forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 DD #250: Lift za pakao - napokon o tome!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 27/04/2009 : 20:57:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Evo ja sam skoro na internetu pogledao broj sto u boji, ali nisam htio da ga čitam jer ne želim da takvu jedinstvenu priču čitam preko monitora. To zaista umanjuje doživljaj. Obratite pažnju na izraz Dilanovog lica kad na početku priče kaže:'Galija je završena!', a Stano stvarno sjajno crta. Doduše, nije mu svaka naslovnica uspijela, ali održava relativno visok mjesečni nivo. Pročitao sam i broj 242, ali još uvijek nisam pročitao nastavak. Ne znam, znam da ste izgrdili ovaj broj ali meni ovo uopšte nije loše... S time da su dijelovi sa vješticama izuzetno dosadni, pogotovo kada ih uporedimo sa fenomenalnim Ksabarasovim monolozima. Eto, toliko od mene:)

Edited by - Mhejl on 27/04/2009 20:58:50
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 27/04/2009 : 23:01:49  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Evo ja sam skoro na internetu pogledao broj sto u boji, ali nisam htio da ga čitam jer ne želim da takvu jedinstvenu priču čitam preko monitora. To zaista umanjuje doživljaj. Obratite pažnju na izraz Dilanovog lica kad na početku priče kaže:'Galija je završena!', a Stano stvarno sjajno crta. Doduše, nije mu svaka naslovnica uspijela, ali održava relativno visok mjesečni nivo. Pročitao sam i broj 242, ali još uvijek nisam pročitao nastavak. Ne znam, znam da ste izgrdili ovaj broj ali meni ovo uopšte nije loše... S time da su dijelovi sa vješticama izuzetno dosadni, pogotovo kada ih uporedimo sa fenomenalnim Ksabarasovim monolozima. Eto, toliko od mene:)

Ja bih da se nadovezem na ova tvoja razmisljanja, posto sam tumarajuci forumom, usput, video sta si napisao.
.."nije mu svaka naslovnica uspijela".. dobro si rekao!I ne moze sve biti jednakovredno, homogeno, u smislu efektnog u prikazanom, i da to bude pravilo koje se ponavlja.Od toga zavisi puno toga, a najvise sama prica i explicit fabule, kao ono sto treba da se nadje na naslovnici, mozda cak i modifikovano u odnosu na samu srz price. Naslovnicom se puno toga treba reci o epizodi.Ona kao vec samo jedna slika treba da prikaze i nagovesti puno toga, i gotovo zaokruzi sustinu te price..
To je slucaj i sa drugim crtacima drugih junaka i njihovih naslovnica.Ni oni nemaju klonove u kvalitetu svojih naslovnica.Mislim da ih Stano radi jako solidno, a to sam vec pominjao u jednom mom hvalospevu A.Stanu, DD LU #105 Misterij Venecije.Delim misljenje i oko crtanja porteta i onog sto on tu najbolje radi - facijalne ekspresije i jaki psiholoski momenti, kako si vec pomenuo svoj dozivljaj Dilanovog lica kada je zavrsio Galiju.Jos puno takvog ima npr. cela figura ozivelog Jima u stripu na str.49..
Stota epizoda(njegova cetvrta po redu)je, ipak, po meni blagi dekadent u odnosu na prethodne tri..ali nista alarmantno da bi demoralisalo konzumente...
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/04/2009 : 23:25:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA

Stota epizoda(njegova cetvrta po redu)je, ipak, po meni blagi dekadent u odnosu na prethodne tri..ali nista alarmantno da bi demoralisalo konzumente...

Ukoliko misliš na crtež, ne slažem se... U suprotnom, misliš li na priču, pa, može biti...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 27/04/2009 : 23:30:34  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Ukoliko misliš na crtež, ne slažem se... U suprotnom, misliš li na priču, pa, može biti...

Vishe ne znam sta da mislim kada sam video drugog mene
Ja mislim na crtez, nadovezujem se samo na ono sto je covek rekao u vezi naslovnica i izraza lica! Niko te ne tera da se slazes sa mnom..Groucho!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/04/2009 : 23:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja mislim na crtez, nadovezujem se samo na ono sto je covek rekao u vezi naslovnica i izraza lica! Niko te ne tera da se slazes sa mnom..Groucho!

