forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Bojkot!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 3

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10438 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/02/2025 : 10:59:15  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

i nesvrstani u jednom postu podržava jednu, a u drugom drugu logiku

Nevolin bit sam sebi nelogičan.
Pomozi.
Di san podržava jedno pa onda drugo?
Neznan stvarno na šta misliš.

koliko si bio ironičan, to s tobom nije lako procijenit
ali 'odobrio' si tintonov i drogsyev post, a onda par postova niže pišeš kako je tebi logičnije da su cijene veće tamo gdje je veći standard

Ne kužin di san kontradiktoran?
Tinton je napisa da visoke cijene hrane u Hrvatskoj nemaju veze s općin poskupljenjen u zadnje 2 godine i da su to dva odvojena problema. To isto san kroz vlastita iskustva napisa i sam. Znači i prije 10 i prije 30 godina je hrana u Hrvatskoj nenormalno skupa.

Drogsy je napisa činjenicu kako kod nas funkcioniraju izbori(drž stado zadovoljnin), ja san se samo nadoveza. Naravno da to zadovoljno stado ima svoju cijenu, a dio te cijene je i generiranje inflacije.

Pričan generalno, ali da, normalno mi je da je u Danskoj sve skuplje nego u Crnoj Gori. Najkraće rečeno, jebeš cijenu, bitna je kupovna moć.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/02/2025 11:01:42
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3918 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 07/02/2025 : 12:26:11  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Zbog bojkota, u zadnja tri tjedna, vlada povečala popis namirnica s ograničenom cijenom sa 9 na 70.
I onda vele da bojkot nije uspel (ili još gore da nema smisla) :)

Ljudi su baš cirkus!

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47389 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/02/2025 : 12:35:08  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Bojkotiram bojkot. Cijeli tjedan sam cekao i sad iden u konzuma ostavit bar 200 eura.

Ja bojkotiran konobare i ne dajen manču.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8772 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/02/2025 : 12:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by Tonto

Bojkotiram bojkot. Cijeli tjedan sam cekao i sad iden u konzuma ostavit bar 200 eura.

Ja bojkotiran konobare i ne dajen manču.

znan, znan. Vec sam naucija goste da takve vrste zovemo elvudi. Srica pa su ritka pojava.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1328 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 07/02/2025 : 12:56:03  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
Da smo pametniji narod, samoinicijativno bismo provodili većinski bojkot, odnosno kupovali manje i kupovali osnovne namirnice.

Znači da većina Hrvata samo nekoliko tjedana stegne remen, odnosno troši i konzumira recimo upola manje, kupuje prvenstveno snižene artikle itd., to bi imalo daleko veći učinak od jednodnevnog općeg bojkota i svih ostalih mjera. Jer trgovinama bi propadale namirnice, trebalo bi isplatiti radnike, podmiriti troškove prema dobavljačima, najam, režije itd. Jednodnevni opći bojkot trgovački lanci mogu sanirati, a da ne spominjem da će se prije bojkota dosta potrošača unaprijed opskrbiti namirnicama.

Isto tako ako jedan tjedan bojkotirate Konzum, neostvarena potrošnja iz Konzuma osipat će se po ostalim trgovinama. Ako drugi tjedan bojkotirate Studenac, neostvarena potrošnja.... itd. itd.

A kod nas imate većinu prodavača koji rade za minimalac ili 50 do 100 eura više, odnosno za otprilike 670 eura smjenski rade od ponedjeljka do nedjelje, plus nemaju niti naknadu za topli obrok, a što znači da moraju od plaće barem 2 do 3 eura dnevno vraćati u kasu poslodavcu jer za vrijeme gableca ne smiju napuštati trgovinu.

Znači da oni pored svega toga ne dobe mjesečnu plaću, što je njima pitanje egzistencije, sigurno da bi i oni pizdili.

ALI Hrvatska je danas država u kojoj je nekoliko stotina tisuća Hrvata s odgovarajućom članskom iskaznicom, tj. prčiguzi koji žive lagodno, prepoznaš ih na prvi pogled. Na njih dalje idu prijatelji i rodbina koji se preko njih uhljebljuju i većini njih također ne predstavlja problem inflacija, odnosno to što će nekoliko eura više dnevno potrošiti na namirnice; oni imaju daleko veće svakodnevne računice.

I onda ide valjda milijun svih tih raznoraznih umirovljenika. Cijela gomila njih, koji su davno otišli u penziju, žive od, trenutno, otprilike 400 do 450 eura, tj. preživljavaju na akcijskim cijenama, odnosno na tome da svaki dan, ako treba i više puta, skupljaju flaše i pohode dućan u nadi da će naići na kakav dobar popust (prije nego ga netko drugi dograbi).

