Author |
Topic |
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
senad7
Senior Member
Sweden
1713 Posts
Member since 06/08/2004 |
Posted - 14/11/2011 : 06:30:37
|
quote: Originally posted by Tonka24
Ja iman neke rijetke zagore ali na njima se vidi da su iz te godine iako su dobro sačuvani... mislim da je dobro sto nisam imao novaca i pokupovao ove glancere mislim da bi dao velik novac na strip koji je odštampan u 2000 i nekoj godini. Sigurno ću bižati u buduće od glancera lms i zs jako niskih brojeva zagora.... Jer ovo što bojan kaže zagor iz 68 a bijel kao snijeg gadno i više nego očito zaudara po prevari.
Sto se tice te bjeline papira stripa mogu da kazem da sam neki dan kupio jednog Svedskog Tex Willera iz 1975 (glanc glancera) i bas ga uporedjujem sa ostalim iz te godine koji su isto glanceri ali im nije papir tako bijel kao na ovome sto sam ga zadnji kupio. Strip je 35 godina star a papir mu bijel?????...pretpostavljam da ga je tip kupio i stavio u neku kutiju koja je stojala na suhom mjestu i na kraju dosla do mene:). |
Sudbina stripa ovisi o intiligenciji citatelja. |
|
|
sumohrvat
Advanced Member
4032 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 14/11/2011 : 14:10:46
|
Jedan moj susjed,malo je i trknut(ali vjerovatno bi to i mnogi rekli za kolekcionare stripova)skuplja sve brojeve sportskih novosti....Ima sve brojeve izašle zadnjih tridesetak godina.Znam da su ga čak kontaktirali i iz redakcije.A zašto to čuva,a ne recimo poput mene koji isto kupi Sportske svaki dan,ali ih i ostavi u prvoj kanti.Tako da ima ljudi koji skupljaju i novine,samo valjda nemaju svoj forum :P |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40333 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 14/11/2011 : 14:17:33
|
quote: Originally posted by andjelt verovatno si nesto pomesao, ali za ovaj na slici koju sam ja postavio vrlo dobro znam da je laznja
Ti imas pogresne premise pri zakljucivanju.. Ja ne znam, niti bih ikad mogao preko slike oceniti da li je nesto fals ili ne.. I mislim da kod dobre kopije niko ne moze... Mislis da nema ljudi koji su cuvali prve stripove od pre 40 godina a ja ti kazem da ima brdo ljudi koji cuvaju apsolutno sve, pocevsi od dnevnih novina, nedeljnika, itd... A kamoli stripova, knjiga i neceg drugog... Ako si pedantan, pedantan si pa makar to bile i ne znam kakve novine... Tako da ne mozes tako razmisljati jer je pogresno... A identicnu kopiju sigurno moze neko da uradi ali ja mislim da se to ne isplati... Da imas Dnevnikove masine, papir i iste skenove kao oni, pa 'ajde.. Ali da to sve kopiras i dobijes recimo 50-100 komada LMS 4 nema sanse da ce da ti se isplati... I da za svaki dobijes 500 eura... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 14/11/2011 : 15:41:46
|
quote: Originally posted by sawitch
quote: Originally posted by andjelt verovatno si nesto pomesao, ali za ovaj na slici koju sam ja postavio vrlo dobro znam da je laznja
Ti imas pogresne premise pri zakljucivanju.. Ja ne znam, niti bih ikad mogao preko slike oceniti da li je nesto fals ili ne.. I mislim da kod dobre kopije niko ne moze... Mislis da nema ljudi koji su cuvali prve stripove od pre 40 godina a ja ti kazem da ima brdo ljudi koji cuvaju apsolutno sve, pocevsi od dnevnih novina, nedeljnika, itd... A kamoli stripova, knjiga i neceg drugog... Ako si pedantan, pedantan si pa makar to bile i ne znam kakve novine... Tako da ne mozes tako razmisljati jer je pogresno... A identicnu kopiju sigurno moze neko da uradi ali ja mislim da se to ne isplati... Da imas Dnevnikove masine, papir i iste skenove kao oni, pa 'ajde.. Ali da to sve kopiras i dobijes recimo 50-100 komada LMS 4 nema sanse da ce da ti se isplati... I da za svaki dobijes 500 eura...
