forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 144

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 22/03/2025 : 15:28:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dupli

Ajde mi priču o Edipu složi tako da se događa u 21. stoljeću, a da ne moraš ubaciti hrpu malo vjerojatnih slučajnosti.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=6&TOPIC_ID=53761#2713354
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 22/03/2025 : 15:40:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Problem hrvatskog filma je baš početna pretpostavka, odnosno glup, debilan, havcovski sadržaj. Ako je sadržaj nadrkanost hrvatskog čovjeka na Mediteranu, onda to i rezultira generalnom impotencijom tog istog filma i Poncho to ne može gledati. Ali vrijedi i drugo: BAŠ ZATO jer nema genija koji bi promijenio početnu pretpostavku i dao pravi, istinski sadržaj Mediteranca, havcovska smeća proizvode i povratno djeluju na snižavanje razine i otuda razni nadrkanci na Mediteranu. Cendravci koji kopipejstaju budalaste naslove na forum. To je Supermašina u uzajamnom vražjem cirklu. Ova Supermašina djeuje i na Franca, jer on onda sluđen ne zna kamo bi gledao, pa gleda u Indiju i Rusiju, u ta legla zla. Francova nostalgija je proizvedena, nije nešto izvorno: jer mu razni havcbušidi serviraju splačine u kulturi, Franc je pobjegulja u indijske mistifikacije.

Sad ja upadam malo ko padobranac, al moram se referirat na ovo. Stinky meni ovo više zvuči ko neki osobi okršaj s nekim likovima tu na forumu. Ne vidim niakakav poseban crimen u mediteranskom podneblju što se Hrvatskog filma tiče; mediteran je tu sproedan, Hrvatski film (a HAVC posebno kao sinonim za moderni Hrvatski film) je naprosto loš i grozomoran, bavio se on mediteranom, balkanom il srednjom europom.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1140 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 22/03/2025 : 17:09:14  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

Ajde mi priču o Edipu složi tako da se događa u 21. stoljeću, a da ne moraš ubaciti hrpu malo vjerojatnih slučajnosti.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=6&TOPIC_ID=53761#2713354

Sori ali to nije Edip :)
To je priča s elementima incesta a la Edip.
Situacija s majkom nije ključna za zaplet i rasplet pa djeluje isforsirano.
Jednako isforsirano bi situacija djelovala i u originalnoj tragediji da ne postoji element proročanstva tj. zbog više sile nema slučajnosti već se radi o planu, sudbini.

Da ja moram preraditi Edipa možda bih više išao u SF smjeru da su Edip i majka zadnji ljudi na zemlji i o njima ovisi nastavak ljudske vrste. To je ta nužnost, a i sloboda. Plus su eliminirani svi sporedni likovi pa nema ni straha od osude društva. U početku ne znaju da su u rodu, što se postupno otkriva.
Mora da je netko to već obradio. Očito je.

Vezano uz temu, sjetio sam se i filma Incendies.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2025 : 17:55:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus
ono što je Northrop Frye nazvao jednim od 4 arhetipska mita

Sad ću te razočarati, ali čitao sam Anatomiju kritike;)
Problem je što je meni to bila poludosadna knjiga. Nisam crpio iz nje, nisam se tu našao. Tko zna, možda jednom ponovim.

Ja ovdje tumačim Schellingovu filozofiju grčke tragedije. To izaziva otpor kod publike, slično kako kad filmskoj publici unutar vesterna počnem pričati o neovesternu.

Možda je problem u meni??!!??
Možda sam ja tragedija u 21. stoljeću?? Dupli svim silama hoće tragedije u 21. stoljeću, a gleda mene već godinama. I još nije taj slučaj autorski obradio. E, dupli, dupli.

