Author |
Topic  |
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 26/01/2009 : 21:46:51
|
quote: Originally posted by Raga
quote: Originally posted by Poli
quote: Originally posted by jasa
Dobro, ja se ti izvinjavam ako te slika uvrijedila. Nije mi to bila namjera. Slika je zapravo slikoviti odgovor na trenutnu situaciju. Uzeta je iz Mladine (http://www.mladina.si/tednik/200901/mesto_po_imenu_hamas), a posto nisam htio naceti neku raspravu nisam nista drugo ni napisao pored slike. Zao mi je sto se nesto takvo dogadza u 21. st. i zao mi je Palestinaca. Moliv sve, bez replyja i rasprave, da ne bi poceli neku politicku raspravu time. Hvala!
Ako je u tom smislu u redu, ja sam ga protumačio na malo drugačiji način, izvini.
Stvarno nisam htio otvoriti neku raspravu time, i objavljivanje te slike je vise, ono kako se kaze, "silent scream", jauk nemocnog. Cijelome svijetu se jebe sto se tamo vrsi genocid, isto ko i u Africi, Aziji, J. Americi. Sve dok se to ne dogadza pred vratima "Zapadnog covjeka", neka se - si misli i Amerika i ostale "velesile". Ma, nemocni smo, i ovo su crna doba.   Ja sam svoj post izbrisao i jos jedanput se izvinjavam svima. Malo me poneslo, opet toliko djece i zena umrlo... Kako rekoh, ne zelim otvoriti neku dalju raspravu, zato sam i izbrisao post. Maaa, doci ce mir, jednog dana...
Tolko će i trajat
A ti ne nastavljaj s raspravom.  Sigurno mi vec ime na spisku...  |
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3492 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 26/01/2009 : 23:09:27
|
quote: Originally posted by jasa
Dobro, ja se ti izvinjavam ako te slika uvrijedila. Nije mi to bila namjera. Slika je zapravo slikoviti odgovor na trenutnu situaciju. Uzeta je iz Mladine (http://www.mladina.si/tednik/200901/mesto_po_imenu_hamas), a posto nisam htio naceti neku raspravu nisam nista drugo ni napisao pored slike. Zao mi je sto se nesto takvo dogadza u 21. st. i zao mi je Palestinaca. Moliv sve, bez replyja i rasprave, da ne bi poceli neku politicku raspravu time. Hvala!
Ako je u tom smislu u redu, ja sam ga protumačio na malo drugačiji način, izvini.
Stvarno nisam htio otvoriti neku raspravu time, i objavljivanje te slike je vise, ono kako se kaze, "silent scream", jauk nemocnog. Cijelome svijetu se jebe sto se tamo vrsi genocid, isto ko i u Africi, Aziji, J. Americi. Sve dok se to ne dogadza pred vratima "Zapadnog covjeka", neka se - si misli i Amerika i ostale "velesile". Ma, nemocni smo, i ovo su crna doba.   Ja sam svoj post izbrisao i jos jedanput se izvinjavam svima. Malo me poneslo, opet toliko djece i zena umrlo... Kako rekoh, ne zelim otvoriti neku dalju raspravu, zato sam i izbrisao post. Maaa, doci ce mir, jednog dana...
Slažem se, velika nepravda je tamo učinjena, žao mi je što će Izrael vjerovatno proći bez nekih značajnih sankcija, već odavno se palestinskom narodu treba dati samostalnost, misli da ne traže puno. Stvarno stravič adogađaj za modernu historiju. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Posted - 29/01/2009 : 16:21:09
|
__________________________ NEKAKO SAM PREVEO TEKST_
quote: Originally posted by Risar_69
Gledaj ovo, pa vidi. Tu ima nekih albuma sa sličicama, nešto o heraldiki, šta je sa sakupljanjem nekad i danas-odličan tekst, samo na slovenskom.
http://forum.striparna.com/viewtopic.php?t=2803&start=0
Staviču i prevoditi i ovdje članak sa treče strane, jer je zanimljiv.
