forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 MARTIN MYSTERE - GIGANTI!!!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 32

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 22:10:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

To kako su ga Rusi zvali nije imalo nikakve veze s nama, sve do 1945-te, kad nam je taj naziv nametnut. Baba Zima i Mrazić su pojmovi za koje sam čuo, ali sumnjam da su se koristili u ovom kontekstu. Prema onome sto sam ja pronasao, uvriježen naziv je bio Mali Isus (što je logično, jer se lik veže za blagdan Božića, tj. malog Boga, tj. Isusa).
No slazem se da bi najpravilnije bilo Sveti Nikola, no mi ionako vec imamo svetog Nikolu, 6.12., ne možemo slaviti dva u 15 dana:-) tako da je Djed Božićnjak sasvim ok rješenje, puno prihvatljivije od meni osobno odbojnog Djeda Mraza.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy

Ništa nama nije nametnuto od '45-e pa nadalje! To smo sve sami htjeli i za to se borili!
Mali Isus je također logičan naziv i jedno vrijeme je korišten ali to nije taj lik - to je Sveti Nikola, Santa Claus, Father Christmas ili Djed Mraz.
Meni je odbojan Djed Božičnjak, tebi je odbojan Djed Mraz a najvažnije jest da se koriste oba naziva!
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 22:12:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ono što je smiješno je što bi covjek , čitajući moj post, rekao da sam neki ultradesničar, a ja ustvari ljevičar:-)

Ja ne bih rekao!
Ljevičar možda jesi ali liberal 101% ne, što će reći da si vjerojatno lijevo-konzervativan! Jesam li u pravu?

edit - Htjedoh reći tip socijaliste-tradicionaliste a ne komuniste ili ultra-liberala poput mene, da nas ne bi netko svrstao pod istu nijansu crvene ili plavo-žute boje

Edited by - Spartacus on 20/12/2005 22:20:55
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 22:15:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by prozirna senka

@Spartacus

A ti smiri hormone. U epizodi koju je Aco naveo (hvala!), data je geneza kako je Sveti Nikola postao Santa Klaus. Pozajmi je i procitaj.

Deda Mraz jeste komunisticka izmisljotina, kao sto je markos i kazao. Nit Srbi niti Hrvati nisu znali za pojam Deda Mraza sve do jednoJajcanog "osobodjenja" '44te. Izmislili su ga Rusi cisto da bi zamenio Bozic Batu, a Juzni Sloveni oberucke prihvatili posle rata.-(

Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio.

Imam. Pročitao. Sve je ok ali nije dovoljno detaljno objašnjeno. Hormoni? To je sve prirodno, baš kao i psovanje u recenzijama...
Pa što sam ja rekao nego da je naziv Ruski a onda i panslavenski? Čita li ko postove kako treba? Božić Bata? Piš živi! He, he...

Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 22:16:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

Djed Bozicnjak je svakako primjereniji naziv za nas. "Mraz" nam je, kao sto je ovdje vec spomenuto, uvezen 1945.
Ali nije vazno kako ga tko zove, svi mislimo na istog lika...obucenog u crveno.

Eto! Stari, pogodio si bit! Crveno je moja a i njegova boja! Odsad mi je svejedno kako ću ga zvati jer smo crveni obojica
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/12/2005 : 22:36:23  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Obucenog u crveno???
Jel vi to pricate o onom tipu iz reklame za Koka-Kolu???

The average comic collector is someone whose mum threw away all their comics when they started getting interested in girls
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 22:42:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Obucenog u crveno???
Jel vi to pricate o onom tipu iz reklame za Koka-Kolu???

The average comic collector is someone whose mum threw away all their comics when they started getting interested in girls

Napokon netko ko zna gdje se prvi put javno pojavio u danas poznatom ruhu. To sam naveo u jednom od prijašnjih postova.
Kod nas ti je napravljena jasna distinkcija između Djeda Mraza i Djeda Božičnjaka u samom izgledu. Djed Božičnjak liči malo na Sv. Nikolu kako ga prikazuje crkva, ima križ i onaj svoj štap a Djed Mraz i dalje liči na samog sebe Jedan je za proletere a drugi za religiozne!
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/12/2005 : 22:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spartacus

