Author |
Topic |
BeaGea
Advanced Member
3758 Posts
Member since 29/04/2020 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10258 Posts
Member since 08/02/2006 |
|
BeaGea
Advanced Member
3758 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15792 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/12/2024 : 20:34:31
|
THE STRANGE 15 prosinca 2024. Vintage Industrial Bar, Zagreb
Povratak na 'mjesto zlocina'.
Dakle u mjesecu rodendana dragog nam bara i odlicnog koncertnog prostora, koji nam je odavno postao drugi dnevni boravak, (tinel), ponovo smo svjedocili koncertu The Strangea, trenutno najboljeg americana benda.
Tocno je proslo godinu i jedan dan od njihovog posljednjeg koncertnog ukazanja. I to bas na ovoj pozornici. Jedna svirka u cijeloj prosloj godini i evo se povijest ponavlja; jedna jedina u ovoj.
Za bend koji tako malo svira uzivo, malo je kazati da su fantasticni. Ne. Oni su iznimni.
Mogao bi potpuno prekopirati recenzijicu koju sam napisao na ovim stranicama prosle godine, ali ne bi to bilo tocno. Postoji jedna mala razlika. Jos su bolji. Da. Nevjerovatno, ali istinito. Jos su nivo iznad, ili ispred, kako god hocete.
Chris Eckman sad sa stalnom ljubljanskom adresom, o kojem kao pjevacu i umjetniku glazbeniku ne treba previse razglabati niti ga predstavljati, Dalibor Pavicic negdasnji Alfa & Omega Bamby Molestersa, kompletni rijecki My Buddy Moose, te brass duo Soldiers of Love, cine jednu, u pravom smislu supergrupu i donjeli su nam na pladnju pravu blagdansku poslasticu. Adventsku.
Kazem, za nekoga tko se tako malo i nikako, pojavljuje u koncertnom svojstvu, ovaj postav glazbenika prava je koncertna atrakcija i sinocnja svirka nikada im nije bila bolja. Onaj proslogodisnji fantasticni nastup uspjeli su nadmasiti i sve odvesti na novi nivo.
A imaju i novih pjesama, sto posebno raduje, jer malo su nam njihova samo dva fantasticna albuma u beskonacno dugih 20 godina.
Sinoc su i izveli neke od novih pjesama i vec na prvo nepripremljeno uho, zvuce izvanredno. A i kako bi drugacije moglo i biti od ovakvog benda...
U malom privatnom caskanju s Chrisom, Daliborom i Istvanom saznao sam i kako se zovu ti noviteti koje su nam odsvirali a koji ce ciniti slijedeci album.
Dakle nove pjesme su; Hiding in Plain Sight, Sometimes I Still (Call You Baby) koju su odsvirali i prosle godine, Living in the Coast te Bone Dry Road.
Odlicno su primljene od rasplesane i izrazito zadovoljne publike sto je upravo i uvjetovalo ovako odlican koncert i zadovoljna lica glazbenika na pozornici.
Uz standardno izvanredne vec sad stare uspjesnice, izdvojio bi Echo Chamber, Come Undone, Dime a Dozen te Suffering Jukebox sa bisa. Sve su mi njihove 'stvari' postale prokleto drage ali ove me cetiri bas izbiju iz cipela.
Pocasceni smo bili i obradom Age of Consent od New Ordera kao i Williers Terace od Echo & Bunnyman koje su bas praznik za usi u stilu The Strange, a posebna poslastica ili desert, ako zelite, je bila obrada Fairytale of New York nedavno preminulog Shanea MacGowana, a koju je Chris bio najavio i prosle godine ali evo je tek sad otpjevao. Usput nam je cestitao i standardni svoj zajebantski Merry fuckin Christmas, koji je neizostavan.
Sve je naravno, standardno zavrsilo s Rock and Roll Friend od The Go-Betweensa, jer ponovo se pokazalo kako smo zaista jedno tjelo, mi dolje i oni gore, zaista pravi Rock prijatelji.
Moram ovdje istaknuti i gitarsku virtuoznost Matka Botića, inace dramaturga, solaze koje bi bljesnule iz njegovog Fendera nisu nesto sto cete cesto cuti. Covjek ima nevjerovatan touch, i izvlaci iz gitare iste tako nevjerovatne zvuke.
Brass sekcija, ova dva puhaca, vise su od zlata nego od mjedi, uz svo ono zvukovlje u koje su umotali izvrsni bas i bubanj.
A Pavičić je onaj tako prepoznatljiv stih ili zvuk filmske glazbe. Jedna bas druga dimenzija zvuka gitare.
Iako jos uvijek gorko zalim sto nikada nisam odgledao kultni Walkabauts, sad sam vec prikupio solidan broj Chrisovih koncerata od kojih mi je sam vrh koncertnog dozivljaja bio jos davne 2008e u duetu sa Steve Wynnom, no i ovaj sinocnji ekspresno ide u sam top dozivljenih zivih nastupa uopce.
Za pravi ponos je znati a i biti svjedokom ove Cro americana skupine, jer i kako je drugacije nazvati, kad trenutno najbolji bend na svijetu tog zanra cini 97% Hrvata. Zaista za ponos.
A mozemo i biti sretni sto je Chris odabrao ovaj dio svjeta za svoj dom i sto ga unatoc njegovim brojnim drugim glazbenim obvezama imamo srecu odgledati/odslusati svako relativno; toliko.
Ljudi koji su sinoc napustili Vintage nakon sat i 35 svirke bili su bas to; sretni i presretni! Ovo bi trebao biti tradicijski koncert za rodendan Vintagea svakog prosinca, a ako bude i slijedece godine, ne budite ludi takvo sto preskociti.
Sto ako i slijedeci put budu jos bolji?
Ne bi me cudilo, nimalo.
|
Los cukar na fritulama! |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3758 Posts
Posted - 17/12/2024 : 11:11:30
|
The Walkabouts su navek jaki uživo, bez obzira pod kojim imenom svirali. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15792 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 22/12/2024 : 09:05:00
|
Sinoc je na Zvoncacu u Splitu trebao svirati MORT.
Nije.
I sinoc nitko nije svirao. Pa da je i Judas Priest bio, a ne Mort.
Dan je zalosti. Zastave su u RH na pola koplja.
Neopisiva tragedija u OŠ Precko zaustavila je sav Rock and Roll.
Dva suvisla slova ne mogu napisati kako me je pogodio ovaj nezapamceni besmisleni zlocin.
Jedan nevini zivot, koji ni poceo nije, naprasno je prekinut. I nije vrijeme za nikakve svirke. Niti u ovo blagdansko vrijeme.
|
Los cukar na fritulama! |
|
|
Topic |
|
|
|