forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 523

going going
Advanced Member

Serbia
12044 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/02/2025 : 04:44:29  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Vrijeme je za Sarghana i "Okus vode":

https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-lu-171-okus-vode/3455/

Prenosim svoj komentar od 15.06.2018.godine

Ukus vode je stigao u pravi cas na srpske kioske s obzirom na pricu koja kruzi da je u beogradski vodovod slucajno pusten metan ili neka druga kancerogena supstanca i da ne valja piti vodu s cesme do ponedeljka.
Neverovatna slucajnost ili mi slucajnoscu nazivamo nasu nemogucnsot da vidimo uzrocno posledicne veze koje su van naseg opsega(kako je koliko se secam Borhes rekao)? Neka prosude verni Dilanovi citaoci.

Ukus vode je drugi zaredom filer Điđija Simeonija i to, za mene, iznenadjujuce dobar, napet i zabavan filer s obzirom na krajnje neinteresantan i naporan prethodnik U dimu bitke.
Simeoni nas vodi kroz zapetljanu detektivsku istragu tandema Dilan i Ranija - ciji medjusobni odnosi i afiniteti nastavljaju da se razvijaju i produbljuju i dinamika izmedju njih postaje cak simpaticna.
MOGUCI SPOILERI:
Iako je istraga u potpunsoti realna(ovaj scenario je mogao bez problema da kao scenario davno ugasenog Nika Rajdera s obzirom na tok istrage a i tih par natprirodnih elemenata uz neznatne izmene bi se lepo uklopili), Simeoni na zanimljiv nacin ubacuje i natprirodne elemente i uz vrlo dobru akcionu zavrsnicu uspeva da ostavi zadovoljavajuci utisak nakon sklapanja korica.
Motiv glavnog negativca ostao nejasan, vidi se da je to namerno uradjeno i verovatno je u sklopu cele Rekionijeve vece zamisli o borbi izmedju haosa i reda. Videcemo kako ce ovo povezati s ostatkom price i Dzonom Goustom.
Treba spomenuti i da su Grucove fore bile odlicne!

Pontreli je jako neobican crtac, na trenutke podseca na Dall'Agnoa, Raniju crta cas vrlo privlacnom u krupnim kadrovima s punim usnama i krupnim ocima, a onda kada likvoi nisu u prvom planu pristupa minimalistickom crtanju ociju i nosa u vidu samo crtica a usta cak ni ne crta. Isto tako enterijeri su vrlo detaljno i oku ugodno nacrtani, a eksterijeri su siromasni i praznjikavi.
Stanove naslovne strane su u ovom periodu maestralne i ova mu je sigurno jedna od najoriginalnijih i najprivlacnijih za kupovinu, sto zbog originalnsoti ideje i kadriranja scene, sto zbog oku ugodne ljubicasto zelene pozadine. Sjajno!

Prica: 7
Scenario: 8
Crtez: 7
Naslovna strana: 10

76%

---------------------------------------------------

PITANJE:
Ono sto mene interesuje je koja je to epizoda koja se nadovezuje na Ukus vode u kojoj se otkriva ko je glavni negativac? Shaner je to spomenuo u recenziji ali nije rekao ko je taj negativac i koja je to epizoda u pitanju? Zelim da je nabavim i procitam.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1844 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 07/02/2025 : 20:02:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

PITANJE:
Ono sto mene interesuje je koja je to epizoda koja se nadovezuje na Ukus vode u kojoj se otkriva ko je glavni negativac? Shaner je to spomenuo u recenziji ali nije rekao ko je taj negativac i koja je to epizoda u pitanju? Zelim da je nabavim i procitam.

Spoiler, nemojte quotati post jer još nije izašla kod Ludensa:
DD VEC 175 Automobil koji nije želeo da umre
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4675 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 08/02/2025 : 13:32:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Ako ja imam pojma koja je konekcija izmedju ove dve epizode... a kao DD fan sam :)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7858 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 09/02/2025 : 10:59:48  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
Old boy opet kreće od prvog broja, ovaj put samo jedna epizoda..
Znači, sa 288 na 192 stranice, a sad 96 stranica...
Bio bi fazon da cijena ostane ista...
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7890 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 09/02/2025 : 21:25:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
https://en.sergiobonelli.it/home/2019/10/07/news/james-wan-and-sbe-for-the-dylan-dog-tv-series-1007141/

Šteta što se od ovog odustalo, baš mi sad palo na pamet...
Bilo je i još nekih najava te 2019., no pojavom korone se odustalo od svega izgleda. I izgleda da nema nikakve šanse za ponovnim pokušajima?