Naravno da se ne slažem... I samo da znaš, prvi i originalni Groucho na ovom forumu moja je malenkost... Pokušavaš ostale šarmirati svojom elokventnošću, no, tako mi groba mog oca koji još nije umro ali će brzo, nećeš uspjeti!!!

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 28/04/2009 : 00:06:54  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

quote:

Naravno da se ne slažem... I samo da znaš, prvi i originalni Groucho na ovom forumu moja je malenkost... Pokušavaš ostale šarmirati svojom elokventnošću, no, tako mi groba mog oca koji još nije umro ali će brzo, nećeš uspjeti!!!

UUUUUUHHH! Sto si ti neki ljut tip! Pa dobro, ja sam lazni Groucho a ti pravi laznjak!

De bre prijatelju!..Poshtujem ja i tvoje obitavanje na ovom forumu, i radni staz na njemu, i tvoje zvezdice.. prvobitnost u Grouchu Marxu ..ja sam te evo prvi put sreo ovde?! Iskreno, mislio sam da samo ja imam avatar sa G. Necu da ga maknem to da znas, a sto se prepucavanja tice - tu sam ako dodje do toga!!! Ali kako vec u nacelu koncepta foruma stoje odredjene napomene..bla, bla.. pa trebalo bi valjda da negujemo neke druge vrednosti, koje se ogledaju u tolerisanju razlicitosti mishljenja i tako sl.. PREOZBILJNO SI SHVATIO MOJU GLUPU SHALU! DA LI JE MOGUCE, ILI SE JA TRIPUJEM

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 28/04/2009 : 00:20:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

De bre prijatelju!..Poshtujem ja i tvoje obitavanje na ovom forumu, i radni staz na njemu, i tvoje zvezdice.. prvobitnost u Grouchu Marxu ..ja sam te evo prvi put sreo ovde?! Iskreno, mislio sam da samo ja imam avatar sa G. Necu da ga maknem to da znas, a sto se prepucavanja tice - tu sam ako dodje do toga!!! Ali kako vec u nacelu koncepta foruma stoje odredjene napomene..bla, bla.. pa trebalo bi valjda da negujemo neke druge vrednosti, koje se ogledaju u tolerisanju razlicitosti mishljenja i tako sl.. PREOZBILJNO SI SHVATIO MOJU GLUPU SHALU! DA LI JE MOGUCE, ILI SE JA TRIPUJEM

Napao sam te u Groucho stilu, ti si trebao vratiti :)

Groucho Marx nikad ne bi stavio smajlije :)

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 28/04/2009 : 00:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

Napao sam te u Groucho stilu, ti si trebao vratiti :)

Groucho Marx nikad ne bi stavio smajlije :)

BRAVO MAJSTORE! TI SI PRAVI GROUCHO MARX! JA SAM SAMO MAGELAN - SVETSKI PUTNIK!.. CIM NADJEM ODGOVARAJUCI AVATAR MENJAM OVAJ KOJI SAM UKRAO!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 28/04/2009 : 00:32:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

BRAVO MAJSTORE! TI SI PRAVI GROUCHO MARX! JA SAM SAMO MAGELAN - SVETSKI PUTNIK!.. CIM NADJEM ODGOVARAJUCI AVATAR MENJAM OVAJ KOJI SAM UKRAO!

Možda si me krivo shvatio, svijet je dovoljno velik za našu koegzistenciju ;) Uostalom, voliš Stana pa si mi drag :)

P.S. Nemoj zamjeriti štogod, kasno je, ne spava mi se, a moram ustati prije 7, pa pišem gluposti ne bi li mi se počelo spavati :)

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 28/04/2009 : 00:40:15  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

quote:

Možda si me krivo shvatio, svijet je dovoljno velik za našu koegzistenciju ;) Uostalom, voliš Stana pa si mi drag :)

P.S. Nemoj zamjeriti štogod, kasno je, ne spava mi se, a moram ustati prije 7, pa pišem gluposti ne bi li mi se počelo spavati :)

A ti si meni drag jer smo kolege ;) obojica crtamo!
Ja sam inace studirao slikarstvo i sada radim kao prof. likovne kulture...

