Author |
Topic  |
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2573 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21561 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
edvin
Senior Member

Croatia
1308 Posts
Member since 06/10/2002 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10553 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
Member since 14/11/2001 |
|
panda
New Member

Serbia
279 Posts
Member since 30/10/2011 |
Posted - 15/03/2025 : 10:35:16
|
Ne znam šta može da izađe pa da mi ovaj integral pustolovina Fredija Lombara ne završi na prvom mestu na glasanju za najbolji album 2025.
Čudo je bio Šalan i iako je jako mlad stvarao ovo dok se kao umetnik još uvek tražio, zapravo je sve vrhunski od samog početka. Crtežu se ni u prvoj epizodi ništa ne može zameriti, a i neobična narativna rešenja uglavnom uspevaju. Kao što se pisalo ovde (a i Đukanović se slaže u pogovoru) - albumi 3. i 5. su vrhunac, ali daleko od toga da ćete ovo ostalo čitati na silu :)
Preimenovanje albuma "Groblje Slonova" u "Tajna Livingstonove Slike", pretpostavljam da je namerno (iako zbunjuje), ali i bez toga ima malo više grešaka nego što sam od Stalkera navikao (npr. "Bukurešt" umesto "Budimpešta" u uglu pisma na strani 158).
edit: ispravio typo, hvala @broj1
|
Edited by - panda on 16/03/2025 14:06:52 |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2573 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
Posted - 16/03/2025 : 19:43:05
|
quote: Originally posted by panda
Ne znam šta može da izađe pa da mi ovaj integral pustolovina Fredija Lombara ne završi na prvom mestu na glasanju za najbolji album 2025.
Čudo je bio Šalan i iako je jako mlad stvarao ovo dok se kao umetnik još uvek tražio, zapravo je sve vrhunski od samog početka. Crtežu se ni u prvoj epizodi ništa ne može zameriti, a i neobična narativna rešenja uglavnom uspevaju. Kao što se pisalo ovde (a i Đukanović se slaže u pogovoru) - albumi 3. i 5. su vrhunac, ali daleko od toga da ćete ovo ostalo čitati na silu :)
Preimenovanje albuma "Groblje Slonova" u "Tajna Livingstonove Slike", pretpostavljam da je namerno (iako zbunjuje), ali i bez toga ima malo više grešaka nego što sam od Stalkera navikao (npr. "Bukurešt" umesto "Budimpešta" u uglu pisma na strani 158).
edit: ispravio typo, hvala @broj1
Tajna Livingstonove slike je prva od dve priče u tom diptihu, druga je Groblje slonova.
Inače, Fredi je veoma zahtevno štivo za prevod, premda na prvi pogled možda ova vrsta stripa ne deluje tako. Svašta je Šalan utkao, brdo teksta načičkano faktografijom (u kojoj smo ga par puta uhvatili u greškama, ali da se oprostiti u duhu vremena) i različite poetike u tekstu, posebno u Kometi.
Bukurešt jeste naš previd, ali jebiga, ko radi taj i groši, a print nema opciju edit. |
http://kamenje.blogspot.com/ https://stalker.rs/
https://www.facebook.com/Stalker-izdava%C4%8Dka-ku%C4%87a-139197274650766/
|
 |
|
panda
New Member

Serbia
279 Posts
Posted - 16/03/2025 : 20:02:56
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Tajna Livingstonove slike je prva od dve priče u tom diptihu, druga je Groblje slonova.
To je istina, ali se album u kojem su te dve price izdate zove po drugoj prici, a na onoj strani koja zamenjuje naslovnu - naveden je samo naslov prve zajedno sa ilustracijom iz druge price. Nije mnogo bitno, samo mi je bilo neobicno. Naslov "Groblje slonova" ne znam da li se igde i pojavljuje u integralu, osim originalnog francuskog naslova drugog albuma u impresumu.
I dalje je 10/10 ukupan utisak, nemoj Dzimi da se ljutis :) |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
Posted - 16/03/2025 : 21:13:44
|
quote: Originally posted by panda
To je istina, ali se album u kojem su te dve price izdate zove po drugoj prici, a na onoj strani koja zamenjuje naslovnu - naveden je samo naslov prve zajedno sa ilustracijom iz druge price. Nije mnogo bitno, samo mi je bilo neobicno. Naslov "Groblje slonova" ne znam da li se igde i pojavljuje u integralu, osim originalnog francuskog naslova drugog albuma u impresumu.
