Author |
Topic |
borg
Senior Member
Serbia
2189 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 18/12/2024 : 21:28:44
|
Odgledah i ovaj podkast.
Vidim da je ČK pred nekom vrstom raskrsnice. Videćemo u kom će pravcu ČK ići.
|
Resistance is futile. |
|
|
MF Doom
New Member
146 Posts
Member since 23/04/2024 |
Posted - 18/12/2024 : 21:56:29
|
quote: Originally posted by goksi
Ljubitelji stripa se otprilike ponašaju kao mala deca. Ponekad sam i sam sebe uhvatio u takvim razmišljanjima, ali to su gluposti. Posao kao i svaki drugi.
Jeste. I kad MTS uzme SBBu Premier ligu za 6 miliona, i kad Matijević uvozi svinje iz Argentine i kad se uvozi beli luk iz Kine a i kad Kostić (rip) i Mišković nateraju paore da povade repu pa im obaraju cenu jer nemaju gde da je skladište. Iako zvuci kontraverno sve su to legitimni poslovni koraci i što kaže Goksi - posao kao i svaki drugi, pa kom opanci kom obojci.
Nije mi namera da poredim bilo kog izdavača stripa sa bilo kim od gore navedenih. Poenta je da je danas u kapitalizmu udaranje ispod pojasa na štetu najčešće kupaca više nego legitimno, tako da argumentacija “posao kao i svaki drugi” ne znaci apsolutno ništa nego tek nešto da se kaže zarad relativizacije teme.
A evo trebaće uskoro i potpisi za SNS opet da se skupljaju, pa posao kao i svaki drugi. Stvarno se ovi opozicionari ponašaju kao deca, jel tako Goksi? |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2299 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 19/12/2024 : 00:40:26
|
quote: Originally posted by borg
Odgledah i ovaj podkast.
Vidim da je ČK pred nekom vrstom raskrsnice. Videćemo u kom će pravcu ČK ići.
Odgledao sam i ja ovo. Bora deluje da je u defanzivi sto se tice stripova a nigde ni trunke samokritike koja bi mogla da odobrovolji ljubitelje stripa koje drze kupovinu ck izdanja "na ledu" ukupno gledano steta
malo sam zapisivao usput, izgleda sam krenuo sa tim dosta kasno ali mozda na pocetku i nema toliko zanimljivosti
na 55. minuti prica o tome da nisu izdavac koji pocetkom godine dobije od drzave pomoc od 50, 100 hiljada evra, na kraju kaze i 70000 evra
spomenuo je i otkup biblioteka, dobro su prosli jedne godine, a sada znatno slabije
57 minuta nema facebook nalog, ne ide na forume
1.02 pitanje o ediciji stari kontinent koji je usporio
u februaru vendeta stari fornat nova naslovna
smanjuju produkciju sa 130 pa na 100 pa mozda iduce godine na 80
prezentuje duga noc vestica i muk kao nesto novo
na pitanje o fables kaze da je bilo regionalno izdanje vec i da im to smanjuje trziste za 20-30 %
za propovednika ne zna da li bi radio “mozda”
sin city bi radio ali mu nije siguran u isplativost zbog ranijih izdanja
100 metaka voli i voleo bi da objavi ali..
spominje i transmetropolitan koji ima najvece sanse od ovih.. propovednik,sin city, 100metaka
Zatvorili su svoju striparnicu u Kragujevcu
slab promet, poplava, neko padanje polica itd itd
ah da za razliku od ranije fibru ne uzima u usta nego prica o regionalnim izdanjima, onima koji dobijaju od drzave itd itd
moj komentar kao trgovac okej, ali slab poznavalac duse stripasa sa ovog podneblja a to kosta..
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 19/12/2024 00:42:04 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2189 Posts
Posted - 19/12/2024 : 01:58:41
|
Kako slab poznavalac?
Jel izgurao Asterixa, jel gura Taličnog? Jesu mu loši Blub, Sandman, Iznogud, Marsu, Spiru, Riđobradi, jel pretabao Valijanta? Fali nešto Komanči? Posle Marketprinta jedini sakupio i u jednom integralu objavio Umpah-Paha. Mebijusa lepo sa propratnim tekstovima izdao, i tako dalje... Neke komercijalne mange...
