Author |
Topic |
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 11/04/2011 : 14:39:20
|
quote: Originally posted by King Warrior Stavljas TWD u isti rang sa Kenom i Magicnim Da, vjerovatno si u pravu kada kazes da je sve stvar ukusa.
Ne stavljam ih u isti rang - na pamet su mi prvo pala ova dva Boneli stripa, meni izvrsna, a onda sam dodao i jedan strip iz američke škole, radi kakve-takve ravnopravnosti. "The Walking Dead" je fenomenalan strip sa čijom se dubokom psihološkom karakterizacijom i studiozno izgrađenom motivacijom likova malo ko može mjeriti.
Dakle, potpuno druga "liga" od stripova koje obično čitamo.
Smiješno je, i žalosno, što su jedina samoodržavajuća izdanja koja ne strepe za svoju sutrašnjicu Zagor i Dilan, dok se sva ostala "lelujaju" i polako rastavljaju sa dušom (govorim o kiosku). Naročito u slučaju novijih Zagorovih epizoda vidno je da kvalitet ne predstavlja primarni faktor u prodaji kiosk-izdanja, već "razvikano" i poznato ime, tradicija kupovanja itd. Naravno, neka nama izlazi što više svih vrsta stripova, ali ovakvo stanje bez kontra-ravnoteže nije zdravo.
Kao što reče DuŠman, treba napraviti lažnu epizodu Zagora u kome bi se objasnilo kako je postao Betmen. |
Edited by - Mhejl on 11/04/2011 14:45:00 |
|
|
kasper
Advanced Member
10884 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 11/04/2011 : 14:45:18
|
quote: Originally posted by King Warrior Stavljas TWD u isti rang sa Kenom i Magicnim
Da se slozim, Ken je Majka za Magicnoga.
quote: Originally posted by King Warrior MV je jedno vrijeme imao kultni status ovdje na forumu, o stripu su se pjesme pjevale i od nekih ljudi je bio predstavljen kao "savrsenstvo koje niste citali". Ljudi su postali fanovi tog stripa bez da su ijedan strip procitali, ja sam bio jedan od njih. Onda je dosao kontakt sa stripom, ljudi su ostali razocarani i to je to.
Isto, mislim da sam bio jedan od prvih koji je opevao velicinu Magicnoga. Suma sumarum, u pocetku dosta dobrih epizoda, par epohalno dobrih epzida (Hoganova neman, Crni obrat), imamo Frisendu koji je po nekima (de sam i ja) najbolji crtac u Boneliju (Hoganova neman). Al posle 40 epizode serijal postaje tesko sranje i to je to. |
Edited by - kasper on 11/04/2011 14:50:23 |
|
|
kasper
Advanced Member
10884 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 11/04/2011 : 15:01:17
|
Treba raditi vise na populizaciji stripa. Momci iz Systema su sa "Dardanelijem" napravili odlican potez, konferencija, clanci u novinama itd, ali to je samo kap vode u moru. Reklama cuda radi! Strip je kod nas kao dinosaurusi kratko prije nego sto ce veliki meteorit da padne na nasu planetu. Ne treba se zavaravati, samo je pitanje vremena kada ce i Zagor odapeti na kioscima, prije ili kasnije. Dosta mladih danas ne znaju sta je uopste strip, oni i koji znaju nikada nisu nijedan procitali. Treba vise reklama i skrenuti im paznju da osim interneta i video igara postoje i druge stvari za ubijanje dosade. |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 11/04/2011 : 16:12:28
|
quote: Originally posted by King Warrior
Treba raditi vise na populizaciji stripa. Momci iz Systema su sa "Dardanelijem" napravili odlican potez, konferencija, clanci u novinama itd, ali to je samo kap vode u moru. Reklama cuda radi! Strip je kod nas kao dinosaurusi kratko prije nego sto ce veliki meteorit da padne na nasu planetu. Ne treba se zavaravati, samo je pitanje vremena kada ce i Zagor odapeti na kioscima, prije ili kasnije. Dosta mladih danas ne znaju sta je uopste strip, oni i koji znaju nikada nisu nijedan procitali. Treba vise reklama i skrenuti im paznju da osim interneta i video igara postoje i druge stvari za ubijanje dosade.
