Author |
Topic |
emirem
Advanced Member
10819 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 08/08/2024 : 12:48:57
|
Kad zavrsim sa sjevero-jugozapadnom odisejom u ediciji extra Zagor i prestanem kupovati vise Bonelli uopce, ovaj Judas bi mi mogao biti tocka na "i". Ima ga u digitalnom izdanju, ali ovo vidjeti u novom ruhu bi bilo vrh. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7640 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 30/12/2024 : 23:42:22
|
1Euro me na drugoj temi podseti na Dzudasa! Sada sam video da imaju fantasticne scanlations na SZ tako da sam i to stavio na listu. E to nisam citao pa barem 35 godina i mislim da cu procitati taj serijal uskoro ponovo. Narocito kada sam ovde video Salkanove recenzije prvih brojeva. Izgleda da Judasa niko tamo vise nije ni izdavao? Na SZ ima samo jos neko usamljeno kolor izdanje jednog stripa a sve ostalo je stari Dnevnik... |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 31/12/2024 : 20:23:45
|
Nisam izdrzao i krenuo sam u citanje Dzudasa posle vise od tri decenije. Procitao sam prvi broj Takav je bio Alan Skot i nije los ali ocekujem poboljsanja. Interesantni iako ocekivani obrti i dobra prica i akcija. Nema patetike. Ovo je dobar "odrastao" western strip. Bliži Ken Parkeru nego Texu. Crtez je malkice slabiji na nekim mestima ali nadam se da ce se poboljsati. Prvom broju dajem solidnu 8/10.
Inace citam scanlations sa SZ-a i izgledaju odlicno na velikom iPad-u.
Ne mogu da verujem da ovo niko nije izdao posle Dnevnika!
|
Edited by - wintermute on 31/12/2024 20:30:15 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 31/12/2024 : 21:19:56
|
Nastavljam citanje Dzudasa.
Prvi broj sam procitao kasno sinoc.
Dakle, tek procitao drugi broj Džudas protiv odmetnika. Na nivou je prvog! Prica je cak malo bolja. Odlican pocetak i preokreti i kraj i to opet sa dobrim zenskim likom. Svidja mi se (kao i u prvom broju) sto ovde niko ne pokopava mrtve (osim u jednoj razumljivoj situaciji) nego se realno ostavljaju i ne gubi se vreme. Losih likova ima nekoliko i svaki je specifican na svoj nacin. Zaista dobar western strip, pogotovu za svoje vreme. Pomalo pati (kao mnogi rani Boneli) od previse teksta koji objasnjava radnju ali nije strasno. Opet dajem jaku 8/10. |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 01/01/2025 : 02:42:57
|
Dzudas 3: Usamljeni covek
Prvi losi Dzudas. Prica ima naivnih delova, narocito na pocetku mada je kraj donekle izvlaci. Crtez je isto losiji. 6/10
Dzudas 4: Strah i trepet
Posle odlicna prva dva i losijeg treceg, cetvrti Dzudas ponovo podize kvalitet. Tema (kompleksnost borbe protiv KKK) je prezvakana i prikazana mnogo puta kroz mnogo medijuma je ovde (koliko je prostor dopustao) veoma dobro i posteno odradjena sa klasicnim negativcima i obrtima. 7/10
Dzudas 5: Vučji klanac
Kvalitet u rangu prethodne epizode. Bolje od treceg broja ali losije od prva dva. Tema sukoba sa nadredjenima, ostavke i povratka. Kao i uvek tu je i jedna devojka sto je bilo cudno za Boneli tog vremena i vec daje Dzudasu neki Mr No ukus sto mi se svidja. 7/10 |
Edited by - wintermute on 01/01/2025 17:43:06 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 01/01/2025 : 19:29:11
|
Dzudas 6: Noć obračuna
Sesta epizoda Dzudasa konacno donosi i obavezan "Dzudas prica" / "Dzudasova mladost" strip. Iako tu nema nista novoga po ideji i koncepciji, ipak je uradjeno odlicno i kombinuje mnoge dobre klasicne elemente vidjene i u Boneli stripovima: bandit se zaljubljuje u devojku sto se zavrsava tragicno te on onda zeli da napusti taj stil zivota. Predaja vlastima, pet godina zatvora, kulminacija sa dvojicom bivsih "saboraca" koji pokusavaju da mu se osvete za izdaju (zbog koje je i dobio nadimak) a to sve ispricano iz ugla danasnjeg vremena dok je nas junak u komi koju mu je isti dvojac uzrokovao. Sve ovo staje na stotinak stranica sto ne izgleda ishitreno nego upravo odgovara paklenom tempu Dzudasa na koji smo do sada navikli. Realno osmica ali dajem devetku zbog specificnog znacaja za serijal. Denovnikova naslovnica je odlicna. 9/10
Pivot tabla: emancipacija mladog Dzudasa
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 01/01/2025 : 20:21:09
|
Džudas 7: Gnevni čovek
Jos jedan dobar Dzudas strip sa finim zapletom. Zasmetalo mi je pomalo naivno oslobadjanje naseg junaka od indijanke koja je znala da ce on (bez obzira na dobro delo prema indijancima kome je prisustvovala) nastaviti potragu za njenim ocem. Takodje mi je i kraj suvise holivudski, bilo bi bolje i pristalije atmosferi stripa a i celog serijala da su se lupezi izvukli (kao u nekim epizodama Zagora i Mr No-a) jer je sve mirisalo na to a onda na zadnjih par strana "prekret". Da nema tih par minusa bila bi devetka, ovako 8/10.