Moj opasan smisao da uzburkam duhove i istjeram trgovce iz hrama, Poncho tumači kao osobni okršaj s likovima po forumu. Likovi po forumu??? Na kojoj zamislivoj ravni bi meni forumski likovi bili ravni da bih ulazio u osobni okršaj? Ne ulazi Bog u sukob sa svijetom, nego kreatura ulazi u pobunu, odnosno duri se na Stvoritelja, jer mu, eto, nešto ne štima u 21. stoljeću.

A meni sve štima. Moje uznemiravanje i napad na ustajale svijesti, ne događa se, moj dobri Poncho, na bazi osobnih okršaja, već iz preteka snage i obilja. Izlijevanje moje enormne ljubavi je kršćanski, baš autentični kršćanski čin, jer se spuštam među carinike i bludnike. Nasuprot poganskom moralu, stoičkom, gdje se boji inficirati s onim nižim te streme samo višem - takozvanom racionalnom i pravednom. Da sam ja u tom stoičkom moralu, morao bih biti nafuran i pompozan, ne pričati ni sa kim na forumu, nego uz stol na tri noge tražiti komunikaciju sa Schellingom... Heideggerom... ajde Jaspersom. Ili otići u pustinju i postati eremit, samo razmjenjivati s Gospodom.

Dobro, ovo se ne odnosi toliko na tvoj post, već opet i opet razlijevam se kolegama koji me prozivaju i pozivaju u 21. stoljeće. A ja neću pa neću. Meni je sve dobro, i 12. stoljeće.

Sadržaj bez stila funkcioniše samo kao mit.

Napokon netko da me razumije.
O tome ja čitavo vrijeme: ne treba meni subjektivna Vojna, Franovi stripovi o provalama u kuću, nego apsolutni strip - doduše, evo ograničenja, pa je zadatak lakši: apsolutni hrvatski mit!

Ja hoću hrvatsko guslanje, potpuni identitet prenijet u strip. Rana i raka Petra Svačića, gudalo slijepca, gusle Kačića.

Schellingova teza je da za nas, na kraju Homer. Za Grke na početku. Dupli još nije u zavičaju, kada su u pitanju ideje, on se koprca s psihološkim profilima. On bi me spustio u 21. stoljeće, a ja mu pričam ono što dolazi, ono što će on shvatiti kada će mu duša odlaziti s ovoga svijeta.

Mitotvorstvo ne zahtijeva talent; talent je subjektivni princip izražavanja dendija: izražavam talent putem talenta i eventualno postajem intelektualni gladijator: polemičar "moj obračun s njima".

Mitotvorstvo je viši smisao: pomirio sam se s Bogom i postao Njegovo oružje: Božja luda. Ne govorim ja, nego kroz mene sijeva. Ne znam što se događa, a jastreb mi kljuca jetru.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2025 : 18:08:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Stinky, evo razloženo na osnovu mog skromnog autorskog iskustva.
- tragedija se događa u glavi tragičnog lika
- funkcionira na sukobu nužnosti i slobode
- nužnost proizlazi iz ograničenja, a ograničenja su psihološki profil!

A ja ću te opet dovući pred jedan citat, i sanirati ti svijest, jer ovo što pišeš je sve pogrešno. Tebi nisu problem zaključivanja, problem su ti početne postavke. Ali to je najbitnije! Bez početne postavke, nema ničega bitnog.

Početna postavka koju ti nemaš ili ti je svijest toliko zaštopana da te trebam tretirati mitraljezom gatling: nužnost nema veze s psihološkim profilom; naprotiv, psihološki profil pada na stranu slobode, jer subjektivni princip.

JASTREB POSLAN OD JUPITERA KLJUCA MU JETRU. I TO VJEČNO!

Ćudorednost je kao bolest i smrt pala u dio jedino smrtnicima, i u ovima se u odnosu spram bogova može očitovati samo kao pobuna protiv njih. Prometej je prauzor ćudorednosti koji postavlja stara mitologija. On je općeniti simbol onoga odnosa koji ćudorednost u sebi ima. Zato jer se u njemu sloboda očituje kao nezavisnost od bogova, biva on prikovan na stijenu, vječno mučen od jastreba poslanog od Jupitera, koji ždere njegovu jetru, koja uvijek nanovo izrasta. Tako reprezentira on čitav ljudski rod i trpi u svojoj osobi muke čitave vrste.