He, he, evo prekriženo
Da si ti pročitao i shvatio ovo što mi sugeriraš kao štivo ne bi mi ni odgovarao na ovaj način! Izuzev možda ako smo čitali različite "činjenice" o istoj tematici što i nije nemoguće na ovim prostorima i u ovim vremenima

Nista nije nemoguce, to je istina, no idemo preskociti "cinjenice" sa "ovih" prostora
i malo pogledati sto kazu cinjenice nekih stranih zemalja.
Ako je bas potrebno mogu ja te cinjenice napisati i ovdje no evo samo nekoliko natuknica.
Ded Moroz u Rusiji je takodje politicko rjesenje iz dvadesetih godina proslog stoljeca.
Kao i zapadnoeuropski Djed Bozicnjak porijeklo vuce od Sv. Nikole te od nekog lika, kojemu
ne znam sad ime napamet, koji je bio u sjevernim zemljama (Norveska, Svedska) i koji je
bio simbol za darove pred zimu. Kako su zimski dani bili najgori za prezivljavanje stanovnista
pokloni su tada itekako bili znacajni za stanovnistvo.
Legende kazu da je taj lik imao i neke elemente sjevernjackog Boga Thora.
Djed moroz je u Rusiji sluzio kao simbol zime, u mitskim prepricavanjima dodali su mu
kao pratitelje djecaka (novu godinu) i malu djevojcicu (snegurocku iliti snjeznu pahulju).
Kako su u Sovjetskoj Uniji zamjenili Rusko-Ortodoksnu festu 06. i 07. 01. sa novom festom
takozvanom Jolka koja se slavila 31.12. iskoristili su figuru Djeda Moroza kao simbol te feste.
Unatoc tome sto je ta festa bila umjetno stvorena u dvadesetim godinama lik Djeda Moroza
je ostao simbolom darivanja i nakon sto se ponovo vratio stari datum feste koji je bio vezan za Bozic.
Haddon Sundblom, Norvezanin koji je kreirao lik za Coca-Colu posluzio se svim saznanjima
o njihovom legendarnom liku koji je slicio Bogu Thoru te svim onim sto se koristilo
u zapadnoeuropskim zemljama pod likom Djeda Bozicnjaka, koji je naravno nastao iz lika
Sv. Nikole.
A sam biskup Nikola od Myre koji je zivio u 4 stoljecu je osnova cijele legende i Sv. Nikolu
se uvijek smatralo kao zastitnika djece.
U liku djeda Bozicnjaka spojen je i Sv. Nikola koji daruje djecu a i Krampus (postoje i druga imena)
koji kaznjava djecu, pa se stoga kaze da Djed Bozicnjak donosi darove samo dobroj djeci.

Edited by - Dado on 20/12/2005 22:53:08
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/12/2005 : 22:51:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
Ostaje cinjenica da se u HR koriste oba termina, i da mi nista nismo izmislili vec odabrali
opciju koja nam je bolje odgovarala.
Sve drugo su prazna naklapanja oko ove teme, jer nije Djed Moroz neki naziv koji postoji
X stoljeca prije, i u Rusiji je nastao Moroz u vrijeme kad su se zatajkivale price o
postojanju Boga, pa time i Bozica.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/12/2005 : 22:52:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ono što je smiješno je što bi covjek , čitajući moj post, rekao da sam neki ultradesničar, a ja ustvari ljevičar:-)

Ja ne bih rekao!
Ljevičar možda jesi ali liberal 101% ne, što će reći da si vjerojatno lijevo-konzervativan! Jesam li u pravu?

edit - Htjedoh reći tip socijaliste-tradicionaliste a ne komuniste ili ultra-liberala poput mene, da nas ne bi netko svrstao pod istu nijansu crvene ili plavo-žute boje

Ja konzervativan? Ni u ludilu. Ali opet, ne ni liberal, bar ne u onakav kakve imamo tu u HR strankama.

