forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 100 filmova u 2010. - recenzirano 100/100
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

dr strangelove
Advanced Member

USA
8866 Posts

Member since 26/12/2007

Posted - 01/10/2009 : 12:10:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit dr strangelove's Homepage  Send dr strangelove a Private Message  Reply with Quote
Što si pogledao sve one koje sam ti poslao zadnji put?

It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/10/2009 : 13:19:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

ja bih volio kada bi se pokrenuo topik (mene stid :D )
za preporuke samo fantastičnih filmova... dakle SF fantasy nadnaravni trilercici i horori

eto :D

mislim da sam ih pogledao dosta... a naslova nedostaje za buducnost :D nema se sta gledati ... sve spiskove sam prosao :D ;)

sve ovo sto si rekao bi ogranicilo tu temu na razgovor izmedju troje-cetvoro clanova ovog foruma

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17810 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 01/10/2009 : 14:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dr strangelove

nisu sf

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/10/2009 : 14:11:29  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

za preporuke samo fantastičnih filmova... dakle SF fantasy nadnaravni trilercici i horori

mislim da sam ih pogledao dosta... a naslova nedostaje za buducnost :D nema se sta gledati ... sve spiskove sam prosao :D ;)

sve ovo sto si rekao bi ogranicilo tu temu na razgovor izmedju troje-cetvoro clanova ovog foruma

Jel mogu ja, mogu ja????

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

dr strangelove
Advanced Member

USA
8866 Posts

Member since 26/12/2007

Posted - 01/10/2009 : 14:13:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit dr strangelove's Homepage  Send dr strangelove a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

nisu sf

Sad ti više nisu dovoljno dobri ni oni filmovi sa tvog popisa
Uskoro ćeš imat popis filmova koje moraš pogledat sa orginalnog popisa filmova

It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/10/2009 : 14:44:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

Jel mogu ja, mogu ja????

ne znam, moras da pitas to troje-cetvoro, ne mene

Go to Top of Page

dr strangelove
Advanced Member

USA
8866 Posts

Member since 26/12/2007

Posted - 01/10/2009 : 14:44:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit dr strangelove's Homepage  Send dr strangelove a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17810 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 01/10/2009 : 15:31:31  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

nisu sf

Sad ti više nisu dovoljno dobri ni oni filmovi sa tvog popisa
Uskoro ćeš imat popis filmova koje moraš pogledat sa orginalnog popisa filmova

pa to i imam

da bi pravilo bili zastupljeni svi naslovi po grupama imam spisak za gledanje

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/10/2009 : 10:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
2010. nije još stigla, ali su stigli DVD-i od Nostroma pa ja počeo gledati. A kako je rommel tražio da komentiram, hajd'mo! Prvi je bio kronološki posljednji:

HAPPINESS (1998) Todd Solondz

Ovaj sam djelomice prije gledao na nekoj TV, nisam se sjećao svega, ali sam se sjećao dojma da bih ga htio pogledati ponovo. Sad jesam i dobar je, držao mi je pažnju, ali nije baš tako dobar kao što sam mislio da će biti. E, zašto?

Moram u digresiju: jučer nam na nekoj mailing listi frend priča kakav mu je život trenutačno, poslije razvoda, s traženjem novog posla, stana, sa zdravstvenim problemima i kompjutorom koji je crko. Danas mu drugi frend kaže da to zvuči kao prvih deset minuta filmova koji se prikazuju na Sundanceu. Doduše, kaže i da filmovi sa Sundancea obično imaju hepi ending, po čemu se "Happiness" razlikuje, ali dojam poznatosti - gotovo "sandens" žanra za sebe - malo je umanjio dojam.

Nota bene: kako nisam filmolog, ne znam je li "Happiness" možda okinuo takav trend, ali gledano iz ove točke u vremenu u njega se savršeno uklapa.

Kad spomenuh žanr, ustanovio sam i što mi je smetalo, a ako ne smetalo onda bar stršalo u filmu. Priča o mrtvom vrataru. Ta infuzija čistožanrovskih elemenata - slično jednom drugom Solondzovom filmu, "Storytellingu" - možda je potrebna zbog drame ili studija, ali nekako je razvodnila stvar. U svakom slučaju, to mi je sinoć zasmetalo.