Ovdje nastupa dakle beskonačnost, ali u svom nastupu neposredno opet okovana, suzdržana i ograničena. Isto tako kao u staroj tragediji, gdje najviša ćudorednost leži u priznavanju ograda i ograničenja koja su postavljena ljudskome rodu.

Ovo nije tekst za 21. stoljeće. Koliko on ulazi u tvoju svijest, koja je otužno zaštopana u 21. stoljeću? Ja bih te htio osloboditi, dupli.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1140 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 22/03/2025 : 18:19:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
Samo bih te podsjetio da ti više-manje ponavljaš što si pročitao u knjigama koje spominješ.
A gle čuda, nijednu od tih knjiga nije napisao hrvat.
Zašto nema ni jednog od značajnijih mislilaca s ovih prostora?
Iz istog razloga nema ni hrvatskih mitova.
I još bi te čovjek podržao kad bi se ti primio rada na hrvatskoj filozofskoj misli ili mitologiji.
A ne, gospodin hoće da mu se donesu plodovi rada i onda bi on odlučivao je li to dovoljno mit i još k tome hrvatski.
Ti bi htio biti HAVC, dragi moj! :)
A što te kvalificira za tu ulogu?
Čitao si njemačke i francuske filozofe.
Jaka stvar. A kakve veze to ima s hrvatskom misli i kulturom?
Čak ni pare nemaš pa da ih uložiš tamo gdje ti jezik klepeće :)
Baš je šašav ovaj stinky :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2025 : 18:32:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo bih te podsjetio da ti više-manje ponavljaš što si pročitao u knjigama koje spominješ.
A gle čuda, nijednu od tih knjiga nije napisao hrvat.
Zašto nema ni jednog od značajnijih mislilaca s ovih prostora?
Iz istog razloga nema ni hrvatskih mitova.
I još bi te čovjek podržao kad bi se ti primio rada na hrvatskoj filozofskoj misli ili mitologiji.
A ne, gospodin hoće da mu se donesu plodovi rada i onda bi on odlučivao je li to dovoljno mit i još k tome hrvatski.
Ti bi htio biti HAVC, dragi moj! :)
A što te kvalificira za tu ulogu?
Čitao si njemačke i francuske filozofe.
Jaka stvar. A kakve veze to ima s hrvatskom misli i kulturom?
Čak ni pare nemaš pa da ih uložiš tamo gdje ti jezik klepeće :)
Baš je šašav ovaj stinky :)

To je dobar prigovor.
Nema nijednog Hrvata, nemam pare i ne pišem hrvatsku mitologiju. Ček malo... a kaj sam ja???!

Ultrahrvat.
Uznemirim duhove i izvučem najbolje prigovore od njih. Jel bi ti radije da pišem koruzu za 21. stoljeće ili ovako kako se, a to moraš priznati, prelijevam na forum da vas oživim?
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

736 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 22/03/2025 : 18:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Problem je što je meni to bila poludosadna knjiga. Nisam crpio iz nje, nisam se tu našao. Tko zna, možda jednom ponovim.

Zar nisi ti ovdje prenosio citate o tipovima junaka upravo iz Anatomije kritike? Mislio sam da to valja nečemu :)

Usput, Školska knjiga je prije par mjeseci izbacila dvije Schellingove knjige, o božanskom i prirodnom principu stvari, ne znam upada li tu nešto od Filozofije otkrivenja za koju si pisao da bi volio pročitati.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2025 : 18:42:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom
Zar nisi ti ovdje prenosio citate o tipovima junaka upravo iz Anatomije kritike? Mislio sam da to valja nečemu :)

Usput, Školska knjiga je prije par mjeseci izbacila dvije Schellingove knjige, o božanskom i prirodnom principu stvari, ne znam upada li tu nešto od Filozofije otkrivenja za koju si pisao da bi volio pročitati.

