Author |
Topic  |
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 07/07/2013 : 01:04:52
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Ja sam zdrobio Ramu II, i sad krećem dalje s valjkom u svemiru... No, za ljeto ostavljam tri prekrasna tvrdo ukoričena izdanja Grofa Monte Krista iz 1964. Matica Hrvatska - već se oblizujem...
Problem sa Ramom II je što se pola romana može baciti u vjetar a to je upravo ona polovica koju je pisao Gentry Lee. ne znam zašto je Clarke ulazio u kolaboraciju sa njim ali po meni to je definitivno minus. Rama II bi izgledala puno bolje da je upola kraća. Vrta Rame i Razotkriveni Rama su ipak dosta bolji i definitivno vrijedi pročitati sva 4 nestavka ali definitivno bi sve to bolje bilo da je Clarke jedini autor. Uzmimo za primjer i Kolevku - pa točno se vidi koje dijelove je pisao Lee. Katastrofa. bilo bi bolje da knjiga ima 120 strana.
Clarkeovih strana. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 07/07/2013 : 08:42:55
|
@ Just_Charlie
Protagonistica je vrlo ozbiljna žena srednjih godina s brakom iza sebe i emotivnom nesigurnošću u sebi i oko sebe, ali naglašeno racionalna i spremna se hrabro suočiti sa svim i svačim. A to je najčešće otkrivanje masovnih grobnica ili hrpe leševa, gdje ona na temelju pronađenih kostiju polako rekonstruira ili samo naslućuje pozadinu. A ta pozadina je vrlo neugodna i mračna, i ide od opskurnih kultova u kojima bogataši i moćnici i danas za dokazivanje potentnosti ili "produživanje" života u obredima žrtvuju mlade cure, do posljedica južnoameričkih diktatura u korijenima čijih se zločina među raznim ideološkim i političkim razlozima uvijek nađe i neki osobni (zavist, pohlepa i standardni motivi). Autorica ništa ne razblažava, nema tu ni humora ni ironije, sve je vrlo realistično, oporo i mizantropski, i sve je mrak. A taj te mrak usiše nevjerojatno snažno i sugestivno, toliko da se zbog čitanja romana nisam mogao na vrijeme maknuti sa sunca (još jedno poglavlje, još tri stranice...), pa sam ljetos gadno izgorio. Štivo idealno za fanove serija Buđenje mrtvih, Nijemi svjedok itd. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 07/07/2013 : 09:14:55
|
quote: Originally posted by mladjo Problem sa Ramom II je što se pola romana može baciti u vjetar a to je upravo ona polovica koju je pisao Gentry Lee. ne znam zašto je Clarke ulazio u kolaboraciju sa njim ali po meni to je definitivno minus. Rama II bi izgledala puno bolje da je upola kraća. Vrta Rame i Razotkriveni Rama su ipak dosta bolji i definitivno vrijedi pročitati sva 4 nestavka ali definitivno bi sve to bolje bilo da je Clarke jedini autor. Uzmimo za primjer i Kolevku - pa točno se vidi koje dijelove je pisao Lee. Katastrofa. bilo bi bolje da knjiga ima 120 strana.
Clarkeovih strana.
Čitao sam ja u srpskom prijevodu, ali samo tri knjige - nisam čitao Razotkrivenog nikada... Sad sam kupio ova lijepa Izvorova izdanja, i mogu reći da sam jako zadovoljan s prijevodom i tekstom...Skoro pa i nema grešaka... Meni su Rame odlične, ali zašto je ulazio u kolaboraciju? Pa Lee je suradnik NASE, može tu biti svega, od Clarkove starosti do masne love za popularizaciju svemirskih istraživanja...tko će ga znati... Meni je Kolevka malkice WTF knjigica - u nekim djelovima, ali pretežno mi je bila OK. I to kanim još jednom pročitati u skorijoj budućnosti. BAš mi žena neki dan reče što čitam knjige koje sam već pročitao, velim ja: pa tu znam da ne mogu promašit :) |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
Edited by - Pirgavi on 07/07/2013 09:15:40 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 07/07/2013 : 12:39:17
|
Negdje sam pročitao da je i za Kolevku trebao biti film ali baš se u to vrijeme pojavio film Ambis pasu odustali od toga. Inače, nije loše čitati već pročitaneknjige koji put. Čovjek tu vidi koliko se promijenio i koliko neke stvari drukčije percipira.
