Author |
Topic  |
jaki
Advanced Member

Croatia
27222 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9119 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4723 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
naker
Advanced Member

5083 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 10/07/2024 : 16:05:13
|
Marvel Universe vs. The Punisher (#1-4)
Marvel Universe vs. Wolverine (#1-4) prequel
Marvel Universe vs. The Avengers (#1-4) sequel
Priča prati postapokaliptični/distopijski svet gde je svaki superheroj zaražen patogenom koji ih pretvara u gladne zombije, i gde Punisher kreće na svetu misiju da ih sve pobije iako je on glavni krivac za smrtonosan virus. Priča donekle podseća na Marvel Zombies, i inspirisana je filmovima The Crazies i I am Legend. Ideja OK, razrada baš i ne. Ima dosta nelogičnosti: Punisher slučajno progutao patogen koji ga je nekom logikom načinio imunim, dok je zarazio apsolutno sve ostale? Hulk u Marvel vs. Wolverine prikazan kao praktički neuništiv lik, dok ga je ovde Punisher rešio za 10sek; Maberry dao bitnu ulogu Deadpoolu ali ne iskorišćava njegov potencijal i ne daje mu smešne replike; na početku priče se može primetiti Kingpinova glava nabijena na kolac, da bi kasnije nekim čudnom oživeo i bio jedan od glavnih negativaca u Marvel vs. Punisher.. Sigh.. U prvoj priči je rečeno da je Wolverine poginuo u borbi protiv Hulka, u priči Marvel vs. Wolverine se saznaje prava istina. Marvel vs. Avengers nastavlja priču posle dešavanja prikazanog u Punisher priču, ovo mi je najlošija od tri priče.
Što se tiče crteža, Parlov ili voli da troluje ili ga nije baš bilo briga za ovu zombi tezgu kada je Sue Richards nacrtana kao riđokosa, u crveno-belom kostimu koja zaštitni štit stvara elektricitetom?! Ovo su neke elementarne stvari, niko više ne kontroliše autore..
 |
 |
|
emirem
Advanced Member

10827 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 16/09/2024 : 09:45:53
|
Snimam si nesto omnija FF od Hickmana, svi ga hvale naveliko, gledam i FF Behold.. Galactus (XL) veliki format(netko ga je s foruma kupio?!) i Marvel The End, price o kraju nekih superheroja. Oko Daredevila se dvoumim da li opus od Zdarskog ili Wadea.. Hmm Preporuke? |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9485 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 16/09/2024 : 10:02:34
|
quote: Originally posted by naker [ja prikazanog u Punisher priču, ovo mi je najlošija od tri priče.
Što se tiče crteža, Parlov ili voli da troluje ili ga nije baš bilo briga za ovu zombi tezgu kada je Sue Richards nacrtana kao riđokosa, u crveno-belom kostimu koja zaštitni štit stvara elektricitetom?! Ovo su neke elementarne stvari, niko više ne kontroliše autore..
https://i.ibb.co/cY4q991/punisher.jpg
Nije do Parlova, kolorist je dosta fušario po ovom broju i Parlov se redovito tužio na njega. Npr nisi primjetio ni da je jedan od priležnica na sceni s The Thingom She-hulk, zar ne? Ili da je trbuh MJ zbog nekog razloga zelen.
Premisa je blesava (ovo s patogenom i imunitetom, ali mi je priča kud i kamo bolje izvedena nego u npr Deadpool ubija Marvelom univerzum.
Što se tiče jakosti/besmrtnosti nekih likova, valjda znaš da se to po potrebi mijenja ovisno na kome je fokus 
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
john connor
Senior Member

Serbia
2766 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 16/09/2024 : 11:10:10
|
quote: Originally posted by emirem
Snimam si nesto omnija FF od Hickmana, svi ga hvale naveliko, gledam i FF Behold.. Galactus (XL) veliki format(netko ga je s foruma kupio?!) i Marvel The End, price o kraju nekih superheroja. Oko Daredevila se dvoumim da li opus od Zdarskog ili Wadea.. Hmm Preporuke?
Sjajan je Hickmanov FF, ali onda moras dalje Avegerse 1,2 i sada u decembru Secret Wars njegov. Ja npr vagam za njegove Secret Warriors.
The End je dobar, jos odlicna variant cover.
DD Waid pa Zdarsky redom :) |
 |
|
naker
Advanced Member

