Author |
Topic |
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Member since 05/11/2002 |
Posted - 22/11/2008 : 11:27:01
|
Negde sam već napisao, izdavač je tražio da mu dostavimo PDF naslovne i prvih desetak stranica i svih ubačenih stranica unutra da bi autori dali dozvolu za promene koje su unete i već šest meseci čekamo na odgovor. Jedva smo objasnili (ako su shvatili uopšte) zašto pišemo TORGAL kada je registrovan zaštitni znak THORGAL. Torgali kod nas, kompletno završeni još početkom godine, u PDF-ovima čekaju pismeno odobrenje vlasnika prava da odu u proizvodnju. Ne znamo kada će stići odgovor i da li će ikada stići. Jednostavno, to je tako i žao mi je što ima ljudi koji to ne mogu da razumeju. |
__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 22/11/2008 : 11:33:41
|
quote: Originally posted by Boban
Ne znamo kada će stići odgovor i da li će ikada stići.
Mozda malo glupo pitanje ali postoji li mogucnost da ih kontaktirate i podsjetite na to.Ovaj dio "dal ce odgovor ikada stici" zvuci zabrinjavajuce. |
|
|
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Posted - 22/11/2008 : 17:01:33
|
Nema svrhe jer oni imaju proceduru, a procedure su smišljene da im svakojaki ne bi oduzimali vreme. Drugim rečima, postoji zbir prostih pravila koja su tipska za sve ugovore i to uglavnom ide po automatizmu, za svako odstupanje treba čekati na vanrednu proceduru. A ispostavilo se da su mnoga imena junaka zapravo zaštićene robne marke i maltene se insistira da mi odustanemo od pravopisa sopstvene države da bi se prilagodili. Svojevremeno je bila drama oko promene BLACKSAD u BLEKSAD, prva reakcija autora: "Pa ovi kreteni su pogrešno napisali ime"... |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8064 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/11/2008 : 17:14:47
|
Nema svrhe jer oni imaju proceduru, a procedure su smišljene da im svakojaki ne bi oduzimali vreme. Drugim rečima, postoji zbir prostih pravila koja su tipska za sve ugovore i to uglavnom ide po automatizmu, za svako odstupanje treba čekati na vanrednu proceduru. A ispostavilo se da su mnoga imena junaka zapravo zaštićene robne marke i maltene se insistira da mi odustanemo od pravopisa sopstvene države da bi se prilagodili. Svojevremeno je bila drama oko promene BLACKSAD u BLEKSAD, prva reakcija autora: "Pa ovi kreteni su pogrešno napisali ime"...
Gde su stara dobra socijalistička vremena?
Tad su naši izdavači bez problema menjali A u E u Supermenovom logou ili dva A u dva E u Betmenovom. Dylana u Dilan itd.
Ako se zapadnjaci bune, žalimo se Rusima i oni im bace atomsku bombu. Ništa bez sile. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 22/11/2008 : 17:22:55
|
Nema svrhe jer oni imaju proceduru, a procedure su smišljene da im svakojaki ne bi oduzimali vreme. Drugim rečima, postoji zbir prostih pravila koja su tipska za sve ugovore i to uglavnom ide po automatizmu, za svako odstupanje treba čekati na vanrednu proceduru. A ispostavilo se da su mnoga imena junaka zapravo zaštićene robne marke i maltene se insistira da mi odustanemo od pravopisa sopstvene države da bi se prilagodili. Svojevremeno je bila drama oko promene BLACKSAD u BLEKSAD, prva reakcija autora: "Pa ovi kreteni su pogrešno napisali ime"...
Na naslovnu ste mogli staviti original, a u prijevodu kako već ide po pravopisu. Ili neko obavještenje na prvoj unutarnjoj stranici, tipa: ''Naslov originala je Thorgal, dok se po zakonima srpskog jezika isti prevodi kao Torgal.'' Sve se može kad se hoće, i kad se male ruke slože.
