forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Manga
 Manga - čita se i preporuke...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 26

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 10/11/2016 :  22:46:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote


"Vode" je predivna manga; naprosto, radi se o jednom od onih stripova koji odišu ljepotom, spokojem, sjetom mirom... koji vas nakon čitanja ostave duboko zamišljene, zanijemele pred ljepotom koju ste upravo proživjeli. Estetika, ali i moralne vrijednosti ovog stripa su bliski klasičnoj japanskog umjetnosti i mentalitetu, vjerno i suptilno prikazujući koliko ovaj narod cijeni porodicu, korijene, zavičaj. Univerzalne vrijednosti, mnogi će reći (mada je i to upitno u današnjem sve otuđenijem globalnom društvu), ali prikazane iz jednog specifičnog ugla, pogleda na život, osjećaja za ljepotu i prolaznost vremena. Naprosto ćete početi zavidjeti na dubokom osjećanju povezanosti glavnih junaka i njihovog zavičaja, izgubljenog sela - ili ćete se sjetiti mjesta koje ima istu ulogu i u vašem srcu. Oaza spokoja. Srce lijepih uspomena. Savršen zlatni ljetnji dan ispunjen igrom, smijehom i bliskim ljudima. Nostalgija i žal za tim danom i mjestom, tim trenutkom koji se nikada neće vratiti, ali koji nosimo u sebi kao snagu i plamen kome se vraćamo u teškim trenucima, kada se svijet čini hladnijim nego obično. Mjesto koje sanjamo u onoj tankoj crti između sna i budnosti; kada vam se na momenat čini da ste još uvijek tamo, gdje i treba da budete, dok otvarate oči i gledate zrake sunca koji blago padaju na vas.

Mlada junakinja "Voda" jednog dana kolabrira na času fizičkog, usred užasne ljetnje suše. U snu se nađe u predivnom bajkovitom selu u planini, gdje stalno pada kiša. U njemu susreće Sumia, malog dječaka, i njegovog oca, koji su naizgled jedini stanovnici sela, i ne znaju gdje su ostali mještani nestali. Nakon što se probudi i ispriča familiji svoj san, oni su vidno uznemireni i počinjemo da saznajemo više o porodičnoj prošlosti... koja se odigravala baš u tom selu, njihovom izgubljenom zavičaju, već 20 godina potopljenom zbog gradnje nove brane...

Ne želim da otkrivam više o radnji, sem da se radi o predivnoj priči, duboko poetičnoj i melanholičnoj. I sam kraj je, kako bi rekli na engleskom - "bittersweet" - tužan, ali i srećan, gorak i ohrabrujuć. Možda bi najbolje bilo reći sjetan - tuga i radost, spojeni i isprožimani, nerazdvojivi... kao i u samom životu.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2320 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 11/11/2016 :  07:22:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Zvuci i izgleda odlicno. Nadam se da Marko prati ovaj topic.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

KuntaKinte
Average MemberSerbia
807 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 03/02/2017 :  09:00:24  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Satoshi Kon mi je uvek bio u top x, ako ne i sam No1 kao autor (scenarista/režiser/animator/sve?) anima.
Paprika je priča za sebe, Tokyo Godfathers najbolji tearjerker svih vremena, Perfect Blue odličan sajko triler, Millenium Actress odličan sa fenomenalnom animacijom, o seriji Paranoia Agent dovoljno govori sam naslov.
Da ispoštujem maestra, sa velikim zakašnjenjem sam uzeo da overim i njegovih par stripića kojim se bavio pre nego što je krenuo u animaciju.

Pažnja, spojleri!

Opus: potpuno ludilo, strip o strip crtaču koji uđe u svoj strip, strip junaci izlaze iz stripa i tako u krug. Inception like. Šta je stvanost, šta san? Fenomenalno nacrtano, moj favorit, vredi imati na papiru.

Tropic of the Sea: priča je kao iz nekog Gibli crtanog sa eko pozadinom (recimo: When Marnie Was There ili Ponyo on the Cliff by the Sea). More, sirene, ekologija, borba protiv koroprativnog uništavanja malog primorskog mesta. Opet fenomenalno nacrtano.

