forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2991 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 27/07/2012 : 14:49:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

To za Američke bogove, ljudi ili vole Gaimana i njegovu tematiku ili ne... Vjerujem da bi mi se sviđao jer potječe iz stripovske domene, no mnogi ga zaobilaze. Imam doma knjigu no još nisam počeo čitati.

Brat je uzeo Jazbinu na nebu, vidio sam kod njega, impresivna knjiga. Samo ne znam dal da to uopće počinjem čitati... Jel to povezano s Vatrom?

Gaimanove stripove ne volim, ali su mi Americki bogovi bili jako dobri.
Jazbina se obicno navodi kao prequel Vatri, ali veze nisu posebno cvrste. V. Vinge mi je jedan od najdrazih pisaca, ali vidim da su misljenja na forumu podjeljena.
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2991 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 27/07/2012 : 15:05:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Zadnji SF koji sam procitao je The Accidental Time Machine (2007) od Joe Haldemana.
U knjizi glavni junak slucajno otkriva vremenski stroj koji ide samo prema buducnosti te u seriji skokova odlazi sve dalje u buducnost trazeci nacin da se vrati u svoje vrijeme.
Haldeman je zaista majstor i roman se cita glatko, ideje su dobre i buducnosti zanimljive. Moj problem s knjigom je sto se prebrzo ide iz jednog vremena u drugo i nigdje se ne zagrebe ispod povrsine.
Po meni najgora Haldemanova knjiga koju sam citao (procitao sam desetak), ali kako je to ipak Haldeman nemojte je preskociti ako vam bude pri ruci.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41193 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 30/07/2012 : 09:41:39  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Prsten - Horhe Molist

Kristina, perspektivni njujorški advokat, pomalo nadmena i uobražena, za svoj dvadeset sedmi rođendan na poklon dobija dva prstena.

Prvi, verenički prsten s velikim dijamantom, dobija od bogatog berzanskog posrednika, dok drugi, tajanstveni starinski prsten, dobija od nepoznatog pošiljaoca. Ona prihvata oba, ne znajući da su nespojivi. Prsten s crvenim rubinom vodi je u pustolovinu koja će je naučiti životu, ljubavi i smrti, dati joj nezaboravan nauk što će joj zauvek izmeniti sudbinu i pogled na svet.

Kristina u Barseloni započinje obilazak obala Sredozemlja, vraćajući se u prošlost, otkrivajući tragičnu sudbinu poslednjeg templara.

Moja ocena 6/10. Interesantno, pitko, lagano.. Fina razbibriga...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/08/2012 : 11:21:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Eh, nabavio neke stare Siriuse s početka osamdesetih pa ih trenutno čituckam... Ima zaista svega, taj časopis je stvarno njegovao i poštovao SF prozu. Puno su pažnje obraćali na jugoslovenske, "domaće", autore i u svakom broju postojala je kritika priča, bile one dobre za objavu ili ne. Čak ima i dobrih popratnih članaka... Primjerice, intervju s F.J. Ackermannom ili biografije SF/fantasy pisaca; Georga R.R. Martina prije nego je postao poznat i to početkom osamdesetih. Kako se vremena mijenjaju... Isto tako ne bih saznao kako postoji Star Wars ripoff iz talijansko-američke koprodukcije - "Starcrash". Uspoređuju ga kvalitativno s Woodovim "Plan 9 from Outer Space" (a glumi i David HAsselhoff)

mladjo, čuo sam da si ti nabavio cijeli komplet. Imaš li što za preporučiti? Neko razdoblje ili brojeve?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 06/08/2012 12:27:43
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/08/2012 : 14:11:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
SIRIUS je definitivno vrh znanstvene fantastike u svijetskim razmjerima. To, potvrđuju i nagrade koje je dobio. ha čuj, svakako ima boljih i lošijih brojeva, obrati pažnju na serijal "12 veličanstvenih" te na njegov nastavak gdje su obradili još dvanaestoricu. Od svakog pisca su uzeli jednu priču i onda o njemu objavili izvanredan tekst. Imaš na ovom topicu (potraži u popisu, ne znam napamet točno stranu) link na popis svih priča. Ne bi bilo loše da veliš na kojem si brou pa da zajedno komentiramo. Ovako napamet, među prvima imaš priču ROLLERBALL koja je poslužila za dva filma, ali nama je zanimljivija jer je upotrebljena u Nathan Neveru kao sport FIGHTBALL. Poslije još više, nemam sad vremena