Edited by - docA on 28/04/2009 00:45:19
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 28/04/2009 : 00:55:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja sam na građevini, mada su mi mnogi rekli da tako samo tratim talent... No, osnove crtanja valjda naučiš sam, iako mi je strašno krivo što nikad neću slušati predavanja o likovnoj umjetnosti... Stvarno me to zanima... Ma, ako me pukne, probit ću se ja i sam :)

Edit: Leo, isprike što pišemo svašta po tvom topicu... Tješim se da ga tako držimo na vrhu :)

Edited by - Beva on 28/04/2009 01:06:13
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 28/04/2009 : 01:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:

quote:

Ja sam na građevini, mada su mi mnogi rekli da tako samo tratim talent... No, osnove crtanja valjda naučiš sam, iako mi je strašno krivo što nikad neću slušati predavanja o likovnoj umjetnosti... Stvarno me to zanima... Ma, ako me pukne, probit ću se ja i sam :)

Edit: Leo, isprike što pišemo svašta po tvom topicu... Tješim se da ga tako držimo na vrhu :)

I ja bih da se izvinim ..malo preterasmo sa kolegom
Odlazim, i obecavam da ovde vishe necu lupati gluposti
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 28/04/2009 : 03:34:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
Ovo je previse. Da se Sclavi setio da ubaci jos jednog Gruca u taj jubilarac Dilan bi se utepao sam
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 29/04/2009 : 02:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
@Tex:

Jasta, imam to u vidu, posebno sada kada nam i slede brojevi koji se bave tim temama: jos nesto malo vise od godinu dana nas deli od Slavijevog mini-kambeka, ali zagrevanje za te teme je Paolin "Preko praga".

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 29/04/2009 : 14:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leo Charm

@Tex:

Jasta, imam to u vidu, posebno sada kada nam i slede brojevi koji se bave tim temama: jos nesto malo vise od godinu dana nas deli od Slavijevog mini-kambeka, ali zagrevanje za te teme je Paolin "Preko praga".

E ovako,ovom tvojom recenzijom i tvojim tumacenjem price sam blago receno odusevljen,sad mi objasni kako da skinem taj sken na prvoj strani ovog topika,jer cu da poludim dok ovo ne izadje kod nas,a to je za oko 2 godine.Uvek sam na stripove gledao kao na neku zabavu,ali ovaj Dylan i Sclavi su daleko od toga.Posle ovog citanja(tvoje recenzije)sam ostao bas zatecen i iznenadjen koliko je taj serijal dubok,to je toliko duboko da mi je neverovatno koliki je taj covek genije.Predlazem ti da nam ovde na forumu napises jos ponesto o nekim Dylanovim najvaznijim pricama i o odnosu izmedju Barbatove i Sclavija.Unapred zahvalan i pozdrav

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 29/04/2009 : 15:11:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Evo sada sam malo pogledao Dilan Dog broj 100, iako ne razumijem italijanski. Crtež je maestralan, Stano sjajno crta zombije, galiju i izraze lica. Neko je pomenuo Dilanov ljubomorni pogled kada vidi zagrljene Morganu i Ksabarasa, to je sjajno nacrtano. Pogledajte samo taj čudni sjaj u očima! I priča izgleda zanimljivo, iako sam malo toga razumio. Galija, prolaz između hiljadu dimenzija i svjetova izgleda zaista prekrasno, a i daje neku posebnu notu cijeloj priči. Strašno mi je žao što nisam mogao razumijeti razgovor između Dilana i Ksabarasa, po slikama su i Morgana i Ksabaras živi mrtvaci?! Likove većinom znam, ali imam jedno pitanje: ko je onaj zeleni patuljak, prijatelj dobre polovine Dilanovog oca?

Edited by - Mhejl on 29/04/2009 15:12:36
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 30/04/2009 : 02:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
....ko je onaj zeleni patuljak, prijatelj dobre polovine Dilanovog oca?

Zove se Fric. I stalno govori: Fric,Fric...
Nabavi izdanje SD "Prica o Dylanu Dogu" ako mozes, i procitaj, tako ces upotpuniti utiske...
Drago mi je da volis Stana kao crtaca.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 30/04/2009 : 13:59:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
....ko je onaj zeleni patuljak, prijatelj dobre polovine Dilanovog oca?

Zove se Fric. I stalno govori: Fric,Fric...
Nabavi izdanje SD "Prica o Dylanu Dogu" ako mozes, i procitaj, tako ces upotpuniti utiske...
Drago mi je da volis Stana kao crtaca.