I onda imate općine koje dodatno seru po njima; primjerice prošle godine su penzije malo porasle, taman da dosta penzića prijeđe prag od 400 eura. Evo tu par mojih susjeda iz ulice ima oko 400 i nešto eura penziju. I onda općina objavi da će za blagdane "pomoći" svojim najugroženijim umirovljenicima, odnosno, ako se dobro sjećam, dati 50 eura božićnice svima kojima je penzija ISPOD 400 eura. Takvih je danas valjda nekoliko na tisuću, zamisli koji posao su napravili. Tako da penzići, što je i logično, gledaju da prežive iz dana u dan, tj. njima ovaj jednodnevni bojkot koji bi mogao stopirati ionako previsoke cijene ništa previše ne mijenja jer oni ionako 90 % toga bojkotiraju već godinama.

A nerealno je očekivati da će trgovci smanjiti cijene, čak štoviše, od prvog bojkota vidim da su cijene nekih proizvoda još malo porasle. Istina da će populistički ograničiti cijene pojedinih proizvoda, možda čak i sniziti nekoliko odabranih proizvoda, ali ionako su te cijene dovoljno dizali da im je to i dalje isplativo.

Ova zadnja "velika" prozirna mjera vlade kojom su broj cjenovno ograničenih proizvoda povećali s 30 proizvoda na 70, to je jeftini populizam za ograničene potrošače kojima baš i ne ide ekonomija.

Pjesnički u ekonomskom kontekstu rečeno, ta mjera me podsjeća na svinju koja se posljednjih godina tovi, i tovi da je sad već toliko utovljena da može samo razvaljena kmečati od sveg tog izobilja... i ajde, za volju narodu, priuštiti si mali predah do novog tovljenja.

Tako da ovaj Halo inspektore bojkot, ili što je to već ZAPRAVO, imao bi smisla da je pokrenut negdje tijekom 2023. godine dok cijene nisu toliko narasle.

Ja se pak držim svojeg većinskog bojkota kojeg prakticiram već dulje vremena; vidim da mi se troškovi nisu ništa povećali, a čak su se i malo smanjili u odnosu na razdoblje prije uvođenja eura.

Manje pijem, manje jedem, više se krećem, smršavio sam, imam ionako doživotnu zalihu knjiga i stripova, osjećam se sasvim dobro i zapravo mogu reći da je ovaj kontinurani rast cijena na mene dobro utjecao :D

“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19785 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/02/2025 : 15:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

morat će me netko naučit kako ide ovo citiranje dijela posta, pa komentar, pa opet dio tuđeg posta....

tinton
pa o cijenama hrane i pričamo
ja nemam problema s visokim cijenama kave u kafiću ili bifteka u restoranu - uostalom, iako su otišle jako gore, još uvijek su niže nego u italiji,francuskoj, njemačkoj... to su usluge koje spadaju u luksuz ili barem u stil života, a hrana je osnovna potreba svih ljudi
meni cijene hrane ne stvaraju problem, ali penzionerima koji žive od 700 - 800 ili manje eura je to pitanje života i smrti
a prošle ili pretprošle godine, kada se raspravljalo o rastu plaća i rastu cijena u plenkovićevim mandatima u odnosu na milanovićev, ja sam pisao da u obzir treba uzeti i cijene stanovanja, i najma i mogućnosti kupnje stana tada i sada za mlade ljude... pa si rekao da to nije dio jednadžbe, a sada ti valjda je dio, jer uspoređuješ berlin i zagreb (iako se ta razlika smanjuje)

E sada sam se išao vratiti na tu prošlogodišnju raspravu i, naravno, ja nisam ništa sličnoga napisao! Cijena najma, kao i sve druge cijene dobara i usluga, jesu dio jednadžbe. Samo što je to tada bio već ubrojani dio jednažbe u kategoriji o kojoj smo pričali (realni rast plaća), a ti si ga htio još jednom ubrojiti.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10438 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/02/2025 : 16:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BeaGea

Zbog bojkota, u zadnja tri tjedna, vlada povečala popis namirnica s ograničenom cijenom sa 9 na 70.
I onda vele da bojkot nije uspel (ili još gore da nema smisla) :)

Ljudi su baš cirkus!

Danas na policiji preuziman osobnu, a šalter za migrante pun ko šipak.Sve plavi, kršni, visoki momci, i kako mi vrag ne da mira, priđen jednome i pitan ga kako se zove? Kaže on meni Espen Bredesen, i na to mi se obisi vilica. Kažen ja ma jesi ti oni Espen Bredesen šta je skaka skijaške skokove iz Norveške? Šta ćeš ti ovde?
Kaže Espen da je Norveška potala pustinja. Ostali samo migranti, a Norvežani masovno sele u Hrvatsku zbog ograničene cijene svinjskih nogica i blage klime. Istišću lagano Nepalce.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 07/02/2025 16:41:59
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8772 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/02/2025 : 16:46:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
ajde u kurac

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3918 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 07/02/2025 : 17:03:48  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
..jesi dobil osobnu?

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

5064 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 07/02/2025 : 17:38:30  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Za njega su napravili ličnu.
Go to Top of Page
Page: of 3  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000