Author |
Topic |
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 14/09/2009 : 21:14:41
|
quote: Originally posted by Born To Run
quote: Originally posted by rommel
Javljam se jer sam porucivao sa pomenutog sajta vise nego bilo ko proteklih godina.
ovakvu glupost nisam već dugo vidio - bil bi glupost i da je ograničena samo na ovaj site...
molim te mi pojasni sta je bilo glupo u mom postu. da znam da ne ispadam ponovo glup u drustvu
boldano je sto je bilo posebno glupo ako ne kuzis ja ti tu ne mogu pomoci a vjerojatno ni iko drugi....ali ne odustaj u trazenju pomoci |
|
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 14/09/2009 : 21:54:25
|
quote: Originally posted by darth-vader
quote: Originally posted by jaki poštarinu ćeš vidjeti kad prođeš proces narudžbe(uvijek možeš odustati i poništiti narudžbu.princip je da šta više kupiš jeftinija je poštarina po primjerku ,.
postarina je uvek ista
hm, hm, baš i ne rođen da trči je u pravu
upravo gledam, na dva nečega 15.96 a na tri 19.95 Nije potrebna neka viša matematika da bi se vidjelo kako je u prvom slučaju po primjerku skoro 8 dolara a u drugom 6.65 dolara
tako da postarina nije uvek ista i ne kužim zašto se javljaš i onda ovdje maltene obanjuješ ljude u topicu koji služi širenju informacija?????
ponovicu za ove sto sporije kapiraju - postarina je uvek ista. nema popusta na kolicinu ako su u pitanju stripovi placa se 3.99$ po posiljci i 3.99$ po svakom stripu. potpuno je svejedno da li se narucuje 5 stripova ili 50. razlika moze da postoji ako se poruci 2 puta po jedan strip , umesto 2 odjednom. U drugom slucaju stedite 3.99$ po porudzbini. Javljam se jer sam porucivao sa pomenutog sajta vise nego bilo ko proteklih godina. Jel kuzis sad ?
mada dobro si rekao
quote: Originally posted by darth-vader rođen da trči je u pravu
dobro je da ponavljaš za one koji sporije kapiraju, ali onda moraš sam sebi ponoviti još nekoliko puta. Matematika i nije tako teška znanost samo ako se malo uključi mozak.
ako inicijalno platiš 3.99 dolara i za svaku novu knjigu 3.99 dolara, da li je onda poštarina manja po primjerku ako kupiš više primjeraka?
da se ovdje ne bunimo decimalnim brojevima, ajmo zaokružiti na 4.
Uzmemo 2 komada, to platimo 2x4+4=12 dolara i to je 6 dolara po primjerku Ako uzmemo 3 komada, to je 3x4+4=16 dolara i to je 5.3 dolara po primjerku Ako uzmemo 4 komada, to je 4x4+4=20 dolara, tj 5 dolara po primjerku ...
Ovim malim pokusom smo pokazali da je poštarina po primjerku OČIGLEDNO manja ako uzmemo više primjeraka. Istina, mi za svaki primjeraka platimo jednako ali zbog one inicijalne poštarine, cijena koju plaćamo po primjerku pada s količinom primjeraka.
jel sad jasnije, tj. da te citiram :"Jel kuzis sad ?"
ovde se poslo od premise da je sto vise kupujes postarina jeftinija. to nije tacno.razlika postoji samo ako se kupe 2 stripa umesto jednog. kako se dalje povecava broj stripova vise nema razlike. a ti mi se skini sa grbace majke ti |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 14/09/2009 : 21:56:21
|
quote: Originally posted by rommel
boldano je sto je bilo posebno glupo ako ne kuzis ja ti tu ne mogu pomoci a vjerojatno ni iko drugi....ali ne odustaj u trazenju pomoci
necu odustati, hvala ti |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
darth-vader
Advanced Member
Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 14/09/2009 : 22:23:13
|
quote: Originally posted by jaki poštarinu ćeš vidjeti kad prođeš proces narudžbe(uvijek možeš odustati i poništiti narudžbu.princip je da šta više kupiš jeftinija je poštarina po primjerku ,.
postarina je uvek ista
hm, hm, baš i ne rođen da trči je u pravu
upravo gledam, na dva nečega 15.96 a na tri 19.95 Nije potrebna neka viša matematika da bi se vidjelo kako je u prvom slučaju po primjerku skoro 8 dolara a u drugom 6.65 dolara
tako da postarina nije uvek ista i ne kužim zašto se javljaš i onda ovdje maltene obanjuješ ljude u topicu koji služi širenju informacija?????
