forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 VARM COMICS - nova izdanja !
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

jaki
Advanced Member

Croatia
26836 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 02/03/2009 : 21:25:51  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Da li se prava za strip kupuju za određenu zemlju(teritorij)ili za određeni jezik,ili oboje?
Bilo bi fora kupit prava za HR pa štampat masu komada na engleskom i prodavat po cilom svitu

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 02/03/2009 : 21:31:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Da li se prava za strip kupuju za određenu zemlju(teritorij)ili za određeni jezik,ili oboje?
Bilo bi fora kupit prava za HR pa štampat masu komada na engleskom i prodavat po cilom svitu

Pa možda ima kod nekih izdavača i za govorna područja ali sigurno ograničeno nekim drugim klauzulama.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 02/03/2009 : 21:32:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

A i ti Renky sitničariš.

Jbga, neću više
.
.
.
A ni manje

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

bitola
Average Member

USA
821 Posts

Member since 22/02/2003

Posted - 02/03/2009 : 22:05:54  Show Profile Show Extended Profile  Send bitola a Private Message  Reply with Quote
Ali, ljudi, cilj je strip na makedonskom jeziku, ne na hrvatski , srpski ili neznam koji drugi.
Mi smo sretni sto napokon imamo stripove na maternjem jeziku, a jos ktome, stripovi su odlicno odradjeni za razliku od prvog pokusaja kopiranja ZS, pre neku godinu.
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 02/03/2009 : 22:26:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elfak nish

quote:
Originally posted by Wicked

...Jel' se zna koliki je tiraz makedonskog zagora,i hoce li koji primerak u Brbiju(kiosk ili striparnice)???

Pa,treba videti kol'ko je ta Brbija udaljena,mis'im,ako je daleko,moz' se ne isplati rimitenda?
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 02/03/2009 : 22:34:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bitola

Ali, ljudi, cilj je strip na makedonskom jeziku, ne na hrvatski , srpski ili neznam koji drugi.
Mi smo sretni sto napokon imamo stripove na maternjem jeziku...

Logicno. Neka vam je sa srecom,Bitola!Kad gi sakas i treba tako!
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5705 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 02/03/2009 : 22:36:12  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pajtos

quote:
Originally posted by elfak nish

quote:
Originally posted by Wicked

...Jel' se zna koliki je tiraz makedonskog zagora,i hoce li koji primerak u Brbiju(kiosk ili striparnice)???

Pa,treba videti kol'ko je ta Brbija udaljena,mis'im,ako je daleko,moz' se ne isplati rimitenda?

Ko radi,taj i gresi.
Koji sam ja lik.Dobro bi bilo da idu bar do striparnica.
Niko mi nije odgovorio da li se zna koliki je tiraz?

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page

Solid Snake
Senior Member

Djibouti
2359 Posts

Member since 30/12/2003

Posted - 02/03/2009 : 22:51:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Solid Snake a Private Message  Reply with Quote
Zagor 1500 primeraka
MM Gigant 600 primeraka
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18896 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 03/03/2009 : 10:47:44  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Optimistično-svaka čast.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 03/03/2009 : 13:14:53  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Solid Snake

Zagor 1500 primeraka
MM Gigant 600 primeraka

Zadovoljan sam kako je odrađen prvi broj Zagora extra.

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5705 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 03/03/2009 : 16:20:48  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message  Reply with Quote
Mozda gresim,ali mi se cini da je ovo makedonsko izdanje jeftinije od ludensa i cetvrtka?
Ako je dobro odradjeno,kao sto kazete,vredi kupiti.

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page

Solid Snake
Senior Member

Djibouti
2359 Posts

Member since 30/12/2003

Posted - 03/03/2009 : 16:27:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Solid Snake a Private Message  Reply with Quote
Jeftinije je.Cena je 80 denara (1,35) eura.Za 10-14 dana izlazi Zagor original br.501.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 03/03/2009 : 16:30:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

quote:

A i ti Renky sitničariš.

Jbga, neću više
.
.
.
A ni manje

Pa kad sitnicaris, a to sto sam napisao nema nikakve veze sa pravima kad su ljudi lepo platili prava. Mogu da uzmu bilo koje izdanje kojim ce se pomoci prilikom prevoda, ne smeju da objave tudji prevod, sve ostalo je dozvoljeno i legalno

Edited by - ---dp--- on 03/03/2009 16:32:05
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 03/03/2009 : 17:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
hi hi hi...

