forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Neil Gaiman
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 5

Grzi
Starting Member

47 Posts

Member since 10/02/2016

Posted - 15/01/2025 : 12:34:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Grzi a Private Message  Reply with Quote
Gadljivo.

Sandman mi je jedan od najdražih stripova, ne planiram ga još neko vrijeme opet čitati ali ovo će definitivno utjecati kad budem. Kako, ne znam, osim da znam da će biti negativno.
Go to Top of Page

Biroa
New Member

Croatia
217 Posts

Member since 28/12/2020

Posted - 15/01/2025 : 12:58:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Biroa a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

I što sada:

1. Ne čitati njegove stripove i/ili
2. Ne čitati tekstove o njegovom privatnom životu?

Biram 2.

Ovo je kao kad imaš omiljene grupe, pjevače i slušaš ih, uživaš u njihovoj glazbi. Onda poželiš nešto više o njima saznati pa saznaš detalje koji uopće nisu sa nekim tvojim svjetonazorima i sl.
Nekad je lijepo živjeti u neznanju.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8582 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 15/01/2025 : 13:38:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ne znam kakvo ljudsko biće moraš biti da ovakva saznanja mogu ne utjecati na tebe dok čitaš njegovo djelo ma o kakvom remek djelu se radilo. Ne kažem da ih ne treba čitati, ali ne znam kako ignorirati ovo. Mogu razdvojiti autora i djelo dok se radi o autorovim stavovima i glupetanjima, kada i ako postoje žrtve njegove bolesti - ne.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4439 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 15/01/2025 : 13:48:19  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Ovo je sve za najstrozu osudu i kritiku i prilicno me razocaralo.

E sad, navikao sam vec da nekad treba odvojiti umjetnost od umjetnika. Sandman mi je mozda najbolji strip serijal svih vremena, a bilo je tu i drugih vrhunskih uradaka sto u stripu, sto u prozi. Vjerujem da cu i dalje se vracati tim stvarima, cisto iz literarnih interesa.

Kuzim da izdavacima, produkcijskim kucama je situacija puno delikatnija, ali kvalitetu dosadasnjih radova nista nece promijeniti.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10418 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 15/01/2025 : 14:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Biroa

quote:
Originally posted by Peyo

I što sada:

1. Ne čitati njegove stripove i/ili
2. Ne čitati tekstove o njegovom privatnom životu?

Biram 2.

Ovo je kao kad imaš omiljene grupe, pjevače i slušaš ih, uživaš u njihovoj glazbi. Onda poželiš nešto više o njima saznati pa saznaš detalje koji uopće nisu sa nekim tvojim svjetonazorima i sl.
Nekad je lijepo živjeti u neznanju.

quote:
Originally posted by Tonto

Ne znam kakvo ljudsko biće moraš biti da ovakva saznanja mogu ne utjecati na tebe dok čitaš njegovo djelo ma o kakvom remek djelu se radilo. Ne kažem da ih ne treba čitati, ali ne znam kako ignorirati ovo. Mogu razdvojiti autora i djelo dok se radi o autorovim stavovima i glupetanjima, kada i ako postoje žrtve njegove bolesti - ne.

Znači ispada da bi se trebalo informirati o nekom autoru/umjetniku prije odluke o čitanju/konzumaciji njegovih djela.

Koji bi tu trebali biti kriteriji za zeleno svjetlo?

Npr. možda da li je spomenuti bio ili jest:
- zlostavljač (psihopat) kao fizički nasilnik, silovatelj (obiteljski ili prema van)
- pedofil
- prostitutka (muška ili ženska)
- kriminalac (kradljivac ili još teži zločinac, narkodiler)
- ultra desničar/ljevičar koji podržava diktatore i zločinačke te umanjuje njihove posljedice
- falsifikator/lažov
- pijanac/kockar/preljubnik koji ne plaća alimentaciju
- osoba bez empatije
- i dr. da ne lupam dalje.

I što nakon istraživanja/usuglašavanja i definiranja liste?
Poslati ju na sve moguće adrese i pozvati na bojkot istih i onih koji ih podržavaju.

Živjeti u strahu da nisam kupnjom nekog djela nehotično pomogao takvom?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8588 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 15/01/2025 : 14:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Zapravo, ako ćemo vjerovati članku, one kažu da nije bilo nikakvog eksplicitnog dogovora. A sve je dobrovoljno bilo samo ako "ne" ne znači "ne". Također, sa petogodišnjim sinom se nema što dogovarati ili ne dogovarati.