Jutros sam retrospektivno zaključio što najvjerojatnije ne volim kod Solondza općenito: okej, on se fokusira na mračnu stranu američkog sna, to je njegovo pravo, ali ... Ali on to čini bez ikakve simpatije za likove. Postavlja se nad sve, ne trudi se razumjeti, samo im sudi. Tako najsimpatičniji lik - u vjerojatno Solondzovom pokušaju šokiranja - ispada pedofil, ali daleko od toga da Solondz (kojemu glumac u ulozi pomalo sliči) makar njega voli. Publika se može u pojedinim trenutcima vezati za ovaj ili onaj lik, ali sam film od svih ostaje distanciran. To nije objektivna zamjerka, jasno, ali taj mi osjećaj stoji na putu da kažem da mi se zaista svidio taj film.

Što ne znači da ne bih pogledao još kojeg Solondza, naletim li: "Palindrome" je zvučao zanimljivo po opisu na imdb-u.

Stripovska poveznica: plakat je crtao Daniel Clowes.

(mcn)

PS 1 down, 99 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn

Edited by - mcn on 04/10/2009 10:05:55
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 04/10/2009 : 13:35:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Odlično, Jurica Pavičić i Darko Macan drže glavu Filmske Recenzije kod nas iznad vode :). Samo nastavi, odličan osvrt. Još da Markos ne vidi ovaj topik bilo bi odlično. Neka, LJiR i Zekan će izaći kad-tad :).

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 04/10/2009 : 14:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

ne znam je li "Happiness" možda okinuo takav trend

zapravo - jeste. ili je makar jedan od 4-5 filmova koji jesu definisali te stvari koje sada smatramo 'indie' klisheima.

quote:
Originally posted by mcn

"Palindrome" je zvučao zanimljivo po opisu na imdb-u.

Palindromes su mozhda i njegov najbolji film. Najambiciozniji u svakom sluchaju.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/10/2009 : 11:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ajmo, dalje, još s Nostromova DVD-a i kronološki unatrag. :)

THE SWEET HEREAFTER (1997) Atom Egoyan

Kaže Proust, otprilike, da čitatelj, dok čita knjigu, čita zapravo sebe. Što sam ja u sebi, dakle, mogao pročitati gledajući skoro dva sata ovog filma, koji su djelovali kao da ih je šest?

Distanciranost, najvjerojatnije.

Od prve scene (okej, druge, prva je dug spor špica-kadar), kad Ian Holm razgovara sa svojom kćeri narkomankom, moja jedina reakcija je bila "O, ne!" Nije bila "Stereotipno!" (jer je zapravo sve skupa prilično dobro napisano), ni "već viđeno", već jedno lijepo, od srca, "ne zajebavaj me više s tim!" I to se samo nastavilo s autobusom punim mrtve djece - jednostavno me nije bilo briga.

Možda mi je takav trenutak - gdje god se okrenem neki sitan a nerješiv problem pa mi najmanje od svega trebaju još i tuđi problemi - a možda je takav svijet, s jednostavno previše informacija i muka, tako da u njemu i muke postaju tek informacije i ništa više.

THE SWEET HEREAFTER je pametno napisan, lijepo uslikan i spor film. Neke slike mi nakon gledanja ostaju, i neke teme, ali preko volje - kao da me sinoć netko gnjavio svojim jadom i ja to jutros svom silom pokušavam zaboraviti.

(mcn)

PS 2 down, 98 to go. Izgledi za gledanje vjerojatniji vikendom nego radnim danom, za slučaj da sad očekujete jednu dnevno. :)

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/10/2009 : 16:29:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Nostromov CD i dalje, treći od najsvježijih filmova s njega.

LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA (1989) Aki Kaurismaki

Ako ničemu drugome Lenjingradski kauboji nisu poslužili - iako nije da nisu - onda su poslužili tome da shvatim što mi je nedostajalo u THE SWEET HEREAFTER. Humor.

