forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Dune 2021
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 15

Shaner
Advanced Member

Croatia
7446 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 11/01/2025 : 23:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Pogledao i preostale tri epizode. Događaji se počnu nizati većom brzinom i sve su neka "šokantna" otkrića i preokreti pa brže prođe vrijeme i čovjek se ne stigne zaustaviti da bolje promotri i vidi da je sve skupa zapravo dosta slabo napravljeno. Supruzi se sviđa, a meni je podnošljivo pa će se gledati i druga sezona kad dođe, ali nije ovo neka sreća.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9019 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/01/2025 : 11:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Dune: Prophecy

Mislim da je na prvi pogled očigledno da se ne radi o vrhunskoj seriji, a nisu mi takva bila ni očekivanja.

Recimo da nedostaci potiču od predloška i od realizacije.

Zapravo, ne znam koliko serija duguje knjizi Sisterhood of Dune, ali čak i ako samo idejno, a knjigu nisam čitao, za pretpostaviti je da Brian Herbert nije talenat na nivou svog oca Frenka, kreatora Dine, kao i da je mnoge stvari u nastavcima i prednastavcima rešavao površnije. To se vidi u seriji, jer je ubedljivost mogla da bude veća (osnivanje Bene Gesserit manjka u detaljima, odnosi na dvoru, u društvu, među plemstvom maglovito prikazani, a obične ljude i ne vidimo, gde su oni u društvenom poretku, kakav im je odnos prema vladarima, uslovi života, stepen demokratije, ako postoji?... proizvodnja hrane i svega ostalog (sem začina), privreda nisu ni dotaknuti itd... a bilo je prilika).
Nedostaci realizacije najvidljiviji su u glumi. Niko nije kriv Emily Watson što nije dovoljno ubedljiva (ne treba joj Von Trier, nije ni problem što ovo nije art-house projekat, nego SF serija), sem nje same, a isto važi i za Marka Stronga (uloga cara zahteva više od uloga šablonizovanih negativaca, kakve često igra po filmovima), dok se Olivia Williams malo bolje snašla, od starijih glumaca, ali nažalost i brojni mlađi glumci (glumice) ne pokazuju ništa više od prosečne glume.
Da bi glumci ubedili nas u svoje likove, moraju da shvataju te likove i dijaloge koje izgovaraju (makar nisu vrhunski), jer ako ih oni ne razumeju, neće ubediti druge. Kad je Dina u pitanju generalno (isto je važilo i za stare TV serije), deluje mi da se glumci upuštaju u uloge sa površnim razumevanjem ili bez razumevanja materije. Dok serija traje (čitaj - snimanje), kao da počinju da kapiraju gde su i šta rade (možda međusobni razgovori sa ekipom na setu), pa kako serija odmiče i glumačka ubedljivost se poboljšava. Travis Fimmel (Vikinzi) je pozitivan izuzetak, na nivou, od početka do kraja.

Pored nedostataka (kojima se uvek više posvećuje pažnja) ima kvaliteta - priča drži pažnju, postaje sve zanimljivija kako se odmotava, režija je dobra, a scenografija i vizuelni deo su urađeni besprekorno. Muzika je funkcionalna, kao i efekti. Za ljubitelje univerzuma Dine, ovo je dobrodošao ekranizovani dodatak, nije razočaravajuć, a mogao je biti malo bolji.

6+/ 10

Edited by - alexts on 14/01/2025 12:54:54
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40631 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/01/2025 : 12:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Bio si darezljiviji od mene sto me cudi. :)

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6365 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/01/2025 : 12:52:04  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Gledamo draga i ja ovo i za sada smo mislim na 3oj epizodi i meni je OK.
Jedino mi je ovo nekako potpuna suprotnost u odnosu na originalni Dune, kao da je neka potpuno druga franšiza u pitanju...
Za sada sam čitao samo prvu knjigu i ona se sa razlogom smatra najboljim SF djelom, imam u planu čitati i ostatak, a što se tiče sina tj Briana H. Imam filing da je frajer zapravo samo dao prava nekome da piše, a usput i sebe potpisao.
Možda je imao i neku širu ideju, ali ne znam, vidim po internetima da većina te njegove knjige smatra lošima u odnosu na ćaću Franka.
Ja ću svoj sud donjeti kada sve pročitam, a tih knjiga bome ima....

EDIT: Evo gotova serija, meni je jako dobra i jedva čekam nastavak, odlična sapunjara u GoT stilu što volim. Svi su nekakvi šupci, smradovi i spletkari...

Nego jel još netko skužio da su promijenili naglasak izgovaranja Harkonnen? Lynch i stare DOS igre su imale jednu varijantu, a ova serija ima drugu...za Villeneuveov film se ne sjećam...
Meni se to urezalo u mozak jer je meni Lynchova verzija jako dobra, a i Dune 2 igra je legendarna, pa mi je to odmah ovdje zasmetalo.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 19/01/2025 07:28:10
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7446 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 18/02/2025 : 01:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Dok ne zaboravim...

Nedavno ponovio Dune: Part One. Jako dobro snimljeno, korektno odglumljeno, fino uvodi u priču i budi interes za gledanjem nastavka. Nije mi ostavio toliko dobar dojam kao prvi put, ali bio sam zadovoljan. Vidi se tu potencijal da sve skupa ispadne skoro pa odlično.

A onda sam pogledao Dune: Part Two. I ode sve nizbrdo. Pretjerano u svakom pogledu. Razumijem da je to dobrim dijelom do priče, ali svejedno su mogli malo prikočiti. I dalje je to dobro snimljeno, ali džaba. Novi likovi bezveze, a stari slabiji nego u prvom dijelu - s jednom iznimkom. Stilgar (Javier Bardem) je u ono malo minutaže u prvom dijelu ostavio dojam gotovo mističnog ratnika, dok se ovdje pretvorio u proročanstvom zaslijepljenog comic relief lika. S obzirom na epskost i ozbiljnost kojoj film teži, to mi se čini nenamjernim, no kako god bilo ja sam se smijao čim bi se on pojavio u kadru, a na "Lisan al Gaib!" bi se valjao od smijeha. Podigao mi je film za cijelu ocjenu. Internet krcat memova pa evo dva koji po meni vrlo dobro predstavljaju film:

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4016 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 18/02/2025 : 13:06:34  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Iz kojeg se razloga drugio dio opet prikazuje kod nas u kinima? Odnosno prikazivat će se od 24. veljače!? To kao neki oscarovski ciklus ili koji kurac!?

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo

Edited by - BeaGea on 18/02/2025 14:25:56
Go to Top of Page
Page: of 15  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000