Author |
Topic  |
okudzava
Average Member

500 Posts
Member since 03/06/2009 |
Posted - 03/07/2009 : 00:30:12
|
Čestitke i zahvalnost Marku za lep poklon u vidu intervjua.
Ipak, najsimpatičniji deo:
"Izvini, ali tvoje tumačenje je potpuno pogrešno!"
Haw haw! |
 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10062 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
|
morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 03/07/2009 : 13:45:36
|
Izuzetna epizoda, i posle neka neko kaze nesto lose o Paoli. Imponuje nacin na koji je prosula srce i dusu na papir, mislim da je ona, uz Sklavija dabome, jedina od svih DD scenarista koja zaista voli Dilana i serijal. Ta njena posvecenost likovima je dirljiva i izbija iz svakog oblacica. I moze Paola da bude kurtoazna do mile volje, no mislim da nema sumnje u to da je u ovoj epizodi Ksabaras-Sklavi. Ja bih dozvolio sebi interpretaciju po kojoj lik profesora predstavlja ostale scenariste, koji zele da odrze serijal u zivotu po svaku cenu, pa ako treba i losim epizodama. Slazem se da je scena razgovora izmedju "nepoznate" i Sklavija jaka, ali bih skrenuo paznju i na onu u kojoj bezimena devojka spasava bezivotnog Dilana iz bunara/ponora dok na zidu stoje okamenjeni likovi Gruca, Bloka, Velsa, Trelkovske,...prejako! Hvala Marcelo na intervjuu, Paola je jedna sjajna dama. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
 |
|
Pajtos
Advanced Member

.jpg)
Sierra Leone
4695 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 03/07/2009 : 15:03:42
|
Ova epizoda je zesci nokaut za rezon i jedini spas ce biti produzeno odbrojavanje...moracu opet da je procitam.Najezi me pomisao da strip nema uvod,intervju,da nisam na forumu Stripovi.com,a kilometrima u radijusu oko mene niko ne cita stripove ,kako li bih onda razmisljao o ovoj prici?  |
 |
|
Rogan
New Member

Serbia
297 Posts
Member since 12/04/2005 |
Posted - 03/07/2009 : 20:48:20
|
I od mene sve pohvale za izdanje - kupio dva primerka (jedan za sebe, drugi da se pokloni mladjem bratu moje bolje polovine) za sada, i "na silu" odveo prijatelja koji tek s vremena na vreme kupi Dilana u Darkvud, da ga gledam dok kupuje, kako sluchajno ne bi eskivirao ovu epizodu (nakon shto ju je prochitao, na tome mi je bio i te kako zahvalan).
Povodom Paolinog "suochavanja" sa sopstvenim osechanjima prema Grucovom liku na samim stranicama ove epizode pokazala je (i mnogim piscima koji takodje ne znaju shta bi s likovima koji im ne lezhe zadala domachi zadatak) koliko je dobar pisac, te kako sve shto u vama izaziva odredjena jaka osechanja, pa makar to bila i ferustracija, je dovoljno dobra "sirovina" za valjan scenario. (Josh jedan zanimljiv primer ovoga je Stiven T. Siglov "It's A Bird", recimo.)
