forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 373

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 19/12/2024 : 22:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by john connor
Phoenix ima ubedljivo najbolji izbor amera, mislim da su tu ubedljivo najbolje stvari, ali sa svim ostalim me podseca na Beli put, objavljuju sjajne naslove, nepostojecim tempom, kad i kako im dune, na nacin koji njima odgovara, a ne kako bi publika zelela. Kao da su u izdavastvu jer je popularno u drustvu reci bavim se izdavanjem, visim po sajmovima, konferencijama, i sl, a novac zaradjuju na sasvim drugom mestu.

Naravno, ima i opcija da publike za ta izdanja - nema. To jest, ne u nekom većem broju. Ima i drugih izdavača koji izdaju Marvel i oni su pokupili gotovo celokupnu pažnju tržišta. Ne mislim da tu ima bilo čega nepoštenog, jednostavno u takvoj konkurenciji (u početku ČK i DW, sada i Hachette i Golconda kao kiosk izdavači), nema mesta za sve. Čak i bukvalno, jer po knjižarama generalno nema mnogo mesta za stripove i PP Marveli se u velikim prodajnim lancima mogu naći na nekim mestima u Beogradu i Novom Sadu. Ljudi u drugim mestima bi neretko pre kupovine hteli da vide ta izdanja uživo i onda odlažu kupovinu za neke buduće Salone i Sajmove. Prodaja preko webshopa? Većini ne odgovara online naručivanje od izdavača, više vole da naručuju u knjižarama, kako zbog drugih izdanja tako i zbog podrške knjižarama... ali su tamo veće cene, pa se onda opet čekaju festivali. Da ne dužim, da je prodaja dobra, zar bi izdavač razvlačio ili prekidao bilo koji serijal? Činjenica je da je srpsko tržište zatrpano izdanjima, kako domaćim tako i hrvatskim, a standard je znatno ispod hrvatskog tržišta sa kojim se često poredimo. Verujem da bi veliki broj ljudi rado češće kupovao stripove malih izdavača da im preostane sredstava nakon kupovine "prioriteta" (VČ, DW, ČK, Makondo, Golconda, Najkula, Lokomotiva, Komiko, Fibra, Libellus, Ludens...), ali to nije slučaj i onda sve ide veoma sporo.
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2307 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 19/12/2024 : 23:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Lepo da je i Colt tu.
Simpatican clan 'zajednice'
ali neki potezi tu i tamo su
neobjasnjivi (u vezi promocije izdanja i sl.)

Iako smo na temi CK da li bi nam mogao da 'demistifikujes' tu pricu oko Zlata i krvi..
1) U koliko se primeraka prodao taj strip?
2) U nikome trenutku se nije razmisljalo o integralu u vezi tog stripa? Nekako nisam bio skroz u toku tada, ko je prvi izdao kada bla bla..
znam samo da sam na brzinu uzeo fibrino izdanje (imao sam priliku da mi strip neobicno brzo dodje do mene pa sam je ugrabio)
ispalo je kako je ispalo tu uvek sam inace gledao uzeti od onoga koji prvi izbaci odredjen strip pa bilo to hr ili srb izdanje
(mada se desavalo da sam cekao srpsko izdanje iako je bilo hrvatskog dostupnog, slucajevi gde je srpsko izdanje bilo najavljeno..)

pitanje broj tri bi trebalo biti da li se ljudi ikada mogu nadati da vide kraj price na srpskom? :) (ipak mozda neki i dalje cekaju, neki bi mozda voleli da nabave obe knjige jer strip vise nije dostupan u redovnoj prodaji i tako, mogao bi prodavati kao komplet)

secam se tog stripa kao bas dobar i zasluzuje da dodje do vise ljudi..

nekako mi to u secanju kao jedan od prvih 'nesrecnih' sudara izdanja.. srb/hrv

Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8279 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 19/12/2024 : 23:59:36  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Colte, kad će Derdevil?
Hoće li Amazing ići i posle JRJ-a? Dobro bi bilo, samo kad?
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2830 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 20/12/2024 : 00:44:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

quote:
Originally posted by john connor

Kao sto Red kaze koji su to indie naslovi koje je Ck gurala!?!? Saga je Image, planetarno popularna. Mozda da si radio kao Fibra 3u1, mozda da si objavio na kvalitetnom umesto toilet papiru, i naravno originalnom formatu. Mozda bi se prodavala, i donosila novac.