Pod uvjetom da je to što ti tvrdiš istina, mada je meni sve to iskreno pomalo mutno, jer razni stripovi koji se prevode na razne strane jezike bivaju ''podomaćeni'' (padaju mi na pamet Hogari, Hrólfuri, Hägari, Haraldi i slični), pa nigdje nisam čitaju da oko toga nastaju drame. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
Edited by - flamboyant soul on 22/11/2008 17:30:43 |
|
|
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Posted - 22/11/2008 : 20:21:35
|
Pa zavisi od zemlje do zemlje i od izdavača do izdavača. Amerima je bitno npr. da se u istim koricama ne nađu Marvel i DC zajedno, a potpuno sam iznenađen reakcijama Evropljana za transkribovanje imena (pre svega ekipe iz francusko-belgijske škole) jer je za očekivati da su oni kao pripadnici jezički najrazjedinjenijeg kontinenta naviknuti na takve stvari. Doduše, svi naši problemi oko ovoga potiču od istog izdavača, tako da je to možda njihov manir. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25334 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 22/11/2008 : 20:36:26
|
Pa zavisi od zemlje do zemlje i od izdavača do izdavača. Amerima je bitno npr. da se u istim koricama ne nađu Marvel i DC zajedno, a potpuno sam iznenađen reakcijama Evropljana za transkribovanje imena (pre svega ekipe iz francusko-belgijske škole) jer je za očekivati da su oni kao pripadnici jezički najrazjedinjenijeg kontinenta naviknuti na takve stvari. Doduše, svi naši problemi oko ovoga potiču od istog izdavača, tako da je to možda njihov manir.
Nije mi baš najjasnije to oko transkripcije. Pa Stripoteka već 100 godina izdaje stripove čije nazive piše po srpskom pravopisu. Čak i tog jadnog Thorgala. Tako da tu ne bi bilo iznenađenja kod Lombarda po tom pitanju. A pada mi na pamet primer Asterixa u nemačkom izdanju, gde su imena svih junaka(osim glavna dva) izmenjena i prilaođena nemačkom govoru. Dodatni tekstovi i slično?? Pa ako samo na njihovo odobrenje čekate više od pola godine, onda je to malo preterano.. Ja sam imao kontakta sa Lombardom ranije, i bili su veoma, veoma brzi. U periodu od desetak dana sam izmenjao veliki broj mailova sa njima, i bili su veoma predusretljivi i ljubazni. Jedini "kanal" je bila njihova predstavnica za prava, koja je o svemu odlučivala. Možda su se i oni iskvarili, ko zna..
A konkretno u vezi Thorgala: pa već ste izdali jednu knjigu, sad već znaju da pišete drugačije, nema dodatnih tekstova/slika(nije ih bilo), tako da ne vidim problem?
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 22/11/2008 20:43:12 |
|
|
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Posted - 22/11/2008 : 20:45:50
|
Od malih se traži malo, od velikih mnogo, uvek tako bilo i biće. Za Stripoteku su svi srećni da postoji a nama piju krv pri pomeni prava za časopis. Suma koja se od nas traži za eventualni časopis daleko premašuje zdravu logiku igde ikada; ne verujem da Stripoteka plaća i 5% od toga. Ali tako je, Beli Put je prepoznat kao izdavač sa velikim potencijalom i za njega najednom važe drugačija pravila.
Tako je u svakom poslu. Jednom odem ja kod električara da promenim kondenzator; parkiram se iza najnovijeg mercedesa koji je tu stajao i uđem kod majstora, on me pogleda, pogleda napolje, vidi mercedes i kaže "6000 dinara". "Nisam ja taj, ja sam onaj iza." "Aha... 600 dinara." |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25334 Posts
Posted - 22/11/2008 : 20:52:10
|
Od malih se traži malo, od velikih mnogo, uvek tako bilo i biće. Za Stripoteku su svi srećni da postoji a nama piju krv pri pomeni prava za časopis. Suma koja se od nas traži za eventualni časopis daleko premašuje zdravu logiku igde ikada; ne verujem da Stripoteka plaća i 5% od toga. Ali tako je, Beli Put je prepoznat kao izdavač sa velikim potencijalom i za njega najednom važe drugačija pravila.
Tako je u svakom poslu. Jednom odem ja kod električara da promenim kondenzator; parkiram se iza najnovijeg mercedesa koji je tu stajao i uđem kod majstora, on me pogleda, pogleda napolje, vidi mercedes i kaže "6000 dinara". "Nisam ja taj, ja sam onaj iza." "Aha... 600 dinara."