Seraphim 266613336: iako i on standardno dobro nacrtan, ipak najslabiji, pre svega zbog priče, koja je opet neki postapokaliptični SF (virus koji izaziva psiho bolest napala čovečanstvo...) Moguće da je zamišljeno kao parče nekog velikog opusa, malo manje bavljenja likovima, malo više tehnologije i SFa. Da se ogrešim, ali može da se preskoči.

Stripovi su uglavnom sa početka devedestih prošlog veka, pa je i vizuelni izgled stranica malo drugačiji nego sadašnje "moderne" mange, više vuku na Otoma ili Tanigučija, pa verujem da bi se stripovi dopali ljubiteljima ovih autora.
Svi stripovi su one-shot, pa je to možda prilika za domaće izdanje.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2320 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 03/02/2017 :  12:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
I dalje se nadam da Marko prati ovaj topic.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11343 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 03/02/2017 :  21:59:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Opus: potpuno ludilo, strip o strip crtaču koji uđe u svoj strip, strip junaci izlaze iz stripa i tako u krug. Inception like. Šta je stvanost, šta san? Fenomenalno nacrtano, moj favorit, vredi imati na papiru.

Seraphim 266613336: iako i on standardno dobro nacrtan, ipak najslabiji, pre svega zbog priče, koja je opet neki postapokaliptični SF (virus koji izaziva psiho bolest napala čovečanstvo...) Moguće da je zamišljeno kao parče nekog velikog opusa, malo manje bavljenja likovima, malo više tehnologije i SFa. Da se ogrešim, ali može da se preskoči.Scenarij za strip Seraphim: 266613336 Wings potpisuje Mamoru Oshii, a ne Kon. Nikad nije dovršen. Ni Opus nije nikad dovršen, ali je nakon smrti među Konovim stvarima pronađen planirani završetak, koji je uvršten u reprint-izdanje.

Znam da je Oshii svojedobno objavio kompletnu priču Seraphim: 266613336 Wings u obliku pisanog romana, ali ne znam da li je napisao nekakav poseban završetak za reprint-izdanje stripovske verzije.

quote:
Originally posted by KuntaKinte

Stripovi su uglavnom sa početka devedestih prošlog veka, pa je i vizuelni izgled stranica malo drugačiji nego sadašnje "moderne" mange, više vuku na Otoma ili Tanigučija, pa verujem da bi se stripovi dopali ljubiteljima ovih autora.Otomo je bio Konov učitelj. Učio ga je animaciji i radu na stripovima, zbog čega je vidljiv njegov utjecaj u Konovom stilu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnikArgentina
462 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 10/02/2017 :  15:35:02  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
A. I. Love YouVec u samom sinopsisu sam primjetio kako bi ovo moglo biti nesto posebno. I zaista je, barem na prvo citanje. Vrijedi probati procitati jos koji put i vidjeti kako sto pa slijedi i recka.

Edited by - doom on 10/02/2017 15:35:48
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12684 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 12/02/2017 :  21:28:18  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl"Vode" je predivna mangato je verovatno ovo:
http://www.bedetheque.com/serie-50448-BD-Underwater-Le-Village-immerge.html


Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 19/02/2017 :  01:16:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Anto, to je to."Higanjima" (ugrubo prevedeno: "Ostrvo (budističkih) molitvi") je istovremeno i vrlo frustrirajuća i vrlo zabavna manga. Zabavna je zbog perfektno pogođenog tempa radnje, atmosfere sveopšte prijetnje, opkoljenosti silama zla, efektnog crteža i stalnih preokreta u radnji. Frustrirajuća je jer je mogla da bude daleko, daleko bolja i do 6-7 tankobona je sasvim potonula na nivo prosječnog, iako zaraznog i čitljivog, štiva za tinejdžere (shonena).

