Author |
Topic  |
don_draper
Advanced Member

4607 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 20/06/2025 : 09:44:05
|
Ja sam Wire gledao kao srednjoškolac pa moram priznati da nisam baš bio target audience, iako mi je ostala u pozitivnom sjećanju. Malo je gusta i teška za pratiti ispočetka, ali ima tu finu dinamiku događanja i likovi su više od pukih aktera, čak i ovi sporedni su sjajno okarakterizirani. Doduše sjećam se da su prelasci između sezona uvijek bili izazovni jer ostane par glavnih likova istih, ali se ubaci desetak novih (to je valjda cijena toga što su sezone tematski različite). Svakako razmišljam o ponavljanju gradiva, iako sumnjam da će mi ikad doći pod onu titulu najbolje serije ikada. |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7340 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 20/06/2025 : 10:16:04
|
Za Wire doista triba 5-6 epizoda da krene sva ludnica s Omarom, pa je taj hype koji seriju prati u početku "neopravdan". |
And like that... he's gone. |
 |
|
naker
Advanced Member

5455 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 22/06/2025 : 22:13:05
|

MobLand (2025) S1
Moderan London je arena na kojoj dve porodične krimi familije vode gangsterski rat za teritoriju na staromodan način. Sve je dozvoljeno u ljubavi i ratu, a između ova dva rivala odavno postoji zla krv. Eskalacija je neminovna, a nezahvalnu ulogu da smiri strasti ima fikser profesionalac koji izgleda jedini rezonuje hladnom glavom...
Porodična sapunica koja je u suštini zamaskirana kao krimić, ali na britanski način. Prve dve epizode je režirao ludi Guy Ritchie pa ovde imate sve ono najbolje iz njegovih najboljih filmova: svi su arogantni i puni sebe i misle da drže ceo svet za muda, veoma brzi i vispreni dijalozi gde su svi prgavi na rečima, pregršt apsurdnih i urnebesnih situacija itd. Nakon ubitačne prve dve epizode ritam pada kada Ritchie ustupi režisersku palicu svojim kolegama koji ipak nisu na njegovom nivou, pa serija u nastavku sklizne u porodičnu sapunicu. Poslednja epizoda sezone ostavlja pomalo mlak utisak jer ovo nije mini serijal i zadnja epizoda samo postavlja temelje za drugu sezonu. Npr tokom cele sezone se sugeriše da je Kat McAllister neki ultra zajeban madafaka lik, ali došla i prošla poslednja epizoda i uopšte se ne stiče utisak zbog čega se svi plaše tog lika. Mislim da bi serija bila efektnija da je reč o jednopucu kao npr prošlogodišnji The Penguin, ali OK.
Ono što je najbolje u seriji je glumačka postava koja je odradila svoj posao na vrhunski način. Tom Hardy je rođen za ulogu profesionalnog fiksera i fenomenalno je odglumio i uspešno nosi seriju na svojim širokim plećima. Stara garda Pierce Brosnan & Helen Mirren takođe na visini zadatka, za Helen sam očekivao da će se snaći u ulozi negativca jer joj je ta uloga dobro poznata, ali Brosnan me je prijatno iznenadio. Iako je Hardy očekivano pobrao sve lovorike, greh protiv čovečnosti je ne spomenuti Paddy Considine-a, koji je po meni najbolja sporedna uloga u seriji i nastavio je u sjajnom ritmu kao što smo već videli u House of the Dragon kada je vrhunski glumio starog kralja Viserisa. Jedina mana glumačke postave su novi, mladi glumci, hroničan problem modernog filma/serija gde mlade nade nemaju ni h od harizme i ne bi ih prepoznao da prođu na ulici pored tebe.
Šteta što celu sezonu nije režirao Ritchie, i više bih voleo da je ovo mini serijal od jedne sezone, ali uloga profesionalnog fiksera je tezga rođena za Tom Hardy-a. Ima par mana, ali uživao sam gledajući MobLand. 8/10  |
 |
|
naker
Advanced Member

5455 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 25/06/2025 : 21:48:00
|