Da, samo šteta što je tako spor... Ipak, bolje da crta sporo i da nam podari ovakva remek-dijela nego da hiperprodukcijom uništi svoj rad i talenat (neko je rekao Ruju?).
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 30/04/2009 : 22:02:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
@Okiboki:

Joj, hvala, ali ja se nimalo ne razumem u te tehnicke detalje;( Moraces da pitas nekog upucenijeg kako i odakle taj sken moze da se skine. A sto se esejisanja o Dilanu tice - pa, to mi je sad posao:) Bice toga u uvodnicima za VC i jos vise u dodacima ove nove edicije. Medjutim, uvek volim da pomenem: ovaj forum i ljudi koji ga posecuju, na celu sa Djoletom, najzasluzniji su za moje dublje interesovanje i analiziranje - samo pokusavam da se valjano nadovezem na njihove sjajne zakljucke i zainteresujem sto vise ljudi za problematiku:)

Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 07/05/2009 : 16:50:46  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leo Charm

@Okiboki:

Joj, hvala, ali ja se nimalo ne razumem u te tehnicke detalje;( Moraces da pitas nekog upucenijeg kako i odakle taj sken moze da se skine. A sto se esejisanja o Dilanu tice - pa, to mi je sad posao:) Bice toga u uvodnicima za VC i jos vise u dodacima ove nove edicije. Medjutim, uvek volim da pomenem: ovaj forum i ljudi koji ga posecuju, na celu sa Djoletom, najzasluzniji su za moje dublje interesovanje i analiziranje - samo pokusavam da se valjano nadovezem na njihove sjajne zakljucke i zainteresujem sto vise ljudi za problematiku:)

Hvala na odgovoru,tek sam sad video.Sto se posla tice samo tako nastavi,jer nekad mi Dylan ne bi bio zanimljiv bez uvodnog teksta.Pozzz...

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

Kapetan Nitrat
Starting Member

Serbia
4 Posts

Member since 12/07/2009

Posted - 12/07/2009 : 22:40:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Kapetan Nitrat a Private Message  Reply with Quote
Dakle, Leo Charm zahteva analizu. OK. Ja sam siguran da Gospodinova, italijanska, ne valja.
Leo nudi bolju. I ona jeste bolja.
Ali, da li je dobra?
Pogledajmo izbliza.
Kako je sastavljena od delova, probracemo neke.

svi zele da Sclavi briljira, ali se ispostavlja da vecina tih 'svih' zapravo trazi da se on ponovi, da nam da isti osecaj na totalno isti nacin - i zato im je "Marty" najbolja od tri povratnicke Sclavijeve price, dok ja odgovorno tvrdim da vam za takvu pricu uopste ne treba Sclavi i da je to pickin dim vidjen milion puta u DDu. Nije, dakle, tacno da publika ne zeli ponavljanja, nego samo zeli da im ponavljanje malko zamaskiras pa da ga u slast popiju i to je to.

Pa, naravno da publika zheli ponavljanja. I to nije nishta loshe - to je sustina serijala!; sto, je li, i DD - jeste!
Mitoloshka funkcija serijala je da zameni (crkvene) freske. Kao shto kazhe Eko - on uvek mozhe da chita DD, i Bibliju i Homera (chija funkcija, kao i fresaka, JESTE da hiljadama godina ponavljaju istu prichu). E, da - mozhda mi, tupani, poneshto i nauchimo.

ali, predsedavajuci nije Bog, nego sam Djavo glavom, bradom i rogovima, plus njegovi bliski saradnici Smrt i dvoglavi sef birokratskog pakla, koga znamo iz nekoliko ranijih epizoda. Djavo kaze: "Pocnimo!" i to je kraj epizode

Dogmatika (izmedju ostalih i) Pravoslavne crkve, kao teoloshki analitichki dokument, objashnjava onih chuvenih 40 dana posle smrti: naime, dusha prolazi kroz 40 tzv. mitarstava (vrsta sudnice za svaki tip grehova po jedna), svakog dana po jedno, i u svakom predsedava tuzhilac - djavo, sa dva pomocnika, dok dushu/optuzhenik prati njen Andjeo/branitelj, i njena - dobra dela. Dakle, ochekivati da se Svemoguci Bog, koji je Ljubav, bavi sudjenjima, nije ni logichno, ni pravedno. Ostavimo njega njegovim, vazhnijim poslovima - generalnim linijama (kosmichkog) serijala.