|
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2989 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 07/07/2013 : 13:29:44
|
@ Johnny
Spominjanjem diktatura i grobnica, podsjetio si me na knjigu Tajne grobnica (Kathy Reichs) koju sam čitao prije pet ili šest godina. Zaista, Tempe Brennan iz te knjige, nema nikakve veze sa likom iz serije Kosti. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 07/07/2013 : 17:42:57
|
Yup, Tajne grobnica je četvrta koju sam pročitao, i baš sam na to mislio. I ona mi je jako dobra, ali za nijansu slabija od ove tri. Kod nas su objavljene i Kosti kao dokaz, Sablasni ponedjeljak, 206 kostiju, Od kostiju do pepela i mislim još jedna čijeg se naslova ne mogu sjetiti.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 11/07/2013 : 16:39:21
|
Kakvo otkrovenje onaj Polarisov CD sa SF literaturom. Imam ga toliko godina, ali mi se nije čitalo na ekranu, a nikako mi nije palo na pamet da to iskoristim, khm khm, na-onaj-način-o-kom-se-ne-smije-pisati-na-ovom-sajtu (a ne uključuje guranje nečega u određene otvore). Jbt, Asimovljevo/Silverbergovo 'Spuštanje noći', koji se naravno ne može naći u BL, me iskoštalo 2,5 eura, sve sa koricama... On topik, u posljednjih godinu dana se opet trujem SF/horor/ostalom literaturom, bio sam malo zapostavio:
Stiven King: To - i dalje su mi najbolje sjeli njegovi Langolijeri, ali To im staje rame uz rame. Još da nije onoliko ugnjavio na kraju... Sjajan prikaz malograđanskog mjesta, odrastanja, prijateljstva, nerazumijevanja od strane roditelja i straha, straha, straha. Kao i suočavanja sa istim. 700 strana za 9-ku, ali posljednjih 100 strana srozava ocijenu.
Filip Dik: Ubik - godinama mi stoji na polici, a tek prije par mjeseci se odlučio da pročitam. Gdje mi bi pamet? Mislio sam da je 'Sanjaju li androidi električne ovce?' njegov vrh, ali ovo je bolje. Poigravanje sa stvarnošću (odnosno mijenjanje iste), dok više ne znaš jesil' poš'o il' si doš'o. 10-ka k'o kuća.
Orson Skot Kard: Enderova igra - Još jedno predobro štivo, obuka posebnog dječaka kao nade za spas čovječanstva. I to neljudska obuka, do granice ljudske (dječje) izdržljivosti, stalno ispitivanje tih granica. Ipak, knjiga šalje lijepu antiratnu poruku, kao i poruku o praštanju i mijenjanju na bolje.
Oldos Haksli: Vrli novi svijet - Volim ove 'Veliki brat' knjige. Vrlo primjenjljiva tema u ovoj knjizi sa sadašnjim potrošačkim svijetom, koja ostavlja gorak ukus u ustima nakon čitanja.
Giljermo del Toro/Čak Hogan: Trilogija Soj - Primio sam se na del Tora na korici. Dobro je počelo, ali sa drugom knjigom slijedi srozavanje, dok sam treću jedva pročitao. Sve je dobro dok saznajemo o vampirskom virusu i pokušajima karantiranja, papazjanija poslije toga je vrijedna niskobudžetne TV serijice.
Dejan Stojiljković: Konstantinovo raskršće - Vrlo dobro, vampiri, potraga za artefaktima i istorijski osvrt na Srbiju tokom II sv. rata. Valjalo bi baciti oko i na 'Duge noći i crne zastave'...
Bilo je toga još, ovo onako na prvu... Btw, super tema. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 11/07/2013 : 16:52:14
|
cuj 2.5 eura to je 80 MB ako se ne varam može se svugdje skinuti ja ga dobio ima 13 godina kad si morao ići po firmama da snimiš cd jer niko nije imao snimač :D |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 11/07/2013 : 16:56:10
|
quote: Originally posted by zeljko
cuj 2.5 eura to je 80 MB ako se ne varam može se svugdje skinuti ja ga dobio ima 13 godina kad si morao ići po firmama da snimiš cd jer niko nije imao snimač :D
Štampa druže, štampa Nisi razumio... I ja sam ga dobio ima 10-ak godina... |
 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 11/07/2013 : 17:03:59
|
Kakve su Barkerove ne-horor stvari? Evervil, Velika i tajna predstava, Utkani svijet? Ono što sam čitao (Kabal, Knjige krvi, Igra prokletstva, Gospodar Pakla, Kradljivac vječnosti) mi je predobro... |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 11/07/2013 : 19:45:33
|
nisam očito skonto utkani svijet mi je uskoro na listi...ostalo sam samo helrejzera čitao i ok je |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 11/07/2013 : 19:56:36
|

Kupio danas na kiosku u izdanju Algoritma, po cijeni od 39,90 kn. Prvi dio trilogije, prema sadržaju se čini jako dobro, pa ako je netko čitao neka slobodno javi je li tako. Znanstvenik Ephraim Goodweather s jedne i profesor Abraham Setrakian s druge strane otkrivaju pojavu strašne zaraze i shvaćaju da počinje rat između ljudi i vampira. Otprilike tako, i obećava barem jako dobru zabavu. Mislim, Guillermo del Toro ne može napraviti ništa loše, valjda. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 11/07/2013 : 20:18:38
|
Vidio sam i ja taj naslov na kiosku, i još gledam u čudu pa otkad to Guillermo piše romane, i to vampirske?! |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 11/07/2013 : 20:37:37
|
Ja ću to propustit jer mi je pun k..... vampira i vukodlaka |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2989 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 11/07/2013 : 21:00:15
|
quote: Originally posted by swamp thing
Kakve su Barkerove ne-horor stvari? Evervil, Velika i tajna predstava, Utkani svijet? Ono što sam čitao (Kabal, Knjige krvi, Igra prokletstva, Gospodar Pakla, Kradljivac vječnosti) mi je predobro...
