forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 243

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/10/2009 : 23:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
cuti, ovo mi vec drugi put veceras, pocinjem da se plasim!
nista, onda sledi unakrsno uporedjivanje utisaka

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 31/10/2009 : 23:51:05  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ta "ogoljeni" način pisanja karakterističan je za Asimova, a možda razlog zašto je to tako ne leži u njegovom stilu, nego u kvantiteti, koja je ogromna, te samim time pojavljivanjem manjka vremena za "vraćanje" na već napisano i eventualnu doradu već oblikovanih tema. Može biti, a i ne mora...
Ono što je zanimljivo u priči "I pade noć"(koja je kraća verzija knjige, nešto kao Clarkeova knjiga Grad i zvijezde), leži u slijedećem; u jednom trenutku naučnik(ne sjećam se sada koji) objašnjava da "na temelju dokazanih činjenica život na planetima koji imaju cikličku izmjenu dana i noći nije moguć!" Prema tome, život na planeti poput naše jednostavno nema šanse. To je po meni glavna poduka cijele knjige: Život ne mora nužno nastati u uvijetima u kojima je nastao na našem plavom planetu. Zašto moramo biti atmosferski šovinisti? Zašto život ne bi nastao u morima Amonijaka? U atmosferi od Ugljičnog dioksida? U obliku čiste energije? Često znanstvenici govore kako "prema promatranjima na tom i tom planetu život nije moguć". Krivo. Možda nije moguć pod našim uvjetima, ali čudesni su putevi Majke Prirode. Zbilja čudesni.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/11/2009 : 13:03:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
I tako nastadose dzinovski organizmi sa Jupitera!

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/11/2009 : 14:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Da. Dobar primjer je recimo Susret s meduzom, izvrsna Clarkeova priča( kad smo već kod Jupitera)

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/11/2009 : 18:16:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Ah, yes...."Izgubljeni svetovi 2001" :))

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/11/2009 : 18:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
BTW, dzinovski organizmi sa Jupitera su pomenuti da bi uputili na "Odiseje".
Uvek ih vezujem za 2001. ali zapravo se radi o 2010.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/11/2009 : 19:15:51  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ne znam ,mene je 3001. ipak malo razočarala. Mislim, moglo je puno bolje, ipak je to Clarke

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 01/11/2009 : 20:49:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
A znam na sta mislis, ali opet donekle....nije nepotreban nastavak.
Jedino sto ga je poklopilo u "3001." je (ne)doslednost.

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 04/11/2009 : 20:22:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

Dina
Mesija Dine
Deca Dine
Bozanski car Dine
Jeretici Dine
Kapitol Dina

Evo i mene odmornog sa odmora!!!
Glede ovoga gore, obavezno preskočiti tri zadnja naslova - teška filozofija bez razloga. Nikako ne čitati.

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 04/11/2009 : 20:48:23  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Evi i šta sam uspio da pročitam na odmoru u pauzama između X-file-ova i prve sezone Fringea:

Jako, jako interesantno. Glavna dilema/ideja u knjizi: da li civilizacijama u poznatom svemiru dati, omogućiti korišćenje,
tehnologije hiljadama i milionima godina naprednije od one koju posjeduju? Vrlo interesantne ideje obitavaju u ovoj sjajnoj knjizi,
uz povremeno j...nje u zdrav mozak sa svim naučnio-tehnološkim objašnjenjima itd.
Neću vam ništa reći sam malog uvoda: najumnije glave Zemlje su izumile uređaj zvani makroskop pomoću kojeg mogu "baciti oko" gdje
ranije nijesu mogli i sasvim slučajno hvataju signal koji razara um natprosječno inteligentnih a one glupavije ne dira dok istovremeno nosi
enciklopediju znanja svih izumrlih i postojećih rasa... Šta raditi? Preporuka!

Ili kako je oko 2000 srednjevjekovnih engleskih seljačina sa konjima, sjekirama i strijelama uspjelo da pokori i sebi potčini najmoćniju svemirsku rasu do sada poznatu? Neozbiljan SF tj. zajebancija ako mi išta vjerujete. Nije obimna (170 str.) pa se čita brzo inače...