ponovicu za ove sto sporije kapiraju - postarina je uvek ista. nema popusta na kolicinu ako su u pitanju stripovi placa se 3.99$ po posiljci i 3.99$ po svakom stripu. potpuno je svejedno da li se narucuje 5 stripova ili 50. razlika moze da postoji ako se poruci 2 puta po jedan strip , umesto 2 odjednom. U drugom slucaju stedite 3.99$ po porudzbini. Javljam se jer sam porucivao sa pomenutog sajta vise nego bilo ko proteklih godina. Jel kuzis sad ?
mada dobro si rekao
quote: Originally posted by darth-vader rođen da trči je u pravu
dobro je da ponavljaš za one koji sporije kapiraju, ali onda moraš sam sebi ponoviti još nekoliko puta. Matematika i nije tako teška znanost samo ako se malo uključi mozak.
ako inicijalno platiš 3.99 dolara i za svaku novu knjigu 3.99 dolara, da li je onda poštarina manja po primjerku ako kupiš više primjeraka?
da se ovdje ne bunimo decimalnim brojevima, ajmo zaokružiti na 4.
Uzmemo 2 komada, to platimo 2x4+4=12 dolara i to je 6 dolara po primjerku Ako uzmemo 3 komada, to je 3x4+4=16 dolara i to je 5.3 dolara po primjerku Ako uzmemo 4 komada, to je 4x4+4=20 dolara, tj 5 dolara po primjerku ...
Ovim malim pokusom smo pokazali da je poštarina po primjerku OČIGLEDNO manja ako uzmemo više primjeraka. Istina, mi za svaki primjeraka platimo jednako ali zbog one inicijalne poštarine, cijena koju plaćamo po primjerku pada s količinom primjeraka.
jel sad jasnije, tj. da te citiram :"Jel kuzis sad ?"
ovde se poslo od premise da je sto vise kupujes postarina jeftinija. to nije tacno.razlika postoji samo ako se kupe 2 stripa umesto jednog. kako se dalje povecava broj stripova vise nema razlike. a ti mi se skini sa grbace majke ti
apsolutno neistinito, ali eto, nisam ti ja kriv ako ne razumiješ osnovne matematičke operacije kao što su množenje, zbrajanje i onda dijeljenje...
i ne, ovdje se pošlo od premise da s količinom stripova opada cijena poštarine po stripu što je apsolutno i jedino točno...
a ja tebi nikad nebih bio na grbači, imam i pametnijeg posla |
|
|
npetros2@htnet-dsl
Advanced Member
Papua New Guinea
3783 Posts
Member since 22/02/2006 |
Posted - 18/09/2009 : 15:57:49
|
Naručio nešto sa Njemačkog Amazona u Ponediljak, došlo već danas! Bez carine,bez ičega |
David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS] Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid! Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone! -Ryan Reynolds- |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 18/09/2009 : 18:33:49
|
quote: Originally posted by npetros2@htnet-dsl
Naručio nešto sa Njemačkog Amazona u Ponediljak, došlo već danas! Bez carine,bez ičega
A odakle si ti? Slaba je verovatnoća da je stiglo iz nemačke za Papua New Guinea u roku od tri radna dana... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4748 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 18/09/2009 : 19:19:35
|
quote: Originally posted by kreŠa
Hrvatska, pise u profilu :)
Fala krešo.
Inače, neznam na osnovu čega se na naručivanje sa amazona nekad naplati carina, a nekad pak ne. Ja sam do sada, kao što sam rekao, preko prijatelja iz Slovenije naručivao pakete istovetne vrednosti sa po 3-4 stripa. Prva dva puta nije bilo carine, a treći čak 8.5 evra.
Neznam gledaju li vrednost naručene robe, količinu ili nešto treće, ali svakako mi nije jasno... |
|
|
darth-vader
Advanced Member
Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 18/09/2009 : 20:15:21
|
ja više ne znam što da mislim o carini nekad mi na 320kn lupe carinu a nekad mi 600kn prođe bez beda (ne, nisu knjige ili stripovi u pitanju). Izgleda kako se kome radi koji dan... |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 18/09/2009 : 21:32:59
|
ja više ne znam što da mislim o carini nekad mi na 320kn lupe carinu a nekad mi 600kn prođe bez beda (ne, nisu knjige ili stripovi u pitanju). Izgleda kako se kome radi koji dan...
