forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Beli Put PRESS
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 136

Obelix
Average Member

Serbia
537 Posts

Member since 06/04/2009

Posted - 13/06/2009 : 19:48:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Obelix a Private Message  Reply with Quote
Meni kod BP jedino ritam izlazenja ne odgovara, mada je i to popravljeno u zadnje vreme. Ako se tako nastavi, oni ce po meni biti ubedljivo najbolji izdavac. Izvrsni stripovi, odlican kvalitet i nemerljivo najpristupacnije cene u odnosu na ono sta dobijes za njih.

Medjutim, ako nastave sa kilavljenjem nakon ove serije koja je skoro izbacena, odustacu od vecine naslova i potraziti ih na engleskom i onda im je dzabe sve ostalo.

Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/06/2009 : 20:55:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
o, pa ti si ziv!:) welcome back!

E sad. Komentari su jako zgodna stvar jer se mogu dati s različitih stajališta, pa tako razni ljudi imaju razna mišljenja o istoj stvari. Ali, hajdemo stvari malo raščlaniti i svesti na činjenice, a ne na tumačenja, glasine, komentare i mišljenja.

Dakle, prvo i osnovno: Srbija je dvostruko vece tržiste od Hrvatske. Samim tim, "hrvatski" tiraž od 500 primjeraka je jednak "srpskom" tiražu od 1000 primjeraka. To i dalje ne znači da tiraži Belog Puta nisu veliki i hvale vrijedan uspjeh, ali postavlja malo realniji okvir. POGOTOVO kad se doda činjenica da u Srbiji postoji koliko-toliko dobro razvijena distribucija (tj. IPS) koja u Hrvatskoj NE POSTOJI. Dakle, postoje realni uzroci i razlozi zašto su tirazi u Hrvatskoj 500 primjeraka (a i manje, kao zadnji BG albumi, koji su isli u 300 komada).

Drugo: NIJE veći uspjeh rasprodati 2000 primjeraka stripa 300 nego Spaghetti brothers 1. Ako ovo moram objašnjavati, hoću, za sada radije ne bih gubio vrijeme (morat cu kupati bebu uskoro:), a ionako je očito (popularan film, besplatna reklama, itd itd)).

Treće: nije pošteno uspoređivati sajamske cijene/cijene s popustom domaćeg izdanja s punom cijenom uvoznog izdanja. I to usporedjujes cijenu Sambrova po STAROM kursu sa cijenom spaghetta po NOVOM kursu, što je jedno dodatnih 25% razlike, baš ti hvala:) Spaghetti su, ako se ne varam, koštali 1300 prije nego je dinar potonuo. Nadalje, na moje izdanje u Srbiji ide carina, spedicija, razni dodatni troškovi koje izdanje srpskog izdavača nema (i obrnuto, naravno). Dakle, pošteno bi bilo usporediti najnizu cijenu svakog izdanja u matičnim državama. Cijena je, opet, naravno, na strani BP, ali su omjeri bitno realniji. Plus, tu je jedna stvar koju nitko ne spominje (a meni prva pada u oči): kad govorimo o cijeni integrala BP (22 eura, ako se ne varam?), svi spominju MB 2, najdeblji album i kao, joj super, 330 stranica za 22 Eura. S druge strane, imate Sninkela, Jaguara i Ind. ljeto sa 150 stranica, te Sambrove i TGPNP sa 200 stranica po istoj cijeni. I sto cemo sad? Moj Muchacho koji ce uskoro izaci ima 160 stranica, kostat ce 150 kuna, dakle, jeftiniji je od Sninkela i Ind. ljeta. Vidis kako se stvari nisu jednostavno crno-bijele? A da ne spominjem troskove. Vjeruj mi: mene je samo dizajn Metabaruna koštao više nego sto je BP platio dizajn, upis teksta i pripremu za tisak. Vule kaže da mu se jako sviđa Fibrin logo, ali puno mu se manje svidjela njegova cijena. A da ne govorim o prijevodu. Mala anegdota: sjedimo u Bologni na večeri, Vule sa suprugom, Boban, Darko i ja. Bila je priča o From Hellu. Pita Vule, koliko ćeš platiti Darku prijevod - ja kažem, ne znam još, nije sve gotovo, ali otprilike 15.000 kuna. Boban i Vule maltene skočili na noge, pa jesi ti normalan, to je deranje kože itd itd. Poanta: jebi ga, ali kvalitet košta. A pogotovo kad cijenu tog kvaliteta podijeliš na 500 primjeraka. Ali zato Fibrina izdanja izgledaju fenomenalno i zato su sjajno prevedena. Nadalje, već kad smo kod spaghetta: usporedi moje spaghette s američkim ili španjolskim izdanjem: jeftinije je znatno od jednog i drugog, iako su ova dva u malom formatu i mekanim koricama.