Mladi Akira Mijamoto, čiji je stariji brat Acuši nestao prije dvije godine, upoznaje misterioznu ženu koja tvrdi da je upoznala njegovog brata, te da se nalazi na zabačenom japanskom ostrvu. Međutim, Akirini prijatelji odluče da istraže stvar... nakon susreta sa vampirskim čudovištem koji su jedva preživjeli, shvataju da je ostrvo pod vlašću vampira, koji periodično namamljuju grupe ljudi na njega kako bi se hranili njima. U naletu tinejdžerske impulsivnosti, odlučuju da odu na ostrvo, doduše nešto bolje pripremljeni od prosječnih turista, kako bi ubili vampire (vjeruju da ih ima samo dvojica - o mladosti naivna!) i spasili Acušija. I tako počinje (bukvalno) pakao na zemlji...

"Higanjima" je započela više nego intrigantno. Likovi se vrlo lako mogu kategorisati u "manga stereotipe" (nedužna djevojka koju svi pokušavaju zaštiti, najslabiji i najplašljiviji član grupe, ludi i impulsivni, ali u dubini duše dobri delikvent, itd.), ali su simpatično napisani i stičemo uvid kako funkcionišu kao grupa (Akirini prijatelji). Postepeno otkrivamo sve veće dijelove priče i događaja prije početka radnje - i uvijek nam fali par dijelova, i onda shvatimo da je slika mnogo veća nego što smo mislili... atmosfera strave je više nego uspješno postignuta, sa elementima nadrealnog, body/torture, pa čak i biološkog horora. Neke scene, čak i kada kvalitet stripa u cjelini opadne, su i dalje nevjerovatno dobro zamišljene i realizovane - poput npr. kada Akira i ostali preživjeli pokušavaju da pobjegnu sa ostrva čamcem, da bi otkrili... stvari u vodi. Jako jako gadne stvari.

Međutim, mane takođe počinju da se ispoljavaju već od prvih poglavlja i sa vremenom postaju sve veće. Prva i ogromna nelogičnost, od dosta njih koje sam zapamtio, je apsolutno idiotska odluka gomile tinejdžera da tek tako, glavom bez obzira, odu na ostrvo za koje znaju da je opasno, i već su se susreli sa monstrumima koji vladaju njime i jedva preživjeli. Da, neko će reći, klasična glupost likova u horor-žanru, ali svejedno je prosto previše za prihvatiti ovakvu vrstu suicidalnosti. Zatim, manga postaje sve neozbiljnija kako vrijeme odmiče i nakrcana najgorim klišeima shonen (tinejdžerskih) stripova: od borbi koje traju svesku i po, preko "super-treninga" koji od običnog momka stvori akcionog heroja za osam mjeseci, do nevjerovatne teatralnosti likova, praćene stalnim eksklamacijama "snage volje", "prijateljstva", "osvete koja se mora izvršiti", itd., itd. Praktično jedini element koji i dalje funkcioniše na nivou ozbiljnijeg stripa jesu nevjerovatne mutacije stanovnika ostrva i jezive posljedice istih, uz neke vrlo žestoke hororične scene. Sve ostalo - zabavno, ali infantilno. Želiš da čitaš ali ne zato što je dobro, već zato što je zabavno. Ko voli, nek izvoli. 33 tankona, scanlation je obradio prvih 13 i piče dalje. Ali moglo je biti mnogo bolje. Da je manga kraća, a ne nasilno razvučena... da su se uzdržali od "ložačkih" elemenata i poradili na odnosima i tajnama likova naznačenim u prvom tomu... poput ljubomore Akire prema starijem Acušiju, suštinska disfunkcionalnost Akirine grupe prijatelja koja se održava po inerciji, Akirine halucinacije i opsesivne misli koje se ponavljaju... i poradili na sporijem razvoju horor-atmosfere, polako nas dovodeći do svih gnusoba koje su odjednom nabacane... onda bismo pričali o kvalitetu.


http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod

Edited by - Mhejl on 19/02/2017 01:17:58
Go to Top of Page

DiSkAcH
Senior MemberCroatia
2051 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 19/02/2017 :  08:26:02  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Jel netko citao Blame! ?