I dalje je 10/10 ukupan utisak, nemoj Dzimi da se ljutis :)
Ma ne ljutim se, daleko bilo. Zaista to osetim kao dobru nameru i pomoć. Uvek su uočavanja greškica i tipfelera dobrodošla, jer ja to notiram, pa će biti ispravljeno sve što je objektivni propust u eventualnom drugom izdanju. Dakle, zahvalan sam. :) A ako nešto godi mom uhu, to je kad vidim da smo svojim radom uspeli da oraspoložimo ljude, da opravdamo vreme uloženo u čitanje. Pa još ako čitalac ostane utiska da mu je to vreme oplemenjeno, ako se knjige maši iznova, veći izdavački domet ne mogu da zamislim.
PS. U svim inostranim izdanjima (koja sam ja video) između dve epizode drugog albuma nema naslova na pregradnoj strani. Možda smo to trebali samoinicijativno da dodamo, time bismo dodatno unapredili knjigu spram originala.
|
http://kamenje.blogspot.com/ https://stalker.rs/
https://www.facebook.com/Stalker-izdava%C4%8Dka-ku%C4%87a-139197274650766/
|
Edited by - Dzimi Gitara on 16/03/2025 21:14:28 |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2347 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 20/03/2025 : 22:50:19
|
Pročitao sam prvu priču: Testament Gotfrida Bujonskog. I mogu reći da mi je besmislena. Nekako bizarna. Ne znam tačno koju reč da upotrebim. Sad me mrzi da nastavljam dalje. Valjda su naredne priče u drugom fazonu. Ova prva mi se niš nije svidela. Jedino dobro mi je kad Čanak zapeva po kiši: ko ne sluša pesmu, slušaće oluju.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 20/03/2025 22:50:45 |
 |
|
udarnik007
Senior Member

Croatia
1156 Posts
Member since 21/10/2013 |
Posted - 21/03/2025 : 08:15:42
|
quote: Originally posted by borg
Pročitao sam prvu priču: Testament Gotfrida Bujonskog. I mogu reći da mi je besmislena. Nekako bizarna. Ne znam tačno koju reč da upotrebim. Sad me mrzi da nastavljam dalje. Valjda su naredne priče u drugom fazonu. Ova prva mi se niš nije svidela. Jedino dobro mi je kad Čanak zapeva po kiši: ko ne sluša pesmu, slušaće oluju.
Isto sa mnom. Doduše, meni su zadnje dvije baš legle.  |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2367 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 21/03/2025 : 09:21:36
|
Ja mislim da je u prve dvije priče Challand još bio previše mlad i nije ni sam znao šta bi htio - da li biti provokativan i ironičan ili odati počast Tintinu i Spirou i tu smo onda dobili iritantne likove i zbrkane priče. Ali onda je u jednom trenutku nešto napipao i od tada Fredi Lombard postaje bolji, veći, jači, najbolji. |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2367 Posts
Posted - 28/03/2025 : 12:40:27
|
Pročitao sam opet svih pet priča jer doma imam engelsko izdanje. Evo dojmova ukratko, da ne lupetam napamet:
prve tri priče su kraće (dvadesetak stranica), crtež još nije do kraja evoluirao, a rešetka je četiri kaiša po stranici. Meni je i ovo super, čitam ih kao posvetu Spirouu i Tintinu sa ironičnim odmakom. Crtež mi je fantastičan, a priče simpatičan ali funkcionalan retro. Prva priča ima dužu oniričku sekvencu u prošlosti koja djeluje malo čudno čitatelju koji želi klasičnu avanturu. Ali meni je bila dobra.
Iduće tri priče crtež je upeglaniji, nema više 4 reda pasica nego se kombinira svašta ali većinom u tri reda.
Komet od Kartage je najluđa priča di je Challand zamiješao i nacrtao sve i svašta. Nije me do kraja oduševila jer mi ju je na mahove bilo teško pratiti i misterij s ubojstvom mi je bezveze riješen ali ful je originalna i čudna.
Epizoda u Mađarskoj je pravocrtnija, skoro klasična avantura ali opet, nekako čudno vijuga kroz priču.. meni je super.
Zadnja priča, F-52 je najklasičniji triler di je Challand majstorski izbalansirao hrpu likova u malom prostoru i sve super zaokružio (možda je kraj malo zbrzan).
Ta tri zadnja, duža albuma su po meni vrh Freddi Lombarda. Svi imaju neku čudnu, pomalo zlokobnu atmosferu.. sve je nacrtano čisto i nevino ali ispod površine se svašta naslućuje. Nekako Lynchevski.
Meni je u tim albumima falilo malo emocija, dosta su hladni i savršeni. Ali, jebiga, baš su savršeni, Challand je tako mlad već bio majstor stripa. Svejedno, u svakoj epizodi ima poneka svena koja je ful kul: tipa u Kometi kad Fredi priča kraj umirućeg slona, ili Dinin monolog na stijeni ili kad Fredi na kraju u špilji hrabri ekipu. U četvrtom albumu mi je najjače kako Sweep drhti pred drugaricom Svetlanom iz NKVDa, ta Svetlana je stvarno scary Zadnja F-52 priča je baš tour de force vođenja priče.. |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1660 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 29/03/2025 : 11:19:09
|
Pročitao sam prvu priču: Testament Gotfrida Bujonskog. I mogu reći da mi je besmislena. Nekako bizarna. Ne znam tačno koju reč da upotrebim.