Fina i istinita pričica, ali nema veze sa mojim postom pre(ako se uopšte odnosila na njega). Ja ne vidim nikakvu prepraku za novi, najavljeni broj Thorgala, mada, nisam u BP, pa verovatno nisam sa svime upoznat.. |
|
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 22/11/2008 : 20:58:30
|
Negde sam već napisao, izdavač je tražio da mu dostavimo PDF naslovne i prvih desetak stranica i svih ubačenih stranica unutra da bi autori dali dozvolu za promene koje su unete i već šest meseci čekamo na odgovor. Jedva smo objasnili (ako su shvatili uopšte) zašto pišemo TORGAL kada je registrovan zaštitni znak THORGAL. Torgali kod nas, kompletno završeni još početkom godine, u PDF-ovima čekaju pismeno odobrenje vlasnika prava da odu u proizvodnju. Ne znamo kada će stići odgovor i da li će ikada stići. Jednostavno, to je tako i žao mi je što ima ljudi koji to ne mogu da razumeju.
Mi kupci ne razumijemo te finese o pravima. Tu problematiku prepuštamo izdavačima. Ono što smo savršeno razumjeli su obećanja da će knjige 1,2 i 4 izaći vrlo skoro. Fraza: "da li će ikada" se nije pojavljivala prilikom krajnje nelogičnog počinjanja knjigom 3. Više se čulo "obećavamo", "sigurno" ,"do kraja godine". Trebali ste lijepo izjaviti: Dragi kupci, ne znam da li će se ikada pojaviti ostale knjige Torgala. Sada vam predstavljamo knjigu 3 pa kome odgovara, izvolite... No, vjerovatno bi tako prodaja bila slabija (samo nagađam, ipak je to u domenu izdavaštva)... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 22/11/2008 20:59:05 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8064 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/11/2008 : 22:27:05
|
Boban dramatizuje stvari. Novi Torgal neće izgleda do kraja godine, ali ako se prethodni prodaje biće ga valjda sledeće? |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 22/11/2008 : 22:35:50
|
quote: Originally posted by alexts
Boban dramatizuje stvari. Novi Torgal neće izgleda do kraja godine, ali ako se prethodni prodaje biće ga valjda sledeće?
Da, ali računaj krajem |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 23/11/2008 : 00:04:13
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
quote: Originally posted by alexts
Boban dramatizuje stvari. Novi Torgal neće izgleda do kraja godine, ali ako se prethodni prodaje biće ga valjda sledeće?
Da, ali računaj krajem
Ja sam ekstremno strpljiv po tom pitanju. Jedino ono "da li će ikada" ne želim čuti. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 23/11/2008 : 09:16:49
|
Meni bi bilo vazno da znam hoce li se desiti sta po tom pitanju,jer kao sto sam napomenuo ako ne ,onda bi uzeo njemacki komplet. Manhuntere ako hoces da se rijesis njemackog Thorgala,javi se |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 23/11/2008 : 11:10:43
|
quote: Originally posted by Gand
quote: Originally posted by Boban Jedva smo objasnili (ako su shvatili uopšte) zašto pišemo TORGAL kada je registrovan zaštitni znak THORGAL.
Ne smijem ni pomisliti sto bi bilo da je pisalo cirilicom.
|
Edited by - King Warrior on 23/11/2008 11:13:59 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25334 Posts
Posted - 23/11/2008 : 12:12:28
|
quote: Originally posted by King Warrior
Meni bi bilo vazno da znam hoce li se desiti sta po tom pitanju,jer kao sto sam napomenuo ako ne ,onda bi uzeo njemacki komplet. Manhuntere ako hoces da se rijesis njemackog Thorgala,javi se
Što bih se rešavao nemačkog kad vidiš da srpski počinje da zastaje..
|
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25334 Posts
Posted - 23/11/2008 : 12:14:55
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by Gand
quote: Originally posted by Boban Jedva smo objasnili (ako su shvatili uopšte) zašto pišemo TORGAL kada je registrovan zaštitni znak THORGAL.
Ne smijem ni pomisliti sto bi bilo da je pisalo cirilicom.
Kakva su sad ovo poyebavanja?? Boban nam je lepo rekao:
"Od malih se traži malo, od velikih mnogo, uvek tako bilo i biće. Ali tako je, Beli Put je prepoznat kao izdavač sa velikim potencijalom i za njega najednom važe drugačija pravila."
