Author |
Topic  |
Markos
Webmaster

Croatia
29705 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 30/12/2005 : 10:15:28
|
Malkice sam promijenio mišljenje glede giganta, i jedinici je sasma odlično koncipirana koja mi je bolje legla nakon drugog čitanja i povezivanja mnogo stvari u cjelinu. Malo je složenije fabularne strukture s mnogo digresija od dvojke, to je sigurno, te je mislim drugo čitanje i poznavanje prethodnih događaja dosta neophodno.
Wealth beyond measure, outlander... |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6367 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 30/12/2005 : 11:56:14
|
G2 još nisam čitao ali kao što rekoh,Tajna svetog Nikole je zakon ali kao što je moj frend cbarks sinoć rekao,pitanje je kako će se taj gigant svidjeti nekome tko ne prati MM u detalje.
Imam i jedno pitanje:Longinovo koplje je dakle Excalibur koji je onaj dugokosi talijan prekovao.ZAšto se onda zove Longinovo?Po toj logici,taj je Rimljanin u rukama imao Excalibur ali zar nije taj mač cijelo vrijeme bio u Engleskoj?Ili je u međivremenu šetao na relaciji Izrael-Engleska?
Bond.James Bond. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/12/2005 : 12:05:27
|
--- Spoiler alert --- Zato jer su Europom tijekom križarskih ratova kružile razne svetinje tako da su fratri Giovannocarov čin i poklon odmah pojmili kao jedno od inih. Mada nisu ga odmah morali kruniti kao koplje kojim je Krist proboden. Danas je sveto koplje još u Austriji, a kako to nije dovoljno jaka relikvija još su mu pridodali i čavao sa Isusovog križa. Eto, jel jasno?
Što se tiče Excalibura, nakon što su ga Arthur&CO. povratili i nakon Arthurove smrti prepustili su ga na čuvanje svojim sljedbenicima. Excalibur je tako ostao u Europi da bude stoljećima kasnije prekovan u koplje, a Graal je otišao u Saraceniju da bi se kasnije opet vratio, kružio Europom da bi ga Mystere ponovo našao...
Aco pogledaj malo i MM mitologiju, ima i tamo malo o artefaktima.
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 30/12/2005 : 12:05:28
|
Pa zove se Longinovim kopljem samo zato sto su ga svecenici u crkvi u Bariju, nakon sto ga je Giovannocaro prekovao u vrsak koplja i odlozio na oltaru, zamijenili za koplje kojim je rimski legionar (prema legendi, zvao se Longin, i postao je gorljivi krscanin) probo Isusa Nazarecanina razapetog na kriz, kako bi provjerio je li mrtav. |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6367 Posts
Posted - 30/12/2005 : 12:23:08
|
Valter,Deecay: sa svim što ste napisali se slažem ali nakon čitanja sam mislio da je to ipak za Castellija prebanalno objašnjenje i da se tu krije još nešto što je meni promaklo.
Deecay,kad će recenzija?
Bond.James Bond. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/12/2005 : 12:26:08
|
Priprema za recenziju ti je na topicu MM mitologija... U toku je skupljanje podataka. A čekam i neku raspravu, samo niko da pročita te gigante
A i kako misliš prebanalno rješenje? Iza svega toga krije se još pedetak brojeva, Kundingasi i Heksagoni, Excaliburi i redom pa slijedom.
Edited by - DeeCay on 30/12/2005 12:28:05 |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6367 Posts
Posted - 30/12/2005 : 12:36:32
|
Pa mislim to sa kopljem.Onaj tip ostavi koplje na oltaru crkve u Bariju a fratri ga onako iz čista mira proglase Longinovim i kraj priče.