Sale, pristajes na to da o štampi znam nesto ... Da bi pripremio nesto tako za sito štampu treba ti oko 500 e, tom prilikom jednom pripremnjene ploče mogu se iskoristiti za pravljene vise primeraka. 500e priprema + 200 e izrada 30 primeraka je 700e, tom prilikom ako si napravio ZS 13 koga mozes prodati po 150e ... veoooma ti se isplati Sto se tiče papira, ja sam lično bio u magacinu ove štamparije u sarajevskoj i video tabake papira koji tamo stoje ko zna koliko godina, a istog su kvaliteta kao papir koristen za ZS. Lepak je najmanji problem, a što se tiče skenova smešno je pričati da se u današnje vreme ne moze pripremiti odgovarajući kvalitet ... ja stvarno ne znam da li to neko radi, ali znam da je to moguće uraditi i da se višestruko isplati. Tome treba dodati cinjenicu da ZS i LMS stripovi nikada nisu pravljeni da budu kolekcionaske stvari, nego potrosna roba, pa ti imas jedan broj stripa, sa različitim kvalitetima papira, različitim kvalitetima naslovnice ... kako su već imali papira tamo, tako da to dodatno otežava prpoznavanje orginala. Ja ne kazem da je nemoguce da je neko ostavio i cuvao te stripove, ima svakakvih socioloških fenomena. Kazem da je malo čudna ta poplava glancera ZS, LMS stripova iz 60-tih, 70-tih i to gle cuda najčešće se sreću ti skupi zagorovi stripovi. Priznaces da ima bar malo istine u ovome sto sam napisao ... |
Edited by - andjelt on 14/11/2011 15:43:06 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40333 Posts
Posted - 14/11/2011 : 16:55:04
|
@Andjelt
U svemu sto si tu napisao se slazem... Ali ti zaboravljas jednu bitnu cinjenicu... Koliko moze da kosta masinerija na kojoj se to stampa i ista boja?
@Lwood Veruj mi da bi se iznenadio... Ranije sam negde ovo napisao ali mozda mesec-dva pre moje "aktivacije" sa stripovima je drugar usao u kladionicu i video me sa nekim stripovima i rekao nesto ovako: "Idi u kurac, pa ja sam kupio kucu od pokojnog XY za rusenje i na tavanu nadjem sanduk pun "romana" od prvog broja pa do nekog 300.. Sve jedan na drugi naslagan, kao novi su.. Ja uzmem oglase i nazovem, javi se covek i dodje sutradan.. Pokazem mu ja, on odabere mozda 70-ak po 30 dinara i kaze mi da ce mi dati po 5 dinara za sve ostale da mi ocisti ovo. I ja mu prodam!" |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
Posted - 14/11/2011 : 17:23:56
|
quote: Originally posted by sawitch Ranije sam negde ovo napisao ali mozda mesec-dva pre moje "aktivacije" sa stripovima je drugar usao u kladionicu i video me sa nekim stripovima i rekao nesto ovako: "Idi u kurac, pa ja sam kupio kucu od pokojnog XY za rusenje i na tavanu nadjem sanduk pun "romana" od prvog broja pa do nekog 300.. Sve jedan na drugi naslagan, kao novi su.. Ja uzmem oglase i nazovem, javi se covek i dodje sutradan.. Pokazem mu ja, on odabere mozda 70-ak po 30 dinara i kaze mi da ce mi dati po 5 dinara za sve ostale da mi ocisti ovo. I ja mu prodam!"
Neka se javi taj car
|
Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 14/11/2011 : 17:50:17
|
Jedan clan sa ovoga sajta je kupio za 1000 evra obe kolekcije od prvog do zadnjeg broja...Pouzdano znam koji je to covek ,nije prevara covek ima oglas vec godinama otisao kod zene koja je to prodavala i kupio.Ja sam preko Slobe iz darkwoda i Zoleta prodao Zagor ZENITH orginal brojeve u italiji ,znaci italijanskih prvih 5 zagora U ODLICNOM STANJU ,plus 10 Kitovih prvih i PDSZ prvih 5 u idealnom stanju.Svi su bili italijanski orginali SPILATO.Samo kada se setim tog dana kada mi je covek doneo ,zamalo nisam pao u nesvest od srece. |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 14/11/2011 17:51:33 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40333 Posts
Posted - 14/11/2011 : 18:03:51
|
quote: Originally posted by Ultras Neka se javi taj car
Jedva su me skinuli sa njega posle te izjave.. |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 14/11/2011 : 18:19:20
|
@Andjelt
U svemu sto si tu napisao se slazem... Ali ti zaboravljas jednu bitnu cinjenicu... Koliko moze da kosta masinerija na kojoj se to stampa i ista boja?
@Lwood Veruj mi da bi se iznenadio... Ranije sam negde ovo napisao ali mozda mesec-dva pre moje "aktivacije" sa stripovima je drugar usao u kladionicu i video me sa nekim stripovima i rekao nesto ovako: "Idi u kurac, pa ja sam kupio kucu od pokojnog XY za rusenje i na tavanu nadjem sanduk pun "romana" od prvog broja pa do nekog 300.. Sve jedan na drugi naslagan, kao novi su.. Ja uzmem oglase i nazovem, javi se covek i dodje sutradan.. Pokazem mu ja, on odabere mozda 70-ak po 30 dinara i kaze mi da ce mi dati po 5 dinara za sve ostale da mi ocisti ovo. I ja mu prodam!"