5083 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 16/09/2024 : 22:34:24
|
quote: Originally posted by Deers
quote: Originally posted by naker [ja prikazanog u Punisher priču, ovo mi je najlošija od tri priče.
https://i.ibb.co/cY4q991/punisher.jpg
Nije do Parlova, kolorist je dosta fušario po ovom broju i Parlov se redovito tužio na njega. Npr nisi primjetio ni da je jedan od priležnica na sceni s The Thingom She-hulk, zar ne? Ili da je trbuh MJ zbog nekog razloga zelen.
Premisa je blesava (ovo s patogenom i imunitetom, ali mi je priča kud i kamo bolje izvedena nego u npr Deadpool ubija Marvelom univerzum.
Što se tiče jakosti/besmrtnosti nekih likova, valjda znaš da se to po potrebi mijenja ovisno na kome je fokus 
Moguće da je do koloriste, ali to ne objašnjava zašto je štit nacrtan kao da ispaljuje elektricitet. Mislim da se ni scenarista nije ovde proslavio jer ima priča dosta rupa i nelogičnosti. Nije ovo neki relevantan strip, ali je bio zabavan za jedno čitanje. U svakom slučaju slažem se da je mnogo bolje od Deadpool ubija Marvel univerzum. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 16/09/2024 : 23:21:28
|
quote: Originally posted by john connor
quote: Originally posted by emirem
Snimam si nesto omnija FF od Hickmana, svi ga hvale naveliko, gledam i FF Behold.. Galactus (XL) veliki format(netko ga je s foruma kupio?!) i Marvel The End, price o kraju nekih superheroja. Oko Daredevila se dvoumim da li opus od Zdarskog ili Wadea.. Hmm Preporuke?
Sjajan je Hickmanov FF, ali onda moras dalje Avegerse 1,2 i sada u decembru Secret Wars njegov. Ja npr vagam za njegove Secret Warriors.
sve to, plus naravno SHIELD ne zaboraviti, esencijalno |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
Edited by - Lord Vader89 on 16/09/2024 23:22:08 |
 |
|
john connor
Senior Member

Serbia
2766 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 17/09/2024 : 11:21:46
|
mislim da ne smemo da stavljamo linkove ka skenovima xDD (što je codename za - mislim da nažalost nema aktuelnih in print izdanja....nadam se da će biti minimuma mozga da se upriliči neki mali Omnibus ili već, nema toga mnogo, 2 i po trejda) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
emirem
Advanced Member

10827 Posts
Posted - 17/09/2024 : 16:01:33
|
Ja bih bio zadovoljan da ubace neke osnovne epizode za upoznavanje s radnjom (FF, Secret Wars, Secret Warriors..) Panini ima ta neka izdanja, ali i oni su sada rasprodani. Kod omnibusa ima sve udrobljeno cak i neke free comic book day.
|
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
doom
stripovi.com suradnik

733 Posts
Member since 28/07/2016 |
Posted - 17/09/2024 : 21:05:40
|
quote: Originally posted by emirem Oko Daredevila se dvoumim da li opus od Zdarskog ili Wadea.. Hmm Preporuke?
Ja planiram uzeti Zdarskog, ali čekam da izađe i druga knjiga pa uz neki popust na Comics Bugleu. Moj neki dojam je da su kritike naklonije njemu nego Waidu. Čak ću se usuditi reći da meni ovo vrijedi uzeti samo zbog Chechettovog crteža. |
 |
|
koze123
Average Member

952 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 04/03/2025 : 20:40:03
|
Nekako sam propustio ovu temu pa mi je sve što sam pisao o Bendisovom radu u Marvelu ostalo raštrkano po sajtu. Kopiraću par poruka ispod te stvari i onda dodajem nove utiske, da sve bude nekako na istom mestu:
Osvetnici: Rastanak / Avengers: Dissasembled

