Author |
Topic |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 25/10/2024 : 21:44:32
|
Kaza: Arhe & Lajla
https://stalker.rs/prodavnica/zona/arhe-lajla/
Od začetka magazina Metal irlan, 1975. godine, Kaza (autorski pseudonim francuskog strip-autora Filipa Kazomajua) prepoznao je u njemu svetionik koji će obeležiti njegovu epohu. Hram kontrakulture u kom će moći da razvija svoje ideje iz oblasti naučne fantastike, ali i da dozvoli sebi lirizam, simbolička tumačenja, poetske ilustracije, duboku kontemplaciju... i da se vrati arhetipovima.
Ova knjiga je integralno izdanje koje predstavlja Kazina najistaknutija dela iz osamdesetih. Reč je o dve zbirke kratkih naučnofantastičnih priča, prvobitno objavljivanih u legendarnom strip-magazinu, koji se tematski kreću u zonama ekstrema – od karikaturalnih, anegdotalnih i lascivnih eskapada do egzistencijalističkih minijatura. Bez obzira na dijapazon stvaralačkih postupaka koji vešto varira od priče do priče, autor u njima, u duhu epohe, traga za prapočelom, svrhom i ishodištem, zazivajući Erosa, Hronosa i Tanatosa.
Zavirite između korica: https://stalker.rs/wp-content/uploads/2024/10/ArhrLajla_zavir.pdf
Prevod: Dragan Milojević / Lektura: Agencija Mahačma / Upis: Vladimir Oreščanin / Dizajn: Ivica Stevanović Broj strana: 120 / Boja: kolor / Format: 210 x 297 / Povez: tvrdi / Štampa: Publikum
Cena: 2.950 dinara Promo cena: 2.360 dinara (važi do 31. 12. 24)
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
681 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 26/10/2024 : 08:07:00
|
Uznemirujući, ali vrlo privlačan crtež. Nisam bio siguran u kupovinu, ali mamac istraživanja i uzbuđenje otkrivanja je ipak previše za običnog mene. Uzima se i ovo, svaka čast Stalkeru na iskoraku i pronalasku iskonske ideje u bliskoj prošlosti. |
Škafiškafnjak |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1953 Posts
Member since 24/10/2019 |
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1953 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 26/10/2024 : 14:54:58
|
quote: Originally posted by Cromwell
Skroz privlačan hrbat svakako. Bilo bi ga lijepo umetnuti u
policu.
Dobro je da nisam jedino sa perverznom asocijacijom u glavi. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2474 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
vang0gh24
New Member
Canada
205 Posts
Member since 17/01/2004 |
Posted - 31/10/2024 : 15:52:15
|
wow. Bio u Parizu pre godinu i po dana i baš ovaj strip album sam kupio na Francuskom. Pročitao sam ga uz Google translator. Šteta, sad bi tek bilo uživanje. Inače sam si bio odredio cilj da kupim nešto od Kaza. Nisam mogao da nađem ni jedan album iz njegove sage o zemlji koja se ne okreće pa sam uzeo ovo. Nisa zažalio. Njegov stil je nešto posebno a teme baš filozofske. Stvarno se nadam da će neko uskoro da se odluči da objavi njegovu seriju el Mundo d Arkadi. Sanjam o tome da je pročitam celu na meni razumljivom jeziku jos odkad sam pre 25 godina prvi put procitao epizodu u Heavy Metalu Nocturnal. |
devojke su lude za mnom, prosle noci jedna je satima kucala na moja vrata ali je nisam pustio da....izadje |
|
|
naker
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 05/11/2024 : 22:20:48
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara Da sumiram, izuzetno sam zadovoljan kako Publikum radi Zone. U celom haosu i kašnjenju za verme Sajma, uplašio sam se da se to ne odrazi na kvalitet. Ali nije, sve knjige su tip-top.