Stvarno se ograđujem, jer nisam čitao ceo tekst. Ali mi je interesantno kako iko (danas, pogotovo) može odmah da poveruje u sve što pročita u nekom tekstu. Zna se da postoji mnogo onih koji bi da dođu na lak način do novca, od onih koji ga imaju (slavnih, bogatih).

Da li ako neko odlazi u krevet sa partnerom i ponekad u toku seksa (koji se periodično dešava) ubaci reč "ne", znači da je bilo silovanja? I ako se seti da to objavi novinama posle više godina, uz traženje odštete, znači li to da je žrtva? I da li je bilo zaista tako? Šta, ako nije?

On predlaže devojci da se kupa u dvorištu, ona prihvata i ako joj se ne kupa? On dolazi go i seda pored nje, ona ne odlazi? Onda joj iznenada i direktno stavlja prst u anus?? (Koji je njen položaj tu?) Pokušava da joj stavi i polni organ, kao i među grudi, ali ne uspeva. Zato uspeva da joj svrši po licu? Gde je njeno lice, gde je on, zašto ona ne ode? Kako uopšte izgleda ta scena? I pored detaljnog opisa ja ne mogu logično da je sagledam; da treba da se snimi film, ne znam kako savetovati glumicu da se ponaša, da govori "ne", a ostaje bez prinude uz nasilnika ili kako?
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8582 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 15/01/2025 : 14:45:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ne peyo, ne znači da se trebaš informirati... ali ja sam eto za ovo saznao, ne mogu pobjeći od toga.

Nema zelenog svijetla, remek djelo treba čitati bez obzira na autora. Ja se samo pitam kako ga ne promatrati kroz prizmu spoznaje.

Ja sandmana sigurno neću prodavati, a da ga nemam i dalje bi ga kupio. Samo što ga nikad više neću moći gledat istim očima, na moju žalost.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8588 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 15/01/2025 : 14:54:17  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Michael Jackson se zeznuo, na nagovor advokata, da prvi put plati vansudsko poravnanje, da se više ne diže prašina, tako su mu uspešno oteli novac.

Kad su videli da to prolazi, drugi idu za prvim, normalno, ali on je podvukao crtu i rekao - nema više novca lopovima. Na sudu je , u procesu koji se vodio, proglašen NEDUŽNIM, nije tužba odbačena zbog nedostatka dokaza (kao što se pogrešno tvrdi).

Ali ga i dalje svet (dobar deo) smatra pedofilom, nisu važni pravni procesi, nego šta pišu tekstovi i kažu "dokumentarci".

Kad se posle njegove smrti, dečko njegove ćerke (i još jedan) dosetio da je i on silovan, a posle otpuštanja sa mesta glavnog plesača-koreografa (šta već) Džeksonove fondacije, snimili su višečasovni agresivno reklamiran HBO-ov film, da zarade, ako ne mogu sad preko tužbe, onda barem kroz film.

U TV emisiji francuski intelektualci su razapeli reditelja zbog jednostranosti, nedoslednosti i netačnosti iznetih. Ali novac je zarađen.
Go to Top of Page

Biroa
New Member

Croatia
217 Posts

Member since 28/12/2020

Posted - 15/01/2025 : 14:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Biroa a Private Message  Reply with Quote
I Mein Kampf se prodaje normalno po knjižarama, a svi znamo tko je autor...Ne vjerujem da će se Gaimanove knjige prodavati sada slabije.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8582 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 15/01/2025 : 15:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Naravno alex da postoji i ta mogucnost. Sad mi reci koliki je postotak nepravedno i koliki je postotak pravedno optuženih u slučajevima seksualnog zlostavljanja poznatih osoba. Možeš li kriviti nekoga što se automatski svrstava na stranu žrtve? Ja ne mogu.

...i uzgred nikad, baš nikad nisam vjerovao u optužbe protiv Michael Jacksona.

Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12754 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 15/01/2025 : 15:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Uvijek su me više zanimali luđaci nego obični smrtnici.
Tako da ću čitati njegova djela ako ih bude.

Mada razumijem i suprotnu reakciju.
Evo meni se nakon nekih izjava ogadio Bruce Sprinsgteen tako da sam ga izbrisao iz memorije.

Have mercy
Go to Top of Page

Grzi
Starting Member

47 Posts

Member since 10/02/2016

Posted - 15/01/2025 : 15:30:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Grzi a Private Message  Reply with Quote
samo da napomenem da je broj lažno prijavljenih silovanja prema nekoliko dosta velikih istraživanja jednak ili manji nego broj lažno prijavljenih drugih tipova zločina.

ne postoji drugi razlog zašto bi društvo bilo toliko hiperfiksirano na "lažna" silovanja osim duboko ukorijenjene mizoginije, jebiga.
Go to Top of Page

verab
Senior Member

Croatia
2812 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 15/01/2025 : 15:48:35  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
počelo je, nisam ja majke mi, časna pionirska i tako to...