Meni ženska na jednom kiosku kad sam kupovao strip kaže da se stripovi dobro prodaju (na njeno iznenađenje), ali da sve kupuju likovi od 25+ godina (što obuhvata i mene). Malo koji klinac se danas uhvati stripa, a i ako se uhvati, to će prije biti Spiderman ili Miki Maus, nego M.No, Tex i sl. Boneli samo mi ''stari'' održavamo (ja manje, jer uzimam samo Dilana), ali velik broj uzima nekoliko Boneli kiosk izdanja. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 11/04/2011 : 16:20:08
|
Nije problem samo u tome što ljudi ne čitaju stripove, već što općenito ne čitaju ništa. Ni knjige, a kamoli stripove. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 11/04/2011 : 16:29:34
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nije problem samo u tome što ljudi ne čitaju stripove, već što općenito ne čitaju ništa. Ni knjige, a kamoli stripove.
To je istina. Jbg, nova generacija, nove zanimacije. Za njih smo mi smiješni. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 11/04/2011 : 17:23:18
|
Nije problem samo u tome što ljudi ne čitaju stripove, već što općenito ne čitaju ništa. Ni knjige, a kamoli stripove.
Moj brat je jedan od ovih tipova. Ne vjerujem da je ikad procito ista sto nije trebo da cita u skoli... samo zbog ispita i slicno, ali zbog zadovoljstva - nikad!
|
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17018 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 11/04/2011 : 20:40:34
|
I moj brat spada u te koji nikada ništa nisu pročitali, a da nisu morali, nevjerojatno je da ga nisam uspio navući na stripove, a čovjek je 81 godište... Debelo iznad granice od 25 godina (koja se smatra zaražena stripovima)... |
|
|
Dare
Starting Member
Serbia
27 Posts
Member since 07/10/2008 |
Posted - 11/04/2011 : 20:48:43
|
quote: Originally posted by Combatrock
Pitam ja neke kolege na poslu ispod 25 godina (svi fakultetski obrazovani) Ko je pisao Serloka Holmsa? Tacnih odogovora NULA. Jedna koleginica putuje u Prag pitam je da mi kaze tri ceska pisca. Cutanje. Jebote ne znaju ko je Franz Kafka da znaju ko je Brendon ili Magicni Vetar...
Ne bih da se pravim pametan ali Kafka nije češki pisac, on je govorio i pisao na nemačkom jeziku tako da se ubraja u nemačku književnost. Mislim da nije toliki problem što većina ne zna da nabroji tri češka pisca, češka književnost nije toliko značajna u svetskim okvirima, veći problem je to što ne čitaju klasike poput Dostojevskog, Mana, Čehova, Kamija, Igoa, Hesea... Tačnije kao što je rekao i Mr. Bushido ne čitaju ništa. |
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 18/12/2006 |
Posted - 11/04/2011 : 21:12:24
|
quote: Originally posted by swamp thing
To je istina. Jbg, nova generacija, nove zanimacije. Za njih smo mi smiješni.
Mislim dečki da niste u pravu.
To je bilo iznimka u naše vrijeme (knjige i stripovi) to je iznimka i danas.
Treba se malo osvrnuti oko sebe, ako možete reći da većina vaših kolega voli strip i knjigu i čita na redovnoj ili dnevnoj bazi onda sam ja u krivu.
Ali mislim da nisam, čitanje je oduvijek bila rijetka pojava. |
Moje aukcije u prodaji |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 11/04/2011 : 22:09:20
|
quote: Originally posted by DKoor
Treba se malo osvrnuti oko sebe, ako možete reći da većina vaših kolega voli strip i knjigu i čita na redovnoj ili dnevnoj bazi onda sam ja u krivu.