Divno i jednostavno predstavljena divljina, sloboda, avantura divljeg zapada u samo jednoj tabli:
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 02/01/2025 : 06:17:51
|
Dzudas 8: Sablast doline
Nesto slabiji Dzudas ali i dalje zanimljiv i pun akcije. U pitanju je poznata tema dolaska sa istoka na svoj nasledjen posed na zapadu koji je u medjuvremenu dobio "stanare"... Par preokreta i standardna Dzudas atmosfera i dijalozi. Ipak nije na nivou boljih epizoda te tako dajem 7/10. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2369 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 02/01/2025 : 08:50:26
|
sablast doline, jedini lms dzudas koji sam imao/imam i to u krsh stanju :) necu nesto vise o meni i ovom serijalu to sto znam je da ako bi se pojavilo novo izdanje ne bi znao sta da uradim
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21244 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
1Euro
Advanced Member
12516 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 02/01/2025 : 12:20:59
|
jedino logično:
-STRIP AGENT -2/1 sa novim naslovnicama -naklada 3000 -cijena između 4,5 eura do 6,9 eura
Iako bi ja više volio posamične brojeve (16) sa originalnim naslovnicama (možda da se unutra ubace i Dnevnikove naslovnice) cijena 3 eura po broju |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 02/01/2025 : 16:47:54
|
quote: Originally posted by anto
si čitao Đila? isti su autori kao kod Džudasa.
Citao sam kada je izlazio i secam se koncepta ali ne i kog je kvaliteta. Ona cudna nova edicija iz 80tih gde su se smenjivali i kombinovali Ðil i Marti Misterija. Saznao sam da su isti autori kada sam istrazivao Dzudasa. Mozda probam posle Dzudasa. Ali sumnjam da ce mi se svideti koliko se secam dok mi je Dzudas ostao kao cool lik u secanju nesto kao Ken Parker. Ðil je kauboj na konju u "modernoj" (80te) Americi koliko se secam. Ne verujem da to i danas drzi vodu ali videcu... |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 02/01/2025 : 16:52:38
|
quote: Originally posted by 1Euro
jedino logično:
-STRIP AGENT -2/1 sa novim naslovnicama -naklada 3000 -cijena između 4,5 eura do 6,9 eura
Iako bi ja više volio posamične brojeve (16) sa originalnim naslovnicama (možda da se unutra ubace i Dnevnikove naslovnice) cijena 3 eura po broju
Moze i 4 u 1 i da se u 4 toma objavi ceo serijal. Meke korice, crno-belo, mat papir, max €14.99 po tomu. Unutra eseji o autorima, Pinkertonu, divljem zapadu... i naslovnice svih izdanja kao i one nove Dnevnikove.
To bih kupio bez razmisljanja. Rekao sam i DJ-u da mozda pogleda ima li za njega smisla izdati u USA na engleskom. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21244 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 02/01/2025 : 17:46:03
|
quote: Originally posted by wintermute
quote: Originally posted by anto
si čitao Đila? isti su autori kao kod Džudasa.
