forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 215

alexts
Advanced Member

Serbia
7965 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 16/11/2024 : 14:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote

Nije problem samo što likovi izgledaju kao da je šlogirani Milo Manara crtao zubima, nego autori (autorke) stripova koji nikada nisu čitali stripove u detinjstvu nasilno presađuju neodgovarajuće stilske postupke sa televizije i filma. Pogledajmo vizuelnu dosadu kojom odiše druga strana prikazana gore. Umesto da se promene planovi i uglovi, sve je iz jednog kadra, ali filmskog, ne stripskog, tri kadra su strpana u jedan.

Takva ne-promena položaja kamere može da ima funkciju samo ako su reakcije/izrazi likova primetno drugačiji, a ovde su preslikani i pride bezizražajni, nema ni glume.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7262 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 16/11/2024 : 14:49:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
alextsu svaka kao u Njegoša.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1514 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 16/11/2024 : 18:58:01  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Nije problem samo što likovi izgledaju kao da je šlogirani Milo Manara crtao zubima, nego autori (autorke) stripova koji nikada nisu čitali stripove u detinjstvu nasilno presađuju neodgovarajuće stilske postupke sa televizije i filma. Pogledajmo vizuelnu dosadu kojom odiše druga strana prikazana gore. Umesto da se promene planovi i uglovi, sve je iz jednog kadra, ali filmskog, ne stripskog, tri kadra su strpana u jedan.

Takva ne-promena položaja kamere može da ima funkciju samo ako su reakcije/izrazi likova primetno drugačiji, a ovde su preslikani i pride bezizražajni, nema ni glume.

Nisam mnogo upucen u teoriju stripova ali ovo sto pises, kada sam razmislio, meni ima smisla. Crtez zaista vuce na Manaru ali je drugaciji (ustezem se da kazem "gori" jer je tesko umetnost porediti, pogotovu meni koji sam inzenjer/matematicar). Takodje i ovo za filmovsko kadriranje, konkretno na toj tabli se lik leve protagonistkinje uopste ne menja, kao da je nekom geometrijskom transformacijom preslikavan iz slike na sliku. Medjutim lik desne protagonistkinje se menja i mozda je to i bio smisao bas takvog prikaza. Najvaznije je da to ne samo da meni nije zasmetalo tokom citanja nego cak to nisam ni primetio dok nisam procitao tvoju opasku.

Ostajem pri (svojoj!) oceni, narocito zbog kraja i atmosfere. Ovaj strip je u meni izazvao osecanja koja su izazvali otprilike stripovi koje sam do sada ocenjivao sa 8. Nije 9 a svakako ne 10 ali je vise od 7. No, 1/10 bi meni bilo svakako premalo (uostalom "zabranjeno" je kritikovati i ocenjivati stripove koje nismo procitali -- a ovaj se veoma lako nadje (besplatno) online: mozda ga procitaj celog (ili odustani posle nekog netrivijalnog broja stranica) pa vidi sam da li ce ti zaista biti toliko los kako si predvideo. Mozda i hoce i to je OK.

Naravno mozes i da ignorises ovo i ostanes pri 1/10 bez citanja... i ja veoma cesto vidim par tabli stripa i kazem ovo je meni sranje i ne pada mi napamet da se udubljujem. To su zapravo oni stripovi koji bi u mom sistemu ocenjivanja bili ocene 5 i nize i takve ocene retko dajem jer takve preemptivno "izfiltriram" pre citanja.
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
658 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 16/11/2024 : 19:22:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Ma ne može se to poredit jednostavno, ko što se uopšteno ne mogu porediti stripovi u smislu praćenja trendova ili kojem dobu pripadaju. A da ne govorim o samoj ideji, odnosno pitanju da li nečiji strip a)prati trendove b)mijenja trendove ili c)stoji postojano između (ili iznad trendova). Grafički dio je tu da samo ogoli priču, kao u slučaju katalonskih lezbejki, jer autorka ne zna da označi crte lica i ponosi se time, pa njen neobični stil crtanja dobija na važnosti jer prati #woke bullshit. Pitanje koje proizilazi iz alexts-ovog objašnjenja manjkavosti je: "Da li bi crtež izgledao bolje da na onom tanjiru nema trakica u duginim bojama?" :)
Šalu na stranu, zaista svaki ozbiljniji strip ima svoju težinu i umjetničko značenje, ali se jedan klasik ne može i ne treba porediti sa novotarijama koje su u službi nečega.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