Ali mislim da nisam, čitanje je oduvijek bila rijetka pojava.
Možda ti nisi u pravu. Stripovi nisu bili iznimka u naše vrijeme (kad sam ja bio klinac, stripovi su bili glavna stvar), dok se za knjige mogu djelimično složiti. Iz moje generacije svi muškarci znaju za Zagora, Alan Forda, M.Noa, Martija,... jer su to svojevremeno čitali. Upitajte sadašnje klince koliko su stripova pročitali. Opet, u naše vrijeme nije bilo dostupnosti interneta i igrica, sad su fejs i nova pucačina glavna fora. A slažem se i da sada ta moja generacija ne čita stripove (sem šačice koja je većinom na ovom forumu), dok knjige čita na kašičicu. A i za to ima više razloga. Pored standardnih posla, porodice i drugih briga, istina je da se i naša generacija navukla na fejs, igrice i internet. |
|
|
Vorador
Senior Member
Croatia
1584 Posts
Member since 29/09/2004 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 12/04/2011 : 00:34:09
|
quote: Originally posted by Vorador
Tko je scenarist "Slika"? Ne piše u stripu. Berardi?
Sve epizode potpisuje Berardi. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
kasper
Advanced Member
10884 Posts
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 12/04/2011 : 11:00:41
|
quote: Originally posted by kasper
@Combo
Nastavi da zivis u neznanju i ne smaraj Kenov topic takvim pitanjima.
Svaka ti dala na ovim rečima. Bravo. |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8173 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 12/04/2011 : 11:12:52
|
quote: Originally posted by Dare
quote: Originally posted by Combatrock
Pitam ja neke kolege na poslu ispod 25 godina (svi fakultetski obrazovani) Ko je pisao Serloka Holmsa? Tacnih odogovora NULA. Jedna koleginica putuje u Prag pitam je da mi kaze tri ceska pisca. Cutanje. Jebote ne znaju ko je Franz Kafka da znaju ko je Brendon ili Magicni Vetar...
Ne bih da se pravim pametan ali Kafka nije češki pisac, on je govorio i pisao na nemačkom jeziku tako da se ubraja u nemačku književnost. Mislim da nije toliki problem što većina ne zna da nabroji tri češka pisca, češka književnost nije toliko značajna u svetskim okvirima, veći problem je to što ne čitaju klasike poput Dostojevskog, Mana, Čehova, Kamija, Igoa, Hesea... Tačnije kao što je rekao i Mr. Bushido ne čitaju ništa.
s ostalim se slažem, ali ovdje ga prećera hašek, čapek, kundera, ako već kafku ne priznaješ u čehe, a i ovaj kundera, je li on francuz, i taj čehov mi je sumnjiv, kako je on sada rus |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Dare
Starting Member
Serbia
27 Posts
Posted - 12/04/2011 : 14:46:07
|
A jel Ivo Andric hrvatski pisac? Gde se on ''ubraja''? A Mesa Selimovic jel on srpski pisac? Cisto da znam... [/quote] Nije mi bila namera da ulazim u polemiku s tobom jer suštinski se slažem s tvojim mišljenjem, ali kad si već pomenuo Andrića i Selimovića to i nije tako jednostavno pitanje kao kod Kafke, čak je i neuporedivo, Kafka je bio Jevrejin koji je živeo u Austro-Ugarskoj i govorio i pisao na Nemačkom, a Andrić i Selimović su se sami deklarisali kao srpski pisci i govorili su i stvarali na srpskom jeziku. Ako misliš na to što su pisali ijekavicom (Andrić je prešao na ekavicu kasnije) ona je u srpskom jeziku književno ravnopravna ekavici. Otišli smo malo u širinu po meni bez potrebe. |
|
|
Dare
Starting Member
Serbia
27 Posts