ZBIRATELJSTVO NEKAD I DANAS
Sječate li se vremena, kad je bilo sakupljanje, jedan najobširnijih hobija? Značke, markice, kovanci-pare, prtići, naljepnice,i još svašta drugo se je našlo v ladicama i ormarima sakupljača. Mnoge zimske večeri presjeli smo pred svojimi kolekcijami, jih uređivali i ponosno pokazivali rođacima in prijateljima. Danas se ćini, da ima kolekcionarstva v pravom smislu riječi sve manje. Kao da još mali krug kolekcionara njeguje i dopunjuje svoje dragocjene kolekcije, a najviše ljudi ide u smijer ka "kolekcionarstvu"' potrošnih dobrina.
Napredak tehnologije je po jednoj strani razlog, da se za kolekcionarstvo odluči manje ljudi, nego nekada . Kolekcionarstvo je nekad bio više razširjen hobi, danas pa njegovo mjesto preuzimaju aparati zabavne elektronike – televizija, osobni računar, i igralne konzole. Ali nova tehnologija prinosi i novodobne kolekcionare. Ti umjesto razglednica i starih bankovca-para "sakupljaju" najnovije elektronske aparate oz. gadgete, kao što jim ljubše kažu. Tu su još "kolekcionari" filmova i pjesma, koje ove iako su zabranjene "sakupljaju" u širnim prostranstvima interneta.
Po drugoj strani je svetski splet izvrstno oruđe za komuniciranje sa ostalim kolekcionarima, za mjenjanje riječi i izkustva i naravno za trgovanje. Sječate se npr. sakupljanja popularnih sličica Životinjsko carstvo? Nekad je mjenjanje sličica među kolekcionarima išla preko malih oglasa u novinama i revijama, na posebnih sakupljanjih ili na školskim hodnicima. Danas je dovoljno, da u internetni tražnik ukucamo primeran tražni niz i već se nađemo sa nekolicinom desetak spletnih stranica, koje nude menjavu sličica npr. sa životinjama. Slično je i kod ostalih kolekcionarskim predmetima – markicama, starom novcu, vinilplatama-LP, razglednicama, plišastim igračkama... Naravno nema kolekcionarskog predmeta, koji ne bi imao svoje spletne skupnosti i stranice i prebacimo ga npr. u Goolov tražnik. Tamo možemo nači i zbiratelje zubnih nitaka ili kolekcionare šilčkov-za šiljenje olovka. Činilo vam da ste jedini, koji sakupljate določenu vrstu stvari? Ne brinite, sigurno čete nači još ljudi sa istim interesom za sakupljanje določene stvari.
Brz tempo života je sa sobom doneo neizogibno dejstvo, da imamo sve manje vremena, kojega bi posvetili kolekcionarstvu. Iako sodobne telekomunikacijske tehnologije ljudima pomognu, da v kračem roku naprave više rada, istina je ovakva, da imamo – možda baš po zasluzi tehnološkog razvoja – vremena za hobije sve manje. Zato ne iznenađuje, da se za kolekcionarstvo odlučuje manje ljudi nego nekad. Čini se, da je da je sakupljanja najrazličijih predmeta manje kao nekad i kod djece. Ako več, onda predvlađuje večina potrošniški pristup ka sakupljanju najrazličitijih sličica ili karta sa likovima iz filma, sportista i slično.
Ne obazirači se na to, kolekcionarstvo je još uvijek lijep hobi. Pa neka sakupljamo prtiće, najnovije gadgete ili staru računarsku opremu, vreme, potrošen za ovo, neče biti bačen. Čovjek treba nešto vremena samo za sebe, svoj mali svijet, u kojem ne dozvoli, da bi ga drugi uznemiravali. I šta se čini još tako neobično, jeste več brisanje praha sa kolekcije predmeta, koji nam nešto znače, može da bude relaksacija i jak "izklop" od svakodnevne rutine.