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/oglasio-se-slavni-autor-optuzen-za-zlostavljanje-seksualno-sam-bio-dostupan-emocionalno-ne-ponasao-sam-se-nemarno-zao-mi-je-15543014?cx_linkref=jl_home_vijesti_vise_1

hejt, jal & rock 'n' roll
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4996 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 15/01/2025 : 16:08:14  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Uvijek su me više zanimali luđaci nego obični smrtnici.
Tako da ću čitati njegova djela ako ih bude.

Mada razumijem i suprotnu reakciju.
Evo meni se nakon nekih izjava ogadio Bruce Sprinsgteen tako da sam ga izbrisao iz memorije.

E imao si glupih komentara i poredbi na forumu, ali ovo ti je na samom vrhu greatest shits. I ne znam uopće na koje izjave misliš, ali siguran sam da je potpuno idiotski povlačiti tu usporebu u ovom kontekstu.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8588 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 15/01/2025 : 16:15:12  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Grzi

ne postoji drugi razlog zašto bi društvo bilo toliko hiperfiksirano na "lažna" silovanja osim duboko ukorijenjene mizoginije, jebiga.

Postoji - čudne i neubedljive priče "žrtava".

Zar ne znaš koliko je današnja, recimo "zapadna" civilizacija (računam tu i nas ovde) opsednuta novcem i materijalnim vrednostima. Američka civilizacija je izgrađena na brutalnom otimanju - zemlje, stoke, zlata, novca, svega (uključujući ubistva koja uz to idu).

Ako su ljudi spremni da u detalje planiraju pljačku, uključujući mesece priprema, ljudstvo, oružje i druge materijalne resurse, zašto ne uzeti novac od nekog, od koga je to pogodno, ko ima osobine koje će ga kompromitovati, a nije teško, ni rizično?

Pored mizoginije, kao kontra-pojava je idealizacija žena. Kao da među njima nema low-life stvorenja, koja su spremna na sve, od prodaje droge do surovih prevara i raznih "muških" ili više "ženstvenih" vrsta kriminala.

Svako ima svoj razum da zaključuje i sumnja...

Cosby, Weinstein, Epstein, Diddy - krivi, dokazano ili (još zvanično ne) u slučaju poslednjeg
MJ, Woody - ne
Polanski - možda donekle da, ali nije bitno sada
Gaiman - ne zna se, ne istrčavati se sa osudama...
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12754 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 15/01/2025 : 16:16:18  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Samo kažem da razumijem one koji neće čitati Gaimana. Nema nikakve usporedbe.

Have mercy
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8588 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 15/01/2025 : 16:24:29  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Zašto bi imali nešto protiv, ako neko zauzme opšti, principijelni stav:

silovanje prijavljeno odmah - verujem

silovanje prijavljeno posle 20 godina - sumnjam

silovanje se dešavalo godinama, žrtva se zabavljala i aktivno družila sa sa silovateljem - 99% neubedljivo

itd.

Ako je reč o naknadnom prijavljivanjima, ako žrtva ima ikakav logični razlog da tek sada prijavljuje nešto od pre mnogo godina (a da nije, zato što je prethodna žrtva dobila novac, vansudski), na primer - tip je bio mafijaš, pretio da će je ubiti ili je bio glavni u nekoj industriji, pretio da neće moći ništa da radi, bio moćan političar i iskoristio tu moć da je onemogući, onda može da se razmišlja o istinitosti iskaza...
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4996 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 15/01/2025 : 16:31:33  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:

Zapravo, ako ćemo vjerovati članku, one kažu da nije bilo nikakvog eksplicitnog dogovora. A sve je dobrovoljno bilo samo ako "ne" ne znači "ne". Također, sa petogodišnjim sinom se nema što dogovarati ili ne dogovarati.

Stvarno se ograđujem, jer nisam čitao ceo tekst. Ali mi je interesantno kako iko (danas, pogotovo) može odmah da poveruje u sve što pročita u nekom tekstu. Zna se da postoji mnogo onih koji bi da dođu na lak način do novca, od onih koji ga imaju (slavnih, bogatih).

Da li ako neko odlazi u krevet sa partnerom i ponekad u toku seksa (koji se periodično dešava) ubaci reč "ne", znači da je bilo silovanja? I ako se seti da to objavi novinama posle više godina, uz traženje odštete, znači li to da je žrtva? I da li je bilo zaista tako? Šta, ako nije?

