Author |
Topic  |
Vlad_NS
Starting Member
4 Posts
Member since 20/05/2025 |
Posted - 10/07/2025 : 09:25:04
|
Mr No - Mladi Amerikanac. Izdanje Veselog četvrtka. Trenutno sam u procesu čitanja i razočarao je. Na pola knjige samo čekam kad će se završiti. |
 |
|
vatrena_stenica
New Member

291 Posts
Member since 27/04/2024 |
Posted - 13/07/2025 : 12:38:07
|

House of Penance [Peter J. Tomasi, Ian Bertram, Dave Stewart] 4/5
Keep busy building or get busy dying.
Kuća pokajanja je sporogorući gotik psihološki horor.
Priča prati Saru Vinčester (da, da, ima veze s vinčesterkama), ženu rastrojenog uma, rastrzanu tugom, unutrašnjim demonima, grižom savesti, strahom i opsesijom da megalomanski gradi tu jednu Kuću (Kuću pokajanja) kako bi se iskupila za sva zlodela do kojih je izum njenog muža doveo i kako bi "spasila" duše svojih najbližih, preminulog muža i ćerku, koji su zarobljeni u nekom paklu.

Valja napomenuti da je lik Sare zasnovan na stvarnom liku, tj. ženi poznatog Vilijema Vinčestera, kao i da je nasledila veliko bogatstvo nakon smrti muža i njegove majke. Tačno je i da je megalomanski gradila jednu kuću (čak 38 godina!), bez ikakvog arhitektonskog/građevinskog plana i da je pojedine njene delove menjala i po 16 puta (a vi mislili da žene danas zakeraju). Dok su neki smatrali taj njen poduhvat posledicom pomućenog uma, drugi su tvrdili da je bila vrlo svesna svih svojih odluka. Ovo je otprilike podloga za ovu priču. Zapravo, neko će možda reći da ovom stripu fali priče, jer se ništa ne dešava osim čekićanja dan i noć, prepravljanja, Sarine histerije i njenog trčanja i džangrizanja, misteriozih smrti radnika, pa još čekićanja... Moram priznati da taj nedostatak nisam toliko osetila, jer sam Kuću pokajanja prihvatila kao strip atmosfere, neke fizičke i pshihičke klaustrofobije, rastrojstva, krivice, ludila, opsesije, a pre svega neizmerne tuge i raspuklog srca usled porodične tragedije.

Kuća u nastajanju (nije sve to čekićanje slučajno) privlači grešnike, ubice, one koji i nisu i jesu svesni da im duša vapi za nekim vidom iskupljenja. Na ulasku moraju da se odreknu sveg svog oružja i da za hranu i krov nad glavom čekićaju i grade tu kuću po celi dan i noć. Kad malo promislim, nije ovo samo strip o tragediji i rastrojstvu jedne žene, već i o posve jednoj drugoj stvari - šansi za iskupljenjem, moralu, savesti, politici i kritici društva, spokoju za duše stradalih ...
Peck - This a church or a prison, ma'am? Sarah - It is what you make it. Peck - Feels like both right now.

Još jedan lik vredan pomena je Voren Pek, plaćenik koga angažuju za vrlo podle i odvratne stvari. Peka će put (gle čuda) takođe naneti na Kuću. Vrlo brzo će Pek i Sara prepoznati tminu koju nose, potrebu za samokažnjavanjem, ali će i saosećati jedno sa drugim tako okovani krvlju i progonjeni svako svojim demonima. Svedočićemo jednom zajedničkom utonuću u ludilo i očaj, unutrašnjem hororu dvoje ljudi koje izjeda tuga i muči savest.

A crtež... Prvo mi se sam stil crtanja nije previše dopao, ali me vrlo brzo preplavio osećaj jeze i uznemirenosti od prikazanog haosa/halucinacija. Na pojedinim tablama crtež je nekako hipnotišući, malo zaprljan i zapravo odličan. Kolor takođe.
I da zaključim, Kuća je pre svega vizuelni doživljaj, te je preporučujem onima koji strip više osećaju, i ne smetaju im pojedini nerazrađeni likovi i nepostojanje priče.