------------
Tukaj pa je še zanimiv članek: Polnočni klub/zbiratelji.
Pogovor z znanimi zbiratelji, kaj je zbirateljstvo, kako in kaj je kdo začel zbirati in podobno. Preletite tekst, je tudi kaj zanimivega vmes. Omenjena je tudi vzgojiteljica ga. Barabara Popit, ki zbira stripe.
Npr. zanimiv je tale stavek: Zanimivo je, da si nakateri ustvarijo zbirke samo zato, ker se jim stvari zdi škoda zavreči. Mislim, da je že Freud oz. nek psihoanalitik izjavil, da se začne zbirateljstvo takrat, ko začne človek zavestno zadrževati blato. Se pravi, da gre resnično za eno od temeljnih psiholoških kategorij, ki pa se potem tekom socializacije in znanja razvija v te neslutene možnosti, celo do bolezni, o katerih je kolega malo prej govoril. Nekateri pa skušajo z zbiranjem preprečiti tudi odtekanje naše kulturne dediščene v tujino. Se vam ne zdi, da je za to že marsikje prepozno? Moram reči, da je bilo to predvsem obdobje romantike, ko je bilo zbirateljstvo povezano z reševanjem neke regionalne, lokalne in tudi nacionalne identitete.
http://www.rtvslo.si/odprtikop/polnocni_klub/zbiratelji/
|
Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli! |
Edited by - Risar_69 on 29/01/2009 16:23:45 |
 |
|
Raga
Senior Member

Croatia
1028 Posts
Member since 03/06/2008 |
Posted - 01/02/2009 : 22:41:17
|
U Libanonu, muskarcima je legalno dopusteno imati seksualne odnose sa zivotinjama, ali zivotinja mora biti zenka. Seksualni odnosi s muzjakom kaznjivi su smrcu
U Bahrainu, doktor (muskarac) moze legalno pregledati zenine genitalije, ali mu je zabranjeno direktno promatrati to osjetljivo podrucje tijekom pregleda. Moze samo vidjeti odraz u ogledalu.
Muslimanima je zabranjeno gledati genitalije mrtvaca. Ovaj zakon takodjer vrijedi i za pogrebnike. Spolni organi preminulog moraju biti prekriveni ciglom ili komadom drveta cijelo vrijeme
Kazna za samozadovoljavanje u Indoneziji je sjeeenje glave!
Postoje muskarci u Guamu cije je radno mjesto (znaci full time job) putovati po zemlji i razdjeviciti mlade djevice, koje im placaju tu privilegiju da imaju seksualni odnos po prvi puta. Razlog: po Guamskom zakonu, izricito je zabranjeno djevicama da se vjencaju.
U Hong Kongu, prevarena zena ima zakonsko dopustenje ubiti svojeg nevjernog muza, ali to moze uciniti iskljucivo golim rukama. Muzevu ljubavnicu, u suprotnom, moze ubiti na bilo koji zeljeni nacin
Djevojke u toplesu su dopustene u Liverpool-u, ali naravno samo u ducanima sa tropskim ribicama
U Cali-ju, Kolumbija, zena moze imati spolne odnose samo sa svojim muzem (Ok, gdje je kvaka onda), ali prvi puta kada rade "one" stvari, njezina majka mora biti prisutna u istoj sobi
U Santa Cruzu, Bolivija, zabranjeno je muskarcu imati spolne odnose sa zenom i njezinom kceri u isto vrijeme |
Kad ce Chico remitenda sve ispocetka? Oce bit u HC-u? Joj jedva cekam. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 07/02/2009 : 01:25:55
|
Čovječe, ova prva skica mauzoleja je nevjerojatna Da su to sagradili, to bi bilo osmo svijetsko čudo |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Posted - 07/02/2009 : 21:39:01
|
Ma, dobre su fotke ovdje, stvarno. Npr. ovdje možete vidjeti prvu rusku ekspediciju na Antarktiki 1955 godine. http://englishrussia.com/?p=1218 Ima zanimljivih fotografija.