Jel bi Fibra imala šta protiv svih ovih serijala? Pa nemojmo preterivati... Betmene ima slične kao i Fibra... Doduše, fibrini preglomazni, ČK premali. U proseku odlični. :)
Fora je što je on izgurao sve ove zvučne serijale, a nema npr. formirano odano jezgro za nove francuze... Mi koji to kupujemo redovno smo se prilično udaljili od ČK. Ili nas je Bora udaljio od sebe, kako god...
E, sad je fora, što nema toliko naslova koji bi išli u 1000+ tiražima... Na 500 mora da se cena diže. Plus je publika zahtevnija po pitanju performansi... Ne znam koliko još može da igra na kartu jeftinih, dostupnih izdanja sa maksimalnim kvalitetom za datu cenu. Pa se malo dovodi u pitanje filozofija ČK. Italijani mu uleteli sad sa Marvelom. Možda će mu i porasti prodaja kada oni odu, ali za sada mu sigurno obaraju promet. Država zaista daje smešna podsticajna sredstva. Kod nas je postavljanje kanti na bandere vrh ulaganja u kulturu. Dalje od toga se ne ide. Jbg. A drugo, počinje i da ima ozbiljnu konkurenciju. Lokomotiva postaje ozbiljan igrač, iako su kasno uleteli. Ako bi ČK krenuli na mange jače, uleteo bi Slobu klizeći, a mislim da mu ne treba da se i sa Slobom kači. Generalno, fenomenalna situacija je trenutno na tržištu. Za stripofile. Nikad u istoriji nismo imali ovoliko bagatu ponudu stripova. Kako se ide sa malim tiražima, to se taba ogroman broj naslova svih škola.
Možda će da krene da reciklira serijale koji su izdavani pre desetak godina. Ili će da preuzme strategiju drugih izdavača. Mali tiraži, šarena ponuda kratkih serijala u jednom ili dva integrala ili brdo jednopuca... Ali na onom papiru u onoj opremi, ne znam...
Ali papir stvarno znači. Družinu od vješala imam original u kupus formi. Pa sam uzeo ČK integrale. I stvarno sve sjajno urađeno. Prevod, montaža nije loša, samo izdanje super... Ali papir... Ja na žalost stripove samo u tišini noći pod svetlosti sijalice čitam. I kad mi onaj sjaj iz crne svetluca pred očima, izgubi strip svoju čar. Onaj papir uzme dušu družini. Nije to to... I zna Bora to. Al mu se ne aka sa menjanjem papira...
Smanjenje broja izdanja je logičan potez. Koji će verovatno pratiti još neki izdavači.
Zaviri su suviše kratki. Treba da kupim neki strip o kome ništa ne znam. Pa stavi 30+ stranica, da se upoznam sa radnjom, da me povuče, da se naviknem na crtež... To važi za sve izdavače. Ajd, ne mora za Asteriksa, Taličnog... Ali ako prodajete novog francuza, nezavisnog amera... pa dajte malo da se upoznamo. Alternativa je da ja čekam da neko okači komentar, pa na osnovu toga da zaključim dal bih kupio... A to ide sporo. Pa se gubi najvredniji kupac, onaj koji odmah kupuje...
Pih, al se raspisah... Uglavnom, puno sreće ČK u daljem radu. Odgurnuli su dobar deo publike od sebe, sad im treba privući novu, a konkurencija sve jača.
|
Resistance is futile. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8236 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 19/12/2024 : 07:53:49
|
Reč-dve o ČK i američkom stripu:
(Treba reći da je italijanski Hachette samo ogranak francuske kompanije.)
Ne znam koliko im je Hachette uticao na izdavaštvo?
Nije uticao na DC stripove, koje bi ČK mogla da gura. Da bi neko bio uspešan u izdavanju američkog stripa, čak mu i ne trebaju oba velika USA izdavača (što i jeste ređi slučaj, da neko drži oba).
Ali oni ne razmišljaju u tom smeru. Predstavnik ČK je delovao zbunjeno kad sam ga na festivalu pitao za Supermena, očigledno nemaju planove ni za njega.
Izdavaštvo Hachette kolekcije bilo je puno repriza do sada - ponovili su neka izdanja Darkwooda, pa čak i ČK. Ova izdanja ionako ČK ne bi objavljivala ponovo, jer su neka bila nedavno, a za sva smatraju da je tržište njima obezbeđeno. Hachette se obraća i nekoj široj publici, koja ne pazari po striparnicama, pa može to sebi da dozvoli.