Go to Top of Page

plavi
Junior Member

432 Posts

Member since 10/05/2002

Posted - 20/12/2005 : 22:54:17  Show Profile Show Extended Profile  Send plavi a Private Message  Reply with Quote
Prozirni,jedna stvar mi u "Nikoli" nije bas najjasnija,pa ako imas strpljenja da mi odgovoris.
Dakle,da li je Excalibur jedan od tih sestougaonih predmeta koji su na pocetku stripa ostavljeni na Zemlji ili ne?!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/12/2005 : 23:01:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
plavi, jel to pitaš zbog onog (ako se dobro sjećam iz epizode mač kralja arthura) što je merlin "napravio" excalibur koristeći drevna oružja atlantide/mu (jel sam ja to dobro zapamtio???)

ako je tako, onda imamo tu nekih nedosljednosti i, u biti, kontradikcije (sa tim šestokutnim predmetima)

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 23:03:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dado

quote:

He, he, evo prekriženo
Da si ti pročitao i shvatio ovo što mi sugeriraš kao štivo ne bi mi ni odgovarao na ovaj način! Izuzev možda ako smo čitali različite "činjenice" o istoj tematici što i nije nemoguće na ovim prostorima i u ovim vremenima

Nista nije nemoguce, to je istina, no idemo preskociti "cinjenice" sa "ovih" prostora
i malo pogledati sto kazu cinjenice nekih stranih zemalja.
Ako je bas potrebno mogu ja te cinjenice napisati i ovdje no evo samo nekoliko natuknica.
Ded Moroz u Rusiji je takodje politicko rjesenje iz dvadesetih godina proslog stoljeca.
Kao i zapadnoeuropski Djed Bozicnjak porijeklo vuce od Sv. Nikole te od nekog lika, kojemu
ne znam sad ime napamet, koji je bio u sjevernim zemljama (Norveska, Svedska) i koji je
bio simbol za darove pred zimu. Kako su zimski dani bili najgori za prezivljavanje stanovnista
pokloni su tada itekako bili znacajni za stanovnistvo.
Legende kazu da je taj lik imao i neke elemente sjevernjackog Boga Thora.
Djed moroz je u Rusiji sluzio kao simbol zime, u mitskim prepricavanjima dodali su mu
kao pratitelje djecaka (novu godinu) i malu djevojcicu (snegurocku iliti snjeznu pahulju).
Kako su u Sovjetskoj Uniji zamjenili Rusko-Ortodoksnu festu 06. i 07. 01. sa novom festom
takozvanom Jolka koja se slavila 31.12. iskoristili su figuru Djeda Moroza kao simbol te feste.
Unatoc tome sto je ta festa bila umjetno stvorena u dvadesetim godinama lik Djeda Moroza
je ostao simbolom darivanja i nakon sto se ponovo vratio stari datum feste koji je bio vezan za Bozic.
Haddon Sundblom, Norvezanin koji je kreirao lik za Coca-Colu posluzio se svim saznanjima
o njihovom legendarnom liku koji je slicio Bogu Thoru te svim onim sto se koristilo
u zapadnoeuropskim zemljama pod likom Djeda Bozicnjaka, koji je naravno nastao iz lika
Sv. Nikole.
A sam biskup Nikola od Myre koji je zivio u 4 stoljecu je osnova cijele legende i Sv. Nikolu
se uvijek smatralo kao zastitnika djece.
U liku djeda Bozicnjaka spojen je i Sv. Nikola koji daruje djecu a i Krampus (postoje i druga imena)
koji kaznjava djecu, pa se stoga kaze da Djed Bozicnjak donosi darove samo dobroj djeci.

Pa to je to! Kako rekoh na kraju jednog posta najispravniji je (danas) naziv Sveti Nikola, jer nije mitološki lik već stvarni/polulegendarni lik iz povijesti, a i da te dopunim/ispravim ipak je u pitanju Odin a ne Thor! Staroslavesnki ekvivalent Odinu/Wodenu bio bi taj Djed Mraz, iliti panslavenski Volos! Djed Božičnjak je također pravilan naziv jer je od vremena paganizma u pitanju vrhovno božanstvo svjetlosti iliti onaj koji predstavlja samo Sunce. A Božić je ništa drugo nego malo pomaknuti solsticij.
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 23:04:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

plavi, jel to pitaš zbog onog (ako se dobro sjećam iz epizode mač kralja arthura) što je merlin "napravio" excalibur koristeći drevna oružja atlantide/mu (jel sam ja to dobro zapamtio???)

ako je tako, onda imamo tu nekih nedosljednosti i, u biti, kontradikcije (sa tim šestokutnim predmetima)