Četvrto: Ti bi bio zadovoljniji da je Fibra objavila 50% izdanja ali u vecem tirazu i sa pristupacnijim cijenama. Gle, NIJE isto objavljivati Thorgala, Sandmana, Watchmene i DKR ili L&R, Eternauta, Svebora i Plamenu, BOP, Black Hole itd itd Te stripove NE možeš objaviti u većem tiražu. Ma čak i da možeš, razlika u cijeni na tirazu od 500 ili 1000 primjeraka bi za, konkretno Eternauta, značila cijenu od 140 kuna u odnosu na 165. Bi li to bilo presudno za prodaju? Ne, naravno. Prodao bi mozda 50-tak komada vise. Da se radi o 2000 primjeraka i više, onda bi razlika u cijeni bila znatna, ali KOME ću ja prodati 2000 primjeraka Eternauta po 140 kuna u državi u kojoj se Martin Mystere i Mister No, na kioscima, po cijeni od 18 kuna, prodaju u 800 primjeraka?

Peto: Meni su biblioteke otkupile u prosjeku 45 primjeraka po broju. Sto je 9%, a ne 15-25%.

Sigurno postoji i šesto, ali moram ići kupati bebu:)

Trouble will find me
Go to Top of Page

wildboar
New Member

292 Posts

Member since 29/10/2005

Posted - 13/06/2009 : 20:59:01  Show Profile Show Extended Profile  Send wildboar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Duh_koji_hoda

@ markos

hm, evo citam ovu vasu rasparav, pa da i ja nesto kazem na tu temu...

dakle ovako, oke, u pravu si sto se tice ovoga sa kolicinom izdatih, novih, nepoznatih naslova... i to je stvarno za svaku pohvalu... ali jednostavno je glupo poredjenje Fibre i Belog puta, jer niste u istim ligama... Po nekom mom misljenju - mnogo je veca stvar sto se rasprodao tiraz DKR ili 300, nego sto se rasprodao tiraz Spaghetti Brothers 1... Zbog cega? Pa izuzetno je jednostavno... tiraz izdanja Belog puta je od 3 do 5 puta veci od tiraza Fibrinih izdanja, a na stranu to sto, koliko sam ja shvatio, tebi 15-25% svakog izdanja otkupe biblioteke... Veci tiraz, manja cena, a samim tim pristupacnije izdanje kupcima... Da budem iskren, ja pokusavam da drzim neki korak sa tvojim izdanjima, ali sve mi teze i teze ide, a zaista mi se dopadaju i zanimaju me i zelim da ih imam... dok mi sa Belim to nije neki problem, a sve to prevashodno zbog cene izdanje, te onoga sta dobijam za tu cenu... Spagetthi Brothers su kod nas 1600 din, sto je cena recimo i Torgala, Metabarona, Sambrova... a Spagetthi su B&W dok je ovo u boji... a recimo Svagdanja je 2000din, dok je El Nino 3200 din... a El Nino ima 50ak stranica manje od Metabarona... Dakle sta je poenta ovog izlaganja? Ja bih, kao kupac, bio mnogo zadovoljniji da je Fibra recimo do sad objavila 50% manje izdanja, ali u vecem tirazu i sa pristupacnijim cenama. Kontam ja da je to poprilicno veci rizik nego tiraz od 500 od koga najmanje 100 ode u biblioteke, ali zato i rekoh da je glupo porediti Fibru i Beli put.