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/08/2012 : 14:57:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ovo je popis priča iz svih SF časopisa iz sferine baze, ako veće neko nije stavio link. Eh, vidim da si već stavio link, ali nema veze.
http://sfera.hr/baza-podataka/

Malo me smeta i to što je otisnuto na lošijem papiru i na dosta mjesta zna biti presvijetao otisak pa nije baš ugodno čitati. Negdje sam unutra našao podatak da se prodavao u najboljim danima u 30.000 kopija?! Ti si mladjo napisao čak i 40.000! Današnji SF časopis Sirius B, koliko 300 komada?!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 06/08/2012 15:01:46
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/08/2012 : 15:12:19  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
da, u jednom trenutku je prodaja bila 40 000 prodanih primjeraka po broju. Još jednom: 40 000 prodanih primjeraka po broju.

Huh...

Evo, ovako, što se triče priča: Ja sam veliki ljubitelj A.E. Van Vogta tako da su mi njegove priče uvijek bile besprijekorne (Saga o Rullima, I ne prvi put, itd...) Također su dobre Clarkeove Priče iz Bijelog Jelena, tj. priče sa Harryjem Purvisom. To je onak, simpatična SF zezancija i dokaz da i Clarke ima smisao za humor:)) Peti broj je dobar, jer ima AM, Svijet samo utorkom (po toj priči su se i zvala okupljanja SFEROVACA, pogađaš kojim danom:)) i Clarkeova Zvijezda. Sedmi broj ima Zid tmine i Muhu (mislim da je to priča po kojoj je snimljen istoimeni film) te fenomenalnu Univerzalni jezik, koja daje izvrsne odgovore na...Pa saznat ćeš i pitanja i odgovore ako pročitaš priču:))
To je što se tiče prvih, poslije ima isto fenomenalnih priča (što se tiče naših, obrati pažnju na Branka Pihača) ali otom-potom:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/08/2012 : 15:58:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Navukao sam se u zadnjih mjesec-dva na čitanje knjiga, s R.R. Martinovom "Pjesmom leda i vatre" i časopisom na kojeg sam slučajno naletio - "Sirius B" - potpuno se navukao na čitanje. Skoro da mi nije volja uzeti strip... Nekako sam čitanje SF-a ostavio na stranu tijekom faksa, a znao sam svašta čitati u srednjoj; sjećam se Brosnanovih romana o "Nebeskim gospodarima", Simmonsovom Hyperionu/Endymionu, Zelaznyjevom Amberu, Asimovljevim Fondacijama i Robotima, etc. Čitao sam samo fantasy jedno vrijeme.

E sad sam slučajno naišao kod Lastana na stare Sirise (3,5kn po komadu), pretplatio se na Sirius B, i polagano guštam! Sjetio sam se ponovno kako me SF oduševljavao!

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/08/2012 : 20:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
SIRIUS je izvrsno štivo. Ovako napamet, probaj pronaći priču SPOMENIK. Ona je legendarna, i naravno I PADNE NOĆ od Isaaca Asimova. Ona je proglašena najboljom SF pričom ikada.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2991 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 06/08/2012 : 21:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

da, u jednom trenutku je prodaja bila 40 000 prodanih primjeraka po broju. Još jednom: 40 000 prodanih primjeraka po broju.

...

Danas zvuci smjesno da je Sirius ukinut kad mu je prodaja pala na 10000 primjeraka.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 07/08/2012 : 13:18:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
da, nevjerojatno s današnje točke gledišta.
Ali najbolje je da je cijelo vrijeme imao istu kvalitetu priča, s tim dasu pratili tendove (pojava Cyberpunka isl.)

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2991 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 07/08/2012 : 22:21:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Sirus je jedna velika antologija najboljih SF prica. Uz to je bilo i sjajnih teoretskih clanaka (poput spomenutih Zivkovicevih 12 velicanstvenih) te zadnjih godina Anticevicevih novosti o americkom SF-u i novim knjigama. U doba bez Interneta to je bio prozor u svijet.
U tematskom Cyberpunk broju koji si spomenuo bila je prica Dogfight (Gibson i Swanwick) koja mi je medju najdrazim iz zadnjeg razdoblja.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/08/2012 : 14:40:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

quote:

Danas zvuci smjesno da je Sirius ukinut kad mu je prodaja pala na 10000 primjeraka.