Stigao mi Fredi, kad budem krenuo da čitam, videću na šta tačno misliš...
Ne znam da li je to "bizarno" nešto slično kao kod Boba Fiša, taj strip ima nekog crnog humora, cinizma, donekle i rasizma, što je izgleda bilo tipično za talas BD stripova s početka 80-ih, asocirao me tad Bob Fiš i na strip Andy Gang (iako crtežom nisu slični, naravno). Ako je to u pitanju, meni se dopada i takav scenaristički pristup, koji sam tad opisao pridevom "ležeran".
|
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9197 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 29/03/2025 : 13:44:44
|
Moj drugar je jednu epizodu kad je 90-ih izašla u PZ, tada smatrao rasističkom. Mislim da se tada nisam slagao sa njim, proveriću kad budem ponovo čitao. |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
Posted - 29/03/2025 : 14:53:23
|
Kod Šalana sve pršti od političke nekotektnosti, ali rasizam (kog ima) bih rekao da je vidno karikiran. To je, bar meni, delovalo kao očito podsmevanje stereotipima. Čak mislim da to potvrđuje upravo mogućnost da se taj i takav Šalan objavljuje i u državama gde se kenseluje čak i za namigivanje. Pa jednog Eržea su zabranili, a ne bi Šalana. Doduše, taj njegov rasizam je taman takav kao i Rosin, pa je Rosa kenselovan. Sve je moguće, ali neće to dugo. |
Edited by - Dzimi Gitara on 29/03/2025 14:54:40 |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
|
matori paraliticar
Senior Member

2617 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 29/03/2025 : 18:04:12
|
Hvala na odgovoru i da otprilike je tako kako kazes u zadnjoj recenici. Napisah celu tirijadu ali sam je izbrisao, ovde sva svetla trebaju da budu na Lombarda Fredija :)
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2347 Posts
Posted - 30/03/2025 : 14:23:52
|
Druga priča je već značajno bolja od prve. Ne znam ni zašto se vodi kao jedna priča? Podeljena je u dva dela. Prva je Tajna Livingstonove slike. Koja je neka parodija, avantura, a drugi deo je Groblje slonova, koje predstavlja neku misteriju, triler... Zanimljivija od prve, tečnija, smislenija. Nasmejah se na kraju onom "slonu" koji je krenuo da umre na groblju slonova. Nije baš da mu je blizu. :) Takođe, kad trio pitaju odakle im primanja: šalje ujka iz Australije. :)
Treća priča je samim crtežom već drugačija. Mnogo bolje izgleda nego u prvoj priči. Autor se ovde poigrao mitologijom na trenutke je to bilo u formi epa. Neki triler, akcija... I moram priznati da nisam baš skontao. Ko je ženska sa pištoljem? Zašto je tu? Nekako mi se do sada čini da je kod Šalana sve to eto tako- bez neke velike razrade, ubacuju se likovi po potrebi, tipa: hm, treba pobeći iz odsečenog gradića na morskoj obali- eto ga naučnik koji je ukrao podmornicu... Mislim da se dobro zezao dok je pisao ove priče.
U prve tri priče za sada mi druga najbolja. Najopičenija. Mada ću treću morati još jednom da pročitam.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 30/03/2025 14:39:58 |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2367 Posts
Posted - 31/03/2025 : 12:03:33
|
quote: Originally posted by borg Treća priča je samim crtežom već drugačija. Mnogo bolje izgleda nego u prvoj priči. Autor se ovde poigrao mitologijom na trenutke je to bilo u formi epa. Neki triler, akcija... I moram priznati da nisam baš skontao. Ko je ženska sa pištoljem? Zašto je tu? Nekako mi se do sada čini da je kod Šalana sve to eto tako- bez neke velike razrade, ubacuju se likovi po potrebi, tipa: hm, treba pobeći iz odsečenog gradića na morskoj obali- eto ga naučnik koji je ukrao podmornicu... Mislim da se dobro zezao dok je pisao ove priče.