Znači, Grci i Rusi su sića, i lako je njima... |
|
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2353 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 23/11/2008 : 13:53:52
|
Nije ni trebalo izbaciti prvu(trecu)knjigu dok se ne rese ta pitanja sa nosiocem prava...citaoce ionako ne zanimaju takve stvari,to su problemi izdavaca koje mora resiti pre pocetka izdavanja...sasvim je moguce i verujem da je to tako kako urednik BP kaze,Lombard ionako nije odmakao sa Torgalom u integralima,pa su mozda pomalo i ljubomorni na tamo nekog malog srpskog izdavaca koji je hteo da objavi,zamislite, cak cetiri integrala u jednoj godini...malo improvizujem stvari,ali moguce da u svemu tome ima i takve istine... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 23/11/2008 : 16:01:08
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Ja sam ekstremno strpljiv po tom pitanju. Jedino ono "da li će ikada" ne želim čuti.
Meni čak i odgovara spor ritam izlaženja, jer nemam para za sve stvari koje me zanimaju, ali ovo ''možda je to to od Torgala'' je krajnje neozbiljno, da ne kažem nešto gore. |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 23/11/2008 : 16:25:13
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
quote: Originally posted by Obi-wan
Ja sam ekstremno strpljiv po tom pitanju. Jedino ono "da li će ikada" ne želim čuti.
Meni čak i odgovara spor ritam izlaženja, jer nemam para za sve stvari koje me zanimaju, ali ovo ''možda je to to od Torgala'' je krajnje neozbiljno, da ne kažem nešto gore.
Bobana ne uzimati uvek zdravo za gotovo, ne poznajem choveka lichno, ali sudeci po nekim odgovorima na ZS, on voli da se pravi lud, shto ume da iznervira, priznajem!
Evo recimo, ovo me uvek slatko nasmeje kad se setim, prichalo se otkad o izlasku dva Sendmena istovremeno - koje smo tek nedavno dochekali...:
Alex PorukaPoslao: 03.07.08, 22:41 Kad će ti Sendmeni? Boban
PorukaPoslao: 03.07.08, 22:51 Koji Sendmeni?
http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=6080
A sad imaju i topic Beli Put PRESS, u ostalom... |
|
|
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Posted - 23/11/2008 : 19:06:15
|
quote: Originally posted by Obi-wan Mi kupci ne razumijemo te finese o pravima. Tu problematiku prepuštamo izdavačima. Ono što smo savršeno razumjeli su obećanja da će knjige 1,2 i 4 izaći vrlo skoro.
OK. Onda sada razumeš zašto iz Belog Puta nikada više neće stići nijedna najava ičega. Zvanična priča samo o objavljenim stvarima. O planovima i najavama i ostalim tričarijama nema pomena.
|
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2353 Posts
Member since 14/06/2006 |
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 23/11/2008 : 19:16:39
|
quote: Originally posted by Obi-wan Mi kupci ne razumijemo te finese o pravima. Tu problematiku prepuštamo izdavačima. Ono što smo savršeno razumjeli su obećanja da će knjige 1,2 i 4 izaći vrlo skoro.
OK. Onda sada razumeš zašto iz Belog Puta nikada više neće stići nijedna najava ičega. Zvanična priča samo o objavljenim stvarima. O planovima i najavama i ostalim tričarijama nema pomena.
Hvale vrijedna praksa. Dosta kasno prispjeva, ali nikada nije prekasno za biti ozbiljan. Ne mogu reći da bi se svaki izdavač trebao pridržavati toga, ali za Beli Put je tako bolje... |
Edited by - Obi-wan on 23/11/2008 19:18:47 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26847 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 23/11/2008 : 19:30:11
|
Pa vi ste najavili stripova za 5 godina unaprijed |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25334 Posts
Posted - 23/11/2008 : 19:34:27
|
quote: Originally posted by jaki
Pa vi ste najavili stripova za 5 godina unaprijed
Pa zato i kaže čovek da više neće da najavljuju. Sve je već najavljeno, samo nam ostaje da se strpimo sledećih 5 godina. Plus-minus.. |
|
|
|
Topic |
|