Da. To je razlog zašto sam rekao da je poludosadna. Ne sasvim dosadna;)

A ovo drugo ----- svaka čast, doom!!!!! Nisam znao, ne živim u 21. stoljeću.
Iako nijedna nema veze s filozofijom otkrivenja, ovo mi je jako drago. Makar sam Bruno čitao.

Doom, majstorski!!
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

736 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 22/03/2025 : 20:09:17  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Ja se još mislio hoću li spomenuti :)

To onda spada baš u zadnje njegove radove, period nakon 1840.-te. Ono o Bogu i temelju je već od ranije, 1810.-te, Bruno to sadrži? Ako se dobro sjećam, Filozofija otkrivenja je zadnji stadij gdje on odbacuje dotadašnju filozofiju, ili i Bruno spada u kasnu fazu? Znači li to nužno da ne vrijedi filozofija iz prve faze?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 08:34:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
To su mu rani radovi, a fil. otkrivenja kasni, praktički zadnji. Meni su bolji njegovi kasniji radovi, iako i ovo što spominješ, Istraživanje o slobodi je vrh. Heidegger je baš tu studiju označio kao najviše postignuće klasičnog njemačkog idealizma.

Ne radi se o tome da je odbacio svoje stare radove i da oni ne vrijede, nego je Schelling u konstantnom razvoju. On je jednostavno uvidio da hegelovska filozofija nije dovoljna, a sva je filozofija tada bila to što je usavršio Hegel, odnosno racionalna filozofija. Schelling je to nazvao negativna filozofija i krenuo razvijati pozitivnu. Ključna točka prijepora je tu egzistencija. On je zapravo bez kenjaže priznao da a priori konstrukcije u umu, doduše, mogu konstruirati sve, čitav svijet možeš ispresti iz glave (a to je racionalna filozofija), ali to ne pogađa egzistenciju: egzistencija je nešto što je izvan uma. Znači on kaže: sve što konstruira rac. filozofija, to je nužno tako ----- AKO POSTOJI. Rac. filozofija sve zna, jedino ne zna i ne može odrediti da stvar postoji; ali ako egzistira, onda će egzistirati nužno tako kako je konstruirano.

E sad, to da stvar egzistira, to pada izvan uma, odnosno rac. filozofije.
Tu onda njegov okret k mitologiji, religiji, a pretpostavke je već imao, jer je oduvijek držao do umjetnosti. Tu i ova naša mala, ali lijepa tribina o grčkoj tragediji i tragičkom uopće.

Duplome je polako počelo svitati: kako to da jedan stinky, koji nema para i ne piše hrvatsku mitologiju, kako to da bi on određivao tokove?? Koje su mu kvalifikacije, zbunjen je dupli. Ali, sad je polako počeo ulaziti u dubinu, uvučen je unutra, u srce orkana. Time se pokazuje da je ova, naoko nepripadna ovdje tribina o grčkoj tragediji, požnjela uspjeh. Sudionici su, razni, dobili svoje male katarze. Stari stinki ni ovoga puta nije omanuo. Negdje između tih redova, odgovor je na duplovsko-edipovsku sfingu: otkuda meni kvalifikacije da ovako presudno utječem na duhove.

Edited by - stinky on 23/03/2025 08:36:30
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 08:59:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Grčku tragediju nismo zaključili, no, i ovakva kakva je, tribina je bila bombon. Neki su sudionici dobili katarzicu, a drugi koji su samo bojažljivo pratili bez da su se usudili javiti, ušli su u kretanje odnosno odštopavanje svijesti.

