Author |
Topic  |
fler
Senior Member

Croatia
2080 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 29/07/2025 : 22:25:52
|
Nema - lik se u originalu doslovno zove Nezha.
(ne znam jel negdje u izdanju navedeno, ali bilo bi korisno - ajd ti znaj odakle dolazi, ovako napamet) |
Split your lungs with Blood and Thunder
|
 |
|
koze123
Average Member

981 Posts
Member since 05/11/2018 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27660 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27660 Posts
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6455 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 30/07/2025 : 06:05:23
|
quote: Originally posted by jaki
Inače za DC Compact nisu čuli samo oni koji ne prate vijesti o američkim stripovima.
Odličan zaključak.  Ne da ne pratim vjesti o US stripovima, nego ne pratim uopće o nijednoj školi stripa. Pratim donekle samo što izdaju ili će izdati izdavači sa naših prostora, tako da mi ovakvi videi dobro dođu.  Inače poanta je i da je DC izgleda ubio sa prodajom Compact izdanja, neki amer u drugom videu je rekao da samo Compact iznosi 15% ukupne prodaje stripova u US za 2024, dok cijelokupni Marvel ima npr 12%. Tako da su očito pogodili točno tamo gdje treba. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 30/07/2025 06:07:46 |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27660 Posts
|
koze123
Average Member

981 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 03/08/2025 : 21:15:36
|
Betmen protiv Robina