Htedoh da pisem ali vec si sve rekao. BP mi je potpuno ubio zelju da kupujem izdanja izdavaca iz HR jer su razlike u ceni velike. Prvo sam kupovao fibrina izdanja dok sam mogao da ih ispratim ali je to postalo nemoguce. Imam utisak kao da su ona sada okrenuta ka nekoliko stotina tvrdokornih fanova koji imaju daleko veci fond za stripove nego veliki broj ljubitelja stripova ukljucujuci i mene. Takodje, mislim da mi je ceo koncept sve dalji- zadovoljiti ekstrmno uzak krug ljudi sa ultra-exluzivnim izdanjima koje stoga imaju paprene cene? Pre sam za visoke tiraze i slabiji kvalitet i zato mi bp-ova ideja deluje odlicno- izdanja u par hiljada primeraka? Drugo izdanje stripa? I prihvatljiva cena stripova? To je vec nesto sto ce dopreti do daleko sireg kruga ljudi. Pa i danas ne bi postojao taj uzak krug kupaca stripova od nekoliko desetina evra da nisu kao klinci citali dnevnikova fus izdanja u roto stampi po ceni kesice smokija.

Novak Djokovic - Prvi teniser na svetu !!!
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1965 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/06/2009 : 21:34:51  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Neki dogovor o prepuštanju ili otkupu prava između izdavačkih kuća?
Mission impossible?

quote:
Originally posted by Markos

Mala anegdota: sjedimo u Bologni na večeri, Vule sa suprugom, Boban, Darko i ja.

Eto, ovamo se kolju na forumu a večeraju zajedno. Sve je to deo velike zavere :))).

Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2731 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 13/06/2009 : 21:40:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wildboar

quote:

@ markos

BP mi je potpuno ubio zelju da kupujem izdanja izdavaca iz HR jer su razlike u ceni velike.

Ne bih se složio. Pogledaj recimo izdanja DANI. Tiskaju se u nakladi 500 komada ali ih nudim po cijenama kao da im je tiraž barem 1000 komada i misliš da ima neke razlike u prodaji.

www.izdavanje-knjiga-dani.hr
www.vangogh.hr
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/06/2009 : 21:55:17  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
pa ja san ti reka da nećeš imat puno zainteresiranih.
uzmi Druunu, napravi integral i eto ti biznisa

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/06/2009 : 22:09:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Htedoh da pisem ali vec si sve rekao. BP mi je potpuno ubio zelju da kupujem izdanja izdavaca iz HR jer su razlike u ceni velike. Prvo sam kupovao fibrina izdanja dok sam mogao da ih ispratim ali je to postalo nemoguce. Imam utisak kao da su ona sada okrenuta ka nekoliko stotina tvrdokornih fanova koji imaju daleko veci fond za stripove nego veliki broj ljubitelja stripova ukljucujuci i mene. Takodje, mislim da mi je ceo koncept sve dalji- zadovoljiti ekstrmno uzak krug ljudi sa ultra-exluzivnim izdanjima koje stoga imaju paprene cene? Pre sam za visoke tiraze i slabiji kvalitet i zato mi bp-ova ideja deluje odlicno- izdanja u par hiljada primeraka? Drugo izdanje stripa? I prihvatljiva cena stripova? To je vec nesto sto ce dopreti do daleko sireg kruga ljudi. Pa i danas ne bi postojao taj uzak krug kupaca stripova od nekoliko desetina evra da nisu kao klinci citali dnevnikova fus izdanja u roto stampi po ceni kesice smokija.

Evo, bebu smo okupali, pa onda mozemo krenuti sa šestom točkom:

Koje bi to Fibrine stripove BP (ili bilo koji drugi izdavač) objavio u tisućama primjeraka, po niskim cijenama? Kad bi netko objavio (sto god vi mislili o njima) Eternauta, Ljubav i rakete, Potočiće, Bilješke za ratnu priču, Autocestu sunca, Zašto sam ubio Pierrea, Svagdanju borbu, Sharaz-De i cijeli dugi niz stripova koje je Fibra objavila ili sprema objaviti?