A zašto onda spominješ lipi sken i bili papir... i to je legalno
Mislim, spominjanje JE legalno
A distribuciju van Makedonije spominješ onako a? A prava? To je dozvoljeni i legalno?
A srednjoškolac? On je jeftiniji jel? Pa vidi, čak i kao polazište za prijevod, ako već nije doslovno prepisivanje, bi bilo dovoljno da vlasnik prava ( na prijevod ) pokrene tužbu. Govorim strogo pravno, po zakonu. No i bez toga ostale dvi stavke bi bile nelegalne.
Kažeš kupili, platili su prava... da, ali za Makedoniju

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 03/03/2009 : 23:14:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
Renky, znas ti dobro i sta sam mislio i sta sam napisao. Jasno je na sta sam mislio kad je u pitanju distribucija, dakle, jednako ilegalno koliko je ilegalna prodaja "Libellusovih" ili "Ludensovih" izdanja u striparnicama u Srbiji. Nigde kioske nisam ni spomenuo. A to da li im je nesto bilo polaziste za prevod ili ne, ne vidim ko ce to dokazati kad je rec o prevodu na drugi jezik (Makedonski). Vlasnistvo prava na prevod ima smisla u okviru jednog jezika, dakle, pises besmislice. Da ne govorim o tome da sam napisao da bi im taj prevod bio samo referenca. A sken? Da ne treba da plate prava "Libellusu" za sken njihovog izdanja? Po tebi ispada "Libellus" zasluzniji od Alessandrinija i Castelija. Bez obzira na smajlije, komentar ti ne izglada ni malo saljivo pa nemoj da pises nesto sto nema veze ni sa zdravom pameti ni sa pravom. Bljak!
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 03/03/2009 : 23:42:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Pa naravno da po tvojoj logici ne tribaju platiti prava... po mojoj tribaju.
I ovako, sve je počelo sa pričom o cijeni. Jer spomenutih 5 Eura je zaista malo za naš standard, mislim i za vaš. Možda za Makedonski i nije toliko povoljno ali je sigurno Bogom dana cijena prema Libellusovoj cijeni. I tada ti predlažeš sken, prijevod, distribuciju tamo vamo... Sve to košta, pa i onaj malo pismeniji student košta.
Ne stoji ti ni primjedba za Ludens i Libellus, a ja ću dodati i Fibru, jer jako dobro znaš da se ta izdanja legalno uvoze. Plaća se vaša carina i porez. Isto tako bi tribalo raditi i sa Makedonskim izdanjima. Ako govorimo o legalnom poslovanju. Opet udar na konačnu cijenu. Kolika bi bila? Ne znam ali sigurno ne 5 Eura. Bi li onda bila super povoljna. Povoljnija možda bi, ali bi li to bilo dovoljno da privuče kupce spomenutog izdavača. Bi li bilo dovoljno primamljivo ( i kvalitetno odrađeno ) da za čak i 50% uštede odustanu od kupovine nečega da bi kupili surogat istog.
Pričali smo o cijeni... Pročitaj ponovo sve ispočetka. A tvoj post je bija jasno i glasno, BUDALE STE JER NE ULETITE SA PIRATOM! E pa ljudi očito nisu budale i rade ono što žele. Strip na makedonskom za Makedoniju.
Bez smajlija.

Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 04/03/2009 : 08:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
Renky,sad me plasis...neznamo te k'o takvog!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 04/03/2009 : 08:51:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
Kome da plate prava i za sta? "Libellusu"? Kakva to autorska prava ima "Libellus" u pogledu ovog stripa osim delova originalnog dizajna korica i delova uvodnih tekstova te prevoda na hrvatskom jeziku? I odakle ti uopste ova ideja sa piratom? Gde sam ja to spomenuo ili makar nagovestio? Pirat mi nije nijednog momenta bio u mislima (evo bas do sad kad si ga spomenuo) - svasta. Nemoj mi pripisivati nesto sto se rodilo samo u tvojoj masti i sad se izvlaciti iz diskusije izmisljajuci nesto sto nisam ni mislio ni napisao.

quote:

Gde to pise, majke ti? Sa tvoje strane bilo bi korektno da se izvinis sto pre jer je ovo VRLO OZBILJNA optuzba. Gde sam ja spomenuo da ne treba da plate prava "Bonelliju", da ne govotimo da su prava vec placena. Zna se sta je pirat a sta legalno izdanje.