I na kraju sam ponovo pročitao nekoliko sjajnih priča iz ovog, nažalost, jedinog monolita kog posjedujem. Nivenova "Nepostojani mesec", Kardova "Meso za kralja", Ursulina "Devet života", Elisonove "Dečak i njegov pas" - mada necjelovita i "Subita (Shatterday)" i još neke... Perfektno...
Oću još monolita!!!!

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 04/11/2009 : 20:57:08  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Da Ellison je dobar. Ima i film sa Donom Johnsonom

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 04/11/2009 : 21:11:01  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Da Ellison je dobar. Ima i film sa Donom Johnsonom

DJ??!!!!!! Šta glumi? Policajca ili neku varijantu na temu?

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 04/11/2009 : 21:52:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
http://www.imdb.com/title/tt0072730/

Šteta šta nećeš biti na ovom CRŠ-u
Al bumo se već vidli negdje.
ma nemam sad puno vremena za pisanje, ali planiram uskoro nešto o Hyperionu napisati.
Ta knjiga me uvijek iznova oduševi

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 04/11/2009 : 21:56:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

quote:

Dina
Mesija Dine
Deca Dine
Bozanski car Dine
Jeretici Dine
Kapitol Dina

Glede ovoga gore, obavezno preskočiti tri zadnja naslova - teška filozofija bez razloga. Nikako ne čitati.

A sta bi rekao onima koje interesuje prica Da li prica zapravo postoji dalje od "Dece"
Bozanskog cara sam procitao negde 70%, ali sam batalio. Citao sam na engleskom, pa sam jednostavno pomislio da mi je jezik kojim se Herbert sluzio bio pretezak, pa sam hteo da obnovim na srpskom u nekom trenutku u buducnosti. Sad si me obeshrabrio

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 04/11/2009 : 22:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
vope, jeli taj Krstaški pohod ovo?
http://www.scribd.com/doc/17313263/Pol-Anderson-Krstaski-Pohod" target="_blank"> br / http://www.scribd.com/doc/17313263/Pol-Anderson-Krstaski-Pohod

Vjerovatno je.

I jel netko zna kako je moguće PDF fajl pretvoriti u nešto lakše za rukovanje? Istina offtopic je...

.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 04/11/2009 : 22:47:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Dina
Mesija Dine
Deca Dine
Bozanski car Dine
Jeretici Dine
Kapitol Dina

Čitam 'Dinu'. Zasada imam samo ovo da kažem: tempo događaja je previše spor, ali pisac to nadoknađuje maštovito osmišljenim svijetom i odličnim likovima (naročito planetolog Liet-Kines).
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 04/11/2009 : 23:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Evo, pomenuh Bozanskog cara, kad dodjes do njega, videces sta znaci spor tempo dogadjaja ako ih i ima, kao sto pitah vopea
Prva knjiga je nesto sjajno, izuzetno, cak i ako samo nju procitas imas lepu zaokruzenu sliku. Ostalim knjigama samo dobijas siri uvid u svet Dine.

Zasto je Dina toliko fascinantna zapravo
(izmedju ostalog)
zato sto istrazuje i prikazuje do sitnih detalja ekologiju jednog imaginarnog sveta, sto u velikoj meri doprinosi utisku realnosti, cak i u domenu SFa. Setimo se zamisljenog ciklusa ozelenjavanja Arakisa, zacinskog ciklusa, ciklusa pescanih crva....
istrazuje kolektivnu svest jednog imaginarnog naroda, slobodnjaka, cija je psiha, poimanje postojanja, zivota, kulture oblikovana svetom koji ih okruzuje, nedostatkom vode, pescanim crvima, peskom, pescanim olujama, zacinom....
prikazuje pokvarenu glakticku hijerarhiju koju nazalost mozemo da sretnemo gde god da krenemo, gde cast i prave vrednosti gube svaki smisao....

nego....cesto sam se pitao....sta mislite, da li moze da se povuce paralela, da zacin zapravo predstavlja metaforu nafte jesta da nafta nema uticaja na ljudsko telo, i pojavu psihickih moci, ali je nafta najvaznija supstanca u univerzumu
i onaj ko kontrolise naftu, kontrolise univerzum