Citao sam kada je izlazio i secam se koncepta ali ne i kog je kvaliteta. Ona cudna nova edicija iz 80tih gde su se smenjivali i kombinovali Ðil i Marti Misterija. Saznao sam da su isti autori kada sam istrazivao Dzudasa. Mozda probam posle Dzudasa. Ali sumnjam da ce mi se svideti koliko se secam dok mi je Dzudas ostao kao cool lik u secanju nesto kao Ken Parker. Ðil je kauboj na konju u "modernoj" (80te) Americi koliko se secam. Ne verujem da to i danas drzi vodu ali videcu...
đil je kombinacija vesterna i krimića,vrhunski žanr;noviji je od Džudasa,pa bi po nekoj logici trebao biti bolji. Oba su mi bila sjajna kao klincu,ne znam kako bi mi sad legli,nisam ih čitao decenijama. Ali svakako oba naslova ću podržati kupovinom kad ih izda Golk... ups,ništa nisam rekao(napisao). |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 02/01/2025 : 20:03:14
|
quote: Originally posted by anto Ali svakako oba naslova ću podržati kupovinom kad ih izda Golk... ups,ništa nisam rekao(napisao).
! ! ! |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 02/01/2025 : 21:35:06
|
Dzudas 9: Zamka za Dzudasa
Dosli smo i do prve moje desetke u Dzudas serijalu. Savrsen strip sa svim elementima koji Dzudasa cine specificnim. Nov partner, nova devojka upletena u radnju, krimi zaplet sa duplim agentima i preokretima u kome nas junak dva puta pije zestoke batine i odlican zavrsetak. Malo je verovatno pretenciozno davati desetku starom Boneli western stripu ali ako ijedan strip iz Dzudas serije do sada treba da ima maksimalnu ocenu onda je to ovaj!
Jedina neshvatljiva odluka meni je ovo "praznjenje" pistolja ispucavanjem a ne jednostavno vadjenjem metaka!? Nemam pojma zasto je to tako uradjeno:
[ EDIT: zapravo moguce je da je to namerno da bi se zbog kasnije radnje moglo zakljuciti / dokazati da je i Dzudas pucao kao i ostali banditi (da ne spoilujem previse). Ako je zaista tako, SVAKA CAST za scenario iako to nije pomenuto posle ]
Dzudasova filozofija:
Moja ocena: 10/10
Veoma specifican junak, uvek sam uz povremene partnere koji samo traju kratko za tu jednu epizodu, bez sidekicka, bez prijatelja, bez stalnog boravista, svaki strip ima fatalnu devojku... operise po celoj teritoriji amerike pa je i po tome interesantan dok su mesta realna i dosta likova je zaista i postojalo. Zaista veliko osvezenje za Boneli svet. |
Edited by - wintermute on 02/01/2025 21:37:47 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 03/01/2025 : 00:10:09
|
Dzudas 10: Bela smrt
Jos jedna odlicna i to jos zimska epizoda. Sneg, zima, vetar su odlicno docarani (vidi slike dole!). Ideja je OK ali je scenario ponovo taj koji se istice i u njemu nema glupavih nelogicnosti i razresenja nego je sve veoma blisko realnosti sto je za Boneli tog vremena zaista pohvalno. I ponovo imamo i obaveznu devojku koja naseg junaka podseca na njegovu Vivijan ali i odlicnog sidekicka koji je neka mesavina Kit Karsona i Smuka Kraj je holivudski ali ipak mi se svideo i pristaje ovakvoj prici i epizodi.
Moja ocena: 8/10
|
Edited by - wintermute on 03/01/2025 00:14:54 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 03/01/2025 : 07:03:55
|
Dzudas 11: Poslednji samuraj
Stižu samuraji... i u Dzudasov svet. Dobra epizoda koja se desava u Kaliforniji pa mi je jos draza. I to se pominje Salinas a sama radnja je smestena u Monterey gde sam bio mnogo puta. Poznata je to tema o eksploatisanju japanaca koji se onda zbog ponosa dizu na ustanak i pokusavaju da rese stvari svojim tradicionalnim metodama. To se moze zavrsiti samo tragedijom i tako se i zavrsava u ovom odlicnom stripu sumornog kraja. Iako je ideja stara scenario je opet odlican i prilagodjen Dzudasovom univerzumu i atmosferi. Deo sa bekstvom iz rudnika podseca na prvi Rambo film. Ovo je inace prvi Dzudas strip u kome se ne pojavljuje nijedna devojka!