pa dobro Sale, tebi kad se jede sladolet ni ne kupis masinu za sladoled nego odes u poslastičarnicu |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40333 Posts
Posted - 14/11/2011 : 18:36:17
|
Falsifikovanje i poslasticarstvo su bas isto... Kako ti mislis to? Odes u falsifikarnicu i kazes: "Dobar dan, ja dosao da mi falsifikujete Nasilje u Darkvudu u 50 primeraka" |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 14/11/2011 : 18:47:13
|
Falsifikovanje i poslasticarstvo su bas isto... Kako ti mislis to? Odes u falsifikarnicu i kazes: "Dobar dan, ja dosao da mi falsifikujete Nasilje u Darkvudu u 50 primeraka"
|
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 14/11/2011 19:18:18 |
|
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7916 Posts
Member since 09/09/2008 |
Posted - 14/11/2011 : 19:04:35
|
Falsifikovanje i poslasticarstvo su bas isto... Kako ti mislis to? Odes u falsifikarnicu i kazes: "Dobar dan, ja dosao da mi falsifikujete Nasilje u Darkvudu u 50 primeraka"
stotinu mi re-torti za sawicha.odma se vatas za poslasticarnice. |
Juznjak! Tex Willer.
|
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 14/11/2011 : 19:13:44
|
a šta da ti kazem, ... nađeš neku fotokopiračicu pa je izvedeš na sladoled ... |
|
|
Lastan
Senior Member
1096 Posts
Member since 22/07/2011 |
Posted - 15/11/2011 : 01:45:25
|
quote: Originally posted by andjelt
Sad mi palo na pamet ... evo ovako, ja pouzdano znam, ali hajde da vidim vas
DA LI JE OVO LAŽNjAK ?
Nije lažnjak.Strip je autentičan,ali ima kartonske korice.Pretpostavljam da na to misliš.Korice su orginalne jer je kod nekih brojeva tiraž nadoknađivan kartonskim koricama ukoliko bi ostali u štampariji bez masnog debljeg papira koji se koristio u ediciji LMS.Čak i na ovim lošim slikama se prepoznaje tonus upijene boje specifičan za ono doba. Ovaj primjerak koji je lošije skeniran je sa masnim,tanjim koricama(lošije očuvan),pa možda netko smatra da su primjerci sa kortonskim koricama nekakvi pirati.Nisu,ali su koristili kartonske korice. Usporedi te korice sa ondašnjim stripovima iz Dnevnikove štampe. U tim koricama imaš odmah i sljedeći broj LMS 40(određeni broj,ali znatno manji broj primjeraka).Možeš taj karton usporedit i sa brojevima iz LMS edicije 1 do 12. Inače,bilo je šlamperajskih pokušaja kopiranja,ali je to toliko uočljivo da je smiješno o tom pričat. Onog tko iole uspije napravit donekle identičan primjerak bilo kojem broju ZS i LMS,pozivam da mi ga ponudi.Ukoliko ga ne prepoznam,nudim poljubac tamo di je "najtanji" i novčanu nagradu po njegovom izboru. |
www.lastan.hr https://www.facebook.com/lastan.striparnica
|
|
|
hua
Average Member
Serbia
768 Posts
Member since 04/01/2003 |
Posted - 15/11/2011 : 01:47:18
|
quote:
vrlo dobro znam da je lažnjak
Mozda jeste. Radi opšteg obrazovanja, da znam za ubuduće, šta na slici može da pomogne da prepoznamo?
Ima li nešto na ovoj slici što konkretno pokazuje da je lažnjak ili poput tebe moramo da imamo neki tajni izvor informacija? :)
|
|
|
Bojan1981
New Member
Canada
168 Posts
Member since 08/05/2011 |
Posted - 16/11/2011 : 10:38:29
|
izgleda da cu morati da nabavim par ovih glancera, koji mi izgledaju sumnjivo i da proverim za sebe, vec sam nasao nekoga ko se razume u stare knjige, novine i stripove i moze da proveri autenticnost kao starost papira, boje i sve ostalo sto treba da kaze koliko je tacno starost. |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
senad7
Senior Member
Sweden
1713 Posts
Member since 06/08/2004 |
Posted - 20/11/2011 : 19:02:57
|
quote: Originally posted by hua
quote:
vrlo dobro znam da je lažnjak
Mozda jeste. Radi opšteg obrazovanja, da znam za ubuduće, šta na slici može da pomogne da prepoznamo?
Ima li nešto na ovoj slici što konkretno pokazuje da je lažnjak ili poput tebe moramo da imamo neki tajni izvor informacija? :)
Jedinu razliku koju vidim je da ovaj primjerak je malo blijedji od originalnog LMS 39. Naravno ,ako nije u pitanju losa slika?!?
|
Sudbina stripa ovisi o intiligenciji citatelja. |
|
|
Attila77
Average Member
USA
891 Posts
Member since 08/05/2005 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
Attila77
Average Member
USA
891 Posts
Member since 08/05/2005 |
|
Bojan1981
New Member
Canada
168 Posts
Member since 08/05/2011 |
Posted - 29/11/2011 : 07:46:54
|
quote: Originally posted by Attila77
quote: Originally posted by andjelt
ja mislim da ovo nisu orginali
Ma pravi pravcati originali... Tu nema sumnje...
I meni malo sumnjivo izgledaju, kao da su tek sad izasli iz stamparije!!
|
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18897 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 29/11/2011 : 09:22:15
|
na zastavi fali jedna zvijezdica, tj.nisu originali. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Topic |
|