Osvetnici: Rastanak skuplja Avengers #500-503 + Avengers: Finale, i predstavlja prelaz i uvod u "moderne" Avengerse, pre svega Bendisovu eru i sagu koja je definisala ove heroje za nove generacije, i donela neke od najpoznatijih i najhvaljenijih Marvelovih stripova u poslednjih 20 godina (a svakako je jedna od najizdavanijih saga, doduše potpuno pomešanim redosledom, na našim prostorima).
Nisam čitao puno Avengersa pre ovoga, a znanje mi je uglavnom ograničeno na MCU i poneke one-shotove i mini serijale; uzevši to u obzir, uopšte nisam imao problema sa praćenjem priče, a Bendis je uspeo istovremeno zainteresuje i privuče nove čitaoce, i da završni jednu dugačku eru Osvetnika, i svima im podeli kakav-takav "closure". Avengers #500-503 je akcioni blokbaster koji se od odvija brzo i od starta ne pušta čitaoca ni trenutak da se opusti, i drži pažnju do veoma dobra završnice, dok je Avengers: Finale jedno ljubavno pismo pre svega Osvetnicima a onda i Marvelovim herojima generalno, closure baš kakav je bio potreban nakon silne akcije. Kad se prašina spusti i sve se završi ostaje prelepo nacrtano i napisano poglavlje koje će sigurno emotivno dotaći čitaoce koji su do tad pomno pratili Osvetnike (ili makar njihove najpoznatije avanture). Možda se tu pred kraj malo zašlo i u patetiku, no to je i donekle očekivano. Kad scenarista na svojim plećima nosi tako obiman i težak posao, teško je to izvesti "savršeno", no mislim da je Bendis ovim stripom prišao jako blizu tome što je nameravao.
Finčov crtež jako dobar, posebno za blokbastere i akciju, eksplozije i udarci pršte na sve strane, no najviše su me iznenadili gostujući crtači u poslednjoj svesci, koliko je to zapravo emotivno i lepo ukomponovano crtežom uz Bendisovu naraciju - baš ono što je bilo potrebno da se stari Osvetnici "penzionišu". Ovde kreće nova era Osvetnika, i baš me čudi što je ovaj, ekstremno važan i kvalitetno napisan naslov toliko dugo čekao da vidi svetlo dana na našim prostorima. Dobili smo pre toga veliki broj Bendisove sage i eventova pre nego što smo dobili možda i najbitniju priču o tome kako su nastali Novi Osvetnici (odnosno kako su se penzionisali stari).
Novi Osvetnici: Bekstvo! / The New Avengers vol. 1: Breakout!

New Avengersi #1-6 se direktno nastavlja na Avengers: Disassembled i na raspad starih Osvetnika, i prati potpuno novi tim junaka koje ovog puta okuplja Stiv Rodžers nakon što se na Raftu dešava masovno bekstvo zatvorenika. U novoj ekipi naći će se (pored Ajron Mena i Kapetana Amerike) Spajdermen, Luk Kejdž, Spajdervumen ali i Vulverin. Preko 40 superkriminalaca je pobeglo i vršlja po gradu (i zemlji), a novi tim Osvetnika ima svoj prvi zadatak - da otkrije ko je organizovao bekstvo i kakav plan stoji u pozadini ovog bekstva.
Dosta je interesantna premisa, i na sasvim solidan okuplja novi tim junaka koji će izgleda uglavnom biti jezgro novih Avengersa, sa izuzetkom par likova koji će se pojavljivati kasnije; po Bendisovoj priči, uvek mu se sviđala ideja "fluidnijeg" tima, gde heroji ulaze i izlaze češće, i menjaju se u zavisnosti od pretnje se kojom se suočavaju. U ovoj uvodnoj priči (koja je solidna, ali više služi kao postavljanje terena i likova za veću celinu), najinteresantnija je dinamika heroja koji predstavljaju novi tim, a posebno uključenje Spajdermena (vuka samotnjaka) u tim sa drugima. Takođe, hrabar potez uključiti Vulverina, koji je oduvek bio jedan od glavnih X-Mena, kao člana potpuno drugačijeg tima. Sve ovo miriše na jako dobru postavu, ukoliko i priče budu dovoljno interesantne ubuduće.
Interesantno je videti različite setinge u ovom broju: od Splava, i Njujorka sve do Divlje zemlje, mesta koje zvuči i izgleda dosta interesantno. Daje se malo akcenta i na politiku, posebno nakon dešavanja u Rastanku, pa su odnosi SHIELD-a i novonastalog tima u fokusu, nešto što će, verujem biti produbljeno u budućnosti. Finč klasično dobar, a Hachette izdanje stvarno jako dobro, što se formata i tehnikalija tiče. Šteta je što nećemo imati nekog da nastavi ovakvo izdavanje ovog trka, no to ću videti da krenem da čitam u skenu, jer me je zainteresovalo.
New Avengers Vol. 2: The Sentry

