forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 DD #250: Lift za pakao - napokon o tome!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 24/01/2008 : 13:44:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
A onda ode na još jednu sesiju elektro-šokova protiv manične depresije. ;)

Inače, nisam još pročitao DD 250, tako da ostavljam Leovu recenziju za kasnije...

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 24/01/2008 : 15:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Da da, sve su to sve same slucajnosti, slucajno smisljene, slucajno sugerisane crtacu i bez smisla. Ja, naprotiv, verujem da Sclavi sazaljeva onog sa UBCa, a i sebe.

Djole, o's ti dam na citanje? Taman da ti vratim stripove najzad:)

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 24/01/2008 : 17:10:22  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Vjerujem da se Tiziano Sclavi slatko smije 'kreativnim tumačenjima' njegovih radova. A možda i sažalijeva tumače.

Uzeo si mi riječi iz tipkovnice. Već sam mislio da ću opet sam morati glumiti partibrejkera.

Hvala.

Dobro i šta mi sada treba da uradimo?

Edited by - flamboyant soul on 24/01/2008 17:10:37
Go to Top of Page

kitaric
Average Member

Serbia
975 Posts

Member since 20/11/2004

Posted - 24/01/2008 : 18:04:16  Show Profile Show Extended Profile  Send kitaric a Private Message  Reply with Quote
Ovde ipak fali Stano...

You tell anyone about this and I'll fucking kill you. I'm kidding, I'm kidding, we'll have him home by midnight.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 24/01/2008 : 18:38:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
he, he, koji sken... zapravo, isfotkano;) vizualno prelijepo, krasan crtež, lijepi kolor. opićene neke scene. fak, ipak ima podosta teksta... hmm, možda uzet ovaj marčelov tekst za orijentaciju pa ipak probat pročitat... ili?

ma ajmo, dušman komiks! na posao!
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 24/01/2008 : 18:47:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Kiki,
slobodno mozes tako. Kazem, jedino Grucovih sala i nebitnih delova dijaloga nema u mom tekstu:)

Go to Top of Page

Horatio Caine
New Member

Bosnia and Herzegovina
181 Posts

Member since 29/08/2007

Posted - 25/01/2008 : 12:00:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Horatio Caine a Private Message  Reply with Quote
Nego da pitam bolje upućene, ono predivno, fantastično, krasno udruženje DusMan comics, ima li namjeru da nas obraduje sa jednim poslovično odličnim prijevodom ovog izdanja?

I hated going to weddings. All the grandmas would poke me saying "You're next". They stopped that when I started doing it to them at funerals.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 25/01/2008 : 12:16:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Kako stvari stoje - not likely.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 25/01/2008 : 17:03:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Vjerujem da se Tiziano Sclavi slatko smije 'kreativnim tumačenjima' njegovih radova. A možda i sažalijeva tumače.

Uf, hvala Bogu da si me upozorio...

Bacam se na čitanje Zagora, mislim da ću to, sa svojim IQ-om 57, uspjeti razumjeti... Da su barem svi stripovi tako prejednostavni...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 25/01/2008 : 19:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Bravo Leo!!!

Odličan tekst, recenzija, doktorat ili što li je već.....

Nažalost ja sam se za razliku od tebe zaustavio na brojanju ulasak u lift....

Epizoda mi se od prve svidjela ali tu je bilo nečega što me je bockalo u mozak ali nikako da skužim logiku stvari.
Hvala što si me prosvijetlio... :-)

Ipak postoji nešto na što još nisam dobio odgovor. A to je : Galija. Ok simbolika jasna , smrt itd... ali zašto je nezavršena......
To toliko bode u oči da može da ne znači ništa ali to bi bilo jedino nelogično u ovoj priči..... To me navelo na razmišljanje tako da sam došao do dva odgovora :
1. Galije je nezavršena jer je ipak poslijenja epizoda 100.
2. Galija je nezavršena jer je to novi život Dylana od kada ga Sclavi napušta, život koji su mu podarili novi scenaristi kojega Scalavi ubija i prije nego oni završe s njim. Budući da galija plovi i leti!? pokazuje da ipak takav dylan drži vodu( plitke fanove ) ali to nije onaj pravi. Tako da je ta galija jedan od razloga koji dovode Dylana/Scalavija pred gotov čin...