Hm, ipak su neke stvari zbrzane. Sa štamparijama treba strogo.
|
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
|
naker
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
681 Posts
Posted - 14/11/2024 : 09:53:02
|
Ključna riječ: egzaltacija umjetnika i njeno trajanje. Sinoć sam po drugi put pročitao Ovo i večeras ću napisati par riječi ovdje, kad dođem s posla. Vertreberov doktorat u formi pogovora je sjajan i čini se da je svako sledeće tumačenje ovih stripova suvišno, ali je utisak toliko jak da jedino ima smisla izreći sve i kockati se rječnikom. Ostavilo me šokiranim i svako sledeće čitanje produbljuje silinu djela, milimetarsko uzdizanje i prosvjetljenje, pa se zasad čini kao da nema kraja oduševljenju. Definitivno, bez konkurencije, ovogodišnji Broj Jedan. Iskrene preporuke za sve one koji traže više od običnog štiva i zadovoljstava zbog pobjede pravde. Fenomenalno. |
Škafiškafnjak |
Edited by - Salkan on 14/11/2024 09:57:10 |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
681 Posts
Posted - 14/11/2024 : 19:14:28
|
Za mene je ovo prvi kontakt sa Filipom Kazom i vjerovao sam da se kupovina isplati: 1.zato što Stalkerova biblioteka ima isključivo ekstravagantne, drukčije, izazovne i ultrakvalitetne naslove, daleko od svakog #mainstreama; 2.zbog rijetkih ali upečatljivih preporuka ovdje na forumu; 3.iz čiste radoznalosti i magnetizma koji naslovnica proizvodi. Prvi šok uzrokuju vizuelni prikazi u ovoj zbirci, jer se ispostavilo da je svaka tabla, pa i svaka scena fenomenalno iscrtana, obojena intenzivnim i usmjeravajućim bojama i nijansama koje treba posebno dešifrovati.
Drugi šok, onaj veći, je doživljaj načina na koji Kaza naracijom stimuliše naše receptore. Filozofija u kojoj dominira njegova namjera da ogoli odnos čovjek-Bog (sve okolo) je srceparajuće jednostavna i pitka, on spaja praistoriju sa mitologijama i takvu simboliku projicira u Bezvremenost u budućnosti. Pa čak i poezijom.
Utisak ne jenjava i vjerovatno će se zadržati na približnom nivou i kada sjećanja izblijede. Egzaltacija ovog umjetnika u kombinaciji filozofskih promišljanja i spektakularnih crteža traje mnogo duže od obične erekcije, iako se mora priznati da je zbirka materijalizovanje nadmoći umjetnosti nad individuom. Vertreber u svom pogovoru, u jednom dijelu rezimira da je Kaza ponosno pokazao svoju "feminističku" stranu - a s tim se zasad ne mogu složiti. U praćenju priče o Lailah, jedinoj preživjeloj, koja se želi osvetiti okupatoru - ona se odriče i svog života i svog Boga, prihvata božanstvo Lilit i koti mutante-križance, koji će vjerovatno donijeti velike nesreće ostatku njenog svijeta. Ali to je cijena osvete. Ne osjetim pretjerani "feminizam" ni u narednom stripu, Lulu. Crna rupa kao proždiračica, odnosno relej na početnu, nultu tačku ne predstavlja nikakvo zastupanje strane - već podcrtavanje dualnosti u svemu, pa i u polnosti. Dakle, junakinje su ženke, onakve kakve i jesu, pragmatične i praktične, a muškarci su ti skloni kontemplaciji i mudroserendanju. U Kazinoj zbirci nema pomjeranja Ultimativnog balansa, moć stvaranja umjetnosti došla je kao rezultat komunikacije apolonskog i dionizijskog aspekta, protagonisti streme ka Visinama, žele da dotaknu svog Boga i u toj želji izgaraju - a to važi za obje polnosti. I dalje sam zatečen, ovo što sam napisao samo su prvi utisci i ne želim da se "slegnu" nego da se zabilježe tek kao prvi pokušaj razumijevanja ove sjajne knjige. Ne žalite keke za ovu zbirku. P.S. Znam da su slike očajne, al jbg.
|
Škafiškafnjak |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12530 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 14/11/2024 : 20:25:09
|
Ovo nisam čitao ali jesam mnoge druge njegove radove.
Da, Caza fascinira. Ne samo crtežom već i pričom. On dobro poznaje ljudsku prirodu, duhovit je i sjajno pripovijeda. |
Have mercy |
|
|
vang0gh24
New Member
Canada
205 Posts
Member since 17/01/2004 |
Posted - 29/11/2024 : 16:13:55
|
Tako mi je drago kada vidim da i drugi odkriju Kazu. čak i u Parizu u striparnicama i knjižarama nisu imali skoro pa ništa od njega, a ja sam očekivao da je Superstar! Ali dobro, u iščekivanju da će se neko setiti prevesti i objaviti još njegovih radova. |
devojke su lude za mnom, prosle noci jedna je satima kucala na moja vrata ali je nisam pustio da....izadje |
|
|
|
Topic |
|