Hocu i ja da pricam kao Dzudas:
Iznenadjenje u Kaliforniji:
Moja ocena: 8/10 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 03/01/2025 : 18:22:06
|
Dzudas 12: Svedok
Puno puta koriscena prica o ubistvu za koga je optuzen nevin covek koji se nasao na pogresnom mestu u pogresno vreme dok je jedini svedok koji moze da ga spase u bekstvu. Agencija Pinkerton je zaposljena da ga pronadje i salje Dzudasa na teren. Medjutim scenario ide jos jedan nivo vise i ubacuje dodatni sloj. Zaista sam impresioniran scenarijima Dzudasa, na nivou su najboljih Zagora, Texova a najblizi nekako Mr No-u, tj. vibe je nekakva mesavina Mr No-a i Ken Parkera. Crtez je takodje odlican, crno beli, nekako bas odgovara ovakvom "sirovom" i kratko stripu punom akcije. Ritam (pacing) ovih stripova je fantastican: svi su kratki i veoma lako i tecno se citaju a zbog kratkoce svaka slika i svaki dijalog su bitni. Ne secam se kada mi je ritam stripa toliko odgovarao. Meni bas veoma leži ovo!
Moja ocena: 9/10
Odlicna prva tabla, filmsko kadriranje pocetka:
Povratak devojaka, cak dve u ovom stripu:
Raskoš Bonelijane tog vremena, divlji zapad, neukrotivi lik, avantura putovanja i otkrivanja, izgleda odlicno i danas:
|
Edited by - wintermute on 03/01/2025 19:00:05 |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 04/01/2025 : 00:51:19
|
Dzudas 13: Poslednji udarac
Za nijansu losiji Dzudas i sa par propusta u scenariju sto je retkost za ovaj serijal. U pitanju je poznata tema o potrebi da se pronadje testament i potrazi za istim koja Dzudasa vodi u dolinu smrti (Death Valley) i interakciju sa odmetnutim indijancima koji su izabrali da zive u tom paklu umesto u rezervatu. U sve je umesana i vojska i obavezni grubi sirovi niži oficir sa kojim Dzudas nekoliko puta razmenjuje pesnice u stilu Zagora a cak ga pobedjuje i u bilijaru! Kraj je takodje pomalo naivan sto dalje spusta ocenu. Ipak ovo je i dalje dobar strip samo ne na nivou najboljih iz serijala.
Moja ocena: 7/10
Dzudas je majstor i u bilijaru:
Veoma besmislena scena gde se na malom prostoru puca ovako unakrsno!? (Sad znamo gde je DeNirov lik iz Ronina naucio da se to tako ne radi. ) Steta.
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 04/01/2025 : 04:34:53
|
Dzudas 14: Dan osvete
Nakon malog razocarenja proslim stripom Dzudas udara ponovo! Fantasticna snezna prica i odlican scenario. Nas Pinkerton agent stize u Idaho Falls da bi istrazio seriju ubistava naizgled nepovezanih ljudi a pocetna sumnja pada na dvojicu indijanaca iz obliznjeg rezervata. Uz pomoc serifa sa pomocnikom i ljudi iz gradica kao i pripadnika tog plemena on pokusava da razotkrije sta se desava ali je situacija kompleksnija nego sto to na prvi pogled izgleda. U to ga uverava covek koji je ubedjen da je on sledeci na redu da bude ubijen te Dzudas pocinje da provodi noci kod njega ne bi li ga zastitio i tako se i direktno suocio sa ubicama... Obrti kod raspleta i kraj su veoma dobri.
Dzudas filozofira:
Odlicna snezna atmosfera:
Lepa i pomalo netipicna tabla za Boneli tog vremena, definitivno se ne bi uklopila u strisce :
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 04/01/2025 : 06:44:31
|
Dzudas 15: Krvava zora
Jos jedan fenomenalan Dzudas. Ovo je zapravo prvi Dzudas strip kome steti standardna duzina od oko 100 strana i koji bi komotno mogao da se prosireno nastavi. Scenario je fenomenalan sa odlicnim zapletima i preokretima i sve do nekoliko stranica pred kraj sam cak i verovao da ce ovo biti prvi Dzudas na kome ce pisati "nastavice se". Kraj je nazalost zbrzan i zbog toga ovo nije desetka nego "samo" devetka ali sve ostalo je perfektno. Zaista mi je bilo zao sto se strip zavrsio umesto sto je razradjen u jos jednu epizodu.