satovi nemaju kazaljke (vreme je za njega stalo) - atmosfera slicna kao u "Poslednji covek na zemlji". Onda vidi ljude sa sesirima koji nose ogromnu kocku (lift) i tu vidi sebe propalog i zanemocalog - taj Dilan iz lifta pruza ruke ka ovom nasem Dilanu, kao da moli za spas

Da budemo iskreni, cela analogija/atmosfera/niz scena upucuje iskljuchivo na Bergmanove "Divlje jagode". Ali, ko da mari, kad je film - stari?

Statua pravde koja stoji pred ovim sudom ima gole sise i 'kurvinske' carape. Pravda je kurva - jer je poseduje gomila, a ne pojedinac.

Shto bi bilo ishitreno i nepovezano presudjivanje Pravdi: njen JEDINI posao JESTE da sluzhi vecini (pa i gomili) ljudi, a kurva se mozhe biti i pojedincu, ako recimo, mladu kupi/poseduje starac/bogatun, zar ne?
Dakle, OVDE Pravda sluzhi nechemu bezlichnom, koje izgleda kao LEGIJA bezimenih ISTIH, JEDINKI. Nechemu Zlom, ne dobrom, i ni najmanje (chak ni gomilski) ljudskom. Dakle, sluzhi nechemu - demonskom. I bez obzira na to shto sve upucuje na VLAST, jer svaka VLAST, svakako, nije od Boga, tj Dobra, ili icheg dobrog. Zato su, ovde, svi predstavnici VLASTI demonoidni, zombiidni kadaverichari, preobucheni u raznovrsne ljudske (?) uniforme papa, sudija, policaja, vojnika... Gladni "funte ljudskog mesa".
Pravi zakljuchak je, dakle, da se OD SAMOG POCHETKA NE RADI O PRAVDI!
Bash zato u ovoj epizodi mi NEMAMO onu pravu statuu Pravde, kojoj tako mnogo toga, u lice ima da prebaci jedan V (kao Vendeta), Sklavijevog engleskog kolege Alana Mura.
Sklavi je, reklo bi se po njegovom opusu, regularni katolik i zadrti legalista. On se, ni u stripu ("ni u shali") SOCIO i POLIT-kritichki ne zeza sa PRAVIM STVARIMA. Kao spomenuti protestantski ateistichni, anarhichni Mur, recimo.
Sklavijeva kritika, kada je ima u DD, oduvek je kritika Zla, kao Demonske kategorije, i pre svega je mitoloshko, ali i mitomansko filo-teoloshka! Sklavi, izgleda mi, vrlo veshto krije svoju katolichku bogobojazhljivu korektnost uvijajuci je, mozhda chak i "genijalno", u fantastiku, horor, triler...

Sta imamo ovde? Kao prvo, NEMA statue pravde!!! Jer pravda nije kategorija koja moze da se mesa u ljubav, ona je tu irelevantna

Eeeh, kad bi bar tako bilo! Orvel nam je i te kako objasnio drugachije, u "1984".
Shto je opet drugachiji odnos prema Pravdi (ali i Ljubavi) italo-katolika, nego kod anglo-protestanta.
Naravno, neko od italo-anarho-ljubavnika iz Brigatte Rose, koji je robijao razdvojen od "predmeta" svoje ljubavi, verovatno bi drugachije od Skalvija postavio ovaj odnos.
Najzad, i najveca trauma u DD-u izazvana je kada se sudski sistem isprechi izmedju njega, kao mladjahnog pandura, i njegove crvenokose ljubavnice-teroriskinje.

Ispred suda je statua pravde, ali adekvatnog oblika: nije statua nego ogromni hologram. Oko u trouglu i vaga. Za razliku od groblja, pravda je opet u prvom planu (iako je glupan poput mene nije video, misleci da je nekakva reklama:) ALI - ovog puta ima vagu, a nema mac! Dakle, vedrija vizija buducnosti u kojoj ce Pravda biti svevideca, kakva i treba da bude - ali, kako je to 'vedro' ako ta pravda ne kaznjava?