----------
Danas mi je u oko pao članak o guerrilla-gardeningu. Šta je to? Zanimljiva stvar. To je pokret, koji ima cilj, da u velegradovima postavljaju zelene oaze. Počelo je 1969 godine u Berkeleyju u Kaliforniji, kad su studenti zauzeli dobar hektar veliko zemljište, u lasti univerze, koje je služilo kao zasilno parkiralište. Hiljadu mladih je po danu vrtlarilo, a u noč debatirala o poltiki. 15.maja.1969 je uprava univerze naredila stotinji policajca, da zauzmu park i zatvore ga. Studenti su se odazvali sa uporom. Na žalost je pala i jedna žrtva medju studentima, tako da ima cijela priča sretan kraj-univerza je popustila i park je ostao sve do danas. A počelo je 1973, kad je mlada slikarica Liz Christy iz New Yorka, videla, kako je iz smeća narastao paradajz, počela je sa prijateljima trositi sjemenke po raznim prljavim i nesredjenim krajevima velegrada i tako su nastale male zelene oaze usred velegrada. Evo i stranice http://www.guerrillagardening.org/
----
Sad kad če Valentinovo, evo jedne stvari, koja upali svaku ženu, pa da krepaš od smijeha.Umjetna strast.Bočica je 50 dolara.Postaneš Superhvatačžena. Sve padaju-čuvajte se djevojke  http://www.pherlure.com/ Evo još malo za potrošničke dane-dani ljubavi, nekoliko ideja šta kupiti svojoj dragi... http://www.gifts.com/ideas/valentines-day
---- |
Edited by - Risar_69 on 07/02/2009 23:15:00 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
idado
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4057 Posts
Member since 30/11/2004 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Posted - 08/02/2009 : 20:49:47
|
Los Angeles - Po šest prstiča na svaki od Kamanijevih ručuca i nogica je tako potpuno oblikovanih, da porodničari i doktori u bolnici St. Luke u San Franciscu najprije uopšte nisu zapazili, koliko ima prsta. Kažu, da su poptpuno upotrebljivi, tako da jih ne bi mogli imati za deformaciju. Polidaktilija, kako se naziva stanje, kad se novorodjenče rodi sa dodatnim prstima, nije posebno redak pojav. Redji su primeri, kada ima dete na svima okončinama po dodatan prst i kada ti djeluju i kad su videti normalno, poručuju britanske novine Daily Telegraph.
Kamanijeva mama je još uvijek iznenadjena, jer su ji sestre i doktori po rodjenju kazali samo, da je dječak težak skoro tri kilograma i da je s njim sve u redu. Prstiče su vidjeli tek, kad je njegov oče, čija familija več dobro poznaje polidaktiliju, jer se je i sam rodio sa zakrknjenimi šestimi prstiči, koje su mu kirurški oduzeli još kao detetu.Roditelja još nista odlučila, da li malom oduzmu prste, jer bi možda bili i te kako koristni. »Razumem, da bi se djeca rugala več zbog male sitnice - ali imati šest prsta na jednoj ruci nije mala stvar. Zamislite si, kakav pianista ili kitarista bi bio čovek sa dvanaestimi prsti,« kaže pediatar pri dr. Michael Treese. Stručnjaci za baseball več su rekli, da bi bio dodatan prst veoma koristan kod bacanja loptice. Poznati bacač floridskih Marlinsov Antonio Alfonseca, kojeg su suigrači zvali Hubotnica, je vrlo dobro bacao, zato što je imao na ruki ne do kraja razvijen šesti prst. Sin biblijskog Golijata isto je imao po dvanaejst prstova na rukama i nogama. Pouzeto iz novina.