Scenario: Mark Vejd
Crtež: Mahmud Azrar, Federiči
Radnja ovog stripa se oslanja na pomenute Svetske asove, ali se dešava dosta kasnije u kontinuitetu DC-a; naime, posle run-a Toma Kinga i, jako bitno, posle Alfredove smrti. Prvi tom Svetskih asova bitan je zbog negativca (Đavoljeg Neže), i neophodan je za čitanje ovog eventa.
Strip počinje povratkom Alfreda u Wayne Manor i napadom Demijana Vejna na Betmena. Robin nije krenuo praznih ruku, pa je okupio ekipu koja će mu pomoći da ubije Betmena, a koja se sastoji od manje poznatih magijskih "heroja" iz DC univerzuma. Ubrzo postaje jasno da se cela ova priča dosta oslanja na magju (što je smisleno kad uzmemo u obzir ko je negativac), te produbljuje neku logiku i daje dodatna objašnjenja o postojanju i poreklu Đavoljeg Neže. Strukturalano, ovo je možda i najčudniji event koji sam čitao: naime, negde pred kraj ovog eventa, priča se prepliće sa još jednim eventom i onda je neophodno pročitati kraj tog drugog eventa kako bi se ovaj završio! Dakle, čitate prvih 4 brojeva priče Betmen protiv Robina pa onda pred sam kraj, kad je najzanimljivije, čitate prvu i poslednju svesku (!!!) eventa Lazareva planeta, pa onda završavate priču o Betmenu i Robinu - budalaština!
Za početak, meni je sama priča o sukobu Betmena i Robina bila sasvim solidna: posle uvodnog poglavlja imamo poglavlje gde se pojavljuju Kain i Avelj i gde se na jedan originalan način objašnjava šta je prethodilo Robinovoj mržnji (odlično poglavlje!), pa onda direktni sukobi izmešu dva heroja i možda najinteresantniji epski momenat kada Betmen stavlja na galvu kacigu Dr. Fate-a. Ceo build up za ovaj događaj je urađen odlično, i čita se kao odličan i zabavan blokbaster. Sve posle toga je samo uništavanje jedne zabavne ideje...
Čak prvo poglavlje Lazarevog ostrva je i skroz dobro, Federičijev crtež je sjajan (i daleko bolji od Azrara koji mi se nikako ne uklapa u Betmena), ali onda poslednje poglavlje... Nategnuto i čudno, što potpuno ima smisla jer nam nedostaje nekih 5 brojeva između. Zvanično, Vejd je pisao samo ova dva broja (i maksimalno je zbrzao Lazarus Planet: Omega), pa mi je gotovo neverovatno da je neko u DC-u mislio da je dobra ideja da na ovaj način isprepliće eventove. I onda čim se priča zatvorila za Lazarevu planetu, onda imamo i poslednje poglavlje Betmena i Robina; dakle closure nakon closure-a. Izuzetno čudno i nimalo ne funkcioniše, kao kraj. No sve do tog kraja mi je bilo izuzetno zabavno, sa puno različitih likova, fokus na magiji i magijskim likovima (Zatana, Dr. Fate, Plava Buba itd.), i glavna tema koja se bavi odnosom oca i sina, iz više perspektiva i za više likova. Mislim da je drugi veliki problem to ubacivanje Nežinog sina, i da je to potpuno ubilo momentum stripa, no šta je tu je. Probali su da prepliću eventove i nije ispalo najbolje, nadajmo se da DC neće ponavljati to u budućnosti. 
Mislio sam da je ova priča neophodna za čitanje drugi tom Svetskih asova, ali je izgleda potpuno nebitna; sve u svemu drago mi je što sam pročitao event, a drugi tom Svetskih asova ću nabaviti u jednom trenutku i pročitati ga. Da li Čarobna knjiga planira da nastavi i dalje izdavanje ovog serijala ili se neslavno završava posle druge knjige? |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4651 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 20/08/2025 : 18:49:16
|
Prije više od 10 godina ostvario se DC-ev projekt Before Watchmen. Mnogi su nezadovoljni što to uopće postoji, a među njima je i sam Alan Moore. Ideja je da se kreiraju miniserijali koji bi pratili pozadinu likova iz Watchmena, odnosno što su radili prije nego smo ih zatekli u Mooreovu remekdjelu. Neke od tih stvari su poznate čitatelju i nakon što pročita 12 poglavlja Watchmena, ali u nekim stvarima su bili malo kreativniji te stvorili neke zanimljive priče. No, kao i kod svih ovakvih projekata, jako je teško držati kvalitetu svugdje i dosta su pomješani dojmovi nakon čitanja. Svakako da nijedan dio ovoga ne može baš u neku usporedbu s kvalitetom i značajem Čuvara, ali ne bih rekao i da je to ideja toga. Meni su dojmovi u konačnici dosta pozitivni. Veliki sam fan Čuvara, ali ne vidim ovo kao neko svetogrđe ili strip kojeg treba izbjegavati.
Nekako sam dojma da je najbolje konačne dojmove izložiti s par rečenica o svakom miniserijalu jer kvaliteta dosta varira među njima. Isto tako, valja napomenuti kako se mogu miniserijali čitati zasebno, osmišljeni su da funkcioniraju samostalno.
Pa idemo redom od najslabijih dojmova prema onim najboljim.
Curse of The Crimson Corsair Imam dojam da je ovo ubačeno ovdje samo kako bi se iskopirao format originalnog stripa s ubačenim piratskim stripom. Ovo je objavljeno kao 2-stranični strip između pojedinih tradeova ostalih serijala i to je dosta razbijalo ritam čitanja, kao i neki logičan slijed priče. Moj dojam je da ovdje nema neke posebno kreativne i smislene priče, fokus je da se stvori neka mračno-fantastična atmosfera, ali je ispalo dosta monotono i prazno. Više bih očekivao od autora koji je kreirao Swamp Thinga.
Rorschach Naravno da su serijal o najtvrdokornijem liku serijala dali u ruke Azzarellu što je ovaj iskoristio da bi ga ubacio u prljave kvartove s hrpom devijantnih i grubih kriminalaca. Jest da mogu zamisliti da je Rorschach tako stjecao staž, ali kod njega mi je uvijek bila famoznija ta pronicljivost, konstantno budno oko i smisao za pravdu. Ovdje se to utapa u prekobrojnim scenama borbe i dosta forsiranim prizorima mračnog realista Bermeja. Nije bilo ovo tako loše, ali brzo se čita i ne ostavlja nekog dubljeg traga. Dovoljno je ako kažem da je Rorschach bolje prikazan u Nite Owl miniserijalu.