A čak i kad bi, u kojem roku? Zamislite da, recimo BP, radi Kena.

A ako ne bi, koliko bi nam izbor bio siromašniji?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 13/06/2009 : 22:21:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Nastupaš sa pogrešnog stanovišta. Prosečan kupac ne vidi siromašniji izbor. On vidi gomilu izdanja koja ne može da kupi. A za to što ne može da ih kupi će mu, naravno i uvek, biti kriv izdavač.

Ili, ukoliko je u pitanju (finansijski) nadprosečan kupac, on neće videti tiraž, cenu i tome slično - nego samo ritam izlaženja, ostalo ga ne zanima.

Drugim rečima, perpsektivu izdavača i perspektivu kupca je nemoguće pomiriti, ne treba se ni truditi.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 13/06/2009 : 22:28:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Inače, samo povodom distribucije u Srbiji - Beli put se za to izborio, i to prevashodno nestripovskim izdanjima. Sistem u načelu ne funkcioniše, osim ako nisi u stanju da ga nateraš da profunkciniše, isto kao i sa kiosk izdanjima.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/06/2009 : 22:34:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Znam, ali ja imam i perspektivu kupca, dok kupci nemaju perspektivu izdavača, pa im je bar pokušavam pribliziti. Ja govorim vrlo otvoreno, čak i preotvoreno, vrlo konkretno i vrlo argumentirano, nema demagogije i šupljih priča - pa je za nadati se da će bar jedan dio publike to uzeti za ozbiljno i bar pokusati promotriti stvari i iz te perspektive.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 13/06/2009 : 22:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Ma nema ništa od toga. To se najbolje vidi na primeru cena izdanja. Kupac kaže da mu je nešto skupo jer nema para, ili jednostavno ne želi da da tolike pare za taj strip. Izdavač zna da mu je izdanje jeftino, i da bi trebalo da košta duplo skuplje da bi se pokrilo. I čim ga je objavio, itekako bi dao toike pare za taj strip. I ko je u pravu? I jedan i drugi, ali nema mirenja stavova.

Plus, nemaš perspektivu prosečnog kupca - kad si poslednji put bio u situaciji da ne možeš da kupiš neko domaće izdanje zato što nemaš para? A 10 njih? Ne u smislu "kad bih imao para, kupio bih...", nego "želim da kupim, al' nikako ne mogu"?

Go to Top of Page

Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts

Member since 30/01/2003

Posted - 13/06/2009 : 22:48:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Duh_koji_hoda a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djole

Nastupaš sa pogrešnog stanovišta. Prosečan kupac ne vidi siromašniji izbor. On vidi gomilu izdanja koja ne može da kupi. A za to što ne može da ih kupi će mu, naravno i uvek, biti kriv izdavač.

Ili, ukoliko je u pitanju (finansijski) nadprosečan kupac, on neće videti tiraž, cenu i tome slično - nego samo ritam izlaženja, ostalo ga ne zanima.

Drugim rečima, perpsektivu izdavača i perspektivu kupca je nemoguće pomiriti, ne treba se ni truditi.

... apsolutno sam nesto slicno planirao da napisem...to je sustina, nema tu neke filozofije...

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 13/06/2009 : 22:59:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Ali i ta suština nije ispravna. Marko je u pravu - kad bi neko kod objavio dobar deo izdanja koji Fibra objavljuje, pa još u većem tiražu i za manje pare?

Kupac nije dužan da to vidi, niti da ga zanima. Ali to ne menja činjenicu da je to tako. Da nije, došli bi do logike onog što smatra - sve što ja ne kupujem treba da se ukine.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/06/2009 : 23:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

... apsolutno sam nesto slicno planirao da napisem...to je sustina, nema tu neke filozofije...

Eh. Ali ne pričam o nuklearnoj fizici, asembleru ili visedimenzionalnim vektorskim prostorima, govorim o prilično jednostavnim stvarima - tj. nema tu neke filozofije. Zašto - zato, koliko - toliko, kako - ovako.