Pisao sam o Avengers: Disassembled i New Avengers: Breakout u drugoj temi (stripovi izdani na našem jeziku), ali pošto ovaj deo sage nije izdat kod nas nastaviću pomalo ovde, pomalo tamo. 
Drugi trejd Bendisovog trka posvećen je Stražaru (Sentry-u), junaku kog smo videli na kratko tokom Bekstva, i koji je brzo nakon pomoći herojima pobegao. Avengersi su se zabrinuli nakon što je Scarlet Witch psihički pukla, a nedugo nakon toga pojavljuje se još jedno moćno biće koje je psihički labilno, pa se pored Avengersa okuplja i Fantastična četvorka, X-Meni i svi drugi slobodni timovi kako bi sprečili još jednu potencijalnu katastrofu. Uz tu glavnu priču, novi tim Osvetnika se bori protiv jednog kriminalca koji je pobegao sa Splava tokom prošle priče.
U suštini ovo sve još deluje kao postavljanje terena za jednu širu narativnu celinu, a budući da se priča sastoji od svega 4 sveske, više deluje kao filler; odnosno, priča sa Sentry-em je glavna i najbitnija, i mogla je da se sažme na manji broj strana, dok je borba protiv Wrecker-a tu samo kako bismo videli Nove Osvetnike u akciji. Ta glavna priča oko Stražara je dosta solidno izvedena, cela misterija oko toga ko je zapravo Robert Renolds i ko ga je pretvorio u supermoćno biće, i način na koji Ema Frost to pokušava da izvuče iz njegove podsvesti. Dosta zanimljivo i misteriozno, a jedino što mi nekako ubija momentum cele radnje je taj subplot sa Wreckerom koji je nekako nespretno ubačen; čak bi mi dosta interesantnije bilo da je taj deo izbačen (suštinski je tu kako bi bilo i malo akcije pored dosta razgovora).
Solidan nastavak Bendisovog runa, zanimljivo i drži pažnju, prelazim uskoro na House of M.
Kuća M / House of M

Kuća M je logičan i neophodan nastavak priče Osvetnici: Rastanak, i mogu misliti koliko je suludo bilo čitati ovaj strip kad je izašao kod našeg izdavača: bez ikakvog predznanja o tome šta se zapravo desilo dok je Bendis "svodio račune" u stripu koji je objavljen tek prošle godine kod nas. Mišljenja sam da ČK ovo radi ekstremno neprofesionalno, i da je objavljivanje stripova ekvivalentno guglanju "BEST MARVEL STORIES EVAAR". To na stranu, House of M je sjajan Marvelov crossover, i kad su u pitanju superherojski crossoveri, jedan od boljih koje sam čitao.
Na Bendisu je ovde veliki zadatak: završiti priču koja je započeta u Avengers: Dissasembled, i spojiti ogroman broj junaka (i njihovih protivnika) - a da to opet ne izgleda sve prenatrpano i dosadno (kao što su neki drugi crossoveri umeli da budu). Ovo je zapravo ogroman crossover X-Mena i Avengersa, napisan tako da i ljudi koji ne znaju previše detalje o ovim junacima mogu uživati u dobroj priči i crtežu, a gde će ljubitelji i poznavaoci ove dve grupe heroja biti bogato nagrađeni. Ja recimo nisam čitao X-Mene ranije i znjanje o njima mi se svodi uglavnom na filmove (koje sam davno gledao), pa mi je opet to bilo dovoljno da uživam u dobro osmišljenoj priči. Uz ogradu da mislim da je ovaj strip ipak dosta bitniji za X-Mene nego za Avengerse, i to posebno njegov završetak, koji me je zainteresovao da se raspitam i pročitam eventualno i neke X-Men stripove koji idu nakon ove priče.
Priča se dešava nekih 6 meseci nakon što je Scarlet Witch prekrojila stvarnost i ubila nekoliko Osvetnika; ona je psihički sve više labilna, a Profesor X više ne može da je kontroliše. Došao je momenat gde X-Meni i Osvetnici treba da odluče šta da rade sa njom, i baš u tom momentu Vanda još jednom menja stvarnost, uvodeći nas u jedan detaljno osmišljen paralelni univerzum, gde su mutanti na vlasti, a na ljude se gleda kao na nižu rasu. Magneto je gospodar ovog carstva, a jedina osoba koja se seća prethodnih događaja je Vulverin, koji kreće u misiju spašavanja univerzuma skupljajući pobunjenike iz redova bivših Osvetnika i X-Mena.
Prvo na šta me ovaj strip podseća je sjajni Flashpoint Džefa Džounsa; alternativni univerzum i likovi kojima je potpuno promenjen status quo, nešto što je definitivno jako zabavno i interesantno ljubiteljima heroja koji se ovde pojavljuju. Jedino sam dosta više upoznat sa DC univerzumom pa mi je ta priča bila interesantnija nego ova, dok ovde nisam znao sve likove toliko dobro da bih se uneo na taj način. Opet, Bendis koristi ove likove i događaje da bi opet ispričao jednu emotivnu priču čiji kraj definitivno menja status quo celog Marvel univerzuma, i to pre svega X-Mena. Ceo strip je generalno jako dobro napisan, sa dosta dobrim pacingom, a Coipel je ispratio priču jako dobrim crtežom. Glavni izazov je spojiti tako veliki broj likova a ne napraviti od njih kliše, što je Bendis i uspeo, pritom osmišljavajući jedan dubok i dobro razrađen (alternativni) univerzum koji ima i dosta tie-inova za koje sam siguran da dodaju još na dubini.
Verujem da ću se u nekom momentu vratiti čitanju ove priče, možda baš zajedno sa tie-inovima koje sad nisam čitao, od mene preporuka (ukoliko pročitate Osvetnike: Rastanak pre ovog stripa, naravno). Posebno za ljubitelje Marvela i superheroja uopšte. A ja se bacam ubrzo na sledeću priču Novih Osvetnika... |
 |
|
koze123
Average Member

