Author |
Topic  |
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 23/02/2025 : 13:30:32
|
Da. I zato ti misinterpretiraš, odnosno gledaš kvadrat, a ja kocku. Day of the Outlaw priča veliku priču vesterna o progresu. (druga je stvar slažem li se ja s ovim "progresom" ili ne. no, idejna strana vesterna je: vjerujem u progres)
Ryan radi 'skok' iz otvrdnutog pionira u kooperativnog rančera, koji pronalazi modus vivendi s tenderfootima i bodljikavom žicom; mali iz bande radi 'skok' iz outlawa u kauboja radnika i obiteljskog čovjeka. Klasični film integracije, završava s finim dimnjakom i toplim prostorom, pa bio vani pretpotopni snijeg. Sudbina likova tu nije neizvjesna.
Firecreek više ne priča veliku priču. Suprotno, već se naziru pukotine Frighta. Gradić preteča dilandogovske Zone sumraka. Župnik je samo forma, njihovo pjevanje himni ritual ispražnjen od sadržaja. Sam svačiji-sam-prijatelj-i-sheraf ne drži do župnika, odnosno, on je već na putu prema dolje a da to ne zna. Čim ti kolutaš očima na svećenićku vlast i nosiš značku šeraf, bez obzira što to ne znaš, ali već si se prikopčao na podrivanje autoriteta: religije, zakona, države...
Banda je samo njihov negativ, ono što oni jesu a ne znaju. Mala je zgodna, i još ju drži mamica pod kontrolom, ali avaj -> ta kontrola je već i na planu filma jalova, već se nazire markuzeovsko veliko odbijanje i stvar se pomiče u smjeru: sex & drugs & rokenrol. Mala će se uskoro prašiti sto na sat i to ne za 5 dolara; ona je za slobodnu ljubav, bez inhibicija.
I sad, usprkos tome što je film popustljiv (seks mala, dečko s posebnim potrebama uzdignut na rang moralne vertikale), što je već kontaminiran predvečerjem seksualne i svakakve revolucije i na putu je da traži gej podtekstove, kao i ovi naši bezvezni kolege, dakle, bez obzira na sve te kontaminacije, tu se još radi gesta kao da je sve u redu, samo treba malo pošpotati zabludjele.
Tako jednom nogom ovaj film se naslanja na tradiciju konzervativne kritike Amerike, koja je svoj eminentni izraz dobila u besmrtniku Točno u podne. Firecreek nije paralelan samo Danu odmetnika; on je to još više u odnosu na High Noon, kada se radi kritika otupjele u komociji malograđanske Amerike, koja je zaboravila svoj tvrdi, muževni, junački, pionirski izvor. Tek to je pravi Amerikanac, kaže ta kritika, koji se ne izležava u umjerenom pojasu vođenja saluna, odvjetničkog ureda i trgovine mješovitom robom, nego prvenstveno bdije. On je tihi spavač u junačkom modusu.
Ako se ovo zaboravi, onda dolazi Škorpion. Scorpio Rising je genijalni nastavak konzervativne kritike Amerike u filmu koji mete sve tetkice, degenerike i one koji imaju prijatelje gejeve, veliki Prljavi Harry. Paradoksalno, Dirty Harry, do savršenstva strukturirani vestern, ne spada u neovestern. Ali da sad o tome ne pričamo, jer riječ "neovestern" unosi strašan nemir u ovu uspavanu zajednicu.
Uglavnom, Firecreek u kolebanju između seksualne revolucije i konzervativne kritike, jest i mora ostati nedorečen. Za razliku od jasnog i čistog Dana odmetnika. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 23/02/2025 : 13:34:14
|
ČOVJEK-PAS, FILOZOF, NIŠTARIJA (jedna varijacija mog ingenioznog scenarija za ultimativni hrvatski strip zvučnoga naslova, gore boldanoga)
Paralelu Firecreeka i Frighta sam stavio bubu u uho. Sada ću naglas reći ono što sam bio obziran: Henry Fonda je, kada su degenerici zasjeli na pozicije i dodali gas, postao čovjek-pas, filozof i ništarija. Odnosno, Donald Pleasance u Wake in Fright.
Zamislimo da je Fonda preživio. Shvatio kamo je došao, u gradić zone sumraka. Otkantao bandu tupsona, prištekao se usidjelici i uguzio se u Firecreek. Kroz par godina, Firecreek prirodnim putem - na bazi takvih stanovnika - postaje -> Yabba. Fonda se dotada već najeo i ptičjeg mlijeka, prešao sve granice, otupio u užitku i dosadi. Sada nema više ništa drugo nego eksperimentirati. Tjera svoj, ali i život lokalnih pajsera do rubnih područja, radi svinjarije, a u svojoj obijesti ne može ništa drugo nego slijediti destruktivni put skrnavnjenja vlastitog i tuđeg tijela. Taj čovjek-pas, filozofski nadmoćan prosječnim otupjelima, ne koristi svoju superiornost poput, primjerice fra Martina eda bi podignuo razinu i pomogao slabićima; ne, on besramno vodi sebe i druge u bestijalnost, čija je krajnja točka raspuštanje mesa iliti za seljačiće s forumahr: traženje gej podteksta.
