forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 vrucina i vlaga - neprijatelji stripova
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

mcn
Advanced MemberCroatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/08/2005 :  04:12:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Postoji razlika u papiru prije 19?? i kasnije, zbog kemikalija (mislim) u procesu proizvodnje. Tako da su stare stvari ccista drvena kassa ili ssto god u papiru, dok je ovaj novi podlozzan raspadanju u dodiru sa zrakom nakon xy godina, po predvidjanjima.

Okej, nije neka reccenica, ali spavao sam pola sata nochas, a sad vozim punicu na aerodrom inacce bih prosurfao da pronadjem toccne podatke, a i ovaj post je samo da mi natjera mozak u brzinu iako vidim ne ide.

Jeb'ga. :)

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17205 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 12/08/2005 :  15:49:32  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
Kad zbrines punicu vrati nam se opet... nekako smo vec "zaglibili" u ovu temu pa postaje jako interesantno, te kao ti nije tesko potrazi to sto znas da ces naci...
Go to Top of Page

mcn
Advanced MemberCroatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/08/2005 :  11:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> nekako smo vec "zaglibili" u ovu temu pa postaje jako interesantno,
>te kao ti nije tesko potrazi to sto znas da ces naci...

Eto, potrazzio sam. Ali mi je bilo bed trud strajbati samo za topik na forumu pa odgovor u vidu cclanka mozzete proccitati ovdje:

http://qstrip.blog.hr/arhiva-2005-08.html#1611889680

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 09/09/2005 :  12:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Nešto sam tražio na goglu i slucajno naletao na ovo. Možda nekoga zanima :

Kako da sacuvate Vase antikvitete od propadanja
John A. Dunphy

Novine koje su duzi vremenski period izlozene suncevoj svetlosti izblede i pozute. Vasa kolekcija, ako se cuva ili prikazuje na neodgovarajuci nacin, moze pokazati slicne znake propadanja. Vecina papira na bazi drveta sadrzi lignin koji moze da proizvede stetne kiseline. Ako se Vasa kolekcija (razglednice, stripovi, posteri) sastoji od takvog papira, proces dezintegracije je verovatno vec poceo. Moze da bude i gore.

Ako Vasu kolekciju cuvate u kovertama, fasciklama, kutijama koje sadrze #145;kisele#146; materijale, kiselina moze sa njih da predje na predmete iz Vase kolekcije. Ne ocajavajte. Postoje razna sredstva koja neutralizuju kiseline u hartiji i sprecavaju dalji nastanak kiselina. Ova sredstva se mogu naci u vidu spreja u konzervi, ili tecnih rastvora. Medjutim, pomenuta sredstva mogu da dovedu i do dva nezeljena efekta: mogu da dovedu do gubljenja boje papira ili do rastvaranja mastila. Pre nego sto pokusate da izvedete tretman neutralizacije kiselina, trebalo bi da konsultujete iskusnog konzervatora.

Mnogo je lakse izabrati odgovarajuci materijal za cuvanje. Postoji nekoliko proizvodjaca koji nude takve proizvode. Za kolekcije od papira, materijal za cuvanje bi trebao da bude bez kiseline, pH vrednosti 8,5. Dobro bi bilo i da sadrze 3% rastvor kalcijum karbonata koji ce neutralisati postojece kiseline i onemoguciti njihovo ponovno pojavljivanje.

Kutije za cuvanje obezbedjuju fizicku potporu i stabilnost, a takodje cuvaju kolekciju od svetla, prasine i zagadjenog vazduha. Trebalo bi da uklonite sve spajalice pre stavljanja u kutiju (u cilju sprecavanja korozije). Zajedno se stavljaju predmeti slicne velicine, ali pazite da ne prepunite kutiju. Upotreba specijalnih listova koji se stavljaju izmedju predmeta smanjuje rizik od stetnog uticaja kiselina jednog predmeta na drugi.

