Author |
Topic  |
|
KuntaKinte
Senior Member

.jpg)
Serbia
1709 Posts
Member since 25/09/2007 |
|
KuntaKinte
Senior Member

.jpg)
Serbia
1709 Posts
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10595 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 29/04/2008 : 18:28:11
|
Strašan napredak prema onome iz YU stripa. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
BlekenDekara
Advanced Member

United Arab Emirates
3758 Posts
Member since 07/07/2004 |
Posted - 29/04/2008 : 21:07:50
|
lepo izgleda. da nisi pomenuo o kom se radi prva asocijacija bi mi bila Talaja:) imaju slichan nachin tushiranja, pogotovo nabora na odetji... ili ja po obichaju tripujem:)) kako god bilo - lepo je videti matorce kako se vrtju stripu... istina, verovatno osrednjim te ispraznim francuskim pizdarijama ali bolje ishta nego nishta, ne? chekamo domatje(c/b:) izdanje od Nishkog SKCa:) |
************************************** Nash cilj je tako velik da ga ne mozemo promashiti! |
 |
|
KuntaKinte
Senior Member

.jpg)
Serbia
1709 Posts
Posted - 29/04/2008 : 23:55:55
|
quote: Originally posted by BlekenDekara chekamo domatje(c/b:) izdanje od Nishkog SKCa:)
Jea, rajt. Litl tumorou. |
Dosta je bilo praštanja! |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 30/04/2008 : 00:13:27
|
quote: Originally posted by BlekenDekara da nisi pomenuo o kom se radi prva asocijacija bi mi bila Talaja:) imaju slichan nachin tushiranja, pogotovo nabora na odetji... ili ja po obichaju tripujem:))
Mi tu |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
beli luk
Average Member

.jpg)
Serbia
795 Posts
Member since 18/06/2006 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9222 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 01/05/2008 : 20:38:53
|
Veština i trud su izuzetni.
Ali savremena francuska škola mi već ide na živce. Toliko insistiranja na fanatičnom "realizmu", bolje rečeno detaljizmu i stalnom, neprestanom, u svakom kadru iscrtavanju dekora u tančine, koji zagušuje crtež, usporava priču, a ničemu ne služi, sem da oduševi najšire laičke mase (i namuči crtača), dakle u komercijalne svrhe.
Pri tome, da bi što više ambijenta i scenografije stalo u kadrove - da bi se videlo, insistira se na širokim planovima. To za rezultat ima lošu režiju i glumu, jer vrlo često je neopravdano da kamera (oko posmatrača) bude odaljena, time se umanjuje dramski efekat, a gluma likova je loša i bezizražajna jer su lica suviše sitna.
Kao da Francuzi ne gledaju američke filmove (koji su još uvek najbolji, bar zanatski) i ne vide značaj krupnih planova - razne sadržine, a sa licima (glave, biste...) pre svega, koji u svakom filmu zasluženo zauzimaju značajan deo. Izgleda da ih tretiraju kao suviše lake za crtanje, pa time i nepotrebne.
Zato im je i savremena kinematografija nezanimljiva, a polako postaje i strip, koji se komercijalizovao, sa svim tim dekor hiper - realizmom, više od američkog i to na pogrešan način.
Sve ovo nije primenjivo samo na ovaj strip, nego na mnoge novije fr-belg crtače, a posebno na crtače sa naših prostora koji rade za njih i da bi dobili angažman moraju da slepo slušaju njihove (glupave - očigledno) urednike.
Gde se dede umetnički, autorski, slobodan pristup, koji je nekad bio sinonim za evropski strip? |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9222 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
axle munshine
Senior Member

Serbia
2381 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 01/05/2008 : 23:33:18
|
Ovaj Krstic je stvarno mnogo napredovao,i ja ga se secam iz Yu stripa.Inace sam Ovaj katalog Planete pogledao pre postavljanja ovog topica i nisam imao pojma da se iza tog imena krije nas autor... |
...BD, c'est la vie... |
 |
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
|
Topic  |
|