Eto, to je put Fonde od Firecreeka do Yabbe, s oporavcima u Tiboongi. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1154 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 23/02/2025 : 23:28:36
|
quote: Originally posted by stinky

Pročitao sam Bednjančev meksikanski ciklus i mogu reći da sam ugodno iznenađen ali i žalostan. Ukratko, iako opća mjesta žanra, scenariji su u pravilu bili potencijalni klasici (životniji od Kovačićevih i Fuisovih vesterna) ali je realizacija zaštekala uglavnom zbog nerazrađenosti. Bednjanec je kroz radnju u pravilu protrčavao, skoro na razini sažetka, i često zanemarivao profiliranje likova. Ekspresivniji crtež je to još i mogao spasiti ali Bednjanac nije takav tip crtača. U ovoj fazi je baš bio pod utjecajem Raymonda i dam se kladiti da su neka lica ripana direkt iz Rip Kirbija. Crtež s kasnijim epizodama postaje bolji, čišći, ali se Bednjanec svejedno ne opterećuje anatomijom i proporcijama. Sve je nekako neambiciozno, skoro amaterski. Valjda su Lale bile takav nivo revije, što je baš šteta jer u scenarijima je bilo potencijala. Na momente radnja je preozbiljna, mračna za djecu, a odmah potom prenaivna, nedorećena za odrasle. Od svih ideja koje je ovdje Bednjanec imao, Charlier bi složio vrhunski zaplet s Blueberry-em u glavnoj ulozi. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 24/02/2025 : 11:59:28
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
quote: Originally posted by Kruger
Nesvrstani čemu taj plastični opis dođoše katolici i naprave to što kažeš. Kave veze ima što su katolici jer i ovi što su obitavali na tom prostora radili su isto to drugim suparničkim plemenima ako ne i gore.
Ma vidi ti našeg Krugera kako svjetli suncem obasjan, ponosito sred Balkana, na predziđu kršćanstva. Čemu plastičan upis? Pa da nataknen(ili upiknem kako kažu pederi i zagorci) nekoga.
Pretpostavljan da su kad su pobili plemena to napravili iz usluge. Koji kurac će se ljudi mučit i tamanit stoljćima ili tisućljećima? Riješit će to Španjolci. Potamanit će svih za male pare. Za onoliko koliko se skupi od milodara da ne bacaju državu u trošak.
Kod nekih ljudi je očito kako s godinama postaju sve više djetinjasti i djetinjastiji. To je valjda nekakav prirodan proces, kod tebe i lwooda očito. Ovakve upade stiky vjerojatno doživljava kao spam. Gle, neki slabiji su se pridružili jačem kako bi im jači pomogli uništiti nekog drugog slabijeg. Kao i na sjeveru Amerike, pojedina indijanska plemena su ratovala za Francuze, pojedina za Engleze u želji da uz pomoć ovih jačih saveznika unište one druge. To je vrijeme jačeg, da li je vrijeme jačeg uopće prestalo? |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:02:00
|
Nisu mi baš poznati ovi Bednjančevi uradci. Meni je Bednjančev crtež bolji od Maurovićevog. Sad će me Frano popljuvati, možda s pravom a možda pak ne. Iako su ti prvi Bednjančevi crteži izgleda bili loši |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:16:38
|
quote: Originally posted by dupli Ukratko, iako opća mjesta žanra, scenariji su u pravilu bili potencijalni klasici (životniji od Kovačićevih i Fuisovih vesterna) ali je realizacija zaštekala uglavnom zbog nerazrađenosti. Bednjanec je kroz radnju u pravilu protrčavao, skoro na razini sažetka, i često zanemarivao profiliranje likova.
Čim čujem profiliranje likova, hvatam se za moj meksički pistolo i bang bang. Da bi netko profilirao lik, mora biti na neki način sve, odnosno duša. To su rijetki, i zato u pravilu, u žanru profiliram-likove, dobijemo uglavnom neuspjela djela. Primjer je Macanov Maršal Bass.
Iako sam isprva s radošću primio da Macan-Kordej rade vestern, moj se entuzijazam ohladio kako je Macan proizvodio sve bezveznije i bezveznije epizode. Zapravo, toliko sam se ohladio, da više ni ne pratim Maršala Bassa.
