Author |
Topic |
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 15/10/2024 : 10:55:25
|
Eh, za zlatnih godina korone bio bi bar među prvih 10, ali ajde, bar je društvo ...solidno
A i drago mi je što je stinky prestao ribati taj svoj isti stiropor, pa sad malo čačka nos sa nama nakazama i manjincima ;-) |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47176 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 16/10/2024 : 08:58:05
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Samo 4 Srbina na crnoj listi od 25 ljudi??? Primjetio bih da je stinki osim što je latentni homoseksualac i latentni Srbin.
Mislis,kroz koju godinu moga bi on imat duplo otvaranje ? Ono nesto u stilu ice obucen u minicu i stiklice i pjevusit "nad Kraljevom ziva vatra seva?"?
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26836 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 30/11/2024 : 11:09:20
|
Otkako filozofijski istražujem dušu, postao sam duša sama. Biti duša sama je: moći se poistovjetiti sa svim stvarima, što zapravo znači - razumjeti sve ljudske stvari.
Onaj koji je duša sama, može pisati ozbiljno o Sclaviju, a može i o hrvatskom stripu na duhovit način. Ozbiljno pisanje ih ostavlja u čudu, ali šaljivo pisanje privlači ekstra pažnju. Šaljivo pisanje razoružava moje neprijatelje, i onda kada ih stavljam na šit listu.
Sjedim na priči o hrvatskoj stripovskoj laži. Riječ je o satiri.
Satira: "književno djelo u kojem se napada pojedinac ili zajednica, kakva mana, karakterna osobina, uvjerenje i sl. Predmet napada podvrgava se ismijavanju, ironiziranju, osudi i prijeziru, bilo da je riječ o pojedincu bilo o kolektivu."
Moj predmet napada su i pojedinci, prominentni hrvatski stripaši, također i kolektiv, odnosno hrvatska stripovska laž oličena u kolektivu koji ćemo u priči zvati Fubra.
Unaprijed primjećujem da je svaka sličnost sa živim osobama i događajima, slučajna. Čitava priča je plod fikcije, nastala fantaziranjem u mojim umnim olujama.
Priča je stripska, i jedini crtači (iako ih ovoga trena svrstavam u hrvatsku stripovsku laž, jer su ispali iz prve lige, tj. nisu pokazali hrvatsku stamenost) koji dolaze u obzir su frano i tkosta.
Priča se zove: ĆELAVI, ZNAM TI IME.
Uvijek sam sanjao, da sam ja heroj, koji će promijeniti, baš čitavu hrvatsku stripovsku laž. Prisiljen da razmišljam, ja shvatio sam sve i nisam počeo priču na standardni, lažni način, nego autentični hrvatski patrijarhalni početak u desetercu. Tu sam si dao oduška. Poslušajte:
"Oooooooooooo,
grmi, sijeva, oluja se sprema Godišnjaku Macana ti nema. S Velebita hrvacka i lička pade Markos i vještica grička. Žeželj Kordej i Petruša Frane, Zimoniću Gačiću Dušane Alija ti Balta s Jahorine Drpa blago crni Arepine. Dok ti Franke dok ti Larceneta ode Jules ode tri kompleta. Tomaž Lavrić iz klete Ljubljane crni Marko srpski Kerac Bane, 'oćeš da ti Balta ćopi Čaplje ti bi samo da ti lova kaplje. A Lordanić i Bednjanec Ivo nit' si kuso nit' si ikad živ'o. Ja ti pamtim Hrvoslava Bana i mongolskog kana Batukana. Dosta Marko tvoga Larceneta dođi 'vamo kukavice kleta. A ti Macan uredniku grdni stisni zube gromoglasno..."
- Bome, nije tebi lako - reče Jasna, prekinuvši Hrvoja u pola riječi. - Mala, nikome, ali baš nikome nikada nisam dozvolio da mi zvoca dok guslam. - - Jedini je problem što ne znaš guslati, Hrvoje. Ti si iz Zagorja, tupsone moj ludi. -
Hrvoju iskoči žila na čelu i jedva se kontrolirao.
- Pa neću ja guslati, ženska glavo!! Osim toga, dobar sam! Kaj nisam jako napredovao od zadnji put, kaj ne vidiš kak' sad stružem?! - - Pa je, stružeš. Stružeš kobilicom intelekta po samom dnu. -
Hrvoje više nije mogao izdržati.
- JASNA, ZAČEPI GUBICU! Jebem ti sve po spisku, i kobilicu i intelekt! Moja ženska ne bu govorila te fensi šmensi riječi! Moja ženska ima samo noge, lice, guzicu! - - Haha - nasmije se Jasna, znajući da je meka i topla kao ulje.