Pod znakom pitanja je da li bi ČK i objavio neke stripove, koje je Hachette objavio premijerno. U glavnom, ne bi.
Ima starijeg Marvela (opet ja o njemu), koji dosta dobro prolazi kod starijih, ali i nekih mlađih čitalaca, koje Hachette neće pokrivati, a mogla bi ČK. Ali urednika ČK to ne interesuje.
Uopšte, deluje kao problem što se Bora ne razume dovoljno u strip, bar ne u sve škole, pa je izbor prepustio drugima. A oni (ili on) forsiraju naslove koji se njima dopadaju, više nego što razmišljaju o publici, tako da će se najpre pojavljivati neka izdanja nezavisnog američkog stripa, koja će imati podršku pojedinaca sa foruma, ali će biti neisplativa. Dok se i to ne stopira.
Slična izdavačka politika (previše subjektivna) je i DW dovela u problem (mada je verovatno to bio samo deo njihovih problema).
|
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10387 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40422 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2189 Posts
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40422 Posts
|
matori paraliticar
Senior Member
2299 Posts
Posted - 19/12/2024 : 11:15:58
|
Ne bi da idealizujem vreme pre ulaska CK na srpsko strip trziste ali neki osecaj je bio da je bilo dosta jasno ko sta radi i kada cak se uzimao neki obzir sta se desavalo "preko grane"
Mozda sam malo naivan ali graditi stripscenu na tome da objavljujes ono gde si namirisao pare nije previse pametno
kao stripofili sta ja znam mi smo dobili i vise nego ocekivano (mi sto smo kupovali i srpska i hrvatska izdanja) problem je ako dodje do situacije da sve zamre (u Srbiji) umesto da ima neku cvrstu osnovu za buducnost
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 19/12/2024 11:17:50 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40422 Posts
|
goksi
Senior Member
Serbia
1952 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 19/12/2024 : 11:33:41
|
Kakav ti je to avatar . Jedva te prepoznah .
quote: Originally posted by MF Doom
quote: Originally posted by goksi
Ljubitelji stripa se otprilike ponašaju kao mala deca. Ponekad sam i sam sebe uhvatio u takvim razmišljanjima, ali to su gluposti. Posao kao i svaki drugi.
, jel tako Goksi?
Ma ne bre. Nisi ti mene razumeo. Iskreno, ni ne znam dobar deo priče o Čarobnoj knjigi. Manje više sam pisao oko ovih sniženja cena stripova na 500 ili 1000 din. To je ranije radio Darkwood pa sam se ljutio na njih, ali sve je to deo nečije poslovne politike. Može da ti se svidi ili ne, ali neko čuva svoj biznis i to je to. Nemam pojma o kakvim udarcima ispod pojasa pričaš |
Edited by - goksi on 19/12/2024 11:36:01 |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2299 Posts
Posted - 19/12/2024 : 11:43:27
|
Slazem se (sawitchu). Pa pisem da bi mozda nesto pametno moglo da se procita iz toga. Moze se pisati krace ali onda se moze izgubiti nesto (nepotrebno) usput. Nego sawitchu kapiram da je tebi (nisi jedini naravno) sve tesko to em volis stripove, em zemlju svoju em znas dosta ljudi licno iz nasih izdavackih voda..
ukupno gledano ipak imas dobru stripovsku godinu i beli strelac i gricka pa evo i nesto malo diznija je tu :) jos da neko krene sa betmenom od pocetka
|
Edited by - matori paraliticar on 19/12/2024 11:44:38 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8236 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 19/12/2024 : 11:58:25
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Slazem se (sawitchu). Pa pisem da bi mozda nesto pametno moglo da se procita iz toga. Moze se pisati krace ali onda se moze izgubiti nesto (nepotrebno) usput. Nego sawitchu kapiram da je tebi (nisi jedini naravno) sve tesko to em volis stripove, em zemlju svoju em znas dosta ljudi licno iz nasih izdavackih voda..
ukupno gledano ipak imas dobru stripovsku godinu i beli strelac i gricka pa evo i nesto malo diznija je tu :) jos da neko krene sa betmenom od pocetka
Ne pita te on što ne pišeš kraće.
Nego zašto stalno posle nekoliko reči lupaš ENTER i praviš novi red, pa deluje kao narodna pesma. Što ne kucaš dokle može, a samo automatski kad dođe do kraja, prelazi u drugi red. Kao svi ostali. |
|
|
Topic |
|
|
|