forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 563

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/01/2021 : 04:39:05  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

My Darling Vivian (2020) r. Matt Riddlehoover

Prica o Vivijen Liberto, prvoj supruzi kantri legende Dzonija Kesa s kojom je imao brak dug 13 godina i 4 cerke.
Vrhunsi dokumentarac. Potpuno sam odusevljen i bas me je pogodio emotivno, na kraju sam se bukvalno rasplakao.
Odlican film. Sve vreme pricaju 4 dzonijeve cerke iz tog prvog braka.
Iskren, intiman portret jedne majke, jedne porodice, jednog oca portret cerki, konzervativne i puritanske Amerike tog doba i raspada jedne velike porodice.
Veliki sam ljubitelj muzike Dzonija Kesa i uopste americkog kantrija. Pored Dzonija, mozda i ispred njega po omiljenosti mi je Waylon Jennings, koji je bio Dzonijev dugogodisnji prijatelj, saradjivali su na mnogim albumima, pesmama i svasta proziveli zajedno, jedno vreme su bili i cimeri u Nesvilu. A obozavam i Krisa Kristofersona, Williea Nelsona, Ed Brucea, Patsy Cline, Merla Hagarda,
Pocetkom prosle godine sam pogledao, po meni, najbolji dokumentarac o Dzoniju, onaj u produkciji jutjuba koji se zove The Gift* (link za ceo film: https://www.youtube.com/watch?v=5cMVNtmbwyo&ab_channel=JohnnyCash) koji svima preporucujem, sjajan film i svima preporucujem Dzonijevu autobiografiju CASH.

Ali ovaj film,My Darling Vivian, nije dokumentarac o Dzoniju, vec o Vivijen i deci i daje jednu potpuno novu sliku na dogadjaje i detaljno i iskreno obradjuje deo Dzonijevog zivota koji se obicno samo u crticama navodi, kao faktografija- objavio tu i tu pesmu, plocu te i te godine, bio s Elvisom, Carlom Perkinsom i Jerry Leeem tu i tu, poceo da se drogira tad i tad. A ovde imamo jedan potpuno intiman pogled u njihov porodicni zivot, u Dzonija pre nego sto je postao CASH, o Dzoniju briznom ocu i suprugu, o Dzoniju zavisniku i o zeni koja je bila iza svega toga i koja je potpuno skrajnuta i zaboravljena.

Dzoni se jeste ogrešio. I poneo lose.
Ali izgleda da je moralo tako.
Ustvari se tu Džun moze okarakterisati donekle kao negativac, odnosno neiskrena osoba tokom intervjua i predstavljanja njihovog odnosa i porodicnog skladnog zivota.
A kantri svet, kantri establišment je to potpuno prihvatio
Jer su oboje iz sveta kantri muzike. Dzoni je krajem 60ih vec postao legenda, veci od života, a Džun je iz čuvene muzicke kantri porodice The Carter familly koja ima tradiciju jos iz 19. veka.
I onda je posle razvoda Vivijen i Dzonija, Vivijen potpuno skrajnuta u svakom pogledu
A Dzoni se poneo na jedan nacin, ali nikad nije govorio lose o Vivijen, nikad nista lose o tom braku, govorio je samo negativno o sebi iz tog perioda pre razvoda i posle razvoda.
I govorio je lepe stvari o Vivijen, nedovoljno. Meni se cini (to ne zakljucuje dokumentarac, nego ja) da mu Džun ne da, ne dopušta, da mu je prosto zabranjeno.
Najveca prednost ovog filma je sto daje taj novi pogled na stvari i ne predstavlja ljude crno-bele, jer pravi zivot nije takav. Dzun i Dzoni su se beskrajno voleli i ocigledno su bili, sto se kaze, srodne duse za citav zivot. Ali ne treba zaboraviti da je Dzoni i pre Dzun bio sposoban da voli, i to da ludo voli, i da je imao decu.

I onda 2005. godine, 2 godine posle Dzonijeve i Dzunine, a par meseci posle Vivijienine smrti, dobijemo film Walk the line, gde je Vivijen prikazana, ne kao negativac, ali kao histericna zena, puna nerazumevanja za svog muskarca muzicara, ljubomorna itd. Sto mozda i izgleda tako nekom sa strane, ali ne treba suditi o ljudima dok se ne sazna i njihov ugao gledanja i pogled na pricu, odnosno na zivot.
Ali kod tog igranog filma je najproblematicniji sam naziv filma Walk the line, da li su producenti mislili da to kul zvuci, kao hod po ivici, kao da je Dzonijev zivot jedna opasna setnja po ivici, po konopcu sa kojeg uvek moze da padne, ne shvatajuci da je Walk the line ustvari najiskrenija ljubavna pesma koju je Dzoni ikad napisao. Njegov prvi number 1 hit. I tu pesmu je Dzoni napisao i posvetio Vivijen, i s tom pesmom se proslavio, pre nego sto je uopste poznavao Dzun.