952 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 04/03/2025 : 20:51:00
|
The New Avengers vol. 3: Secrets and Lies

Treći trejd Bendisovog run-a o Novim Osvetnicima je ugrubo podeljen na dva dela: akcionu priču gde se uvodi jedan novi lik i celinu koja je više "politčki" orijentisana i služi kao dosta bitan momenat u daljem razvoju događaja.
Naime, u prvoj priči akcenat je na novom liku koji se priključuje timu Novih Osvetnika: Roninu, čiji identitet ne znamo do samog kraja priče. Bendis je pripremio teren u prvom delu gde je ogroman broj kriminalaca pobegao iz Rafta, i sad može bilo koga od njih da koristi u budućim pričama: u ovom slučaju to je Silver Samurai, te se i radnja dešava u Japanu, kad on biva kidnapovan od japanskog podzemlja gde se umešala i kriminalna organizacija i kult Ruke (The Hand) sa kojim je Daredevil ranije imao problema. Ronina direktno šalje Daredevil budući da on ne može da pomogne zbog privatne situacije, tako da se novooformljeni tim direktno sudara sa nindžama, ali i Madame Hidrom / Viperom, koja više nije deo Hidre, već potpuno nove, tajne organizacije. Dosta je interesantno kako se Bendis tu igra sa likom Spiderwoman kao dvostrukim špijunom i kako ni na samom kraju ne otkriva njene prave motivacije - moram reći da mi je taj deo priče bio najinteresantniji, mnogo više od akcijanja i mlaćenja sa nindžama koje je malo i udavilo (slično kao i deo u prethodnom delu sa Wreckerom).
Druga priča u trejdu je još kraća (svega 2 sveske) a tiče se zvaničnog predstavljanja novog tima Osvetnika celom svetu: pompezno i zabavno, iako je više u pitanju sapunica nego superherojska priča, sve vreme drži pažnju i postaje bitan aspekt priče, sada kada su se Avengersi "outovali". Novi tim je zvanično predstavljen celom svetu, Bendis je sveo račune, pripremio teren za nove avanture, predstavio novi tim i zabava može da počne. 
Sasvim solidno, malo manje interesantno nego bombastični House of M koji sam čitao direktno pre ovoga, ali skroz ok. Idemo dalje za sad.  |
 |
|
emirem
Advanced Member

10827 Posts
Posted - 05/03/2025 : 07:24:21
|
Pokusavam pohvatati niti oko "secret wars"-a.
Prvi je od Jim Shootera iz 80-tih, a znam jos samo za ovaj zadnji Hickmanov iz 2010-tih.
Postoji li jos koji izmedju i ima li kakvih poveznica sa ove dvije price?
Hvala unaprijed! |
 |
|
Topic  |
|
|
|