Da, i u jednom broju (kad su bili na vrhuncu) se urednik žali što mu naklada nije u razini s Erotikom, koja se prodavala u 400.000 primjeraka. mada mi ta broja zvuči malo prefantastično!

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/08/2012 : 14:46:54  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sirus je jedna velika antologija najboljih SF prica. Uz to je bilo i sjajnih teoretskih clanaka (poput spomenutih Zivkovicevih 12 velicanstvenih) te zadnjih godina Anticevicevih novosti o americkom SF-u i novim knjigama. U doba bez Interneta to je bio prozor u svijet.
U tematskom Cyberpunk broju koji si spomenuo bila je prica Dogfight (Gibson i Swanwick) koja mi je medju najdrazim iz zadnjeg razdoblja.

hehe, uzeo još tridesetak Siriusa pa nek se nađe za čitanje u ove vruće dane! Probao sam baš neke antologijske brojeve, a teško je bilo probrati što je bolje, kad je skoro u svakom nešto interesantno.

Da, išlo je to dva puta po 12 veličanstvenih, negdje od 40.-60. broja. Našao sam i tematske brojeve, npr. o robotima, o SF erotici, o izvanzemaljcima.

Nego, malo surfao po netu pa našao, tko želi u e-obliku, SAVRŠENO...
http://www.sftim.com/forum2/index.php?pid=3

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 08/08/2012 : 16:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Zanimljivo i poučno.

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 08/08/2012 : 23:35:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

hehe, uzeo još tridesetak Siriusa pa nek se nađe za čitanje u ove vruće dane! Probao sam baš neke antologijske brojeve, a teško je bilo probrati što je bolje, kad je skoro u svakom nešto interesantno.

Da, išlo je to dva puta po 12 veličanstvenih, negdje od 40.-60. broja. Našao sam i tematske brojeve, npr. o robotima, o SF erotici, o izvanzemaljcima.

Nego, malo surfao po netu pa našao, tko želi u e-obliku, SAVRŠENO...
http://www.sftim.com/forum2/index.php?pid=3

da, sa robotima je odličan broj. Sjećam se priče LAŽLJIVAC. Eh, dobri stari Asimov... A od SF erotike je ponajbolja bila BOJA MODRINE. Čini mi se da je u tom broju...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 08/08/2012 : 23:36:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
e, i pročitaj tematski PRVI SUSRETI (NAS I NJIH). Izvrstan broj. Koji sad čitaš?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/08/2012 : 23:59:20  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

e, i pročitaj tematski PRVI SUSRETI (NAS I NJIH). Izvrstan broj. Koji sad čitaš?

Imam taj. Sada sam na Robotima #30 i na #5; i #55.
Pročitao sam ove dvije od Asimova - Liar i Logic, obadvije se bave primjenom trima zakonima robotike, u prvoj mora lagati da ne bi povrijedio ljude, a u drugoj robot dobije kompleks Boga. Zapravo sam neugodno iznenađen vrlo negativnim nastupom prema robotima (od ljudi mislim, a onda i od samog pisca).

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2991 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 09/08/2012 : 23:13:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
To su price iz vremena kad se na robote gledalo kao na prijetnju. Zato su i bili potrebni zakoni robotike. Asimov je poslije presao u drugu krajnost.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2012 : 23:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo što sam napisao na jednom topicu prije:

"Osobno, mislim da su oni osnova neorobovlasničkog sustava.
Problem je u slijedećem: u Asimovljevom svijetu roboti su misaona bića. Sam pojam misaonog bića podrazumjeva intelektualne sposobnosti i mogućnost logičko/kauzalnog doživljaja svijeta, odnosno interakcije sa okolinom na način da se logički poimaju okolnosti u okolini, te pomoću misaonih refleksija potpomognutih iskustvom, donose zaključci. ROBOT JE SVIJESNO BIĆE! Tko daje za pravo jednom svjesnom biću ograničavati njegovu slobodu misli i djelovanja, njegovu mogućnost da djeluje, neovisno o bilo kakvim vanjskim efektima prinude koji nisu vezani za konvencionalnu prinudu moderne vlasti, odnosno države? Da budem precizniji, ograničavati jednom robotu ljudska prava ( da, ljudska! ), isto je što i ograničavati npr. jednom crncu njegova ljudska prava. Univerzalna poruka koja se manifestira u općepoznatoj uzrečici " only one race, human race " trebala bi biti proširena i glasiti npr. " svi smo jednaki u logici " ili " svi smo jednaki u inteligenciji ". Svako živo biće koje posjeduje inteligenciju, ravnopravno je sa drugim ljudskim bićem. Stoga su, po meni 3 Asimovljeva zakona robotike vrlo ograničavajući faktor u pogledu općemisaone slobode, gdje god i u bilo kojem obliku se ona nalazila."

Sam Asimov je naveo da robotika mora biti ograničena, navodeći da je sa robotima ista stvar kao i sa svakim "alatom";

1)Alat mora biti siguran za upotrebu
2)Alat mora biti efektivan
3)Alat se ne smije oštetiti za vrijeme i nakon uporabe.
Ovdje je također uočljiva paralela sa "robot je jedan veliki toster" razmišljanjem.
Fasciniran sam robotima i njihovom sadašnjom i potencijalnom upotrebom. A Asimovljeve knjige su nešto najbolje od "robotske proze" što postoji.
Nego, čemu toliki strah od robota? Je li on opravdan? Možda je, a možda i nije. Nemoguće je u potpunosti biti siguran. Branko Pihač napisao je izvrsnu priču, pod nazivom "Prometheus",DEECAY SPOILER ALLERT!:)) objavljenu u SIRIUSU u kojoj na pitanje "Što je svrha ljudskog postojanja?", robot odgovara "Mi smo ta svrha. Postojite da biste stvorili nas." Na pitanje što je svrha robota, Prometheus nije znao odgovor...

Što vi mislite?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 10/08/2012 : 08:35:39  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Automatic reply from s.com server:

http://www.youtube.com/watch?v=VXa9tXcMhXQ

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/08/2012 : 10:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

To su price iz vremena kad se na robote gledalo kao na prijetnju. Zato su i bili potrebni zakoni robotike. Asimov je poslije presao u drugu krajnost.

Da, to je razumljivo.
Očito je Asimov kroz kratke priče i analizu odnosa robot/čovjek počeo sve više humanizirati robote, upoznavati ih, te ih konačno prikazivati s manje antagonizma.
Čitamo sam samo Fondacije (uglavnom se sjećam ona tri prequela koje je napisao dosta kasnije od prvih Fondacija), The Caves of Steel i The Naked Sun... U Čeličnim pećinama Usprkos inicijalnom nepovjerenju i policajcu robotomrzitelju, sjećam se da su dobro surađivali (Bailey i Olivaw).

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2991 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 10/08/2012 : 23:35:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da, to je razumljivo.
Očito je Asimov kroz kratke priče i analizu odnosa robot/čovjek počeo sve više humanizirati robote, upoznavati ih, te ih konačno prikazivati s manje antagonizma.
Čitamo sam samo Fondacije (uglavnom se sjećam ona tri prequela koje je napisao dosta kasnije od prvih Fondacija), The Caves of Steel i The Naked Sun... U Čeličnim pećinama Usprkos inicijalnom nepovjerenju i policajcu robotomrzitelju, sjećam se da su dobro surađivali (Bailey i Olivaw).

Probaj naci Robots and Empire. Iako nije na razini ranijih knjiga, vazna je za cijeli robots/foundations kontinuitet.
Inace, cudno mi je vidjeti naslov Fondacija, navikao sam na Zaduzbinu.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17912 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 11/08/2012 : 00:12:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
sirius je sjajan
ja sada čitam 31. broj... mislim da sam pročitao priče o robotima...

najbolja do sada mi je priča o europi koja je zaglavila u ultrakapitalizmu :D
ne mogu se sjetiti imena priče... dobar je i broj 5

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 11/08/2012 : 07:55:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Oni što napuštaju Omelas - Ursula Le Guin. Ne znam koji je broj Siriusa, ali priča je da se naježiš. Uz asimovu Noć, možda i najbolja ikada.

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000