U svakom slucaju moja apsolutna preporuka za ovaj film.
10/10

Variety wrote: "An exceptional documentary... A fascinating and affecting corrective counterpoint to the Johnny Cash mythos."

The Hollywood Reporter wrote: "Brings a woman erased into vivid focus... an engaging and revelatory film that's also deeply affecting."

Rotten Tomatoes, the film holds an approval rating of 95%, "My Darling Vivian adds an overdue corrective to the public story of Johnny Cash's private life -- and a strong testament to the woman at its center."

*pogledajte i onaj dokumentarac u produkciji jutjuba sto sam okacio link, pricao sam o njemu u 3.mesecu prosle godine ali niko nista nije napisao o njemu.

Edited by - going going on 22/01/2021 04:44:43
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/01/2021 : 08:08:55  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

the others - sjajna atmosfera, nicole u hičkokovskoj ulozi u kojoj je lijepa skoro ko grace kelly...
ok, nije, jer je to ipak nemoguće
obrat na kraju se gubi u drugom gledanju, što malo smanjuje doživljaj
ali, film ima i antiratni podtekst i slojeve značenja, pa je zanimljiv i u ponavljanju gradiva

Nožda čak i bolji.
Ali da, odličan film.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25439 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/01/2021 : 16:41:30  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Koja je ovo filmčina, sa probranom ekipom glumaca. Genijalni dijalozi, odlična režija, a dva kratka monologa Geronima sa kraja filma su neki od najboljih momenata u filmovima devedesetih. 8/10

https://m.imdb.com/title/tt0107004/

A ovaj monolog me je podsetio na Zagorovu epizodu Vuk samotnjak:

When I was young, I took a wife
We lived in these mountains.
We have our family.
The Mexican soldiers came
and they killed her.
They killed her and my two little girls.
They killed them because we are Apache.
I remember when I found their bodies.

I stood until much time had passed,
not knowing what to do.
I had no weapon...
...but I did not want to fight.
I did not pray.
I did not do anything.
I had no purpose left.

After a year had passed...
...my power showed me
how to get revenge.
And always, since then, I get revenge.
But no matter how many I kill...
...l could not bring back my family.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 22/01/2021 20:57:37
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/01/2021 : 20:43:37  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Nema fanova Dzonija Kesa ovde, a izgleda ni ljubitelja kantri muzike.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/01/2021 : 22:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
A boy named Sue
St Quentin iliti Zenica blues

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1477 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 22/01/2021 : 23:17:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Meni je Apokalipsa u redu, tarantinovski prije Tarantina kao što je nako napisao ali baš su mi dobri ruski i sovjetski ratni filmovi.

U Idi i smotri je petnajstminutna scena kad konvoj pijanih SS-ovaca upadne u belorusko selo i počinje masakr, to je nešto nezaboravno. Bez dialoga il iskoro bez (osim nekog vikanja), mislim, da sve snimljeno iz ruke. Nešto sirovije i realističnije nisam vidio od ove scene u ratnim filmovima.

A šta kažete na The Thin Red Line iz 1998? Meni se baš sviđao iako je dugačak. Tamo isto ima svega.

Preporučujem i ruski noviji Sobibor. Isto ima jedna nezaboravna duža scena ludosti i klanja.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 22/01/2021 23:19:10
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25439 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/01/2021 : 23:29:12  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Još jedna preporuka od mene, nije za one koji pate od klaustrofobije.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/01/2021 : 00:47:11  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

Blue Jasmine (2013) r. Woody Allen

Drugar mi je bas nahvalio ovaj film. I dobar je ovo film, ali nije me odusevio, nije me emotivno pogodio, nije me previse uvukao i udubio u pricu, a nije me ni nesto mnogo zabavio. Ali ne mogu da kazem da je los film. Najbolji lik mi je njena sestra i njen novi momak s kojim upozna Jasmine kad dodje u San Diego.
Ali ni jedan od likova mi nije neso preterano dopadljiv pa da mi je bilo stalo sta ce s njima biti.
Interesantna struktura pripovedanja svakako, prelepo snimljeno, odlicno odglumnjeno. Sad da li je bas Cate zasluzila Oskara za ovu ulogu, ne znam.

