavaju da pronađu ovu utopiju..
Vizija apokalipse slična kao u The Road, ali sa više nasilja, seksa, i morbidnog humora, i ilustrovano u indie underground karikaturalnom maniru. Kratak strip, sto i kusur stranica, ima dosta uvrnutih momenata, kraj pomalo nedorečen i zbrzan po meni. Zanimljivo da je za protagoniste najbolje bilo da su ostali na prvoj lokaciji koju su pronašli na početku stripa jer je imala sve i bila prava oaza, umesto lažne oaze za kojom su tragali čitav strip. Autor ima čudan smisao za humor. Zanimljivo da strip ima kriminalno nisku ocenu na Goodreadsu.
Hvala Verabu na preporuci, zanimljiv strip ako se nekome čita alternativnija i groteskno-apsurdnija verzija The Road-a
p.s. dickpussy! |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12475 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 30/10/2024 : 21:25:30
|
Hacendado: Blutige Ehre (Splitter 2024, 88 str./ Hacendado: L’honneur et le sang 2023) - Thirault & Mezzomo
U podnaslovu Krvava čast.
Gilles Mezzomo ima već iskustva u western žanru. Dosta dobar je njegov urbani western Ethan Ringler (Piredda 2010) a solidan je avanturistički Die neue Welt (Piredda 2013). Ovo je po meni njegov najbolji rad.
México, država Sonora 1863. Don Armando Benal del Castillo, zvani Hacendado, vlasnik je velikog imanja na kojemu uzgaja caballos. Potomak je ponosnih conquistadores, ugledan je, pravedan i mucho honorable, Kada mu sina optuže za silovanje i asesinato odluči pravdu uzeti u svoje ruke i ispuniti svoju dužnost kao padre. Odriče ga se i odvodi u desierto gdje ga ostavlja na milost i nemilost surove prirode, animales i nemilosrdnih Netdahe Apache. Njegova madre, Doña Maria, vjeruje u nevinost svog sina i učinit će sve da ga spasi...
Zanimljiva i dinamična priča s puno događanja, akcije, dramatike te nekoliko obrata što čitatelja drži do kraja budnim. Glavni motivi su rasizam, osveta te odnosi između oca i sina, odnosno sina i majke. Jaki, razrađeni likovi, uglavnom mexicanos e indios te poneki gringo, jake, čvrste žene.
Crtež detaljan, klasična bd škola, Mezzomo nudi lijepe i surove pustinjske krajolike s tipičnom florom i faunom. Najbolji Mezzomov crtež što sam vidio. Sviđa mi se i prijevod. Volim kad se u westernu ostavljaju ovi španjolski izrazi, valjda ostavština Texa. Sacramento, maledito e demonio!
Rekao bih zabavan i osvježavajući western plus dosta brutalo što jako cijenim. Muy bieno, preporuka čitateljima, naravno i izdavačima.
- Idemo u Santa Annu isporučit konje ruralesima.
- Dona Joselita, smijem li nakratko pozdraviti Redencion? + Još neko je došao na istu ideju, Diego.
- Vraća se don Diego. Sam.
- Por dios! Ovi apači su krvoločniji od Chiricahua.
- Ostavljam ti pušku, machete, čuturu i bibliju.
- Neke table dosta podsjećaju na Borovnicu.
|
Have mercy |
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1740 Posts
Member since 06/05/2009 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1473 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 09/11/2024 : 00:31:05
|
My Brilliant Friend je strip italijanskih autorki o prijateljstvu dve devojcice/devojke/zene od ranog detinjstva pa do odraslih dana. Radnja pocinje u Napoliju 1950tih godina. Radjen je po bestseller knjigama koje nisam citao. Napravljena je HBO serija za koju isto nisam cuo niti je gledao. Ovo je jos jedan "zenski" strip pisan iz ugla zene i koji se bavi zenskim problemima odrastanja. Crtez je dobar, interesantan, "slikarski" i meni se svideo, gradi atmosferu. Verovatno bi mi strip bolje legao da sam upoznat sa tim univerzumom iz knjige ili serije ali i ovako je bio odlican, osvezenje.
Izdanje je tvrdih praznih korica sa omotom na kome je naslovnica (sto ne volim) a papir je mat (sto volim). Iako je dobar, Ipak nije na tom nivou da bih ga kupio i zadrzao i citao vise puta te sam ga samo procitao u knjizari gde sam i napravio slike. Vidim da ima jos nastavaka na italijanskom i ako izadju na engleskom mislim da bih citao i dalje.
Moja ocena: 8/10
Amazon: https://www.amazon.com/My-Brilliant-Friend-Graphic-Ferrante/dp/1609459466 Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/123444101-my-brilliant-friend
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1473 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 09/11/2024 : 05:09:12
|
American Psycho sam nedavno dobio i postavio slike ovde: http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=519&TOPIC_ID=34871#2685990
U pitanju je TPB mekih korica koji na oko 150 strana objedinjuje 5 individualnih stripova i ima neke veoma zanimljive dodatke na kraju (galerija naslovnica, vizit karte (da da!), neke neobojene table kao i scenario zavrsetka). Vrlo tesko je oceniti ovaj strip jer sam ja veoma biased zbog toga sto sam gledao film mnogo puta a citao i knjigu po kojoj je snimljen. Film ubrajam medju top 10 a mozda i top 5 koje sam ikad gledao te sam ovaj strip zeljno i dugo iscekivao (imao sam prednarudzbu i dva puta je datum izlaska bivao pomeran). Nije me razocarao!