Kakav je?

Stekao sam dojam da ljudima bas nije sjeo...

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

maddjuro
Average Member552 Posts

Member since 08/01/2008

Posted - 19/02/2017 :  15:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send maddjuro a Private Message  Reply with Quote
meni je blame se dopao; sada kada su ga krenuli reprontati razmišljam da ga možda skupim taj serijal. Ova se manga više oslanja na crtež da prenosi radnju/priču ; ali nije za svakoga. S druge strane "Knights of Sidoniaa" od istog autora mi nije sjeo.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 19/02/2017 :  15:33:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Ja sam počeo da čitam prvi tankobon i brzo odustao. Ne zbog priče kao priče, koja se tek počinje razvijati, nego zbog izrazite odbojnosti prema vizuelnoj strani stripa. Ogromni urbano-mehanizovani enterijeri i eksterijeri, hladan crtež sa snažnim c/b konstrastima, atmosfera izolovanosti i izgubljenosti... da, savršeno funkcioniše u kontekstu svijeta koji je autor želio stvoriti - ali meni ne leži.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

maddjuro
Average Member552 Posts

Member since 08/01/2008

Posted - 19/02/2017 :  15:52:44  Show Profile Show Extended Profile  Send maddjuro a Private Message  Reply with Quote
meni je baš taj crtež bilo ono što me privuklo; neznam zašto ali me podsjetilo na megagradove sa više razina kakove imamo u nathan neveru
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 19/02/2017 :  16:09:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Da, npr.ja nisam naročiti ljubitelj ni Natan Nevera. I uopšte futurističke i SF estetike. Više volim ruralne pozornice, naročito japanska sela, prirodu, planine... pa i gotiku... npr. Cat Eyed Boy Kazua Umezua (perfektne epizode ruralnog i folklornog japanskog horora) ili njegovu Orochi (gotski horor).

Trenutno se po ko zna koji put divim The Laughing Vampire-u Marua Suehira: koliko dobro je dočarao estetiku dvadesetih godina, uz atmosferu teškog nihilizma i mraka.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

DiSkAcH
Senior MemberCroatia
2051 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 19/02/2017 :  18:04:15  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
E ako je slican NN-u, meni dovoljno. Volim NN :)

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Kornboy
Senior MemberCroatia
2917 Posts

Member since 07/06/2002

Posted - 19/02/2017 :  18:19:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Kornboy a Private Message  Reply with Quote
Ne nije sličan Nathanu, ni najmanje. To poređenje je u najbolju ruku - čudno.
Nihei gradi fascinantne i unikatne svjetove svojim crtežom. Narativ mu s druge strane stvarno nije jača strana.
Stoga ako razmišljaš o nabavci, pročitaj "nekako" barem par chaptera.
A ako ti Blame legne, Biomega je idući logičan korak.

Edited by - Kornboy on 19/02/2017 18:20:31
Go to Top of Page

maddjuro
Average Member552 Posts

Member since 08/01/2008

Posted - 19/02/2017 :  18:31:43  Show Profile Show Extended Profile  Send maddjuro a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam i zato i želim tu Blame mangu. Sviđaju mi se ova velika re-izdanja. Izlaze cca svaka 3 mjeseca, velikoga su formata i u 6 izdanja ce pokriti cijeli serijal. Jedino sto dođu po 30e
Go to Top of Page

DiSkAcH
Senior MemberCroatia
2051 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 20/02/2017 :  09:21:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Evo, uspio nabavit sken prvih 240 stranica. Samo sam protrcao kroz prvih 20-ak stranica i teksta skoro da i nema :(

A inace sam pogledao i anime, i to je nesto skroz bolesno, nepovezano i bzvz, ali nebi bilo prvi put da je manga puno bolja od animea.