Upotreba odgovarajucih koverti takodje pruza dobru zastitu Vasih vrednosti. Medjutim mnoge od njih sadrze lepak zivotinjskog porekla koji na ivicama koverte moze da procuri. Papirne koverte koje se koriste za cuvanje vaznih dokumenata bi trebalo da se prave sa lepkom akrilnog porekla. Papirne kutije takodje treba da se izradjuju od materijala neutralne pH vrednosti i da ne sadrze lingnin. Proizvodjaci ovakvih kutija koriste ivice od nerdjajuceg materijala umesto upotrebe lepka. Ovakve ivice takodje poboljsavaju stabilnost i cvrstocu kutije. Ovakve kutije se izradjuju u raznim velicinama i oblicima.

Pored papirnih postoje i plasticne kutije. One se mogu napraviti bez upotrebe lepka, medjutim mogu da sadrze stetne hemikalije koje ozbiljno mogu da ugroze Vasu kolekciju. Poliester. polipropilen i polietilen su materijali koji se slobodno mogu upotrebiti u svrhu cuvanja vrednosti. Drugi materijali, kao sto je na primer polivinilhlorid (PVC) mogu da ostete i papir i mastilo. Zahtevi kolekcionara su individualni kao i njihove kolekcije. Velicina kolekcije, zeljeni nacin predstavljanja, pristupnosti i vidljivosti, kao umetnicka, istorijska ili novcana vrednost kolekcije uticu na izbor nacina na koji cete cuvati Vasu kolekciju.>>> I hope the party in my head never stops <<<
Go to Top of Page

GGG
Senior MemberSlovenia
1754 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 09/09/2005 :  22:24:45  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Tzv "roto papir" (ili na engleskom pulp) proizvodi se iz samljevenog drva (celuloza, lignin+sve ostalo), dok se "klasični" bijeli papir proizvodi iz prečiščene celuloze. E sad, velika je razlika ako je "roto papir" napravljen kako treba (recimo u skandinaviji) iz kvalitetne sirovine sa dosta celuloze, ili je neki lokalni bučkuriš proizveden od drvnog odpada. Kot trajnosti tog papira najviše pomaže to, da je suh, tada kiseline i drugi štetni produktipraktički nisu aktivni. Ako se papir navlaži te se kiseline aktiviraju i počnu kretati papirom. Kiseline nastaju prilikom raspada lignina, najčešče pod utjecajem svjetlosti. Ako papir sadrži veče količine lignina, ne samo, da če doči do nastanka kiselina, več če papir i strukturno oslabiti.

Oni moji nesretni MM koji su preživjeli 5,6 goranskih zima na neizoliranom tavanu, pomalo se drobe na rubovima i uglovima stranica. Papir je postao tanak i krhak, dok promjene boje nema. Na pojedinim mjestima papir "pukne" oko 1 cm prema sredini stranice.
Go to Top of Page

jetset
Junior Member

Croatia
390 Posts

Member since 23/06/2005

Posted - 09/09/2005 :  22:38:34  Show Profile Show Extended Profile  Send jetset a Private Message  Reply with Quote
mislim ,ovdje je ponuđeno toliko dezinformacija i informacija da mi se čini najbolje rješenje spalit svu kolekciju da je poštedim muka pri raspadanju...
Go to Top of Page

GGG
Senior MemberSlovenia
1754 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 10/09/2005 :  19:34:29  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Dezinformacije, koliko ja vidim, nema ni jedne. Nabrojeno je dosta primjera iz prakse i nešto teorije. Na žalost nekih 100% pravila za stripove nema jer se to (bar za sada) nije sistematski pračeno. Po kvaliteti papira najsličniji bi morali biti novinski arhivi, ali tamo su zbog veličine problemi sasvim drugi (klimatizacija, alergije), dok su stariji brojevi na roto papiru večinoma prebačeni na mikrofilmove
Go to Top of Page

apokalips
Average Member

Croatia
632 Posts

Member since 05/09/2005

Posted - 11/09/2005 :  12:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Send apokalips a Private Message  Reply with Quote
pa staviš ih u vreće za smeće i na neko hladno mjesto aionko ništa ne traje vječno

the end of world is near
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced MemberSaint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 11/09/2005 :  12:41:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message  Reply with Quote
DA nista ne traje vjecno,ali siguran sam da uz pravilno cuvanje stripova;sigurno te mogu nadzivjeti.