Nedavno sam gledao Midnight in Paris, pre par meseci i taj film mi je bas dobro legao i bas mi prijao. Ocekivao sam da ce takav slucaj biti i ovde, medjutim nije.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29620 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 23/01/2021 : 10:05:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

kako nema
eto me
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11447 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/01/2021 : 10:08:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Naravno da ima evo me, ljubitelj ne samo Casha, već i općenito country muzike.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

koze123
Average Member

937 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 23/01/2021 : 16:30:04  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Pokušaću makar jednom nedeljno da ubacujem upise o filmovime koje sam pogledao protekle nedelje, pa evo da počnem sa četiri filma koje sam odgledao u prethodnoj nedelji:

1) Black Mass (2015)

Sećam se da sam ga gledao kad je izašao, ali kao da sam ga negde ukačio i to samo delove. Tek sad sam fokusirano odgledao do kraja i mogu priznati da je u pitanju jako dobar film. Džoni Dep je ovde ozbiljno pokraden, pošto nije bio ni nominovan za Oskara - ovakva gluma je stvarno za svaku pohvalu, odskače od svih njegovih tipičnih uloga. Film prati Whitey Bulgera, kriminalnca iz Bronksa koji se nagodio sa FBI-jem i postao njihova "krtica" kako bi se srušila italijanska mafija i kako bi on pokupio kajmak. Film je baziran na istinitoj priči, što ga čini još zanimljivijim, a glumačka ekipa je baš odlična: potcenjeni Joel Edgerton, Kevin Bacon, Dakota Johnson, Benedict Cumberbatch, Peter Sarsgaard, ali Dep ipak kolo vodi. Jako dobra kriminalistička, gangsterska priča, preporučujem.

8/10

2) Midnight In Paris (2011)

Red je bio na devojku da bira film, i naravno da smo gledali Vudi Alena. Generalno sam mišljenja da za Alena moraš biti u nekom posebnom raspoloženju, nekad mi baš prija taj njegov realistično neurotičan stil režiranja i dijaloga, a nekada me baš živcira. Sad mi je baš lepo legao, posebno što imamo Oven Vilsona u ulozi Vudi Alena . Priča se vrti oko Gila, mladog zaljubljenika u nostalgiju, koji želi da doživi život u dvadesetim godinama prošlog veka. On je zaljubljenik, romantičan i za neke savremene standarde "čudan", dok mu je verenica sušta suprotnost, realna i površna, makar kada su u pitanju određene stvari. I kada se takvom romantičaru pruži prilika da proživi Pariz dvadesetih godina, on je obručke prihvata, pritom srećući razne poznate ličnosti tog doba - Skota Ficdžeralda, Hemingveja, Pikasa, Salvadora Dalija itd. Alenova fantazija se besprekorno meša sa realističnošću i interesantnim temama na prošlost i nostalgiju, pa mi je ovo možda i omiljen njegov film koji sam (do sada) gledao (pored Match Point-a i Manhattan Murder Mystery). Dijalozi su odlični, setovi predivni, a priča opičena i zabavna - pravi opuštajući film, isto preporučujem!

8/10

3) Outside the Wire (2021)

Nisam ovaj film pratio sa punom pažnjom (tako mi se nešto i gledalo, da može da se prati sa pola mozga i da me uspava), no iskreno u pitanju je užasan film. Pored jako loše glume (Anthony Mackie bi trebalo da zna da glumi, ali ovde je baš drven), preglupih dijaloga i banalne priče, ne ostaje ništa da se pohvali, sem relativno solidne akcije. Postavka je u budućnosti, neka skoro pa post-apokalipsa, gde se u ratovima koriste neki roboti umesto vojnika. I jedan mladi vojnik biva uparen sa polu-čovekom-polu-robotom (Mackie) kako bi pronašli neke kodove za nuklearno oružje. Možda se čak i svidi nekim ljubiteljima naučne fantastike, no u pitanju je bolno predvidljiv film koji je jedino dobar da ide u pozadini i povremeno se baci pogled, inače jako loše.