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih

E o ovome bismo trebali raspravljati! Ima li tu kontradikcije!? Ima li tu stručnjaka za Martina!?
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 20/12/2005 : 23:29:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by Dado

Pa to je to! Kako rekoh na kraju jednog posta najispravniji je (danas) naziv Sveti Nikola, jer nije mitološki lik već stvarni/polulegendarni lik iz povijesti

Dali bi bio najispravniji naziv ne znam, jer se ipak i lik Djeda Bozicnjaka/Mraza malo
razlikuje od Svetog Nikole, no cinjenica je da je naziv odtuda.
A kako se kao recimo i u Njemackoj, Svicarskoj itd. dan Sv. Nikole posebno slavi, logicno je
da i kod nas kao i u mnogim drugim zemljama postoji Djed Bozicnjak ili "tvoj" Djed Mraz.
Ostaje samo cinjenica da je ovo "Mraz" i u Rusiji i kod nas nastalo zbog politike
i nije to tako star naziv da bi se islo tako daleko u staroslavenske korijene nasih jezika.
Mozda ce netko reci da je i kod nas ovo "Bozicnjak" ispolitizirano, no ja mislim da nije
samim time sto se taj lik u mnogim drugim zemljama veze bas za Bozic a ne za zimu ili mraz.
Go to Top of Page

Spartacus
Starting Member

90 Posts

Member since 02/12/2005

Posted - 20/12/2005 : 23:59:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Spartacus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dado

quote:

[quote]Originally posted by Dado

Pa to je to! Kako rekoh na kraju jednog posta najispravniji je (danas) naziv Sveti Nikola, jer nije mitološki lik već stvarni/polulegendarni lik iz povijesti

Dali bi bio najispravniji naziv ne znam, jer se ipak i lik Djeda Bozicnjaka/Mraza malo
razlikuje od Svetog Nikole, no cinjenica je da je naziv odtuda.
A kako se kao recimo i u Njemackoj, Svicarskoj itd. dan Sv. Nikole posebno slavi, logicno je
da i kod nas kao i u mnogim drugim zemljama postoji Djed Bozicnjak ili "tvoj" Djed Mraz.
Ostaje samo cinjenica da je ovo "Mraz" i u Rusiji i kod nas nastalo zbog politike
i nije to tako star naziv da bi se islo tako daleko u staroslavenske korijene nasih jezika.
Mozda ce netko reci da je i kod nas ovo "Bozicnjak" ispolitizirano, no ja mislim da nije
samim time sto se taj lik u mnogim drugim zemljama veze bas za Bozic a ne za zimu ili mraz.

Zima, asocira na mraz i mrzlo, počinje sa Solsticijem. Solsticij = Božić. Datumi su malo pomaknuti iz "određenih" razloga.
Da se nadovežem na raniji post.
U Rusiji je konačan naziv za Djeda Mraza prihvaćen 80ih godina 19.st. Boljševička revolucija dogodila se 30ak godina kasnije.
Važno je da je dedica crven i da daje siromašnima!
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 21/12/2005 : 01:25:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

U Rusiji je konačan naziv za Djeda Mraza prihvaćen 80ih godina 19.st. Boljševička revolucija dogodila se 30ak godina kasnije.

Po knjigama koje nisu sa "ovih" prostora to nije tocno, izraz Djed Mraz je ustolicen
nekih cetrdesetak godina kasnije, sto nije toliko bitno, ali je bitno da su ga izabrali
kao lik za Jolka festu koja je trebala zamjeniti ortodoksno slavlje Bozica.
Dakle politickih je nakana i bilo im je bitno izbjeci sve sto ima veze sa Bozicem.
Ali kao sto i sam rece neka mu se ljudi raduju nebitno kako ce ga tko zvati...
Go to Top of Page

Goran M.
Starting Member

81 Posts

Member since 07/01/2005

Posted - 21/12/2005 : 02:05:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Goran M. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir
nakon mcnovog objasnjenja, mozemo jos i dopuniti te reci da se u hrvatskom x iz klasicnih jezika uvijek pise kao ks, makar bilo i vlastito ime, npr. Ksantipa...kako je Coleridge stvorio Xanadu po uzoru na Xandu opisan u putopisima Marka Pola, a ovaj je svakako u sluzbenim dokumentima za Veneciju koristio latinski, ova je rijec do Engleza dospjela kao latinska, te se kao takva pise i u hrv. jeziku....