Posted - 12/04/2011 : 15:10:37
|
[/quote] Ne bih da se pravim pametan ali Kafka nije češki pisac, on je govorio i pisao na nemačkom jeziku tako da se ubraja u nemačku književnost. Mislim da nije toliki problem što većina ne zna da nabroji tri češka pisca, češka književnost nije toliko značajna u svetskim okvirima, veći problem je to što ne čitaju klasike poput Dostojevskog, Mana, Čehova, Kamija, Igoa, Hesea... Tačnije kao što je rekao i Mr. Bushido ne čitaju ništa. [/quote]
s ostalim se slažem, ali ovdje ga prećera hašek, čapek, kundera, ako već kafku ne priznaješ u čehe, a i ovaj kundera, je li on francuz, i taj čehov mi je sumnjiv, kako je on sada rus [/quote] Nije mi bila namera da potcenim češku književnost, isto mišljenje imam i za našu književnost. I pored toga što mi imamo i jednog nobelovca Andrića, i Crnjanskog, Selimovića, Pavića, da ne nabrajam dalje ima još mnogo sjajnih pisaca, u svetskim okvirima naša književnost nema značaj francuske, ruske ili nemačke književnosti. Poenta je da koliko god da si obrazovan i načitan, nemoguće je da upoznaš nacionalne književnosti svakog naroda u Evropi, da se ne govori o svetskim okvirima, iako mnoga dela zaslužuju pažnju, ali s druge strane postoje neka dela koja su klasici i koja jednostavno treba pročitati. Dosta je bilo offtopica, pričajmo o Kenu:-) |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4811 Posts
Member since 26/12/2009 |
Posted - 13/04/2011 : 07:53:07
|
quote: Originally posted by kasper
@Combo
Nastavi da zivis u neznanju i ne smaraj Kenov topic takvim pitanjima.
Ok prijatelju. Odoh ja svojim putem da zivim u neznanju. Postove sam pobrisao da vam ne smetaju, a vi nastavite da uzivate u raspravi. Bez mene. Izvinjavam se svim Nemcima sto sam mislio da je Kafka Ceski pisac. |
sangue navajo |
|
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4811 Posts
Member since 26/12/2009 |
Posted - 13/04/2011 : 18:10:05
|
Preporuka ''Kafka za pocetnike'' od Roberta Crumba. Vrlo dobro. A sto se tice Kena.... sta je sve citao Ken? Karl Marx '' Kapital'' u Strajku. Prvo sto mi pade na pamet... |
sangue navajo |
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 18/12/2006 |
Posted - 14/04/2011 : 00:57:24
|
quote: Originally posted by DKoor
Ali mislim da nisam, čitanje je oduvijek bila rijetka pojava.
Možda ti nisi u pravu. Stripovi nisu bili iznimka u naše vrijeme (kad sam ja bio klinac, stripovi su bili glavna stvar), dok se za knjige mogu djelimično složiti. Iz moje generacije svi muškarci znaju za Zagora, Alan Forda, M.Noa, Martija,... jer su to svojevremeno čitali. Upitajte sadašnje klince koliko su stripova pročitali. Opet, u naše vrijeme nije bilo dostupnosti interneta i igrica, sad su fejs i nova pucačina glavna fora. A slažem se i da sada ta moja generacija ne čita stripove (sem šačice koja je većinom na ovom forumu), dok knjige čita na kašičicu. A i za to ima više razloga. Pored standardnih posla, porodice i drugih briga, istina je da se i naša generacija navukla na fejs, igrice i internet.
Mislim da si se dodirnuo poante moje priče sa onim kako vrlo malo ljudi koji su prije čitali strip danas čita...
To su likovi koji se vode za strujom, da je u modi bilo skupljanje salveta oni bi skupljali salvete, da je u modi bilo sakupljenje kanti od pola litre plave boje oni bi to radili jer je to cool, in.