2,5/10

4) City of Lies (2018)

Poslednji film koji sam pogledao tokom prethodne nedelje je još jedan biografski film koji prati policajca i novinara koji pokušavaju da otkriju odgovor na pitanje postavljeno još pre skoro 20 godina: "Ko je ubio Tupaka i Bigija?". Predstavnici rep scene Istočne i Zapadne obale, dugo se mislilo da su ova dva ubistva povezana, tj. da je Bigi naručio Tupakovo ubistvo, a da je Bigijeva smrt bila posledica osvete Tupakovih ljudi. Uz niz autentičnih snimaka predstavlja se potraga detektiva za pravim počiniteljima ovih zločina, ali to sve predstavlja samo paravan za prikaz korupcije u policiji Los Anđelesa. Koliko sam ispratio ovaj film je trebao da izađe globalno, u bioskopima, ali se policija umešala pa je kasnije to bilo zabranjeno - nisam dovoljno istražio, ali sasvim je moguće da su želeli da ovaj film nikad ne ugleda svetlo dana. Opet u glavnoj ulozi Džoni Dep, koji je ponovo jako dobar, a pored njega i Forest Vitaker koji je bio prosto prosečan ovde. Film je generalno dobar, ali mi ne iskače od nekog proseka, malo i zbog toga što ne osećam da priča napreduje već da se od samog početka vrti u krug i ponavlja istu stvar na različite načine. No ipak mi je držao pažnju 2 sata i mislim da ako ste zainteresovani za ovu tematiku, pritom ste ljubitelji detektivskih filmova, ovo može da vam bude interesantno.

6/10

Edited by - koze123 on 23/01/2021 16:30:34
Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 23/01/2021 : 16:54:01  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima, ima.
Još jedna odlična preporuka, zabilježio, jedva čekam pogledati.

quote:
Originally posted by manhunter

Još jedna preporuka od mene, nije za one koji pate od klaustrofobije.

Ovo sam gledao, ali da me ubiješ nemam pojma o čemu se radi. Tako da ga sad moram ponovno pogledati, žanr mi odgovara.

quote:

Blue Jasmine (2013) r. Woody Allen

Drugar mi je bas nahvalio ovaj film. I dobar je ovo film, ali nije me odusevio, nije me emotivno pogodio, nije me previse uvukao i udubio u pricu, a nije me ni nesto mnogo zabavio. Ali ne mogu da kazem da je los film. Najbolji lik mi je njena sestra i njen novi momak s kojim upozna Jasmine kad dodje u San Diego.
Ali ni jedan od likova mi nije neso preterano dopadljiv pa da mi je bilo stalo sta ce s njima biti.
Interesantna struktura pripovedanja svakako, prelepo snimljeno, odlicno odglumnjeno. Sad da li je bas Cate zasluzila Oskara za ovu ulogu, ne znam.

Nedavno sam gledao Midnight in Paris, pre par meseci i taj film mi je bas dobro legao i bas mi prijao. Ocekivao sam da ce takav slucaj biti i ovde, medjutim nije.

Tako nekako sam ga i ja doživio, dobar i zabavan i to je to. Nešto kao njegov Irrational Man. Midnight in Paris mi je odličan, prvi put sam ga gledao na filmskom festivalu vani na otvorenom jedne ljetne večeri ispod neba punog zvijezda i savršeno mi je odgovarao u tom ambijentu. Soundtrack tog filma mi je isto izvrstan.

quote:
Originally posted by koze123

Pokušaću makar jednom nedeljno da ubacujem upise o filmovime koje sam pogledao protekle nedelje, pa evo da počnem sa četiri filma koje sam odgledao u prethodnoj nedelji:

1) Black Mass (2015)

Red je bio na devojku da bira film, i naravno da smo gledali Vudi Alena. Generalno sam mišljenja da za Alena moraš biti u nekom posebnom raspoloženju, nekad mi baš prija taj njegov realistično neurotičan stil režiranja i dijaloga, a nekada me baš živcira. Sad mi je baš lepo legao, posebno što imamo Oven Vilsona u ulozi Vudi Alena . Priča se vrti oko Gila, mladog zaljubljenika u nostalgiju, koji želi da doživi život u dvadesetim godinama prošlog veka. On je zaljubljenik, romantičan i za neke savremene standarde "čudan", dok mu je verenica sušta suprotnost, realna i površna, makar kada su u pitanju određene stvari. I kada se takvom romantičaru pruži prilika da proživi Pariz dvadesetih godina, on je obručke prihvata, pritom srećući razne poznate ličnosti tog doba - Skota Ficdžeralda, Hemingveja, Pikasa, Salvadora Dalija itd. Alenova fantazija se besprekorno meša sa realističnošću i interesantnim temama na prošlost i nostalgiju, pa mi je ovo možda i omiljen njegov film koji sam (do sada) gledao (pored Match Point-a i Manhattan Murder Mystery). Dijalozi su odlični, setovi predivni, a priča opičena i zabavna - pravi opuštajući film, isto preporučujem!