 Fotka:BBC News
|
Edited by - Risar_69 on 08/02/2009 20:50:19 |
 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Posted - 10/02/2009 : 22:11:39
|
Malo pospremam knjige i naravno i pregledujem, i nikako da završim sa pospremanjem. Jer sam grafički tehnik, pregledao sam jedan stariji grafički almanah iz 1938 štampan u Zaklade Tiskare Narodnih Novina u Zagrebu. Palo mi je u oko sledeče:NAJMANJA KNJIGA.Najmanju knjigu na svijetu posjeduje u svojoj knjižnici knjeginja Leuchenberg-Beaurnornais, koja nosi naslov "Valeur et Constance". Ova je knjiga štampana 1823 g. u formatu 8X10 mm, vezana u cijelu kožu, dok su tekst i slike rezbarene na bakru.
U početku sam učio za ručnog slagara. Evo iz ove knjige par zapovijesti za strojeve slagare.Svega jih ima deset. 2.Vladaj se tako da po mogučnosti činiš što veču galamu. Ako je na primer nastala smetnja u spravi za razlaganje, nemoj se dići kao bez osječaja sa stolice, jer češ postiči veči efekat, ako, psujuči, s dva golema skoka skočiš iza stroja(za one koji ne znaju bili su i slagači strojevi, ali slagao si i ručno slova) do sprave za razlaganje i snažnim je pokretom pokvariš. Tvoj če susjed jamčano osječati u sebi dirljivu sućut prema neprilici koja te je snašla.

Evo još 4.Čuvaj se toga da udaraš po tipkama i s ostalim prstima osim sa svoja dva kažiprsta, jer bi, pro primo, udarao svuda uzduž i poprijeko, a pro secundo, ti si, uostalom, slagar, a ne svirač na klaviru.
 5."Očisti klinove dvaput dnevno!" Ovu opomenu smatraj suvišnom. Zbog svog brzog slaganja ti i onako natjeravaš klinove tolikom brzinom kroz stroj, da se od brzine ugriju i postanu sami od sebe potpuno sjajni. 7.Ako ti slučajno, baš pred izmjenom smjene, koja matrica padne poprijeko u magazin, nemoj se zbog toga ni malo uzrujavati, tvoj če drug-nasljednik biti jamčano veoma iskreno obradovan, što če več na samom početku svoga rada morati da izvodi nekoliko vježbi u penjanju. 9.Kad si završio svoj rad, nemoj nikad priručne matrice staviti natrag na njihovo mjesto, ako su ti bile potrebne. Tvoj drug- nasljednik neče se nimalo ljutiti zbog te tvoje navike, pa če to več i sam umjesto tebe učiniti.
Uf, kako se to nekad radilo.
Napred ima grafička istorija, grafička poduzeča,prva pomoč, reklame,...
Evo nekoliko poduzeča iz Zagreba: -Albrecht C.,Radičeva 26; -Bauer M.,Draškovičeva 11; -Brača Kralj,Radičeva 9; -Danica tisk.,Frankopanska 9; -Grafika,Gunduličeva 24; -Nadbiskupska tiskara, Kaptol 27; -Zagrebačka privredna štamparija,Preobraženska ul. ITD...ma ima puno toga. Vrlo zanimljiva knjižica za sve, koji ste iz grafičke struke.
Evo na kraju jedna reklama:
------------------------------------------ Kad se neko hvali da mu slagača mašina več
P R E K O 4 0 G O D I N A
bez smetnja i rentabilno radi, možete biti sigurni, da se to odnosi samo na
L I N O T Y P E .............................
Ako hočete da Vašoj djeci i unučadi ostavite mašinu, kojom če i nakon 40 godina moći da svladavaju deputat, nastojte da u Vaše preduzeče dodje samo
LINOTYPA
Gutenberg-Haus Gebr. Gell Wien, VII-Lerchenfelderstrasse 37
---------------------------------------------- Zastupstvo: Miroslav Scholz, Zagreb Gunduličeva ulica br. 38 Telefon br. 53-45 ----------------------------------------------
Eto toliko.
-
|
Edited by - Risar_69 on 10/02/2009 23:29:21 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts