forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Najbolji domaci strip
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

klonko i ostali
Starting Member

61 Posts

Member since 07/09/2006

Posted - 19/02/2008 : 12:38:38  Show Profile Show Extended Profile  Send klonko i ostali a Private Message  Reply with Quote
Ono što žalosti, a neki (Rico, npr.) su to već ranije primjetili, jest pomor autorskih stripova u devedesetima i nultima. I Perović i Pahek i KordeJ i Janjetov bili su mi puno zanimljiviji kao samostalni autori nego danas. Je li to cijena profesionalizma, potreba da se preživi, mirenje sa zanatom, zamor materijala, što li? Skoro da je bolje kad ti strip nije posao, nego samo gušt.
Još jedan (ponovo) previđeni autor: Milan Trenc. Osim što je vjerojatno jedini stripaš s ovih prostora po čijem je radu napravljen holivudski hit film, njegov stripovski opus mi također spada u vrh domaće produkcije. Za razliku od "Kobre" ili "Minulih stoljeća" koje sam obožavao kao klinac, Trencovi stripovi su mi zanimljivi i danas, bez neke nostalgične aure.
Kad Dule već spominje strip-table i kraće stripove, najdraži domaći strip ikad mi je "Tvrda stolica" (mislim da je to naslov) Helene Klakočar, objavljen u (prvom?) Patku.
Go to Top of Page

BlekenDekara
Advanced Member

United Arab Emirates
3758 Posts

Member since 07/07/2004

Posted - 19/02/2008 : 14:42:48  Show Profile Show Extended Profile  Send BlekenDekara a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

> Ano&Nep sa onim opicenim stripovima

E, fakat. Al' ne Waska Kanaka nego Cvijeche nasse sreche su mi zakon.

i ljubav+smrt!

...su zakonchina, jelte...

Nash cilj je tako velik da ga ne mozemo promashiti!

Edited by - BlekenDekara on 19/02/2008 14:44:02
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 19/02/2008 : 17:12:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by klonko i ostali

Ono što žalosti, a neki (Rico, npr.) su to već ranije primjetili, jest pomor autorskih stripova u devedesetima i nultima. I Perović i Pahek i KordeJ i Janjetov bili su mi puno zanimljiviji kao samostalni autori nego danas. Je li to cijena profesionalizma, potreba da se preživi, mirenje sa zanatom, zamor materijala, što li? Skoro da je bolje kad ti strip nije posao, nego samo gušt.

Sve si napisao, cak si i iste primjere naveo koje bi i ja... medjutim, ima tu i ljudi koji nisu jebali zivu silu, nego su gurali po svome i nisu dali da ih se uvati u skripac. Recimo prvenstveno Biukovic, koji je iz table u tablu bio sve boli i bolji, i koji je sam sebi bio i gas i kocnica... pa Zezelj kome definitivno ne pada kvalitet (mada meni postaje dosadan onaj idealni grafizam i identicnost likova:)... Sudzuka, koliko vidim na njegovom blogu daje sarm grubim suhim kistom na njegovu preidealnu liniju, neprestano napreduje, iz crteza u crtez. Parlov isto konstantan... tako da ih ima, ima... istina, ovdje se ne radi o autorskom stripu, ali tu nema fusa. Ja im se divim, kad si nadrkan, ljut, bisan, sasran, a moras radit... neprestano si u izlogu, na meti kritike... zajeban je to posao. Podjimo od cinjenice da je danas 200$ goli kurac!!!!! Tura pica i jedan tiket:)
Strip je dosa ka poezija, a meni se neda bit pjesnik!

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 19/02/2008 : 17:17:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
I jos da zakljucim temu s predvidjanjima za buducnost. Mislim da ce 2 osobe napraviti dobre (odlicne) strip karijere, a to su Zonjic i Petrusa.
Aj zivili!

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 19/02/2008 : 19:23:49  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rico

I jos da zakljucim temu s predvidjanjima za buducnost. Mislim da ce 2 osobe napraviti dobre (odlicne) strip karijere, a to su Zonjic i Petrusa.
Aj zivili!