8/10

3) Outside the Wire (2021)
4) City of Lies (2018)

Prvi mi je na listi za pogledati već jako dugo i nikako krenuti, ali sad nakon tvoje dobre ocjene to moram čim prije.

O Midnight in Paris sam već više puta pisao. Odličan film, sa jasnom porukom. Ovdje je Woody ispunio sebi svoje mladenačke želje i družio se sa velikanima i vremenom nedugo prije njegovog rođenja. Sve je to zapakirao u zabavnu i zanimljivo priču. Lijepo je i kako je sam zaključio da se uvijek divimo prošlosti, a nismo svjesni sadašnjosti.

Match Point je dobar, Manhattan Murder Mystery mi je odličan, ali meni osobno su i dalje njegovi stariji filmovi njegova najbolja djela, Hannah and Her Sisters, Annie Hall i Manhattan. Tu on demostrira kako je kralj dijaloga, nitko ili gotovo nitko to ne radi tako dobro i realno poput njega.

Kad smo kod Woodya isplati se pogledati i "Wild Man Blues" dokumentarac, meni je bio jako zanimljiv i daje dodatni uvid u njegovo razmišljanje i okruženje.

https://www.imdb.com/title/tt0141986/

Treći i četvrti film koji si pogledao definitivno nisu moj tip filma tako da ih preskačem, život je prekratak za sve pogledati.

Edited by - stripofil on 23/01/2021 16:59:13
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 23/01/2021 : 23:09:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Da li je netko vec gledao?
https://www.imdb.com/title/tt13567480/

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 24/01/2021 : 00:22:03  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Greyhound (2020)
https://www.imdb.com/title/tt6048922/?ref_=nv_sr_srsg_0
Dosta dobar film sa kontinuiranom akcijom i definitivno pomaže što traje relativno kratko. Stvarno je odlično što je redatelj, uz svu tu silnu akciju, uspio razraditi likove, naročito kapetana na kojem se sve više i više vidi iscrpljenost i strepnja.
Ocjena:7/10

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/01/2021 : 01:29:55  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by koze123

1) Black Mass (2015)

Apsolutna preporuka za oba filma, Midnight in Paris sam nahvalio nedavno, kao i kolega stripofil. Odlican film.
A Black Mass me je bas odusevio kad sam ga gledao pre koju godinu. Odlican film, volim gangsterski Boston.
Druga dva filma me i ne interesuju iako volim rap muziku.

Koze odlicni osvrti, samo nastavi ovako i pisi cesce. Preporuka za tebe zbog toga sto ti se svideo Black Mass, pogledaj i Mystic River (isto se desava u kriminalnom Bostonu, odlicni glumci, rezira Klint Istvud itd.) i posto volis Dzonija Depa obavezno pogledaj Blow (kod nas je preveden kao Belo, imas ga i na netflixu, jako dobar film sa odlicnim krajem).

@supermark, Paka01,stripofil, drago mi je da nisam jedini obozavatelj kantri muzike! Mozda uskoro otvorim jedan kantri topic u podforumu Muzika, pa mozemo jos da pricamo. U svakom slucaju apsolutna preporuka za oba ova dokumentarna filma o Dzoniju Kesu. Voleo bih da naprave neki igrani ili dokumentarni dobar film o Waylonu.

Ajvar (2019) r. Ana Maria Rossi

Ocigledno je subota dan za tv premijere poznatijih i boljih domacih filmova na RTS1. Veceras je na redu bio Ajvar.
Vida (Natasa Ninkovic) i Bane (Sergej Trifunovic) su bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ali ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.
Jako dobar film. Nije ludilo da se raspameti covek, ali jako dobar. Preporuka!