Grupa desperadosa rusi most pruge i napada voz da bi oteli zlato za koje misle da je u postanskom vagonu. Medjutim saznaju da su Pinkertonovci zlato preneli drugim vozom i iz besa odluce da opljackaju sve putnike. Tako nabasavaju na cerku vlasnika pruge i otimaju je ne bi li kroz nju, kad vec nema zlata, naplatili svoj "trud". Iako otac namerava da plati ucenu, agencija Pinkerton ovo smatra direktnom uvredom casti i napadom na njihov autoritet (jer su zaposleni da cuvaju prugu a jedan njihov agent i gine u pokusaju zastite otete devojke). Najstariji sin Pinkerton salje cak cetiri agenta za desperadosima a jedan od njih je naravno nas junak Dzudas...
U Dzudasu, kao i obicno i realno, nema pokopavanja leševa:
Koji "vrli junak" to jos muči vezanog coveka? Dzudas! Nema prepreka pred ostvarivanjem cilja:
Ocajno srljanje u opasnost jer njegov zivot vise naizgled nema mnogo smisla kao i najblize nesto srceparajucem dijalogu u ovom odlicnom i surovom stripu:
- - -
Ostao mi je jos samo jedan Dzudas i zaista mi je zao sto ih nema vise. Ali mozda je tako i bolje, savrsen serijal od 16 stripova.
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 04/01/2025 : 20:11:30
|
Dzudas 16: Estelin izazov
Poslednji Dzudas nazalost. Nesto losijeg kvaliteta ali i dalje sa par dobrih obrta i zbog noviteta i drugacije atmosfere (jedrenjak, parobrod, Florida, Seminole, zenski sidekick...) koja podseca vise nego ikad na Mr No-a, dajem ipak ocenu vise nego sto bi trebalo. Visoki meksicki politicar stize na obale amerike sa cerkom na tajne i vazne pregovore sa americkom vladom. Dzudas je zaduzen da ih zastiti i sprovede to Orlanda. Medjutim neko je odao njihov dolazak i nevolje pocinju...
Serijal se zavrsava bez neke pompe, ocigledno nije bilo jasno da ce ovo biti poslednja epizoda.
Moja ocena: 8/10
Ovog puta zadatak dolazi sa okeana:
Odlicna Mr No atmosfera:
Seminole u Dzudasu:
Obavezna dama u nevolji:
Obavezni parobord:
Zavrsetak poslednje table poslednjeg stripa ovog odlicnog serijala:
I za kraj evo izdvojenog poslednjeg pojavljivanja naseg junaka:
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1695 Posts
Posted - 04/01/2025 : 20:26:11
|
Na kraju evo svih mojih ocena.
OK epizode, solidne epizode, odlicne epizode.
Takav je bio Alan Skot (Džudas 1) 8/10 Džudas protiv odmetnika (Džudas 2) 8/10 Usamljeni čovek (Džudas 3) 6/10 Strah i trepet (Džudas 4) 7/10 Vučji klanac (Džudas 5) 7/10 Noć obračuna (Džudas 6) 9/10 Gnevni čovek (Džudas 7) 8/10 Sablast doline (Džudas 8) 7/10 Zamka za Džudasa (Džudas 9) 10/10 Bela smrt (Džudas 10) 8/10 Poslednji samuraj (Džudas 11) 8/10 Svedok (Džudas 12) 9/10 Poslednji udarac (Džudas 13) 7/10 Dan osvete (Džudas 14) 9/10 Krvava zora (Džudas 15) 9/10 Estelin izazov (Džudas 16, poslednji) 8/10
Topla preporuka svima koji vole Boneli / western / noar a traze nesto izmedju Ken Parkera, Mr No-a i cak sa primesama Zagora.
- - - - -
Nadam se da ce neko konacno izdati Dzudasa. Do tada - SZ skanlacije (ili skenovi Dnevnika kojima fale poneke stranice ali nista znacajno). Za mene je ovo primer stripa gde me je skanlacija ubedila da treba da kupim papir ali papir ne postoji... |
|
|
Topic |
|