Čitao sam samo Utkani svijet. Ok, ali ništa posebno. Da roman nije napisao Barker, vjerojatno ga ne bih ni pamtio. |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 11/07/2013 : 22:54:16
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
quote: Originally posted by swamp thing
Kakve su Barkerove ne-horor stvari? Evervil, Velika i tajna predstava, Utkani svijet? Ono što sam čitao (Kabal, Knjige krvi, Igra prokletstva, Gospodar Pakla, Kradljivac vječnosti) mi je predobro...
Čitao sam samo Utkani svijet. Ok, ali ništa posebno. Da roman nije napisao Barker, vjerojatno ga ne bih ni pamtio.
Evervil i Velika tajna predstava su dva dijela serijala o Umjetnosti (čeka se i treći dio, mada je pitanje da li će biti ikada napisan), preobimne, neloše napisane i vrijedne čitanja. Utkani svijet takođe nije loš, mada sam ga davno čitao pa mi pojedinosti bježe. |
... |
 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 13/07/2013 : 11:02:57
|
Hvala za Barkera, moraću ovjeriti, pošto su mu horor stvari predobre :) Što se tiče trilogije Soj od del Tora, pomenuo sam par postova prije da nije ništa posebno, dobro počinje, ali je dalje sve veće i veće smaranje, po meni nije vrijedno čitanja. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 16/07/2013 : 10:29:44
|
Ha, dobro, ipak ću mu dati šansu, kad je to del Toro i kad sam već uzeo. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 16/07/2013 : 10:32:48
|
S tportala:
'JOYLAND'
Novi roman Stephena Kinga najnježniji dosad
 Stephen King Najnoviji roman majstora horora Stephena Kinga pod naslovom 'Joyland', a u izdanju Hard Case Crimea, vraća čitatelje u sedamdesete godine prošlog stoljeća, prateći dogodovštine studenta koji se preko ljeta zaposli u zabavnom parku. Kritičari pohvalno ocjenjuju 'Joyland', opisujući ovaj krimić s elementima natprirodnog kao 'jedno od Kingovih najmilosnijih djela'
Autor: Gordan Duhaček
Datum objave: 16.7.2013 9:00
Zadnja izmjena: 16.7.2013 9:33
Godina je 1973, a 21-godišnji student Devin Jones - seksualno neiskusan, povučen, ali s literarnim aspiracijama - preko ljeta dobiva posao u zabavnom parku u Sjevernoj Carolini. Bit će to ljeto koje Devin nikada neće zaboraviti, s obzirom da će doživjeti i svoju prvu pravu veliku ljubav prema majci dječaka koji boluje od neizlječive bolesti. Devin će se ubrzo uklopiti među grube radnike zabavnog parka, u opasnoj će situaciji jednoj djevojci spasiti život, no njegova ljetna idila uskoro će biti prekinuta istragom misterioznog ubojstva iz 1969, a pokazat će se i da spomenuti dječak, uz smrtonosnu bolest, ima natprirodne moći.
To je otprilike zaplet najnovijeg romana Stephena Kinga, napisanog za ediciju Hard Case Crime, koji se nedavno pojavio na tržištu engleskog govornog područja. 'Joyland' je jedno od kraćih Kingovih djela, s tek tristotinjak stranica, a kritičari zasad većinom imaju pohvale za novi roman majstora horora. Enterntainment Weekly konstatira da je 'Joyland' jedna od 'najmilosnijih Kingovih knjiga', a u pohvalnom kontekstu spominju se i autorove digresije te kraj, 'razarajuće tužan'.