Intervju je sjajan bonus chitaocima, nadam se prvi od mnogih (naravno, ne sugerishem da je svaka epizoda dostojna ovako necheg, ali je uvek lep osechaj kada vidish da s eneko potrudio da ti uz strip ubaci josh neshto "ekstra"). |
"There is no Devil, it's just God when he's drunk"
-- Tom Waits |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 04/07/2009 : 04:39:09
|
Napokon! I ja procitao "Preko praga". Bio sam u cetvrtak kupio strip jos u ranim jutarnjim casovima, ali su me neke novonastale okolnosti sprecile da se odmah bacim u akciju. Doduse, zavistan od Marchelove uvertire iz prethodnog broja, a i obecanja da cemo imati strip za pamcenje, dodatno sam bio motivisan na odluku da ga i citam uz najadekvatnije moguce doba dana, kao sto je npr. ova noc. Sta sada reci posle svih komentara koji ekspliciraju mogucu sustinu ovog broja?! No, posle ove egzaltacije nisam u stanju da i ja nesto ne napisem. Najpre - Svaka cast Marchelu na fantastiscnom uvodu(koji sam naravno po preporuci, citao tek na kraju). Tumachenje iz uvodnika je i po mom dozivljaju najpribliznije onom "pravom". Ova epizoda, to je definitivno, iziskuje jos koje ponovljeno citanje, jos puno toga za analizirati posle svih alegorija i simbolike..i kako rece Pajtos - pravi nokaut na rezon! Da jos i nije bilo uvoda, intervjua sa Barbatovom, foruma stripovi.com..pitam se: kako li bi tek i oni koji su od nedavno zagazili u DD mitologiju kontali sve ovo?? Naravno, najveca je draz upravo u toj mogucnosti viska varijacija u tumacenju koncepta i ostalih kauzalnosti koje su nagonile Barbatovu na ovakvu epizodu... Pikato maestralan kao i uvek! Crni paspartui-delovi(tako bih nazvao delove sa gustom sumom, ogledalima, dijalog ksabarasa i neznanca...) su posebno jako dobro izvedeni u crtezu. U tim delovima/celinama narociti je efekat na pocetku gde Dilan visi nad ponorom/bunarom..prisustvo Gruca spasitelja koga ne vidimo, ali iz konteksta dijaloga prepoznajemo, pa nadovezivanje Bloka(koga takodje ne vidimo)u sumi, sa turobnim pitanjima o Grucovom identitetu. Fina gradacija esencijalnih elemenata iz "etimologije DD" jos na samom pocetku, do nagovestaja kulminacije pojavom Ksabarasa/Sklavija na drugom kraju/prostorije hospitala... ..emocije i agonija pacijenta na operacionom stolu..ehm - !!!
Na mene je epizoda delovala poprilicno jako, i siguran sam da i ostale koji ce je tek citati nece ostaviti ravnodusnim.
I ajde samo jos jednom da cujem da neko kaze "kako Pikato crta kao dete u prvom razredu!" Jedna mala slicica za primer, inace, jednakovredna sa ostalim...

|
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 04/07/2009 : 06:39:44
|
@Doca:
Ehm, to oko Gruca i bunara... ima dva zeza.
Zez 1: Tajanstvena osoba - autor ove i mnogih drugih prica, kako se kaze na kraju - u ital. originalu sve vreme je muskog roda - ali samo zato sto se odnosi na imenicu "autor", koji, dalje, moze biti ili jednog ili drugog pola. Moja prva ideja bila je da joj dam zenski pol kroz citav strip. Caskali smo Djole i ja o tome, pa se doslo do zakljucka da bi najbolje bilo kad bi moglo da se izvede da joj kroz citav strip sasvim sakrijem pol. Golem posao, bogme, al' nisam se smirio dok nisam napravio to. Medjutim, na stranici broj 10 (upravo scena s bunarom), moju recenicu "izvini, ne pada mi na pamet nijedna sala da te oraspolozim" (pol se ne vidi) lektorka je, u najboljoj nameri da recenica zvuci lepse, prepravila u "salu kojom bih te oraspolozio". (pol se vidi - muski)Da zlo bude vece, takodje je deo plana bio da joj samo jednom, na samom kraju, dam pol - "cula sam te, uvek sam se slusala" - tako da smo, eto, greskom dobili tajanstvenu osobu koja je na stranici 10 muskog pola, a na kraju stripa zenskog - dok se, naravno, svakako radi o jednoj istoj osobi. Zajeb nije moj, ali eto, greske se desavaju i sta da se radi.
Zez 2: Paolin scenario. Naime, primetio si da se cekaonica postepeno popunjava - najpre samo Dilan, pa Gruco, pa Blok. Sve dok ne dodje Gruco, mi imamo zestok razlog da mislimo kako je on na stolu. Kad dodje Gruco, gotovo smo sigurni da to onda mora biti Blok. Twistovi & navodjenje na krivi trag, uvek dobri narativni trikovi (kad ih neko izvede dobro). A Barbato, da bi ih izvela dobro, na sumnju koju mi vec imamo dodaje 'sumnjivu recenicu' koja treba finalno da nas zavara. Zato osoba nad bunarom pomene salu za oraspolozenje, zato osoba u sumi pomene penziju. Trik je u tome sto je te recenice mogao zaista da izgovori bilo ko, ali smo ih mi, naravno, vezali za najociglednije kandidate.
Poenta: identitet osobe na stolu, koji god da je, sasvim sigurno ne varira tokom epizode. Buduci da je to tako, svi flesbekovi odnose se na nase junake i nju, ne na nase junake medjusobno i bez nje: tajansvena osoba nad bunarom je pacijent iz sale, treca osoba u sumi je pacijent iz sale. |
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
 |
|
okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 04/07/2009 : 12:18:00
|
Fantastican strip,jednostavno fantastican.Procitao sam ga dva puta zaredom. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 04/07/2009 : 13:16:59
|
quote: Originally posted by docA Jedna mala slicica za primer, inace, jednakovredna sa ostalim...
Trebao si staviti sliku dijaloga Neznanac-Ksabaras, to su mi najljepše nacrtane vinjete stripa. |
Edited by - Mhejl on 04/07/2009 13:17:24 |
 |
|
nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 04/07/2009 : 13:23:47
|
Ponesen ovom fantastičnom pričom,i ja sam hteo da se raspišem ovde na forumu.Međutim,pošto vidim da je sve već rečeno,neću da smaram,te ću samo ostaviti svoj utisak. Ovo je definitivno jedan od onih stripova koji ti,kako kaže Vil Hanting,zavrnu šiške unazad!
Hvala Paola! |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 04/07/2009 : 16:53:29
|
@Marchelo Navodjenje na krivi trag je ono sto sam odmah naslutio, ali ostao nedorecen ne upustajuci se u analize daljeg razvoja stvari u mom postu gore..jer sam napisao samo o sekundarnim impresijama sa pocetka - prva lopta koju sam sa obusevljenjem primio. Jasno je da je identitet osobe na operacionom stolu isti kao i kod osobe koju ne vidimo, one nad bunarom, i trece "nevidljive" iz sume. Ja sam, izmedju ostalog, izrazit vizuelni tip, pa sam zavistan i od onoga sto vidim, a ovo je naravno strip a ne roman, pa je to i sa slikama dodatno pojacano, sto je po meni (ne)zavisno na dalji razvoj/ishod - jako dobar efekat, i najverovatnije sa namerom! Elem, na stranicama 11. i 12. vidi se deo rukava sa sakoom i belom kosuljom koja izvlaci Dilana sto direktno upucuje na Gruca - dodatni efekat navodjenja na krivi trag, pojacan bas Pikatovom intervencijom (diskretnim prikazivanjem shaka i rukava) i verovatno sugerisanom od strane Barbatove(?), a uz to jos i narativni trikovi. Naravno, trecu osobu koja pominje penziju ne vidimo, ali znamo o cemu se tu radi... Dalja voznja sledi u cekaonici koja sa postepeno popunjava; najpre Dilan sam, pa Gruco, pa Blok.......
Kazem, i zbog Twistova i svih ostalih zackoljica (verovarno i ostali tako misle), ponovo treba citati epizodu..da, ima zaista dovoljno razloga za to...Mozda i dva-tri..pa i pet puta! |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 04/07/2009 : 17:04:23
|
@Marchelo A kako tumacimo stranicu 42, tj. deo gde Meduza, cetvrta osoba, vodi ovu trojicu "ka izlazu" ?
"Ne sekiraj se...Ni ja ne volim ogledala"
#167 Meduza / Barbato - Brindisi
|
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4357 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 04/07/2009 : 17:10:07
|
quote: Originally posted by Mhejl
quote: Originally posted by docA Jedna mala slicica za primer, inace, jednakovredna sa ostalim...
Trebao si staviti sliku dijaloga Neznanac-Ksabaras, to su mi najljepše nacrtane vinjete stripa.
Kako je on mogao da zna koje su tebi najlepše nacrtane vinjete? Meni je ceo strip ...(!!), da bukvalno ne znam šta da kažem, a da to već neko nije rekao. Jednostavno, fenomenalan je osećaj kada te strip ovako oduva. Svaka čast Paola, Luigi, Angelo i naravno(Džej) Marchelo!! Prezadovoljan sam. Inače i ja verujem da Paola nije bila baš najiskrenija kod onog pitanja. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 04/07/2009 : 17:15:02
|
quote: Originally posted by dessa
Trebao si staviti sliku dijaloga Neznanac-Ksabaras, to su mi najljepše nacrtane vinjete stripa.
Kako je on mogao da zna koje su tebi najlepše nacrtane vinjete?
Samo sam izrazio žaljenje zbog nepostavljanja te scene. |
 |
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 04/07/2009 : 17:15:31
|
sto mrzim kad samo skrolujem strane zbog radi toga sto moram da cekam jos 2 meseca da Preko praga predje prag mk granice :(
ali zato stigao 24 casa za ne umreti ili u podnaslovu: 45 minuta za (ne) umreti od dosade jadni su ovi De Nardo i Biljardo, zato im se valjda i rimuju imena :) jadni bili i ostali
pa uporedite samo Dilanov delirijum u Demonima, kako je to Casertano prikazao! |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4357 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 04/07/2009 : 17:20:00
|
Zašto Neznanac ima lice Meduze (scena u sobi ogledala)?!
To je verovatno najeksplicitniji trag u stripu koji upućuje da je Neznanac upravo Paola. Bila je priča o tome negde ovde. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 04/07/2009 : 19:15:35
|
quote: Originally posted by dessa
Zašto Neznanac ima lice Meduze (scena u sobi ogledala)?!
To je verovatno najeksplicitniji trag u stripu koji upućuje da je Neznanac upravo Paola. Bila je priča o tome negde ovde.
U kakvoj su vezi Meduza i Paola Barbato? |
 |
|
Boyce
Starting Member

38 Posts
Member since 04/07/2009 |
Posted - 04/07/2009 : 19:42:29
|
[troll]Redovno posecuejm forum vec par meseci,a zbog "Preko Praga" morao sam i da se registrujem(i prvi put upotrebim non-free email )[/troll]
Evo moje interpretacije nakon prvog citanja: "pacijent/narator" je Sklavi,a misteriozna devojka("zena bez imena") je Paola;
Sclavi se povlaci(ili umire),i u poslednjim trenucima u mislima mu je sta ce biti sa Dilanom(i uopste likovima iz stripa) nakog svoje smrti/povlacenja(sam Dilan sluti:"Mrzim neizvesnost,vise volim ruznu istinu nego lepe neizvesnosti").Da li ce njegova smrt znaciti i kraj za Dilana ili ce dozvoliti nekom od naslednika(Paoli) da preuzme kormilo produzi zivot Dilanu.
par citata gde se Sklavi-Narator dvoumi: "Nikada je tako krupna rec..kad tad cemo morati da se razdvojimo osim ako ne umremo u isto vreme "Postoje pragovi preko kojih je nemoguce preci...vrata koja tresnu i zakljucaju se iza tvojih ledja onog trenutka kada kroz njih prodjes..i nude ti samo jedan izbor da nastavis da zivis ili ..ili..."
Testira devojku bez imena (Paolu):dok Dilan lezi nepomican na visecem kamenom ostrvcetu,on je pita "kazu da vredi rizikovati,da bi taj skok bio vredan rizika...da li si spremna da skocis?" Ceo taj dijalog izmedju naratora i devojke mi lici na dijalog Sclavi-Paola.Ne mrzi je,ali mrzi je zbog onog sto predstavlja(naslednika??,ego se buni)...da li je spremna da preuzme Dilana?
Dilan zajedno sa Grucom,Blokom,Paolomi Ksabarasom ceka ispred "operacione sale"(razgovor Sklavi-Ksabaras vidim kao razgovor Dilanovog oca iz ovog i oca iz "drugog sveta").Sklavi odlucuje da dozvoli Paoli da preuzme jer je polozila test,svoju odluku saopstava Ksabarasu koji prihvata novog "posrednika"-Paolu(susret Paola-Ksabaras)i pusti Sklavija da "umre"
Citajuci skorasnje postove na ovu temu ipak nalazim na jos par tvrdnji koje idu u prilog vasoj interpretaciji(recimo zasto se narator ujednom trenutku pojavljuje kao glava meduze ) itd
Sledi citanje broj 2... |
Edited by - Boyce on 04/07/2009 19:47:14 |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 04/07/2009 : 19:46:39
|
quote: Originally posted by Mhejl U kakvoj su vezi Meduza i Paola Barbato?
Albi sceneggiati dalla Barbato Albi della serie regolare:
Dylan Dog n. 157 – Il sonno della ragione (1999) Dylan Dog n. 163 – Il mondo perfetto (solo soggetto; sceneggiatura di Tiziano Sclavi) (2000) Dylan Dog n. 167 – Medusa Dylan Dog n. 169 – Lo specchio dell'anima Dylan Dog n. 172 – Memorie dal sottosuolo Dylan Dog n. 175 – Il seme della follia (2001) Dylan Dog n. 183 – Requiem per un mostro Dylan Dog n. 185 – Phobia (2002) Dylan Dog n. 189 – Il prezzo della morte Dylan Dog n. 191 – Sciarada Dylan Dog n. 200 – Il numero duecento (2003) Dylan Dog n. 202 – Il settimo girone Dylan Dog n. 206 – Nebbia Dylan Dog n. 210 – Il pifferaio magico (2004) Dylan Dog n. 212 – Necropolis Dylan Dog n. 221 – Il tocco del diavolo (2005) Dylan Dog n. 228 – Oltre quella porta Dylan Dog n. 234 – L'ultimo arcano (2006) Dylan Dog n. 241 – Xabaras Dylan Dog n. 242 – In nome del padre Dylan Dog n. 245 – Il cimitero dei freaks (2007) Albi fuori dalla serie regolare:
Dylan Dog Albo Speciale n. 18 – La Scelta Dylan Dog Albo Speciale n. 19 – La Peste Dylan Dog Almanacco della paura 2001 – Qualcuno nell'ombra Dylan Dog Albo Gigante n. 13 – Il senza nome Dylan Dog Albo Gigante n. 15 – La lunga note Dylan Dog Albo Gigante n. 16/4 – Il dogma Dylan Dog Maxi n. 4/1 – L'esodo Dylan Dog Maxi n. 6/1 – Il capobranco Dylan Dog Color Fest n. 2/2 – Videokiller |
Edited by - docA on 04/07/2009 19:47:19 |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
Posted - 04/07/2009 : 20:10:51
|
ja sam bio ubedjen da je pikato mladji , ipak je i on stara garda, casertano je jedan on najmladjih, '68 godiste ako se dobro secam. |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 04/07/2009 : 20:23:13
|
Sve više sam ubijeđen da je Doca Pikato pod lažnim imenom.

P.S Taman kad sam smislio duhoviti odgovor, njega nema na forumu. |
Edited by - Mhejl on 04/07/2009 20:26:03 |
 |
|
Topic  |
|