Yellowstone (2018-2024) (#1-5)
Prelepi ranč u prelepoj Montani već generacijama pripada familiji Dutton i oni ne biraju sredstva da odbrane svoj posed od oportunističkih napada drugih zemljoposednika, velikih korporacija, američkih indijanaca itd. Ali kako godine prolaze vremena se menjaju i opada moć Duttonovih gde pre svega neka unutrašnja previranja unutar sopstvene familije prete da otežaju njihove napore da sačuvaju voljeni ranč...
Game of Thrones na western način gde pratimo jednu porodicu koja se bori protiv i spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja kako bi odbranila svoj tron tj. posed. Serija je najameričkija serija od svih američkih serija gde glavna motivacija za sve što porodica radi je kako bi zaštitila upravo tu porodicu, a na svakom koraku međusobno zabijaju jedni drugima noževe u leđa i toliko se međusobno mrze da se ne podnose. Serija je drama koja brzo postane porodična sapunica. Radnja i sama priča je odlično osmišljena i napisana što ne treba da čudi kada je kao scenarista potpisan Sheridan. Dijalozi su oštri i prgavi, uzbuđenja neće manjkati i praktički svake sezone ima brdo dešavanja i napetih događaja. Pravo, ekonomija, i politika predstavljaju veoma bitne segmente u ovoj seriji i znalački se pristupa ovoj tematici. Scenografija je fenomenalna i svaki kadar panorame Montane je da ostaneš bez daha koliko je priroda lepa i netaknuta. Planine, polja, pašnjaci, reke, jezera, divlji konji itd., fotografija serije je melem za oči koliko sve to lepo izgleda.
Najveći adut serije su likovi i glumačka postava. Likovi su odlično napisani i svi imaju jaku ličnost i karakter, harizmatični likovi koji se ponašaju u afektu i često prvo delaju pa tek onda razmišljaju o učinjenom. Posebno se izdvajaju John Dutton kojeg glumi iskusni Kevin Costner, i verovatno omiljeni lik svima - Beth, koju zaista fantastično glumi Kelly Reilly. Najbolji pokazatelj koliko je rasturila u ulozi je činjenica da je ona rodom Britanka, a uspela je odlično da skine taj američki akcenat karakterističan za taj rejon Amerike. Išao bih čak toliko daleko da kažem da je Kelly Reilly bolja Cersei Lannister negoli što je to bila Lena Headey. U svakom slučaju odlična gluma u seriji.
Najveći adut serije su likovi, a to je ujedno i najveća mana. Pogotovo u slučaju da ne delite stavove i mišljenja koje ovi likovi tako čvrsto zastupaju. Način života i vrednosti koje propagira ova serija nisu nešto sa čime mogu da se složim jer likovi se ponašaju arogantno i svojeglavo, ponašaju se u afektu bez nekog dubljeg razmišljanja za posledice svojih odluka. Sebe lažu da čine prave stvari i da se ponašaju pravično, a u stvari se ponašaju bahato i često prelaze granicu zakona ili kroje zakone kako njima odgovara. Serija zastupa neke političke stavove koje lično ne delim što je rezultiralo da nisam bio posebno emotivno vezan za likove i nije me preterano bilo briga šta će se desiti sa njima. Već se u prvoj sezoni dalo videti da su Duttonovi najveći negativci i serija do kraja nije uspela da me ubedi da promenim svoje mišljenje o njima.
Druga po meni mana serije je raskol koji je izazvan svađom između Sheridana i Costnera. Druga polovina poslednje sezone nakon što je Costner napustio seriju je jako loša i ostavlja gorak utisak o pogledanom (mada pad se već osetio u poslednjih nekoliko epizoda dok je Costner još bio tu sa lošim dijalozima i nelogičnim scenama). Autori su dozvolili da se njihov lični sukob prelije na seriju što je uticalo na kasniju radnju, kraj, epilog itd. Npr. potpuno nebulozne su mi scene pri kraju kada je lik kojeg glumi Sheridan odjednom dobio prominentnu ulogu na samom kraju serije kao da je cela serija o njemu, a ne da je reč o nekoj manje bitnoj i opskusnoj sporednoj ulozi. Očigledno je ovo ubačeno samo da bi se videlo da je Sheridan "pobedio" Costnera i da bi mu napakostio. Totalno bezveze i nepotrebno. Druga polovina poslednje sezone je po meni loša kao poslednja sezone Game of Thrones.
Ne mogu da se složim sa vrednostima koje propagira serija, i poslednja sezona drastično pada u kvalitetu nakon što je Costner napustio seriju. Ali činjenica ostaje da je serija jako dobro napisana i realizovana, napeto i uzbudljivo za gledanje, likovi su harizmatični i gluma je vrhunska, a svaka panorama prelepe prirode Montane je melem za oči. Jako dobar Yellowstone 8/10  |
 |
|
jagodanbg
Senior Member

2989 Posts
Member since 17/07/2019 |
Posted - 25/06/2025 : 22:53:06
|
Poslednja serija koju sam pogledao je prikvel Jeloustouna: 1923. I dobro je vozila, sve do poslednje epizode koja je sve usrala, pretrpana nerealnim scenama, situacijama, rešenjima...da sam posle odgledane obe sezone u samo par dana, poslednju epizodu prekinuo na pola bez griže savesti! Posle ove tvoje recenziju ne želim da upadnem u istu zamku, tako da preskačem bez razmišljanja, iako si joj ti dao prilično visoku ocenu. |
Pumpaj |
Edited by - jagodanbg on 25/06/2025 22:53:58 |
 |
|
Topic  |
|
|
|