Trouble will find me
Go to Top of Page

BlekenDekara
Advanced Member

United Arab Emirates
3758 Posts

Member since 07/07/2004

Posted - 13/06/2009 : 23:12:13  Show Profile Show Extended Profile  Send BlekenDekara a Private Message  Reply with Quote
a sad - INTERMECO!:)Ppp

Nash cilj je tako velik da ga ne mozemo promashiti!
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 13/06/2009 : 23:24:33  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali i ta suština nije ispravna. Marko je u pravu - kad bi neko kod objavio dobar deo izdanja koji Fibra objavljuje, pa još u većem tiražu i za manje pare?

Kupac nije dužan da to vidi, niti da ga zanima. Ali to ne menja činjenicu da je to tako. Da nije, došli bi do logike onog što smatra - sve što ja ne kupujem treba da se ukine.

Kupujem ono što smatram da je meni dobro, od Fibre Špagete 1-6, Pakao, Alvare 1 i 2 i sad ću kupiti Alvare 3 i 4.
A dobro je da ima puno novih izdanja za sve ukuse, pa ko voli nek izvoli, naravno da bih voleo još po nešto da kupim, ali ne može se.
Od BP mi se sviđaju GN i kupiću preotale što mi fale i nek nastave i jedni i drugi da objavljuju(naravno i svi ostali izdavači), pa ćemo mi obični kupci imati šta da biramo.

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

wildboar
New Member

292 Posts

Member since 29/10/2005

Posted - 13/06/2009 : 23:51:56  Show Profile Show Extended Profile  Send wildboar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos
Koje bi to Fibrine stripove BP (ili bilo koji drugi izdavač) objavio u tisućama primjeraka, po niskim cijenama? Kad bi netko objavio (sto god vi mislili o njima) Eternauta, Ljubav i rakete, Potočiće, Bilješke za ratnu priču, Autocestu sunca, Zašto sam ubio Pierrea, Svagdanju borbu, Sharaz-De i cijeli dugi niz stripova koje je Fibra objavila ili sprema objaviti?

Svi stripovi koje si naveo mi deluju primamljivije od npr. jaguara koji je opet izdat u 2000 primeraka. Ponajvise ljubav i rakete. Takodje, mislim da je za metabarone mogao tiraz da bude identican kao onaj bp-a, dok je from hell bp planirao da izda sigurno u tirazu ne manjem od 2000 primeraka, pa je odustao zbog fibrinog izdanja. Dakle imate preplitanja u izdavackom programu ali i tu postoje razlike u tirazima.

Mislim da su tirazi ispod 1000 primeraka neproduktivni- osudjeni da ostanu poznati samo opskurnom krugu ljudi bez da ikada zazive van ultra-posvecenog kruga stripofila. Kao sto rekoh, dzaba savrseni prevod, sjajan otisak, izuzetan povez.. ako na kraju izdanje ima takvu cenu da je nemoguce da ga kupe cak i oni koji vole stripove a kamo li neko ko bi zeleo da se tek upozna sa njima.

Tu i vidim prednost bp-a nad ostalim izdavacima- sa watchemnima, 300 i vendetom su uspeli da prosire krug citalaca stripova a ne da racunaju iskljucivo na nas izlapele zaludjenike koji kad odemo na sajam svaki svakog znamo.

Novak Djokovic - Prvi teniser na svetu !!!