Na zhalost, ovde se vishe ne radi o simbolu Pravde, jer iznad holograma terazija stoji natpis LEX, nego se radi o ZAKONU, koji sa PRAVDOM (Iusticia) oduvek ima veeelike probleme!
Uostalom, Pravda nije tu da kzhnjava. To chini kazneni sistem jednog drushtva (to je ono - zatvori, krvnici, el. stolica, gasna komora, grota, giljotina...), na osnovu suda i Zakona. Dakle, radi se o aspektima pravo-sudskog sistema: povez preko ochiju - aspekt nepristrasnosti pravde, terazije - zakon i njegovo odmeravanje u odnosu na pojedinca u sudu, i mach - kaznena politika drushtva olichena u njegovim delegatima, poroti, koji proglashavaju krivicu ili odsustvo optuzhenom.

Tako je, nema se vise sta reci tim serijalom, niko ga ne moze zameniti na poslu glavnog scenariste i to je to. A zasto nema statue pravde? Zato sto je, kako rekoh, za Sclavija diskusija ne samo zavrsena, nego iskljucena kao opcija: sori, Paola Barbato, on je moj i ne dam ti ga i ja cu odluciti sta je za njega najbolje.

Ali, ima, dragi nash Leo, ima tvoje "statue/simbola Pravde", makar kao u sluchaju futuristichkog holograma na vrhu futur-sudnice: u dnu samog poslednjeg kadra epizode, identichan se nalazi (iznad crtezha terazija) na prochelju djavolovog suda. Naravno, sa natpisom LEX. Djavo je zakon, a Zakon je djavolski: pravila - da bi DD/Barbato/chitaoca/serijal (?) udavila!
Ok. Dakle kako - u Leovom kljuchu?
Sklavi je zakon, tj Sklavi je Djavo serijala? Ali, da li jeste?
Chak i da jeste za Barbatovu, i po Barbatovoj, zar bi to bio za sebe? On, creator spiritus DD - da li bash on o sebi tako mozhe misliti? I govoriti?
Ja chisto sumnjam.

Makar me Leova analiza nije mogla uveriti u to. Ali ni u suprotno.
Zashto?
Zato shto je Leo filolog i on zna kako se prave prave analize. Trezne i hladne glave. Ali ovde je on zhuchno uleteo u obrachun u kome bi i glave mogle da se - okrvave.
Dakle, hotheaded analysis je uvek sopstveni kamen spoticanja.
Zatim, too much INSIDE info-a!
Da bih KAO DOGOV FAN, morao mariti da li, ako i postoji, ima "dvoboja" izmedju Barbatove i Sklavija, oni bi morali biti scenaristichki giganti, sa konceptima kao - ajde da pustimo Kamija i Sartra da mirno pochivaju! - Gejmen i Mur, u najmanju ruku.
A oni su - nekad sjajni, nekad nedotupavi, nekad grozni, nekad osrednji, nekad simpatichni...
Skarali se Barbatova i Sklavi, u jeee, fajt, fajt!, nek' lete glavice!
Who cares, braco draga?
DD je SERIJAL - svaka epizoda ima tachno potrebnu spec. tezhinu - nema ni preteshkih, ni prelakih, ni predobrih ni preloshih. "Genijalna epizoda" Dilana Doga je svaka ona koja u ispravnoj razmeri pogadja njegovu srzh - ponavljanje koje nas drazhi na josh. Kao refren mjuz-hita.
Koncept serijala treba da bude GENIJALAN, a u DD on to nije. Zato DD luta od nemila do nedraga, ali to je sasvim u skladu sa nashim shmokljanastim herojem.
Mi ga zato volimo. Mi jesmo kao on.
Leo mora josh mnogo toga da nam objasni.
Razumem da ga je Italijan iznervirao, pa cu sachekati da se "ohladi".
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 12/07/2009 : 23:43:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
(KLAP!KLAP!)-aplauz za ovoliki,odlicni,prvi post! I veliki pozdrav za legendu domaceg stripa!I stvarno,Nitrate,can't wait!
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 12/07/2009 : 23:59:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
Ma jok,kakvo prozivanje,ovo je pokretanje,nama omiljenog,polemisanja epizode! Leo i gos'n Kapetan su legende,svako u svojoj bransi,tako da ovo moz' da bidne samo zanimljiva razmena misljenja!
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 13/07/2009 : 12:54:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav i dobrodoslica:)

Kao prvo, jeste 'hothead' analiza (pa zato i analizu mozemo da stavimo pod navodnike) - medjutim, ovoj epizodi moci cu da se vratim onda kad dodje na red u regularnoj VC ediciji, pa ce biti prilike da se tumacenje popravi i dotera.