Ej ja vam dajem govna jeftino, a vi necete da kupujete. Izdavac za primer.

Da li je Fibra radila Sagu u originalnom formatu?

Klasik Konor!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21168 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/12/2024 : 09:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Džona Heks, Drakula Marvelov, sve je to šansa za ČK da napravi bazu čitalaca za ove i druge takve stripove.

Ali ne, njihovom uredniku će se više dopasti neki naslov Boom Studija, sa tinejdžerkama koje voze bicikle ili nešto takvo.

Tu prodaje nema.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Promys
Starting Member

79 Posts

Member since 03/02/2023

Posted - 20/12/2024 : 11:58:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Promys a Private Message  Reply with Quote
Još kad bi objavili Jonathana...
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2307 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 20/12/2024 : 12:05:54  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Ne znam, nije im naravno palo na pamet da urade neko malo samokriticno izlaganje pa
da idemo dalje...
cak bi i ja mozda naseo na to.

Retko koji izdavac ima ili imao je ekonomske misice kao oni

Mada ipak jeste manje vise tako kao sto je Bora rekao da nije lako iskopati (isplative :) ) bisere vise kao nekada

Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno!

Edited by - matori paraliticar on 20/12/2024 12:06:42
Go to Top of Page

MF Doom
New Member

149 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 20/12/2024 : 12:14:08  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
Ja verujem da postoji neka niša ili ciljna grupa koju ČK gađa. To, po mom viđenju, nisu članovi ovog foruma, niti kolekcionari i ložači na stripove. Mislim da ČK svoj izdanjima (odabirom naslova, cenom i kvalitetom) gađa neke povremene čitaoce koji bi za što manje para nešto da pročitaju. I to je legitiman biznis model.
Evo vidim za "Dugu noć veštica" u komentarima se raduju neki ljudi, verujem omladina, iako je taj strip već imao tri izdanja na ovim prostorima, a izdanje sigurno neće premašiti kvalitet Fibre (koja se i dalje da nabaviti). Znači ljudi koji se raduju su mahom klinci koji nisi imali priliku da pročitaju ovaj strip u ranijim izdanjima i nisu kolekcionari da im je kvalitet bitan, već idu na jeftiniju varijantu, i to je ČK ciljna grupa.

ČK nikad nisam smatrao ozbiljnim strip izdavačem, već oportunističkom kućom i potrazi za zaradom.

I po strani cela priča oko zabrane Fibre, to je sad već smešno i pominjati.

Cela izdavačka politika ČK je meni oduvek bila apsurdna. Ako se ne varam, tamo ima bar dva-tri urednika koji se bave stripovima i imaju ko im vodi marketing, ne znam koliko ljudi, ali znam da zapošljavaju, a opet nisu sposobni da imaju ni uređivačku politiku ni neke uspehe poput Najkule i Stalkera koji su one man show. Alogaritam ČK izdavaštva prilikom odabira naslova je vrlo jednostavan. Idu klasici opšte poznati na ovim prostorima, DC i Marvel kraći i uspešni serijali, jer duge ne mogu da izguraju. Postoje pokušaji sa Boom, Image naslovima koji se svode na kraće serijale koji su imali uspeha u americi, ali iz nekog razloga nemaju uspeha ovde. Njihov odabir naslova bi AI mogao lagano da radi uz 2-3 jednostavna alogaritma. Indie naslove oni nemaju, to može da kaže samo neko ko se ne razume preterano u materiju.

Sa druge strane uspeh koji je Stalker npr imao sa "Osmim putnikom" ili "Prstenom Nibelunga" ili Najkula da rasproda "Crne lokvanje", "Sliku i priliku" i "Baladu za Sofiju" koji su od ne toliko poznatih autora i ne toliko poznati naslovi, govori da ipak treba neko znanje i iskustvo u ovom poslu i da ima nešto do toga kako pristupiš kupcima i stripu. ČK uz sve ljude koji su zaposleni tamo evidentno nema to znanje, jer da je ČK izdao neki od ovih naslova sad bi smo ga kupovali za 1000 ili 500 din.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8279 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 20/12/2024 : 12:39:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MF Doom

Postoje pokušaji sa Boom, Image

Indie naslove oni nemaju, to može da kaže samo neko ko se ne razume preterano u materiju.