Ako je sudionicima tribina malaksala snaga, pa im je dosta Schellinga, možemo prijeći na novu tribinu. Predlažem duploga kao voditelja tribine o hrvatskoj kulturi. Da se ne lažemo, ja ću pomagati, jer sam i tu doma: pogledao sam sve hrvatske filmove, pročitao više hrvatskih stripova od duploga i mcna zajedno plus franc, a načitao sam se i hrvatskih romana, a pogotovo misli hrvatske ekstremne emigracije uz naprstak praxisa. Ja bih tribinu započeo ovako: što je to hrvatska mitologija? Keske se? Ali, kako je dupli predložen za voditelja, neka on vodi preko vode do slobode.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1140 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 23/03/2025 : 09:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
Pravo pitanje je: Ako narod nema svoju mitologiju, postoji li onda taj narod ili je samo konstrukt?
Ili obrnuto: Konstruira li se mitologija da bi se stvorio narod?

Čini mi se da se sve prave i čvrste mitologije temelje na pobjedama.
Problem svih ex yu naroda je što su mitologije pokušali i pokušavaju zasnovati na porazima. Nema ponosa u porazu. To su laži knjiga za samopomoć.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 10:05:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pravo pitanje je: Ako narod nema svoju mitologiju, postoji li onda taj narod

Zaista si počeo ulaziti u stvar.
Nema mitologije, nema naroda.

Kad već na sve strane preporučam štiva, preporučam tebi - a da sasvim uđeš u problematiku - knjigu Uvod u filozofiju mitologije. Naravno, Schelling;)
Ti voliš izazove, što je s jedne strane pogrešno (ali da ti sad ne objašnjavam), no za početak će ti biti pomoć da preko izazova uđeš u problematiku. Možeš samoga sebe testirati koliko razumiješ jednu pravu filozofsku knjigu.

Sad ravna crta -> cilj: koliko hrvatski strip autori rade na jačanju svijesti (aka stvaranju "naroda") s mcnovim vođenjem Godišnjaka, duplijevim Vojnama, francovim provalama u kuću i markosovim pozivom građanima svijeta?

Edited by - stinky on 23/03/2025 10:07:55
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 10:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
paradoks: Gotovčevi Lovci na čaplje i Maurovićevi Trojica u mraku pripadaju čvršće i jače hrvatskoj mitologiji nego tvoja Vojna, čak bih se usudio reći i Francov Papak. Lovci na čaplje, TAJ NAJBOLJI HRVATSKI STRIP SVIH VREMENA, nastao je na temelju nepoznatog, anonimnog izvora, najvjerojatnije iz tzv. šund literature.

Možeš ili možete li si predočiti raspuklinu koju treba zacijeliti u hrvatskom stripu, e da bi ga se oživilo? Neće ići ni s ovim novim markosovim projektom, jer u temelju profulano. Pa što se mcn i markos nisu konzultirali s jedinim pravim stručnjakom za hrvatski strip koji, uostalom, nema nikakve kvalifikacije??

Edited by - stinky on 23/03/2025 10:18:02
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1769 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/03/2025 : 11:30:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ništa strašno, to mogu da razumem. I ja lično više volim konkretnu kritiku od apstraktne analize čije je sadržaj forma, ali i to ima svojih draži.

quote:
Mitotvorstvo ne zahtijeva talent; talent je subjektivni princip izražavanja dendija: izražavam talent putem talenta i eventualno postajem intelektualni gladijator: polemičar "moj obračun s njima".

Zavisi kako shvatiš talenat - genije je viša instanca. Starolatinska reč, nema veze sa dendijima. Stari Grci su poznavali daemone. Ništa od toga nema veze sa svešću i onim "ja" kako ga danas shvatamo. Da li neko to smatra darom bogova, komunikacijom od strane viših sila, ili plodom svog, i baš svog rada i/ili nasleđa, nije toliko bitno, već je bitan rezultat.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2376 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 23/03/2025 : 11:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Stinky, jel imaš možda neki link za strip Lovci na čaplje?
Da ga pročitam, kad ga toliko hvališ.

Ili neko drugi?