No, neke stvari mozemo i sada, premda brzinski, da komentarisemo.

Da bih, kao DD fan, mario za eventualna kreativna neslaganja scenarista (recimo to ovako, jer je sukob verovatno prejaka rec), uopste ne vidim kako je nuzno da ti scenaristi budu giganti/konceptualisti velikog zamaha (mada, ako cemo i o tome, o Sklaviju i konceptu koji se siri po citavom njegovom opusu videti topic "DD unified theory"). Ukoliko to ima direktnog uticaja na vodjenje serijala do koga nam je stalo, onda nas se tice. A druga je stvar da li ta neslaganja daju materijala za nasu paznju neke druge vrste - za duboku "sudar (konceptualnih)Titana" analizu ili ne. Drugim recima, ako se dva tipa tuku u kafani, to ne mora da nas bas nesto metafizicki tangira, ali ako se ispostavi da se tuku preko stola za kojim i mi sedimo - pa, ehm, kanda nas se tice.

"Dakle, radi se o aspektima pravo-sudskog sistema: povez preko ochiju - aspekt nepristrasnosti pravde, terazije - zakon i njegovo odmeravanje u odnosu na pojedinca u sudu, i mach - kaznena politika drushtva olichena u njegovim delegatima, poroti, koji proglashavaju krivicu ili odsustvo optuzhenom."

Iz ovog dela Kapetanovog posta vidi se da su TERAZIJE jedan od aspekata (makar i pridodadih aspekata) pravde - a u pomenutoj sceni iz stripa, one su jedino sto je od svih pomenutih aspekata ostalo. To sto pravda i zakon nisu u najsrecnijem braku ne znaci da medju njima ne postoji nikakav odnos, niti da je gradacija prikazivanja (statue) pravde kroz celi strip pala u vodu zato sto se u tom konkretnom delu svela samo na tasove. Da, kad se polemise o zakonu, nuzno se polemise i o pravdi - na njenu stetu ili dobit, svejedno. To je u direktnoj vezi i sa tim tasovima u poslednjoj sceni. Dakle, ne razumem argumentaciju koja kaze da se tu ne radi o pravdi nego o zakonu, a onda podseca da pravda drzi tasove: da li pravda sustinski u svom opisu zanimanja ima i kaznjavanje ili nema, drugo je pitanje - ali, da, statua ima i povez, i mac, i tasove, a ovde se, od svega toga, daju samo tasovi. Redukcija statue na samo jedan njen element, dakle. Stoga ne vidim da je ovaj paragraf poentirao, niti da je bio potreban.

A sto se tice ljubavi i pravde, opet zanimljiva argumentacija: na konstataciju da pravda nije kategorija koja moze da se mesa u ljubav, Kapetan veli suprotno i to dokazuje time sto je zakon razdvojio Dilana i Lili: dakle, u tom Kapetanovom paragrafu reci 'pravda' i 'zakon' su sinonimi, a u onom malocas pomenutom, kada treba oboriti tezu da su i tasovi redukovana statua, onda - nisu. Valja nam, ocigledno, da razdvojimo pravdu kao pojam od statue i aspekata koje ona ima (koje su joj ljudi pridodali), sto i jeste jedna od tema ove price.

Pa onda, ovo: "Shto bi bilo ishitreno i nepovezano presudjivanje Pravdi: njen JEDINI posao JESTE da sluzhi vecini (pa i gomili) ljudi, a kurva se mozhe biti i pojedincu, ako recimo, mladu kupi/poseduje starac/bogatun, zar ne? Dakle, OVDE Pravda sluzhi nechemu bezlichnom, koje izgleda kao LEGIJA bezimenih ISTIH, JEDINKI. Nechemu Zlom, ne dobrom, i ni najmanje (chak ni gomilski) ljudskom." Pa, izvinite, Kapetane, kad se kaze 'gomila' najcesce se i misli na nesto bezlicno, mnogo cesce zlo nego dobro - pa nisam stavio fusnotu da pojasnim, rekao bih, ociglednu konotaciju te reci, ali ste srecom Vi sad to ucinili, pa je ta grdna nejasnoca razjasnjena. Kurva je na strani onog ko placa, jasno, ali kad se pravdi pridoda taj simpaticni zanat, to je ocigledno zato da se kaze kako pojedinac nije taj koji moze da je plati, pa je u prilici da i neduzan nagrabusi ako to odgovara vecini. Moze biti da ja to nisam najbolje srocio, ali poenta je i bez Vase intervencije bila, ne zamerite, sasvim jasna.