Jedino je onaj Dampyr film preživio jer je već bio snimljen.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7953 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 09/02/2025 : 23:58:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Salkan udara po epizodi iz Dylanova magazina:

https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-vczs-39a-iz-moje-krvi/3458/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Tundo_Tuna
New Member

116 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 10/02/2025 : 09:59:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
Baš sad radim na jednoj vrlo dobroj epizodi koja puno toga radi ispravno no ne ističe se puno po nečemu što će biti pamtljivo i često spominjano. To me sad potaknulo da razmislim o tim i takvim epizodama, ono 4/5 - čvrste četvorke koje su tu odmah iza glavnih epizoda u kanonu ali ih se rijetko korsiti kao reference. Epizode koje nisu podcijenjene ali se ne spominju često.

Pa, koje su vama neke od tih epizoda?

“I was a victim of a series of accidents, as are we all.”
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1844 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 10/02/2025 : 18:14:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Namjerno ću se ograničiti samo na period od prvih 100 epizoda iako će me zbog toga vjerojatno i najviše razapeti za neke od navedenih epizode:

SDEX 11 Veliki sotona
LEX 15 Kanal 666
LEX 18 Zločin
LEX 23 Tajanstveni otok
LEX 35 Hridine duhova
LEX 44 Odraz smrti
LEX 63 Maelstrom
LEX 80 Killexov mozak

Ali bez ikakve konkurencije :
LEX 77b Incubus / Noćna mora
Go to Top of Page

Tundo_Tuna
New Member

116 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 11/02/2025 : 10:45:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
Moje su:

Grand Guignol
Mumija
Povratak u Zonu sumraka
Uspomene iz podzemlja
Zakon džungle/Homo homini lupus
Čuvar uspomena

I dodajem tri koje si ti naveo:
Hridine Duhova
Zločin
Kanal 666

Drago mi je da netko još uz mene voli Killexa. Iako meni je draži sami lik od stripa.

Edited by - Tundo_Tuna on 11/02/2025 12:17:30
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10913 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 11/02/2025 : 11:25:08  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
meni je kilex bio super, makar tada kada sam ga citao. vise se i ne secam kad je to bilo
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4675 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 11/02/2025 : 11:51:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Mislim da se ne trebaju racunati epizode iz prvih 100, jer vecina njih su vec klasici, poseno ne price vezane za Zonu, Golkondu, pakao i slicne.
Nesto "opskurnije" nam treba (ja moram baciti detaljan pogled na kolekciju da bi se podsetio)

Go to Top of Page

Tundo_Tuna
New Member

116 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 11/02/2025 : 12:05:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
Hm hm. Možda sam krivo postavio pitanje. Nisam mislio na opskurne ili podcijenjene epizode. Nego epizode koje se smatraju dobrima, ali se ne spomenu često. Baš pravi primjer je Hridina Duhova - generalni konsenzus je da je to vrlo dobra epizoda ali ju, barem ja, ne vidim da se često spominje kada se povede diskusija oko must read epizoda.

Edited by - Tundo_Tuna on 11/02/2025 12:07:29
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4675 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 11/02/2025 : 14:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Pa da, i ti si u pravu. Svasta se moze tu posliziti. Evo ovako iz prve, po meni:
Osmeh mracne dame
Kalvarija
Cuvar uspomena
Iza zavese
Vecita iluzija
Skener
Almanah IV- Cossu crta (!) , ne mogu se setiti naslova
Armagedon
Zverski brlog
...

Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1844 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 11/02/2025 : 19:08:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tundo_Tuna

Nego epizode koje se smatraju dobrima, ali se ne spomenu često.

Meddine najbolje priče u periodu od 150-250 broja.
Mada, tu ima nekih kojima bih bez razmišljanja dao 5/5 (ili 9/10 i više) poput Treće strane medalje, Neželjeni gost, itd. S druge strane, ovo su opet "netipične" Dylanove priče po tematici i razradi priče....

Nadalje, dosta Barbatičinih priča spada u ovu kategoriju.

@Barker
Osmjeh mračne dame je meni skoro pa savršena epizoda (9/10), ali samo zato jer ju nisam gledao kao nastavak "S druge strane zrcala".
Nekako sam dojma da je većinu čitatelja blago razočarala jer ju je gledala kao nastavak...
Go to Top of Page

Tundo_Tuna
New Member

116 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 12/02/2025 : 08:23:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
Da, slažem se s ovim za Barbato, dobar dio njenog opusa su ko kamen čvrste četvorke, rijekto kad ispod, često iznad te ocjene. Nitko mi nije nikada rekao "moraš pročitati Poslednju kartu", a epizoda je prezakon.

Sad kad smo potaknuli temu i kad gledam i pregledavam naslove, baš mi se čini da su Medda i Ambrosini najviše napisali takvih epizoda. Nikad se njih ne sjetim na prvu, a kad krenem nabrajti njihove epizode ostanem paf.

