forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Dune 2021
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

Shaner
Advanced Member

Croatia
7389 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 11/01/2025 : 23:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Pogledao i preostale tri epizode. Događaji se počnu nizati većom brzinom i sve su neka "šokantna" otkrića i preokreti pa brže prođe vrijeme i čovjek se ne stigne zaustaviti da bolje promotri i vidi da je sve skupa zapravo dosta slabo napravljeno. Supruzi se sviđa, a meni je podnošljivo pa će se gledati i druga sezona kad dođe, ali nije ovo neka sreća.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8618 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/01/2025 : 11:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Dune: Prophecy

Mislim da je na prvi pogled očigledno da se ne radi o vrhunskoj seriji, a nisu mi takva bila ni očekivanja.

Recimo da nedostaci potiču od predloška i od realizacije.

Zapravo, ne znam koliko serija duguje knjizi Sisterhood of Dune, ali čak i ako samo idejno, a knjigu nisam čitao, za pretpostaviti je da Brian Herbert nije talenat na nivou svog oca Frenka, kreatora Dine, kao i da je mnoge stvari u nastavcima i prednastavcima rešavao površnije. To se vidi u seriji, jer je ubedljivost mogla da bude veća (osnivanje Bene Gesserit manjka u detaljima, odnosi na dvoru, u društvu, među plemstvom maglovito prikazani, a obične ljude i ne vidimo, gde su oni u društvenom poretku, kakav im je odnos prema vladarima, uslovi života, stepen demokratije, ako postoji?... proizvodnja hrane i svega ostalog (sem začina), privreda nisu ni dotaknuti itd... a bilo je prilika).
Nedostaci realizacije najvidljiviji su u glumi. Niko nije kriv Emily Watson što nije dovoljno ubedljiva (ne treba joj Von Trier, nije ni problem što ovo nije art-house projekat, nego SF serija), sem nje same, a isto važi i za Marka Stronga (uloga cara zahteva više od uloga šablonizovanih negativaca, kakve često igra po filmovima), dok se Olivia Williams malo bolje snašla, od starijih glumaca, ali nažalost i brojni mlađi glumci (glumice) ne pokazuju ništa više od prosečne glume.
Da bi glumci ubedili nas u svoje likove, moraju da shvataju te likove i dijaloge koje izgovaraju (makar nisu vrhunski), jer ako ih oni ne razumeju, neće ubediti druge. Kad je Dina u pitanju generalno (isto je važilo i za stare TV serije), deluje mi da se glumci upuštaju u uloge sa površnim razumevanjem ili bez razumevanja materije. Dok serija traje (čitaj - snimanje), kao da počinju da kapiraju gde su i šta rade (možda međusobni razgovori sa ekipom na setu), pa kako serija odmiče i glumačka ubedljivost se poboljšava. Travis Fimmel (Vikinzi) je pozitivan izuzetak, na nivou, od početka do kraja.

Pored nedostataka (kojima se uvek više posvećuje pažnja) ima kvaliteta - priča drži pažnju, postaje sve zanimljivija kako se odmotava, režija je dobra, a scenografija i vizuelni deo su urađeni besprekorno. Muzika je funkcionalna, kao i efekti. Za ljubitelje univerzuma Dine, ovo je dobrodošao ekranizovani dodatak, nije razočaravajuć, a mogao je biti malo bolji.

6+/ 10

Edited by - alexts on 14/01/2025 12:54:54
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40507 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2025 : 12:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Bio si darezljiviji od mene sto me cudi. :)

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6337 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/01/2025 : 12:52:04  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Gledamo draga i ja ovo i za sada smo mislim na 3oj epizodi i meni je OK.
Jedino mi je ovo nekako potpuna suprotnost u odnosu na originalni Dune, kao da je neka potpuno druga franšiza u pitanju...
Za sada sam čitao samo prvu knjigu i ona se sa razlogom smatra najboljim SF djelom, imam u planu čitati i ostatak, a što se tiče sina tj Briana H. Imam filing da je frajer zapravo samo dao prava nekome da piše, a usput i sebe potpisao.
Možda je imao i neku širu ideju, ali ne znam, vidim po internetima da većina te njegove knjige smatra lošima u odnosu na ćaću Franka.
Ja ću svoj sud donjeti kada sve pročitam, a tih knjiga bome ima....

EDIT: Evo gotova serija, meni je jako dobra i jedva čekam nastavak, odlična sapunjara u GoT stilu što volim. Svi su nekakvi šupci, smradovi i spletkari...

Nego jel još netko skužio da su promijenili naglasak izgovaranja Harkonnen? Lynch i stare DOS igre su imale jednu varijantu, a ova serija ima drugu...za Villeneuveov film se ne sjećam...
Meni se to urezalo u mozak jer je meni Lynchova verzija jako dobra, a i Dune 2 igra je legendarna, pa mi je to odmah ovdje zasmetalo.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 19/01/2025 07:28:10
Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000