Kako je ovo strip inspirisan kultnim filmom, veoma me je zanimalo kako ce se pristupiti njegovoj realizaciji. Hoce li to biti preprican film? Hoce li biti inspirisan filmom? Hoce li biti nastavak filma? Hoce li biti neko produbljenje radnje filma? Ovaj strip je SVE TO! Prva tri poglavlja prepricavaju film ali iz potpuno neocekivanog ugla novog protagoniste, Donalda Kimballa (to je ime detektiva iz filma!), koji je ovde stalker nikog drugog do samog Patricka Batemana (glavnog karaktera knjige i filma, Wall Street brokera i psihotickog serijskog ubice) i koji u njemu vidi inspiraciju i ciji "rad" ga uzbudjuje. On prisustvuje svim scenama pokolja iz filma ili sakriven u istoj sobi ili gledajuci ih iz daljine kroz dvogled. U fenomenalnom plot twistu on se onda pretvara da je detektiv (koga u filmu genijalno glumi Willem Dafoe) koji ispituje slucajeve ubistava i tako dolazi to onih cuvenih sastanaka sa Batemanom (koga u filmu, naravno, glumi genijalni Christian Bale).
Paralelno sa ovom radnjom, odvija se i radnja iz 2010-2011 godine u kojoj jedna devojka pocinje da dozivljava misteriozne epizode. Ta radnja ce biti veoma bitna za delove 4 i 5 i ne bih vise o njoj ovde...
Ne bih zeleo da spoliujem jer strip je zaista fenomenalno ispleo radnju oko filma, samo cu reci da se film zavrsava sredinom 4. dela i da onda krece ludacka ekstenzija dogadjaja iz proslosti i njihov uticaj na dogadjaje iz 2011te sa nekoliko veoma interesantnih ideja i plot twistova. A i kraj je solidno odradjen i ostavlja mogucnost nastavka.
Strip me je odusevio na mnogo nacina ali moram da ponovim da sam veoma biased jer mi je ovaj film jako drag i znam mnoge scene napamet i cesto ih gledam na Youtube-u itd. Neko ko nije gledao film verovatno ce mnogo manje uzivati u stripu kao i neko ko je gledao film ali mu se nije svideo (mada u tom drugom slucaju ima sanse da ovaj strip ipak legne jer je zaista izvrsno odradjen). Crtez i boje su adekvatni, nekako meni klasicno americki ali meni je taj scenario vrh vrhova i ovo je strip kome cu se cesto vracati i kombinovati ga sa gledanjem filma u buducnosti. Mislim da nikada nisam video strip koji je na ovaj nacin iskoristio, produbio i nastavio neki film.
Moja ocena: 10/10
Amazon: https://www.amazon.com/American-Psycho-Michael-Calero/dp/1953414710 Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/203931815-american-psycho
Umesto tabli koje se mogu videti na Amazonu prilazem slike nekih fantasticnih dodataka (ko je gledao film razumece ih):
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9387 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 09/11/2024 : 20:28:35
|
Karmen Guillem March
Recimo da je jedna samoživa studošica napravila glupost, jedno od onih velikih, te joj je u posjet došla netko skoro, ali ne i potpuno, suprotno od kombinacije anđela čuvara i duha Božića prošlih. Ta osoba, ta Karmen, ima za cilj objasniti Kati, našoj protagonistici, što ej napravila, pokušati joj dati širu sliku, a sve to kako bi je pripremila za daleki put. I to je otprilike, ako ne i sasvim, to. Priča, o osnovi bitna, zapravo ne donosi ništa novo na toj ravni. March je, koliko znam, prvenstveno crtač, te mu priča služi jedino kao temelj oko koje će izgraditi strip. I to je onaj najbolji dio.
Guillem March je zaljubljen u Palma de Mallorcu, voli sve njezine građevine, aleje, uličice, vizure i pejzaže. Voli je toliko da ju je odlučio prikazati iz svakog mogućeg kuta, pa nekad i iz više njih.
Guillem March je zaljubljen i u žensko tijelo te ga je, također, odlučio prikazati iz svih mogućih kutova, ponekad i više od njih. Ipak, kao i kod građevine, to nikad nije vulgarno.
U tu se toliko razmahao da ti ne smeta ni to što ponavlja trikove. Crtež vrijedi svake pare i formata. Zbog svega navedenog, opraštamo mu slabije temelje.
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12475 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 09/11/2024 : 21:10:56
|
Meni se ist svidio. Duhovita priča o životu i smrti, pogrešnim putevima, lutanjima. Crtež jako lijep, sjećam se lijepih žena. |
Have mercy |
|
|
Topic |
|
|
|