Edited by - Tundo_Tuna on 12/02/2025 08:24:23
Go to Top of Page

Crow
Starting Member

38 Posts

Member since 04/07/2024

Posted - 12/02/2025 : 12:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Crow a Private Message  Reply with Quote
Ajd na brzinu da i ja bacim nekoliko:

Covjek sa dva zivota
Preobrazaj
Demoni
Mracna polovica
Zov sume
Prodavac vremena
Cijena smrti
Sarada
Manila
Mudrost mrtvih
Poslednja karta
Predodredene zrtve
Dusa od celika
Cuvar svjetionika
Soba broj 63
Cuvar
Formular A38
Dan likantropa
Muz i zena
Novi zivot
Musko srce
U dimu bitke
Tango izgubljenih dusa
Hipolita
Plavi trenutak
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
860 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 12/02/2025 : 12:35:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Ponor

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Tundo_Tuna
New Member

116 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 12/02/2025 : 15:14:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
@ Barker u sridu, Zvijerski brlog moram ponoviti pa da vidim sviđa li mi se i dalje.

@Crow, dobar popis. Nisam ih još sve pročitao ali slažem se sa svima od navedenih koje jesam. Posebice Zov šume i Čovjek s dva života

@Salkan, e to je to - Ponor rijetko tko spomene, a upravo me on sjetio na ovu ideju. Recenziram sad Pakleni posao koji je totalno 4/5 epizoda i tamo neživi predmeti ožive baš kao Ponoru, a podsjeća malo i na Odraz smrti.

I sad kad razmišljam, pa zapravo je niz uspješnih epizoda daleko bolji od generalnog mišljenja. Stvar je možda u tome da su loše epizode prokleto grozne, i onda odaju dojam da je kvaliteta serijala puno niža. Moj dojam, naravno, možda sam u krivu.

Edited by - Tundo_Tuna on 12/02/2025 15:22:31
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4675 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 12/02/2025 : 18:49:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Ponor, svakako.
Cena smrti od Barbato takodje.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12044 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/02/2025 : 19:57:39  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Ja bih izdvojio kao meni jako drage i odlicne price ali koje se ne spominju dovoljno: Ostrica britve, Demonska lepota, Hridina duhova, Lov na vještice, Tajne Ramblina, Bogomoljkini zlocini, Zemlja obojenih sjena, Ponor, Neko nas zove odozgo, Jezero na nebu, Dok padaju zvezde.

Od prica iz 200+ perioda: Formular A38, Prinudni rad, Mudrost mrtvih, Pozdrav iz Munlajta, Druga sansa, sve 4 Sclavijeve povratnicke price oko #250. Sve Di Gregorijeve i Meddine price iz tog perioda su mi jako dobre a nedovoljno se prica o njima, pogotovo o Di Gregoriu kao odlicnom scenaristi.
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
860 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 12/02/2025 : 20:35:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Da li bi se onda moglo reći sledeće:

Svi se možemo složiti u jednom, a to je da je scenariste angažovane u Dylanovom staffu koji su bili ljenguze-konformisti (što su iz namjere da održe učmalost i besmisao serijala) Istorija dokazala kao velike negativce
A one druge, rijetke uz idejnog oca Sclavija (koji su ulagali velike napore da od ispričanog pronađu nešto novo, korisno i pokretno) ovjerila kao potenciju i pozitivan dio sage.
Dakle, nije bilo jedinstvene misli, frakcije su se rodile na vrhuncu serijala, moć kreacije je data u ruke šarlatanima koji su je koristili isključivo za samopromociju. Trebalo je vremena i vremena da se pojavi neko sa stabilnom idejom koja će se iskristalisati kao iskrena, čista i dobronamjerna. Neko ko će kao i sve prave zanatlije, voljeti svoj posao i u toj ljubavi ga unapređivati svakim sledećim naporom.

Da li to znači da je Dylan konačno umro na početku sage o Meteoru i da se može početi sabirati trošak i podvlačiti crta na njegovo postojanje
??
I još jedno pitanje za dilanoljupce:
Jel' vrijeme da se u svođenju računa krene sa lociranjem Dylanove stvarne smrti u stripu, kao što je za Zagora to "Divovi dobra i zla"?

Ili da jednostavno pustimo da traje i dalje?