A?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 25/01/2008 : 19:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Ne verujem ovo pod 1. Ali ovo pod dva ("..kojega Sclavi ubija i pre nego oni zavrse s njim") jos kako pije vodu. Tako je, kad procita jos ljudi mozemo o toj temi koje se nisam takao - galija je nedovrsena i kada ga nosi u bajkovitu luku i na kraju, kad se vidi kroz prozor dok Dilan lezi u bolnici.

Go to Top of Page

Akul
Junior Member

Croatia
354 Posts

Member since 08/05/2007

Posted - 26/01/2008 : 18:43:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Akul a Private Message  Reply with Quote
Svaka čast na ovoj iscrpljujućoj analizi.
A Epizoda...jedna od boljih,svakako, ako ne i među najboljima...ali to ću vidjet tek kad vidim "domaću" verziju(nadam se ne ludensovu jer tko će to dočekat...) pošto nisam baš na "ti" sa talijanskim. Ctrež i kolor jednostavno prekrasan...
Ne znam da li si ja to umišljam ili su talijanska izdanja štampana na kvalitetnijem papiru nego ova ludensova izdanja...ili je to samo kvalitetiji papir zbog boje...
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 04/03/2008 : 10:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Pročitah (tnx, Leo).

I hvala na iscrpnoj analizi.

Na prvi pogled, zaista se čini da je priča praznjikava, nejasna, pastiš ideja koja služi Brindisiju za neverovatno lepe slikice. I zbilja, deluje kao da je sve to mogli i kraće. Iako nije.

Slažem se sa Leovom analizom, samo bih dodao par sitnica.

* u možda još direktnijem obračunu sa Barbaticom, a možda i ne, prva statua pravde sa likom meduze je možda takva zato što Paola često voli da predstavlja sebe kao Meduzu (setimo se istoimene epizode, ali i u "Preko praga", na jedinom mestu gde se vidi njeno lice - to je lice Meduze).

* Gručo u drugoj priči je upravo ono što je danas u DD serijalu - mašina za pričanje viceva, koja nema nikakvu težinu u priči, nikakav uticaj - pojavljuje se da ispriča par fazona, i onda nestane.

* "ljubavna" priča - vrata Tribunala, odnosno Zamka ovde veoma, veoma podsećaju na otvor vagine. I da, u ljubavi nema pravde, u ljubavi je jedini smisao ona sama, i žrtve koju za nju prinosimo.

* Profesor Knock, koliko sam skontao, jer je njega uvek malo teže čitati, priča i o tome kako je ceo svet u stvari dvodimenzionalan, kako su spratovi u stvari listovi i nemaju debljinu... ovo je verovatno Sclavijev najblatantniji izlet u metastripovanje, gde junaci priče shvataju, kako tako, da su samo likovi u stripu. Nije samo svaki sprat nova paralelna dimenzija - svaki novi list u stripu je to. Sclavi obožava da se igra (odnosno, obožavao je nekada) sa tim postmodernističkim forama kao što je metalepsa, u kojoj se različiti nivoi fikcije mešaju (lik u stripu čita neki roman i onda se odjednom i nalazi u romanu, bez nekog objašnjenja), ali nikada do sada nije čitaocu to toliko crtao.

* nedovršena Galija. Dylan je nedovršen, uvek će biti nedovršen, jer to je u krajnjoj liniji i sudbina svakog dela - dovršavaju ga sami čitaoci. Za razliku od pređašnjih epizoda, gde je pravljenje Galije bilo život, a završetak Galije smrt, ovde Dylan "umire" iako je njegova Galija nedovršena. Nemaju sve priče lep i elegantan kraj, u kome se svi delići uklapaju na svoje mesto.

No, osim potenciranja da Dylana treba završiti, šta je još "Dizalo za pakao"? (da, i dalje insistiram na tom naslovu ;) )

Dylanu se sudi. Nije baš jasno za šta. Ko mu sudi? U prvom slučaju, priroda i tehnologija - i taj prvi slučaj je najmutniji. U drugom, što reče Leo, sudi mu masa, i osuđuje ga. U trećem - još plastičnije, razne vladajuće klase. U četvrtom - ljubav i žene. U petom, naučna fantastika. U šestom, i konačnom - sam njegov autor.