To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.Go to Top of Page

Prodigy
Senior MemberCroatia
1801 Posts

Member since 01/12/2003

Posted - 11/09/2005 :  13:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Prodigy a Private Message  Reply with Quote
Stvarno ste razvili fantasticne teorije na zadanu temu.
Moja iskustva su spram vasih-skromno jednostavna.
Stripove pakiram u najobicnije vrecice za domacinstvo(idealne su one od 3 litre jer stanu 2 bonelijevca-LMS,ZS,Ludens ili Slobodna) i onda jednostavno zavarim s onom inace beskorisnom masinicom za varenje koju sam "maznuo" punici.Nakraju napravim malu rupicu na koju istisnem zrak i strip pospremim na policu u okomitom polozaju.
U zadnjih dvije-dvije i pol godine nisam primjetio nikakvu razliku na njima,zasticeni su od vlage i prasine i lagano ih je odrzavati(samo saugerom predjes preko njih i rijesis ih prasine.Mozes ih lakse preslagivati i micati po potrebi bez straha od habanja.
Glanceri su i dalje glanceri a kupus je kupus ma koliko mi sutjeli o tome!Ja sam zadovoljan s ovom metodom(jeftina je i ne zahtjeva previse truda) i nocu mirno spavam siguran da ce me moji stripovi nadzivjeti.


I'm not O.K.,you're not O.K. and that is O.K.!!!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/09/2005 :  18:51:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Priča se da te kese za otprilike 3 godine počinju negativno djelovati na stripove pa ti se možda bliži neugodno iznenađenje.
Bolje da pripaziš.

Mjenjam knjige za stripove. Obi-wan-kenobi@inet.hr
Go to Top of Page

Star Wars
Senior Member

Croatia
1076 Posts

Member since 11/07/2005

Posted - 11/09/2005 :  20:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Star Wars's Homepage  Send Star Wars a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Priča se da te kese za otprilike 3 godine počinju negativno djelovati na stripove pa ti se možda bliži neugodno iznenađenje.
Bolje da pripaziš.

Mjenjam knjige za stripove. Obi-wan-kenobi@inet.hrPravo zboriš.

The Force is in my hands....
Go to Top of Page

verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts

Member since 30/04/2002

Posted - 12/09/2005 :  01:26:16  Show Profile Show Extended Profile  Send verter a Private Message  Reply with Quote
HEJ!!!!!!!
pa prije par mjeseci sam imao veliki problem i nisam znao kako da ga rijesim. u to vrijeme sam bio u frci i nisam dolazio na forum. sad kad sam procitao ovaj topic od pocetka do kraja vidim da ste dosta pitanja koja su me tistila(a vidim i tebe zveles) odgovorili (ovo se odnosi na GGG-a).
ali jedno je ostalo ne odgovoreno.
prije 3-4 mjeseca iz amerike sam dobio neke trejdove i svi su bili u kesicama,NM tj glanceri,ne otvoreni. neki HC shrink wrapped tj skoro pa vakumirani u onim najlonima. kad sam ih izvadio iz kesica nakon par minuta(neki nakon sat) su poceli da se krive kao da su pokupili vlagu. pojavila se ona valovitost na krajevima(kada se gleda s gornje i donje strane). pokusao sam da ih stavljam pod velike i teske knjige ali nije pomoglo. ali kada sam par vratio u kesice oni su se nakon nekog vremena opet ispravili. nakon toga sam ih opet vadio ali im nije nista bilo. ne kontam uopste sta im se dogodilo i kako su se mogli opet vratiti u prvobitni polozaj kad znam da se nakon pokupljene vlage papir trajno deformise(ili mozda to nije tacno???). hajde GGG pomagaj!
zveles jel se ovo tebi ikad dogodilo kad su ti stizali stripovi iz USA?