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9520 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/02/2025 : 21:16:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Dylan je umro, na ovaj ili onaj način, barem jedno 5-6 put i to sve od ruke svog tvorca.
Ne slažem se ni sa nekim drugim konstrukcijama, Rrobe, iako omražen je imao iskrenu želju nešto napraviti, nije ni prvi ni jedini. Drugima nije danu, njemu je, mada nikad nije uspio provesti ideju do kraja. Na kraju, ako ništa drugo, zbog Bilottine Planate mrtvih, Dossene, Lauria, nikad raspoloženijeg Roi, Cavenaga i još nekih drugih ljudi, njegov pečat ostaje.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27366 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 13/02/2025 : 00:52:46  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
[/url][url=https://postimages.org/app]open source screen capture[/url]

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Tundo_Tuna
New Member

116 Posts

Member since 06/08/2024

Posted - 13/02/2025 : 10:42:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Tundo_Tuna a Private Message  Reply with Quote
Ajmo ovako, ja apsolutno nemam ništa protiv Rrobea, dapače, njegove epizode volim. Zašto? Zato jer da nije bilo tog preporoda ja ne bih ponovno čitao Dylana Doga. Prije nekih 10 godina sam digao ruke od serijala i samo jer su me privukle Cavenagove naslovnice sam uzeo par brojeva ljetos. Strip je imao dovoljno svježine da me ponovno uvuče. Dakle, jednog starog fana su pridobili.

Sad popunjavam rupetinu nepročitanu od 2012 i ponavljam gradivo koje sam čitao ranije u 90-ima i 2000-ima. Moram priznati da uživam jer istovremeno imam osjećaj da sam novajlija ali opet imam veliko predznanje - sve mi je friško i nije. Uživam popunjavati rupe onime što nisam pročitao, a izvrsno mi je što mogu paralelno miksati razne periode i ere serijala i direktno uspoređivati vrijednosti raznih dekada i autora. Taj ushit i želju za istraživanjem se trudim i pretočiti u recenzije.

Još nisam došao do Meteora pa nisam mjerodavan iznositi zaključke. Shvaćam da ne samo da se lome koplja nego da se ruše zgrade oko tog niza. Živi bili pa vidjeli, veselim se. Bolje kreativni promašaj nego bezidejno igranje na sigurno.

Zasićenje u dugotrajnim serijalima nije ništa novog, to su stalne oscilacije kojih ima otkad je stripa zato .islim da nema potrebe da se DD ugasi, neka piči i dalje. Možmo se mi ljutiti pljuvati po hrpi toga - i često to bude sasvim opravdano ali serijal je u globalu, zapravo, daaaleko od lošeg stripa. Ne znam, možda sam postao mekši što bivam stariji...

A što se tiče smrti, pa cijeli serijal je podložan interpretaciji i paralelnim svemirima, zato ne znam gdje bismo mogli postaviti točku Dylanove smrti. Nije loša ideja za mentalnu gimnastiku.Zapravo imamo mogućnost biranja i negiranja onog što nam ne paše jer nam je sami autor dao ključ da radimo što hoćemo. Svatko si može napraviti neki vlastiti kanon u glavi ako želi. Evo, ja sam si u glavi nekako povezao da Dylan umre u Liftu za Pakao i da je broj 100 zapravo neka vrst limba ili zagrobnog života koji nastupi nakon suđenja s kraja Lifta.

Edited by - Tundo_Tuna on 13/02/2025 10:54:30
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1844 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 13/02/2025 : 20:18:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Nedavno gledam kako neki student od 20-ak godina kupuje na kiosku novi Ludens extra broj i komentira frendu kak ga čita desetak godina jer mu je fora. I onda si ja prevrtim u glavu, prije desetak godina je Ludens negdje napravio onaj preskok, u extra seriji su izlazile epizode s kojima je VČ počeo izdavati stripove (DD 210 čarobni frulaš), redovna serija je tek počela objavljivati 300+ brojeve... I osim što mi je došlo do glave koliko sam ostario, dođem si i: "jbt, ovaj studoš odrastao na 200+ i 300+ Dylan epizodama i fora su mu". Vjerojatno ne zna ni za prvih 100 epizoda, ni Sclavija, ni Xabarasa ni Morganu, ni da je serijal imao kontinuitet, pa čak nije pročitao ni priče s Dylanovim najvećim ljubavima. Ono, ako obraća pažnju na scenariste, njemu je Sclavi vjerojatno neki gostujući scenarist.

I usprkos tome, fora su mu priče. A i vidim po DD recenzijama u zadnjih pola godina po ocijenama nekih "novijih" forumaša kako su njima neke dobre epizode koje su meni i većini starijih forumaša loše (i to Rujue, što mi je još uvijek WTF). I iskreno, drago mi je da im se sviđaju i te DD priče koje su nama lošije, jer u jednu ruku, ipak je to znak da se i novije Dylan epizode čitaju i da ih (ne)redoviti čitatelji i dalje vole čitati.
Iz tog aspekta, zajebi nas par tu na forumu koji smo po nekoliko puta pročitali serijal i sve popratne edicije, ako i oni neredoviti čitatelji i dalje čitaju i vole te novije priče, zašto da se Dylan gasi?
Go to Top of Page
Page: of 523 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.9 seconds. Snitz Forums 2000