Procitacu sken pa odlucit ;)

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

maddjuro
Average Member552 Posts

Member since 08/01/2008

Posted - 20/02/2017 :  16:47:46  Show Profile Show Extended Profile  Send maddjuro a Private Message  Reply with Quote
nisam znao da je scanove tako teško za nabaviti
Go to Top of Page

DiSkAcH
Senior MemberCroatia
2051 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 20/02/2017 :  17:16:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Je, malo je teze naci mange, dok zapadnjacke stripove nadjes u 90% slucajeva bez problema.
Ajd Akiru, Appleseed i Ghost in the shell sam npr nasao bez frke, ali opet Planetes, Blame!, Berserk tesko.
Na kraju sam GITS i Planetes ionako kupio na nevidjeno, Planetes mi je odlican, a GITS jos nisam citao.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

maddjuro
Average Member552 Posts

Member since 08/01/2008

Posted - 20/02/2017 :  18:47:25  Show Profile Show Extended Profile  Send maddjuro a Private Message  Reply with Quote
očito nikad nisi čuo za stranice tipa kissmanga, mangafox, mangareader, onemanga
Go to Top of Page

Cromwell
Senior MemberCroatia
2557 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 20/02/2017 :  18:51:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Bilo bi super kad bi Darkwood ili netko izdao neke od ovih stripova koje je Mihejl nabrojao. Može i sve, štodane?
Izdanja na engleskom su nedostupna i/ili prilično skupa.

Nije vrag da je Uzumaki tako loše prošao da se ne razmišlja o još nekom kratkom horrorcu japanskih magova?

Only this and Nothing more
Go to Top of Page

DiSkAcH
Senior MemberCroatia
2051 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 20/02/2017 :  19:04:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maddjuro

očito nikad nisi čuo za stranice tipa kissmanga, mangafox, mangareader, onemanga


Nisam ne, hvala

EDIT: Ah sada vidim da su to sajtovi za online citanje, ja obicno volim skinut CBR i CBZ fajlove pa citat na mobu ili preko cdisplay ex-a.
Ali ovo iubjegavam maksimalno jer me bole oci, papir je papir

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 21/02/2017 10:32:22
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/02/2017 :  00:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DiSkAcH

quote:
Originally posted by maddjuro

očito nikad nisi čuo za stranice tipa kissmanga, mangafox, mangareader, onemanga


Nisam ne, hvala

EDIT: Ah sada vidim da su to sajtovi za online citanje, ja obicno volim skinut CBR i CBZ fajlove pa citat na mobu ili preko cdisplay ex-a.
Ali ovo iubjegavam maksimalno jer me bole oci, papir je papir


Mozes skidati rar fajlove sa mangatradersa samo ih preimenujes u cbr I voila. Nego, jbg, dosta najboljih mangi mozes naci samo u skenovima-prevodima, vjeruj mi. Navikne se covjek.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

sinisa123
New Member110 Posts

Member since 24/03/2010

Posted - 10/03/2017 :  21:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send sinisa123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by badseed

Dark Horse najavio prvi "I am a Hero" Omnibus. Datum izlaska je 26.04.2016 godine.

quote:
I am a Hero Omnibus Volume 1 Paperback
by Kengo Hanzawa

The zombie apocalypse has never been more surreal! A mentally unhinged manga artist witnesses the beginning of a zombie outbreak in Tokyo, and he's certain of only two things: he's destined to be the city's hero, and he possesses something very rare in Japan--an actual firearm! Kengo Hanazawa's award-winning series comes to Dark Horse, and this realistically-drawn international bestseller takes us from initial small battles for survival to a huge, body-horror epidemic that threatens all of humanity! These special omnibus volumes will collect two of the original Japanese books into each Dark Horse edition and include all of the color pages.


Završio posljednji čapter. Koji antiklimaks. Ne mogu da vjerujem da je izgradio ovakvu priču i onda samo stao.

http://shaolinovspajz.blogspot.com/
Go to Top of Page

DiSkAcH
Senior MemberCroatia
2051 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 11/03/2017 :  10:03:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
A daj reci kakav je za listat, posto vidim da je fizicki jos manji od Planetesa?
Ili si citao sken :(.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page
Page: of 26  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000