Hrvoju istoga trena splasne energija, i on se skljoka kraj gusli. Razmišljao je o Velebitu, dugo dugo, a onda se pobere iz stana. Prije nego je zatvorio vrata, čuo je s TV-a glas one Kožuljek Obrljen kako u svim nijansama laskavih epiteta, hvali Fubru: "Fubra je blago naše kulture, prepoznato u okvirima europskih normi..."
Paf, i vrata su tresnula momački.
... |
Edited by - stinky on 30/11/2024 11:11:14 |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
681 Posts
Member since 20/01/2021 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38105 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 30/11/2024 : 19:41:35
|
ko da je to bitno
poli, kaj ti uopće znaš o desetercu? jesi napisao kojega? jesi čitao radove o usmenoj književnosti? si čitao Dukata? kaj znaš o homerologiji?
junačka hrvatska pjesma nije određena banalnom faktografijom. nego postavlja značenja, a ova značenja su obvezatna za publiku kojoj se obraća. ona im postavlja okvire razumijevanja svijeta, govori što je Dobro što je Zlo, i ova publika to prima s odobravanjem. plešu kolo i pucaju iz pištolja, vesele se ljudi...
u konkretnoj hrvatskoj junačkoj pjesmi, postavljene su koordinate Dobra i Zla. pri čemu je sasvim jasno da Lavrić i Ljubljana predstavljaju Zlo, jednako kao i Kerac. za publiku hrvatske junačke pjesme, ova značenjska razina je ono bitno i tvoje sitničarske primjedbe ne vrijede pišljiva boba. još si se dobro izvuk'o, jer je publika hrvatske junačke pjesme laka na obaraču i znaju upucati kojekakve slovence i ostale.
a moja priča je ušla u dušu deseterca, i on je napisan ko da je pravi...
fikcija je, al' ko da je pravi... toliko je dobar. |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
681 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 30/11/2024 : 20:36:05
|
Jel' ti žao Hrvoslave bane, Što vijek prođe, a ti sam da osta', Pamet siješ, pameti se ne da Uzgor' uzdol' džaba im ti zboriš Dukat zlatan slatka li je bogda Ljepša bolja i od imen' svoga.
Jel' ti žao Hrvoslave bane, Što noć padnu na čadore svete Dok je vina, zlata i darova Nikom' nije svoja slava draga Jerbo Bogu okrenuše leđa Druga kruna sad im je sva draža.
Jel' ti žao Hrvoslave bane, Kadli gavran is sveg' glasa pjeva I doziva roblje da mu igra Zavezanog srca roda tvoga Opijenom luta džadom ona Dok se 'za brda tlo talasa?
Jel'ti žao Hrvoslave bane, Što zavadi brat za brata, Pa mu majka ne zna koga kleti? Jesil' sretan Hrvoslave bane, Što ne viđe ti u silnoj muci Ko s' dušmani a ko ljuti 'ajduci?
Salkan, 30.11.2024.
|
Škafiškafnjak |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/12/2024 : 11:43:57
|
oj salkane, imena ti tvoga pušćaj pjesme sedlaj konja svoga na nas zlo je i od zloga gore svi crtači prešli u zlotvore
Do sada nisam jasno sagledavao da je hrvatski strip crtač jednako hrvatska stripovska laž u zametku. Nisam to ni mogao sagledati, jer se nisam ozbiljno pozabavio dušom. Do prije nekog vremena. Kad sad svrnem pogled unazad, na izdajničko ljeto s francom, ne mogu se ne ozariti kako Gospod sve ravna i sve stvari vodi u pravu točku. Istraživanje duše i nadrastanje livade slili su se u jedno: sagledavanje hrvatske stripovske laži u samom korijenu. Francu sam i stoga zahvalan, što mi je, nenamjerno, otvorio oči.
U sljedećem broju moje nove uspješnice, koja se zove ĆELAVI, ZNAM TI IME, ispričat ću priču o strip-crtežu. To ću uklopiti na nesvakidašnji način, kroz Hrvojev manifest METAFIZIKA HRVATSKOG STRIP CRTAČA. Naime, mi smo Hrvoja ostavili rasrđenog, jer ga ni sama Jasna ne može pratiti, a dodatno ga je ukopala okolnost da je Fubra ugledna i uspješna hrvatska strip tvrtka. Dok se ovi časte i slave, Hrvoje je duplo golo. Slomljeni poluklošar, koji osim Jasne (a da to ni ne zna) ima samo svoje sumnjive tekstove, po kojima je predmet sprdnje najviših hrvatskih strip krugova. Bedast kakav je, dok ga mlate i slijeva i zdesna, on se još iluzionira da će napraviti nešto, neki pokret, trzaj. Kao da se sav napeo u jedan veliki udarac, koji će promijeniti sve. Ta njegova neugašena nada je rad na kojemu je proveo godine i godine života e da bi dotjerao misli u pravi izraz. To je njegova Metafizika hrvatskog strip crtača.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6725 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
frano
Advanced Member
Croatia