Tehnologija ga osuđuje. Masa ga osuđuje. Vladajuća klasa ga osuđuje. Ljubav ga ne osuđuje, Sclavi nije toliko surov, ali on sam odlučuje da se žrtvuje za nju. Slično je i sa SF-om i naukom, ali i nesputanom fantazijom - ne osuđuje ga, on sam rešava da se preda. I na kraju, najsurovije, njegov otac, njegov Tvorac, ga osuđuje i predaje ga dalje, tamo gde ne može da ga sledi. Sud mase plaši Dylana - ali samo sud autora ga tera da plače, jer ga je njegov otac napustio.

Na kraju, sve zavisi od toga da li volite da se serijali bave sami sobom ili ne. Ovo jeste Sclavijev odgovor na "Preko praga", odgovor na Paolino "ili ga ubijte, ili me pustite da radim šta hoću". Sclavi kaže "Pre ću ga ubiti, ponovo". Melanholični i fatalistički epilog za DD #100, "Dizalo za pakao", kao i "Projekt", ali na bolji način, oslikava nade i beznađa Tiziana Sclavija. A to je sve što je Dylan uvek i radio.

Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
978 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 04/03/2008 : 11:32:08  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je stvarno ogromna steta ako ova fenomenalna analiza ne bude prevedena na talijanski jezik, siguran sam da bi se i oni odusevili, a neki i slozili za Leovim vidjenjem ove price.

No one gets out of childhood alive.
Go to Top of Page

DusMan
Advanced Member

5067 Posts

Member since 12/11/2001

Posted - 04/03/2008 : 11:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Send DusMan a Private Message  Reply with Quote
Hajde da ga uradimo. :)
Sigurno je bolji od prethodnog kolornog jubilarca.
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 04/03/2008 : 19:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Vidis, Djole? Ako Dule sedne s nama, poveruje da jos postoji dobra epizoda Dilana. Ako sad odgleda i Lost, carevi smo:)

Ja bih rado pomogao prevod i stripa na naski i recenzije na italijanski, uz dopune koje je Djole dao - jer, kako rekoh pri otvaranju topica, ono je zalost i tuga koliko je autor italijanske recenzije supalj i slep. Svi znamo za Sclavijeve ups & downs, ali da ga onakav slepac penali... nasao se sef da objasni, pazi ti njega. Uzasno.

Go to Top of Page

DusMan
Advanced Member

5067 Posts

Member since 12/11/2001

Posted - 04/03/2008 : 21:54:35  Show Profile Show Extended Profile  Send DusMan a Private Message  Reply with Quote
Nastaviću ja i Lost, kad mi bude došlo. :) Sad ću da privedem kraju Sarah Connor Chronicles (btw, prilično mlako i nejebački).

Nije toliko stvar u tome da ću poverovati da postoji još neka meni zanimljiva epizoda DD-a, već da će ona stvarno postojati. Mogu ja da budem vernik do sutra, ali džaba ako je to uzaludno čekanje. Kako ja serem.
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 26/04/2009 : 19:37:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
@docA i elfak
Evo za fanove DD jedan interesantan topic
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5705 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 26/04/2009 : 22:06:44  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message  Reply with Quote
citao u skenu,pomalo dosadno,dodouse lepo obojeno,al prica nista posebno
Kraj se odlican,a crtez fenomenalan
Svaka cast djoletu na postu iznad,uzivao sam citajuci ga

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 26/04/2009 : 23:20:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elfak nish

citao u skenu,pomalo dosadno,dodouse lepo obojeno,al prica nista posebno
Kraj se odlican,a crtez fenomenalan
Svaka cast djoletu na postu iznad,uzivao sam citajuci ga

A post Leo Charma na prethodnoj stranici?
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 27/04/2009 : 00:02:55  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tex Willer

Potrudio se covek, nema sta..
SVAKA CAST!

Edited by - docA on 27/04/2009 00:03:51
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 27/04/2009 : 00:15:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA

quote:
Originally posted by Tex Willer

Potrudio se covek, nema sta..
SVAKA CAST!