Sve u svemu, sjajan post i mnogo dobrog materijala, svaka cast, ali zbog navedenih mesta nerado se pridruzujem bojazni kolege Ducka da Vas post, Kapetane, pomalo odise nekom not-so-friendly atmosferom na trenutke. Skromno mislim da bi za ovu diskusiju bilo konstruktivnije da ste nam nesto vise kazali o starom filmu koji ste pomenuli, a koji je ocigledno bitan link ka ovoj prici. To je, cini mi se, korisnije nego da Vam tako valjan argument posluzi samo za nesto veoma nalik ruganju.

Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 13/07/2009 : 13:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
...ehmmmmm, sve do ovog casa kad sam skontao ko stoji iza nicka, kliknuvsi na profil juzera:)

Gos'n Boro, onda mi ne zameri na prethodnom postu - kada se ljudi makar na neki nacin poznaju, onda su razna nazovi peckanja sasvim drugacije konotirana nego kad se ne poznaju nikako; zato sam i ja, kao kolega Ducko, u varijanti 'ne znamo se' malo drugacije citao tvoj post nego u varijanti 'znamo se':) Ali, dobro, onda je Pajtos u pravu, razmenjujemo misljenja o prici koja de facto nudi materijala za to - a ja tom prilikom, najiskrenije, za ove tvoje pasuse navedene u mom postu ipak, ne zameri mi, nalazim da nisu najbolje usmereni - samo u smislu argumentacije, dakle, ne u nekom drugom. Ali bi stvarno mogao da nam nesto vise kazes o tom filmu, to bi bilo super za temu.

Jos jednom, sori ako je sad tebi moj prethodni post zazvucao ne-znam-ni-ja-kako.

P.S. ...da ne pravim trostruki post, editujem ovaj. Zaboravih jednu bitnu stvar:
"Sklavi je zakon, tj Sklavi je Djavo serijala? Ali, da li jeste?
Chak i da jeste za Barbatovu, i po Barbatovoj, zar bi to bio za sebe? On, creator spiritus DD - da li bash on o sebi tako mozhe misliti? I govoriti? Ja chisto sumnjam."

Boro, sad ti malko zuris sa zakljuckom. Ksabaras ovde nije djavo, a s obzirom da ga Dilan ne prepoznaje - nije cak ni Ksabaras. Da bi stavio sebe u njegovu ulogu, Sklavi ne mora da se poistovecuje sa djavolom. Dovoljna je analogija 'otac'. A nikako nije slucajna ni metafora 'lekar'. Djavola vec imamo u prici, eno ga na kraju - a otac, lekar koji zna sta je najbolje za Dilana (po sopstvenim recima u toj sceni) jeste taj koji ce ga djavolu isporuciti. Ti, jasno, vuces paralelu druge vrste: ako je on zakon serijala, a po ovoj prici zakon je djavolska stvar/sam djavo - onda je on djavo. Ali to je dokazivo netacna paralela: opet je, kao i u broju sto, ubio Dilana, ali serijalu nije kraj jer izdavac to nece - on ne drzi te "konacne" konce, a po svoj prilici se i ne mesa previse scenaristima u posao - inace gomila prica, svi bismo se opkladili, nikada ne bi prosla. On samo ne da/umereno i kontrolisano daje svoje izume na koriscenje drugima - tipa, koriscenje Ksabarasa u pricama i slicno. Dakle, on NIJE zakon, samim tim ni djavo. Otac/tvorac jeste, a po svom misljenju on je i onaj koji zna 'lek'/ono sto je najbolje za uciniti sa serijalom/Dilanom - zavrsiti ga, sto je Sklavijeva davnasnja zelja.

Edited by - Leo Charm on 13/07/2009 13:32:00
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000