Edited by - wildboar on 13/06/2009 23:54:11
Go to Top of Page

shommy
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 03/09/2006

Posted - 14/06/2009 : 00:14:11  Show Profile Show Extended Profile  Send shommy a Private Message  Reply with Quote
Bitno je da postoji izbor u smisli izdanja i u smislu cene.
Postoji mali broj kolekcionara koji sve zivo kupuju i takvi imaju veliki budzet za stripove,smatram da je takvih do 5%.
Najvece jezgro su okoreli bonelijevci koji odbijaju da probaju bilo sta drugo.
E sad je poenta dobiti/napraviti jezgro kupaca koji bi probali nesto drugo i kvalitetnije i stoga je vazno da postoji i BP i Fibra.
Svako se pruzi prema mogucnostima.
Mislim da vecina ljudi nije informisana da postoji bilo sta drugo osim bonelija i kojima je prva asocijacija na strip Zagor,Blek,AF i kao takve stripove dozivljavaju neozbiljnim i cesto su izlozeni podsmehu.
Vecina bi promenila misljenje kada bi procitala Svagdanju borbu ili da se pravi nova citalacka publika da postoji porodicni album tipa Torgal koga moze da cita i klinac i cale.
Sada je takvo vreme da nijedan izdavac stripova nema neku veliku zaradu,BP ima i vece troskove od recimo Fibre jer ima ljude koji svaki mesec primaju platu,veci broj ljudi evo pre neki dan u NS video kombi sa logom BP,sve to kosta.
I male i velike firme su potrebne danas kako bi ljudi promenili svoje predrasude oko stripova da su oni samo za decu.
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 14/06/2009 : 00:34:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo je stajalište većine ljudi ovdje: Ja si to ne mogu priuštiti jer mi je skupo pa ne treba ni izdati. Pa dajte malo razmislite o tome. Zamislite da se prestanu proizvoditi automobili više klase ili tv-i od dvije milje eura ili razni novi mobiteli ili dizajnerska odjeća samo da ne bi mene neugodno podsjećali da nemam novca za njih? Pa to je glupost totalna. Cijene stripova su takve kakve jesu sve dok su tiraži takvi kakvi jesu. Izdavači ne mogu utjecati na bolju prodaju jer se bez velikih dodatnih ulaganja u marketing i distribuciju ne može ništa napraviti, a i kada bi te love bilo, realno, tržište je premalo. Začarani krug. Dakle zaključak je da su HC izdanja kod nas luksuz pa ih kupuje samo nas 1000-2000. I to je to. A ona ideja o smanjivanju intenziteta izdavanja jer je kriza pa čekanje dok se rasprodaju zalihe je poslovno samoubojstvo. U krizi će donekle neokrznut proći samo onaj tko se prilagodi i nastavi izdavanje novih izdanja dokle god može jer mu stara ionako nitko neće kupovati, jer ih je a: već kupio ili b: nema love jer mu je kriza :-) ili c: ne zanimaju ga od početka. Evo moj klasičan primjer na ovom forumu. Vratio sam se stripovima početkom godine i do sada potrošio oko 2500kn na uglavnom Fibrina izdanja, nešto StripAgenta i Bookglobea. Dakle za 50eura mjesečno uspio sam za pola godine kupiti sve što me zanima a da je izdano na našem tržištu i sad čekam ponedjeljak da polako počnem kupovati nova Markosova izdanja, malo po malo, ali njemu je i to bolje nego čekati da mu ja kupim Crvenog gospodara ili Ivanpirea jer se to jednostavno neće dogoditi. Žao mi je što si Ken Parkera za sada ne mogu priuštiti kompletnog ali ne pada mi na kraj pameti da kukam zašto izlazi i kako mi je skup. Zaključak: tko u krizi zastane i zaostane i podcjenjuje kupca na rubu je propasti, a budimo realni cijela strip scena na rubu je i bez krize. Sori na dužini posta.

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/06/2009 : 00:38:15  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
E, moram reći da ja uopšte nisam zadovoljan izborom naslova koje objavljuju naši izdavači. Naizgled, ima svega i svačega, ali moj lični ukus, nažalost, nije zadovoljen, bilo da je to BP, Bookglobe, Fibra, VČ ili neko peti.

Jeste, u epicentru mog ukusa, od BP-a, jesu Sendmen i Konan, ali ovaj drugi se pojavljuje previše retko. Batman DKR je već davna prošlost, novog nema na pomolu. 300 je bio osveženje.

Torgala ili Astera Blistoka (kao i mnoga Bookglobova izdanja) računam u reprize.

Žil Žurdan od Bookgloba je prava stvar, ali i tu će se dosta čekati na ostale integrale, ako ih bude.

Sambrovi ili Bleksad su pojedinačni biseri.

Pratim tj kupujem ja mnoge stripove, ali se ne radujem Preacheru ili 100B. kao što bih se radovao sledećim stripovima, koje bih voleo da vidim kod bilo kog izdavača, ili koje bih voleo da izdajem da sam izdavač.