Ja Petrušu već sada više cijenim od nekih poznatijih i možda tehnički boljih crtača baš zato što je jedan od rijetkih koji ima mnogo odličnih autorskih stripova (ko klinac sam gutao njegove stripove koji su izlazili u KOŠARCI)+ stilski super crtež

Najrađe bih sad još iskomentirao hrpu postova iz ovog topica, al moram ić učit... ispit u četvrtak
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 20/02/2008 : 15:56:25  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:

Strip je dosa ka poezija, a meni se neda bit pjesnik!

netko je nedavno napisao da je strip kao poezija minus lake zene i gozbe.

quote:

Mislim da ce 2 osobe napraviti dobre (odlicne) strip karijere, a to su Zonjic i Petrusa.

u Petrusu i ja vjerujem. i ocekujem da se osamostali i jos malo izvijesti u pisanju (vec sad je skroz dobar, ali ima puno prosora za napredak, posto mi se cini da ovaj zadnji strip u Q-u - koji je skroz fin, naravno - pise "kako bi ga Macan napisao da pise o ratu i kosarci", a malo nam uskracuje vlastiti izraz). Frano ima strasan potencijal.

zapravo vjerujem i u Zonjica kao buducu uspjesnu crtacku zvijezdu, ali ne vjerujem da ce on ikada napraviti nesto sto ce se meni svidjeti. kad se sjetim onih crteza sa bloga dok je imitirao poznate crtace, jasno mi je zasto se od njega puno ocekivalo, ali kad vidim ono sto crta sad, ne znam... meni je to liseno svake naznake stila, duha, inspiracije ili ideje. onaj zadnji SF u Q-u mi je bio uvjerljivo najslabiji strip u cijelom broju (i to vjerojatno i crtacki i scenaristicki), a bogme me ne odusevljava ni crtez na Port Silveru (jel to naslov?).

znam da nije obicaj ovako izrazito kriticki nastupati prema domacim autorima, ali Tonci ima dovoljno obozavatelja veceg autoriteta (i dubljeg dzepa) od mene, pa sve i da cita forum (sto cisto sumnjam), ne bi ga trebala posebno pogoditi jedna izolirana kritika.
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 20/02/2008 : 17:06:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
He, he, jurice, postao si Igor Mandic strip kritike, sto je meni super, bar se imam s kim prepirati:) a za ovo: "onaj zadnji SF u Q-u mi je bio uvjerljivo najslabiji strip u cijelom broju (i to vjerojatno i crtacki i scenaristicki)" imas pice od mene, i cevape koliko god mozes poist, al ne zato sto se slazem s tobom, vec zbog ovog boldiranog:)))))
Moguce ti se ne svidja, zasto bi i morao, ali Zonjic je prvi na startnoj listi, sad je SAMO na njemu da odredi put, izbor mu je ogroman... vjerujem. Za mene je ogroman talent i kapacitet! A sto se tice scenarija ni meni se nije svidio.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7331 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 21/02/2008 : 07:08:33  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Drugari, bez obzira što smo skrenuli s teme, hvala na podršci.

Glede malog Tončija, moram i njemu zahvaliti što je na neki način pokrenuo našu malu strip sektu. Maksimalno je povukao i svi smo živnuli. Priznali to ili ne.
Navukao si je i Edijevo breme, što nije mala stvar.

Crteži njih dvojice odišu ljepotom, i to onom suptilnom. Teško je to opisati riječima, ali otprilike to je ono kad nacrtaju neku gadariju ili ružne likove, a oni opet djeluju lijepi, ili kad nacrtaju žene, one su u najmanju ruku boginje. Uglavnom, valjda je to oznaka majstora.