8,5/10

Ko prati srpski film evo na jednom mestu koji su najiscekivaniji filmovi koji bi trebalo da izadju tokom ove godine u bioskope:
https://filmitv.rs/2021/01/10/domaci-filmovi-za-2021-sta-nas-ove-godine-ocekuje-u-bioskopima/
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/01/2021 : 19:30:28  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

The third man (1949) r. Carol Reed

8,5/10
Go to Top of Page

udarnik007
Senior Member

Croatia
1125 Posts

Member since 21/10/2013

Posted - 24/01/2021 : 19:47:42  Show Profile Show Extended Profile  Send udarnik007 an AOL message  Send udarnik007 a Private Message  Reply with Quote
quote:

My Darling Vivian (2020) r. Matt Riddlehoover

Prica o Vivijen Liberto, prvoj supruzi kantri legende Dzonija Kesa s kojom je imao brak dug 13 godina i 4 cerke.
Vrhunsi dokumentarac. Potpuno sam odusevljen i bas me je pogodio emotivno, na kraju sam se bukvalno rasplakao.
Odlican film. Sve vreme pricaju 4 dzonijeve cerke iz tog prvog braka.
Iskren, intiman portret jedne majke, jedne porodice, jednog oca portret cerki, konzervativne i puritanske Amerike tog doba i raspada jedne velike porodice.
Veliki sam ljubitelj muzike Dzonija Kesa i uopste americkog kantrija. Pored Dzonija, mozda i ispred njega po omiljenosti mi je Waylon Jennings, koji je bio Dzonijev dugogodisnji prijatelj, saradjivali su na mnogim albumima, pesmama i svasta proziveli zajedno, jedno vreme su bili i cimeri u Nesvilu. A obozavam i Krisa Kristofersona, Williea Nelsona, Ed Brucea, Patsy Cline, Merla Hagarda,
Pocetkom prosle godine sam pogledao, po meni, najbolji dokumentarac o Dzoniju, onaj u produkciji jutjuba koji se zove The Gift* (link za ceo film: https://www.youtube.com/watch?v=5cMVNtmbwyo&ab_channel=JohnnyCash) koji svima preporucujem, sjajan film i svima preporucujem Dzonijevu autobiografiju CASH.

Ali ovaj film,My Darling Vivian, nije dokumentarac o Dzoniju, vec o Vivijen i deci i daje jednu potpuno novu sliku na dogadjaje i detaljno i iskreno obradjuje deo Dzonijevog zivota koji se obicno samo u crticama navodi, kao faktografija- objavio tu i tu pesmu, plocu te i te godine, bio s Elvisom, Carlom Perkinsom i Jerry Leeem tu i tu, poceo da se drogira tad i tad. A ovde imamo jedan potpuno intiman pogled u njihov porodicni zivot, u Dzonija pre nego sto je postao CASH, o Dzoniju briznom ocu i suprugu, o Dzoniju zavisniku i o zeni koja je bila iza svega toga i koja je potpuno skrajnuta i zaboravljena.

Dzoni se jeste ogrešio. I poneo lose.
Ali izgleda da je moralo tako.
Ustvari se tu Džun moze okarakterisati donekle kao negativac, odnosno neiskrena osoba tokom intervjua i predstavljanja njihovog odnosa i porodicnog skladnog zivota.
A kantri svet, kantri establišment je to potpuno prihvatio
Jer su oboje iz sveta kantri muzike. Dzoni je krajem 60ih vec postao legenda, veci od života, a Džun je iz čuvene muzicke kantri porodice The Carter familly koja ima tradiciju jos iz 19. veka.
I onda je posle razvoda Vivijen i Dzonija, Vivijen potpuno skrajnuta u svakom pogledu
A Dzoni se poneo na jedan nacin, ali nikad nije govorio lose o Vivijen, nikad nista lose o tom braku, govorio je samo negativno o sebi iz tog perioda pre razvoda i posle razvoda.
I govorio je lepe stvari o Vivijen, nedovoljno. Meni se cini (to ne zakljucuje dokumentarac, nego ja) da mu Džun ne da, ne dopušta, da mu je prosto zabranjeno.
Najveca prednost ovog filma je sto daje taj novi pogled na stvari i ne predstavlja ljude crno-bele, jer pravi zivot nije takav. Dzun i Dzoni su se beskrajno voleli i ocigledno su bili, sto se kaze, srodne duse za citav zivot. Ali ne treba zaboraviti da je Dzoni i pre Dzun bio sposoban da voli, i to da ludo voli, i da je imao decu.