Na primer:

-Tarzan, Berna Hogarta - luksuzna izdanja
-Rip Kirbi, Flaš gordon, Alexa Rejmonda - takođe
- i ostali bitni klasici: Stiv Kenjon, Fantom...
- Miki Maus - Flojda Godfredsona - sve najvažnije epizode iz zlatnog, klasičnog perioda
- Čudovište iz močvare (Swanp Thing) - od mini serije Alana Mora, pa nadalje
- Kingdom Come, Alexa Rossa
- Džonan Hex
- Kamelot 3000, Brajana Bolanda
- Doom Patrol (DC)
- Ronin, Frenka Milera
- American Flag, Howarda Chaykina
- Supermen, Johna Byrna (i bilo koji)
- Betmen (regularni i u novelama)
- Amazing Spiderman (iz bilo koje faze - njega bar nešto ima kod nas)
- Thor, Hulk, Silver Sulfer, Daredevil (bilo koja faza, samo regularni, nikako ultimate)
-(opet) Thor - Jacka Kyrbija i Stan Leeja, rekolorisani, integralni, od početka
- stripovi Berni Rajtsona
- stripovi Rudi Nebresa
- stripovi Johna Busceme (Surfer, FF)
- stripovi Garsije Lopeza
- Shang Chi i Iron Fist (bilo bi lepo videti nove epizode starih junaka iz detinjstva, makar i mini serije, zašto samo ljubitelji Zagora da imaju to zadovoljstvo?)
- Asteriks - sve neobjavljene epizode u regularnim albumskim izdanjima, a to su sve posle Razdvojenog sela, zadnjih 5-6
- svi važni stripovi Enki Bilala ( Nikopol i dr)
- svi važni neobjavljeni stripovi Moebiusa (Arzach i dr)
- stripovi Arnoa, Philippe Druilleta, Tardija, Pelejera
- Nova Novator, Runda, Plave bluze, Hugo, Marsupilami, Bil i Bul - albumi
- stripovi Bourgona (Cyann)
- Tarzan Igora Kordeja
- Knjiga magije (to će valjda biti)

i drugi (da ne davim više)

,

Edited by - alexts on 04/02/2010 02:37:30
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 14/06/2009 : 01:13:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

To ne postoji.

Go to Top of Page

Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts

Member since 30/01/2003

Posted - 14/06/2009 : 02:48:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Duh_koji_hoda a Private Message  Reply with Quote
quote:

... ma naravno... ali ajde da uzmemo i cenu, recimo da je okej... problem kod mene je u tome sto jos nisam ni stigao da kupim tog Alvar Majora, a on je vec pri kraju... dakle tirazu je problem... tj. preveliki broj iydanja sa mali tirazom u kratkom vremenskom roku... a ja se jos zaludjujem idejom da imam sve od Fibre, sem Kena, koji nije da me ne zanima, ali mi je zaista u tom obliku nedostizan... i sad jos kad vidim sta treba uskoro da izadje, dodje mi da pocepam i pobacam i ovo sto sam do sada nabavio... he, he... nervni slom....

Go to Top of Page

Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts

Member since 30/01/2003

Posted - 14/06/2009 : 03:17:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Duh_koji_hoda a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

To ne postoji.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/06/2009 : 04:41:52  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

To ne postoji.

U pravu si. U nekom tekstu, davno, bilo je rečeno (pogrešno)da se radi o seriji od 6 ili 12 epizoda.

U stvari, radi se o epizodama, počev od ove:

" Moore nije gubio vreme. U svojoj prvoj epizodi, Saga of the Swamp thing Volume 2 #20, razneo je Hollandov biljni mozak i prepustio ga naučnicima iz DDI, čisto za početak. Ali to nije sve. Doktor Jason Woodrue, poznatiji kao super-negativac Floronic man, manje više polu-čovek polu-biljka, secirajući Hollanda otkrio je fascinantne stvari i došao do zapanjujućih zaključaka. U sada već legendarnoj epizodi "Anatomy lesson", Moore i Woodrue viviseciraju ne samo Swampyja, već i scenaristički pristup stripovima sedamesetih"
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 14/06/2009 : 09:21:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Svi stripovi koje si naveo mi deluju primamljivije od npr. jaguara koji je opet izdat u 2000 primeraka. Ponajvise ljubav i rakete. Takodje, mislim da je za metabarone mogao tiraz da bude identican kao onaj bp-a, dok je from hell bp planirao da izda sigurno u tirazu ne manjem od 2000 primeraka, pa je odustao zbog fibrinog izdanja. Dakle imate preplitanja u izdavackom programu ali i tu postoje razlike u tirazima.