Gdje li će usmjeriti svoju silu, e o tome je davno George Lucas razbijao glavu :)

Tončiju želim da samo bude, Tonči.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 03/03/2008 : 19:09:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
dosadno mi je, svadljiv sam, pa vadim teme iz naftalena:
quote:
Originally posted by frano

Teško je to opisati riječima, ali otprilike to je ono kad nacrtaju neku gadariju ili ružne likove, a oni opet djeluju lijepi, ili kad nacrtaju žene, one su u najmanju ruku boginje. Uglavnom, valjda je to oznaka majstora.

a vidi mene, ja sam mislio da je majstorija nacrtati gadariju tako da se čitatelju riga od nje, a ženu kao da je u najmanju ruku... žena, a ne nekakva boginja.

sad mi je donekle jasno kojim kriterijem je Macanu u onom obljetničkom Q-u Eddy završio ispred Andrije na čelu hrvatskog stripocrtačkog panteona. Andrija definitivno nije crtao gadarije tako da izgledaju "lijepo".

bilo kako bilo, na hrvatskom je izašla lijepa knjiga o tome*. i mislim da je baš tako nekako kako ti definiraš "majstoriju" u njoj definiran... "kič".

______
*ako nekoga zanima - "Kič : antologija lošeg ukusa", Gillo Dorfles
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 03/03/2008 : 20:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica

dosadno mi je, svadljiv sam, pa vadim teme iz naftalena:[quote]Originally posted by frano

a vidi mene, ja sam mislio da je majstorija nacrtati gadariju tako da se čitatelju riga od nje, a ženu kao da je u najmanju ruku... žena, a ne nekakva boginja.
______
*ako nekoga zanima - "Kič : antologija lošeg ukusa", Gillo Dorfles

:))))) i u mene je tako nekako, al to nije lijepo... jebiga. Bice smo ja i ti hiperrealisti:)

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7331 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 04/03/2008 : 08:49:13  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Teško mi je povezati pojam kiča sa Edijevim ili Tončijevim crtežima.

S gledišta teme ili ideje koje obrađuju to da, 90 posto njihovih stripova jest totalno smeće, ali iz crtačkog kuta se ne mogu nikako složiti.

Meni je osobno jako drag Edijev strip: Ticina priča. Vjerujem da ste ga pročitali.
Kič, patetika, ljudskost, ponos, ružna i surova realnost, nada. Za svakog ponešto.
Majstorski kič.

Osobno imam problem sa komentiranjem i kritiziranjem radova svojih kolega. Trebao bih stvarno biti puno bolji od njih da se na to odlučim.

Ljudi koji definiraju kič i razmeću se razumijevanjem istog, u 99 posto slučajeva su nesposobni sami bilo šta nacrtati ili na bilo koji drugi način se izraziti. Ispunjeni teorijom, visokim standardima i prohtjevima, idejama i ciljevima, no vrlo skromnih sposobnosti i mogućnosti izraziti iste, u svom samom korijenu su samo zavidnici.

Uzimajući ulogu kritike, zapravo upadaju sami sebi u usta.

Slažem se da je Andrija bio majstor u dočaravanju ružnoće svjeta oko sebe, no spomenuta dvojica su majstori u dočaravanju ljepote oko sebe.

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 04/03/2008 : 10:28:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:

Osobno imam problem sa komentiranjem i kritiziranjem radova svojih kolega. Trebao bih stvarno biti puno bolji od njih da se na to odlučim.

Ja isto, evo neki dan mi kolega skladistar narucio krivu paletu sira iz Zg, sto cu, tjesio sam ga, nisam posegao za kritikama.
Zajebajen se naravno, ali se i slazem s tobom, iskrenosti nije mjesto medju kolegama, definitivno:)))))

quote:

Ljudi koji definiraju kič i razmeću se razumijevanjem istog, u 99 posto slučajeva su nesposobni sami bilo šta nacrtati ili na bilo koji drugi način se izraziti.