"I believe comic book heroes walk the earth..."
Go to Top of Page

majmun
Average MemberCroatia
565 Posts

Member since 20/11/2003

Posted - 12/09/2005 :  09:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit majmun's Homepage  Send majmun a Private Message  Reply with Quote
Evo nesto za zdravlje stripova:

http://mikroklima.com.hr/ishlapljivaci_pr_boneco1358.htm
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced MemberSaint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 12/09/2005 :  09:35:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message  Reply with Quote
Jesu li svi ovdje fanatici???:)))))

To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.Go to Top of Page

dule_car
Advanced MemberSlovenia
4193 Posts

Member since 01/05/2003

Posted - 12/09/2005 :  09:48:05  Show Profile Show Extended Profile  Send dule_car a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Prodigy

Stvarno ste razvili fantasticne teorije na zadanu temu.
Moja iskustva su spram vasih-skromno jednostavna.
Stripove pakiram u najobicnije vrecice za domacinstvo(idealne su one od 3 litre jer stanu 2 bonelijevca-LMS,ZS,Ludens ili Slobodna) i onda jednostavno zavarim s onom inace beskorisnom masinicom za varenje koju sam "maznuo" punici.Nakraju napravim malu rupicu na koju istisnem zrak i strip pospremim na policu u okomitom polozaju.
U zadnjih dvije-dvije i pol godine nisam primjetio nikakvu razliku na njima,zasticeni su od vlage i prasine i lagano ih je odrzavati(samo saugerom predjes preko njih i rijesis ih prasine.Mozes ih lakse preslagivati i micati po potrebi bez straha od habanja.
Glanceri su i dalje glanceri a kupus je kupus ma koliko mi sutjeli o tome!Ja sam zadovoljan s ovom metodom(jeftina je i ne zahtjeva previse truda) i nocu mirno spavam siguran da ce me moji stripovi nadzivjeti.Također stavljam u obične vrećice ali ih ne varim, nego stavim samo komadić selotejpa sa vanjske strane vrećice, tek da drži najlon. Složeni su lijepo okomito na policama, nisu na nekom svjetlom mjestu, temperatura od c.15-25 (30 ako je baš neka vrućina, što je rijetko)...
I nešto mi se čini da će dugo trajati sa ili bez tih (vaših;)) kemiskih promjena...
Jedan dečko (koji skuplja već sigurno 20 godina) mi reče da je neke stvari pohranio u vrećice prije 15 godina i za razliku od drugih (koje nije "vrećizirao":)) papir je još uvijek bijel i općenito su ostali glanceri ko i kad su bili stavljeni u vrećice...eto.

A sad ako neko ima neke bolje ideje u vezi izbora vrećica, rado ću si dati truda i zamjeniti ove obične...čini mi se da svi imaju neke svoje teorije ali ništa 100 % sigurno...

to e to

---there is no spoon--- (a viljuske?)

Go to Top of Page

Star Wars
Senior Member

Croatia
1076 Posts

Member since 11/07/2005

Posted - 12/09/2005 :  13:38:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Star Wars's Homepage  Send Star Wars a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dule_car

quote:
Originally posted by Prodigy

Stvarno ste razvili fantasticne teorije na zadanu temu.
Moja iskustva su spram vasih-skromno jednostavna.
Stripove pakiram u najobicnije vrecice za domacinstvo(idealne su one od 3 litre jer stanu 2 bonelijevca-LMS,ZS,Ludens ili Slobodna) i onda jednostavno zavarim s onom inace beskorisnom masinicom za varenje koju sam "maznuo" punici.Nakraju napravim malu rupicu na koju istisnem zrak i strip pospremim na policu u okomitom polozaju.
U zadnjih dvije-dvije i pol godine nisam primjetio nikakvu razliku na njima,zasticeni su od vlage i prasine i lagano ih je odrzavati(samo saugerom predjes preko njih i rijesis ih prasine.Mozes ih lakse preslagivati i micati po potrebi bez straha od habanja.
Glanceri su i dalje glanceri a kupus je kupus ma koliko mi sutjeli o tome!Ja sam zadovoljan s ovom metodom(jeftina je i ne zahtjeva previse truda) i nocu mirno spavam siguran da ce me moji stripovi nadzivjeti.Također stavljam u obične vrećice ali ih ne varim, nego stavim samo komadić selotejpa sa vanjske strane vrećice, tek da drži najlon. Složeni su lijepo okomito na policama, nisu na nekom svjetlom mjestu, temperatura od c.15-25 (30 ako je baš neka vrućina, što je rijetko)...
I nešto mi se čini da će dugo trajati sa ili bez tih (vaših;)) kemiskih promjena...
Jedan dečko (koji skuplja već sigurno 20 godina) mi reče da je neke stvari pohranio u vrećice prije 15 godina i za razliku od drugih (koje nije "vrećizirao":)) papir je još uvijek bijel i općenito su ostali glanceri ko i kad su bili stavljeni u vrećice...eto.

