Author |
Topic |
vetropiroman
New Member
288 Posts
Member since 27/02/2022 |
Posted - 13/11/2024 : 19:43:26
|
quote: Originally posted by alexts
Mislim da nešto čini umetnošću osećaj koji delo izaziva kod publike, a ne kod autora. Kad bi bilo drugo, svako bi mogao da se samoproglasi za umetnika.
Svojevremeno sam gledao momka koji je pomoću namenskih kalupa pred živom publikom na trgu jednog letovališta sprejem pravio moderno-poetska "umetnička dela" sa sve jedrilicama, mesecom i zvezdama. Tetkice su osećaj da je to umetnost platile toliko da je lik otplatio svoje letovanje za samo jedan dan, mnogo im se svidelo. Je li to umetnost, nešto što je nastalo za 5-10 minuta? Duhovni vođa Šri Činmoj je pred vernicima škrabao četkicama neke fleke na platnu iako nije imao nikakvu formalnu edukaciju, je li i on umetnik (svidele se šarene fleke vernicima)? Je li Vorholov pop art umetnost ili glorifikovani kičeraj? Ovo što si napisao je ta večita debata, jer su fakat umetnici, prvenstveno slikari/crtači, pravili svoja dela da bi ih prodali i zaradili za leba. Isto važi i za kompozitore, vajare, pisce. Ali njihova najbolja dela su duboko introspektivna i često bez neke namerne/svesne komercijalne crte. Koliko su se Pikasove Gospođice iz Avinjona, kao sam začetak kubizma, svidele savremenicima? A danas kad kažeš "Pikaso" setiš se pre njegovih izlomljenih crteža pre nego bilo kojeg njegovog klasičnije naslikanog rada. Koliko je bilo potrebno vremena da književna javnost prihvati Bukovskog kao pisca a ne kao načitanu pijanduru?
Eno i narodni umetnik Kristijan Farma G. je izlagao slike, nekome su se morale svideti. Karleuša takođe, umetnica.
|
|
|
ridiculus
Senior Member
1683 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 13/11/2024 : 20:37:36
|
Mislim da nešto čini umetnošću osećaj koji delo izaziva kod publike, a ne kod autora. Kad bi bilo drugo, svako bi mogao da se samoproglasi za umetnika.
Ne postoji jednoznačan odgovor. Što se tiče teorije i kritike, bilo je nekoliko orijentacija. Mimetička teorija, ekspresivna, pragmatična, i objektivna = umetnost kao odraz sveta, tj. istina; izraz tvorca, iliti autora; reakcija ili identifikacija publike; delo po sebi. Sve to zajedno govori samo sa koje strane se gleda. I Oscar Wilde naginje ovom tvom mišljenju, pa kaže da je umetnost ogledalo, ali onog koji gleda.
Lično se najviše slažem sa onim Šelijevim, da vrhunska umetnost mora da se okupa u krvi Vremena. A za to treba, pa, vremena, u dobu kad bi svi odmah, sada. Ni Šekspir, ni Mocart, ni Mikelanđelo nisu otkrivali sebe, a često čak ni raspoloženje u trenutku stvaranja. Da parafraziram nekog ko je bio dovoljno mudar: "njeni najstrašniji demoni su moji sićušni liliputanci".
Vetropiroman nam daje samo sasvim moderne primere (Vorhola, Pikasa), ali godina umetničkog stvaranja, 10 godina, ili 100 godina su sasvim majušni periodi, ništica, nula, nihil, sunyata u odnosu na ovo o čemu pričamo. Sitniš iz probušenog džepa Vremena. Osim ako ne mislite da smo kao civilizacija dostigli kraj, i živećemo do beskraja po istim principima i ocenjivati po istim merilima sledećih trilion godina... iako iskustvo pokazuje da ne možemo ni 3 (godine).
|
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 13/11/2024 20:39:28 |
|
|
MF Doom
New Member
125 Posts
Member since 23/04/2024 |
Posted - 13/11/2024 : 22:15:23
|
Sećam se izlaganja mog profesora sa fakulteta koji, iako je predavao mehaniku fluida, voleo je da ode off-topic, pa je jednom prilikom dao svoju definiciju šunda i kiča. Parafraziram:
Imamo koncertnog pijanistu koji izvodi klasična dela i koji je skinuo Rahmanjinova do te tačke da je njegova egzaktna kopija. Sa druge strane imamo nepoznatog pevača na Ibarskoj magistrali u zadimljenoj kafani koga je ostavila žena i on na svoj način izražava tugu za njom pevajući neki narodnjak, ali srce mu plače kroz pesmu. Bez obzira na umetničku vrednost, pijanista koji samo kopira velikog umetnika je u odnosu na ovog pevača sa Ibarske magistrale čisti kič.
Ima nekog smisla da je umetnik (vršilac umetnosti) onaj koji prvo oseti i identifikuje određene emocije a onda je sposoban i da prenese na publiku. Da li je to narodnjak ili klasična kompozicija, strip ili film....u pitanju je samo način izražavanja, koji može biti više ili manje kompleksan.