Daleko sam ja od nekog eksperta za DD,al' ovo sto je covek napiso pa sve i da nema nikakve veze s onim sto je autor hteo da kaze,vredi procitati jer je interesantno tumacenje.
Bas imas njegov super uvodni tekst u SB 4,ako se ne varam o tim brojevima kad se Sclavi vraca povremeno i o znacenju sedmice za njega,al' pretpostavljam da si to vec procitao.
I dobar tekst u Emitoru koji je bio posvecen DD.
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 27/04/2009 : 15:12:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Opa, ozivela temica:) Nisam se tome nadao barem jos godinu i po, dok dodje epizoda na red VCa. Za tu priliku, sredicemo ove Djoletove i moje misli preglednije, pa ce izdanje dobiti zgodan dodatak koji je, naravno, samo jedan moguci put u tumacenje. Iako, sa distance, deluje kao da su se kockice lepo slozile - a videh sad Djoletovo pitanje zbog cega se Dilanu uopste sudi, eto jos necega za razmisljanje.

Rekao bih, naprosto zato sto postoji. Covek (cak i izmisljeni junak) hteo-ne hteo mora da bude opredeljen prema svim ovim sudijama i porotnicima, jer to je stvarnost koja ga okruzuje, koja uspesno dolazi do tebe cak i ako se od nje ogradjujes. Ti donosis svoj sud o svim tim stvarima, ali tako i one o tebi. Veciti konflikt.

Sad, Sklavi je i ranije ubijao/zavrsavao Dilana, pa to sad vise ne potresa kao prvi put:) - medjutim, i dalje mislim da je ovo otislo dalje nego ranije. Djole rece da je previse metastripovski za jubilarac - a s obzirom na to sta je on sve citao, citava fora ne moze da ga oduva koliko mene:) Meni ovo svejedno ostaje sjajan posao i hrabrost, jer se jubileji ovako nisu "slavili" jos od stotke - a opet je tu Djole daleko pozvaniji da kaze igra li se iko ovoga u i van Bonelija u trenutku kad su oci svih fanova tu, kad se ocekuje prica a la broj 200, koja bi vise legla sirem auditorijumu. Tada zaigrati na ovakvu kartu i po stoti put podneti teret neshvacenosti u takvom momentu - ne znam, veoma bih pozdravio poduhvat.

Edited by - Leo Charm on 27/04/2009 15:13:30
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 27/04/2009 : 15:18:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
@Leo Charm
Stvarno bi mogo jedan tekstualni dodatak o samom stripu i o odnosu Sclavi - Barbato jer mnogi stripofili ne zalaze na forum ili to cine vrlo retko.
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5705 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 27/04/2009 : 15:19:54  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leo Charm

Opa, ozivela temica:) Nisam se tome nadao barem jos godinu i po, dok dodje epizoda na red VCa. Za tu priliku, sredicemo ove Djoletove i moje misli preglednije, pa ce izdanje dobiti zgodan dodatak koji je, naravno, samo jedan moguci put u tumacenje. Iako, sa distance, deluje kao da su se kockice lepo slozile - a videh sad Djoletovo pitanje zbog cega se Dilanu uopste sudi, eto jos necega za razmisljanje.

Rekao bih, naprosto zato sto postoji. Covek (cak i izmisljeni junak) hteo-ne hteo mora da bude opredeljen prema svim ovim sudijama i porotnicima, jer to je stvarnost koja ga okruzuje, koja uspesno dolazi do tebe cak i ako se od nje ogradjujes. Ti donosis svoj sud o svim tim stvarima, ali tako i one o tebi. Veciti konflikt.

Sad, Sklavi je i ranije ubijao/zavrsavao Dilana, pa to sad vise ne potresa kao prvi put:) - medjutim, i dalje mislim da je ovo otislo dalje nego ranije. Djole rece da je previse metastripovski za jubilarac - a s obzirom na to sta je on sve citao, citava fora ne moze da ga oduva koliko mene:) Meni ovo svejedno ostaje sjajan posao i hrabrost, jer se jubileji ovako nisu "slavili" jos od stotke - a opet je tu Djole daleko pozvaniji da kaze igra li se iko ovoga u i van Bonelija u trenutku kad su oci svih fanova tu, kad se ocekuje prica a la broj 200, koja bi vise legla sirem auditorijumu. Tada zaigrati na ovakvu kartu i po stoti put podneti teret neshvacenosti u takvom momentu - ne znam, veoma bih pozdravio poduhvat.

Aha,evo ga i tvorac posta od 350 reda
Svaka cast na njemu,kapa dole,cak sam ga i procitao
Slazem se sa tobom da se Dilanu sudi zato sto je covek,i kao takav ne moze pobeci od sudbine...

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000