I meni je sve ovo zanimljivije od Jaguara, ali tesko da bi BP objavio ista od tog popisa, osim S.Borbe.
Da je moj tiraž MB bio isti kao kod BP, davno bi propao:)
BP nije odustao od From Hella (samo) zbog Fibre.

quote:
Mislim da su tirazi ispod 1000 primeraka neproduktivni- osudjeni da ostanu poznati samo opskurnom krugu ljudi bez da ikada zazive van ultra-posvecenog kruga stripofila. Kao sto rekoh, dzaba savrseni prevod, sjajan otisak, izuzetan povez.. ako na kraju izdanje ima takvu cenu da je nemoguce da ga kupe cak i oni koji vole stripove a kamo li neko ko bi zeleo da se tek upozna sa njima.

Gle, Fibrin From Hell je dobio NASLOVNICU i DUPLERICU Jutarnjeg lista, najvecih dnevnih novina u Hrvatskoj. Osvojio je prvo mjesto na izboru Jutarnjeg lista za najbolji strip 2008., skupa s Eternautom, Potočićima, Bilješkama, Lucom... Miljenko Jergović, jedan od poznatijih knjizevnika i novinara u Hrvatskoj, je napisao osvrte/preporuke Sv. Borbe i Eternauta, stalno idu recenzije u Zarezu, knjizevnom casopisu itd itd... Dakle, NIJE da ljudi ne znaju za to. A sto se cijene tiče - ne znam za Srbiju, ali npr. u Zagrebu izlazak u kino s djevojkom, dvije kole i porcija kokica kostaju 120 kuna. Dakle, skuplje od npr. jednog Spaghetti albuma. Ako odes u neki malo bolji nocni klub, 120 kuna su 4 bolja 0,3 piva ili 4 gin tonica.
I ne zaboravi jednu stvar: sve se to može BESPLATNO pročitati u gradskoj biblioteci. I čita se. Evo, na primjer, trenutno 8 ljudi čita Pakao: http://opac.zaki.com.hr/kgz/lstDocs.asp?RecID=63008188
I ponavljam: kome bi ti prodao 1000 ili 2000 Eternauta u drzavi u kojoj se Mister No ili Marti na kioscima prodaje u 800 primjeraka?
Bas jucer gledam, svjetski poznata knjiga i film - Slumdog millionaire, Oscar, hvalospjevi, reklama ne moze biti veca, tiraz knjige je 2000 primjeraka. to sto vi sanjate o tirazima je upravo to, samo san. Beli Put je samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

quote:
Tu i vidim prednost bp-a nad ostalim izdavacima- sa watchemnima, 300 i vendetom su uspeli da prosire krug citalaca stripova a ne da racunaju iskljucivo na nas izlapele zaludjenike koji kad odemo na sajam svaki svakog znamo.

Prednost BP nad ostalim izdavacima je pola milijuna eura godišnjeg prometa zahvaljujući dječjim knjigama, slikovnicama i raznim drugim ne-stripskim izdanjima koje se odlično prodaju. Plus zaleđe BS procesora, najveceg hardware/software retailera u Srbiji.
BP moze raditi stripove čak iako mu se ne prodaju dobro, jer će ih pokriti iz zarade drugih izdanja. Pa usprkos toga rade uglavnom strip-hitove, love paralelu s filmovima itd itd. Libellus ili Fibra npr. nemaju plan B. Ako stripovi ne idu, nemamo se cime pokriti. Eto ti stvarne razlike.

Trouble will find me
Go to Top of Page
Page: of 136 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.63 seconds. Snitz Forums 2000