Plus što bi još trebalo dodati da se ne radi o klasičnom toponimu, tako da je njegov tretman stilski puno fleksibilniji i blizak onom što Macan spominje kao "(i) za djecu". I da nije bilo Paljetkova prijevoda po kojem sam se ravnao, bilo bi mi draže koristiti oblik čiji će izgovor biti jasan svim čitateljima i koji neće u sebi imati X.

--
I honor my personality flaws, for without them I would have no personality at all.
Go to Top of Page

Goran M.
Starting Member

81 Posts

Member since 07/01/2005

Posted - 21/12/2005 : 02:11:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Goran M. a Private Message  Reply with Quote
quote:

Djeda Mraz je komunisticka izmisljotina koja nema nikakve veze sa krscanskom tradicijom i povijesnim nasljeđem lika.

...za razliku od Djeda Božićnjaka koji je tuđmanovska izmišljotina i s kršćanskom tradicijom i povijesnim nasljeđem lika ima manje veze nego s crvenom bojom Coca Cole...

--
I honor my personality flaws, for without them I would have no personality at all.

Edited by - Goran M. on 21/12/2005 04:14:23
Go to Top of Page

Goran M.
Starting Member

81 Posts

Member since 07/01/2005

Posted - 21/12/2005 : 02:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Goran M. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Po klasične jezike misliš na grčki, latinski i ostala drevna nelatinična pisma? Koliko sam dosad vidio to mijenjanje "x" u "ks" pali samo kod književnih djela, po novinama i sveposvuda ljudi uopće ne translatiraju. I ja rađe koristim original iz jezika kojeg dolazi. Jel pravopisno krivo ostaviti naziv u originalu? Kod nelatiničnih pisama to je nemoguće u hrv. jeziku, to se sigurno mora translatirati.

Navedi konkretne primjere. Ponekad postoji više mogućnosti, npr. sva se latinska imena prilagođavaju hrvatskom iako su na latinici, što ne znači da se u određenim okolnostima ne mogu zadržati originalni oblici.
O jeziku u našim novinama i općenito onom ljudi koji znaju eventualno engleski radije ne bih. S druge strane, danas je puno vjerojatnije da ćemo naići na nezgodnu situaciju: prije nekoliko stoljeća, obrazovan bi čovjek znao latinski i dva-tri jezika, prije samo stotinu godina, bilo je dovoljno snaći se s izgovorom nekoliko svjetskih, de facto evropskih jezika. Danas već sam čin transliteracije (i odluke o tome treba li nam) ovisi o nekom minimalnom poznavanju originalnog jezika.

Ukratko, ako ne postoje specijalna pravila: u hrvatskom se strana imena pišu prema originalnoj grafiji pod uvjetom da je ista latinična, što ima svoje prednosti i mane. Kao i kod toponima, postoje situacije kad se koriste specijalni oblici, recimo, Orlando i Roland su ista imena, Richard Lionheart ponekad će biti naveden kao Ričard Lavljeg Srca, nadimak/naziv Louisa XIV kao Kralj Sunce, Ciceron će uvijek biti Ciceron iako bi prema klasičnom izgovoru trebao biti Kikeron itd. Ono što je važno jest da se kod tih izmjena ne koriste grafemi kojih nema u hrvatskom. Iz raznih razloga, to i nije lako postići niti se danas dosljedno primjenjuje.

--
Go to Top of Page

Goran M.
Starting Member

81 Posts

Member since 07/01/2005

Posted - 21/12/2005 : 02:55:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Goran M. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

DeeCay, Arwen, Marlowe....da ne citiram svih:)), ajmo malo pojednostavniti stvari...grafem x u hrv. se jeziku gotovo uvijek pise kao ks...bilo latinska bilo grcka osobna imena, bilo nazivi mjesta ili podrucja ili bilo cega, gotovo bilo sto....npr. Teksas, Meksiko....x jednostavno ne stanuje u nasem jeziku, iako bih volio da nije tako.....iznimke postoje, kao gornja franc. prezimena, ali ne i Kandraks (!)...svakako ih ima jos, ali malo....primijetimo da je grafem y dobio daleko ljepsi tretman, jer mu izgovor donosi samo jedan glas....dakle York, Yellowstone...