Normalno da ce platiti prava "Bonelliju" sto su vec ucinili. To sto ce neko prevoditi sa hrvatskog na makedonski je samo stvar snalazljivosti kao sto ces ti koji znas bolje italijanski, na primer, neki belgijski strip prevesti sa verzije izasle u Italiji a ne belgijski original. Za sken, takodje. Pa "Bonelli" je ugovorom mnogo vise duzan da ucini nego sto zaista cini pa se izdavaci snalaze, pre svega treba da im obezbedi materijale za korice te odgovarajuce ocuvane primerke stripa za sken sto oni ne cine. Sto ne bi onda neko to skenirao sa, recimo, "Panoraminog" izdanja ili u ovom slucaju "Libellusovog". Taj crtez je vlasnistvo "Bonellija" a ne "Libellusa", kad bi neko platio "Libellusu" prava na sken, mislim da bi to bio jedinstven slucaj u svetu. Stavise, kad bi "Libellus" tako nesto fakturisao nekome, "Libellus" bi prekrsio zakon. Mogu eventualno da plate usligu skeniranja onome ko je radio pripremu "Libellusu" da uradi i za njih, a ne da im plati prava jer "Libellus" ima autorska prava samo na deo dizajna koji je originalan. Ne mozes nekome zabraniti da se snalazi kako zna i ume ako pri tome ne krsi nikakav zakon. To sto je taj strip izasao u necijem izdanju je samo povoljnost koju treba iskoristiti. Isto tako je moguce da "Ludensov" prevodilac (ako je jos uvekonaj isti na kojeg su se godinama zalili forumasi ovde da je prevod sterilan) koristi "Dnevnikove" ili VC stripove kao referencu, sto oko ispravnosti prevoda sto zbog drugih stvari. Pa sta? A i taj student ne kosta koliko kosta prevodilac. Sta je tu lose ako si snalazljiv, pa u tome i jeste poenta poslovanja da se uvek snalazis kako znas i umes u sladu sa zakonom. I Dzobs i Vozniak su prvi Apple napravili u garazi, da nisu trebali mozda da plate prava za font na koji je licila skrabotina koja je trebala da bude procitana kao "Apple" na drvenom kucistu? Nemoj da ulazimo u pricu o pravima i da predjemo na Apple i Microsoft. Moj je savet ljudima bio upucen samo u pravcu toga da se bolje snadju a ne da ugroze prodaju "Libellusu" eventualnog reprinta prvih brojeva Martija.

I kakve veze ima carina sa celom pricom? Pa nju ce platiti Sloba prilikom uvoza kao sto je placa za sve stu uvozi, ali to UOPSTE nije stvar legalnosti Makedonaca vec legalnosti "Darkwooda" to jest uvoznika. Nista ja nisam bilo kome predlozio da uradi nelegalno.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/03/2009 : 09:41:55  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
E što ste svi nervozni, strašno..

DP, imaš problem komunikacije sa Renkyjem, definitivno
Pazi, kada si napisao "imate Libellus prevod kao referencu" sam i ja razumeo "prevedite sa hrvatskog na makedonski".Mislim, kako bi drugačije moglo da se razume? Prevodiće sa italijanskog, pa kad zapnu kod neke reči, a oni će da pogledaju hrvatski prevod?? Prevod nekog stripa/knjige je autorsko delo, i kao takav podleže autorskim pravima. A kad dobiješ skenove, normalno da ih dobiješ na izvornom jeziku, a ti posle vidi šta ćeš...Možeš da uzmeš neki drugi prevod "kao referencu", ali to ne iznosiš javno...
I normalno je da ako pregovaraju sa Bonellijem o izdavanju, recimo Zagora, da će pregovarati o jeziku I državi za koju je to izdanje predviđeno. Inače bih ja sad otkupio prava za Moldaviju i štampao za sitne pare na srpskom/hrvatskom, a eventualno i engleskom i fino izdavao stripove...
I nema ničeg nelegalnog(rekao bih) u prodaji strip albuma iz Hrvatske u Srbiji. Oni jesu platili prava samo za objavljivanje u Hrvatskoj, ali niko ne može da ti zabrani da ti kupiš 100 primeraka i da ih dalje prodaješ u Srbiji. Ako ti platiš carinu na uvoz robe, onda ničeg nelegalnog nema..Drugo bi bilo da oni štampaju 500 komada na srpskom jeziku i ceo tiraž šalju za Srbiju...