On predlaže devojci da se kupa u dvorištu, ona prihvata i ako joj se ne kupa? On dolazi go i seda pored nje, ona ne odlazi? Onda joj iznenada i direktno stavlja prst u anus?? (Koji je njen položaj tu?) Pokušava da joj stavi i polni organ, kao i među grudi, ali ne uspeva. Zato uspeva da joj svrši po licu? Gde je njeno lice, gde je on, zašto ona ne ode? Kako uopšte izgleda ta scena? I pored detaljnog opisa ja ne mogu logično da je sagledam; da treba da se snimi film, ne znam kako savetovati glumicu da se ponaša, da govori "ne", a ostaje bez prinude uz nasilnika ili kako?

Čini mi se da si ovdje ti taj koji je unaprijed odabrao stranu. To se dobro vidi iz tvojih insinuacija, sorry.

Bez da se a priori kunemo u istinitost članka, spomenimo i to da se u njemu citira više od 1 osobe, sa vrlo sličnim iskustvima. Spomenimo i to da u ovom primjeru koji ti citiraš 1 osoba ima preko 60 godina i vrlo je bogata i slavna, druga ima 22 godine, bez primanja je i bez krova nad glavom, emocionalno nezrela i nestabilna, bez kontakta sa svojom familijom, bez ikoga bliskog u životu. Stvarno ne treba biti doktor psihologije za shvatiti kako netko takav može biti manipuliran od strane sociopatskih predatora.

Edited by - vukozec on 15/01/2025 16:46:41
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8582 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 15/01/2025 : 16:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zašto bi imali nešto protiv, ako neko zauzme opšti, principijelni stav:

Zato sto je to potpuno kriv, apsolutno glup i za zrtve uvredljiv stav. Takav stav moze imati neupucena u problematiku osoba sklona generaliziranju u raspravama na razini sankerskog mudrovanja. Nema nikakve veze sa realnoscu, govorim iz iskustva, dalje necu...

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8588 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 15/01/2025 : 16:55:46  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Svima koji bez rezerve veruju svim "žrtvama" iz novina, želim da ih bezrazložno optuže, jer ih jedino to može otrezniti. Samo ih molim da obavezno pre toga postanu slavni, bogati i da demonstriraju problematično ponašanje, koje ih može učiniti pogodnim, inače ništa. A da, i da žive u zemlji sa pravnim sistemom, koji funkcioniše, kao pred-preduslov.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4996 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 15/01/2025 : 16:59:27  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
PS: Koliko ja vidim ne postoji nikakva tužba zasad, samo priča iznešena u medije, suprotno insinuacijama koje su neki odmah plasirali.
Go to Top of Page

Odoakar
Junior Member

492 Posts

Member since 04/02/2017

Posted - 15/01/2025 : 17:07:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Odoakar a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

I što je najbolje, nakon 2 mjeseca se žena vrati da im dadilja dijete i bude sama sa Gaimanom u kući. Taj dio mi je malo sumnjiv, čitava ta priča s dadiljom, malo sam skeptičan da li je to bilo baš kako tu piše.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1702 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 15/01/2025 : 17:45:26  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Ne želim da učestvujem u ovim visokomoralnim suđenjima životima i akcijama pojedinaca, pošto me zanimaju dela.

Ali ne može se reći da "odvajam ličnosti od njihovih umetničkih dela" jer oni nikad nisu u mom umu ni spojeni dok to ne učinim naknadno. Mislim da je to stvar kulturne klime, to što mnogi ne mogu da pređu preko toga, i naučenog uverenja koje kaže odakle dolazi inspiracija. Ja se zadovoljavam grčkim terminom daemon, iliti lični genije, a može i uticaj muza ili nazovite to kako god želite. Čovek nije prost algoritam, može misliti jedno, govoriti drugo, raditi treće... A umetnička dela mogu biti još složenija, na određeni način. Ne samo da (u ovom konkretnom slučaju) Sandman ne mora da nosi u sebi loše strane Gejmenove ličnosti ili karaktera, nego ono što nosi nije samo Gejmenovo, već je i od Edmunda Spensera, Šelija, Servantesa, i mnogih drugih.

Gejmen mi se nikada nije dopadao kao ličnost, što jes', jes', ali to sad nije bitno. Bitnije je to što mislim da je precenjen kao scenarista i književnik ili čak kao pripovedač, mada i to već pominjem duže vreme. Dakle, novosti su da nema novosti.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page
Page: of 5  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000