Teksas spada pod opcionalna mjesta jer nije ime zemlje (već samo federalne države), tako da bih tu ipak promislio o stupnju "bliskosti". Isto vrijedi za Novi Meksiko/New Mexico u odnosu na Meksiko kao susjeda SAD-a.
Što se tiče "iznimaka", nisu, jednostavno se ne radi o istom problemu. Francuska se prezimena po potrebi drugačije transliteriraju, ali samo zato što, kao i u nekim drugim jezicima, x nije nužno (dapače, obično nije) ekvivalentno ks.

quote:

dakle nije Ksanadu postao uvrijezen Paljetkovim prijevodom, Paljetak je samo preveo u skladu s pravilom....

Točno. On je, također, imao opciju zadržavanja originalne grafije u ovom slučaju, ali za to nije imao nikakav razlog osim čisto formalnog.

--
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 21/12/2005 : 04:00:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Goran M.
...za razliku od Djeda Božićnjaka koji je tuđmanovska izmišljotina s kršćanskom tradicijom i povijesnim nasljeđem lika ima manje veze nego s crvenom bojom Coca Cole...

...i onda kad ne bude nas bilo,stripove će čitat' naše...
I KAD GUBE I KAD TUKU UVIJEK VJERNI SVOM HAJDUKU!

Go to Top of Page

plavi
Junior Member

432 Posts

Member since 10/05/2002

Posted - 21/12/2005 : 06:48:58  Show Profile Show Extended Profile  Send plavi a Private Message  Reply with Quote
Ipak mi se cini da bi Excalibur trebao biti napravljen od tih predmeta,iako se kroz ceo strip on opisuje samo kao sredstvo pomocu kojeg su se premoscavale prepreke i lakse stizalo do Graala,ali kad vidim njegovu moc i uporedim sa onim scenama s pocetka stripa kada nasi daleki preci pronalaze te cudne predmete,ne mogu se oteti utisku da je i on jedan od njih...

Jos neko na tu temu?!

Edited by - plavi on 21/12/2005 06:52:33
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8257 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/12/2005 : 07:37:16  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by plavi

Prozirni,jedna stvar mi u "Nikoli" nije bas najjasnija,pa ako imas strpljenja da mi odgovoris.
Dakle,da li je Excalibur jedan od tih sestougaonih predmeta koji su na pocetku stripa ostavljeni na Zemlji ili ne?!

Jeste. Ekskalibur je Merlin napravio od jednog sestougaonika. On je kasnije pretvoren u Sveto koplje (otuda mozda i zbunjuje pretplitanje ova dva predmeta u Macu kralja Artura), koji je Marti, kao sto znamo, neutralisao.

Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio.
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 21/12/2005 : 08:54:27  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message  Reply with Quote
Koliko priče oko tih naziva....
jednostavno rešenje je da slavite sva tri komada.
Miklavža 6.12., Božička 25.5. i Dedka Mraza 1.1.....
a za više bi trebalo pitat etnologe. Slušao sam ja jednom nekog koji je pričao na tu temu oko Božiček- Dedek Mraz... ono što sam zapamtio je da Mraz nije baš komunistička ideja, nego to ima dublje korenine kod slovanskih naroda...

pa i da nam je Mraz usiljen komunizmom ni ostala dvojica nisu drugačiji... onda su nam i ta dvojica usiljeni krščanstvom, koje je našim narodima nadmetnuto u 9. ili 10. stolječu. Važno je da predstavljaju DOBRO
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 21/12/2005 : 09:41:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
DeeCay voli Božić pa bi se on mogao baciti na Tajnu svetog Nikole jer mu ta epizoda fali u božićnom ciklusu. Uz dozvolu dežurnih martijevaca, možda?

Božićna priča http://www.stripovi.com/Recension.asp?hero=MM&StoryID=299
Elektronski virus http://www.stripovi.com/Recension.asp?hero=MM&StoryID=298
Čovjek zvani Mojsije http://www.stripovi.com/Recension.asp?hero=MM&StoryID=167

Wealth beyond measure, outlander...
Go to Top of Page
Page: of 32 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000