Bond.James Bond. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/12/2005 : 12:52:37
|
Ili je jako podsjećalo na originalno Longinovo koplje ili je svećenik htio da se njegova crkva proslavi tako poznatom relikvijom. Na više strana sam pročitao da je onda bila prava poplava relikvija, čavala, kopalja, ruke, prstiju, krvi, mača, pehara Kristovih... No što će Castelli još iz ovog izvući, tko zna. O kopljima se malo piše u Mystereu tj. o kopljima kao manifestacijama heksagona.
Edited by - DeeCay on 30/12/2005 12:53:13 |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 30/12/2005 : 12:58:14
|
quote: Originally posted by Aco
Pa mislim to sa kopljem.Onaj tip ostavi koplje na oltaru crkve u Bariju a fratri ga onako iz čista mira proglase Longinovim i kraj priče.
Pa takva je bila praksa u ono doba; mnoge su relikvije prglasene takvima upravo ne opisani nacin. A mozda je heksagon hipnoticki utjecao na svecenika, "procitavsi" njegov sustav vrijednosti, s namjerom da si nadje sigurno skroviste kao posebno sticena relikvija? |
 |
|
Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 30/12/2005 : 13:31:08
|
Upitat ćemo za pojašnjenja Castellija 2007. u Makarskoj.
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/12/2005 : 13:32:51
|
quote: Originally posted by VALTER
quote: Originally posted by Aco
Pa takva je bila praksa u ono doba; mnoge su relikvije prglasene takvima upravo ne opisani nacin. A mozda je heksagon hipnoticki utjecao na svecenika, "procitavsi" njegov sustav vrijednosti, s namjerom da si nadje sigurno skroviste kao posebno sticena relikvija?
Ali nije li mač Giovannoccaro kovanjem neutralizirao?
Prema Valterovom prijedlogu time bi heksagon bio izložen javno, a svi su ostali dijelovi heksagona bili jako dobro skriveni od pogleda nevjernih (gralovi, mačevi, kamenovi), što za jedan tako opasan artefakt može biti opasna praksa. A ako je koplje utjecalo na njega, svećenik je lako mogao saznati da to koplje/mač može negativno utjecati na njegovu crkvu...
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 30/12/2005 : 13:40:09
|
Procitat cu jos jednom pa mozda budem u stanju kvalitetnije polemizirati. I tvoje su pretpostavke pune rupa, DeeCay. Zasto bi relikvije morala biti izlozena javno? Je li Torinsko platno izlozeno javnosti (nisam siguran, mislim da nije)? Mac je prekovan u koplje radi zametanja traga, a ne neutraliziranja moci - samo u Stonehengeu se moze izvesti takvo sto. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/12/2005 : 13:48:17
|
Pa naravno da su pune rupe, zato i jesu samo pretpostavke
No ja sam napisao samo da je neobično što je to koplje jedini Tuarthov artefakt koji je tako očito izložen javnosti. Znaš i sam kako mogu ti artefakti utjecati na ljude. Ne sjećam se sad točno ni ja što je Giovannoccaro prikrivanjem i kovanjem mača u koplje napravio. Dal ga je neutralizirao ili samo prikrio (mada mislim da piše da je znao način kako ga onemogućiti). Moram pogledati još jednom tu stvar. No konačno neutraliziranje Excalibura jest bilo u Stonehengeu, znam to.
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 30/12/2005 : 20:03:51
|
Juče sam dobio gigante(pohvale sam preneo lično drugu direktoru ). Imam samo dva pitanjca: 1.šta je gnjus? 2.zašto pišete "heilige lance" kad teba "heilige lanze"? Tipfeler ili je i u originalu tako? Inače su giganti uradjeni perfektno,svaka čast!! Za priču još ne znam,tek sam na polovini od "nikole".
The average comic collector is someone whose mum threw away all their comics when they started getting interested in girls |
Edited by - manhunter on 30/12/2005 20:04:48 |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 30/12/2005 : 20:09:58
|
quote: Originally posted by manhunter
Juče sam dobio gigante(pohvale sam preneo lično drugu direktoru ). Imam samo dva pitanjca: 1.šta je gnjus? 2.zašto pišete "heilige lance" kad teba "heilige lanze"? Tipfeler ili je i u originalu tako? Inače su giganti uradjeni perfektno,svaka čast!! Za priču još ne znam,tek sam na polovini od "nikole".