wintermute
Senior Member

USA
1514 Posts

Member since 15/10/2023

Posted - 16/11/2024 : 19:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send wintermute a Private Message  Reply with Quote
Hm da... ja pokusavam da se ne opterecujem time i jednostavno citam strip i ako mi drzi paznju i izaziva emociju to je vec veliko postignuce. Obzirom koliko sam star i sta sam sve video u zivotu i u knjigama, filmovima, stripovima, video-igrama... ja 95-99% stripova odbacim na osnovu povrsnog razgledanja i nekih predrasuda a onda pisem o onih 1%-5% koje procitam.

Mislim da sam vec pisao o tim procentima na ovoj temi jako davno. Ovde u usa kada udjem u knjizaru (uglavnom Barnes & Noble) oko 75% stripova su mange i to i ne gledam (verovatno gresim ali toliko toga ima van mangi da mi je za sada takav pristup mada sam poneku mangu i ocenio ovde). Onda od tih 25% preskacem sve Marvel i DC sto je oko 75% od tih 25%. Dakle uzmem u ruke i otvorim 0.25 * 0.25 = 0.0625 tj oko 6% stripova (Image, BOOM, Dark Horse i ostali independents). Od tih 6% otprilike 50% me odbiju naslovom, naslovnicom, temom, stilom crtanja... znaci detaljno onda pogledam oko 3% onoga sto mi je na raspolaganju. Od tih 3% onda verovatno procitam oko trecine sto je 1% svega. E ovaj strip je prosao to sito i reseto kod mene...

Neke dobre stripove ovim algoritmom propustim i zato mi sluzi ovaj forum, gledam sta je Fibra izdala i ostali izdavaci itd... Tu prvenstveno mislim na stipove koji jos uvek nisu prevedeni na engleski.

Ali veoma retko se desi da strip koji je prosao ove algoritme mene potpuno razocara. Bilo je par primera kojima sam dao ocene 5 i manje ali u principu vec moja sestica je meni prakticno top 1% onoga sto sam mogao citati tj. 10% od onoga sto "vredi": https://en.wikipedia.org/wiki/Sturgeon's_law

EDIT: pre nego sto me neko pita zasto ne idem u striparnice, pokusao sam i tamo je izbor stripova u obliku koji mene zanima dosta manji nego u knjizarama jer se one (barem ove oko mene u blizini do 50 milja) fokusiraju na individualne kolekcionarske stripove i preprodaju polovnih istih kolekcionarima (to su mi vlasnici i rekli kada sam ih pitao za ovo) a ne na TPBs i vece albume tj. graficke novele. To je potpuno drugi market i skoro potpuno druga klijentela... Oni imaju tanak strip star 20-30-40 godina koji kosta hiljade ili cak desetine hiljada dolara dok ja recimo trazim The Last Queen... takodje u striparnicama ne mogu da udobno citam jer nema gde da se sedi a verovatno bi me i gledali sa podozrenjem dok je u knjizari uobicajeno da se sedi i citaju izdanja i imaju udobne stolice, kafic za nesto popiti itd...

Edited by - wintermute on 16/11/2024 20:04:12
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7965 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 16/11/2024 : 20:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Nikad ne bih poredio sa Džeri Springom da slučajno table nisu stajale jedne do drugih.

Obično ne bih komentarisao odlomak iz nečeg što me ne privlači; možda ako bih bio šokiran da je uopšte objavljeno, a ovo nije baš tako loše, tako da mi je ocena bila simbolično hiperbolična...
Go to Top of Page
Page: of 215 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000