Ta treća epizoda meni izgleda kao da je Chaland samo nabacio sve što je želio crtati i to labavo povazao. Koliko je uspio, nek procijene pametniji od mene. Challand je uspio postići neki nadrealni, postapokaliptični, možda čak i nelagodni osjećaj, ali sve skupa je meni taj komet više skup sjajno izgledajućih scena nego koherentna priča. |
 |
|
panda
New Member

Serbia
279 Posts
Posted - 31/03/2025 : 14:11:08
|
Ta prica se u nekoj meri naslanja na Floberov roman "Salambo", za koji je Salan verovatno racunao da je poznat prosecnom Francuzu. Od Floberovih kapitalaca - samo ovaj nije objavio LOM, pa je meni do sada promicao. |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
Posted - 31/03/2025 : 16:02:34
|
Nije potrebno detaljno poznavati Salambo. Ali za kompletni ugođaj poželjno je imati ideju o osnovnom zapletu koji se može pročitati gde god ti volja na netu.
Evo, dovoljno je čak i pročitati plot sa Wiki:
Posle Prvog punskog rata, Kartagina nije u stanju da ispuni obećanja data svojoj vojsci plaćenika, i preti joj slom. Izmišljeni naslovni lik (Salambo ili Salamba kako je ranije prevođeno; prim. Džimi G.), sveštenica i ćerka vladara Hamilkara Barke (otac velikog Hanibala, takođe poznat i kao osnivač grada Barselone koja po njemu i danas nosi ime; prim. Dž. G.) predmet je opsesivne požude Matoa, vođe plaćenika. Kako bi je osvojio Mato krade Zaimf, sveti veo Kartagine, što je navelo Salambo da uđe u najamnički kamp u pokušaju da ga ukrade nazad. Zaimf je zapravo kitnjasti veo ukrašen draguljima, ogrnut oko statue boginje Tanit u svetištu njenog hrama – veo je čuvar grada i njegovo dodirivanje donosi smrt počiniocu.
Šalanova Kartaginska kometa je onirična i poetična priča. Deluje iracionalno i, kao recimo najbolji Linčovi filmovi, čitaoca pre svega dirne na podsvesnom nivou. Ali ne ostaje na polju apsurda, na kraju se sve to sasvim zadovoljavajuće rasplete. Stoga mislim da će biti efektnija sa svakim novim čitanjem. (Doduše od prvog albuma nam je jasno da Šalan voli metanarativne momente – već od onog trenutka kad se Fredi na 24. strani probudi iz nesvesti i usklikne „Gde sam to ja? Ah, da, sad sam se setio... okršaj na 13. strani!”)
Pominjao sam gore, uz Zonu bunila (drugi album iz knjige Vatre i šapat), meni je intimno Kartaginska kometa najplemenitije što sam dosad objavio. Savršenstvo. Kako pripovedački, tako crtački. |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2347 Posts
Posted - 01/04/2025 : 01:14:10
|
Uf, poslednja priča "F-52" je baš ozbiljna priča. Na vrhunskom nivou. Psiho triler. Nemam zamerku na ovu priču. Neverovatno koliko stane stvari na jednu stranicu. Možda po meni i najbolja priča u ovom integralu.
Pa ipak, ne bih se tako lako odrekao druge priče, koja je krcata humorom. Možda bih drugu priču i pre okarakterisao kao humorustičku nego avanturističku. Uglavnom, te dve su mi posle prvog čitanja najbolje bile.
Što se Mađarske priče tiče, to me je prilično razočaralo. Ovde je autor podbacio i sa humorom i ironijom. Nekako je ostao u senci one strane gbozdene zavese. Da se razumemo, priča nije niti loše ispričana niti loše nacrtana. Samo mi nekako stalno ispada iz ose. I uvek mi nešto malo fali.
Treću priču ću morati ponovo pročitati. A prvu ću pokušati zaboraviti. :)
Sve u svemu, dobar integral. Izdanje odlično.
Pogovor još nisam pročitao, ali mi drago što ga ima. Sutra će doći na red. Nekako mi neka Stalkerova izdanja bez toga kusa. Nekim izdanjima ne treba pogovor, ali neka su zaslužila. Ja ne bih imao ništa protiv da svako izdanje ima nekog svog Zorana Đukanovića koji će staviti šlag na korice.
|
Resistance is futile. |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2367 Posts
Posted - 01/04/2025 : 08:37:13
|
Ali ne ostaje na polju apsurda, na kraju se sve to sasvim zadovoljavajuće rasplete. Stoga mislim da će biti efektnija sa svakim novim čitanjem.
Čak i ko je ubio onu ženu s početka? Meni je to ispalo malo meh..
Što se Mađarske priče tiče, to me je prilično razočaralo. Ovde je autor podbacio i sa humorom i ironijom. Nekako je ostao u senci one strane gbozdene zavese. Da se razumemo, priča nije niti loše ispričana niti loše nacrtana. Samo mi nekako stalno ispada iz ose. I uvek mi nešto malo fali.
A Svetlana?? Šta ti čak ni Svetlana nije kul, kad Svipu klecaju koljena pred njom?  |
 |
|
Topic  |
|