Sad, ima humora i humora. Ima situacija kojima smo se naučili smijati, ima suptilnijieg humora, ima kreveljenja i ima duha. Ono što me opako tlačilo u TSH nije bio izostanak neke posebna vrste humora već kompletan izostanak bilo kakvog trenutka olakšanja. Jest, TSH jest bio film o tužnoj temi i tužnim ljudima, ali sav taj pokušaj pustog realizma urodio je ... smijem li reći karikaturom?

(Stripovska poveznica: sličan osjećaj imao sam čitajući "Muchacha" - ozbiljna tema pa ne do Bog da se itko nasmije. Svijet nije takav.)

The Leningrad Cowboys Go America, pak, počinje kao karikatura i naizgled do kraja ne pokušava biti ništa više nego karikatura. No, ako je karikatura dobra onda ona u sebi sadrži cijelu osobu koju portretira. Od desetak članova benda neki, mislim, u filmu nisu rekli ni riječ, a opet su tako dobro prikazani da točno znamo kakvi su karakterom. Jer znamo takve karaktere, jer film prolazi dublje od stereotipa i dotiče arhetip. Lenjingradski kauboji dirljiviji su, istinitiji i tužniji film od The Sweet Hereafter, a nekako im je to uspjelo postichi uz puno humora i bez autobusa punog mrtve djece.

(mcn)

PS 3 down, 97 to go.

Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 12/10/2009 : 16:33:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

I kaj, nijedan rvacki nema za preporuccit? :)

mcn

U gori raste zelen bor
Operacija Stadion
evo
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 16/10/2009 : 21:40:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Nostromov CD, al' s malo preskakanja.

INVASION OF THE BODY SNATCHERS (1956) Don Siegel

Odgledao sam ovaj film, a kao da nisam. Kako to, zašto to? Pa, djelomice zato što je klasik žanra, što znači da mu je premisa tako poznata da tijekom filma za mene nije bilo nijednog iznenađujućeg detalja (to jest, bio je jedan: da je priča po kojoj je snimljen izvorno serijalizirana u, mislim, Collier'su) - stalno sam osjećao da mi pažnja bludi bilo kamo samo ne ekranu. Djelomice možda i zato što sam prije sto i dvadeset godina gledao rimejk iz sedamdesetih pa mi je valjda i zato bilo poznato. Najposlije, možda zato što je SF.

Znam kako to obično funkcionira: ako netko kaže neku lošu o nekom SF filmu, onda fanovi obično skoče da taj koji kenja ne kuži SF. Znam to jer sam i sam tako godinama skakao. No, s godinama sam došao do zaključka kako - iako sam godinama čitao SF i iako je SF oblikovao način na koji razmišljam i pišem - kako ga sve manje volim (to jest, sve manje pronalazim u njemu nove stvari koje mogu voljeti) i kako mi je sve jasnije da ga se baš i ne može preporučiti nekome tko ga ne voli. Onaj tko voli SF, na njega se navukao kao klinac ili maksimalno srednjoškolac (kao i na, je li, strip), a tko nije malo je vjerojatno da će to poslije učiniti.

INVASION OF THE BODY SNATCHERS je SF film koji se uspješno šverca rubom opće zanimljivosti - da je alegorija na paranoju pedesetih toliko je puta spominjano da zaista ne bih ovdje o tome - tako da u njemu od SF-a ostaje ono najgore: loši likovi i radnja podređena ideji. Ideji koja je tad bila nova, ali koja je nakon pola stojeća i nešto postala dio kolektivne svijesti. IOTBS je preživio ne kao pretjerano dobar, već kao ikonički film.

Korak natrag: s obzirom da sam par puta primijetio lijepe kadrove, računam da je film vjerojatno dobro režiran (iako samo funkcionalno odglumljen - uloge jednostavno nisu bile nimalo zahtjevne), ali većinu sam se vremena mogao osloniti na holivudski princip filmova razumljivih i zadnjem retardu te sam mnoge sekvence zapravo samo odslušao.

(mcn)

PS 4 down, 96 to go.

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 16/10/2009 : 21:42:05  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
ako si gledao kaufmannov remake iz sedamdesetih (izvrstan btw) morao si primjetiti cameo glavnog glumca iz ove verzije - odlicna minijatura
ja uopce nevolim SF pa cu rado skociti na mackonju kako je popljuvao siegela btw...a mackonji ovaj vikend je na novoj tv siegelov spellbound - nije sf vise moj fah ali sjajan clint i neobican izvrstan mali film

Edited by - rommel on 16/10/2009 21:44:50
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 17/10/2009 : 02:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA (1989) Aki Kaurismaki

To, mcn-e, ljubi te moj avatar!

Sad kad ti se ovo dopalo, sve ostalo sme da ti se ne dopadne (osim eventualnih Melvilovih naslova, naravno).
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 17/10/2009 : 08:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>ako si gledao kaufmannov remake iz sedamdesetih (izvrstan btw) morao si primjetiti cameo glavnog glumca iz ove verzije

Gledao sam ga prije skoro triese godina tako da je dobro da se sjećam i Sutherlanda. :) A i malo je teško prepoznati cameo nekoga koga još nisi vidio ni zapamtio, a bogme je pitanje bih li ga i sad prepoznao koliko je faca u pitanju šablonski pedesete. :)

mcn

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 18/10/2009 : 20:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Nostromov DVD, dakako.

A LITTLE ROMANCE (1979) George Roy Hill

Kad sam tražio preporuke, namjerno sam ograničio količinu holivudskih filova zato što - gutani u količinama - ti filmovi demonstriraju golemu količinu neinventivnosti, recikliranja i predvidljivosti. Ili mi se samo tako čini danas - zbog dvojnog faktora nagomilanog gledanja istih i stasavanja gneracija filmofila koji valjda ni nisu gledali ništa drugo doli holivudarije pa iste i iživljavaju kroz kopiranje. Što ne znači da sam suštinski protiv holivudske sentimentalnosti - ne pali ona bez vraga ovolike godine - pogotovo kad je izvedena u službi priče i (bar za svoje vrijeme) inventivno.

A LITTLE ROMANCE nije ništa drugo do bajka - dvoje hiperpametnih starmalih klinaca u lovu na prvi poljubac uz pomoć kompletno karikiranog džentlmena-džepara kojeg igra Lawrence Olivier, preglumljujući koliko i Rade Šerbedžija, ali nervirajući me manje - i dokaz kako je Hollywood stvoren da radi bajke. Sve je tu: sudbinski susret, otkvačeni prijatelji, dijalozi koji klapaju kao nikad u stvarnom svijetu, malodušnost prokrenuta jednom rečenicom, utrka sa satom ... a opet sve funkcionira kao da gledamo prvi put.

Sentimentalnost nisu dobre naočale za ozbiljnog kritičara, pa ja srećom nisam naročito ozbiljan jer sam naročito sentimentalan. Film me dobija na jedan-dva-tri svakim klišejom mogućim, a od spomenute preokrenute malodušnosti ja ne prestajem sretno suziti. Ono malo gorčine na kraju samo podigne cjelokupni dojam za notu - možda zato što se tako dobro uklapa u nadholivudsku stvarnost u kojoj sam i sam nekad bio superpametni kovrčavi dječak u samtericama i kariranoj košulji, a izrodio sam se u to što sam se izrodio?

Srećom pa neki snovi ostaju netaknuti.

(mcn)

PS 5 down, 95 to go.

Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 19/10/2009 : 18:58:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Fino, fino :). Sjećam se da sam film davno gledao na tv-u, pojma nisam imao kako se zove, negdje mi je ostalo samo da glumi stari Olivier. Da, ni danas (pogotovo danas!) ne izgleda loše, ono, baš feelgood film.

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 22/10/2009 : 09:12:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Prvi Nostromov DVD odgledan.

ANNIE HALL (1977) Woody Allen

Kad se kroz godine, otprilike u ritmu nastajanja, gledaju filmovi Woodyja Allena steknu se dva dojma: 1) da su uvijek isti i 2) da je prije bio smješniji. Ono prvo ih, dakle, ocrtava kao autorske dok je ovo drugo razumljivo jer svaki iskreni humor postaje trpkiji s godinama, kako je sve manje nade da ćemo njime popraviti svijet. Enivej, u sklopu tih opservacija bilo je skroz zanimljivo obrnuti vremenski tijek i pogledati jedan trideset godina star Woodyjev film.

ANNIE HALL je jedan od prvih, ako ne i prvi film u kojem je Woody batalio žanrovske parodije i poduhvatio se maskirane autobiografije, stvorivši predložak za sve kasnije (svoje i tuđe) neurotične njujorške Židove. Zbog istosti Woodyjevih filmova nisam, pri slaganju popisa filmova za gledanje, uopće više bio siguran kojeg sam gledao, a kojeg nisam pa je ANNIE HALL završila na popisu iako sam je, kako se pokazalo, odgledao negdje ranih osamdesetih. I sad, iako mi je AH onomad očito postavila tematska očekivanja za buduće Woodyjeve filmove, očito me se nije, kao klinca, pretjerano dojmila: bila je komedija, bila je drukčija, bila je zanimljiva i to je otprilike bilo to. A danas?

Danas sam je odgledao u skoro mučnoj tišini. Ne da nije bila dobra ili smiješna (zapravo su količina, ritam i stil šala otprilike isti u svim Woodyjevim filmovima, toliko o točki dva), nego sam se ja promijenio. Ono što sam nekad mogao gledati kao nekakve bedaste odrasle i koncentrirati se samo na komediju, danas gledam kao prikaz vlastitog života i svojih sadašnjih muka te mi, bogme, uopće nije smiješno. Možda sad čak i razumijem zašto moj otac Woodyja nikad nije volio ... jer, dok su mi Woody Allen i Diane Keaton u svojim ulogama nekad izgledali čak i cool, danas su mi takvi da bih najradije pobjegao miljama daleko od njih, a možda i od sebe.

Komedije su, jebiga, samo ona sranja koja se događaju nekome drugome.

(mcn)

PS 6 down, 94 to go.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 22/10/2009 : 09:25:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
meni je bio skroz simpa film. generalno mi se dopadaju njegove komedije, Love and death, Bananas, Sleeper, Everything you wanted to know(....)....ali ovaj je nekako poseban. A, sto kazes, zato sto nije nikakva parodija, nego pocetak neceg novog. Svejedno, ono sto mi se najvise dopada je on sam, kada glumi u tim svojim komedijama. Sav je nekako spontan, i dobijem osecaj kao da je film snimljen za tih sat i po koliko traje. Naravno, u ovom slucaju, i Diane Keaton je sjajna (kao i uvek).
Nadam se da necu doci u situaciju da mi se ne dopadne film za par godina kada se osvrnem

Inace, trebao bih da mrzim Annie Hall, obzirom da je oteo Oskara Ratovima zvezda `77, al ajde....oprosti i ziveces duze

Go to Top of Page

dr strangelove
Advanced Member

USA
8866 Posts

Member since 26/12/2007

Posted - 22/10/2009 : 09:53:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit dr strangelove's Homepage  Send dr strangelove a Private Message  Reply with Quote
Ne volim Woodya, ali nađe se tu i tamo neki dobar film.
Annie Hall nije jedan od njih.

Zelig je recimo po mom guštu

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/11/2009 : 15:14:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Nije da ne gledam ove stvari, kužite - iako trenutačno vrtim serije dok crtam - samo je malo uf! s vremenom za tipkanje. Al' evo prvog filma s drugog Nostromovog DVD-a (inače, hvala TWSu na 40-ak idućih s popisa!):

BADLANDS (1973) Terrence Malick

BADLANDS su odličan, odličan film. Ali.

Ali u jednom trenutku Martin Sheen izvadi pištolj i BADLANDS postanu odličan, odličan američki film. Nisam siguran da to mogu objasniti, ali dajte da pokušam.

U evropskom filmu (ne računajući noarovske ili druge žanrovske uratke koji su inako nastali pod utjecajem Olivuda) vatreno je oružje ili dio dekora (kad britanski lordovi, primjerice, pucaju po glinenim golubovima i francuska vlastela po prepelicama) ili je njegovo potezanje jasan znak kako je drama došla do vrhunca i gordijskom čvoru zapleta slijedi brz i krvav rasplet.

U američkom filmu - i ovo je, jasno vam je, posve nepotkrijepljeno bilo kakvim istraživanjem - potezanje pištolja znak je da zaplet POČINJE. Do tad smo obavili onih prvih, dosadnih sedamnaest minuta u kojima dozajemo gdje smo, kad smo te o kome je priča riječ, a sad utoke napolje i zabava počinje. Da se bavim time, gotovo bih bio na kušnji prijaviti magisterij na temu "Utjecaj drugog amandmana na američku kinematografiju" (ili, prevedeno, di bi Olivud bio bez pištolja) ... al' ne bavim se pa ideju prepuštam nekome od vas.

Dakle, od trenutka kad Martin Sheen (koji briljira u ovoj ulozi) povuče pištolj, BADLANDS su i dalje film koji me iznenađuje svakom idućom scenom, koji je istovremeno topao i brutalan, pametan i nenametljiv, koji je vrhunski napisan, krasno režiran, lijepo snimljen i sjajno odglumljen, ali koji je od tog trenutka nedvojbeno, nedvojbeno američki.

(mcn)

PS 7 down, 93 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 17/11/2009 : 00:21:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Uf ... Preživjelo se CRŠ i InterLiber u uzastopnim vikendima i radije bih da se to ne ponovi. Ali, evo zato napokon i komentara idućeg filma s Nostromova DVD-a., odgledanog prije svega ovoga, ali nije se stiglo ni slova dosad otipkati. No, dojmove se zaboravilo nije.

The Night of the Hunter (1955) Charles Laughton

Jedan moment koji sam zaboravio spomenuti kod Badlandsa, vrijedi i ovdje, dok se u suvremenim filmovima sreće, čini mi se, rijetko: dok se ove veterane gleda, ima se vremena o odgledanom i razmišljati, a ne samo na slikom prikazana uzbuđenja reagirati iz, ne znam, gušterskog dijela mozga. Fali mi to malo danas, a u drugu ruku mi se stari filmovi, naviklome na teve ritmove, čine poprilično spori. Tja ... ne može plus bez minusa, izgleda, a teško ih je i međusobno razlučiti.

(U plus treba pribrojiti i treći čin ovog filma koji ful mijenja smjer i zapravo obogaćuje priču u trenutku kad sam pomislio da nam ostaje još samo pola sata naganjanja ubojice i klinaca. Ali ne - to se danas tako radi!)

Nego, Night of the Hunter. Dosta mi ga je ljudi kroz godine spomenulo s velikim uvažavanjem pa su mi očekivanja bila podignuta. Isto tako, s obzirom koliko su neke scene iz njega citirane (Mitchumove tetovaže na prstima, uglavnom), pretpostavljam kako je svojevrsna razvodnica žanra ili kinematografije, ali ovo nije rubrika koja se diči svojim filmofilskim znanjem pa ću sve to rado zanemariti i usredotočiti se samo na to kako se film mene dojmio.

Neki su dijelovi poprilično odlični (priča je dobra, neočekivana i s psihološki zanimljivim likovima u drugom planu, treći sam čin već pohvalio, klinci su okej), ali neki su mi bili skroz čudni. S jedne strane, režiser kadrove postavlja sjajno, ali zapravo užasno statično, gotovo kao da je riječ o - grc! - stripovskim kadrovima, fino komponiranim, krasno osvijetljenim, ali zamrznutim. S druge strane, gledajući Mitchuma kako preglumljuje imao sam osjećaj da ga režiser drži na koncima i da mu govori "Sad se iznenadi, sad se iskezi!". Cijeli mi ga je film bilo totalno neprirodno gledati (a kako nisam previše Mitchuma u životu odgledao ne znam je li mu glumatanje dio šarma ili drugdje dobro glumi) i zapravo mi je rušio dojam.

Ali kako rekoh, priča je dobra, film posve solidan i nije mi žao provedenog vremena ni proizvedenih misli.

(mcn)

PS 8 down, 92 to go.

Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000