Resistance is futile.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 12:22:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
važi, al' mi moraš ovdje dati osvrt na Čaplje. polako pripremam tribinu o Čapljama, tamo negdje u vrućim kolovoškim danima.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 12:38:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
trenutno nas zanima hrvatska mitologija u stripu. to je naša tema. Čaplje ulaze s tog očišta u temu. a o njima samima će biti jedna kasnija tribina. jer one to zaslužuju.

nestvarno je da franc nije čitao Čaplje.
dupli također.
mcn je čitao, pouzdano znam, al' ko da nije.
markos je također upitan, najvjerojatnije nije.

kako da onda ovi ljudi, koji su ujedno vodeći strip-trudbenici u Hrvatskoj, razvijaju hrvatsku mitologiju? sada je valjda jasno koliko se sve to mora razmontirati, koliko svijesti odštopati? (jer su sustavno zaštopavane kroz Q, Fibru, izdavački program, markosovu strip politiku, mcnovu poetiku i tako dalje)

Nova Hrvatska Strip Estetika rodit će se na ruševinama ove dotrajale, izvitoperene i ofucane.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1140 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 23/03/2025 : 13:04:08  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
Ne stignem sad detaljnije ali moram se osvrnuti na stinkyeve alternativne činjenice.

Čitao sam ja Čaplje, stinky.
Što je još luđe, volio sam Gotovca puno prije nego si ti znao da uopće postoji. Gotovac je bio kućni stripaš Slobodne dalmacije i njegove stripove su vrtili po novinama. Grad samoubojica i Tom Haggin su mi bili pojam uz Posljednju pustolovinu Starog mačka, dok je ekipa iz razreda slinila nad Blekom i Zagorom.
Baš kao i ti donedavno.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 13:14:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Donedavno?
Meni je Zagor (naravno, točno određeni Zagor, ne buratinijevski bulšit) i dalje vrh. Plafon stripa. To što ne pišem (trenutno) o Zagoru, neka te ne vara: dobri Zagor i dalje mirno počiva u mojoj vlastitoj mitologiji svjetskog stripa na tronu.

Znaš kaj bi ti mogao uraditi? Određivanje tokova prepusti meni, a ti si jak u malim, konkretnim zadacima: ja sam probao, al' nisam uspio saznati tko je napisao roman i koji je to roman ili priča u pitanju. Tvoje istraživanje bi moglo biti plodonosnije, jer je to tvoja karizma. Moja je ono drugo, kaj tebe zbunjuje.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7290 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/03/2025 : 17:27:46  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Hrvatskom stripu fali ovo:

Hijooooj!

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7290 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/03/2025 : 17:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Čekamo da netko povuče iz dubine duše :)
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1140 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 23/03/2025 : 18:52:22  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Sad ravna crta -> cilj: koliko hrvatski strip autori rade na jačanju svijesti (aka stvaranju "naroda") s mcnovim vođenjem Godišnjaka, duplijevim Vojnama, francovim provalama u kuću i markosovim pozivom građanima svijeta?

Hrvatski strip autori nisu jedinstveno tijelo, različitih su pogleda, orijentacija i svjetonazora, a koliko je meni poznato u većini ne osjećaju potrebu stvaranja "naroda".
Zanimljivo je da ih se zapravo mali broj aktivno mota po stripovi.com.
Čak bi legitimno mogli postaviti pitanje, koliko je s.com relevantan za hrvatske strip autore?
No, ipak mislim da bi svatko tko se želi smatrati hrvatskim strip autorom trebao pratiti barem Antologijske stvari i Franinu livadu.
To je zapravo tužno i poražavajuće jer spomenutim topicima vlada nekompetentan egomanijak stinky i frano koji trenutno uživa status otpadnika i enfant terrible-a scene. Bilo bi poželjnije kad bi se raspravama pridružile i legende ali, s druge strane, nisam siguran koliko bi mogli kvalitativno doprinjeti.