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 04/03/2009 : 13:51:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

E što ste svi nervozni, strašno..

DP, imaš problem komunikacije sa Renkyjem, definitivno
Pazi, kada si napisao "imate Libellus prevod kao referencu" sam i ja razumeo "prevedite sa hrvatskog na makedonski".Mislim, kako bi drugačije moglo da se razume? Prevodiće sa italijanskog, pa kad zapnu kod neke reči, a oni će da pogledaju hrvatski prevod?? Prevod nekog stripa/knjige je autorsko delo, i kao takav podleže autorskim pravima. A kad dobiješ skenove, normalno da ih dobiješ na izvornom jeziku, a ti posle vidi šta ćeš...Možeš da uzmeš neki drugi prevod "kao referencu", ali to ne iznosiš javno...
I normalno je da ako pregovaraju sa Bonellijem o izdavanju, recimo Zagora, da će pregovarati o jeziku I državi za koju je to izdanje predviđeno. Inače bih ja sad otkupio prava za Moldaviju i štampao za sitne pare na srpskom/hrvatskom, a eventualno i engleskom i fino izdavao stripove...
I nema ničeg nelegalnog(rekao bih) u prodaji strip albuma iz Hrvatske u Srbiji. Oni jesu platili prava samo za objavljivanje u Hrvatskoj, ali niko ne može da ti zabrani da ti kupiš 100 primeraka i da ih dalje prodaješ u Srbiji. Ako ti platiš carinu na uvoz robe, onda ničeg nelegalnog nema..Drugo bi bilo da oni štampaju 500 komada na srpskom jeziku i ceo tiraž šalju za Srbiju...

Jbg Manhunter, samo se branim. Ne pada mi na pamet da bilo kome savetujem bilo sta ilegalno a moras priznati da ti ne bi bilo svejedno da ti neko pripise tako nesto, i ti bi se uvredio. Jasno je da neces reci da si prevodio odavde ii odande. Kad smo vec kod postenja, napisao sam vec da ni sam "Bonelli" ne postuje ugovor do kraja jer ne isporucuje materijale kako je ugovoreno a jos manje to cini na vreme. Jos je smesnija pomisao da ce SC makedonsko izdanje biti konkurencija "Libellusu". Oni ce uvek imati svojih 500 kupaca pa makar neko radio SC izdanje i na srpskom i na hrvatskom za 100 dinara jer uvek postoji tih 500 ljubitelja koji hoce da imaju luksuzno izdanje (kao sto bih ja kupovao Zagora sa pozlacenim koricama)
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/03/2009 : 14:01:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Vidim ja da Renky nema pametnijeg posla. Ajde crtaj nešto, nesrićo!;)

Trouble will find me
Go to Top of Page

Solid Snake
Senior Member

Djibouti
2359 Posts

Member since 30/12/2003

Posted - 04/03/2009 : 14:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Solid Snake a Private Message  Reply with Quote
Al se dobra diskusija ovde razvila.
Inace mislim da se knige a tu spadaju naravno i stripovi) ne carine.Bar je tako kod nas kad neko uvozi knige iz stranstvo.
Go to Top of Page

bitola
Average Member

USA
821 Posts

Member since 22/02/2003

Posted - 06/03/2009 : 15:41:08  Show Profile Show Extended Profile  Send bitola a Private Message  Reply with Quote
Od danas samo u Skoplje, od sledeceg petka na kioscima sirom Makedonije.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 14/03/2009 : 19:09:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vidim ja da Renky nema pametnijeg posla. Ajde crtaj nešto, nesrićo!;)

Da, mora bi... moj "novi" a i "stari" urednik nabavljaju sprave za mučenje.

Go to Top of Page

Going-Going
Senior Member

Serbia
1040 Posts

Member since 05/11/2001

Posted - 14/03/2009 : 20:04:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Going-Going a Private Message  Reply with Quote
Bojim se da prevod spada pod autorsko delo. I ne moze da se "samo" prevede na drugi jezik. Kako bi bilo da neko u Srbiji uzme mercedes i pocne da ga proizvodi. Zvace se Mechka i prodavace se samo u Srbiji. Je l` i to snalazljivost.

ŠumhiljduhANAN
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.18 seconds. Snitz Forums 2000