Londonski Guardian pak opisuje 'Joyland' kao 'mnogo nježniju, dublju i promišljeniju knjigu nego što se isprva može zaključiti', a u ogromnom autorovom opusu srodna je priči 'The Body' prema kojoj je 1986. snimljen odličan film 'Stand By Me' u režiji Roba Reinera. Kritičar Guardiana ističe suptilan Kingov humor, primjerice kada glavni lik i pripovjedač – koji je očito preživio sve strave 'Joylanda' – za sebe kaže da je 'patio od ozbiljnog slučaja dvadesetjednogodišnjaštva'.
AV Club ocjenjuje 'Joyland' s četiri plus, ali ističe i da ima dosta standardnih Kingovih klišeja, poput 'neorganizirane priče - priča o duhovima predstavi se svakim detaljem, da bi kasnije bila odbačena skoro pa odmahivanjem ruke'. Ipak, ono što ovu knjigu čini vrijednom čitanja jest Kingova 'sposobnost da do kraja nastani vrijeme i lokaciju radnje', zaključujući da je u pitanju 'pravi pulp roman' koji napose odlikuje 'emotivni intenzitet'.
One koje pak i dalje najviše zanimaju horor priče Stephena Kinga mogu se radovati najavljenom romanu 'Doctor Sleep' (nastavku sada već klasičnog 'Isijavanja'), koji bi trebao izaći do kraja ove godine.
Ovdje možete pročitati jedno poglavlje 'Joylanda' na engleskom jeziku:
http://www.hardcasecrime.com/books_bios.cgi?entry=bk112&type=excerpt
|
Edited by - Johnny Difool on 16/07/2013 10:34:54 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/07/2013 : 23:48:20
|
Odoh 3 tjedna na more. Imam 6 knjiga i hrpu Marti Misterija Yeah! |
|
Edited by - mladjo on 20/07/2013 23:48:46 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 20/07/2013 : 23:59:43
|
quote: Originally posted by mladjo
Odoh 3 tjedna na more. Imam 6 knjiga i hrpu Marti Misterija Yeah!
Hehe, i ja već planiram knjige koje ću ponijeti na more... Specijalno sam ih čuvao za godišnji! |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 21/07/2013 : 08:14:26
|
Ja ću Siriuse B... Nisam pročitao ništa od onog duplog broja. Jbte, ne stignem. A za noć sam si skino Besterove The Demolition man i The Star is my destination audiobook jer nemam noćnu lampu na moru :) Kažem vam ja, toliko toga da je čovjek prisiljen slušati knjige, u autu, dok hoda...LJudi misle da slušaš neku dobru glazbu a ti na čistom undergroundu:) |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/07/2013 : 18:28:57
|
quote: Originally posted by Pirgavi za noć sam si skino Besterove The Demolition man i The Star is my destination audiobook jer nemam noćnu lampu na moru :) Kažem vam ja, toliko toga da je čovjek prisiljen slušati knjige, u autu, dok hoda...LJudi misle da slušaš neku dobru glazbu a ti na čistom undergroundu:)
Kakav je osjećaj slušati audiobookove? Moram priznati da nikad nisam slušao audio knjigu!  |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 30/07/2013 : 18:39:02
|
Stavio sam na fejs pa stavljam i ovdje...

H.P Lovecraft's "Potraga za neznanim Kadathom"... Kad krenete čitati neko od Lovecraftovih dijela, više-manje znate što možete očekivati, jezovitu priču nastanjeno bezbožnim i neopisivim užasima s ove ili one strane sna. Više sam pristaša i fan njegovih kraćih pripovijedaka, gdje su zaplet i rasplet puno efektniji i kompaktniji. Kod njegovih romana znam imati osjećaj da opisivanje ide unedogled, budući da posjeduje rijedak jezoviti dar opisivanja neopisivnog iz trećeg lica. Skoro da i nema dijaloga.
Glavni akter Randolph Carter je ustvari Lovecraft, jedan od iskusnijih sanjara (nema mnogo takvih, tvrdi autor!) i pratimo njegovo putovanje s onu stranu sna. Njegova potraga za Kadathom, nedostižnim gradom od oniksa u kojem prebiva sam Veliki Nyarlathotep vodi ga kroz nepregledne dijelove Zemlje snova i Mjeseca, kroz mnoge opasnosti i protiv raznih čudovišnih bića koja žive s onu stranu sna. Lovecraft integrira i niz likova i mjesta iz svojih brojnih kratkih priča (Pickmanov model, Celephaïs, The Cats of Ulthar) i opusa o Velikim drevnima...
|
 |
|
panzer
Advanced Member

12798 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 31/07/2013 : 09:21:26
|
quote: Originally posted by DeeCay
Više sam pristaša i fan njegovih kraćih pripovijedaka, gdje su zaplet i rasplet puno efektniji i kompaktniji. Kod njegovih romana znam imati osjećaj da opisivanje ide unedogled
Slažem se.  |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
 |
|
Topic  |
|