I onda 2005. godine, 2 godine posle Dzonijeve i Dzunine, a par meseci posle Vivijienine smrti, dobijemo film Walk the line, gde je Vivijen prikazana, ne kao negativac, ali kao histericna zena, puna nerazumevanja za svog muskarca muzicara, ljubomorna itd. Sto mozda i izgleda tako nekom sa strane, ali ne treba suditi o ljudima dok se ne sazna i njihov ugao gledanja i pogled na pricu, odnosno na zivot.
Ali kod tog igranog filma je najproblematicniji sam naziv filma Walk the line, da li su producenti mislili da to kul zvuci, kao hod po ivici, kao da je Dzonijev zivot jedna opasna setnja po ivici, po konopcu sa kojeg uvek moze da padne, ne shvatajuci da je Walk the line ustvari najiskrenija ljubavna pesma koju je Dzoni ikad napisao. Njegov prvi number 1 hit. I tu pesmu je Dzoni napisao i posvetio Vivijen, i s tom pesmom se proslavio, pre nego sto je uopste poznavao Dzun.

U svakom slucaju moja apsolutna preporuka za ovaj film.
10/10

Variety wrote: "An exceptional documentary... A fascinating and affecting corrective counterpoint to the Johnny Cash mythos."

The Hollywood Reporter wrote: "Brings a woman erased into vivid focus... an engaging and revelatory film that's also deeply affecting."

Rotten Tomatoes, the film holds an approval rating of 95%, "My Darling Vivian adds an overdue corrective to the public story of Johnny Cash's private life -- and a strong testament to the woman at its center."

*pogledajte i onaj dokumentarac u produkciji jutjuba sto sam okacio link, pricao sam o njemu u 3.mesecu prosle godine ali niko nista nije napisao o njemu.

Sada tek vidim tvoju preporuku i odmah se bacam na gledanje!
Apsolutni sam Cashov fan i jedva čekam pogledati ovo.
Waylona također obožavam. Kasnije sam ga otkrio ali mi
je jednako drag, ponekad i draži, od Casha.
Veliko hvala na preporuci!
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 25/01/2021 : 00:28:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Koja je ovo filmčina, sa probranom ekipom glumaca. Genijalni dijalozi, odlična režija, a dva kratka monologa Geronima sa kraja filma su neki od najboljih momenata u filmovima devedesetih. 8/10

Zašto ocjena 8/10?

Po ovome što si napisao, rekao bih da ti je film genijalan.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 25/01/2021 : 01:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
Evo što sam ja gledao zadnja dva dana, uključujući i danas. Gledanje završilo prije kojih pola sata:

Witchfinder General

https://www.imdb.com/title/tt0063285/

Ne znam koji bi bio prijevod, ali ugl. film se događa u doba građanskog rata u Engleskoj polovinom 17. stoljeća (borba između kralja Karla I.te parlamentaraca koje vodi Oliver Cromwell) i u centru radnje je lovac na vještice Matthew Hopkins. Da ne razglabam s radnjom u detalje, pročitajte sažetak na IMDB - u.

O samom filmu, iskreno, ne znam što bih napisao.

Na stranu neoriginalna radnja koju smo vidjeli 10 milijuna puta (žudnja za osvetom) i to što Vincent Price glumi čovjeka koji je umro kao mladić, film je...totalna dosada. I ne samo to. Frustrirajuća dosada.

Prvo, ovaj film se svrstava u horor žanr. Zanima me po kojem kriteriju je ovo horor film. Apsolutno nula horor atmosfere, čak i napetosti općenito. Ako je cijenjeni režiser (poslije gledanja filma sam istražio njegovu biografiju, pa možete i vi) smatrao da se "horor" sastoji od toga da žene i muškarci iz petnih žila urlaju "ne, ne, ne!" dok ih se vodi na gubilište, dok ih se muči za priznanje vještičarenja ili prije smaknuća za isto, promašio je poantu. Debelo. Meni bi ovo bilo nenamjerna komedija, i, sasvim iskreno, došlo mi je nekoliko puta da ugasim film.

Načelno, u filmu se gotovo ništa ne događa vrijedno spomena. Hopkins ubija čovjeka svojeg budućeg zeta, zet se želi osvetiti i kreće u potragu za njim, pronalazi ga i ubija ga. Kraj. Ove međuscene su hrpetina ničega, dopunjenje neuvjerljivim pokušajem razvoja likova te onim konstantnim guranjem pod vrat da gledamo kako se nekoga muči na raznorazne načine za vještičarenje i da pritom iz petnih žila urla. To nije horor, to je čisto pretjerivanje i iskreno rečeno, nelagoda za gledanje koja, bar kod mene, izaziva frustraciju.

Dobre strane - dobra kinematografija i glumci. Ostalo nije vrijedno spomena. Što se Pricea tiče, on je sposoban za puno bolje.