Ja ga osobno ne prepoznajem, umjetnost ne kuzim uopce, i zaboli me kita ako je nesto kic, a meni se svidja.
U ovom razgovoru nam je Jurica kontrapiz (znas ono na vagi), da smo svi ovakvi mlitavci (osjecajni) kao ja svijet bas ne bi bio nesto interesantan.

Pazi Frano, razliciti su nivoi kritike, npr. PRVI NIVO jesi li ikad rekao da ti je neki Zagor sranje? Jesu li ti svi sranje? Mozda si to rekao jer ne poznajes osobno autora? DRUGI NIVO Je li ti Ricov Krose sranje? Mozda si o tome pricao s nekim kolegom poznanikom, ali nisi napisao na forumu da me ne bi uvrijedio!? TRECI NIVO Krug tvojih poznanika i prijatelja strip autora.
Dakle, jurica s tim nema problema, ocigledno, nastoji biti kritican, jednako prema svima, definitivno se ne steka nikome, covjek udara i neka udara. Meni nekako on djeluje kao pravi istinski kriticar bez dlake na jeziku, i takvi ljudi u stripu vam trebaju... a jel ja ili on, ili netko treci znamo nesto nacrtati kao ti, TESKO, pa reci to direktno, bice manje bolno!!!!

Da zakljucim, to je juricino misljenje i ja ga postujem. Ne pada mi na pamet biti ko americki policajci u filmovima koji bez obzira na (ne)djela kolega, prema njima imaju nekriticki stav i apsolutnu podrsku.

Jurica mozda voli komikaze, a ja volim Biukovica, Ribica, Zonjica i Franu... jebiga.

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 04/03/2008 : 10:54:07  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:

Teško mi je povezati pojam kiča sa Edijevim ili Tončijevim crtežima.

ovdje prebacuješ loptu. nismo mi nazvali njihove crteže "kičem", nego smo napali tvoj argument kojim ih svrstavaš u vrhunske majstore.

i odvojio bih ja njih dvojicu. nije to isto. Biuković sigurno nije dosegao Maurovićeve visine (možda ga je spriječilo znamo već što, ali ipak). nisam nikada pročitao ili čuo drugačije mišljenje bilo od koga objektivnog. Macan NIJE objektivan i on to zna. Međutim, njegovo pripovijedanje stripom uspoređivati sa Zonjićevim... ja ne poznam Zonjića i ne znam da li on fenomenalno crta storiborde, skice i ino kad se vi nađete i crtate, ali ako baš želiš da skeniram njegove stripove i ističem očigledne propuste na primjerima (nepoznavanje osnovnih pravila kadriranja) - greške koje se TEBI NIKAD NE DOGAĐAJU - uzet ću si vremena i odraditi to mukte. samo za tebe.

quote:

prvi dio razumijem, drugi ne.
zašto bi netko trebao biti u stanju nacrtati i Miki Mausa da bi mogao kritizirati Picassov rad?
imaju li siroti čitatelji pravo da im se neki crtač sviđa više ili manje ako obojica crtaju bolje od njih?
to ti je bezvezan argument. bojiš se da će ti netko od njih reći "možda nisam bogzna što ali sam bolji od tebe"? to je "ad hominem" argument i pristojni i pametni ljudi ga u raspravi ne povlače. s onim ostalima je bolje i ne raspravljati.

quote:

Ljudi koji definiraju kič i razmeću se razumijevanjem istog, u 99 posto slučajeva su nesposobni sami bilo šta nacrtati ili na bilo koji drugi način se izraziti. Ispunjeni teorijom, visokim standardima i prohtjevima, idejama i ciljevima, no vrlo skromnih sposobnosti i mogućnosti izraziti iste, u svom samom korijenu su samo zavidnici.