To nisu ljudi koji čitaju niti knjige niti stripove zbog ljubavi prema njima, što se na kraju krajeva sad i vidi.
Dakle to što je tada strip bio popularan se može zahvaliti spletu okolnosti koje su bile te da je strip bio jeftin relativno dostupan za većinu klinaca.
To se vidi danas kada klinci u arsenalu imaju još tonu jeftine zabave koliko zapravo briju na strip koji je u međuvremenu postao mnogo mnogo bolji i dostupniji nego u naše vrijeme. Sutra će i fejs i sl. postati out pa ga se neće više nitko sjećati ali čini mi se da neće mnogo njih žaliti za njim jer to ipak nije trajna kvaliteta kakva je to strip tako da tu ne možemo vući neke čvrste paralele.
I ne, nemojte me uvjeravati kako su naše generacije bile "pametnije" i slične gluposti koje svi matorci tijekom povijesti ponavljaju kao papagaji.
Treba ipak prihvatiti realnost, čitanje u bilo kojem obliku gotovo nikada nije bilo in među masama. Par iznimki samo potvrđuje pravilo. Mi smo samo bili blagoslovljeni da smo živjeli u zlatno doba stripa isto kao što su većina naših staraca bili blagoslovljeni mogućnošću da u svojoj mladosti uživo vide Hendrixa, Led Zeppeline...
Dakle nije to slučaj samo sa čitanjem treba pogledati glazbu, muziku... rock je svojevremeno bio in i svi su ga slušali te sada ispada kako su ljudi prije bili pametniji, jer složit ćemo se kako vrijeme odmiče ipak se ne ide na bolje po ovom pitanju jer je danas rock sve samo ne mainstream svjetske glazbe. U međuvremenu glazba je silovana likovima kao što su Mili Vanili, Backstreet Boysi i slični škart. O ovim lokalnim neću ni počinjati. Masa je primjera...
Sve je tu jasno... pojavi se mali bljesak u vremenu da nešto što valja i što ostaje bude popularno ali vrlo brzo ga pokrije hrpa smeća jer da nije tako... pa bez noći valjda ne bi ni znali kako je dan lijep. |
Moje aukcije u prodaji |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31066 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 15/04/2011 : 09:10:27
|
da se vratimo na temu, nakon više od 20 godina (a sad imam 32 ), mislim od kraja 80-ih kad sam pročitao "Donovanove dečake" (naravno da se ne sjećam ničeg), jučer sam pročitao jednog Ken Parkera, i u ruke mi dospjela Krvava staza, e sad što reći o stripu, crtež me se nije dojmio, priča o dva Apača osvetnika ok, naš lik interesantan, dobričina, i obični čovjek, što mi se svakako sviđa, nije precizan s oružjem poput Texa i Zagora, pamet mu je jača strana, a i mogao bi imati uspjeha sa ženama . Da bih poželio opet pročitati strip, sumnjam, kako nisam previše zahtjevan dao bi mu ocjenu 4, ali da sam oduševljen nisam.
E sad imam još 2 Kena doma, klopku za Kena i Romantičnu ledi, kaj preporučate da ipak krenem od broja 1 kronološki, ili ovako koja naleti pod ruku?
I još jedno pitanje da li je Fibra objavila svih 79 brojeva, ili od 1-12 i 33-79? |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8173 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 15/04/2011 : 09:52:08
|
pa nisi baš našao strip za početak s kenom ova druga dva su ti svjetlosnu godinu bolja, ali ni oni ne spadaju u sam vrh |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4343 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 15/04/2011 : 09:52:15
|
fibra od 1 do 12 i od 33 do 79 .....a libelus od 1 do 32..preporucujem ti hronoloskim redom da citas jer je sve vezano...gubis nit ako citas na preskok |
|
|
Topic |
|
|
|