I don't believe in happy endings. An ending, by its very nature, cannot be happy. An ending is simply an ending. |
Wherever there is man, there is Hell. |
 |
|
naker
Advanced Member

5524 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 15/07/2025 : 14:37:06
|

Camelot 3000 (Mike W. Barr, Brian Bolland)
U dalekoj budućnosti tuđinska rasa vanzemaljaca je izvršila invaziju na Zemlju. Čovečanstvo spas ne može da očekuje od četiri diktatora koji su na čelu najmoćnijih zemalja jer oni gledaju samo svoj interes. Da li će se ostvariti drevno proročanstvo da će legendarni kralj Arthur ponovo ustati i pomoći Britaniji kada joj pomoć najviše treba? Naravno kralj Arthur ne bi bio to što jeste bez mača Excalibura, čarobnjaka Merlina, i vitezova Okruglog stola. A Morgana Le Fay pomno prati šta se dešava i plete mrežu oko kralja Arthura...
Strip izlazio tokom '80tih kao saradnja između američkog scenariste i britanskog crtača. Ovo je prva bitna tezga koju je Bolland radio za američko tržište. Strip je mešavina sci-fi i fantasy žanra, jer radnja je smeštena u dalekoj budućnosti pa se pojavljuju vanzemaljci, svemirski brodovi, putovanje u svemir itd., a pošto je reč o legendi o kralju Arthuru prisutno je dosta magije i vradžbina uglavnom zaslugom Merlina i Morgane. Strip je stara škola, ali odlično je ostario. Autori su dobro izučili tematiku i znali su o čemu pišu, svi bitni elementi koji se očekuju od jednog stripa o kralju Arthuru su tu. Ima dosta akcije i scena borbi koje su znalački aranžirane, tragičnih i epskih momenata neće manjkati itd. Vizuelno govoreći crtež je bombona, Bolland majstorski radi kadriranje i montažu, a sebi je postavio izazov da svaki sledeći broj bude bolji od prethodnog, a pošto ovaj serijal broji dvanaest sveščica to znači da možemo u potpunosti da uživamo u njegovim crtačkim bravurama.
U stripu se pojavljuju svi bitni vitezovi Okruglog stola: Lancelot, Gawain, Percival, Galahad itd. da ne nabrajam sad sve - i naravno tu je Tristan. Pošto je priča smeštena u budućnosti, vitezovi Okruglog stola su morali da budu vaskrsnuti, a Tristanova duša se reinkarnirala u telu žene... Već vidite potencijalni problem. Ne znam zašto su se autori odlučili na ovaj potez jer strip postaje nepotrebno kontraverzan zbog pitanja seksualne i rodne jednakosti. Ovo samo po sebi ne bi bilo loše, ali autori onda idu korak dalje i Tristana čine najbitnijim sporednim likom u stripu. Od momenta njegovog pojavljivanja u stripu, pa do samog kraja konstantno će se kroz svaku sveščicu spominjati kako je Tristan muškarac zarobljen u telu žene, praviće se šale na njegov račun, čak će mu se jedan muškarac početi udvarati iako zna da je Tristan muškarac u telu žene... Uh. Ne znam šta je autorima ovo trebalo, ali ako bih izneo jednu zamerku na strip to bi onda bila ova.
Eto za promenu konačno pišem o stripu koji bi se i Aleksu svideo, ako me pamćenje dobro služi mislim da sam svojevremeno na DW forumu od njega pokupio preporuku za ovaj strip. Sci-fi kralj Arthur, ali veoma dobro ispričana priča sa Bollandovim majstorskim crtežom. Sjajno  |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12218 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Topic  |
|
|
|