Uzimajući ulogu kritike, zapravo upadaju sami sebi u usta.

iako sam ja kritičar (uglavnom filmski, pa to možda nisi ni znao) nastojat ću ovo ne uzeti kao gorespomenuti "ad hominem" nego odgovoriti racionalno.

ovo je isto svojevrstan "ad hominem" (samo pro), ali kako si ti povukao temu "nesposobnosti vlastitog izražavanja, evo ti mini biografija autora one knjige o kiču: http://www.italica.rai.it/eng/principal/topics/bio/dorfles.htm

nadalje, po tebi dakle komparatist književnosti, ni nakon fakulteta, magisterija i doktorata i dalje ne bi imao pravo kritizirati druge književnike dok nije dokazao da je sam u stanju biti vrhunski književnik? to je općeprihvaćena neistina, ali opet idem s primjerom:
Umberto Eco je objavio prvi roman (Ime ruže) kad je imao 48 godina. prije toga je bio kritičar. je li ga to što je najednom postao književnik tek tad osposobilo da ima pravo i kritizirati? njegove prethodne kritike tek tad su postale inteligentne i ispravne?

slično sa povjesničarima umjetnosti (iako nemam ovako sočan primjer)?

Charles Baudelaire je isto sigurno bio jako loš likovni kritičar jer nije slikao?

itd. itd.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 04/03/2008 : 10:59:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
zaboravio sam iz vlastite branše idealan primjer: Ante Peterlić je sigurno bio sranje od filmskog kritičara jer je snimio samo jedan film i taj nije bio dobro prihvaćen ni od publike ni od kritike? to što je čovjek bio urednik/autor jedne od tri najuglednije filmske enciklopedije na svijetu... to je tako. bezveze.

Turković, Kragić, Šakić... nisu snimili ni jedan film, nemaju pravo pisati o njima?

novovalovski kritičari koji su tamo nešto bezveze piskarali o filmovima prije nego su počeli snimati filmove isto nisu imali pojma o filmu, jel? kako se ono zvaše? François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Jacques Rivette, Eric Rohmer... sve neke nule koje su pisali zato što su bili zavidni onima koji imaju više znanja i talenta od njih?

daj, cijeli dan ću prosjediti nabrajajući primjere...
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7331 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 04/03/2008 : 11:27:33  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Jurica, osobno se još nismo upoznali (zapravo, dosta ljudi samo ovako virtualno poznajem) no osjećam da ti stavovi nisu zlonamjerni, i to mi je itekako važno. To poštujem. Ista stvar je i sa Ricom.
Štoviše, stvarno nam treba netko spreman i željan da koristi onu dobru staru narodnu: što na umu to i na drumu! A od vas dvojice se osjeti da to radite s pravom i razumijevanjem. Niste licemjerni. A to nije lako.

Moj jal naspram kritike vuče korijene s akademije. Raznorazni profesori i povjesničari umjetnosti dopuštali su si koješta, ne mogavši pri tom ni pomisliti da nisu u pravu. Preolako su osuđivali i pljuvali. Uzimati ulogu suca – kritičara – Boga – nije mala stvar.
Ne smijem ni zamisliti gdje bi im ego bio da su znali crtati bar upola kao vas dvojica.
A njihove sam radove čak uživo gledao.

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 04/03/2008 : 11:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Samo bih zamolio jos nesto Juricu, brale, daj zivota ti, nismo svi akademski obrazovani gradjani (seljaci) ovdje, neki smo u stripu samo po instiktu (zivotinjskom)... pisi da te ceo svet razume, a ne da triban rijecnik latinskog i gugl da bi te skuzija 20%:) I nemoj da mi mesas film i strip!!!!!

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 04/03/2008 : 13:09:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moj jal naspram kritike vuče korijene s akademije. Raznorazni profesori i povjesničari umjetnosti dopuštali su si koješta, ne mogavši pri tom ni pomisliti da nisu u pravu. Preolako su osuđivali i pljuvali. Uzimati ulogu suca – kritičara – Boga – nije mala stvar.

e vidiš - ali oni nisu kritičari. oni su profesori na akademiji.

ako si gledao Art School Confidential znaš o čemu pričam (u sripu po kojem je film snimljen nije bilo te sekvence):
"jesam li nešto naučio u Školi za primjenjenu umjetnost?", odgovara na pitanje učenika ugledni moderni umjetnik: "jesam. naučio sam puno. naučio sam da u školama predaju stari propaliteti koji nisu mogli uspjeti izvan institucije pa predaju kako bi si osigurali zdravstveno osiguranje."

pazi: lako je kritizirati dvadesetogodišnjaka koji se nalazi izravno ispod tebe u lancu moći!