Druga vrsta problema ovog inicjalnog dela o kome se vodi polemika je vreme u kome živimo i woke kultura gde se svako javno izlaženje iz bilo kog plakara posmatra kao umetnost, jer u protivnom možemo dobiti etiketu da samo ovakvi ili onakvi i biti cancelovani baš kako je prošao i anto. Sloboda govora - može ako je woke interesima, inače je mržnja. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 13/11/2024 : 22:23:52
|
quote: Originally posted by MF Doom
Sećam se izlaganja mog profesora sa fakulteta koji, iako je predavao mehaniku fluida, voleo je da ode off-topic, pa je jednom prilikom dao svoju definiciju šunda i kiča. Parafraziram:
Da je rekao "Q=V/t", verovao bih mu, ovako... |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
|
vetropiroman
New Member
288 Posts
Member since 27/02/2022 |
Posted - 13/11/2024 : 22:42:17
|
Vetropiroman kao da priča o delima koja se "sviđaju" širokoj populaciji. Ja sam mislio na sebe.
Bulzaj, jedino tako umetnost i ima poentu. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3445 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 14/11/2024 : 10:25:19
|
Umjetnost stvara umjetnik a ne promatrač.... |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Posted - 14/11/2024 : 11:23:08
|
Umetnost je u oku posmatrača. Ako niko ne posmatra nešto kao umetnost, nema umetnosti.
Sam stvaralac ne može biti objektivan, on može nešto što je stvorio (recimo goblen ili čačkalicu za zube) da predstavlja kao umetnost, da bi bolje/skuplje prodao, da bi se bolje osećao kao umetnik, zato jer je poremećen ili iz drugih razloga, ali ne može da nametne nikom drugom da je njegova umo/ruko-tvorina umetnost, da bi mu se to priznalo. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3445 Posts
Posted - 14/11/2024 : 11:34:48
|
Nije i točka...a ti sad kako te volja. :)
Nije promatrač umjetnik već autor, samim time umjetnost je u glavi autora. Ali s tobom mi se stvarno ne raspravlja nikad, pa tak ni sad. LP!
|
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Posted - 14/11/2024 : 11:42:27
|
Zašto misliš da je to što si ti rekao u kontradikciji? Naravno da umetnost nastaje u glavi umetnika.
Ja govorim o vrednovanju umetnosti. Samo publika je merodavna da vrednuje šta je umetnost. Ne moramo da ulazimo u to, koji deo publike - kritičari, istoričari umetnosti, ljubitelji umetnosti, poznavaoci umetnosti, kolege umetnici, intelektualci, šira publika...
Poenta je da ako je umetnik sam isključivo merodavan da oceni da je ono što je stvorio umetničko delo, svi bi bili umetnici.
Neću ni ja da se raspravljam, ali voleo bih da neko ospori šta je logički netačno u dve boldovane rečenice? |
Edited by - alexts on 14/11/2024 11:43:31 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Posted - 14/11/2024 : 12:17:30
|
Zašto kad čitamo članke, knjige i udžbenike o umetničkim delima ili gledamo emisije, nikada autori tih knjiga i emisija nisu autori samih dela (čak i kad su živi), nego neko drugi?
Ako su autori ti koji definišu da li je ono što rade umetnost?
I ne moraju da budu autori, dovoljno bi bilo da angažuju nekog da to radi za njih, da bi mogli da kažemo da oni sami određuju da je to što rade umetnost.
Mislim da bi umesto "vrednovanja" za to prigodniji naziv bio "samoreklamerstvo" ili "samopromocija". |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3445 Posts
|
RAKOSI4
Advanced Member
4995 Posts
Member since 23/07/2016 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Posted - 14/11/2024 : 14:04:09
|
quote: Originally posted by BeaGea
https://ok.ru/video/1045598571010
Primjer kak to izgleda kad umjetnik shvaća veličinu svog djela, a promatrači toga nisu svjesni (bit će godinama kasnije).
I to je čitava poanta toga, kaj je umjetnost.
Pa ti promatrači su nebitni. (Film sam naravno gledao par puta).
Bitni su oni koji shvataju, nebitno kada. Bitno je mišljenje posmatrača, ne svakog posmatrača ili bilo kog. Meni je bitno samo moje, to već rekoh. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3445 Posts
Posted - 14/11/2024 : 14:26:51
|
hhehheheeh...pa ne govorim o promatračima filma.
A sad stvarno dosta. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Posted - 14/11/2024 : 14:27:13
|
A to što je Mikelanđelo svestan svoje veličine i sposobnosti je najmanji problem, problem su oni koji nisu i koji precenjuju sebe. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
Posted - 14/11/2024 : 14:28:20
|
quote: Originally posted by BeaGea
hhehheheeh...pa ne govorim o promatračima filma.
A sad stvarno dosta.
Promatrači dela iz vremena njegovog, na koje se ti pozivaš. Bolje da si pomenuo Van Goga ili tako nekog, koji je manje bio cenjen u svoje vreme. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7952 Posts
|
ridiculus
Senior Member
1683 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 14/11/2024 : 16:44:14
|
Oftopičari stvaraju oftopike.
Isto kao što budale stvaraju budalaštine, a diskutanti diskusije.
Zapravo, to jeste jedna od najinteresantnijih tema, pa ću joj možda podići zaseban prostor.
Anto je bio grub, ali, štono kažu, srce mu je bilo na mestu. Kakve veze finoća ima sa tim? I kakve nužne veze finoća ima sa umetnošću?
|
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
djuk
Starting Member
Serbia
62 Posts
Member since 28/10/2011 |
|
MF Doom
New Member