Moloch Straczynski je dosta bio involviran u ovom projektu i ovo je čak treći serijal kojeg je radio, iako ima u biti samo 2 dijela. Ovo je bilo dobro jer sam malo se prisjetio kako je Risso jako dobar crtač, ali nije ovo baš tematika u kojoj najviše briljira. Uglavnom pratimo tog izvitoperenog Molocha i njegov neočekivan izlazak iz zatvora. Ovaj mini serijal zapravo ulazi u timeline Watchmena što je ispalo kao plus ovdje. Ništa posebno dobro, ali dobro za širi kontekst.
Comedian Prilično lako mogu reći da je u ovom cijelom projektu Azzarello najviše podbacio. Rorschach je bio nekako previše megalomanski, a Comedian je nekako najpromašeniji u cijeloj koncepciji. No, pošto je kao lik vrlo dobro povezan s američkom povijesti, uvijek se može složiti zanimljiva priča iz toga, kao i s Nickom Furyjem u Marvelu. Ovaj serijal je bio pun dosta čudnih odabira i narativno se kroz 6 brojeva nije puno odmicao od onoga što znamo od ranije, izuzev sporednih likova koje ne bi čovjek ovdje očekivao. Ipak, taj faktor iznenađenja je urodio s nekoliko dobrih momenata te Comedian nije izgubio baš svu karizmu. Ali, da je mogao netko bolje obraditi taj lik, mogao je.
Dollar Bill Vrlo dobar one-shot o ovom sporednom liku iz Minutemena. Dosta lakšeg tona i stilski napravljen kao homage zlatnom i srebrnom dobu stripova. Itekako dobar spoj zabave, humora i klasične herojštine.
Silk Spectre Dosta je hvaljen, ali bio bih oprezan oko ovoga. Iako scenarij potpisuju i Darwyn Cooke i Amanda Conner, rekao bih da je Darwyn ovdje bio više neki savjetnik i supervizor. Strip se bavi odrastanjem Laurie u dosta restriktivnim uvjetima i s povećim teretom očekivanja od strane svoje majke. Takva situacija je izrodila strip o buntovnoj djevojci koja bježi s hipijima na zapad i tamo susreće apsurdnog i nezanimljivog negativca, ali putem sretne zanimljive likove, ishalucinira štošta toga i shvati neke stvari o životu. Kad se zbroji dosta relevantan za pojmove današnjeg američkog stripa.
Nite Owl Nite Owl mi je uvijek bio drag lik, ali je jedan od onih koji nikad neće biti "the guy". Upravo tu samozatajnost, marljivost i posvećenost je Straczynski jako dobro prikazao i pružio zanimljive okršaje s podzemljem i sazrijevanje lika od vrckavog crimefightera zlatnog doba stripa do superheroja modernog doba koji se bavi manje zabavnom i ružnnijom stranom stvarnosti. Kubertov crtež je u svemu tome kvalitetan, ali nemam dojam da je najbolje legao uz temu i ozračje. Sve u svemu, prilično kvalitetan strip, premda je u par navrata dosta isforsirao neke konflikte. Ali, hej, ovdje je i Rorschach da spasi stvar.
Dr. Manhattan Suradnja s Hughesom je iznjedrila vizualno impresivniji i bolji strip negoli je bio Nite Owl, ali opet, nisu to tolike razlike. Manhattan je možda najmanje kompleksan lik jer je najmoćniji bez premca, ali ovdje JMS zadire u prošlost i kvantnu stvarnost kako bi prikazao jedan dobar "što ako" pogled i pregled stvari. Na tom putu kroz vrijeme i scenarije Manhattan shvaća neke stvari te se i kod najmoćnijeg čovjeka svijeta prikazuju neke slabosti i propusti. Vrlo dobro i lijepo napisano, ovo je bilo užitak za čitati i gledati jer je dobar splet filozofije, SF-a i superherojskog aspekta po recepturi Watchmena.
Ozymandias Za dlaku iznad svog "konkurenta" Manhattana, ovaj strip je cjeloviti pregled života i uspona ovog lika od obiteljske tragedije pa do trijumfalnog života "najpametnijeg čovjeka svijeta". Iako se čini kao da je dosta toga izlišno ovdje, ipak je dosta dobro prikazano da je Veidtova shema za onaj moment iz Watchmena počela dosta ranije i da ga je zaokupljala dugi niz vremena. Isto tako, u ovom stripu se dosta radi i na odnosu prema drugim likovima, poglavito Manhattanu. Imam dojam da je ovo bilo dosta zahtjevno, pogotovo jer je 6 brojeva trajalo, ali Len Wein je uspio u zadaći. Veliki faktor ovdje je i Jae Leejev crtež koji je konstruiran sjajno, nepredvidljivo i vrlo je bitan faktor u atmosferi i doživljaju.
Minutemen No contest here. Uvjerljivi pobjednik i jedini miniserijal kojeg bih svesrdno i nekritički svima preporučio. Ovaj strip prati postratne i predratne godine te formaciju, ali i raspad Minutemena. Koliko je New Frontier pun neke nade i optimizma te nostalgije, ovo se čini dosta sniženijeg raspoloženja i tona. No, svejedno, Cooke je ovdje još jednom pokazao veličinu s perfektnom fuzijom priče, likova, crteža i povjesnog momenta s odgovarajućim vizualom. Iako nije non-stop akcija i potjera te je više slow burner, oduševljen sam bio ovime jer je upravo ono što od začetka superherojske ere (bar u Watchmen svemiru) očekujem.
Sve skupa, meni je ovo bila draga kolekcija, uz sav respekt Watchmenu kao jednom od najvećih ikada. Nije naravno sve vrijedno pažnje, ali bilo mi je zadovoljstvo vratiti se ovim likovima i vidjeti ih u solo izdanjima, ali i produbiti povijest s Cookeovim Minutemenima. Mnogi će reći cash grab, ali se dobro čovjek može i zabaviti i zainteresirati za taj cash. |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
naker
Advanced Member

5586 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Topic  |
|
|
|