Moj doktore Doome, pre nego što optužiš nekog da se "preterano ne razume" (pa gde mene nađe ) uradi sledeće:

kucaj u google

independent comic book publishers

Videćeš da prvo izlaze Image i Boom.

Tako da si ispao kontradiktoran, a nisi pokazao poznavanje.

Hajd ja da pokušam sa kompromisom - kod nas starijih "indie" je bila oznaka za skoro sve sem Marvel i DC-a (i Diznija...).

Možda mlađi čitaoci pod nezavisnim smatraju još manje kuće, self-publishing, internet stripove i šta znam već.

Ja koristim terminologiju na koju sam navikao, a vidim da je internet još uvek podržava.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8279 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 20/12/2024 : 12:42:57  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
https://indiecomicszone.com/how-do-i/the-big-list-of-indie-comic-book-companies/
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1557 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 20/12/2024 : 13:09:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message  Reply with Quote
Odgledah sad.
Kako elokventna, umerena osoba, vidljivih manira (za razliku od nekih kolega, virtue signalaca) i upečatljive harizme.
Šteta što ne želi da se bavi politikom, treba nam više takvih kao što je on.

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!
Go to Top of Page

MF Doom
New Member

149 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 20/12/2024 : 13:17:15  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by MF Doom

Postoje pokušaji sa Boom, Image

Indie naslove oni nemaju, to može da kaže samo neko ko se ne razume preterano u materiju.

Moj doktore Doome, pre nego što optužiš nekog da se "preterano ne razume" (pa gde mene nađe ) uradi sledeće:

kucaj u google

independent comic book publishers

Videćeš da prvo izlaze Image i Boom.

Tako da si ispao kontradiktoran, a nisi pokazao poznavanje.

Hajd ja da pokušam sa kompromisom - kod nas starijih "indie" je bila oznaka za skoro sve sem Marvel i DC-a (i Diznija...).

Možda mlađi čitaoci pod nezavisnim smatraju još manje kuće, self-publishing, internet stripove i šta znam već.

Ja koristim terminologiju na koju sam navikao, a vidim da je internet još uvek podržava.

Alexts, uz sve moje simpatije za tebe i tvoje pisanije na forumu, moram te razočarati. Nisi mi bio ni na kraj pameti dok sam pisao post.

Iz nekih prethodnih postova sam stekao utisak da je to Borina izjava iz ovog podcasta pa sam se na njega referencirao.

Ali kad si se već našao pogođenim i uvređenim, moram ti reći da je taj Google jedno veliko smeće od čoveka i da hoće da zavadi ljude jako lako.
Ako bi na primer u isti taj Google ukucao "us biggest comic publishers" isti taj Boom i Image će se naći na svim tim listama. Da ne kopiram sada linkove.

Razumem te potpuno, svi mi u jednom trenutku dođemo u te godine "koja su to kola bolja od moskviča?!" ali stvari se menjaju i Boom i Image trenutno jesu u top10, ako ne i 5 us izdavača, iako su inicijalno krenuli kao indie label.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8279 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 20/12/2024 : 14:18:46  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Pazi, izraz indie (evo sad bez googlea, pričam po maglovitom prisećanju) se koristi u muzičkoj industriji za one kuće koje samo prave muziku, a nemaju svoju proizvodnju i distribuciju nosača zvuka ili pridruženu kompaniju ili nešto tako.

Možda se ovde ne gleda po veličini samo.

Ipak, bez googlea sam izdržao 5 minuta:

The distinction between major and independent labels is not always clear. The traditional definition of a major label is a label that owns its distribution channel. (ovo je za muziku)

Verovatno se ovo gleda i kod strip izdavača ili nešto slično tome.
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2830 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 20/12/2024 : 14:25:56  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Spisak stripova na Stripomaniji:

https://carobnaknjiga.rs/pocela-je-tradicionalna-novogodisnja-stripomanija-i-mangamanija-carobne-knjige
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8279 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 20/12/2024 : 14:27:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Inače pre neki dan sam gledao YT klip, koji pokazuje kako je sada udeo Marvel/DC izdavaštva mali. Što znači da su se indie izdavači namnožili, a neki i ojačali, tako da nisam baš neinformisan.
Go to Top of Page
Page: of 373 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.53 seconds. Snitz Forums 2000