The House of the Devil

https://www.imdb.com/title/tt1172994/

Film sa jako dobrom atmosferom i glumcima, mada, po meni, pati od nejednakog tempa. Dosta je vremena potrošeno na to razvijanje i građenje neizvjesnosti (moglo se to malo skratiti) i klimaks je možda mogao biti ujednačeniji sa ovom prethodnom stavkom, ali ok. U cjelini dobar film.

House of Usher

https://www.imdb.com/title/tt0053925/?ref_=nv_sr_srsg_0

Još jedan film s Vincentom Priceom. Načelno, komentar za ovaj film bi bio isti kao i za prethodni. Mada mi je ta fora sa obiteljskim prokletstvom i taj odnos Price - Damon nekako ostalo...u zraku. Price fenomenalan (a svi su, ustvari).

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25439 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 25/01/2021 : 07:29:58  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:

Zašto ocjena 8/10?

Po ovome što si napisao, rekao bih da ti je film genijalan.

9/10 je trebalo da stoji, nisam ni video tipfeler. . .Ali možda je i bolje 8...Odličan je film, ali nije baš remek-delo.

Edited by - manhunter on 25/01/2021 08:04:34
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4973 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 25/01/2021 : 10:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mene ne privlače previše te biografske priče koje se bave privatnim životom slavnim umjetnika. Davno sam raskrstio da nitko od njih nije svetac, no svi su ljudi. Moji najdraži glazbenici su bili kurviši, preljubnici, narkomani, okorjeli pijanci, neodgovorni, imali su sumnjive političke stavove, itd., a neki i sve nabrojano skupa. Dijelom su bili žrtve okolnosti, a dijelom svojih karaktera.

Ova priča o Cashovom prvom braku je sigurno dovoljno zanimljiva da ju se pretvori u dobar igrani film, no meni je već osnovni podatak koji sam znao - da je Cash prije June već bio oženjen i imao 4 djece - dovoljan da znam sve što o tome trebam znati.

Vrlo sličnu priču ima i Lennon (samo bez toliko djece), pa i Springsteen (on skroz bez djece iz prvog braka) i nebrojeni drugi. Čak sam pročitao knjigu Lennonove prve supruge Cynthije. Poučno za razmisliti o bračnim odnosima i kako na njih utječu razlike u karakterima i stilu života supružnika, no kad pročitaš jednu takvu priču pročitao si ih sve.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 25/01/2021 : 10:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec
Moji najdraži glazbenici su bili kurviši, preljubnici, narkomani, okorjeli pijanci, neodgovorni, imali su sumnjive političke stavove, itd., a neki i sve nabrojano skupa. Dijelom su bili žrtve okolnosti, a dijelom svojih karaktera.

Zato su se i bavili slobodnom umjetnošću a ne uredskim ili sličnim poslovima. To se i očekuje od umjetnika!

Jedino ovo kurviši ti vrijedi za sve, znaš li možda (u stvarnom životu) više od tri osobe koji nisu preljubnici i kurviši? Ja iskreno, ne.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4973 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 25/01/2021 : 10:39:42  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Naravno da znam. Pretjeruješ sa brojkom. Osim ako ne računaš sve koji su se ogriješili na "Ne poželi..." :)
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 25/01/2021 : 10:46:59  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Naravno da znam. Pretjeruješ sa brojkom. Osim ako ne računaš sve koji su se ogriješili na "Ne poželi..." :)

Blago tebi. Gledam samo uski krug onih koje znam cijeli život, nekih max 10 -tak osoba. I mogu ti ih analizirati kratko, brat nije prebljunik ne zanimaju ga žene previše samo forumula i auti, kum neoženjen uvijek je skrivao ljubavne veze ali znam da ima vrlo liberalan pogled na veze (zato i nije nikad bio u nekoj ozbiljnijoj vezi) a sad ostali. Redom rastavljeni ili u tzv. otvorenom braku. Stalno su im žene na pameti i aluzije na seks. S njima vec duze godina igram samo nogomet i sjednem kratko na pivo nakon hakla, dok ne počnu o ženama :)

P.S. Grupa na nekoj mreži nogometne ekipe (kad kao ekipa dogovarate hakl na viber, face ili appu, a trenutno sam u dvije takve) je puna slika istih kao automehančarskoj radionici

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 25/01/2021 11:07:19
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9422 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 25/01/2021 : 11:06:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote

Znam, znam, prekidam raspravu o dobrim filmovima.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page
Page: of 563 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.91 seconds. Snitz Forums 2000