Ti pitaš koliko Godišnjak doprinosi? Ne znam što bih ti rekao.
Razumijem zašto mcn to radi i gura ali vjerujem da Godišnjak nije samo sebi cilj. Sad se pojavila ova fibrina inicijativa što je već ozbiljnije pa je izgleda Godišnjak bio proba i priprema terena.
S tim da Darko opet nešto ispipava hoću-neću s natječajem Vrućica! ali Markosov Otvoreni natječaj je već prava stvar: "Ne zajebavajte nas s kratežima. Ako ćete ozbiljno raditi, Fibra je spremna!"
E, ali jesu li hrvatski strip autori spremni za Fibru?

Pitaš za Vojnu. Čudno je to. Taj strip je napravio uticaj na dosta ljudi iako je rađen sa skromnim ambicijama. Možda nije pokrenuo stvari ali je definitivno neke stvari pomaknuo s mrtve točke.

A za franu i provale u kuću ...
Stinky, ako želiš doprinjeti Hr stripu nagovori franu da napravi svoju verziju Priča iz davnine. Nitko Brlićku ne razumije tako u dušu ko frano!

E, sad kad sam spomenuo Priče iz davnine, a pričamo o Hr strip produkciji.
Spominješ Fibrin natječaj i poziv, ali nije Fibra jedina.
Stripforum kroz Strip reviju godinama gura domaću produkciju:
Texas kid, Emil, Šetnja, tkostini stripovi...

Edited by - dupli on 23/03/2025 18:57:11
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/03/2025 : 19:31:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Hrvatski strip autori nisu jedinstveno tijelo, različitih su pogleda, orijentacija i svjetonazora, a koliko je meni poznato u većini ne osjećaju potrebu stvaranja "naroda".

A ja mislio da počinješ razumijevati da se upravo to mora promijeniti.
Kužiš, baš nam je i tema za diskusiju - hrvatska mitologija.

Mislim, to je dirljivo da su ti vajni autori različitih pogleda i svih fela, ali avaj: kaj mi imamo od toga??? Hrvatska kultura nema niš' od tih lirskih subjekata, a posljedično - ni strip publika. Dokaz: godišnjaci - hrpetina zbrda-zdola prikupljenih različitih pogleda, koje sve skupa da iscijediš, ne bi dobio ni 2 poštene stranice.

Antologijske su ti strategija: topnička priprema na uspavane neokortekse. Tebi se čini kao prekomjerno granatiranje, no, suprotno tvojim optužbama, upravo si ti nekvalificirana radna snaga koja ne može suvereno sagledati filozofske i ideološke te kulturološke implikacije antologijske kritike hrvatskog stripa.

Kako je ovo pionirski rad (takav da nemam prethodnika niti se mogu pozvati na izboreno; naime, prije mene - propuh) moram sve sam: i topničku pripremu i desante i diverzije, a sve u cilju uspostavljanja mreže odnosa i konstruiranja horizonta očekivanja, e kako bi se onda na tako posijanom tlu moglo evocirati zaboravljenu tradiciju, koju će tako pripremljena publika shvatiti u ispravnom kodu. Zbog specifične situacije, gorespomenutog propuha odnosno pionirskog karaktera ovakvog jednog stvaranja hrvatske strip mitologije, "evociranje tradicije" je zapravo čisto genijalno stvaranje tradicije in vivo. Ovaj pokušaj je u opasnom izgledu da propadne, jer stvoriti generaciji mitologiju, nije stvar pojedinca niti namjere, nego se to spontano stvara u međuigri svijesti i nesvijesti, subjektivnog i objektivnog, ljudskog i Božjeg.

Ali, zar bi mene to spriječilo da barem pokušam??!!??
Ne dozvoljavam si komociju tvoga tipa, da tu i tamo dođem i serem kvake, dobacujem i ograničavam se na pametnjakovića iz lokalne krčme.
Go to Top of Page
Page: of 144 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000