"Picasso je veći umjetnik od Maneta.", kaže profesor.
"ne slažem se", kaže student.
"pali ste ispit, kolega", završava raspravu profesor.

mislim, sigurno ste primijetili da čak ni na ovom forumu nismo svi na istoj stepenici moći. Marko može izbaciti bilo koga od nas kad god mu se sprdne i samo je njegova dobra volja što to ne čini.

kad ja ili culturevulture napišemo nešto protiv Zagora, onda se to završi kao:
a) u mom slučaju nakon mog posta slijede tri stranice nekritickog vrijedjanja moje licnosti
b) u culturevultureovom slucaju rezultira njegovim napustanjem foruma zauvijek.

kad Macan napravi gore (nazove ciljanu publiku Zagora homoseksualcima), nitko se ne usudi ni podici glas na to.

kritičari uglavnom rade u potpuno suprotnim odnosima moći. ako ja napisem nesto ruzno o tvom stripu, tebi se nece nista strasno dogoditi. i losa kritika je svojevrsan publicitet. da ja po cijele dane ne radim nista osim pisem pljuvacke tekstove o tebi, to bi paradoksalno rezultiralo tvojom vecom popularnoscu. a svakom kritičaru je najlakše napisati nešto lijepo o svemu što vidi/pročita. tako će uvijek imati puno dragih prijatelja i svi će ga cijeniti i tapsati po ramenu.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 04/03/2008 : 13:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
ispričavam se za konstantno miješanje pisanja sa i bez dijakritičkih znakova (č i ć da Rico ne gugla ;-)), jer već neko vrijeme pokušavam naviknuti se da forumi već deset godina sasvim normalno prikazuju iste (ostala mi je prastara navika pisanja c i c na netu.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/03/2008 : 14:08:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> (ostala mi je prastara navika pisanja c i c na netu.

Zapravo je prastara navika pisanje cc i ch. :)

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 04/03/2008 : 16:21:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit dzuka's Homepage  Send dzuka a Private Message  Reply with Quote
uf, puno stvari izreceno, previse da bi svaku quotao, pa cu probat kratko par konstatacija. sporo kucam, a poso ceka. : )
- lijepo i ruzno ne bi nikako trebalo biti sinonim za dobro i lose. kao ni komercijalno i avangardno.
- macan je toliko objektivan da zna i kad je subjektivan i to ne skriva. po meni, to je ultimativna objektivnost!
- eddy, koliko god je bio odlican crtac, bio je jos bolji STRIP crtac. dakle, pricanje price, kadriranje, kompozicija, montaza, karakterizacija likova, mimika i gestikulacija, kostimografija i scenografija i sta sve ne. primjerice, esad je svakako puno bolji crtac nego strip-crtac. tonci takodjer, ali je mlad i uci brzo, i sto je jos vaznije voli stripove.
- usporedba sa maurovicem je besmislena. maurovic je pionir i kao takav u prednosti i svakako vazniji, plus (bogu fala) dozivio je duboku starost i nacrtao puno, puno vise toga. mislim da jedino kordej moze izdrzati usporedbu sa maurovicem.
- priznajem, i ja izbjegavam kritizirat kolege ovako javno. ali ako smo privatno prijatelji, cut ce iskren odgovor.
- nikako ne mislim da bi ljudi morali znat bolje crtat (pisat, rezirat) od onih koje kritiziraju. na forumima poput ovog svatko ima pravo rec sto misli. meni pak, ostaje pravo da me zabole kita sto neki od ljudi imaju rec. pogotovo oni o kojima znam samo koji im je nick i nista vise.
- jurica, tvoje pak postove redovito citam. argumentirani, nisu zlonamjerni, ali svakako obojeni vlastitim stavom i ukusom koji je redovito kontra struje, sto je sasvim u redu i interesantije od vecine hardkor fanova ovog ili onog stripa.