The average comic collector is someone whose mum threw away all their comics when they started getting interested in girls
koliko se sjećam, tako stoji u originalu
Ase ležit vojnik Gorčin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noć i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Posted - 30/12/2005 : 20:13:45
|
quote: Originally posted by SejoSexon
quote: Originally posted by manhunter
The average comic collector is someone whose mum threw away all their comics when they started getting interested in girls
koliko se sjećam, tako stoji u originalu
Ase ležit vojnik Gorčin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noć i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
Petpostavio sam,ali svejedno je greška.. A šta je gnjus???
The average comic collector is someone whose mum threw away all their comics when they started getting interested in girls |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8250 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 30/12/2005 : 20:34:57
|
Heilige lance, ne lanze. Ako je greska, onda je Kasteli vuce jos od 1984...
Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Posted - 30/12/2005 : 20:57:53
|
Verujem ja da je u originalu tako,samo kažem da bi trebalo "lanze", kad se već piše na nemačkom.Naravno,ne bih da cepidlačim, bilo je to samo jedno bezazleno pitanje ;-) I šta je to gnjus???
 |
|
Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Posted - 30/12/2005 : 21:16:31
|
quote: Originally posted by Toninho
smrad od čovika
thx
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 01/01/2006 : 15:18:10
|
Evo i cijele Coleridgeove pjesme, u originalu, koja otvara drugi Gigant. Stvarno je mocna, a nikad ne bih na njui svrnuo pozornost da nisam procitao strip:
Khubla Khan
In Xanadu did Kubla Khan A stately pleasure-dome decree: Where Alph, the sacred river, ran Through caverns measureless to man Down to a sunless sea. So twice five miles of fertile ground With walls and towers were girdled round: And there were gardens bright with sinuous rills, Where blossomed many an incense-bearing tree; And here were forests ancient as the hills, Enfolding sunny spots of greenery.
But oh! that deep romantic chasm which slanted Down the green hill athwart a cedarn cover! A savage place! as holy and enchanted As e'er beneath a waning moon was haunted By woman wailing for her demon-lover! And from this chasm, with ceaseless turmoil seething, As if this earth in fast thick pants were breathing, A mighty fountain momently was forced: Amid whose swift half-intermitted burst Huge fragments vaulted like rebounding hail, Or chaffy grain beneath the thresher's flail: And 'mid these dancing rocks at once and ever It flung up momently the sacred river. Five miles meandering with a mazy motion Through wood and dale the sacred river ran, Then reached the caverns measureless to man, And sank in tumult to a lifeless ocean: And 'mid this tumult Kubla heard from far Ancestral voices prophesying war! The shadow of the dome of pleasure Floated midway on the waves; Where was heard the mingled measure From the fountain and the caves. It was a miracle of rare device, A sunny pleasure-dome with caves of ice!
A damsel with a dulcimer In a vision once I saw: It was an Abyssinian maid, And on her dulcimer she played, Singing of Mount Abora. Could I revive within me Her symphony and song, To such a deep delight 'twould win me, That with music loud and long, I would build that dome in air, That sunny dome! those caves of ice! And all who heard should see them there, And all should cry, Beware! Beware! His flashing eyes, his floating hair! Weave a circle round him thrice, And close your eyes with holy dread, For he on honey-dew hath fed, And drunk the milk of Paradise.
by Samuel Taylor Coleridge
|
 |
|
Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts
Member since 09/08/2002 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8250 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 01/01/2006 : 18:28:28
|
Maiden rules!
Ali ajde metalci, nemojmo kvariti ovaj topik;)
Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. |
 |
|
Topic  |
|