Suprotno, Bednjančev svedeni pristup u meksičkim stripovima, pokazuje se superiorniji Macanovim profilizacijama. Bednjanec je uradio evergreen, tj. ovi njegovi meksički vesterni nemaju odnos prema vremenu. Sukladno, ni prema profilizaciji likova. To nije potrebno, ako se suvereno barata onim tipskim. Bednjančevi su likovi tipski (dobro, nisu sjajno odrađeni tipovi kao u Nolitte, recimo, nego jednom nogom padaju i u stereotip) i zato ovi njegovi vesterni spadaju u mitologiju. Bednjanec je, još prije Peckinpaha i Eastwooda, dakle samouko, dao mitologiju vesterna i Meksika.
Perfektna epizoda, ne potencijalni klasik, nego za mene istinski klasik je MANUELA. Kako je precizno, bez ikakvih kerefeka i lutanja, Bednjanec u dva-tri poteza dao dramatski, ali i idejni okvir:

Indijansko selo, Indijanci, a nasuprot tome struktura vlasti: načelnik, koji posjeduje kapital, i šef policije, koji je njegov uhljeb. Indijanci nemaju ništa, osim zemlje, koja kroz pristupne fondove prelazi u ruke načelnika, i jedne bitne stavke: žene! Senzualna divlja ljepotica, prirodna, dragocjeniji je resurs od zemlje. A sve će poći naopako zbog jednog otrcanog slamnatog šešira:

Ali Manuela je htjela pravi meksički sombrero, i Pablo će izgubiti mazge, zemlju i sve živo, eda bi mogao impresionirati lijepu Manuelu.
Ovo je pravi gizdavi crni meksički sombrero:

Bednjančeva osnova oko plemenite divlje ljepotice i prestižnog sombrera tuče za 100 bodova Macanove profilizacije crnaca i transvestita. Meksički ciklus je čist i svijetao, naspram dekadentnog, i u osnovi dosadnog Maršala Bassa.
A istovremeno je žilicama vezan uz Gotovčeve Lovce na čaplje, gdje je osnova također jedna takva ljepotica, i vrlo zanimljivo, šeširi. Naime, dragocjena čapljina pera su statusni, ali i isprazni hir, koje kače na šešire i kite se perjem poput pravih posranih Talijana.
Nema stripa do stripa o pokrivalima za glavu. A kad tu povežeš žene, nebo je granica.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:24:21
|
quote: Originally posted by Kruger vjerojatno doživljava kao spam.
Ne da doživljavam kao spam, nego to jest - spam! Spameri lwood, nesvrstani i ta ekipa nemaju ovdje što tražiti.
Ovdje se priča o Bednjancu i meksičkim stripovima. Ne školnički elvudski blebet s wikipedije. Tko zna autentično pričati o Meksiku i Bednjancu, dobrodošao. Tko ne, crta.
Usput, crtež u meksičkim vesternima je perfektan. Bolji od Kordeja, recimo. Pa, možda bi se i s Maurovićem mogao mjeriti.
Jer, ponovimo za neznalice: crtež nije duša stripa. Crtež vrijedi onoliko koliko je utonuo u dobru nevidljivost, odnosno - nestao u priči, a da ju opet, na neki način, prisnažuje. Bednjančev crtež ovdje je upravo to.
Ako dupli odradi ovaj posao, i skupi originalne table, jedno odlično izdanje bi opet uzburkalo duhove. Taman da ga radi i Markos. |
Edited by - stinky on 24/02/2025 12:24:56 |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:31:02
|
Kaže dupli da je ovaj crtež loš. Meni ovo što sam vidio ne izgleda baš ono pravi Bednjanec. Valjda se svaki crtač vremenom razvijao. Koliko je Bednjanec napredovao u nekom vremenskom razdoblju ja to ne mogu reći. To mogu dupli i frano. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:34:36
|
quote: Originally posted by Kruger Koliko je Bednjanec napredovao u nekom vremenskom razdoblju ja to ne mogu reći. To mogu dupli i frano.