eto, natrag za stol umjesto da skrolam unatrag po postovima da se osvrnem na jos nesto! : )

https://www.facebook.com/goransudzuka
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7331 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 04/03/2008 : 19:20:52  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Osobno mislim da je taj mentorski odnos profa – učenik, majstor – šegrt, izvorni, pravi i zdravi oblik kritičkog odnošenja. Svatko ima kritičke oči, no nema svatko znanje, iskustvo i zanat.

Otud onaj moj dio "...morao bih biti puno bolji od onog koga kritikujem". Iskusniji i obrazovaniji možda bi bolje zvučalo.
Go to Top of Page

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 04/03/2008 : 19:36:48  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message  Reply with Quote
pa ovo je najzabavniji topic od onoga THOMPSON-ŠTO MISLITE O NJEMU?
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7331 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 05/03/2008 : 09:48:42  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
I još jedna sitnica, jer ne mogu protiv sebe.
Hvala Jurici što se iskristalizirao takav kakav jest. Blago Tončiju jer ga je barem netko napao. Od Jurice izlazi, kao i kroz Darkove kritike, samo pozitivna, malo bocnuta i narogušena, ali još uvijek pozitivna motivacija.

Stvarno rijetki to mogu i žele.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7331 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 05/03/2008 : 09:53:24  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
I nije mi sranje Ricov Kroše.
Na trenutke nevješto riješen, no to je samo pitanje kad će se Rico odlučiti ozbiljnije pozabaviti proporcijama i perspektivom, nekim naoko banalnim osnovama zanata.
U tuširanju je i više nego dobar, no treba dejstvovati po redu.
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 05/03/2008 : 11:12:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:

I nije mi sranje Ricov Kroše.
Na trenutke nevješto riješen, no to je samo pitanje kad će se Rico odlučiti ozbiljnije pozabaviti proporcijama i perspektivom, nekim naoko banalnim osnovama zanata.
U tuširanju je i više nego dobar, no treba dejstvovati po redu.

Nazalost, jos uvijek je "sranje", ali ja, sam "poseban" slucaj, tek sad u zivotu imam vrimena posvetit se stripu, jebiga, neko od 20, a neko od 50... previse i predugo toga u stripu pratim, bicu neskroman pa cu reci da imam tu vizualnu strip inteligenciju animalnog karaktera, koja mi daje vrlo bistro rezoniranje cak i u slucaju kritiziranja vlastitog uratka. Ne znam se bas izrazavati rijecima, ali kad nesto vidim, odmah znam.
Dakle, Rico uci, napreduje, i stize, stize neke koji su bili ispred njega miljama i godinama, one koji su posustali iz raznoraznih razloga, reagiram na prirodu kontravremenski i borim se protiv predaje. Prakticki superheroj:)
Dalje, ciljevi su nam razliciti, ja cu raditi SAMO strip koji ja zelim raditi, ne pada mi na pamet trositi vrijeme u zivotu na raznorazna inozemna trecerazredna scenaristicka sranja s kojima ce neko obrisat guzicu (imam ponuda, cak dosta u zadnje vrijeme, vjerovali ili ne), ne zelim raditi na traci... jer ne moram, jer sam skladistar, u robi s extremno kratkim rokovima, i to najbolji:)!!!!!
Jedno znam, a to je da je moj svaki novi rad bolji od prethodnog, kad bude obrnuto, kad postane napor, tlaka, treba stisnit muda i odjebat sve to. Primjer su boksaci pred zalaz karijere, otvore kafic i lade muda na plazi.

Sazetak: Frano, ucim za popizdit, viruj mi!!!!!

P.S. Kad narastem volio bih biti strip AUTOR.

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000