A sad ako neko ima neke bolje ideje u vezi izbora vrećica, rado ću si dati truda i zamjeniti ove obične...čini mi se da svi imaju neke svoje teorije ali ništa 100 % sigurno...

to e to

---there is no spoon--- (a viljuske?)

Tako radim i ja.

The Force is in my hands....
Go to Top of Page

jetset
Junior Member

Croatia
390 Posts

Member since 23/06/2005

Posted - 12/09/2005 :  14:12:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jetset a Private Message  Reply with Quote
eto i neke arheološke iskopine će primrznuti u hladnjaču radi dugotrajnosti piše u novinama.pa kad ih već pakirate u vrećice--navalite po gorenje zamrzivače,jer dugo traju i puno daju...
Go to Top of Page

dule_car
Advanced MemberSlovenia
4193 Posts

Member since 01/05/2003

Posted - 12/09/2005 :  14:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Send dule_car a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jetset

eto i neke arheološke iskopine će primrznuti u hladnjaču radi dugotrajnosti piše u novinama.pa kad ih već pakirate u vrećice--navalite po gorenje zamrzivače,jer dugo traju i puno daju...


Pa jel probao neko da skladišti stripove u hladnjači/frižideru?
Ajmo sad novi topic- Hladnjak: najbolji Zagorov prijatelj!

to e to

---there is no spoon--- (a viljuske?)

Go to Top of Page

SnotMan
Advanced MemberSaint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 12/09/2005 :  17:32:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message  Reply with Quote
Najbolje bi bilo drzati stripove u vakuumu.

To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.Go to Top of Page

verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts

Member since 30/04/2002

Posted - 12/09/2005 :  17:44:03  Show Profile Show Extended Profile  Send verter a Private Message  Reply with Quote
"Najbolje bi bilo drzati stripove u vakuumu"

pa kad ih vakumiras i jesu u vakuumu tj nemaju zraka

"I believe comic book heroes walk the earth..."
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 12/09/2005 :  18:11:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by verter

"Najbolje bi bilo drzati stripove u vakuumu"

pa kad ih vakumiras i jesu u vakuumu tj nemaju zraka

"I believe comic book heroes walk the earth..."


Nije to dovoljno dobro, treba nam onaj pravi svemirski vakum.

Mjenjam knjige za stripove. Obi-wan-kenobi@inet.hr
Go to Top of Page

GGG
Senior MemberSlovenia
1754 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 12/09/2005 :  21:08:34  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Verter - prvi put čujem za tako nešto, ali ču se raspitati.

Dule_car ima najbolji i najnormalniji način, što sam i ja prije rekao - stripove postaviti okomito, vrečice ne zavarene, samo da štite od prašine - i bez direktne svjetlosti, prevelike vručine i vlage
Go to Top of Page

verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts

Member since 30/04/2002

Posted - 12/09/2005 :  22:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send verter a Private Message  Reply with Quote
hajd molim te se raspitaj. to me je bilo pravo zaintrigiralo proljetos kad sam dobio te stripove.

"I believe comic book heroes walk the earth..."
Go to Top of Page

mister-no
Average MemberSlovenia
895 Posts

Member since 06/08/2004

Posted - 12/09/2005 :  22:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit mister-no's Homepage  Send mister-no a Private Message  Reply with Quote
ja ih mam u podrumu, gde je vlaga 80% i gde je puno miševa pa čak i pokoja podgan, svi su u košarama, te pola njim fali stranice, drugoj polovini pa se ne vide slove odnosno štampa.
neka kažem da mi je baka po greški spalila 300 stripova...

http://freeweb.siol.net/rantoli1/stripi1
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000