Edited by - Lord Vader89 on 04/11/2009 23:15:05
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 04/11/2009 : 23:15:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Ha, ha, ha...
Kao što sam rekao, knjiga mi se zaista dopada. Ne volim kada pisci naučne i epske fantastike aljkavo prikažu i izgrade narativni univerzum junaka, služeći se raznoraznim jeftinim sredstvima da prikažu kulisu neke 'drevne istorije' (pretpostavljam da svi znamo takav tip pisca, jelte). Herbert je, nasuprot, savršeno prikazao Arakis, i to ne putem usiljenih monologa i prepričavanja događaja,već svakodnevnim razmišljanjem njegovih stanovnika, kojima je voda najveće blago. Doduše, šteta što i druge planete nisu eksploatisane. Čini mi se da u tom smislu najveći potencijal ima careva planeta-zatvor, dom Sardaukara. Politički reljef je izuzetno složen, sa mnogo frakcija i različitih krajnosti. Samo, par pitanja mi i dalje nije jasno:
1.Zašto je Vojvoda upošte napustio Kaladan? I najvažnije, zašto se car okrenuo protiv njega?
2.Bene Geserit. Šta su te žene? Sva ona brbljanja Časne Majke o 'genetskom programu' mi nisu baš najjasnija.

Edited by - Mhejl on 04/11/2009 23:16:12
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 04/11/2009 : 23:39:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
pa ovako....probacu ukratko.
1. bolje je postaviti pitanje obrnuto - Zasto se car okrenuo protiv vojvode, pa tek onda zasto je vojvoda napustio Kaladan (uh, sto mi se dopada ovo ime)

Galaksija je organizovana u obliku makroskopskog feudalnog drustva, gde na vrhu sedi car, a ispod njega je vece velikih kuca, takozvano vece Landsrad, gde su clanovi izmedju ostalih, Atrejdi, Harkoneni, i Korino, kojima pripada i sam car.
E, kako je vojvoda postao vremenom sve popularniji i "mocniji" (ovaj termin se gleda kroz oci cara), car se plasi da ce da postane ugrozen kod Veca, te da ce Atrejdi da se domognu prestola. (iako to vojvodi nije ni na kraj pameti, zato sto su Atrejdi mozda poslednji ostaci casti i pravih vrednosti tog drustva)
Tako u tajnosti, car u dogovoru sa Harkonenima kuje zaveru u kojoj bi se resio potencijalne pretnje, gde bi se sve pripisalo tradicionalnom sukobu medju velikim kucama.
Leto Arejd, verni i odani sluga svog cara, zna da je njegova duznost da se povinuje naredjenju, iako nazire da nije sve na mestu. Stoga ne moze da narusi svoje ideale tako sto bi odbio zahtev da preuzme kontrolu nad najbitnijom strateskom tackom celog carstva.

Sto se tice bene geserita....ne bih znao tacno da ti odgovorim na ovo pitanje, tu sam i ja malo nemocan. ali u osnovi, fazon je da su posle Batlerijanskog dzihada istrebljene i zabranjene sve masine, te su u nedostatku istih, ukazala potreba za ljudskim kompjuterima. Isti su otelotvoreni u dva oblika - mentat i bene geserit. Dakle, bica koja razmisljaju na visem nivou, i kod kojih je logika i statisticko razmisljanje do te mere razvijeno, da mogu do neek mere da predvidjaju buducnost.
Dok su mentati vuse automatizovani, te ograniceni na sluzbu svojim nadredjenima, bene geserit je podignut na visi nivo - kontrola tela i duha itd....
pojam kvizac haderaha predstavlja njihov ultimativni cilj, koji ja shvatam kao neko stanje vrhunskog znanja i svesti, ali koji jedna zena ne moze da dostigne. ali ne moze ni svaki muskarac, jelte zato je ukrstanje neophodno, da bi se doslo do najboljeg moguceg primerka, takoreci. e sad....sta je cilj toga da oni stvore to vrhunsko bice....probably da zavede neki red u vecito uzburkanoj glaaksiji, ili more probably da ih jednostavno stavi na vrh hijerarhije, jel kao sto vidis - galakticko (ali i bilo koje drustvo) je samo borba medj statusima, i smena mesta na lestvici.
(sad mi marks pade na pamet sa izjavom "kad se borba medju klasama okonca - to ce biti kraj istorije")
dakle, tu imas jos jedan bitan momenat koji dinu cini tako posebnom - ideje i nagovestaje genetike! sredinom sezdesetih! to vidis i u ovom projektu ukrstanja, a videces i kasnije kada pocnu da se javljaju secanja, odnosno inkarnacije svih predaka i genereacija unazad, videces vec, u drugom i trecem delu

tako, pitaj, stagod da te interesuje, nadam se da sam donekle bio od pomoci

Edited by - Lord Vader89 on 04/11/2009 23:51:57
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 05/11/2009 : 17:39:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

http://www.scribd.com/doc/17313263/Pol-Anderson-Krstaski-Pohod" target="_blank"> br / http://www.scribd.com/doc/17313263/Pol-Anderson-Krstaski-Pohod

Vjerovatno je.

I jel netko zna kako je moguće PDF fajl pretvoriti u nešto lakše za rukovanje? Istina offtopic je...

To je. Ali imaš toliko boljih knjiga da ne traćiš vrijeme sa ovom, osim ako nijesi turbo-Anderson fan.

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 05/11/2009 : 17:46:50  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Vejder&Mejl:
Ah lijepo li je vratiti se na Dinu ponovo, samo raspravljajte i dalje a ja ću da se prisjećam...A bene-geserit su, slobodno prevedeno, filozofi/ratnice/genetičarke/političarke/dobreribeuglavnom, itd.
I još jednom: čitanje nastavaka će vas samo baciti u tešku potragu za smislom, meta-filozofiju i poprilično će vas
boljeti glava ako se budete upirali da sve to skopite u cjelinu i raspetljate svaki misaoni čvor - tako
da nemojte, bacite se na milion drugih knjiga i uživajte.

...
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 05/11/2009 : 18:40:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Vjerovatno je.

To je. Ali imaš toliko boljih knjiga da ne traćiš vrijeme sa ovom, osim ako nijesi turbo-Anderson fan.

Što, kratak sadržaj zvuči zanimljivo?
Pošto nisam ništa od dotičnog pročitao, zato sam se zanimao.

.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 05/11/2009 : 19:12:18  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što, kratak sadržaj zvuči zanimljivo?
Pošto nisam ništa od dotičnog pročitao, zato sam se zanimao.

Ma ima par OGROMNIH nelogičnosti nevezanih za SF već za zdrav razum,
što mi je jako zasmetalo naravno. Na kraju karjeva pročitaj, rekoh već, knjiga nije obimna pa donesi sopstveni sud. Inače Anderson je sasvim solidan pisac, potraži druge njegove knjige.

...
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17846 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 05/11/2009 : 19:19:16  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
meni je Božanski car Dine najbolji u serijalu
ali su me heretici smorili... međutim čitao sam ih na ekranu a sada imam papir
pa ću uskoro nadam se opet sve pročitati

nedavno sam završio Zovite me Konrad nije mi sjelo... zelazni... djaba...

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 05/11/2009 : 19:47:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vejder&Mejl:
Ah lijepo li je vratiti se na Dinu ponovo, samo raspravljajte i dalje a ja ću da se prisjećam...

ma bih ja, nego se mhejl nesto ucutao

quote:
I još jednom: čitanje nastavaka će vas samo baciti u tešku potragu za smislom, meta-filozofiju i poprilično će vas
boljeti glava ako se budete upirali da sve to skopite u cjelinu i raspetljate svaki misaoni čvor - tako
da nemojte, bacite se na milion drugih knjiga i uživajte.

a ako se odreknem potrage za smislom.... postoji li barem prica koja drzi vodu

Go to Top of Page
Page: of 243  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.97 seconds. Snitz Forums 2000