Tako sam i ja mislio- Po sistemu ako prođe, prođe, kom se kako zalomi. Stvarno smo divlji zapad... |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 18/09/2009 : 21:39:28
|
ima nesto sto se zove BENEVOLENTNOST ili ti ga dobra volja nema tu puno filozofije ili ce ti pustiti ili nece...meni su znali daleko skuplje pakete pustat a one koji su marginalno mogli proc carinit - dakle sve ovisi o onom napisanom u prvom redu |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 18/09/2009 : 23:50:51
|
Kod nas je bilo tako dok nismo ušli EU - bez carine puštali su 90% stvari (govorim o knjigama, paketi do 100$). Od kada smo u EU, striktno carine sve iznad zakonski predpisanih 22 € |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4748 Posts
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 21/09/2009 : 10:01:24
|
quote: Originally posted by kreŠa
quote: Originally posted by JefCostello
Ja sam u Srbiji narucivao i tada sam pored cene posiljke placao i jos nekih 10 evra i koliko sam se raspitao racunica je sledeca: posiljka stize u BG i u posti se carini tako sto ti na cenu posiljke (knjige+postarina) obracunaju carinu od 1% ako je vrednost preko 20 evra pa ti zaracunaju pdv na sve to i uz to ti naplate taksu koja je tada bila oko 8 evra za sprovodjenje citave te procedure (ta taksa nema valjda veze sa vrednoscu posiljke vec je uvek ista) i plus ti naplate evro/dva da ti to stigne na kucnu adresu iz te poste gde se carini. Ja sam poludeo i hteo sam da se zalim ali sam digao ruke kada sam otkrio ovu firmu http://www.datastatus.co.yu/. Nema nerviranja i psovanja i sl. Pronadjes sta ti treba na amazon.uk, javis im mailom i oni ti posalju mailom predracun po kome ti platis 20% avansa i za dve/tri nedelje ti stize posiljka kada platis ostatak iznosa. Ja preuzimam u njihovoj knjizari u BG-u ali salju kuriskom sluzbom besplatno bilo gde u Srbiji. Da bi videli kako to konkretno izgleda evo recimo sta sam pokupio pre par dana http://www.amazon.co.uk/Goldfish-Brian-Michael-Bendis/dp/1582401950/ref=sr_1_10?ie=UTF8&s=books&qid=1228894291&sr=1-10 me je kostao 1.138 dinara ili recimo http://www.amazon.co.uk/Vertigo-Encyclopedia-Dk-Alex-Irvine/dp/1405328908/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1228894741&sr=1-1 sam platio 1.631 dinara.
Ja sam ih prosle nedelje kontaktirao, i stripovi u vrednosti 62 dolara, me izadju 9.800 dinara. Mozda si ti neki redovan clan, pa placas manje? I sa postarinom i carinom i svime, ovo bi me izaslo oko 6000, pa i nek ode na spediciju, jeftinije mi je od ove knjizare. :)
svaki strip ili knjiga ima na zadnjoj korici odsampanu cenu koja je u stvari cena u knjizarama u Engleskoj i USA (obzirom da kupujem samo knjige i stripove na engleskom). Ja vec drugu godinu narucujem preko njih i u 3/4 slucajeva mi krajnja cena knjige/stripa bude ta cena, a u 1/4 bude za oko 10% visa od te cene...
Pre par dana sam narucio ovo: http://www.amazon.co.uk/Punisher-Garth-Omnibus-Marvel-Knights/dp/0785133836/ref=tag_dpp_lp_edpp_ttl_in i kosta me okruglo 7.000din. RRP cena (na zadnjoj korici) je 75funti (oko 7.800din), Amazonova cena je 56funti(oko 5.800din) plus postarina 7funti (oko 750din) + carinski postupak + pdv + domaca postarina (ne moze da bude ispod 1.000, i pod uslovom da te ne "potkaci" spedicija). Povoljnost je ta sto uplatis 20% avansa kad narucis a ostatak kad preuzmes knjigu, i sto izbegavas sve ostale "neprijatnosti"...
Ne znam sta da ti kazem, probaj da narucis direktno preko americkog amazona pa nas onda obavesti sta si narucio, i koliko te je na kraju izaslo sve ukupno...pa da onda uporedimo... |
"Comics will be the culture of the year 3794" Salvador Dali |
|
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Posted - 21/09/2009 : 10:05:38
|
Jesi li im slao linkove za stripove na americkom ili britanskom Amazonu? |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4748 Posts
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Posted - 21/09/2009 : 10:26:48
|
Trebao si da im saljes linkove sa britanskog amazona, posto oni narucuju knjige od velikih distributera direktno iz Engleske pa onda imaju ove cene koje sam ti naveo, ako to isto narucuju iz Amerike onda je i do 40-50% skuplje... |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 21/09/2009 : 14:29:50
|
Opet je sve to skupo... U americi primeraradi Punisher MAX 1 HC košta 19 dolara, a na Amazon UK 15 funti. Poštarina sa Amazona US za dve knjige (1 i 2) izađe 20 dolara, tako da za 60 dolara dobijem dva HC-a. Englezi stvarno deru... |
|
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Posted - 21/09/2009 : 14:48:48
|
Cinjenica je da je najeftinije kada bi ziveli u Americi i tamo narucivali sa Amazona sa besplatnom postarinom... ...ili bar imali nekog rodjaka/prijatelja koji bi dolazio par puta godisnje i bio voljan da donese kilograme stripova...
Inace u Engleskoj je sve skuplje (ne samo stripovi) nego u Americi pogotovo sada kada je dolar opet "pao" u odnosu na evro i funtu... |
|
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 22/09/2009 : 22:49:37
|
Zahvaljujući Jefovoj preporuci naručio sam preko Data Statusa 8 tomova Stevea Canyona. Njihova ukupna cena na UK Amazonu iznosi 102 funte (zbir RRP-a), što je oko 10 475 dinara. Cena Data Statusa je 12 115 što je sasvim OK! Za iste stripove Mamut mi je tražio preko 25 000 dinara! Kada sam se žalio da je verovatno greška u predračunu, posle 15 minuta javili su mi da sam u pravu, da su pogrešili u računu ali da je cena za 500 dinara veća!!!
|
Edited by - JAH WOBBLE on 22/09/2009 23:12:54 |
|
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Posted - 23/09/2009 : 10:01:56
|
quote: Originally posted by JAH WOBBLE
Za iste stripove Mamut mi je tražio preko 25 000 dinara! Kada sam se žalio da je verovatno greška u predračunu, posle 15 minuta javili su mi da sam u pravu, da su pogrešili u računu ali da je cena za 500 dinara veća!!!
Slicna je situacija i u Platou.
|
|
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 23/09/2009 : 13:26:33
|
Za Jefa: Koliko sam ukapirao ti ne popunjavaš formular na sajtu sa ISBN brojevima, već im šalješ mejl sa linkovima na UK Amazon?!
Što se tiče Platoa ja sam mislio da više ne primaju porudžbine. |
|
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Posted - 23/09/2009 : 13:53:32
|
quote: Originally posted by JAH WOBBLE
Za Jefa: Koliko sam ukapirao ti ne popunjavaš formular na sajtu sa ISBN brojevima, već im šalješ mejl sa linkovima na UK Amazon?!
Što se tiče Platoa ja sam mislio da više ne primaju porudžbine.
da, samo im posaljem linkove na pojedine stripove ili knjige na britanskom Amazonu i to je to, posle par dana mi stigne ponuda i tada uplatim 20%.
Sto se Platoa tice ta informacija je iz perioda kada sam i ja trazio alternativu direktnom narucivanju i sumanutim dodatnim troskovima (spedicija i sl.)...Plato je imao takvu neku ponudu za strip npr. od 10funti ti traze skoro 3 puta vise u dinarima. Potpuno sumanuto...
Samo jedna mala napomena, ono sto je mene nerviralo kod te direktne porudzbine je sto nikada nisi siguran, neki put mozes da prodjes bez dodatnih troskova, neki put sa nekim (uslovno) minimalnim ali neki put kada ocene da je posiljka za spediciju tada je jedina opcija da odustanes (osim ako nije u pitanju neka veca kolicina koju si narucio)... |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 24/09/2009 : 17:55:01
|
Evo, konsultovao sam i ja Datastaus, trebalo bi uskoro da naručim...
Zaista i više nego povoljno, a verujem i sigurno, jer se radi o težim i glomaznim stripovima... Neka lepo stigne kod njih, pa ja to pokupim. Ovako, iskreno, iako od skoro uzimam preko neta i nije bilo problema, nisam baš siguran za neke vrednije stvari. Pa kad već postoji ova mogućnost, ne puno skuplja nego da sam naručim...
Hvala, Jef! |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 24/09/2009 : 20:12:11
|
Evo ja danas naručio za 75$ prva tri HC Punisher MAX-a (ukupno oko 900 strana marvelovog 11 x 7.5, full color strana) sa sve poštarinom (za to sam izdvojio 15.5$). Šta reći- Najpovoljnije! |
|
|
Topic |
|