Ne mogu dupli i frano ništa reći, što ja ne bih pobio i postavio onako kako treba biti. Meni je Bednjanec ovdje bolji nego u Osmoškolcima. Najbolji njegov crtež. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:38:51
|
Perfektni, gizdavi Pablo sa svojim novim sombrerom. Ovakve postavke naš Frano može žudjeti, dok god se gubi na crtanje kontejnera, akcije starog papira i male priče o papcima. "Sada mu se Manuela neće rugati" - ovakvu rečenicu Macan može samo sanjati.
 |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1154 Posts
Posted - 24/02/2025 : 12:54:07
|
Ta postavljanja idejnog okvira na početku su kod Bednjančevih meksikanaca uvijek dobra i obećavajuća, čak intrigantna. Ali onda negdje tokom stripa naprasno sreže i simplificira. U Manueli je dobra ta postavka "odijelo čini čovjeka" ali onda odmah na sljedećoj strani "ma nema veze, idemo živjeti u kamenjaru". Daj malo da se gazda i "gazda" vrte oko cure pa Hamletovske dileme... Gradi, brate, napetost. Inače, u kasnijim epizodama ima zanimljivijih muško-ženskih odnosa ali zapleti su bogatiji od osjećaja i drame. Fali malo sapunice. A najviše fali humora što mi je baš bilo iznenađenje s obzirom da se radi o Bednjancu. |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1154 Posts
Posted - 24/02/2025 : 13:03:02
|
quote: Originally posted by stinky
Perfektni, gizdavi Pablo sa svojim novim sombrerom. Ovakve postavke naš Frano može žudjeti, dok god se gubi na crtanje kontejnera, akcije starog papira i male priče o papcima. "Sada mu se Manuela neće rugati" - ovakvu rečenicu Macan može samo sanjati.

Kako lukavo biraš dobre kadrove  Nemoj mi reći da ne uočavaš one gdje je glava duplo manja od šake, a onda kasnije veća od konjske glave.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 24/02/2025 : 13:20:27
|
quote: Originally posted by dupli
Kako lukavo biraš dobre kadrove  Nemoj mi reći da ne uočavaš one gdje je glava duplo manja od šake, a onda kasnije veća od konjske glave.
Ali kolega dupli!! Kakve strašne optužbe. Sad još najbolje da sam prepreden, racionalan i životinjski lukav.
A lijepo sam ti rekao da sam ja iracionalan tip. I zato mogu sve: mogu postaviti Manuelu iznad Maršala Bassa. Mogu podići Bednjanca, spustiti Macana, oživjeti scom, rastužiti franca. Sve to mogu, i još više.
Uostalom, tvoji prigovori na Bednjančev crtež su nebitni. To su tehnička zanovijetanja, i nemaju snagu postavljanja bitnog. Pa jasno da crtež nije tehnički ispeglan!! Jer to nije smisao. Crtež nije duša stripa i upravo je ova skicoznost, uz istaknute perfektne kadrove na odlučnim mjestima, dakle, upravo je to baš onako kako treba biti. Skladno djelovanje svedenih priča i brzopoteznog crteža, upravo strip 1 kroz 1. Strip i treba biti baš takav, a ne nekakav kordejevski rokoko bez duše. |
Edited by - stinky on 24/02/2025 13:21:13 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 24/02/2025 : 13:32:29
|
quote: Originally posted by dupli U Manueli je dobra ta postavka "odijelo čini čovjeka" ali onda odmah na sljedećoj strani "ma nema veze, idemo živjeti u kamenjaru".
To je hajdegerovski: svakodnevni tubitak (odnosno, meksički Indijanci seljaci = obični ljudi) živi u tri modusa: naklapanje (imaš stari ofucani slamnati šešir), znatiželja (daj si kupi novi sombrero) i dvosmislenost (ludo, voljela bih te i sa starim šeširom).
Indijanac, pogotovo meksički, izvan doticaja s klasicima egzistencijalne filozofije, i ne može imati idejnu čistoću i stabilnost jednog stinkyja. Manuelini prijelazi su baš životni, ona je to što je: lijepa a da to ne zna, hirovita a da nije iskvarena. Pablo isto tako: potentan i odlučan, a da ga jedna mala irelevantna Manuelina primjedba o šeširu slomi na pola. I on otrči staviti sve na kocku, samo da bi se domogao statusnog crnog sombrera i kao paun svoje perje, impresionirao Manuelu.
Genijalna motivika, jaka ideja, svega toga Bednjanec nije ni svjestan. Time je ovaj strip još bolji, jer je to djelo genija, odnosno prisilan rad ideje koja se iz Apsoluta spustila i manifestirala u konkretnom. Tj. u našem slučaju u liku i djelu Ivice Bednjanca. |
Edited by - stinky on 24/02/2025 13:34:01 |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1154 Posts
Posted - 24/02/2025 : 13:35:27
|
Ma pusti crtež i te usporedbe Maršal Bass i Kordej. Jesi li pročitao sve ove Meksikance? Šta kažeš za Žeđ? Ili 100000 pesosa? A Pobuna vješanih? Ma, svaki od tih 12 ima neki jaki moment.
Ako mene pitaš, Bednjanec je ovdje negdje između Nolite i Macana. Neobično mi je da se to tebi sviđa. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts