forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog u izdanju Veselog četvrtka
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 72

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 04/07/2009 : 22:05:58  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Sve više sam ubijeđen da je Doca Pikato pod lažnim imenom.

P.S Taman kad sam smislio duhoviti odgovor, njega nema na forumu.

hehehe...
Naravno da sam ja samo docA, neafirmisani artist za sire, mada na lokalu - strasna faca! Pa rekao sam ti da necu vise spavati na forumu, jer moram iskoristiti ovaj raspust sada kada me ne gnjave klinci..evo, danas sam vanredno obitavao u ateljeu i radio paralelno na tri slike...Zagriz'o sam ogromne formate, i naravno, figuralna/predmetna orjentacija..i jednog cu dana da implementiram fotke/mazarije u svastari, pa neka se zanima ko 'oce...

Nego, pogledaj Pikatov crtez Barbatove. Dobar je, priznaj..jel' tako?!
Skroz ubedljiv! Bas ono sto ti preferiras?!.. u proporcijama, kompoziciji..i pogledaj samo kako je izdiferencirana linija..jako znimljivo, nista usiljeno i kruto, sve sa lakocom postignuto sto valjda i vidis..jedan jako pristojan crtez, nista mnogo posebno. Ma, baba roga je portret/figura!! Da, znam da to ne lici na ono od cega se gnusas kod Pikata...Ali je pak "ono od cega se gnusas" - jos jace od ovog!
Namerno sam ti ga postavio pa ga dobro analiziraj. Ima tu "onog" o cemu smo..hm..znas vec iz PM...
Kakav Vila, kakav Fregijeri..nisu to nikakve reference, mada ne treba potcenjivati njihov rad, jer su i to dobri crtaci..ali, Pikato je ZAKON!
Daj, Mhejl, nemoj vise da zajebavas! Nego voli Pikata, svim src..i svom...kukuuuu! Pocinjem da hulim i ponasam se idolopoklonicki..bre, tako i profesor-inz vrbuje ljude na Zagora..

Edit:
P.S Pa, gde si sada ti??

Edited by - docA on 04/07/2009 22:16:35
Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 04/07/2009 : 22:39:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leo Charm
Da zlo bude vece, takodje je deo plana bio da joj samo jednom, na samom kraju, dam pol - "cula sam te, uvek sam se slusala" - tako da smo, eto, greskom dobili tajanstvenu osobu koja je na stranici 10 muskog pola, a na kraju stripa zenskog - dok se, naravno, svakako radi o jednoj istoj osobi.

Ima i na strani 69 jedna "rodno definisana izjava": "tako sam i pretpostavljao". ;)
Nije bilo realno da se makar par gresaka ne potkrade u tolikom poduhvatu, ali mislim da je plan da se ne otkriva pol ipak bio dobar.
Zasto je odluceno da "cula sam te, uvek sam te slusala" bude ovako prevedeno? Nije bilo moguce naci dobar rodno neutralan prevod, ili je ideja bila da se barem na jednom mjestu citaocima da indicija, ko je, prema vasem tumacenju, misteriozni neznac/neznanka?
Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 04/07/2009 : 23:04:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zašto Neznanac ima lice Meduze (scena u sobi ogledala)?!

Mozda zato sto je Meduza nesto najgore sto je Paola ikad napisala, pa je u zloslutnoj sobi sa ogledalima proganja lik Meduze i opominje da onako nesto nikad vise ne smije napisati. Barem se meni ovo tumacenje svidja.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 04/07/2009 : 23:44:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA

quote:

Sve više sam ubijeđen da je Doca Pikato pod lažnim imenom.

P.S Taman kad sam smislio duhoviti odgovor, njega nema na forumu.

Edit:
P.S Pa, gde si sada ti??

U gradu, vrbujem nove Dilanovce!
Samo za prijatelja Docu:
Živio Pikato!
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 05/07/2009 : 00:42:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Jedan od najpoznatijih filmskih kritičara na svetu, Rodžer Ibert, rekao je, u odgovoru jednom čitaocu na konstataciju da dotičnog često sadržaj kritike više zainteresuje da pogleda film od broja zvezdica koje film dobije, da, prateći taj metod gledalac “možda neće pogledati najbolje filmove, ali će svakako pogledati najinteresantnije.”

Taj citat pao mi je na pamet čitajući epizodu Preko praga Paole Barbato i Luiđija Pikata. Jer, dok Preko praga sasvim sigurno nije najbolja epizoda Dilana Doga, čak ni najbolja epizoda Paople Barbato, lako bi se mogla odbraniti teza da je najinteresantnija.

Pacijent je dovežen u bolnicu, na pragu smrti. U čekaonici se okupljaju, jedan po jedan, svi značajniji likovi iz ovog serijala, zabrinuti za ishod operacije. Ali ko je pacijent? I u kakvom je odnosu sa ostatkom likova?

U ovoj metatekstualnoj fugi, jer se ovaj scenario pričom u klasičnom smislu baš i ne može nazvati, Barbatova sažima svoj celokupan pogled na univerzum u kojem Dilan Dog ordinira, predstavljajući, u klasičnom dilanovskom maniru jednakosti čak i za ružne, prljave i zle, sve značajnije figure u njegovom životu, samosvesno se pritom osvrćući na sopstveni odnos prema svima njima ponaosob. Paola, dosta hrabro, prihvata kritike da često Gruča relegira na funkciju nameštaja, da Bloka čini malo bespomoćnijim nego što bi on morao biti, da nije nimalo zainteresovana za Dilanovu devojku du jour, čak štaviše - da je prezire. Takođe, prihvata na sebe, ujedno i celokupan Dilanov staf, zamerku da se, kada se nema ideja, po psihotik (ili pak pravi deus)-ex-machina sistemu najlakše i najčešće radnja u nekom trenutku nasloni na Ksabarasa (ili tatu Sklavija, kojeg na trenutke Ksabaras kanališe).

Ovom epizodom, Barbatova odlazi korak dalje nego što je bilo koji Dilanov scenarista do sada otišao. Sigurno je da se u mnogim epizodama može videti stanovište autora koji su ih pisali, da se u nekolicini metaforički, kroz razne likove, pojavljuju i sami autori, ali nikada do sada nije ovako silovito srušen četvrti zid i razorena barijera koja stoji između stvarnosti i dvodimenzionalnih crno-belih likova koji populišu strane Dilana Doga. Stavljajući sopstvene reči u oblačiće čije je izvorište negde izvan panela stripa, Barbatova svoju realnost dovodi u ravan stripa. Svakome ko je video fotografiju Barbatove, biće potpuno jasno zašto se Paola likom u ovoj epizodi predstavlja kao Meduza, kose formirane od sitnih vijugavih zmijica, koje tako neodoljivo podsećaju na frizuru ove autorke. Ili možda zato što je jedino Meduzom, simbolom muškog straha od kastracije i spoznanja postojanja majčinske seksualnosti, bilo moguće odgovoriti Sklavijevoj edipovštini u trouglu Dilan-Ksabaras-Morgana?

Ali ipak, ni to joj nije bilo dovoljno. Ok, suočila se već ona u ranijim epizodama (mada, istini za volju, na posredniji način) sa istim kritikama sa kojima i ovde pokušava da raščisti. Ovaj put, pak, neće se zadržati na sebi – već će u svoja razmišljanja uvući i nas. U vizuelnom pripovedanju, subjektivni kadar smatra se možda i najmoćnijim, jer bukvalno stavlja čitaoca u glavu protagoniste. Na taj, najdirektniji mogući način, Barbatova izjednačava pacijenta koji je na samrti ne samo sa sobom – već i sa svima nama. Jer, koliko god bilo okrutno od nje da nam svaki mesec pred oči stavlja još matretiranja, mučenja i patnje istih, premda fiktivnih, osoba, da li je imalo manje okrutno to sa kojom slašću mi, čitaoci, željno to isto svakog meseca iščekujemo i konzumiramo? Barbatova, za razliku od drugih svojih epizoda gde svako preispitivanje i psihoanalizu Dilanovog Koda stavlja u potpunosti na svoja pleća, ovde rešava da uplete i široko čitalište, stavljajući nam do znanja da nije jedina, i da smo u tome svi saučesnici. Pored toga, Barbatova karijeru na Dilanu i jeste započela kao jedan od fanova pre nego što je napisala ijedan scenario. Njeni scenariji, više od bilo čijih, uzimaju u obzir ono o čemu se diskutuje među okorelim fanovima.

Na kraju, Ksabaras ne biva iskorišćen kao Bog u grčkim komadima, i pacijent/Barbatova/čitalac umire. Ali, koristeći jednu drugu analogiju, svaka smrt je novi početak, svaki epilog može biti prolog. Razračunavši se sa uvreženim klišeima jednog već ostarelog, umornog serijala, samim njegovim kreatorom, likovima koji u njemu žive, publikom i, na kraju balade, samom sobom, čini se da je Barbatova nakon Preko praga udarila temelje na kojima bi se mogao zasnovati novi sveži start za Dilana. Italijani već znaju da li se to i desilo – mi ćemo morati još malo da sačekamo.
Go to Top of Page

dessa
Advanced Member

Serbia
4357 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 05/07/2009 : 00:55:54  Show Profile Show Extended Profile  Send dessa a Private Message  Reply with Quote
quote:
U kakvoj su vezi Meduza i Paola Barbato?

quote:
Originally posted by Djole
* u možda još direktnijem obračunu sa Barbaticom, a možda i ne, prva statua pravde sa likom meduze je možda takva zato što Paola često voli da predstavlja sebe kao Meduzu (setimo se istoimene epizode, ali i u "Preko praga", na jedinom mestu gde se vidi njeno lice - to je lice Meduze).

Ovo je deo iz analize DD #250.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=28909&whichpage=1

Edited by - dessa on 05/07/2009 00:56:49
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 05/07/2009 : 02:01:10  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Sve su mi ove analize i tumacenja jako zanimljiva, mislim na ovo sto se odnosi na prostoriju sa ogledalima i meduzom...
Hmmm..kako god. Sto se Meduze kao epizode tice, meni nije legla..no, bila joj je i jedna od prvih, treca..treca epizoda u kojoj je smorila sa nekom njenom verzijom te mitoloske price. Cak je i Dilan degradiran i vise nego li sto je i zasluzio ;)
Jedna od najlosijih epizoda koje sam procitao. Dosadna i nezanimljiva prica.

Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 05/07/2009 : 04:23:41  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Samuraj, svaka cast na ovoj doktorskoj disertaciji. Kada sam video ogroman post negde oko dva casa, skontao sam da bi bilo lepo da odlozim citanje jer sam nesto zurio...
Evo, sada sam iscitao sve, i kazem jos jednom - SVAKA CAST!

Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 05/07/2009 : 07:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Djole je kompetentniji tu, ali bilo je price o tome da Paola kao scenarista ne zna za autoironiju. A autoironija mu dodje jedan od nacina da bolje zagledamo sebe. Eto linka ka Meduzi.

@Djuro:

Bravo, maestro! Da ti to nisi primetio, nikad ne bih provalio kakav sam glupi zajeb napravio - cak mi bezvezno i da kazem:) Pazi ti sta se meni desilo: ne znam na koji nacin, ali 'ladno sam uspeo da utripujem da to govori Ksabaras, a da je tajanstvena osoba ta koja ga ceka: fazon, ljubazni sef sale salje ga u "intimni kutak" koji je rezervisao, a onda odlazi po tajanstvenu osobu - koja je vec u restoranu, ceka ga, samo sedi negde drugde. Jeeebote:) Ne, to ti je ono, provedes sto sati nad necim i greska koju napravis - a napravices je vec negde - mora da bude extremno glupa i van svake logike:) Pride se Tajanstvena Osoba evidentno tu ponasa kao 'domacin', preporucuje jela, ona je ta koja je redovni gost a Ksabaras je dosao na zakazani sastanak... kakvo prestrasno trokiranje mozga.

Tja, ko radi - taj i userava:) Izvinite.

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

Upperslice
New Member

Serbia
103 Posts

Member since 31/05/2009

Posted - 05/07/2009 : 11:45:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Upperslice a Private Message  Reply with Quote
a zato meni ta strana nije bila jasna uopste :)
inace, moram da priznam da sam i ja prvo pomislio da je sklavi pacijent kao gore neko sto je pisao..
a sto se tice onog crteza paole, stajao mi je na desktopu duuugo.. crtez do jaja, a i paola je do jaja :)
Go to Top of Page

novaks1973
Starting Member

Serbia
31 Posts

Member since 22/09/2007

Posted - 05/07/2009 : 17:01:27  Show Profile Show Extended Profile  Send novaks1973 a Private Message  Reply with Quote
Samuraj predlazem ti da iskoristis tekst koji si napisao o ovoj epizodi i pretvoris ga u recenziju stripa. Pozdrav
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 05/07/2009 : 18:45:09  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Boyce

[troll]Redovno posecuejm forum vec par meseci,a zbog "Preko Praga" morao sam i da se registrujem(i prvi put upotrebim non-free email)[/troll]

Evo moje interpretacije nakon prvog citanja:
"pacijent/narator" je Sklavi,a
misteriozna devojka("zena bez imena") je Paola;

U jednom trenutku je i meni slicno palo na pamet, no evo moguceg dokaza da je to Paola - mrznja prema misterioznoj devojci. Ukoliko je u pitanju Dilanova epizodna (ha, igra reci) avantura, jasna je mrznja naratora-Paole prema njoj. Ukoliko je Paola ta devojka, ispada da je Sklavi mrzi, a ne verujem da bi Barbato tako nesto napisala cak i da zaista veruje u to.

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 05/07/2009 : 19:47:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
E da, Djuro, zaboravih tvoje drugo pitanje: a propos "cula sam te, uvek sam te slusala"

To obracanje hirurgu pokazuje da je on nekakva bitna figura tajanstvenoj osobi, i ne samo u smislu 'on je obavio operaciju', pa sam mislio da tu ne treba obezlicavati recenicu. A zasto zenski rod? Zato sto, samo da to ne zaboravimo, prica/teorija o autoru na operacionom stolu ipak dolazi iz samog stripa - to pise na poslednjoj stranici, tim recima.

Medjutim, kad smo kod toga, pogledajmo malo i ono misteriozno mesto u intervjuu - tamo gde se pominje razlicit kraj epizode. Ako se drzimo njene izjave, ona kaze da je htela sasvim otvoren kraj, bez ikakvog direktnijeg insinuiranja ko je na stolu - dakle, bez 'ja, autor ove i mnogih drugih prica' - ali da je Sklavi zeleo da 'mehanizam bude razjasnjen'.

To zvuci kao da je Sklavi, nakon citanja epizode, kazao: "Slatko ti je ovo, ima muda. Aj se sad, kad si vec zagrizla, lepo i potpisi." :) I tako je umetnuto to 'ja, autor...'

Dakle, sto rece Djole, izgleda da njihov odnos nije nikakva ozbiljna svadja ili mali rat, nego vise odnos cerke-tinejdzerke koja se pomalo inati ocu jer postaje zrela i stice svoje kapiranje sveta, a ovaj joj lupa sitne pedagoske packe.

Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 05/07/2009 : 20:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Le Samourai
Preko praga sasvim sigurno nije najbolja epizoda Dilana Doga, čak ni najbolja epizoda Paople Barbato, lako bi se mogla odbraniti teza da je najinteresantnija.

Sigurno je da se u mnogim epizodama može videti stanovište autora koji su ih pisali, da se u nekolicini metaforički, kroz razne likove, pojavljuju i sami autori, ali nikada do sada nije ovako silovito srušen četvrti zid i razorena barijera koja stoji između stvarnosti i dvodimenzionalnih crno-belih likova koji populišu strane Dilana Doga.

svaka smrt je novi početak, svaki epilog može biti prolog.

Gore su navedeni djelovi iz Samurajevog posta, koji cini mi se fino odslikavaju sustinu ove epizode. Prica je stvarno odlicna, a meni mozda i najbolja iz dosadasnjeg Paolinog opusa. Ali, ajmo se malo koncetrisati i na neke mane, ili da budem precizniji kontroverze ove epizode.

Dakle, prva mana, po meni je pretencioznost. Paola, je uradila nesto, sto po meni nije olicenje bog zna kakve skromnosti. Gospodja je sebe pretvorila u glavnog lika stripa, koji se i dalje zove Dilan Dog. Dodatno, ona retroaktivno sebi daje veliki znacaj i u Dilanovoj proslosti, uvodeci sebe kao jednu od centralnih figura u Dilanovom zivotu. Ima donekle osnova njena prica po kojoj to ustvari nije ona, vec svako od citalaca ponaosob, ali bez obzira sto je neznanac u isto vrijeme svako od citalaca koji strip uzme u ruke, neznanac je prije svega, sama Paola, kao lik koji u sebi objedinjava i citaoca i autora, i na kraju junaka u stripu. Interesantna je ovo igrica, ali mozda na momente malkice Paola samu sebe preozbiljno shvata. Stari Tiz, koliki god cudak bio, nikad sebe nije bas toliko ozbiljno shvatao, uvjek je tu bilo nekog zdravog otklona od prevelike ozbiljnoti, a i zdrava autoironija je cest Sclavijev motiv.

Druga mana - diskontinuitet. Dobro, ni Sclaviju kontinuitet nikad nije bio jaca strana, iako mislim da je ekipa sa DD - unified theory topica, malo poljuljala ovu tezu, bar sto se tice osnovnih idejnih i razvojnih postavki serijala. Elem, iako Sclavi nikad nije bio Serra, i nije mnogo mario da sve detalje uklopi u kompaktnu cjelinu, Paola je pokazivala znake da zeli to da uradi. Odjednom, grom iz vedra neba: neznanac koji u Dilanovom zivotu znaci jako puno, a do sada nikada nijesmo culi za njega; Ksabaras nikad ovoliko otvoreno vezan za Dilana; neznana djevojka, koja bi ako zanemarimo njen metaforicki aspekt, trebala biti neko ko je znacajan u Dilanovom zivotu, ali je takodje nikada do sada nijesmo vidjeli. Generalno, kao sto rece Samuraj, imamo metatekstualnu fugu, od gospodje, koja pokusava da mnoge Sclavijeve metafore i loose ends spoji u nesto sto ima smisla i cini logicnu cjelinu u ovom svijetu, ovdje i danas. Ne kazem da je Paola suvi realista, ali svoje metafore i stavove o zivotu, po meni, zeli da iskaze kroz jedan stvaran lik i stvaran svijet, koji pokusava da stvori u serijalu. I to je, po meni sasvim ok pristup, ali, eto nam zaokreta u ovoj epizodi! Otkud realnost, ukoliko autor postaje strip junak i ukoliko je ideja vodilja jedne epizode, obracun i iskazivanje nesaglasnosti izmedju dva pisca stripa (sic!) Dilan Dog. Dakle, eto male nekonzistentosti kod uvjek tako temeljne Paole.

Treca mana - nekorektnost. Mozda je malo prejako ovo reci, ali eto ovo je neki ljudski utisak. Mozda je Sclavi u stvarnom zivotu depresivni govnar, koji maltretira fanove i kolege autore, ali ostaje veliki umjetnik, usudio bih se reci, genije. Taj Sclavi je sigurno procitao ovu epizodu prije nego sto je objavljena. Ako je nije procitao on, procitao je Marcheseli, koji mu je valjda neki drugar, ili bar blizak kolega, i sigurno mu je skrenuo paznju na njen sadrzaj. Ni Sclavi ni Marcheseli, kolliko znam nijesu cenzurisali dijalog izmedju neznanca i Ksabarasa. Znaci Paoli je omogucena kreativna sloboda. Neznanac kaze Ksabarasu: "Covek koji je znao da izazove smrt, ali nikada nije imao hrabrosti da pogleda sebe iznutra" Sclavi je covjek koji ima teske probleme sa depresijom. Paola/neznanac ovdje prakticno kaze Sclaviju/Ksabarasu: "Dzaba ti slava i uspjeh, kada si i dalje tako bolestan i nesrecan. Ti si promasen covjek." Nije lijepo takve stvari govoriti ljudima, posebno ne pred najmanje 400-500 hiljada ljudi koji su procitali ovaj strip. Ali, ne pamte se korektni umjetnici koji su bili dobri ljudi, nego genijalci, koji svoje djelo stavljaju ispred drugih ljudi, i koji u stvarnosti obicno nijesu tako blagi i milosrdni prema svojim bliznjima. Paola Barbato je kvalitetan i zanimljiv pisac. Kakva je kao covjek, to valjda znaju njeni bliznji, i valjda nije na nama da sudimo. Mozda ga malo pretjerah, ali ovo je jedan od mogucih aspekata gledanja na odnos Barbato-Sclavi.

Cetvrta mana - Zenska sujeta. Svi znamo koliko zene mogu biti surove. Neko je jednom rekao da su najsuroviji kapoi u koncentracionim logorima najcesce bile zene. Zaista, koliko jedna zena moze biti okrutna prema drugoj, najbolje znaju one same. Eto tako, Paola muci ovu preslatku jadnicu koju je Piccatto odlicno nacrtao, po mom misljenju, uglavnom zbog toga sto lovi njenog Dilana! A to nije lijepo! Salu na stranu, rekao bih da Paola, kao stari fan, jeste pomalo zaljubljena u Dilana, pa i da otuda vlada njena netrpeljivost prema njegovim vjerenicama za jednokratnu upotrebu. Paola se inace cesto ponasa kao razmazeno-ljubomorna vjerenica, koja obozava da ga gleda kako njen izabranik pati, kako "spoznaje" svoje prave emocije, kroz plac i histericno-zenske napade. Dilan u Paolinim epizodama nikad nije cool lik (mislim da kod Sclavija on najcesce jeste cool lik, na neki svoj cinicno-autsajderski nacin), sto je ok, sa apekta ljubomorne djevojke, koja ne zeli da njen decko bude cool za druge ribe (sem ponekad), nego da bude osjecajan i da voli samo nju. Mozda sam opet otisao predaleko, ali cini mi se da ovih nekih pomalo ekstremnih momenata ima u Paolinom pristupu Dilanu. Dodatno, cini mi se da ona jeste u nekom svojevrsnom girl-power fazonu, sto potvrdjuje i ova Meduza sa kojom se poistovjecuje. Nijesam se mnogo bavio simbolikom ovog lika, ali ima u njoj neceg feministickog; ruzna je, muskarci je se boje, jer ce ih okameniti (uciniti bespomocnim i seksualno irelevantim), a opet nema dokaza (ili bar ja ne znam za njih) da je Meduza imanentno zla, pa kapiram da postoje tumacenja po kojima je ona samo neshvacen zenski lik in a man's world. Eto, taj girl power i girl emotion pristup nije nesto sa cim nalazim dodirne tacke, pa mi i uticaj ovih momenata u Paolinom radu obicno najvise smeta.

Jos jednom da kazem, da mi je epizoda odlicna i da jako cijenim Paolin rad, ali eto malo da pogledamo pricu i sa drugog aspekta. Uostalom, znacaj nekog umjetnickog djela i jeste mjerljiv brojem analiza i razlicitih tumacenja tog dijela, a jos nijsam vidio da je neko na ovom forumu napisao ovoliko teksta o nekoj Rujuovoj ili Chiavievoj epizodi.
Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 05/07/2009 : 20:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leo Charm

E da, Djuro, zaboravih tvoje drugo pitanje: a propos "cula sam te, uvek sam te slusala"

To obracanje hirurgu pokazuje da je on nekakva bitna figura tajanstvenoj osobi, i ne samo u smislu 'on je obavio operaciju', pa sam mislio da tu ne treba obezlicavati recenicu. A zasto zenski rod? Zato sto, samo da to ne zaboravimo, prica/teorija o autoru na operacionom stolu ipak dolazi iz samog stripa - to pise na poslednjoj stranici, tim recima.

Medjutim, kad smo kod toga, pogledajmo malo i ono misteriozno mesto u intervjuu - tamo gde se pominje razlicit kraj epizode. Ako se drzimo njene izjave, ona kaze da je htela sasvim otvoren kraj, bez ikakvog direktnijeg insinuiranja ko je na stolu - dakle, bez 'ja, autor ove i mnogih drugih prica' - ali da je Sklavi zeleo da 'mehanizam bude razjasnjen'.

To zvuci kao da je Sklavi, nakon citanja epizode, kazao: "Slatko ti je ovo, ima muda. Aj se sad, kad si vec zagrizla, lepo i potpisi." :) I tako je umetnuto to 'ja, autor...'

Dakle, sto rece Djole, izgleda da njihov odnos nije nikakva ozbiljna svadja ili mali rat, nego vise odnos cerke-tinejdzerke koja se pomalo inati ocu jer postaje zrela i stice svoje kapiranje sveta, a ovaj joj lupa sitne pedagoske packe.

Hvala na odgovoru! Ima potpuno smisla rezon primjenjen u prevodu, i otklon od rodne neutralnosti, bas u tom momentu. Inace, mislim da je ovaj strip u izdanju VC, dobar primjer kako i prevod, tj. adaptacija, predstavlja svojevrstan autorski rad, i treba da nosi licni pecat i tumacenje autora, uz potrebnu dozu objektivnosti. Keep-up the good work!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 05/07/2009 : 20:38:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
I ja sam uočio jedan momenat koji potkrepljuje zamisao da je Neznanac u stvari sam Sklavi (kad već pominjem legendu, volio bih da kažem da sam se uvijek pitao da li je Niko iz 'Ničije priče' u stvari Skalvijev alter-ego). Taj momenat se odigrava u dijalogu Ksabaras-Neznanac, kada Neznanac kaže ovo: 'Mislite da ćete me uplašiti, Ksabarase? Mislite da možete da mi pretite? Čime? Smrću? Večnim životom? U oba slučaja to bi bio pakao, kao što doživljavam pakao svakog jutra kada se probudim i shvatim da se još uvek nalazim na ovome svetu.'. E sad, nisam čuo da je Paola depresivna osoba, ali bi ovo lako mogao biti monolog lika koji predstavlja Sklavija, vječito depresivnog i povučenog.

I baš kao što je Sklavi stvarao stotine Dilanovih košmara, bez početka i kraja (konfuzna prošlost, mesmerizacija, poslednji čovjek na zemlji), zar dosta fanova (u koje valjda spada i sama Paola) ne bi smatralo pravednim da se jednom i Dilanov tvorac nađe u košmaru, na operacinom stolu, gdje ga sjeciraju baš kao što je on nekad sjecirao i Dilanov lik, stavljajaći ga na ivicu ludila?

Znam da je tumačenje vjerovatno pogrešno, ali je Leo Čarm rekao da damo svoja tumačenja, pa....

Edited by - Mhejl on 05/07/2009 23:25:43
Go to Top of Page

Checee
Advanced Member

China
3004 Posts

Member since 17/11/2008

Posted - 05/07/2009 : 22:50:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Checee a Private Message  Reply with Quote
Dugo nije bilo necega ovakvog.....
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 05/07/2009 : 23:41:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Kakvo je sada stanje DD serijala, nakon odlaska Barbatove (mislim na brojeve posle 250)? Da li ih je neko čitao?

Što se tiče 'Preko praga', moram još nešto da izjavim. Heh, takav sam vam ja kad se razbrbljam.;)
Jako mi se dopala teorija da je Neznanac-Sklavi a anonimna djevojka-Paola Barbato. Naravno, i ta teorija ima rupa, i to prilično, ali ima i nekog smisla. Doduše, najvjerovatnija je teorija Neznanac=Paola i ampula=autorska sloboda, ali dobro, ovakve priče se uvijek mogu tumačiti na više načina, zar ne?;)
Sada sam razmišljao kakav bi smisao imao dijalog Neznanac-Ksabaras ako je Neznanac sam Sklavi. Nikakvog, na prvi pogled. Međutim, kad sam već počeo da lupetam, mogu do kraja.;) Ksabaras bi mogao biti više stvari; simbol konačne Dilanove spoznaje (sjetiti se prošlosti u stotinama košmara) i eventualnog dostojnog kraja serijala, ali bi mogao biti slika Sklavija koji je čvrsto odlučio da se više neće vraćati u serijal, ali će i dalje upravljati 'iz prikrajka'. Ovaj dijalog bi mogao da izražava Skalvijev (pretpostavljam) bijes i nemoć zbog nedostatka inspiracije (to jest, ne želi da piše nove priče, ne želi da se 'sretne' sa likom koga je stvorio), a Ksabarasov uporno odbijanje da se sretne sa Dilanom bi moglo predstavljati njegovo tvrdoglavo odbijanje da poveže DD kontinuitet (DD Unified Theory Topic, jedva ga preživjeh;)), sve pod izgovorom Ksabarosove 'zakletve', koja, kao, ne smije biti pogažena. Baš kao i Ksabaras koji ne zna šta bi sa ampulom, ni sam Sklavi ne zna šta bi sa serijalom, koji će ga možda i nadživjeti (kraj), ali će se sve, u suštini, nastaviti po starom, u ulogama 'oca', 'sina' i 'brata'.

Nije loše ni tumačenje po kome je Neznanac u stvari sam čitalac priče, koji je podaren 'unutrašnji', 'intinmniji' pogled u serijal. Sam Dilan kaže da mu je Neznanac bio jedna od najvažnijih osoba u životu, a šta je važnije jednom serijalu nego odani fanovi? Ipak, ovo tumačenje je i najmanje moguće, jer onda gomila scena ne bi imala smisla (soba ogledala, scena sa paukom), a neke i bi (bunar, Ksabaras).

Kada sve pogledamo, mislim da je objašnjenje koje je dato u uvodniku najtačnije, te da je jedino koje uspijeva da objasni sve.

Izvinite što sam ponovio neke stvari, ovo mi je trebalo da malo sredim misli, ne zamjerite.;)

A oni ****** sa uBC-a su dali samo 79% priči!
Tamo je 'Golkonda' dobila veću ocjenu od 'Ničije priče', msilim stvarno....

Edited by - Mhejl on 05/07/2009 23:47:52
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 06/07/2009 : 00:52:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
@Djuro:

Hmmm, ne ne, mislim da ne treba uzimati ovde nikakav kontinuitet u obzir - svaki izlet u meta-strip je teren za sebe - "Lov na vestice", "Preko praga", "Poslednji covek na zemlji"... donekle i "Prica o Dilanu Dogu", u smislu sto nas pre tera da razmisljamo o Sklavijevom konceptu nego o kontinuitetu, a 'ujedinjena teorija' pokazala je da je taj teren daleko bogatiji i inspirativniji nego puko polemisanje o tome da se detalji (ne) poklapaju.

Otuda i ide ono pitanje u intervjuu: Paola stavlja stvari pod lenjir i to je s jedne strane dobro i zanimljivo, ali ubija 'magiju viseznacnog haosa' koju je posejao Sklavi - otuda to povezivanje konaca cesto vodi ka banalizovanju - to se mnogo bolje vidi u 241/241 nego u 200. Mada, iskren da budem, u tom opstem povezivanju svega onaj tvist o tome ko je zapravo Kaljostro mi se cak jako dopao.

Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 06/07/2009 : 01:34:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message  Reply with Quote
Iscitah iznova Djurov i Samurajev post - sjajno, prica je pokrenula lepu i pametnu diskusiju, sto je zapravo njena najveca pobeda.

No, da se jos jednom osvrnem na Djurov post - i argument o korektnosti mozda bas ne stoji, jer, realno, ako je analogija Ksabarasklavija tacna, nije mu rekla ne-znam-ni-ja-sta: reci nekome da nema snage da se pogleda iznutra ne funkcionise nuzno kao uvreda. Cak ni ne govori da je neko preterano los. To je, naprosto, samo jedna losa osobina - a, je l', svi ih imamo i uvek je dozvoljena diskusija. Umetnici ne smeju biti izuzeti iz takvih analiza - jer, hej, ovde Sklavijev karakter nije upleten zato da bi se on kao osoba ogovarao, nego se polemise o njegovoj karakternoj crti koja direktno utice na dalju sudbinu DDa: fazon, neces dalje, a ne dozvoljavas drugima, pa sta cemo sad?

Ponovo kazem, onaj Djoletov pogled na njihov odnos - analogija cale - cerka tinejdzerka - najbolje mi oslikava o kakvom se odnosu ovde zapravo radi.

Dalje, pretencioznost. Nije Djuro na krivom tragu, ovaj potez je svakako pretenciozan. Medjutim, ni u ludilu ga ne treba osudjivati - jer zivimo u vremenu gde malo ko ima ikakve ambicije i pretenzije, sve je ogrezlo u "samo vozi, Misko" fazon - i eno vam potvrde u intervjuu: ostali autori, kako nam je Barbato finim recima objasnila, zapravo NECE da se odvoje od namere da napisu samo pricu za jedan broj, uz eventualno kasnije koriscenje ponekog junaka, a to nikad nije dobilo razmeru sub-plota: to sto Manila dobije jos jednu epizodu ili tu i tamo iskoci Ana Never nema nikak'e veze s terminom sub-plot. Ne, recimo to iskreno, ovde je jedan od glavnih problema upravo pogubna nepretencioznost skoro pa kompletnog stafa - na stranu samo scenaristi, cesto ovde upadnemo i u polemiku o tome kako su sjajni crtaci postali strasni otaljivaci posla. Ovo je pretencioznost s gvozdenom mudima i zestokom poentom, a primer lose pretencioznosti, da je tako nazovem, to vam je nas dragi Mikele Masiero - koji, kako smo videli i kako cemo tek videti, apsolutno ne preza da posegne za necim legendarnim da bi ispricao nesto mahom prazno (videti Djoletov prikaz one price o Zoni Sumraka).

E to je onda sasvim druga stvar: ako neko zeli da se igra igrackama iz detinjstva, ne mora to da radi na gradskom trgu - to je, uostalom, intimna stvar; tako se Masiero, od silne zelje da DD izgleda kao nekada, nostalgicno igra svakom pojedinoscu koja je kultna a ne ume nista da doda. To je kao da pozoves bivsu ribu koja se jos lozi na tebe na sastanak da bi je kresnuo: u momentu kad shvati da si toliki krelac da si je samo zbog toga zvao, posteno je da ti nalupa samare.

Dakle, pretencioznost nije lose konstatovati, ali valja biti precizan i odvojiti losu od dobre, praznu od one koja poentira, onu koja uspesno stigne na svoj cilj od one koja ni ne zna sta joj je cilj i ima li ga uopste.

Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 06/07/2009 : 02:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Shto se pretencioznosti tiche, ja mislim sledece - da je u redu sve dok:

1. nije isprazna, tj. sve dok ima neku svrhu i poentu, a ne samo zarad senzacionalnosti
2. pricha uspe da uprkos pretencioznosti bude istinski dobra

...a ova pricha ispunjava oba uslova.

U krajnjem sluchaju, sve i da Preko praga nishta nije valjao, po difoltu je sto puta bolji nego svaka "prosechna," "pristojna" ili "solidna" pricha koju nam serviraju Rudju i ekipa, samom chinjenicom da je Paola pokushala neshto novo, a ne josh jednu prichu o neinspirisanom monster-of-the-month.
Go to Top of Page

Upperslice
New Member

Serbia
103 Posts

Member since 31/05/2009

Posted - 06/07/2009 : 11:21:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Upperslice a Private Message  Reply with Quote
zaboravio sam da kazem, prvi redovni dilan, a da papir posle par dana jos nije usao u fazu dezintegracije
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 06/07/2009 : 12:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djuro

Dakle, prva mana, po meni je pretencioznost. Paola, je uradila nesto, sto po meni nije olicenje bog zna kakve skromnosti. Gospodja je sebe pretvorila u glavnog lika stripa, koji se i dalje zove Dilan Dog.

Paola i jeste jedan od glavnih likova. Jedna od desetak osoba koje su upravljale njegovim životom. A posle DD 200 i Ksabaras/U ime oca - praktično "majka" serijala.

Ali ona zna da je to jalova funkcija - i sama kaže da je teško u vezi između oca i sina, kreatora i tvorevine, ne biti ni otac ni sin. Samo jalovi Demijurg.

quote:

Ima donekle osnova njena prica po kojoj to ustvari nije ona, vec svako od citalaca ponaosob, ali bez obzira sto je neznanac u isto vrijeme svako od citalaca koji strip uzme u ruke, neznanac je prije svega, sama Paola, kao lik koji u sebi objedinjava i citaoca i autora, i na kraju junaka u stripu. Interesantna je ovo igrica, ali mozda na momente malkice Paola samu sebe preozbiljno shvata. Stari Tiz, koliki god cudak bio, nikad sebe nije bas toliko ozbiljno shvatao, uvjek je tu bilo nekog zdravog otklona od prevelike ozbiljnoti, a i zdrava autoironija je cest Sclavijev motiv.

Ovo je naravno tačno. I to je jedan od razloga zašto Paolin Dilan nikada neće biti zabavan. Dobar - da, ali mračan, i neretko mučan. Više o tome kad bude izašla "Poslednja karta".

quote:

Druga mana - diskontinuitet.

Ako je kod Dilana ikad postojao kontinuitet, on je bio metatekstualan. Paola je to malo odvukla na drugu stranu u ranijim pričama, ali ipak je to priča o liku koji već dve decenije ima 33 godine.

quote:

Odjednom, grom iz vedra neba: neznanac koji u Dilanovom zivotu znaci jako puno, a do sada nikada nijesmo culi za njega; Ksabaras nikad ovoliko otvoreno vezan za Dilana; neznana djevojka, koja bi ako zanemarimo njen metaforicki aspekt, trebala biti neko ko je znacajan u Dilanovom zivotu, ali je takodje nikada do sada nijesmo vidjeli.

Jesmo. Videli smo je u Vozu prokletnika, jedanaestom (beše?) specijalcu. Ona je tu Dilanova idealna žena. Pa samim tim pogodna da predstavlja i sve ostale žene.

A Paolin Ksabaras je uvek bio vezan za Dilana, i u Broju 200, i u Bezimenom, i u onom mučenom specijalcu Kuga, o jubilarcu da ne govorim - tamo ta vezanost prelazi granicu dobrog ukusa.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 06/07/2009 : 12:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Djole ili Leo da li neko moze da napise nesto o tom kraju koji je objavljen u reprintu,nisam citao zadnje dve strane topica mozda je neko o tome i govorio.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 06/07/2009 : 12:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Ne znam ništa o tome, to je i mene zateklo kad sam pročitao u intervjuu.

Kad nabavim reprint, javim.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page
Page: of 72 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.48 seconds. Snitz Forums 2000